Reviews Horizon Zero Dawn: The Frozen Wilds
PS4  
Comments (2)

Horizon Zero Dawn: The Frozen Wilds Hot

Μια καυτή ηρωίδα…στην ψύχρα. 

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/c6/1d/a7/horizon-zero-dawn-frozen-wilds-box-63-1512053328.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Μια καυτή ηρωίδα…στην ψύχρα. 

Η Guerilla κατάφερε να μας κερδίσει φέτος και να δείξει ότι είναι ικανότατη στο να δημιουργεί νέες σειρές και να προσφέρει μια όμορφη εμπειρία που θα μας καθηλώσει. Το Horizon Zero Dawn, το αγαπημένο μου Action RPG για το 2017 (μετά την απογοήτευση του Mass Effect Andromeda), έβγαλε DLC με την ονομασία The Frozen Wilds. Συνήθως είμαι κατά των DLC, αλλά στην προκειμένη περίπτωση όταν έχουμε AAA games, κάνουμε εξαιρέσεις στον κανόνα.

Η πρωταγωνίστρια Aloy συνεχίζει την περιπέτειά της μετά την ολοκλήρωση του κυρίως story, αποφασίζοντας αυτή τη φορά να κατευθυνθεί βόρεια. Εκεί, σε καταστάσεις απόλυτου ψύχους και σε ένα σκηνικό που θυμίζει Έβερεστ, θα συναντήσετε την φυλή των Banuk, η οποία αντιμετωπίζει τα προβλήματά της. Δύο NPC από την συγκεκριμένη φυλή θα παίξουν ιδιαίτερο ρόλο στο σενάριο και θα σας συντροφεύσουν σε ορισμένες μάχες.

Όταν γίνεσαι ξανά…υψηλόβαθμο στέλεχος
Ο ρόλος της Aloy στο The Frozen Wilds είναι να κερδίσει ξανά τον σεβασμό μιας φυλής, η οποία έχει ακουστά την ηρωίδα αλλά δεν την έχει γνωρίσει προσωπικά. Το να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της φυλής των Banuk ακούγεται αρχικά εύκολο, αλλά στην πράξη δεν είναι. Θα πρέπει να περάσει από δοκιμασίες για να αποδείξει την αξία της, ενώ θα βιώσει άθελά της και τις εσωτερικές διαμάχες των στελεχών της φυλής.

Οι γρίφοι είναι πάρα πολύ απλοί. Το δυσκολότερο μοτίβο γρίφου σας ζητάει απλά να κατευθύνετε μια ακτίνα φωτός -που αποτελεί ουσιαστικά εντολή για λειτουργία μηχανισμών- προς την σωστή κατεύθυνση, χρησιμοποιώντας διακόπες που περιστρέφονται σε ελάχιστες κατευθύνσεις. Το μοτίβο αυτό παρουσιάζεται για πρώτη φορά και είναι το μόνο που αποτελεί…πραγματικό γρίφο. Τα υπόλοιπα του στυλ “βρες πως θα περάσεις απέναντι και πως θα ανοίξεις την γέφυρα για τους συμπολεμιστές σου που δεν ξέρουν παρκούν” είναι καθαρά για αρχάριους. Βέβαια όπως θα δείτε και από το livestream μας, σε κάποια σημεία σε έναν λαβύρινθο δυσκολευτήκαμε λίγο να βρούμε την έξοδο, κυρίως διότι σε 3-4 περιπτώσεις κατά την περιπέτειά σας, απλά θα πρέπει να σκαρφαλώσετε σε σημείο που δεν είναι καθόλου προφανές. Γενικά στο θέμα των γρίφων περιμέναμε περισσότερες παραλλαγές, τουλάχιστον δεν βλέπουμε τα ίδια με πριν.

Οι προκλήσεις
Αν είστε νέος στο Horizon Zero Dawn τότε θα πρέπει να παίξετε το παιχνίδι απ’ την αρχή για να φτάσετε στο The Frozen Wilds, μιας και το επίπεδο δυσκολίας είναι υψηλό και απαιτείται ένα προτεινόμενο level 35, που για μένα ας είναι ακόμη καλύτερα 45, όσο δηλαδή είχα όταν σταμάτησα να παίζω το πρώτο. Θα χρειαστεί δηλαδή να τερματίσετε το βασικό story, να κάνετε πολλά προαιρετικά quests (έχει και λίγο grinding) και μετά να μπείτε στα ενδότερα του DLC.

Στο The Frozen Wilds η δυσκολία ανεβαίνει, καθώς έχουμε ορισμένους πιο ισχυρούς εχθρούς, ενώ τώρα αντί για την corrupted υπόσταση συναντάμε τα control towers. Πρόκειται για πύργους που παράγουν μία aura μωβ χρώματος η οποία buffάρει όσες μηχανές βρίσκονται κοντά του. Συνεπώς θα πρέπει να βρείτε τρόπο να το πλησιάσετε (προφανώς μέσω stealth) και να το καταστρέψετε ειςάγοντας το δόρυ σας. Μετά οι εχθροί θα αντιμετωπίζονται πολύ πιο εύκολα.

Τα boss fights που θα βρείτε μπροστά σας στο DLC είναι ελάχιστα αλλά αποτελούν υψηλή πρόκληση, αν παίζετε φυσικά και στο κατάλληλο επίπεδο δυσκολίας. Για να καθαρίσω το τελευταίο boss στο Ultra Hard χρειάστηκα περίπου…μισή ώρα και το κατάφερα με την τρίτη προσπάθεια! Όσο για τους απλούς εχθρούς, υπάρχουν Scorchers που μοιάζουν με λύκους, Frostclaws και Fireclaws, μηχανές σε σχήμα γιγάντιας αρκούδας με πάρα πολύ ισχυρό armor και διάφορα άλλα daemonic machines.

Το The Frozen Wilds θυμίζει ταξίδι στα χωριά των Ιμαλάϊων…με την προσθήκη πάντα των “αγαπητών” μας ρομπότ.

Νέο gear και νέα skills
Το μυστικό για την επιτυχία κρύβεται ξεκάθαρα στην εκμετάλλευση αδυναμιών των μηχανών αλλά και στον εξοπλισμό σας. Καταρχήν θα χρειαστείτε το πανίσχυρο Shield-Weaver armor που προσφέρει μια ασπίδα προστασίας. Δέχεστε damage το οποίο απορροφά η ασπίδα σας και μετά από λίγα δεύτερα το armor σας αναπληρώνεται στο 100%. Έτσι, χάνετε hitpoints, μόνο αν το damage που θα δεχτείτε είναι μεγαλύτερο από αυτό της ασπίδας, που για level 52 που έφτασα, ο μόνος τρόπος να δεχτώ damage μεγαλύτερο των 720 hitpoints είναι να παίζω στο Ultra Hard.

Στα νέα όπλα ξεχωρίζουν τα spears που περιέχουν abilities, όπως ρίψη φλόγας ή πάγου και που γίνονται recharge. Υπάρχουν επίσης πιο δυνατά bows από αυτά που έχετε ήδη. Τόσο το νέο armor, όσο και τα νέα όπλα, τα αποκτάτε από merchants μέσω των Bluegleams, ένα δυσεύρετο resource που αποτελεί και το νόμισμα του παιχνιδιού. Ξοδέψτε τα Bluegleams μόνο για όπλα, καθώς όλα τα armor που πουλάνε οι merchants είναι ψιλοάχρηστα μπροστά στο Shield-Weaver. Άντε στην καλύτερη πάρτε ένα armor με fire protection για ορισμένα bosses και μέχρι εκεί.

Στο skill tree, στα Prowler, Brave και Forager προστίθεται μια τέταρτη κατηγορία με τίτλο Traveler. Τα skills της είναι ψιλοάχρηστα για την μάχη. Ουσιαστικά το πιο χρήσιμο skill είναι το Mounted Pickup, το οποίο είχε ζητήσει το community, που σας επιτρέπει να κάνετε loot ενώ βρίσκεστε πάνω στο mount, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο λόγω των herbs. Από εκεί και πέρα, το mount repair ή το dismount strike δεν έχουν χρησιμότητα, αφού μπορείτε να καλέσετε όσα mounts θέλετε, ενώ το να χτυπήσετε ενώ βρίσκεστε σε mount θα γίνει μία φορά σε κάθε μάχη. Ειλικρινά περίμενα κάτι πιο ουσιαστικό στο νέο skill tree αλλά μάλλον η έμπνευση των developers εξαντλήθηκε.

Το νέο επίπεδο δυσκολίας Ultra Hard είναι ιδανικό για να το τεστάρετε με το παρόν DLC, τουλάχιστον αν έχετε μεγάλη εμπειρία, έχετε χτίσει χαρακτήρα με σωστά mods για κάθε περίσταση και πάντα αν θέλετε να ασχοληθείτε με το DLC περισσότερο. Η διάρκειά του στο δικό μου playthrough αυξήθηκε κατά 50%. Χρειάστηκα 9 ώρες για να το τερματίσω ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες θα χρειαζόμουν 6-7. Το σενάριό του στο μεγαλύτερο μέρος του μου φάνηκε λίγο αδιάφορο, με το φινάλε ωστόσο να συγκινεί, όχι τόσο όσο στο αρχικό μέρος, αλλά σίγουρα σε σημαντικό βαθμό. Από εκεί και πέρα υπάρχουν Errands, Side quests και challenges για να ολοκληρώσετε. Θα βρείτε μια σειρά από δοκιμασίες οι οποίες υπερδιπλασιάζουν την διάρκεια ζωής του παιχνιδιού. Τέλος, τα RPG στοιχεία εξαλείφονται και παραμένουν στα χαρτιά, αφού δεν σας δίνεται η παραμικρή δυνατότητα επιλογής για το πώς θα εξελιχθεί η ιστορία σας.

Έξω κάνει κρύο
Ο σχεδιασμός των νέων τοπίων στο The Frozen Wilds είναι άκρως λεπτομερής και τα πανέμορφα τοπία συνδυάζονται αυτή τη φορά με πυκνές νιφάδες χιονιού. Ένα σημαντικό μέρος του story ωστόσο θα το περάσετε μέσα σε dungeons, χωρίς να χαρείτε το χιόνι ιδιαίτερα. Εκεί θα συναντήσετε μέχρι και τοπία με λάβα, αλλά και τα νέα οπτικά εφέ πάγου, που είναι ιδιαίτερα εμφανή όταν παγώνετε με τα όπλα σας τις μηχανές.

Στα cutscenes έχει δοθεί η ανάλογη προσοχή και στον τομέα του voice acting, η Ashly Burch ως Aloy συνεχίζει να γίνει ρεσιτάλ με τις ερμηνείες της, πλαισιωμένη από τους κατάλληλους ηθοποιούς. Στο soundtrack δυστυχώς δεν είχαμε τα κατάλληλα μουσικά κομμάτια που θα αποδώσουν τις στιγμές των έντονων μαχών, τουλάχιστον όσο το έκαναν στο βασικό παιχνίδι, ενώ από πλευράς ηχητικών εφέ θα μείνετε ικανοποιημένοι, ειδικά απ’ τους ανατριχιαστκούς ήχους των μηχανών.

Αξίζει την επένδυση;
Για το κόστος των 20 ευρώ που διαρκεί το Horizon Zero Dawn: The Frozen Wilds το περιεχόμενό του απλά ικανοποιεί. Με έκπτωση 25% λόγω PS Plus στα 15 ευρώ, το προτείνω ένα κλικ παραπάνω. Σε θέμα διάρκειας και πρόκλησης θα σας κρατήσει για κάποιες ημέρες (τουλάχιστον 20 ώρες), ειδικά αν είστε completionist. Το gameplay όμως δεν απέκτησε μεγαλύτερο βάθος στα skills του. Αντιθέτως κουβάλησε κάποιες “ασθένειες” του παρελθόντος, όπως η στόχευση στα slings με την κάμερα που ακόμα στοχεύει ψηλά ή κάποια glitches στο collision detection. Απ’ την άλλη, για έναν fan όπως ο γράφων, η απόκτησή του επιβάλλεται, πόσο μάλλον όταν η Aloy είναι ερωτεύσιμη για άλλη μια φορά.

Θετικά:
- Νέες μηχανές για να αντιμετωπίσετε
- Νέα όπλα και armor
- Αξιοσημείωτη διάρκεια για τα δεδομένα ενός DLC
- Υψηλή πρόκληση αν το παίξετε στο ανάλογο επίπεδο δυσκολίας

Αρνητικά:
- Τα νέα skills έχουν ελάχιστο νόημα
- Ιστορία που στο μεγαλύτερο μέρος της σας αφήνει αδιάφορους
- Δεν διορθώθηκαν γνωστά θέματα που αφορούν το gameplay

Βαθμολογία
Γραφικά: 9.5
Ήχος: 8.5
Gameplay: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 8

Αν τερματίσατε το πρώτο τότε και μόνο αξίζει να το αποκτήσετε, για να κερδίστε έτσι επιπλέον ώρες διασκέδασης.

Μάνος Γρυπάρης

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

Horizon Zero Dawn: The Frozen Wilds

[Αρχική δημοσίευση: 13/6/17] Κατά την διάρκεια της καθιερωμένης συνέντεξης Τύπου της, η Sony παρουσί...
Posted (07 Nov 2017)

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 ashbringer (Level 25) 01/12/2017 08:37
Το παιχνίδι για μένα είναι απόλυτο έπος και αξίζει τον τίτλο του game of the year.Το dlc δεν έχω προλάβει να το δώ ακόμα αλλά σίγουρα θα το δώ και θα το λιώσω.Μπράβο στον Μάνο για το άρθρο του.
#2 +1 Baxter (Level 4) 16/12/2017 16:20
Έχω τερματίσει το κανονικό και ήταν πολύ καλό, θα το πάρω.
Score 8
User Score ( 8 votes ) 8.25
User Reviews 0
Genre: Action RPG
Developer: Guerilla Games
Publisher: Sony
Διάθεση: Sony Hellas (210-6782000)
Players: 1
Requirements:
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 7/11/2017
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification