Reviews Aquaria
PC  
Comments (3)

Aquaria Hot

Κάν'το όπως τα Castlevania, αλλά με πολύ νερό.

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/86/39/5d/aquaria-box-14-1513621955.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Κάν'το όπως τα Castlevania, αλλά με πολύ νερό.

Αν έχετε παρακολουθήσει τις πρόσφατες εξελίξεις στο gaming, θα έχετε παρατήρήσει πως τα πράγματα είναι σε κάποιους τομείς αρκετά χειρότερα απ' ότι ήταν σχεδόν μια δεκαετία πρίν. Η χρήση microtransactions εξαπλώνεται και εντείνεται, το περιεχόμενο πολλών τίτλων δεν ανταποκρίνεται στην τιμή τους όσον αφορά την ποιότητα και την ποσότητα και πολλά προβλήματα ακόμα. Σε τέτοιες στιγμές είναι καλό να θυμόμαστε μερικά διαμαντάκια από το παρελθόν τα οποία μπορούν να σας κρατήσουν ευχάριστα απασχολημένους και να αφηγηθούν ιστορίες που πραγματικά θα απολαύσετε με gameplay στοιχεία που σας είναι γνωστά και αγαπημένα. Αν το PC σας, όπως το δικό μου, με το ζόρι αντέχει να παίξετε Total War: Rome 2 σε medium settings, έχετε έναν λόγο παραπάνω να ασχοληθείτε με ένα blast from the past. Ένα από αυτά τα διαμαντάκια του παρελθόντος είναι το Aquaria.

Το Aquaria ανακοινώθηκε στο μακρινό 2005 από την εταιρεία ανάπτυξης Bit Blot, η οποία αποτελείται από μόνο δύο developers. Αφού πέρασε δύο χρόνια στο στάδιο ανάπτυξης, κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2007 για PC και απέσπασε θετικές κριτικές. Ο τίτλος είχε κάποιες μικρές καινοτομίες για την εποχή στο gameplay του και σε συνδυασμό με την ατμόσφαιρα και το soundtrack υποσχόταν μια απίθανη 2D εμπειρία, ισάξια της σειράς Castlevania. Κατάφερε όμως να πετύχει τον στόχο του;

aquaria 2

Εις τον αφρό της θάλασσας
Στο Aquaria ελέγχετε την Naija, ένα πλάσμα που θυμίζει γοργόνα και ζει μια ήρεμη και πληκτική καθημερινότητα μέχρι τη στιγμή που συναντάει ένα μυστηριώδες πλάσμα το οποίο φοράει κουκούλα. Το πλάσμα αγγίζει την Naija και της προκαλεί μια σειρά από flashbacks με κάποιες στιγμές της ζωής της τις οποίες η ίδια δεν θυμάται. Μόλις η πρωταγωνίστρια συνέλθει, συνειδητοποιεί πως υπάρχουν πράγματα και γεγονότα στο παρελθόν της που κάποιος τα έσβησε από την μνήμη της και ξεκινάει να εξερευνεί τον κόσμο της Aquaria για να ανακαλύψει περισσότερα. Στον δρόμο σας θα βρείτε διάφορα ερείπια από αρχαίες πόλεις και εξωπραγματικά θαλάσσια πλάσματα που κρύβουν πολλά μυστικά τα οποία σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε.

Το σενάριο δεν είναι κάτι το πρωτοποριακό, παρά το γεγονός πως σας περιμένουν μερικές μικρές ανατροπές που θα μπορέσετε να προβλέψετε αν παρατηρήσετε τα γεγονότα. Η πλοκή προχωράει με την μορφή αφήγησης, όπου η Naija εξιστορεί τα γεγονότα του τίτλου και σε κάποια σημεία θα δείτε και cutscenes. Αξίζει να αναφέρουμε πως δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε μια συγκεκριμένη σειρά γεγονότων για να προχωρήσετε την πλοκή, καθώς κάθε στοιχείο της μπορεί να ανακαλυφθεί σε τυχαία σειρά και να μην σας περιορίσει στην εξερεύνηση σας. Δυστυχώς, το σενάριο είναι κατά βάση η παραδοσιακή ιστορία του κακού που απειλεί να καταστρέψει τον κόσμο, ο καλός ήρωας τον σταματάει και μετά βρίσκει το έτερον του ήμισυ, για το οποίο θα χρειαστεί να παίξετε το παιχνίδι αν θέλετε να μάθετε περισσότερα.

Ένας ωκεανός γεμάτος κινδύνους
Το βασικό χαρακτηριστικό του Aquaria είναι η εξερεύνηση. Αρχικά θα ξεκινήσετε σε μια μικρή σπηλιά και θα έχετε την εντύπωση πως κάθε περιοχή είναι στην ουσία σήραγγες και υποβρύχια περάσματα, αλλά σταδιακά θα συνειδητοποιήσετε πως ο κόσμος είναι τεράστιος και γεμάτος με διάφορα υδρόβια πλάσματα, σε λογικά πλαίσια πάντα. Για παράδειγμα, θα ανακαλύψετε αρχαία σπήλαια με μυστηριώδη αγάλματα μέχρι αρχαίες πολιτείες, χαμένες στο χρόνο. Καθώς εξερευνείτε, θα έχετε την εντύπωση πως το Aquaria θυμίζει υπερβολικά Castlevania με Shoot-em-up στοιχεία και θα έχετε δίκιο, καθώς το ποντίκι είναι το βασικό σας όπλο. Μπορείτε να κινηθείτε σε όποιο σημείο του δισδιάστατου χάρτη επιθυμείτε, από τον πυθμένα της θάλασσας μέχρι τα τοιχώματα μιας σπηλιάς. Η ευελιξία της Naija είναι χαρακτηριστική και δεν πρόκειται να σας δυσκολέψει καθόλου.

Εκτός από τις κινήσεις σας, θα χρειαστεί να είστε ευέλικτοι και κατά την διάρκεια της μάχης. Σταδιακά θα ανακαλύψετε διάφορες ικανότητες οι οποίες θα σας φανούν χρήσιμες σε κάθε λεπτό του gameplay. Για παράδειγμα, μπορείτε να σηκώσετε βράχους που εμποδίζουν τον δρόμο σας, να εκπέμπετε φως για να εξερευνήσετε πιο εύκολα σκοτεινές περιοχές και να χρησιμοποιείτε μαργαριτάρια για να διώξετε διάφορα πλάσματα από τον δρόμο σας. Άλλες ικανότητες που αφορούν την μάχη θα σας επιτρέψουν να αλλάξετε μορφή και να ρίχνετε διαφορετικά ξόρκια, όπως για παράδειγμα μια επιθετική μορφή που κάνει την Naija κόκκινη και της επιτρέπει να ρίχνει πύρινες σφαίρες στους εχθρούς της. Όλες οι ικανότητες ενεργοποιούνται μέσω ενός έξυπνου συστήματος τραγουδιού, στο οποίο μπορείτε να ορίσετε οκτώ νότες και να χρησιμοποιήσετε το ποντίκι για να ορίσετε ποιές θα παίξετε και με ποιά σειρά. Υπάρχουν διάφοροι συνδυασμοί και αφού μιλάμε για νότες θα θυμάστε εύκολα το κάθε τραγούδι που ενεργοποιεί μια ικανότητα μέσω του ήχου που βγάζει.

 

aquaria 6

Ένα άλλο χρήσιμο στοιχείο του gameplay είναι το “μαγείρεμα” υλικών. Όσο κατατροπώνετε εχθρούς θα μπορείτε να μαζέψετε κρεας, πτερύγια, λάδια και άλλα... χαριτωμένα αντικείμενα και να τα συνδυάσετε. Αν δώσετε ιδιαίτερη προσοχή και έχετε παρατηρητικότητα, θα δείτε πως μπορείτε να ανακαλύψετε συνταγές για αντικείμενα που θα αποτελέσουν τρομερή βοήθεια, όπως speed boosts, damage boosts και πολλά ακόμα. Προφανώς οι εχθροί σας δεν θα σας δώσουν τα αντικείμενα τους χωρίς μάχη και θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε καρχαρίες, τεράστια καβούρια, θαλάσσια έντομα και πολλά ακόμα. Η A.I. Είναι αρκετά έξυπνη και αξιοποιεί την ευελιξία των θαλάσσιων πλασμάτων για να σας προκαλέσει περισσότερη ζημιά από όση θα περιμένατε, κάτι που μπορείτε να αποφύγετε αν συνηθίσετε τους ρυθμούς του Aquaria. Αν και φαινομενικά οι εχθροί θα σας κάνουν τη ζωή δύσκολη, δεν θα νιώσετε πως είναι ακατόρθωτο να τους νικήσετε με εξαίρεση μερικά bosses που θα χρειαστούν εξάσκηση για να τα νικήσετε.

Χρησιμοποιήστε το τραγούδι για να νικήσετε τους εχθρούς σας και να εξερευνήσετε τον κόσμο!

Δυστυχώς το όμορφο gameplay υποσκιάζεται από το σύστημα χάρτη που έχει το Aquaria. Όταν μπείτε σε μια περιοχή θα αποκαλυφθεί το περίγραμμά της μαζί με τα κρυφά μονοπάτια της, τα οποία φωτίζονται όταν περάσετε από μέσα τους. Οι περιοχές όμως που βρίσκονται μακριά σας γίνονται σκοτεινές μέχρι να επιστρέψετε εκεί, γεγονός που θα σας δυσκολέψει στο να εξακριβώσετε αν έχετε ανακαλύψει όλα τα μυστικά τους. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα με το save system του παιχνιδιού, το οποίο γίνεται σε κάποιους κόκκινους κρυστάλλους που είναι σκορπισμένοι σε απομακρυσμένα σημεία του κόσμου. Αυτό το γεγονός σας αναγκάζει να διανύσετε σχετικα μεγάλες αποστάσεις για να κάνετε save καθώς και για να ξαναβρείτε το σημείο στο οποίο βρισκόσασταν. Αν σκεφτείτε πως οι γρίφοι απαιτούν ώρα για να τους λύσετε και ίσως χρειαστεί να διακόψετε και να επανέλθετε αργότερα, αυτό σημαίνει πως η πρόοδος σας θα καθυστερήσει αρκετά καθώς δεν θα θυμάστε τι έχετε κάνει και τι πρέπει να κάνετε μετά. Ευτυχώς αυτά τα αρνητικά στοιχεία δεν θα επηρεάσουν ιδιαίτερα την εμπειρία σας με το Aquaria, το οποίο άνετα μπορεί να σας κρατήσει απασχολημένους για 20-25 ώρες.

aquaria 1

Πάμε για ψάρεμα
Ο κόσμος του Aquaria είναι πραγματικά πανέμορφος και πολύχρωμος. Οι developers εκμεταλλεύτηκαν πολύ έξυπνα τα sprites που σχεδίασαν για τον τίτλο και το αποτέλεσμα είναι αρκετά ικανοποιητικό. Τα μοντέλα των εχθρών είναι καλοσχεδιασμένα και θυμίζουν πλάσματα που θα μπορούσαν να ανήκουν στο βιβλίο 20.000 Λεύγες Κάτω Από Την Θάλασσα ενώ θα πρέπει να προσέξετε και για ύπουλα κρυμμένα πλάσματα όπως δηλητηριώδεις ανεμώνες. Κάθε σπηλιά, ερείπιο ή άγαλμα είναι σχεδιασμένο στο χέρι με χρώματα που δείχνουν την παλαιότητα του και το διάστημα που έχει περάσει η κάθε περιοχή στον βυθό ενώ οι λεπτομέρειες όπως κοχύλια, βότσαλα και φύκια δεν λείπουν.

Από την άλλη τα animations φαίνονται κάπως κακοφτιαγμένα και γεμάτα ελλείψεις. Για παράδειγμα οι κινήσεις της Naija είναι άκομψες και χωρίς χάρη ενώ ανεξαρτήτως της μορφής της και το αν επιτίθεται σε κάποιον, τα χέρια της μένουν κοντά στο σώμα της. Το ίδιο ισχύει και για κάποιους εχθρούς οι οποίοι περιορίζονται σε συγκεκριμένες επαναλαμβανόμενες και άκομψες κινήσεις. Επίσης πολλές περιοχές και περιβάλλονται επαναλαμβάνονται τόσο στην εμφάνιση όσο και στο σχεδιασμό τους, γεγονός που μπορεί να σας μπερδέψει όσο εξερευνείτε τον κόσμο.

aquaria 3

Το τραγούδι του βυθού
Το soundtrack είναι ικανοποιητικό και καταφέρνει να σας βάλει εύκολα στο κλίμα του τίτλου, ενώ προσαρμόζεται αρκετά καλά με την εξερεύνηση και την μάχη. Δυστυχώς πολλά από τα κομμάτια που θα ακούσετε δεν θα τα προσέξετε καθόλου καθώς είναι υπερβολικά ήρεμα και ήπια, ακόμα και σε έντονες στιγμές όπως μάχες εναντίον bosses. Η χρήση τραγουδιών για την ενεργοποίηση των ικανοτήτων σας ήταν έξυπνη ιδέα, αλλά αναπόφευκτα θα... σας πάρει τα αφτιά με το πόσο επαναλαμβανόμενες μπορούν να γίνουν οι μελωδίες. Το γεγονός πως θα πρέπει να τις ακούτε πάρα πολύ συχνά δεν βοηθάει καθόλου την κατάσταση και σε συνδυασμό με το soundtrack που δεν ταιριάζει μαζί τους οδηγεί σε παραφωνία. Από την άλλη αν ψάχνατε για κάτι που θα σας χαλαρώσει και θα σας κάνει να νιώσετε σαν να εξερευνείτε την χαμένη Ατλαντίδα, εδώ σίγουρα θα βρείτε πολλά ακούσματα που θα λατρέψετε.

Μια ενδιαφέρουσα περιπέτεια
Το Aquaria δημιουργήθηκε μέσα σε δύο χρόνια από δύο ταλαντούχους developers οι οποίοι κατάφεραν να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία που βασίζεται σε γνωστές συνταγές σεναρίου και gameplay ενώ ταυτόχρονα πρόσθεσαν και μερικές δικές τους καινοτομίες. Αν εξαιρέσετε μερικά προβλήματα με τα γραφικά, το save system και τον χάρτη έχετε στα χέρια σας μια περιπέτεια με όμορφο σενάριο, ενδιαφέροντες χαρακτήρες, gameplay που θα σας προκαλέσει κύματα νοσταλγίας και έναν τεράστιο κόσμο για να εξερευνήσετε. Είναι μια τρανή απόδειξη πως δεν χρειάζεται μια τεράστια ομάδα developers για να δημιουργηθεί κάτι όμορφο και πως κάποιες φορές τα παλιότερα games μπορούν να είναι πιο διασκεδαστικά και ποιοτικά από πολλές πρόσφατες κυκλοφορίες. Με την χαμηλή του τιμή στα 9,99 ευρώ συστήνεται ανεπιφύλακτα.

Θετικά:
- Ενδιαφέρον σενάριο
- Έξυπνο σύστημα ικανοτήτων
- Μεγάλος κόσμος με πολλά μυστικά για να ανακαλύψετε
- Μεγάλη ποικιλία εχθρών 

Αρνητικά:
- Ο χάρτης δυσκολεύει την εξερεύνηση σας
- Απαρχαιωμένο save system που θα καθυστερήσει την πρόοδο σας
- Κάποια επίπεδα φαίνονται επαναλαμβανόμενα
- Το soundtrack ίσως κουράσει κάποιους

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 7
Gameplay: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.7

Blast from the past με μια ενδιαφέρουσα και όμορφη υποθαλάσσια περιπέτεια!

Νικηφόρος Μητράκος

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Shikabane_Hime7 (Level 29) 20/12/2017 13:26
Φαίνεται όμορφο στο σχεδιασμό το παιχνίδι και ας μην λέει πολλά από άποψη σεναρίου! Θα το έχω στα υπόψιν!
#2 +1 Lyricaldemon (Level 22) 20/12/2017 13:42
Το είχα παίξει μπορώ να πω ότι είναι ένα πολύ όμορφο παιχνίδι με ωραίες στιγμές!Αξίζει!
#3 ashbringer (Level 25) 20/12/2017 18:31
Μπράβο στον Νικηφόρο για το άρθρο του .Με ενοχλεί όταν σε έναν τίτλο δεν προσέχουν το save system γιατί είναι απο τα πιο σημαντικά θέματα.
Score 7.7
User Score ( 6 votes ) 7.67
User Reviews 0
Genre: Action-Adventure, Metroidvania
Developer: Bit Blot
Publisher: Bit Blot
Διάθεση: Bit Blot
Players: 1
Requirements: 256MB RAM, Επεξεργαστής 1.8 Ghz ή ανώτερος, Κάρτα γραφικών συμβατή με OpenGL, Χώρος στο σκληρό δίσκο 225MB, Λειτουργικό σύστημα Windows 2000/XP/Vista ή ανώτερο
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 7/12/07
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification