Reviews Event [0]
PC  
Comments (1)

Event [0]

Ζήστε την δική σας Οδύσσεια του Διαστήματος.

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/4a/af/79/event-0-box-12-1513705413.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Ζήστε την δική σας Οδύσσεια του Διαστήματος.

Είναι ωραίο κάποιες φορές να αναρωτιέστε τι θα μπορούσε να έχει συμβεί στον κόσμο, στην τεχνολογία και στην πρόοδο της ανθρωπότητας αν κάποιες συγκεκριμένες χρονικές στιγμές τα πράγματα είχαν γίνει αλλιώς. Διάφοροι τίτλοι που ασχολήθηκαν με τα “what if” σενάρια είναι τα Wolfenstein, Command & Conquer: Red Alert, Metro και πολλά ακόμα. Αν και στα περισσότερα από αυτά ο κόσμος δεν είναι πάντα καλύτερος από αυτόν που γνωρίζουμε όλοι, το Event[0] θα σας αναγκάσει να αναρωτηθείτε και να προβληματιστείτε για πολλά πράγματα σε έναν εναλλακτικό κόσμο όπου η ανθρωπότητα ταξιδεύει στο διάστημα σαν να παίρνει... λεωφορείο από το 1980.

Το Event[0] ανακοινώθηκε το 2013 από φοιτητές developers που αργότερα δημιούργησαν την εταιρεία ανάπτυξης Ocelot Society. Πέρασε αρκετό καιρό υπό ανάπτυξη κατά την διάρκεια του οποίου απέσπασε μερικά βραβεία για τις καινοτομίες που πρόσφερε και κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2016 αποσπώντας αρκετά θετικές κριτικές. Ο τίτλος στοχεύει στο να σας προκαλέσει προβληματισμούς και σκέψεις σχετικά με το πόσο ανθρώπινη μπορεί να είναι μια τεχνητή νοημοσύνη ενώ αντλεί σαφείς επιρροές από την ταινία 2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος. Όμως, είναι αρκετά όλα αυτά για μια συναρπαστική εμπειρία;

event 0 5

Ο μικρός αδερφός του HAL
Βρίσκεστε σε ένα εναλλακτικό 2012, όπου η ανθρωπότητα έχει μετατρέψει το διαστημικό ταξίδι σε... ρουτίνα από το 1980. Πλέον τα ταξίδια με διαστημόπλοια θεωρούνται σχεδόν ρουτίνα σε σημείο που υπάρχουν μέχρι και διαστημικά κρουαζιερόπλοια για τους πιο ευκατάστατους. Αφού καθορίσετε το παρελθόν και το όνομα του χαρακτήρα σας, μαθαίνετε πως επιλεγήκατε από μια εταιρεία διαστημικών ταξιδιών για μια αποστολή στον Δία με την ονομασία Europa 11. Λίγο πριν φτάσετε στον προορισμό σας κάποια βλάβη καταστρέφει το σκάφος σας και σας αφήνει ως τον μοναδικό επιζών σε μια κάψουλα που περιφέρεται στο διάστημα. Μετά από αρκετό καιρό βρίσκετε το Nautilus, ένα διαστημικό πολυτελές κρουαζιερόπλοιο που δημιουργήθηκε το 1980 και πλέον φαίνεται εντελώς εγκαταλελειμμένο. Το μόνο πλάσμα που υπάρχει είναι ο Kaizen-85, μια τεχνητή νοημοσύνη με την οποία μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω κάποιων υπολογιστών που είναι σκορπισμένοι μέσα στο σκάφος. Είναι προφανές πως κάτι φρικτό συνέβη στο Nautilus και κάποιο μυστικό κρύβεται μέσα του οπότε είναι στο χέρι σας να ανακαλύψετε τι συνέβη και να βρείτε έναν τρόπο να γυρίσετε πίσω στη Γη.

Κατά βάση το σενάριο είναι παραπάνω από ικανοποιητικό και δημιουργεί μια ανατριχιαστική ατμόσφαιρα όσο προσπαθείτε να μάθετε τι γνωρίζει ο Kaizen-85 και καθώς εξερευνείτε το Nautilus. Για κάποιο λόγο όμως οι developers πρόσθεσαν πολλές λεπτομέρειες και στοιχεία για μικρότερες ιστορίες οι οποίες δεν χρειαζόντουσαν και δεν αξιοποιούνται όπως θα έπρεπε. Για παράδειγμα θα βρείτε κάποια βιβλία και κείμενα σχετικά με τους Selinites, μια νέα κοινωνική τάξη που δημιουργήθηκε λίγα χρόνια μετά την έξοδο της ανθρωπότητας στο διάστημα και ακμάζει χάρις στο διαπλανητικό εμπόριο. Δυστυχώς όμως έχουν ελάχιστη σχέση με το σενάριο και την κατάληξη του και με κανέναν τρόπο δεν εμπλέκονται στο gameplay πέρα από τις αναφορές σε αυτούς. Ίσως πολλές από αυτές τις ιδέες των developers να μην κατάφεραν να υλοποιηθούν ή δεν εφαρμόστηκαν σωστά στο Event [0] και είναι κρίμα καθώς θα εμπλούτιζε το σενάριο σε μεγάλο βαθμό.

Ένα διαστημόπλοιο γεμάτο μυστικά
Το κεντρικό κομμάτι του Event [0] είναι ο Kaizen-85 και η αλληλεπίδρασή σας μαζί του. Η εταιρεία ανάπτυξης είχε υποσχεθεί πως το παιχνίδι δεν θα ήταν ένα απλό Adventure όπου θα έπρεπε να κάνετε ήδη υπάρχουσες επιλογές και να διαβάσετε ήδη υπάρχοντα κείμενα και απαντήσεις. Αυτό τον στόχο τον κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό. Όπως προαναφέραμε, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Kaizen-85 μέσω κάποιων υπολογιστών που βρίσκονται μέσα στο Nautilus. Η επικοινωνία σας γίνεται με την μορφή μηνυμάτων, πράγμα που σημαίνει πως μπορείτε να του γράψετε ότι θέλετε. Μπορείτε να πιάσετε την κουβέντα μαζί του, να τον ρωτήσετε για το σκάφος, να του ζητήσετε να σας ανοίξει διάφορες πόρτες, να διαβάσετε αρχεία που έχει αποθηκευμένα στον κάθε υπολογιστή, να τον... βρίσετε και πολλά ακόμα. Ο Kaizen-85 είναι σχεδιασμένος αρκετά έξυπνα ώστε να ανταποκρίνεται στις περισσότερες από τις φράσεις σας με σχεδόν ανθρώπινο τρόπο και να σας βοηθήσει ή δυσκολέψει να εξερευνήσετε το Nautilus.

Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να ακολουθήσετε διαφορετική τακτική σε κάθε σας playthrough. Για παράδειγμα αν είστε φιλικοί με τον Kaizen-85 και τον λέτε συχνά “buddy” ή “friend”, θα του είναι πιο εύκολο να σας αποκαλύψει λεπτομέρειες για τα γεγονότα που οδήγησαν στην εγκατάλειψη του Nautilus και θα σας βοηθήσει να βρείτε στοιχεία για το παρελθόν του σκάφους. Αν προτιμήσετε να είστε ουδέτερος απέναντι του θα χρειαστεί να τον πείσετε για αρκετά πράγματα όπως να ανοίξει κάποιες πόρτες που ο ίδιος θέλει να κρατήσει κλειστές. Από την άλλη αν αποφασίσετε να τον... στολίσετε με ανάρμοστα επίθετα κάθε λίγο και λιγάκι, μην εκπλαγείτε που θα σας κλειδώσει έξω όταν χρειαστεί να βγείτε έξω από το Nautilus με την στολή σας και να περιμένει να του ζητήσετε συγγνώμη αλλιώς θα σας αφήσει να πεθάνετε από ασφυξία όταν σας τελειώσει το οξυγόνο.

event 0 1

Όλα αυτά κάνουν τον Kaizen-85 να φαίνεται πραγματικά πανέξυπνος και σχεδόν ανθρώπινος, αλλά δεν είναι πάντα έτσι. Μπορείτε να είστε όσο ευγενικοί και επίμονοι θέλετε, αλλά οι developers φρόντισαν να διαμορφώσουν την στάση του Kaizen-85 με βάση τις λέξεις που γράφετε στους υπολογιστές. Για παράδειγμα, φράσεις όπως “my good Kaizen” ή “my feelings towards you are positive” δεν θα επηρεάσουν την φιλία σας, καθώς δεν περιέχονται μέσα οι λέξεις “friend”, “buddy”, “like”. Αυτό θα το παρατηρήσετε και όταν του ζητήσετε πληροφορίες σχετικά με διάφορα στοιχεία. Για παράδειγμα, αν τον ρωτήσετε “What must I do now Kaizen?” θα σας απαντήσει με γενικές προτάσεις σχετικά με την κατάσταση του σκάφους ή με τους ανθρώπους που κάποτε υπήρχαν στο Nautilus. Από την άλλη αν τον ρωτήσετε “Where is the diary I'm looking for Kaizen?” θα σας απαντήσει αμέσως με την τοποθεσία που το είδε την τελευταία φορά. Η τεχνητή νοημοσύνη του είναι όντως εξαιρετική και το γεγονός πως μπορείτε εσείς να κάνετε ερωτήσεις και να δίνετε απαντήσεις γράφοντας σε ένα πληκτρολόγιο είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά για τα Adventures, αλλά στην πράξη απλώς διευρύνουν το όριο των επιλογών που είχατε στα κλασσικά text-based Adventures. Ίσως κάποια μέρα το A.I. να απαντάει με ακόμα μεγαλύτερη άνεση και ευστοχία στις ερωτήσεις των gamers.

Πέρα από την τεχνητή νοημοσύνη, το gameplay του Event[0] αποτελείται από παραδοσιακά στοιχεία Adventure όπως επίλυση γρίφων και εξερεύνηση. Το Nautilus περιφέρεται στο διάστημα τα τελευταία 32 χρόνια και είναι σε άσχημη κατάσταση με πόρτες που δεν λειτουργούν, χαλασμένα συστήματα ασφαλείας και πολλά ακόμα. Με την βοήθεια του Kaizen-85 πρέπει θα πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να ξεπεράσετε το κάθε εμπόδιο που βρίσκεται μπροστά σας και να προχωρήσετε προς την ανακάλυψη των μυστικών του Nautilus. Οι γρίφοι δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυσκολία και θα πρέπει να είστε απλώς παρατηρητικοί για να βρείτε τα στοιχεία που χρειάζεστε. Δυστυχώς η εταιρεία ανάπτυξης είχε δώσει μεγάλο βάρος στην ανάπτυξη του Kaizen-85 και φαίνεται σαν να αμέλησε τα υπόλοιπα στοιχεία του gameplay, δίνοντας μια κλασσική και σχεδόν πληκτική εμπειρία αλλά με διαφορετικό “περιτύλιγμα”.

Η συμπεριφορά σας προς τον Kaizen-85 θα αλλάξει και τις πράξεις του απέναντι σας!


Τέλος, να σας προειδοποιήσουμε πως το Event[0] έχει υπερβολικά πολλά προβλήματα με την απόδοση του. Όταν ξεκινήσετε νέο παιχνίδι ή όταν κάνετε load ένα παλιό, σας περιμένει μια χρονοβόρα αναμονή 8-15 λεπτών μέχρι να φορτώσει ο τίτλος. Προσωπικά είχα την εντύπωση πως “κράσαρε” το PC μου αλλά όταν δοκίμασα ξανά και ξανά να κάνω new game χωρίς επιτυχία ενώ το Event[0] εμφανιζόταν να “τρέχει” κανονικά, αποφάσισα απλώς να χρονομετρήσω πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να ξεκινήσει το παιχνίδι και τον υπολόγισα στο παραπάνω διάστημα. Υπάρχουν καθυστερήσεις και σε στιγμές που εξερευνείτε ένα δωμάτιο ή περιμένετε μια απάντηση από τον Kaizen, σε σημείο που η οθόνη σας θα “παγώσει” και θα πιστέψετε πως το παιχνίδι δεν λειτουργεί. Το αποκορύφωμα θα συμβεί όταν βγείτε έξω από το Nautilus και θα χρειαστεί να μιλήσετε με τον Kaizen σε έναν υπολογιστή, όπου εκεί το Event[0] πραγματικά θα σας αφήσει... χρόνους και θα χρειαστεί να το κλείσετε μέσω Task Manager. Σε γενικές γραμμές όμως θα χρειαστείτε υπομονή για τα τεράστια loading times. Ευτυχώς που αυτά τα προβλήματα δεν θα χαλάσουν πολύ την εμπειρία σας καθώς το Event[0] είναι πολύ μικρό σε διάρκεια και σε περίπου 3-4 ώρες θα έχετε τελειώσει το πρώτο σας playthrough.

Η απεραντοσύνη του διαστήματος
Αισθητικά το Event[0] θυμίζει αρκετά το Alien: Isolation. Κάθε δωμάτιο και διάδρομος είναι γεμάτο με χαλασμένα μηχανήματα, καλώδια να κρέμονται από το ταβάνι ενώ υπάρχει αρκετή ποικιλία με καθιστικά, κήπους, υπνοδωμάτια και άλλα. Οι developers φρόντισαν να δώσουν μια '80s αισθητική στους χώρους αναψυχής καθώς το Nautilus υποτίθεται πως κατασκευάστηκε εκείνη την εποχή και το αποτέλεσμα είναι πολύ ενδιαφέρον και οπτικά όμορφο. Αξίζει να αναφέρουμε πως η απεικόνιση του διαστήματος για τις λίγες στιγμές που θα είστε έξω από το σκάφος είναι εξαιρετική και θα σας κόψει την ανάσα σε σημείο που θα αισθανθείτε ίλιγγο και θα καταλάβετε πόσο μικροί νιώθετε στην απεραντοσύνη του κενού που υπάρχει γύρω σας.

event 0 4

Από την άλλη αν και τα περιβάλλοντα είναι όμορφα, δεν μπορείτε να αλληλεπιδράσετε μαζί τους με κάποιο τρόπο. Για παράδειγμα, θα βρείτε πολλά σκόρπια βιβλία και χαρτιά που μπορεί να σας ξεγελάσουν και να πιστέψετε πως κρύβουν κάποιο στοιχείο, αλλά στην πραγματικότητα μπορείτε μόνο να διαβάσετε τους τίτλους οι οποίοι δεν έχουν κάποια ουσιώδη χρήση. Θα ήταν μεγάλη βελτίωση αν υπήρχε κάποιος τρόπος να χρησιμοποιήσετε το κάθε δωμάτιο για να βρείτε την λύση ενός γρίφου όπως για παράδειγμα να βρείτε σκόρπια εργαλεία για να επιδιορθώσετε μια πόρτα ή να ψάξετε για κρυμμένα μηνύματα πίσω από έπιπλα.

Τα ίδια και τα ίδια
Το ηχητικό κομμάτι χαρακτηρίζεται από πλήρη απουσία voice acting, καθώς ο χαρακτήρας σας δεν μιλάει και ο Kaizen-85 είναι μια ρομποτική φωνή που μπορεί εύκολα να δημιουργήσει κάποιος μέσω του σωστού λογισμικού. Τα λίγα κομμάτια soundtrack που θα ακούσετε αν και βοηθούν στην ατμόσφαιρα του Event[0], είναι σχετικά φτωχά και δύσκολα θα τραβήξουν την προσοχή σας. Επίσης η εταιρεία ανάπτυξης φρόντισε να γραφτεί ένα μελαγχολικό τραγούδι ειδικά για το Event[0] το οποίο ταιριάζει πολύ με την '80s αισθητική του Nautilus, αλλά ίσως σας ενοχλήσει το γεγονός πως θα το ακούσετε πολύ συχνά στο σύντομο playthrough σας.

event 0 3

Μικρό, αλλά χορταστικό
Το Event[0] είναι πολύ σύντομο και μόλις ανακαλύψετε τα διαφορετικά endings που έχει, δύσκολα θα ασχοληθείτε ξανά μαζί του. Γενικότερα θα σας αφήσει την αίσθηση πως θέλατε κι άλλο και η αλήθεια είναι πως θα μπορούσε να προσφέρει πολλά περισσότερα. Αν εξαιρέσετε κάποια τεχνικά προβλήματα, η ατμόσφαιρα, το σενάριο και η αλληλεπίδρασή με τον Kaizen-85 θα σας αφήσουν πολύ ικανοποιημένους και θα εντυπωσιαστείτε με τον τρόπο που το A.I. μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος σας ή ο χειρότερος εχθρός σας. Οι επιρροές που έχει από το αριστούργημα του Stanley Kubrick 2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος θα σας καταπλήξουν και θα νιώσετε περίπου όπως ο Dave Bowman όταν έπρεπε να συνομιλήσει με τον υπολογιστή HAL. Για 19.99 ευρώ είναι μια χορταστική εμπειρία και σίγουρα αξίζει τα λεφτά σας.

Θετικά:
- Ο Kaizen-85 είναι απλά εξαιρετικός
- Όμορφα περιβάλλοντα
- Μεγάλη αίσθηση ελευθερίας
- Ικανοποιητικά δύσκολοι γρίφοι 

Αρνητικά:
- Το A.I. δεν λειτουργεί πάντα με τον αναμενόμενο τρόπο
- Τα υπόλοιπα στοιχεία του gameplay είναι κάπως φτωχά
- Μικρή διάρκεια
- Πολλά στοιχεία δεν αξιοποιήθηκαν όπως έπρεπε

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 7
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 6
Γενικά: 7

Ο Kaizen-85 σας περιμένει για να γίνετε οι καλύτεροι φίλοι. Ή απλώς για να εκτονώσετε πάνω του τα νεύρα σας!

Νικηφόρος Μητράκος

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Lyricaldemon (Level 22) 21/12/2017 13:34
Ενδιαφέρουσα περιπέτεια,κρίμ α γιατί θα μπορούσε να ήταν καλύτερη!
Score 7
User Score ( 6 votes ) 6.83
User Reviews 0
Genre: Adventure
Developer: Ocelot Society
Publisher: Ocelot Society
Διάθεση: Ocelot Society
Players: 1
Requirements: 8GB RAM, Επεξεργαστής Intel i5 στα 2.4Ghz ή ανώτερος, Κάρτα γραφικών Nvidia GeForce GTX 650, Χώρος στο σκληρό δίσκο 10GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 7 ή ανώτερο στα 64bits
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 14/9/16
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification