PC  
Comments (1)

Ode

Μια χαριτωμένη μουσική περιπλάνηση.

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/cb/03/e2/ode-box-57-1514059401.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Μια χαριτωμένη μουσική περιπλάνηση.

Η Ubisoft είναι γνωστή από πολλά δημοφιλή τα οποία έχουν εδραιώσει την θέση τους στο hall of fame των δημοφιλή franchises. Το Ode σίγουρα δεν διεκδικεί μια θέση ανάμεσά τους, αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός του άλλωστε μιας και το πρωτότυπο, “πειραματικό” θα έλεγε κανείς μουσικό adventure φαίνεται να αποσκοπεί στο immersion και την απλή διασκέδαση. Την ανάπτυξή του ανέλαβε η ομάδα της Ubisoft Reflections η οποία έχει βάλει την υπογραφή της σε αρκετούς αξιόλογους τίτλους στο παρελθόν, όπως μεταξύ άλλων την σειρά Driver, το Far Cry 3, τα Watch Dogs 1 και 2 και το South Park: Fractured But Whole.

Ένα αστέρι σε έναν παράξενο πλανήτη
Η υπόθεση του Ode είναι λιτή και χωρίς πολλά-πολλά. Αναλαμβάνετε τον ρόλο ενός αστεριού με το όνομα Joy, το οποίο προσγειώθηκε σε έναν παράξενο πλανήτη ο οποίος κατοικείται από περίεργα πλάσματα τα οποία παράγουν αρμονικούς ήχους. Σκοπός σας είναι να επιστρέψετε στο διάστημα, παράλληλα βρίσκοντας και παίρνοντας μαζί σας όσα ακόμα αστέρια βρείτε στο διάβα σας. Προφανώς το Ode δεν διεκδικεί κάποιο βραβείο σεναρίου, μιας και επικεντρώνεται στο να σας χαρίσει μερικές ώρες διασκέδασης παρά να προσφέρει κάποιου είδους lore.

Ode review 1

Εξερευνήστε μουσικά μονοπάτια
Το Ode αποτελείται από 4 σύντομα levels διάρκειας 30-60 λεπτών το καθένα, τα οποία θα πρέπει να εξερευνήσετε και να ενεργοποιήσετε πλήρως προκειμένου να περάσετε στο επόμενο level. Αυτό το καταφέρνετε συλλέγοντας αστέρια που βρίσκονται στον δρόμο σας (τα οποία για κάποιον περίεργο λόγο έχουν σφαιρικό σχήμα) και εξαπολύοντάς τα σε διάφορα φυτά και αντικείμενα τα οποία έτσι ενεργοποιούνται. Ένα φυτό ή αντικείμενο που ενεργοποιείται παράγει έναν ήχο και “ζωντανεύει” για λίγη ώρα ή και μόνιμα, ανάλογα με τον σκοπό που εξυπηρετεί.

Πολλά από τα φυτά που κοσμούν τους κήπους του Ode έχουν μόνο αισθητική σημασία προσφέροντας κάποια νότα ή κάποιο σύντομο μουσικό sequence. Μερικά από τα υπόλοιπα φυτά όμως, μόλις ενεργοποιηθούν χρησιμεύουν ως κινούμενες πλατφόρμες ενώ άλλα ενεργοποιούν περάσματα. Κάποια μεγαλύτερα και πιο συμπαγή φυτά ξεκλειδώνουν σιγά σιγά την έξοδό σας από το level. Κάθε φορά που ενεργοποιείται από αυτά τα μεγαλύτερα φυτά, η μουσική υπόκρουση εμπλουτίζεται σταδιακά. Θα πρέπει να δίνετε βάση στην μουσική υπόκρουση, διότι έτσι μπορείτε να καταλαβαίνετε περίπου σε τι στάδιο ολοκλήρωσης του εκάστοτε level βρίσκεστε. Μόλις ενεργοποιηθούν όλα τα μεγάλα φυτά, ένα σύντομο cutscene σας μεταφέρει στο επόμενο κεφάλαιο της περιπέτειάς σας.

Τα αστέρια που μαζεύετε “κολλάνε” πάνω σας και αφού τα εκτοξεύσετε, μπορείτε να τα ξαναμαγνητίσετε πάνω σας. Ο χειρισμός του Joy είναι πολύ απλός και περιλαμβάνει κίνηση 4 σημείων, άλμα, εξαπόλυση και επαναφορά των αστεριών που έχετε μαζέψει. Αρχικά, η ανταπόκριση των χειρισμών μπορεί να φανεί απότομη και σε συνδυασμό με την άτσαλη σχετικά κίνηση της κάμερας μπορεί να σας δυσαρεστήσει, αλλά συνηθίζεται γρήγορα. Δεν είναι πολλά τα σημεία στα οποία θα χρειαστείτε ακρίβεια στις κινήσεις σας και ακόμα και σε όσα χρειαστεί, θα έχετε όλο τον χρόνο στη διάθεσή σας για να το καταφέρετε. 

Το Ode, αν και επίσημα ονομάζεται adventure, λόγω του χαρακτήρα του gameplay του θα ταίριαζε περισσότερο στην οικογένεια των platform, μιας και οι “γρίφοι” του είναι περισσότερο θέμα απλής εξερεύνησης και του να καταφέρετε να φτάσετε τα σημεία τα οποία πρέπει να ενεργοποιήσετε. Θα κρεμαστείτε από διάφορα φυτά και θα πηδήξετε από πλατφόρμα σε πλατφόρμα προκειμένου να εξερευνήσετε πλήρως το κάθε σημείο και να βρείτε τον κατάλληλο τρόπο να συνεχίσετε, κάτι που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων θα είναι εύκολη και απλή υπόθεση.

Ode review 2

Στην περιπέτειά σας δεν υπάρχουν κίνδυνοι καθώς δεν υπάρχουν εχθροί και απ’ό,τι φαίνεται, μια φούσκα-ασπίδα η σας παρέχει πλήρη προστασία από πτώσεις. Έτσι θα απολαύσετε με την ησυχία σας την σύντομη, μόλις 2-4 ωρών immersive περιπέτεια η οποία αποτελεί το Ode. Η διάρκεια φαίνεται μικρή, αλλά είναι από τις λίγες περιπτώσεις στις οποίες είναι κάτι το θετικό μιας και λόγω του επαναλαμβανόμενου gameplay, μια μεγαλύτερη διάρκεια θα το καθιστούσε βαρετό.

Επιστρέψτε στον ουρανό, αφήνοντας πίσω σας μελωδίες.

Το Ode είναι immersive και σίγουρα θα σας απορροφήσει, αλλά δυστυχώς αφού το τελειώσετε δεν θα νιώσετε ότι λαμβάνετε κάποια ανταμοιβή, μιας και ακόμα και το cutscene του τερματισμού είναι απλό και όχι ιδιαίτερα εμπνευσμένο, οπότε μπορεί αργότερα να αναρωτηθείτε αν τελικά καταφέρατε κάτι ή αν απλά “κάψατε” μερικές ώρες ευχάριστα. To συναίσθημα αυτό ενισχύεται από τα ελάχιστα achievements που μπορείτε να κατακτήσετε, καθώς και από την έλλειψη κάποιων έστω μυστικών χώρων.

Πολύχρωμη περιπέτεια
Οπτικά, τα levels του Ode φαντάζουν “ονειρικά”. Τα εφέ φωτισμού είναι πραγματικά πανέμορφα και η ποικιλία χρωμάτων θα σας “ταξιδέψει”. Τα animations είναι αρκετά ομαλά, αλλά η κίνηση της κάμερας είναι λίγο άγαρμπη, κάτι το οποίο όμως συνηθίζεται. Το μελανό σημείο των γραφικών του Ode βρίσκεται στα χοντροκομμένα μοντέλα, τα οποία φαντάζουν προχειροφτιαγμένα. Ο λιτός σχεδιασμός πάντως ταιριάζει στον πρωταγωνιστή, ο οποίος φαίνεται στρουμπουλός και χαριτωμένος.

Χαλαρώστε και απολαύστε
Ο ηχητικός τομέας φέρεται ως το δυνατό χαρτί του Ode, το οποίο χαρακτηρίζεται από την Ubisoft ως ένα μουσικό game. Ξεκινώντας κάθε level, η μουσική επένδυση κινείται σε διακριτικά ambient επίπεδα. Όσο ενεργοποιείτε πλάσματα και προχωράτε, αυτή εξελίσσεται σε πιο chillout/trip hop επίπεδα. Η αλήθεια είναι πως αν και η μουσική επένδυση είναι όμορφη και συμβάλλει στο “ονειρικό” immersion, η διακριτικότητά της την κάνει να μην είναι κάτι το ιδιαίτερα αξιοσημείωτο. Ίσως αν κάθε θέμα εξελισσόταν σε κάτι πιο δυναμικό και αξιομνημόνευτο, να ήταν καλύτερα τα πράγματα.

Ode review 3

Οι ήχοι και τα μουσικά sequences που παράγουν τα διάφορα φυτά και αντικείμενα που αγγίζετε ή ενεργοποιείτε ακούγονται πολύ ευχάριστα αν είναι σωστά συγχρονισμένοι με την μουσική επένδυση, ενώ σε όλες τις άλλες περιπτώσεις ακούγονται φάλτσα. Τα ηχητικά εφέ είναι απλά και χαριτωμένα με μεγάλη ποικιλία, χωρίς κάτι το ενδιαφέρον, είτε με κάποια θετική, είτε με κάποια αρνητική έννοια. Σε γενικές γραμμές, όλοι οι ηχητικοί παράγοντες του Ode συνθέτουν ένα όμορφο αποτέλεσμα το οποίο θα απολαύσετε ενώ το παίζετε, όμως δεν θα σας εντυπωσιάσει αρκετά ώστε να μείνει στην μνήμη σας.

Ωραία ιδέα, αλλά χρειάζεται δουλειά
Το Ode είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα από πιο απαιτητικούς τίτλους, καθώς και ένα ιδανικό game για παιδιά ή οικογένειες. Απλό, μικρό σε διάρκεια, με πρωτότυπο gameplay και με κόστος μόλις 5 ευρώ θα σας χαρίσει λίγες ώρες immersive διασκέδασης, εκτός αν ο χρόνος που μπορείτε να αφιερώσετε στο gaming είναι περιορισμένος, όπου στην προκειμένη περίπτωση απλά προσπεράστε το.

Θετικά:
-Απλό, ξεκούραστο gameplay με μικρή διάρκεια ώστε να μην γίνεται κουραστικό
-Όμορφη, ατμοσφαιρική μουσική
-Immersive και διασκεδαστικό
-Χαμηλή τιμή

Αρνητικά:
-Χοντροκομμένα μοντέλα στα γραφικά
-Κάπως άτσαλος χειρισμός
-Απότομη κάμερα
-Δεν προσφέρει συναίσθημα επιβράβευσης

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 7
Gameplay: 6.5
Αντοχή: 5.5
Γενικά: 6.5

Απλό, όμορφο και ταξιδιάρικο, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Γιώργος Τζίτζιφας

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

Ode από την Ubisoft

 

Η Ubisoft ανακοίνωσε το Ode, ένα Exploration Adventure βασισμένο στη μουσική που περιέχει όμορφο art style.

Στο Ode θα τ...
Posted (28 Nov 2017)

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Lyricaldemon (Level 22) 24/12/2017 17:39
Ωραίος ήχος στο παιχνίδι πραγματικά!,τα γραφικά όντως είναι κάπως άλλα είναι γενικά καλά!
Score 6.5
User Score ( 6 votes ) 6.5
User Reviews 0
Genre: Adventure
Developer: Ubisoft Reflections
Publisher: Ubisoft
Διάθεση: Ubisoft
Players: 1
Requirements: Επεξεργαστής Intel Core i5 2400s @ 2.5 GHz/AMD FX 6100 @ 3.3 GHz ή νεότερος, RAM 4GB, Κάρτα γραφικών 2GB VRAM με Shader Model 5.0 ή καλύτερη, λειτουργικό σύστημα Windows 7 SP1, 8.1 ή 10 (64-bit μόνο).
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 20/11/17
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification