Pankapu

Hot
Ένας ονειρικός κόσμος που αποτελεί φόρο τιμής στα ‘90s! 

Ένας ονειρικός κόσμος που αποτελεί φόρο τιμής στα ‘90s! 

Ένας ονειρικός κόσμος που αποτελεί φόρο τιμής στα ‘90s! 

Η χρυσή εποχή των ‘90s όπου τα Platform games είχαν τη τιμητική τους στις οικιακές κονσόλες της SEGA και της Nintendo πέρασε ανεπιστρεπτί. Βέβαια, το γεγονός ότι αρκετές μασκότ και άλλοι 2D χαρακτήρες πέρασαν στη τρίτη διάσταση με μεγάλη ή και -σε αρκετές περιπτώσεις- όχι τόσο μεγάλη επιτυχία, δεν σήμανε το τέλος των 2D Platformers. Ειδικά στις περιπτώσεις indie παραγωγών έχουμε αξιόλογες δουλειές που αρκετές από αυτές αποτελούν πλέον must-have για κάθε gamer. Τίτλοι αριστουργήματα όπως το Shovel Knight με τα pixel art γραφικά και τη retro-αισθητική καθώς και η επιστροφή του Rayman στις δισδιάστες περιπέτειες αποτελούν μόνο δυο παραδείγματα από τα διάφορα games που κυκλοφορούν εκεί έξω.

Βέβαια, είναι λογικό να σκέφτεστε ότι με τόσα καλά games που υπάρχουν, ποιος ο λόγος να ασχοληθείτε με ένα καινούριο IP το οποίο δε γνωρίζετε καν και που προήλθε -όπως και άλλα αποτυχημένα games σαν το Mighty N.9- από το Kickstarter; Ευτυχώς όμως, το Pankapu κάνει τη διαφορά και προσφέρει σίγουρα ένα από τα καλύτερα δείγματα του είδους. H γαλλική Too Kind Studio μας προσφέρει ένα παραδοσιακό 2D side scrolling platformer το οποίο ξεχωρίζει για την αισθητική του καθώς και για το gameplay του που διαθέτει αρκετή ποικιλία.

Ένας γλυκός ήρωας σε μια ουτοπία
Το Pankapu είναι από εκείνες τις δημιουργίες που δεν θα μπορούσαν να ζωντανέψουν αν δεν υπήρχε κάτι από πίσω τους. Eίναι ξεκάθαρο πως το gaming κοινό δε νοιάζεται ιδιαίτερα αν οι επιρροές είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρες και αυτό διότι αν το προϊόν σου είναι ποιοτικό, ξεπερνάει την κριτική της στυγνής αντιγραφής και φτάνει στο επίπεδο ενός love letter που δεν φοβάται όχι μόνο να υποδείξει από πού προέρχεται, αλλά και να χρησιμοποιήσει το παρελθόν για να φτιάξει κάτι δικό του, κάτι νέο και συναρπαστικό. Το Pankapu πατάει πάνω στις βασικές αρχές που έθεσαν games όπως το Castlevania και συνεχίζει από εκεί κοιτώντας συχνά πίσω αλλά σπάνια προσκολλάει εκεί. Έχουμε ένα πετυχημένο μείγμα εξερεύνησης και μάχης που συνοδεύεται από μία όμορφη ιστορία η οποία ξεκινάει μεν σαν ένα σαββατιάτικο καρτούν αλλά η ατμόσφαιρα ενδέχεται να βαρύνει απότομα με το παιχνίδι να μην φοβάται να δείξει άσχημα πράγματα.

Ας τα πάρουμε όμως λίγο από την αρχή. Η περιπέτειά μας είναι ένα παραμύθι το οποίο μας εξιστορεί ο πατέρας του Djaha'Rell. Ο Djaha'Rell είναι ένα παιδί το οποίο δε μπορεί να κοιμηθεί επειδή βλέπει συνέχεια εφιάλτες και έτσι ο πατέρας του, για να τον βοηθήσει, αποφάσισε να του αφηγηθεί την ιστορία του Pankapu. Ο τίτλος αφορά ουσιαστικά δυο παράλληλες ιστορίες, αυτή του Pankapu και την ιστορία του Djaha'Rell. Κατά τη διάρκεια του gameplay, βρίσκετε κάποια memoliths, λίθους που διαθέτουν αναμνήσεις, οι οποίοι αποκαλύπτουν την ιστορία του Djaha'Rell. Με αυτό τον τρόπο η Too Kind Studio καταφέρνει και δίνει ένα παραπάνω σασπένς στο σενάριο του Pankapu καθώς κάθε φορά που αποκτάτε ένα τέτοιο λίθο, εμφανίζεται στην οθόνη ένα artwork/ανάμνηση που σίγουρα σας προκαλεί να μάθετε τι έχει συμβεί στον Djaha.

Στο Pankapu έχετε τον έλεγχο του ομώνυμου αμίλητου ήρωα που θυμίζει εμφανισιακά πολύ τον Vivi από το Final Fantasy IX με τη διαφορά ότι διαθέτει μια πολύ εντυπωσιακή πανοπλία και ένα μεγάλο σπαθί. Ο Pankapu είναι ανήμπορος να θυμηθεί πώς βρέθηκε εκεί, πώς τον λένε ή οτιδήποτε που θα μπορούσε να τον βοηθήσει στην παρούσα κατάσταση. Σχεδόν αμέσως τον πλησιάζει ο Iketomi, o Ύμνος των Ονείρων, και του εξηγεί πως βρίσκεται μέσα στο Peppu, ένα μονοπάτι της Omnia η οποία είναι ο Κόσμος των Ονείρων. Στη συνέχεια ο πρωταγωνιστής μας μαθαίνει πως υπάρχουν διαβολικές υπάρξεις, οι Hya’Nagis, οι οποίοι με αρχηγό το διαβολικό Gangreyn εισέβαλλαν στο κόσμο του κι έτσι ο Iketomi τον δημιούργησε για να τους αντιμετωπίσει.

Ουσιαστικά ο Pankapu είναι ο Dreamkeeper της Omnia, και αποστολή του είναι να αποτρέψει αυτή την εισβολή και να επαναφέρει τη τάξη. Στη παρέα σας θα προστεθεί και η Chii, ένα πολύ όμορφο χρυσό πλάσμα που θυμίζει αράχνη, η οποία θα σας καθοδηγήσει και θα σας δίνει συμβουλές κατά τη διάρκεια της περιπέτειάς σας. Αυτά είναι πράγματα που συμβαίνουν στο πρώτο πεντάλεπτο του Pankapu και ενώ μπορεί να φαντάζουν λίγο περίεργα, βοηθούν στο να θέσουν κατευθείαν την ατμόσφαιρα που επικρατεί στον φανταστικό αυτό κόσμο. Το ταξίδι ξεκινάει από εκεί λοιπόν με το σενάριο να μην μπερδεύει ενώ παράλληλα να καταφέρνει να παρουσιάσει μία όμορφη και σε αρκετά σημεία συγκινητική ιστορία η οποία μπορεί να μην είναι και η πιο πρωτότυπη αλλά κερδίζει τον gamer με την ειλικρίνειά της.

Παραδοσιακή συνταγή
Το Pankapu αποτελεί ένα καθαρόαιμο Action Platform που σημαίνει αυτομάτως πολλά άλματα και σφαγή εχθρών όπως συνέβαινε και σε κλασσικά games του είδους. Αρχικά, ο ήρωάς μας χρησιμοποιεί το εντυπωσιακό σπαθί του για να κατατροπώσει τους διάφορους εχθρούς και χρησιμοποιώντας την ασπίδα του για να μπορεί να αποφεύγει χτυπήματα και να τα απορροφά κερδίζοντας MP μέσω του πρώτου Aegis, του Bravery Aegis. Τα Aegis είναι μια πνευματική ουσία που υπάρχει στο κόσμο της Omnia και υπάρχουν τρεις διαθέσιμες συνολικά που θα αποκτήσετε στη πορεία. Με το Archer Aegis μπορείτε να χρησιμοποιήσετε long range attacks χρησιμοποιώντας ένα μαγικό τόξο, αλλά σας δίνεται και η δυνατότητα για επιπλέον ταχύτητα καθώς και double jump, ενώ με το Faith Aegis μπορείτε να κάνετε auto- heal, teleport και να σταματάτε το χρόνο. Εφόσον μάθετε καλά αυτά τα τρία διαφορετικά skills, τα οποία μπορείτε να εναλλάσσετε με το πάτημα ενός πλήκτρου, θα καταφέρετε να κατατροπώσετε τον Gangreyn και τα τσιράκια του.

Οι εχθροί θυμίζουν τα standard πρότυπα που έχουμε συνηθίσει σε αρκετά games του είδους. Οι κύριοι εχθροί είναι κάτι πλάσματα σαν το Pokémon Gastly, τα Gelatos, με τη διαφορά ότι είναι σαν μπάλα με ζελέ. Θα συναντήσετε διάφορες παραλλαγές τους (εκρηκτικά, δηλητηριώδη, νυχτερίδα κ.ά) και παρόλο που διαθέτουν όμορφο animation δείχνουν κάπως έλλειψη φαντασίας. Ευτυχώς, υπάρχουν και άλλοι εχθροί που είναι πιο ζόρικοι και θα χρειαστεί να επιστρατεύσετε τις διάφορες ικανότητές σας για να τους εξοντώσετε.

Μπορεί το Pankapu να μη διαθέτει τρομερή ποικιλία εχθρών και κάποια τοπία που εξερευνούμε σίγουρα τα έχουμε ξαναδεί, αλλά αποτελεί σίγουρα ένα από τα κορυφαία παραδείγματα εξαιρετικού level design. H παρουσίαση με τα narrative storyboards καθώς και το soundtrack δένουν όλα με ένα μαγικό τρόπο. Σίγουρα υπάρχουν κλισέ λάθη όπως οι στενοί χώροι με αρκετούς εχθρούς και σημεία όπου ένα λάθος σας γυρνάει στο checkpoint που για να ξαναφτάσετε θα περάσετε ένα Γολγοθά, αλλά πραγματικά, το Pankapu έχει αυτό το «κάτι» που θα σας κερδίσει μονομιάς.

Από ένα σημείο και μετά, η ακρίβεια των κινήσεών σας παίζει σημαντικό ρόλο για την πρόοδό σας.

Για καλή μας τύχη, υπάρχουν συχνά checkpoints σε όλα τα levels για να εξασφαλίσουν ότι μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος χωρίς βρισίδια, πράγμα αρκετά θετικό καθώς θα καταντούσε το τίτλο αρκετά δύσκολο και εκνευριστικό. Δεν λέμε βέβαια ότι είναι εύκολο το Pankapu. Σίγουρα υπάρχουν στιγμές που θα μπορείτε να αποφύγετε κάποιους εχθρούς αντί να τους αντιμετωπίσετε αλλά στα μετέπειτα levels όπου θα χρειαστεί συνδυασμός όλων των ικανοτήτων σας θα τα βρείτε μάλλον σκούρα. Παρόλο που τα boss fights βασίζονται κι αυτά στο κλασσικό μότο του «Μάθε τη πατέντα», ένα λάθος και τσουπ, πάλι από την αρχή.

Πέρα από τις εξωτικές και πρωτότυπες ονομασίες που διαθέτουν οι χαρακτήρες και τα upgrades, στη πορεία σας θα συναντήσετε και τα Mudjins, κάτι χαριτωμένα πλάσματα που θυμίζουν κι αυτά με τη σειρά τους κάποιου είδους Pokémon, θα μπορούσαμε να πούμε ένα συνδυασμό Jigglypuff και Wigglytuff. Αυτά τα χαριτωμένα όντα αποτελούν μια γοητευτική αναπαράσταση της θετικότητας και υπάρχουν 11-19 σε κάθε level για να συλλέξετε. To Pankapu δεν φοβάται το backtracking και ενώ η λέξη αυτή σπάνια προϊδεάζει μια ευχάριστη εμπειρία μην ανησυχείτε μιας και σπάνια γίνεται δίχως κάποιον σκοπό. Αρκετά Mudjins είναι σε σημεία που αρχικά δε θα μπορείτε να φτάσετε αλλά αποκτώντας νέες ικανότητες μπορείτε να επιστρέψετε και να τα αποκτήσετε. Παράλληλα, θα βρείτε και διάφορους κρυμμένους θησαυρούς και μυστικά τα οποία είναι αρκετά και σας βοηθούν δίνοντάς σας περισσότερες πληροφορίες για το backstory. Είναι ένας δοκιμασμένος τρόπος να “αναγκάσεις” τον παίχτη να γυρίσει πίσω για να εξερευνήσει νέα μέρη και στην συγκεκριμένη περίπτωση το πισωγύρισμα δεν κουράζει από τη στιγμή που στο τέλος του μονοπατιού θα υπάρχει πάντα κάτι χρήσιμο και ουσιαστικό.

Ο χειρισμός του Pankapu σε γενικές γραμμές είναι αρκετά καλός αλλά η εναλλαγή μεταξύ των Aegis σίγουρα θα σας μπερδέψει αρκετά στην αρχή. Όταν αποκτήσετε το δεύτερο είναι χαλαρά τα πράγματα αλλά καθώς προχωράτε όλο και περισσότερο και αποκτήσετε και το τρίτο θα δείτε ότι τις περισσότερες φορές θα χάνετε λόγω μη συγχρονισμού και όχι επειδή τα jumps λειτουργούν με κάποια καθυστέρηση. Τα χτυπήματα που πραγματοποιείτε αποτελούνται από ένα απλό 3-hit combo το οποίο ενώ επαναλαμβάνεται δε κουράζει. Επιπλέον, διαθέτετε και μια charge attack για όλα τα Aegis η οποία ενώ είναι αρκετά χρήσιμη, ο χρόνος φόρτωσής της είναι σχετικά μεγάλος και μπορεί να σας καθυστερήσει σε κάποιο ζωτικό σημείο με αποτέλεσμα να χαθείτε στο κόσμο των σκιών. Στη πορεία σας αποκτάτε και τα Nebulas που είναι ουσιαστικά upgrades και δίνουν extra δυνατότητες στον ήρωά μας όπως χτυπήματα με φωτιά κ.ά.

Υπάρχουν 35 levels να εξερευνήσετε με κορυφαία στιγμή το φόρο τιμής των δημιουργών σε games όπως το Ikaruga. Θα ζήσετε μια παρόμοια εμπειρία με την ονομασία Chiikaruga όπου η Chii μετατρέπεται σε αεροσκάφος και εξοντώνει εχθρούς με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει και στο κλασσικό αυτό Shoot’em up των early 2000s. Πραγματικά αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη η οποία ήρθε απρόσμενα και σίγουρα θα χαρίσει χαμόγελα νοσταλγίας στους παλιούς gamers. Για να ολοκληρώσετε αυτή τη περιπέτεια θα χρειαστείτε γύρω στις δώδεκα ώρες αλλά αν θέλετε το 100% προσθέστε τουλάχιστον άλλες τρεις.

Όμορφος κόσμος το πρωί
Αυτό που θα σας κερδίσει αμέσως είναι τα υπέροχα γραφικά του Pankapu. Με hand drawn art style αυτός ο ονειρικός κόσμος ζωντανεύει μπροστά στην οθόνη σας. Τα lighting effects, οι λεπτομέρειες και τα animations των χαρακτήρων είναι εξαιρετικά και παρόλο που αναφέραμε παραπάνω ότι κάποια τοπία είναι κλισέ, δε σημαίνει ότι δεν είναι όμορφα. Θα εξερευνήσετε διάφορες περιοχές όπως χρωματιστά δάση, σκοτεινές σπηλιές και ένα σωρό ακόμα αξιομνημόνευτα μέρη. Αυτό βοηθάει τόσο στο να μην κουράζεστε βλέποντας συνεχώς τα ίδια πράγματα όσο και με το να προσδώσει μία αίσθηση περιπέτειας και συνέχειας με τους χαρακτήρες να μην μένουν στάσιμοι. Στο Pankapu θα μάθετε να αγαπάτε αυτόν τον φανταστικό κόσμο ο οποίος είναι βγαλμένος από παραμύθια ή και από αγαπημένα πρωινά μπροστά από την τηλεόραση με όλα εκείνα τα παιδικά που παρακολουθούσαμε τα σαββατοκύριακα. Με άλλα λόγια, ο 2D κόσμος του Pankapu είναι απλά χάρμα οφθαλμών με την παλέτα των χρωμάτων να προσφέρει ένα σωρό διαφορετικές αποχρώσεις ανάλογα με τις ανάγκες που απαιτεί και η εκάστοτε κατάσταση. Το μόνο αρνητικό είναι ότι όταν υπάρχουν πολλά τεκταινόμενα στην οθόνη, το frame rate πέφτει κάτω από τα 60 fps αλλά ευτυχώς για εμάς, δε συμβαίνει συχνά.

Μελωδίες που σας ταξιδεύουν
Το voice acting κατά τη διάρκεια του narrative είναι πειστικό και δεν αποτελεί αδύναμο κρίκο κάτι που βλέπουμε σε πολλά games ακόμα και μεγαλύτερων παραγωγών. Mοναδικό παράπονο είναι ότι παρόλο που υπάρχει μια φανταστική γλώσσα κατά τη διάρκεια των διαλόγων, δε πραγματοποιείται καθ’όλη τη διάρκειά τους αλλά από την άλλη δεν είναι απαραίτητα κακό καθώς το Okami είχε κουράσει αρκετούς στο παρελθόν με τις περίεργες φωνές που διέθεταν οι χαρακτήρες του.

Το soundtrack είναι αρκετά ικανοποιητικό και καταφέρνει να δέσει όμορφα όλο αυτό το πράγμα που ονομάζεται Pankapu. Οι συνθέσεις είναι πανέμορφες και είναι ακριβώς ό,τι χρειαζόντουσαν τα υπέροχα σκηνικά που κοσμούν συνεχώς την οθόνη, με μελωδίες που μεταπηδούν από το επικό, στο ήρεμο και συγκινητικό απολύτως φυσικά παίζοντας σημαντικό ρόλο στην όλη εμπειρία μιας και είναι πάντα απαραίτητος ο ρόλος της καλής μουσικής έτσι ώστε να παρουσιαστεί ένα πλήρως ολοκληρωμένο πακέτο.

Μια βόλτα σε έναν άλλο κόσμο
Αυτό είναι με λίγα λόγια το Pankapu. Σίγουρα δεν πρόκειται για το πιο πρωτότυπο Platform του είδους αλλά μπορεί και κοιτάει κατάματα τις επιρροές του και δεν φοβάται να τις παραδεχθεί. Με μόλις 10 ευρώ σας προσφέρεται ένα υπέροχο ταξίδι γεμάτο πανέμορφα περιβάλλοντα και ενδιαφέρουσα ιστορία που θα σας κερδίσει σχεδόν αμέσως. Ένας indie τίτλος που καταφέρνει να δείξει για ακόμη μια φορά πως δεν χρειάζονται ομάδες εκατοντάδων ατόμων για να δημιουργηθεί μια αξιομνημόνευτη εμπειρία, αλλά ένα δυνατό όραμα και ένα απαράμιλλο πάθος γι’αυτό που κάνεις και που θες να περάσεις στον κόσμο.

Θετικά:
- Εξαιρετικά γραφικά
- Πολύ καλό soundtrack
- Χορταστική διάρκεια
- Χαμηλή τιμή

Αρνητικά:
- Ο χειρισμός σε κάποια σημεία χρειαζόταν βελτίωση
- Προς το τέλος η δυσκολία ανεβαίνει αρκετά
- Οι εχθροί και τα περιβάλλοντα δεν πρωτοτυπούν

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8
Gameplay: 7
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.7

Μια συναρπαστική indie περιπέτεια που διεκδικεί άξια μια θέση στη συλλογή σας.

Μάρκος Ασκανιάν

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +2 Lyricaldemon (Level 22) 01/01/2018 14:19
Μπράβο στην εταιρία,όμορφο 2D για να μας γυρίσει πίσω στις ρίζες μας!
#2 +2 ashbringer (Level 25) 02/01/2018 07:55
Εξαιρετικό platform το οποίο θα φροντίσω να κοιτάξω .Μπράβο στον Μάρκο για το άρθρο.
#3 +1 Efane (Level 24) 03/01/2018 16:59
Όσοι καιγόμασταν στα 90' θα το παίξουμε θέλουμε δε θέλουμε! Πολύ χαμηλή τιμή και είναι πανέμορφο το ατιμουτσικο.
Μπράβο για το review, το είδα στο fb και μου κεντρισε το ενδιαφέρον.
Score 7.7
7.5 User Score
(6 votes )
User Reviews 0
Genre: Platform
Developer: Too Kind Studio
Publisher: Plug In Digital
Διάθεση: Plug In Digital
Players: 1
Requirements: 1 GB RAM, Επεξεργαστής Dual Core CPU, Κάρτα Γραφικών 3D 512 MB, Χώρος στο σκληρό δίσκο 1 GB, Λειτουργικό σύστημα Windows Vista/7/8/10 64-bit
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 20/9/2017
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification