Reviews Statik
PS4   
Comments (1)

Statik

Εσείς πόσο θα αντέξετε στο δωμάτιο;

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/de/06/db/statik-box-76-1514412937.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Εσείς πόσο θα αντέξετε στο δωμάτιο;

Η Tarsier Studios αποτελεί μια εταιρεία που έχει συνεργαστεί και δημιουργήσει τίτλους γνωστούς στους περισσότερους που παρακολουθούν την επικαιρότητα. Το πιο πρόσφατο εγχείρημά τους, Little Nightmares, κατάφερε να αποσπάσει αρκετά καλές κριτικές και να αγαπηθεί από τον κόσμο. Η Σουηδική εταιρεία όμως έχει συνεργαστεί και με άλλες για την δημιουργία ορισμένων τίτλων της σειράς Little Big Planet και το Tearaway Unfolded.

Με το PlayStation VR να μετράει ήδη καλούς τίτλους, η αλήθεια είναι πως λείπουν σωστά puzzle games. Έχουν γίνει προσπάθειες από άλλες εταιρείες και κάποιες από αυτές μας έκαναν τρομερά καλή εντύπωση όπως το I Expect You To Die. Η Tarsier Studios όμως ξέρει να φτιάχνει γρίφους όπως ελάχιστοι developers και το αποδεικνύει με το Statik. Θα σας πούμε από την αρχή ότι η εμπειρία του Statik κράτησε μόλις δύο ώρες αλλά άξιζαν. Το γιατί θα το μάθετε στην συνέχεια του review.

Ξύπνημα στο εργαστήριο
To Statik αποτελεί PS VR game το οποίο μας βάζει σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση από την αρχή. Ανοίγουμε τα μάτια μας και βρισκόμαστε σε μια καρέκλα, δεμένοι, σε ένα άγνωστο και πλήρες “κρύο” εργαστήριο ή ιατρείο. Δίπλα μας βρίσκεται ο Dr Ingen ο οποίος μιλάει ελάχιστα στην αρχή του κάθε επιπέδου και το πρόσωπό του είναι θολό.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, κοιτάζοντας τα χέρια μας, βλέπουμε ότι βρίσκονται μέσα σε ένα περίεργο κουτί με κουμπιά. Για να σας προλάβω, όχι δεν μπορούμε να τραβήξουμε τα χέρια μας από μέσα, ούτε να σηκωθούμε από την καρέκλα. Οι κινήσεις μας περιορίζονται στην κίνηση του κεφαλιού όσο μας επιτρέπει το VR headset και στο να πατάμε τα διάφορα κουμπιά.

Χειρισμός και gear
Το PlayStation VR είναι ορισμένες φορές συνδεδεμένο με τα PS Move χειριστήρια. Κάθε τίτλο που δοκιμάζω σε VR, προσπαθώ να τον βλέπω με τα ειδικά χειριστήρια καθώς πιστεύω ότι μπορούν να προσφέρουν μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το όπλο από το Farpoint, το οποίο κάνει την εμπειρία του shooting πολύ πιο αληθινή από ότι αν το έπαιζα με το DualShock 4.

Στην περίπτωση του Statik όμως, το DualShock 4 αποτελεί το μόνο και πιο πολύτιμο εργαλείο μας. Το κουτί που έχουμε μπροστά μας κάθε φορά, έχει όλα τα κουμπιά του συνδεδεμένα με αυτά του χειριστηρίου, οπότε το να χρησιμοποιήσουμε οτιδήποτε άλλο για τον χειρισμό, θα ήταν άτοπο. Εδώ είναι και μια καλή περίπτωση να τεστάρετε τον εαυτό σας για το πόσο καλά γνωρίζετε με κλειστά μάτια το DualShock 4 καθώς σε ορισμένες αποστολές θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε λεπτομερείς συνδυασμούς.

Οι απαντήσεις βρίσκονται συνήθως μπροστά μας απλώς εμείς τις αγνοούμε. Ένα χαρτάκι στην καρέκλα μας, ένα γράμμα στον απέναντι τοίχο, όλα είναι εκεί.

Η αρχή των γρίφων
Το Statik ξεκινάει με το πρώτο επίπεδο το οποίο δεν μας πήρε παραπάνω από 10 λεπτά να το περάσουμε και εδώ υπολογίζεται και ο χρόνος σκέψης. Ο Dr Ingen μουρμουράει, κάνει θόρυβο πίνοντας τον καφέ του και γενικότερα συμπεριφέρεται σαν ένας άνθρωπος που προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή σας αλλά ταυτόχρονα και να μην σας δίνει σημασία. Πρόκειται για μια πολύ μυστηριώδη φυσιογνωμία η οποία δεν βοηθάει σε καμία περίπτωση με την επίλυση των γρίφων, παρά μόνο αναφέρει πως η απάντηση που ψάχνουμε βρίσκεται κάτω από την μύτη μας.

Το κάθε επίπεδο έχει και ένα διαφορετικό κουτί στο οποίο είμαστε εγκλωβισμένοι. Την μία θα πρέπει να βάλουμε σύμβολα στην σειρά και να τα ταιρίαξουμε μέσω projector, την άλλη θα πρέπει να κάνουμε το μυαλό μας πυξίδα και να γυρίσουμε 270 μοίρες ανατολικά. Υπάρχουν επίπεδα που πρέπει να κάνουμε μια κασέτα να δουλέψει και άλλα που πρέπει να ταιριάξουμε χρώματα και σχήματα, λύσεις των οποίων υπάρχουν στον απέναντι τοίχο! Γενικότερα οι γρίφοι ήταν μέτριας δυσκολίας, σε μερικούς σταμάτησα να σκεφτώ περισσότερο από ότι σε άλλους βέβαια.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως με το L3 μπορούσα να εκφράσω την δυσαρέσκεια και με το R3 την χαρά μου αντίστοιχα. Έτσι, μπορεί και να πάρετε κάποια φράση από το στόμα του Dr Ingen αλλά και πάλι δεν θα είναι κάτι το ιδιαίτερο. Τα L3 και R3 χρησιμοποιούνται περισσότερο στα διάφορα τεστ που σας κάνουν ανά διάφορα επίπεδα στα οποία πρέπει να απαντήσετε αν σας αρέσουν οι ήχοι και οι εικόνες που βλέπετε ή όχι. Ξέρω, είναι λεπτομέρεια αλλά συμβάλει σίγουρα στο να δημιουργηθεί το ελαφρώς horror κλίμα και να μας κάνει να νιώσουμε σαν πραγματικά πειραματόζωα.

Ας μην μείνει στατικό
Το Statik αποτελεί έναν τίτλο που έχει να προσφέρει στο Puzzle genre και να “γεμίσει” την βιβλιοθήκη των VR games. Γενικότερα θεωρούμε πως πρόκειται για έναν αρκετά αξιόλογο τίτλο που αξίζει να κοιτάξετε. Παρόλα αυτά, το Statik υστερεί σε δύο τομείς, στο θέμα της διάρκειας και στο οπτικοακουστικό. Ξεκινώντας από την διάρκεια, θα πω ότι μπορεί να σας κρατήσει δύο με τρεις ώρες. Σε περίπτωση που δεν έχετε ξαναπαίξει Puzzle games, μπορεί να σας πάρει και τέσσερις ώρες να λύσετε τους 10 γρίφους. Εάν όμως τους λύσετε, δεν έχετε κάτι άλλο να κάνετε. Το replayability είναι μηδαμινό, δεν υπάρχει κάτι να ξαναδείτε και αυτό είναι κάτι που ίσως να σας κάνει να έχετε δεύτερες σκέψεις για την αγορά τους.

Όσον αφορά τα γραφικά, ενώ είμαι καθαρά με αυστηρά χρώματα ιατρείου, θα θέλαμε το κάτι παραπάνω. Δεν έχουμε εικόνα για το πως είναι καθαρά οτιδήποτε άλλο πέρα από το κουτί που βρίσκεται μπροστά μας κάθε φορά. Δεν μπορούμε να σηκωθούμε και να ψάξουμε, ή να μιλήσουμε. Προσωπικά περιμένω το Statik να έχει κάποιο sequel με περισσότερες επιλογές, μεγαλύτερη ελευθερία ή κάποια βελτίωση.

Θετικά:
- Ωραίοι γρίφοι
- Πρακτικός χειρισμός με το DualShock 4
- Αρκετά ατμοσφαιρικό

Αρνητικά:
- Μικρή διάρκεια
- Μηδαμινό replayability

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 7
Gameplay: 8
Αντοχή: 5
Γενικά: 7.5

Μία έξυπνη υλοποίηση Puzzle Adventure με VR headset. Κρίμα ωστόσο που διαρκεί πολύ λίγο.

Χριστιάνα Θάνου

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Shikabane_Hime7 (Level 29) 30/12/2017 11:38
Το είχα ξανά δει πριν λίγο καιρό, ενδιαφέρον σαν ιδέα αν και κρατάει λίγο. Μπράβο για το review Χριστιάνα!
Score 7.5
User Score ( 6 votes ) 7.42
User Reviews 0
Genre: Puzzle
Developer: Tarsier Studios
Publisher: Tarsier Studios
Διάθεση: Sony Hellas (210-6782000)
Players: 1
Requirements:
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 24/04/2017
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification