Reviews Total War: Warhammer 2
PC   
Comments (3)

Total War: Warhammer 2 Hot

Σάρκα και αίμα κυριαρχούν σε ένα επικό sequel.

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/60/ce/87/total-war-warhammer2-box-45-1508251146.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Σάρκα και αίμα κυριαρχούν σε ένα επικό sequel.

Το Total War: Warhammer είναι ένα από τα καλύτερα Strategy που έχω παίξει ποτέ και το τοποθετώ στην κορυφή της λίστας των Total War. Παρά τις σχεδόν 100 καταγεγραμμένες ώρες που έχω ασχοληθεί μαζί του, θεωρώ ότι έχω δεί ένα μικρό ποσοστό του ατελείωτου περιεχομένου του, γι’ αυτό και παραξενεύτηκα όταν διαπίστωσα ότι το sequel του είχε προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει ενάμιση μόλις χρόνο μετά. Θα κατάφερνε το δημιουργικό team της Creative Assembly να φτιάξει ένα πλήρες sequel με πολλά races και factions, πληθώρα νέων μονάδων και καινοτόμα game mechanics ή θα βλέπαμε πάλι μια από τα ίδια;

Πιστεύω ότι μοιράστηκα την παραπάνω απορία με όλο το community των Total War που περίμεναν πως και πως τις επόμενες ψηφιακές εμπειρίες ολοκληρωτικού πολέμου με άρωμα Warhammer. Η υπόσχεση της Creative Assembly να κυκλοφορήσει μια τριλογία βασισμένη στο υπέροχο σύμπαν του φημισμένου wargame της Games Workshop περνά λοιπόν φέτος στην δεύτερη φάση της με το Total War: Warhammer 2. Ο μικρός κύκλος παραγωγής του δεν επηρέασε σε τίποτα το περιεχόμενο και την γενική ποιότητα του game. Δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα οι πωλήσεις του αλλά περιμένουμε να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο αντίτυπα σε λίγες μέρες του πρωτότυπου, ειδικά όταν κυκλοφορήσει και το πρόσθετο περιεχόμενο που βρίσκεται στα σκαριά.

total war warhammer2 1

Ένας ολόκληρος κόσμος στροβιλίζεται προς το Χάος
Για το θησαυρό των πληροφοριών που αφορούν το γενικό gameplay των Total War: Warhammer σας προτείνουμε να ανατρέξετε στο σχετικό αναλυτικό άρθρο. Αφού σχηματίσετε μια συνολική εικόνα θα είστε έτοιμοι για τις διαφορές μεταξύ πρωτότυπου και sequel που έχουμε τοποθετήσει εδώ στο “μικροσκόπιο” μας. Η πρώτη κραυγαλέα διαφορά είναι ο ολοκαίνουργιος χάρτης και τα νεόφερτα races. Η καινούργια εκστρατεία διεξάγεται σε τέσσερεις ηπείρους μεγέθους Αυστραλίας, όχι αστεία. Ο χάρτης είναι πραγματικά τεράστιος, ελαφρώς μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο του πρωτότυπου, αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόσο μεγάλοι ορίζοντες για πολεμικούς θριάμβους σας ανοίγονται.

Δεν νοείται Total War τίτλος χωρίς μια επικείμενη καταστροφή να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας, οπότε δεν περιμέναμε από το Total War: Warhammer 2 να καινοτομήσει σε αυτό τον τομέα. Την θέση της επέλασης των λεγεώνων του Χάους πήρε εδώ ένας πελώριος στρόβιλος μαγικής ενέργειας. Η κατάρρευσή του θα ανοίξει τον δρόμο στις δυνάμεις του Κακού να εισέλθουν στον Νέο Κόσμο και να τα κάνουν λαμπόγυαλο. Τέσσερα Races, χωρισμένα σε οκτώ factions με ισάριθμους επικεφαλείς, προσπαθούν να ελέγξουν την ενέργειά του με μαγικές τελετές και το πρώτο που θα πετύχει τον στόχο θριαμβεύει και στον πόλεμο. Το σενάριο αναπτύσσεται διαμέσου σύντομων cinematics και πάρα πολλών missions που σας ανατίθενται απανωτά. Τα missions συμπληρώνουν τον advisor στην εκμάθηση του gameplay.

Μην βιάζεστε να απογοητευτείτε από την εξαφάνιση των Chaos και των άλλων αγαπημένων races του Total War: Warhammer γιατί δεν απουσιάζουν εντελώς χάρη στο game mechanic των rogue armies. Στην εκστρατεία μου συνάντησα περιπλανώμενες στρατιές από Beastmen, Chaos και άλλα... καλόπαιδα με υβριδικούς στρατούς από πολλά races. Τα rogue armies αναζητούν settlements για να ριζώσουν, φροντίστε λοιπόν να τα συντρίψετε μολις εμφανιστούν παίζοντας τις μάχες ώστε να απολαύσετε εν δράση το παρδαλό roster τους.

Το νέο game mechanic του Vortex συνοδεύεται από ένα μικρό αριθμό rituals (τελετών) τα οποία τροφοδοτούν το faction σας με μπόλικα bonuses για όσους γύρους διαρκέσουν. Την ίδια στιγμή τα settlements που συμμετάσχουν στην τελετή γίνονται στόχος όλων των υπόλοιπων factions σε περίπτωση που εκείνα θελήσουν να διακόψουν την πρόοδό σας. Οι τελετές μας ικανοποίησαν γιατί επιβάλλουν έντονο brainstorming για την χάραξη της στρατηγικής (σωστή τοποθέτηση των στρατιών σε νευραλγικά σημεία γύρω από τις πόλεις – στόχους, γρήγορο ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τα factions που πολεμούσαμε κ.ο.κ.).

total war warhammer2 2

Εκτός απο τα rituals υπάρχουν και τα rites, τέσσερεις τελετουργίες ειδικά φτιαγμένες για το κάθε faction, που εκτελούνται όσες φορές θέλετε αρκεί να υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Η διαχείριση των rites έχει υψηλή στρατηγική σημασία και εμπλουτίζει σημαντικά το gameplay. Θα αναφερθούμε στο κραυγαλέο παράδειγμα του Sacrifice to Mathlann που διαθέτουν τα Dark Elves. Εκτελώντας την ιεροτελεστία εμφανίζεται στην πρωτεύουσα το Black Ark, ένα μαύρο καράβι που λειτουργεί σαν πλωτό settlement. Με δεδομένη την σημασία της μετακίνησης στις θαλάσσιες οδούς, το Black Ark είναι σκέτος “θησαυρός” για τα Dark Elves. Το Black Ark θα σας βοηθήσει να δείτε από άλλη σκοπιά το campaign. Θα το αμολήσετε στα πέρατα των θαλασσών για να ερευνήσει όλα τα περίεργα μέρη για θησαυρούς. Θα ανοίξετε μεγάλα τμήματα του χάρτη με την βοήθειά του.

Στις πολεμικές επιχειρήσεις της ξηράς, το Black Ark επεμβαίνει συμπληρώνοντας τις γραμμές των πολεμιστών με κουρσάρους και βομβαρδίζοντας αλύπητα τους εχθρούς στο πεδίο της μάχης. Είναι αλήθεια ότι, με το νερό να παίζει καίριο ρόλο στο παιχνίδι, περιμέναμε την εισαγωγή των ναυμαχιών στην σειρά. Απαραίτητη προϋπόθεση αυτού θα ήταν να αποκτούσαν όλα τα factions ναυτικές μονάδες. Σε αντίθετη περίπτωση, το Black Ark θα σάρωνε τα σαπιοκάραβα που μετακινούν τους lords και τις μονάδες για πλάκα προσφέροντας μεγάλο πλεονέκτημα στα Dark Elves. Επίσης μας χάλασε η αδυναμία απευθείας επίθεσης του Black Ark σε ένα settlement, αποβίβαση των στρατευμάτων που το επιβαίνουν σαν πεζοναύτες δηλαδή. Μπορεί να μιλούσαμε και πάλι για σοβαρό πλεονέκτημα των Dark Elves αλλά που ακούστηκε ένα πλοίο να μην μπορεί να αποβιβάσει τον στρατό του σε μια παραθαλάσσια πόλη με τις κατάλληλες εγκαταστάσεις (λιμάνι);

total war warhammer2 14

Σίγουρα αναρωτιέστε τώρα τι σκοπό εξυπηρετεί τελικά το νερό αφού δεν υπάρχουν ναυμαχίες και αποβάσεις πεζοναυτών. Διασκορπίζοντας τα factions σε νησιά οι δοκιμασίες που πρέπει να περάσετε για να κερδίσετε δυσκολεύουν κατακόρυφα. Αναγκαστικά θα διανύσετε μεγάλες αποστάσεις δια θαλάσσης με τον καλύτερο στρατό σας, αφήνωντας αφύλακτα τα settlements σας ή υπό την προστασία ολιγάριθμων δυνάμεων. Στην ήπειρο που εκστρατεύετε σκεφτείτε ότι υπάρχουν factions τα οποία, αφού εξουδετέρωσαν τις κοντινότερες απειλές, πέρασαν Χ αριθμό από γύρους αναπτύσσοντας τεχνολογία και στρατούς. Μεγαλύτερες δοκιμασίες οδηγούν σε επικές μάχες και ιστορίες που θα αφηγήστε στους φίλους σας άρα κρίνουμε πετυχημένη την θαλάσσια διάσταση του game.

Φυλετικός πόλεμος
Τα τέσσερα races του Total War: Warhammer 2 είναι ο πυρήνας του και η διοίκηση του καθενός επιφυλάσσει μεγάλες εκπλήξεις και απολαύσεις. Εμφανισιακά τα races χωρίζονται σε πασίγνωστα (High Elves, Dark Elves) και λιγότερο αναγνωρίσημα στην fantasy κουλτούρα σαν τους Lizardmen και τους Skaven. Τα High Elves ήταν κάποτε τα αγαπημένα παιδιά των Θεών του Warhammer και θεωρούν εαυτούς ώς παγκόσμιους αστυφύλακες, αρμόδιους να επεμβαίνουν παντού και πάντα σαν τις ΗΠΑ. Τα φυλετικά τους attributes εξυπηρετούν τον παραπάνω ρόλο. Με το influence επηρεάζουν τις σχέσεις ανάμεσα στα factions και παίζουν από το παρασκήνιο τα γεωπολιτικά παιχνίδια τους. Συνάπτοντας εμπορικές σχέσεις με ένα faction, μπορούν να κατασκοπεύσουν τις κτήσεις του.

total war warhammer2 4

Τις απολαυστικές παρασκηνιακές ενέργειες συμπληρώνουν με ένα καταπληκτικό roster μονάδων. Οι magic users των High Elves είναι πανίσχυροι και τα spells προξενούν μεγάλη ζημιά στους αντιπάλους με τόσο θεαματικούς τρόπους που θα σας κάνουν να ανυπομονείτε να τα χρησιμοποιήσετε ξανά. Οι ελίτ μονάδες του faction White Lions of Chrace και Swordmasters of Hoeth θερίζουν τα εχθρικά στίφη σαν στάχυα την ώρα που οι δράκοι του faction σπέρνουν τον θάνατο με τα breath τους.

Τα σκοτεινά αδέρφια των High Elves είναι τα Dark Elves. Δεν πρόκειται για παραλλαγή των High Elves, αντίθετα ξεχωρίζουν σε όλους τους τομείς, προσφέροντας άλλου τύπου gameplay. Η βάση της οικονομίας τους είναι η δουλική εργασία. Μετά από μια μάχη, τα Dark Elves μετατρέπουν τους αιχμαλώτους σε δούλους οι οποίοι τονώνουν σημαντικά το εισόδημα των provinces τους με την δωρεάν εργασία τους. Μπορείτε να κατανείμετε τους δούλους σας σε όποια περιοχή θέλετε και εδώ οι αποφάσεις σας πρέπει να είναι μετρημένες. Ο υπερβολικός αριθμός δούλων σε ένα province ρίχνει το public order ενώ παράλληλα αυξάνει το εισόδημα κατακόρυφα.

total war warhammer2 5

Η αναδιανομή των δούλων και το Black Ark είναι τα δύο από τα τρία σκέλη του μοναδικού gameplay των Dark Elves. Το τρίτο είναι η δίψα τους για αίμα που φανερώνεται στο πεδίο της μάχης. Η μπάρα του ability Murderous Prowess αυξάνεται αλματωδώς όσο οι μονάδες σας σφάζουν τους αντιπάλους. Μόλις φτάσει στο τέρμα, τα στατιστικά των μονάδων εκτινάσσονται στα ύψη και εσείς τις παρατηρείτε με ικανοποίηση να διαλύουν στρατιές σε ελάχιστο χρόνο. Από τις μονάδες τους αγαπήσαμε το άκρως αποτελεσματικό Reaper Bolt Thrower, τις δολοφονικές Witch Elves και το ιππικό τους. Αναρωτιόμαστε γιατί απουσιάζουν πολλά από τα τέρατα που αποτελούν την ραχοκοκκαλιά του στρατού τους στο επιτραπέζιο Warhammer αλλά περιμένουμε να προστεθούν με DLC.

Οι Lizardmen είναι ένα συναρπαστικό faction με εξαιρετικά attributes. Το βασικότερο είναι το Geomantic Web, ένα δίκτυο μαγικής ενέργειας που ενώνει όλα τα settlements μεταξύ τους. Το Geomantic Web εκτείνεται και στα συμμαχικά factions αναγκάζοντάς σας να τα έχετε καλά με όλους αν επιθυμείτε να το δυναμώσετε. Η ισχυροποίηση του ενισχύει τρομακτικά τα commandments που δίνετε στα provinces. Να πούμε εδώ ότι το κάθε faction έχει το δικό του σετ commandments, ενθαρρύνοντάς μας να προσαρμόζουμε την στρατηγική μας γύρω από αυτά. Η παρουσία του Geomantic Web θα επηρεάσει τις αποφάσεις σας στον διπλωματικό χώρο αλλά και στο χτίσιμο κτιρίων που το ενισχύουν.

Γιγαντιαίους αρουραίους, αρχέγονα ερπετά, διεφθαρμένα ξωτικά, αυτό το game τα έχει όλα.

Οι Lizardmen σας προσφέρουν ένα ισχυρό κίνητρο για να φέρετε είς πέρας τις αποστολές τους, τα Blessed Spawnings, βελτιωμένες εκδόσεις των υπαρχόντων μονάδων. Προσθέτοντας τα επίλεκτα αυτά στρατεύματα στις λεγεώνες σας θα παρατηρήσετε μεγάλη διαφορά στο πεδίο της μάχης. Οι Lizardmen έχουν πολλές καλές μονάδες αλλά εμείς αγαπήσαμε κυρίως τους Saurus Warriors και τους φοβερούς δεινόσαυρούς τους. Οι Saurus Warriors έχουν άφθονο health και αυξημένο weapon strength έτσι αντέχουν στο ξύλο και μπορούν να ξεφτιλίσουν ακόμα και ελιτ μονάδες.

Οι Carnosaur, Bastiladon και Stegadon είναι οι απόλυτες πολεμικές μηχανές, τεράστιοι δεινόσαυροι με την δύναμη να μετατρέψουν σε κομφετί ολόκληρες μονάδες. Οι Lizardmen έχουν ένα μόνο αρνητικό στοιχείο όταν τους χειρίζεστε, και θετικό για εκείνους όταν τους αντιμετωπίζετε. H άγρια φύση τους παίρνει συχνά το πάνω χέρι στην μάχη και τα ερπετά σας χάνουν τον έλεγχο και επιτίθενται στους πάντες. Είναι οδυνηρή η παρακολούθηση των εξαγριωμένων δεινοσαύρων σας την ώρα που κομματιάζουν φιλικές μονάδες. Ακόμα οδυνηρότερη η απώλεια μιας αναβαθμισμένης μονάδας με δύσκολα κερδισμένα xp επειδή την έπιασε τρέλα στην μάχη, δεν υπάκουσε στις εντολές σας και την πετσοκόψανε οι εχθροί.

total war warhammer2 6

Γέμισε ο τόπος τρωκτικά
Το τέταρτο faction στο Total War: Warhammer 2 είναι οι αγαπημένοι Skaven που μας είχαν στεναχωρήσει απουσιάζοντας από το προηγούμενο Total War: Warhammer. Το πρώτο χαρακτηριστικό που θα αγαπήσετε στους Skaven είναι η υποχθόνια φύση τους. Τα άλλα factions βλεπούν τα settlements των Skaven σε μορφή ερειπίων, χαρίζοντάς τους έτσι το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού αν τολμήσουν να πατήσουν πάνω τους. Στην μάχη οι Skaven επιστρατεύουν το εξαιρετικό game mechanic Menace Below. Πληρώνοντας Food, τον σημαντικότερο πόρο του faction, πριν την μάχη, οι ποντικομούρηδες διαθέτουν έναν αριθμό μονάδων που ξεπηδούν από τα έγκατα της γής σε όποιο σημείο του battlefield γουστάρουν. Αμέσως το παίξιμό σας προσαρμόζεται στην ιδιαίτερη ταυτότητα των Skaven και τεράστια πώρωση σας περιμένει κάθε φορά που θα χτυπάτε πισώπλατα τις εχθρικές μονάδες, αποσυντονίζοντας τον αντίπαλο στρατό.

Απολαμβάνοντας την ύπουλη φύση των Skaven στην μάχη θα συγχωρήσετε αρχικά την αδυναμία του πεζικού τους. Η σαβούρα των υπονόμων που εξαπολύουν στην αρχή του campaign σε μεγάλους αριθμούς, επιχειρώντας να γονατίσουν έτσι τους αντιπάλους, αντικαθίσταται στην πορεία από φοβερές μονάδες. Το flamethrower πεζικό τους παρέχει μαγευτικό θέαμα αποδεκατίζοντας τους εχθρούς στην μάχη. Τα Doomwheel και Hell Pit Abomination είναι ότι αηδιαστικότερο μπορεί να ξεράσει ο υπόκοσμος του Warhammer, δύο τρομερές καταστροφικές μηχανές που θα σας αρέσουν πολύ εξαιτίας της αποτελεσματικότητάς τους.

Το gameplay των Skaven διαφέρει από όλα τα υπόλοιπα factions χάρη στα Food και Skaven Corruption. Το πρώτο είναι ένας πόρος που μαζεύουν από κτίρια σε provinces με βοσκότοπους, από μάχες και από επιδρομές (raiding). Η μεγάλη ποσότητα Food συνεπάγεται τεράστια bonuses για την αυτοκρατορία των Skaven ενώ η μικρή ποσότητα αρνητικές επιπτώσεις, αποδυνάμωση του Menace Below κ.ο.κ. Το Skaven Corruption είναι ένας μηχανισμός που χαρακτηρίζει την ράτσα των αγαπημένων μας τρωκτικών.Η εξάπλωσή του ευνοεί αρχικά τις πόλεις των Skaven αλλά τις πλήττει όταν αυξηθεί πολύ, αναγκάζοντάς τους να μετακινούνται διαρκώς. Η αναζήτηση του Food τους ωθεί επίσης σε διαρκή τροχιά μετανάστευσης αλλά και η τάση των Lords τους να εξεγείρονται με το παραμικρό. Χαρακτηριστική περίπτωση στο δικό μου playthrough ήταν ένας Lord που ονομαζόταν Pustitch! Από το όνομά του ήμουν βέβαιος ότι δεν θα κρατούσε πολύ η αφοσίωσή του στον ηγεμόνα και είχα δίκιο, μερικούς γύρους μετά την αγορά του, ο Pustitch έκανε την... pustia του, επαναστάτησε και επιτέθηκε σε μια πόλη μου!

total war warhammer2 7

Οι διαφορές στο gameplay συνεχίζονται
Είδαμε μέχρι τώρα πόσο καλοφτιαγμένη και άμεσα διακριτή είναι η ταυτότητα των τεσσάρων factions, μένει να μελετήσουμε τα τεχνολογικά τους επιτεύγματα. Τα technology trees είναι μοναδικά για το κάθε faction και ο αριθμός των τεχνολογιών μεγάλος. Οι τεχνολογίες διακλαδώνονται πετυχημένα σε μονοπάτια που στοχεύουν στην ενδυνάμωση συγκεκριμένων μονάδων ή στην αύξηση των πολύτιμων πόρων της αυτοκρατορίας σας. Η επιλογή ενός μονοπατιού εξαρτάται από την γενική στρατηγική σας και θα επηρεάσει σημαντικά τις πρώτες ώρες του παιχνιδιού.

Η φυλετική αδυναμία των factions του πρώτου Total War: Warhammer να καταλάβουν όλα τα settlements του χάρτη εξαφανίστηκε εδώ προς μεγάλη μας χαρά. Μπορείτε πλέον να αρπάξετε κάθε settlement αυξάνοντας τον αριθμό των πόλεων αλλά και των πολύτιμων εσόδων της αυτοκρατορίας σας. Επιδοκιμάζουμε την αντικατάσταση του παλαιότερου απαγορευτικού μηχανισμού με το κλίμα στο sequel.

total war warhammer2 8

Η φύση του λαού που επιλέγετε τον κάνει ευαίσθητο ή αναίσθητο σε ορισμένες καιρικές συνθήκες. Με ένα απλό εικονίδιο δίπλα στην ονομασία των settlements γνωρίζετε αμέσως αν ο επόμενός σας στόχος προς κατάκτηση είναι κατάλληλος για εποικισμό ή θα έχει αρνητικές συνέπειες σε νευραλγικούς τομείς σαν το public order. Είναι αναπόφευκτο να καταλάβετε settlements με άσχημο κλίμα για την φυλή σας, ώστε να ολοκληρώσετε ένα province και να εκδίδετε τα διατάγματά σας, αλλά εδώ υπεισέρχεται η στρατηγική σκέψη. Σε ένα settlement με ακατάλληλο κλίμα θα χτιστούν κτίρια που εξουδετερώνουν τις αρνητικές του συνέπειες.

Το treasure hunting mechanic είναι μια ευπρόσδεκτη “πειρατική” πινελιά στον κόσμο του Total War: Warhammer 2. Πλέοντας στις θάλασσες θα πέσετε πάνω σε ναυάγια πλοίων, κουφάρια πελώριων θαλάσσιων τεράτων και άλλα παράξενα φαινόμενα που μπορείτε να ερευνήσετε. Ένας μικρός αριθμός επιλογών εμπλουτίζει την αναζήτηση. Οι σωστές επιλογές επιβραβεύονται με bonuses και χρήσιμα αντικείμενα. Κυνήγι θησαυρών πραγματοποιείται και σε ερειπωμένα settlements. Το treasure hunting έχει περισσότερο ενδιαφέρον τις πρώτες φορές, κατόπιν θα το νοιώσετε επαναλαμβανόμενο αλλά δεν θα το προσπερνάτε διότι τα οφέλη είναι πολύ σημαντικά.

total war warhammer2 9

Το game mechanic των intervention armies ήταν μια έξυπνη ιδέα με πολύ φτωχή εκτέλεση όμως. Όταν ένα faction διαφορετικό από το δικό σας αρχίσει μια από τις τελετές που απορροφούν την ενέργεια του Vortex, έχετε δύο επιλογές. Η πρώτη δεν είναι λειτουργική αφού σας βάζει να τρέξετε με έναν στρατό και να καταλάβετε μια απο τις τρείς εχθρικές πόλεις που τραβά ενέργεια, η οποία ενδέχεται να είναι στην άλλη μεριά του τεράστιου χάρτη. Η δεύτερη επιλογή είναι να εξουσιοδοτήσετε ένα μισθοφορικό στρατό να επιτεθεί πληρώνοντας ένα σεβαστό ποσό. Τις περισσότερες φορές που θα επιλέξετε την “κουρτίνα δύο” θα παρατηρήσετε με εκνευρισμό ότι, ακόμα και ο πιο ακριβοπληρωμένος στρατός μισθοφόρων, συντρίβεται σαν τσόφλι αυγού από το εχθρικό faction. Αισθανόμενοι ότι τα λεφτά που δαπανάτε πάνε στον βρόντο τελικά, θα πάψετε να ασχολήστε με το εν λόγω mechanic διερωτώμενοι γιατί το Total War: Warhammer 2 δεν σας αναθέτει την διοίκηση του εκστρατευτικού σώματος αλλά την αναλαμβάνει το, προφανώς, αναποτελεσματικό A.I.

Η διπλωματία αποτελεί μόνιμα αδύνατο σημείο των Total War, το οποίο δείχνει σημάδια βελτίωσης στο Total War: Warhammer 2. Όταν καθόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι συνομιλητές μας εξακολουθούν να λαμβάνουν παράλογες αποφάσεις. Αρνούνται να συνάψουν εμπορικές σχέσεις μαζί μας ακόμα και όταν είμαστε σύμμαχοι. Μας κηρύττουν τον πόλεμο ενώ έχουν ένα μόνο settlement και πενιχρά στρατεύματα στην διάθεσή τους. Το game mechanic του influence των High Elves μας επιτρέπει να επηρεάσουμε άμεσα τις σχέσεις μας με τα υπόλοιπα factions, και είναι η σημαντικότερη προσθήκη στο διπλωματικό σύστημα του παιχνιδιού. Εκτός από τις πολύτιμες εμπορικές συμφωνίες που συνάπτουν με όποιον θελήσουν, τα High Elves μπορούν να ξοδέψουν influence για να αναγκάσουν δύο factions να αλληλοσφαχτούν, καταλαμβάνοντας κατόπιν τις περιοχές τους με ευκολία.

total war warhammer2 10

Το A.I. μας έκανε θετική εντύπωση, αν εξαιρέσουμε τον μικρό παραλογισμό του στο διπλωματικό πεδίο. Οι σύμμαχοι σας συμπεριφέρονται με αφοσίωση και δεν θα ενεργήσουν ποτέ εναντίον σας, ακόμα και όταν δεν τους κάνετε τα χατήρια. Στον επιχειρησιακό χάρτη σπεύδουν να καθοδηγήσουν τις στρατιές τους εκεί που επιχειρούν οι δυνάμεις σας και να συμπληρώσουν τις ενέργειές σας, πολιορκώντας για παράδειγμα ένα settlement απ’ όπου μόλις σας απώθησαν οι αμυνόμενοι. Στο πεδίο της μάχης η τεχνητή νοημοσύνη συμπεριφέρεται με αυξημένη εξυπνάδα. Δείχνει να προστατεύει τον commander του στρατού, αντι να τον στέλνει στην εμπροσθοφυλακή καθιστώντας τον εύκολο στόχο. Οι μονάδες του αναπτύσσονται με βάση τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Το ιππικό προσπαθεί να υπερφαλλαγίσει τις δυνάμεις σας, οι μάγοι εξαπολύουν spells όπου μπορούν να προκαλέσουν την μέγιστη ζημιά κ.ο.κ. Βρήκαμε το επίπεδο πρόκλησης σε κάθε μάχη να είναι αυτό ακριβώς που έπρεπε και δεν παρατηρήσαμε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές του A.I.

Το Total War: Warhammer 2 θα ήταν καλό να είχε μια in game εγκυκλοπαίδεια στα πρότυπα του Civilization και των παλιότερων Total War. Το εικονίδιο help σίγουρα καλύπτει τα περισσότερα topics που μας ενδιαφέρουν από το gameplay. Κρίνουμε προτιμότερο πάντως το κείμενο των χρήσιμων πληροφοριών να συνοδεύεται και από ανάλογες εικόνες όπως αυτές των μονάδων που βλέπετε πατώντας το δεξί mouse button πάνω στην καρτέλα τους.

total war warhammer2 11

Πλησιάζοντας τις 30 ώρες συνολικής ενασχόλησης με τα νέα races σας διαβεβαιώνω ότι δεν έχω απολαύσει ούτε το 1/3 του άφθονου περιεχόμενου του Total War: Warhammer 2. Είναι αμέτρητα τα settlements που δεν έχω κατακτήσει, οι θησαυροί που δεν έχω μαζέψει, οι ήρωες που δεν έχω αναπτύξει στο 100% της δύναμής τους. Ούτε οι 100 ώρες δεν είναι αρκετές για να χορτάσετε τέτοιο “λουκούλειο γεύμα”, αφήνωντας μάλιστα το multiplayer εκτός.

Συνεταιρικές εκστρατείες και οπτικοακουστικά εφέ
Η multiplayer διάσταση του Total War: Warhammer 2 απλά “σκίζει”, ακολουθώντας τα χνάρια όλων των τίτλων της σειράς. Θεωρούμε ως το σημαντικότερο multiplayer mode το co – op campaign. Είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να βιώσετε και να μοιραστείτε στην συνέχεια τις ιστορίες των περιπετειών σας στο campaign με έναν καλό φίλο. Συνάμα θα έχετε έναν σταθερό σύμμαχο στο πλευρό σας για να αντιμετωπίσετε την πληθώρα κινδύνων του campaign με σιγουριά. Οι multiplayer battles με τρείς αντιπάλους στο free for all mode οδηγούν σε επικές ψηφιακές αιματοχυσίες και είναι ιδανικές για να εξοικειωθείτε με τους διαθέσιμους στρατούς.

total war warhammer2 12

Η πρώτη ματιά στον χάρτη και το user interface του Total War: Warhammer 2 εμφανίζει ένα game με λίγο αλλαγμένη εξωτερική εμφάνιση από το πρωτότυπο. Η αίσθηση του “ξαναζεσταμένου φαγητού”, ενός skin περασμένου πάνω από τα παλιότερα μοντέλα και textures είναι πολύ έντονη αρχικά. Με το πέρασμα των ωρών αντιλαμβάνεστε ενδιαφέρουσες αλλαγές που διαφοροποιούν τα πράγματα. Καινούργια icons σας οδηγούν στα διαθέσιμα rites και σας πληροφορούν για το σημαντικότερο game mechanic του εκάστοτε faction. Τα slots στα province capitals έχουν πολλαπλασιαστεί. Τα animations των νέων μονάδων στην μάχη είναι φαντασμαγορικά και ανεβάζουν το επίπεδο της αισθητικής απόλαυσης. Ο επιχειρησιακός χάρτης ξεχειλίζει από συναρπαστικά οπτικά ερεθίσματα όπως είναι οι δεινόσαυροι που περιφέρονται στο δάσος, οι ανεμοστρόβιλοι, τα κουφάρια πελώριων θαλάσσιων τεράτων και άλλα πολλά.

Το frame rate πάει σφαίρα σε όλες τις κάρτες γραφικών που κυκλοφόρησαν την τελευταία εξαετία τουλάχιστον, σε 1080p ανάλυση φυσικά. Το αποτέλεσμα είναι οι μάχες να διεξάγονται με τον μέγιστο δυνατό ρεαλισμό και εσείς να μετακινείτε την κάμερα σαν αφηνιασμένος κάμεραμαν από την μια μονάδα στην άλλη ώστε να μην χάσετε ούτε μισό καρέ δράσης. Τα cinematics που εμφανίζονται στην εισαγωγή και στις σημαντικότερες καμπές του σεναρίου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην σας αρέσουν. Μοιάζουν παράταιρα με τους ήρωες να είναι στατικές ζωγραφιές και τα animations να περιορίζονται στα άψυχα συστατικά της εικόνας.

Το voice acting και τα ηχητικά εφέ του Total War: Warhammer 2 χαρίζουν ψυχική ανάταση στο άκουσμά τους. Οι ατάκες που πετούν τα μέλη του κάθε race, οι ήχοι της μάχης και των spells ενισχύουν την απορρόφηση στον κόσμο του. Το πλούσιο soundtrack αλλάζει διαρκώς τόνο σαν χαμαιλέοντας ώστε να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις όλων των factions. Στρατιωτικά εμβατήρια δίνουν ρυθμό στις πολεμικές επιχειρήσεις την ώρα που ηρωικοί παιάνες δοξάζουν τις κατακτήσεις των λαμπρότερων races. Η χορωδιακή συνοδεία πολλών κομματιών ανέβασε κατακόρυφα την επικότητα της συνολικής εμπειρίας ενώ ξεχωρίζουν οι ατμοσφαιρικές νότες που συνοδεύουν την καταχθόνια ράτσα των Skaven.

Ατελείωτη σφαγή στον αιώνα των αιώνων
Θα θέλαμε το Total War: Warhammer 2 να είχε περισσότερα races – factions; Σίγουρα παρότι έχει καλύψει ήδη τα σημαντικότερα μαζί με το original. Η πρώτη εντύπωση που έχει ο παίκτης μόλις το ξεκινά είναι ότι πρόκειται για το Total War: Warhammer με μικρές τροποποιήσεις στο interface και τις μονάδες. Ευτυχώς δεν μείναμε στην επιφανειακή εξέταση του αλλά βουτήξαμε στον ωκεανό του περιεχομένου του και βγάλαμε απίστευτα μαργαριτάρια στην επιφάνεια.

total war warhammer2 13

Ενθουσιαστήκαμε με τα νέα game mechanics και τα unique attributes κάθε faction που επιβάλλουν εντελώς διαφορετικό σκεπτικό. Αγαπήσαμε τις μονάδες και το βελτιωμένο animations τους. Εκτιμήσαμε τις τεχνολογικές διαφορές, τα commandments και την στρατηγική τοποθέτηση των factions στον χάρτη. Γνωρίζουμε ότι τα 60 ευρώ είναι αρκετά παρότι θεωρείται στάνταρ τιμή για ΑΑΑ games. Το Total War: Warhammer 2 τα αξίζει με το παραπάνω και σας προτείνουμε να ξοδέψετε τα διπλάσια αγοράζοντας και το Total War: Warhammer αν δεν το έχετε ήδη στην συλλογή σας. Ο λόγος ονομάζεται Mortal Empires.

Αναφερόμαστε στο campaign που αναμένουμε να κυκλοφορήσει πολύ σύντομα σαν δωρεάν DLC για τους κατόχους των δύο Total War: Warhammer. Το Mortal Empires θα ενώσει τον χάρτη του Old World του Total War: Warhammer με τμήματα του New World που θα παίξετε στο sequel. Ο κολοσιαίος χάρτης θα περιέχει τα διπλάσια settlements από εκείνα του πρωτότυπου, όλες τις φυλές και θα διατηρήσει την πλειονότητα των νέων game mechanics. 35 Legendary Lords θα τεθούν υπό τις διαταγές μας με 25 διαφορετικές αφετηρίες ανά τον χάρτη. Μπορείτε να μείνετε αμέτοχοι στο κορυφαίο Strategy γεγονός της δεκαετίας;

Θετικά:
- Τέσσερα νέα races με πλούσιο και ποικίλο gameplay
- Τεράστιος χάρτης και χορταστικό campaign mode
- Μεγάλη ποικιλία σε πρωτοεμφανιζόμενες μονάδες
- Απεριόριστη αντοχή στον χρόνο
- Βελτιωμένο A.I.
- Νέα και χρήσιμα game mechanics
- Τέλεια μίξη Turn-based και Real-time Strategy για την οποία φημίζεται η σειρά

Αρνητικά:
- Cinematics που δείχνουν low badget
- Το armies intervention game mechanic
- Έλλειψη in-game εγκυκλοπαίδειας
- Απουσία ναυμαχιών και αποβάσεων

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 8
Gameplay: 9
Αντοχή: 9
Γενικά: 8.5

Εφάμιλλο του πρωτότυπου, αφήνει μεγάλες υποσχέσεις για την συνέχεια της τριλογίας.

Γιάννης Μοσχονάς

 

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Shikabane_Hime7 (Level 29) 18/10/2017 13:08
Χαίρομαι που η σειρά συνεχίζει σε υψηλό επίπεδο! Δεν τα έχω παίξει ακόμα αλλά θα το κάνω σίγουρα στο μέλλον. Θα πέσει κάψιμο! Μπράβο στο Γιάννη για την ανάλυσή του!
#2 +1 Lyricaldemon (Level 22) 18/10/2017 13:28
Συνεχίζει σε πολύ υψηλό επίπεδο!Ήμουν τυχερός που είχα κερδίσει το πρώτο,απλώς δεν το έχω παίξει ακόμα!
#3 ashbringer (Level 25) 19/10/2017 09:20
Μπράβο στον Γιάννη για το εξαιρετικό review.Το Warhammer όσο πάει και γίνεται καλύτερο.
Score 8.5
User Score ( 9 votes ) 8.72
User Reviews 0
Genre: Turn -Based, Real Time Strategy
Developer: Creative Assembly
Publisher: Sega
Διάθεση: Zegetron (210-6856000)
Players: 1 - 8
Requirements: 4GB RAM, Επεξεργαστής Core 2 Duo E6850 στα 3.0GHz ή Phenom 8650 Triple - Core, Κάρτα γραφικών GeForce GTS 450 v4 ή Radeon HD 5770 1025MB, Χώρος στο σκληρό δίσκο 60GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 7/8/10
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 28/9/2017
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification