Reviews Regalia: Of Men and Monarchs
PC  
Comments (1)

Regalia: Of Men and Monarchs Hot

Χρέη, τέρατα, βασίλεια και ένας ήρωας σε απόγνωση.  

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/fc/cb/ca/regalia-box-48-1508694610.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Χρέη, τέρατα, βασίλεια και ένας ήρωας σε απόγνωση.

 

Τα τελευταία χρόνια πολλές εταιρείες ανάπτυξης επιλέγουν να αντλήσουν έμπνευση και επιρροές από γνωστές JRPG σειρές που άφησαν εποχή. Γνωστά παραδείγματα τέτοιων τίτλων είναι τα NieR: Automata, Battle Chasers, Ni no Kuni και πολλά ακόμα. Φυσικά αρκετές από αυτές τις προσπάθειες για νέα JRPG τελικά καταλήγουν να πάσχουν από φτωχό σενάριο, πρωταγωνιστές χωρίς ενδιαφέρον και κακοσχεδιασμένα συστήματα μάχης. Συνεπώς δεν είναι περίεργο αν προσεγγίζετε αυτά τα games με επιφυλακτικότητα και προσοχή. Στο συγκεκριμένο genre ξεχώρισε τους τελευταίους μήνες το Regalia: Of Men and Monarchs από την Πολωνική εταιρεία ανάπτυξης Pixelated Milk.

Το Regalia: Of Men and Monarchs αποτελεί την πρώτη κυκλοφορία της εταιρείας ανάπτυξης και αντλεί επιρροές από τις πασίγνωστες σειρές Disgaea και Persona, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι developers δεν προσάρμοσαν το gameplay όπως έκριναν εκείνοι καλύτερα. Ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2015 και ξεκίνησε την καμπάνια του στο Kickstarter, μέσω της οποίας η Pixelated Milk συγκέντρωσε 90.000 δολάρια μέσα σε έναν μήνα πετυχαίνοντας τον στόχο της. Όμως κάποιες φορές οι επιρροές από μόνες τους δεν αρκούν για να δημιουργηθεί ένας ολοκληρωμένος τίτλος.

regalia 1

Δεν είναι όλες οι κληρονομιές για καλό
Αιώνες πρίν το βασίλειο της Ascalia βρισκόταν στην ακμή του χάρις στην διακυβέρνηση από την βασιλική οικογένεια των Loren, μέχρι που ένα γεγονός γνωστό σαν Crusades έφερε την καταστροφή του. Οι Loren εξορίστηκαν, τα εδάφη του βασιλείου ερήμωσαν και ο λαός σκορπίστηκε με ελάχιστους να μένουν πλέον στις περιοχές που ανήκαν στην Ascalia. Πολλές γενιές αργότερα ο Kay Loren μαθαίνει από τον ετοιμοθάνατο πατέρα του πως είναι ο διάδοχος του θρόνου της Ascalia και είναι καθήκον του να διεκδικήσει τα εδάφη που ανήκαν στην οικογένεια του και να κυβερνήσει. Μαζί με τις αδερφές του Gwendolyn και Elaine καθώς και με την βοήθεια του πιστού του σωματοφύλακα Griffith οι πρωταγωνιστές μας ξεκινούν για την Ascalia και την δύσκολη αποστολή της ανάκτησής της. Μόλις φτάσουν, μαθαίνουν πως η οικογένεια τους χρωστάει ένα αμύθητο ποσό σε μια οργάνωση τοκογλύφων και έχουν λίγους μήνες να το αποπληρώσουν αλλιώς θα τα χάσουν όλα.

Η αλήθεια είναι πως το σενάριο παρουσιάζει εκ πρώτης όψεως ενδιαφέρον, αλλά δεν έχει κάποια πρωτοτυπία. Το θέμα της αναστήλωσης ενός κάστρου ή μιας περιοχής είναι κάτι που θα συναντήσετε σε πολλά RPG όπως στο Pillars of Eternity. Τουλάχιστον οι διάλογοι και διάφορα γεγονότα είναι γεμάτα χιούμορ και οι αντιδράσεις των χαρακτήρων κάποιες φορές σίγουρα θα σας κάνουν να χαμογελάσετε. Το πρόβλημα είναι πως η πλοκή σχεδόν αμέσως κυρήττει πόλεμο στην... υπομονή σας με τους μακροσκελείς διαλόγους και τα ανεξήγητης διάρκειας cutscenes όπου δεν γίνεται κάτι συγκεκριμένο. Για παράδειγμα, τα πρώτα πέντε λεπτά με cutscenes περιορίζονται στην γκρίνια των πρωταγωνιστών και σε μονολεκτικές απαντήσεις σε ερωτήματα που κάνουν μεταξύ τους. Αυτό το μοτίβο θα το δείτε και στην συνέχεια του gameplay όπου οι ανούσιοι διάλογοι θα σας αναγκάσουν να πατήσετε skip στα cutscenes και να χάσετε κάθε ενδιαφέρον για το σενάριο.

Από πολύωρες μάχες σε ζωηρούς διαλόγους
Ο σημαντικότερος εχθρός που θα αντιμετωπίσετε στο Regalia: Of Men and Monarchs είναι ο... χρόνος, καθώς αν δεν καταφέρετε να πετύχετε τους στόχους σας μέχρι την ημερομηνία που θα πρέπει να πληρώσετε ένα κομμάτι από το χρέος σας έχετε χάσει και θα πρέπει να ξεκινήσετε από το προηγούμενο save σας. Σας δίνεται περιθώριο ενός μήνα για να τα καταφέρετε και κάθε δραστηριότητα που θα κάνετε διαρκεί μια ημέρα, συνεπώς έχετε μια σχετική άνεση. Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν εξερευνήσεις σε dungeons, ανοικοδόμηση κτηρίων και συνομιλίες με άλλους NPCs. Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε την επισκευή της πόλης σας καθώς θα ανοίξετε μαγαζία τα οποία πωλούν εξοπλισμό που χρειάζεστε για να τα βάλετε με τους εχθρούς σας.

Το σύστημα μάχης αποτελεί δίκοπο μαχαίρι καθώς αν είστε βετεράνος των Turn-Based RPGs δεν θα βρείτε κάτι καινούργιο εδώ ενώ αν δεν έχετε εμπειρία με αυτό το genre πιθανότατα θα ενθουσιαστείτε. Κάθε χάρτης χωρίζεται στα γνωστά πλακίδια με διάφορα αντικείμενα όπως βαρέλια και κορμούς να μπλοκάρουν τις επιθέσεις εξ αποστάσεως. Κάθε χαρακτήρας έχει ένα ξεχωριστό passive skill που τον βοηθάει στην μάχη και διαφορετικά abilities που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά ή να υποστηρίξουν τους συμμάχους σας. Για παράδειγμα, ο Kay μπορεί να εμψυχώσει έναν άλλο χαρακτήρα και να αυξήσει την ζημιά που θα προκαλέσει στην επόμενη επίθεση ενώ ο Griffith μπορεί να προκαλέσει τους αντιπάλους σας και να τραβήξει τις επιθέσεις τους πάνω του. Φυσικά όσο συγκεντρώνετε πόντους εμπειρίας για το party σας, θα μπορείτε να ξεκλειδώσετε νέα skills τα οποία θα σας φανούν χρήσιμα στις μάχες που θα ακολουθήσουν.

regalia 5

Το γεγονός που θα σας κάνει να θέλετε να... γρονθοκοπήσετε την οθόνη σας είναι η ύπαρξη cooldowns στις abilities. Για παράδειγμα, ο Griffith μπορεί με μια επίθεση να προκαλέσει ζημιά σε όλους τους εχθρούς γύρω του και μετά το συγκεκριμένο ability θα είναι ξανά διαθέσιμο μετά από τρεις γύρους. Αν δεν είστε προσεκτικοί και δεν δείξετε σύνεση, θα βρεθείτε αντιμέτωποι με κάποιο boss και όλες τις abilities κλειδωμένες για τουλάχιστον πέντε γύρους εκτός από μερικές βασικές που δεν προκαλούν μεγάλη ζημιά. Επιπλέον δεν υπάρχει σύστημα με mana και health ή healing. Αντιθέτως έχετε health points οι οποίοι αναπληρώνονται σε κατασκηνώσεις ή στο κάστρο σας και shield points οι οποίοι προστατεύουν την υγεία του χαρακτήρα σας και μπορούν να αναπληρωθούν με κάποια skills.

Χάρις στους παραπάνω παράγοντες, οι μάχες είναι υπερβολικά χρονοβόρες καθώς πρέπει να περιμένετε να είναι διαθέσιμες οι δυνατές σας abilities και να... γρατζουνίζετε τους εχθρούς σας με τις πιο αδύναμες. Επιπλέον σε πολλές μάχες θα αντιμετωπίσετε ορδές από παρόμοιους εχθρούς, όπως zombies, οι οποίοι θα χρησιμοποιούν την ίδια ability συνεχώς ενώ εσείς αυτό που κάνετε είναι να περιμένετε. Σε μεγάλο επίπεδο δυσκολίας αυτό το γεγονός κάνει τις μάχες πραγματικά αφόρητες και θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή και προσπάθεια για να καταφέρετε να προχωρήσετε. Όσον αφορά τους εχθρούς σας, θα αντιμετωπίσετε γνώριμα πλάσματα. Θα συναντήσετε από rats και wolves σε χαμηλότερα επίπεδα μέχρι zombies και bandits στα κάπως ψηλότερα, οπότε δεν θα υπάρχει κάτι που δεν έχετε ξαναδει αλλού.

Σώστε το βασίλειο σας από τα... χρέη πριν να είναι πολύ αργά!

Ένα στοιχείο του gameplay που ξεχωρίζει είναι τα quests. Εκτός από το βασικό για την αποπληρωμή των χρεών μπορείτε να αναλάβετε quests που θα δώσουν οι πολίτες σας, τα μέλη του party σας και για να επεκτείνετε τα εδάφη σας. Όταν επιλέξετε κάποιο που θα σας στείλει σε μια κοντινή περιοχή για εξερεύνηση, τα πράγματα αλλάζουν κάπως. Κάθε quest χωρίζεται σε διάφορα μέρη που ονομάζονται nodes και το καθένα απαιτεί διαφορετική αντιμετώπιση. Υπάρχει η πατροπαράδοτη μάχη, μια text adventure όπου θα χρειαστεί να κάνετε διάφορες επιλογές για να προχωρήσετε το quest και θα έχετε τις ανάλογες επιπτώσεις και την κατασκήνωση όπου μπορείτε να ξεκουραστείτε και να μιλήσετε με τα μέλη του party σας. Ένα μεγάλο αρνητικό γεγονός που θα σας εκνευρίσει είναι πως μπορείτε να κάνετε save μόνο σε μια από αυτές τις κατασκηνώσεις ή στο κάστρο σας, συνεπώς αν αποτύχετε σε κάποια μάχη και χάσετε υπάρχει ένα ενδεχόμενο να ξεκινήσετε από εκεί που μείνατε μερικές ώρες πριν. Οι developers θα έπρεπε να είχαν δώσει την δυνατότητα να κάνετε save όποτε επιθυμείτε αντί για συγκεκριμένα σημεία και στιγμές. Τέλος, το Regalia: Of Men and Monarchs θα σας κρατήσει απασχολημένους για 30 ώρες ενώ αν θελήσετε να ολοκληρώσετε κάθε quest και κάθε περιοχή θα χρειαστείτε γύρω στις 40 ώρες.

Τρισδιάστατα μοντέλα σε δύο διαστάσεις
Στον αισθητικό τομέα οι developers επέλεξαν 2D περιβάλλοντα και 3D χαρακτήρες με καλοσχεδιασμένα animations. Κάθε περιοχή είναι σαν ζωγραφισμένη σε χέρι ενώ αντικείμενα όπως τραπέζια, καρέκλες και σεντούκια μοιάζουν σαν... χάρτινα. Το γεγονός πως οι χαρακτήρες κινούνται πάνω τους θα σας δημιουργήσει την εντύπωση πως παίζετε επιτραπέζιο Dungeons and Dragons με το κάθε περιβάλλον να είναι το ταμπλό. Από την άλλη οι χαρακτήρες είναι ξεχωριστοί με τον καθένα να έχει δική του προσωπικότητα και animations ενώ το γενικότερο στυλ των γραφικών θυμίζει anime σειρά.

regalia 2

Ένα αρκετά σημαντικό πρόβλημα είναι πως ο συνδυασμός της συγκεκριμένης τεχνικής με την πολυχρωμία που επικρατεί μπορεί να γίνει γρήγορα κουραστικός στο μάτι. Υπήρξαν αρκετές φορές που η μετάβαση από το γκρίζο κάστρο με τα ξύλινα έπιπλα και τα κόκκινα λάβαρα σε μικρά δάση με πράσινο ή κιτρινο χορτάρι και διάφορα λουλούδια με έκανε να... τρίψω τα μάτια μου από την κούραση. Γενικότερα τα γραφικά του Regalia: Of Men and Monarchs θα ταίριαζαν πολύ καλύτερα σε τίτλο που κυκλοφόρησε για handheld κονσόλα όπως το 3DS παρά για PC.

Ικανοποιητικό voice over, απελπιστικό soundtrack
Στον ηχητικό τομέα το Regalia: Of Men and Monarchs πάσχει αρκετά. Μερικά από τα κομμάτια που επιλέχθηκαν θυμίζουν περισσότερο φτωχές απομιμήσεις της μουσικής των Final Fantasy ενώ σε αρκετά υπάρχει ηλεκτρική κιθάρα η οποία δεν ταιριάζει ιδιαίτερα με το medieval ύφος του τίτλου. Κάποια θα καταφέρουν να ταιριάξουν με τον ρυθμό της μάχης αλλά κάποια άλλα είναι αδιάφορα και υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο να μην τα προσέξετε καν. Ευτυχώς τα ειδικά εφέ όπως ουρλιαχτά, κραυγές και τα χτυπήματα από σπαθιά είναι καλοφτιαγμένα και ανταποκρίνονται στην σοβαρότητα του κάθε χτυπήματος.

regalia 4

Από την άλλη έχει γίνει πολύ αξιοπρεπής δουλειά στο voice acting. Οι φωνές των χαρακτήρων ταιριάζουν άψογα με την προσωπικότητα τους στις περισσότερες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, η υπεροπτική Gwendolyn μιλάει με προστακτικό, γεμάτο έπαρση τόνο ενώ η γλυκιά Elaine μιλάει ζωηρά, φωναχτά και θυμίζει μικρό παιδί όταν ενθουσιάζεται. Για κάποιους άλλους χαρακτήρες, όπως ο Griffith, ο τόνος της φωνής τους έχει υπερβολικό στόμφο και ηρωισμό που θυμίζει... σχολική παράσταση.

Υπάρχει περιθώριο για βελτιώσεις
Σε γενικές γραμμές το Regalia: Of Men and Monarchs είναι αρκετά διασκεδαστικό και προσφέρει άφθονες δόσεις χιούμορ που θα σας διασκεδάσουν. Δεν φέρνει κάποιο επαναστατικό σύστημα μάχης ή μοναδικούς χαρακτήρες αλλά “πατάει” πάνω σε δοκιμασμένες τεχνικές και στοιχεία του gameplay για να προσφέρει μια κλασική RPG εμπειρία. Δυστυχώς κάποια προβλήματα όπως το save σε συγκεκριμένες περιοχές και τα cooldowns στις abilities θα μειώσουν κάπως τον βαθμό στον οποίο θα το απολαύσετε και σίγουρα θα κάνουν άλλα games του ίδιου genre να φανούν ανώτερα στα μάτια σας. Παρόλα αυτά για 22,99€ αποτελεί μια ευχάριστη εμπειρία αν καταφέρετε να δείτε πέρα από τα σφάλματα που έχει και είναι μια ιδανική πρώτη επαφή για αμύητους στα Tactical RPGs.

Θετικά:
- Ενδιαφέρον σενάριο με καλή αίσθηση του χιούμορ
- Καλοσχεδιασμένο σύστημα quests
- Αρκετά μεγάλος κόσμος για να εξερευνήσετε
- Κλασσικές turn-based μάχες
- Ξεχωριστοί χαρακτήρες με διαφορετικές προσωπικότητες

Αρνητικά:
- Χαμηλής ποιότητας γραφικά
- Μέτριο soundtrack
- Cooldown στις abilities
- Save μόνο σε συγκεκριμένα σημεία
- Χρονοβόρες μάχες και cutscenes που μειώνουν το ενδιαφέρον

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 6.5
Gameplay: 6.9
Αντοχή: 7
Γενικά: 6.8

Μια ιδανική επιλογή για τους αμύητους στα Turn-Based RPG αλλά με αρκετές ελλείψεις για τους βετεράνους του είδους.

Νικηφόρος Μητράκος

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Lyricaldemon (Level 22) 23/10/2017 14:22
Θυμίζει μια πολύ φθηνή αντιγραφή του Disgaea,ωραίο απλά θα του έριχνα μια μικρή ματιά!
Score 6.8
User Score ( 6 votes ) 6.83
User Reviews 0
Genre: Tactical RPG
Developer: Pixelated Milk
Publisher: Klabater
Διάθεση: Pixelated Milk
Players: 1
Requirements: 4 GB RAM, Επεξεργαστής 3.0 GHz Dual-Core - Intel Core 2 Duo E8400 / Athlon 64 X2 6000+ ή ανώτερος, Κάρτα γραφικών Intel HD 4400 / NVIDIA GeForce 9600GT / AMD Radeon HD 3850 ή ανώτερη, Χώρος στο σκληρό δίσκο 5 GB
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 18/5/17
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification