Reviews Alex Kidd in Miracle World
Comments (2)

Alex Kidd in Miracle World Hot

H πρώτη ανεπίσημη μασκότ της Sega. 

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/4d/a2/1f/Alex-Kidd-In-Miracle-World-Box-64-1515104126.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

H πρώτη ανεπίσημη μασκότ της Sega. 

Η εποχή των ‘80s είναι μια από τις καλύτερες στιγμές στη βιομηχανία των video games. Σε αυτήν είχαμε τη τιμή να γνωρίσουμε αλλά και να ζήσουμε τρελές περιπέτειες με τίτλους ορόσημο όπως το θρυλικό Pac-Man καθώς και τις αντίστοιχες του αξιαγάπητου υδραυλικού Mario της Nintendo. H Sega, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για κάποια μασκότ στο Master System, μας σύστησε τον Alex Kidd ο οποίος θέλει να μας ψυχαγωγήσει και να μας παροτρύνει να τον αποκτήσουμε ενάντια στο αντίπαλο δέος του που βρίσκεται στο NES.


Ο πρωταγωνιστής μας είναι ένας νεαρός δάσκαλος πολεμικών τεχνών όπου μια μέρα ανακαλύπτει πως ο κάκιστος Μέγας Janken εξουδετέρωσε το βασιλιά Thunder της Radaxian και ταυτόχρονα απήγαγε το γιό του, τον πρίγκιπα Egle, καθώς και την αρραβωνιαστικιά του, την πριγκίπισσα Lora. Επιπλέον, μαθαίνει πως είναι ο χαμένος γιος του βασιλιά και έτσι αποφασίζει να ξεκινήσει μια τρομερή περιπέτεια για να σώσει το βασίλειο.

Στη χώρα των θαυμάτων
Με το δημιούργημά της, η Sega μας εισήγαγε σε έναν κόσμο όπου σίγουρα είναι άκρως περίεργος αλλά ταυτόχρονα διασκεδαστικός. Χρειάζεται να γίνετε εξπέρ στις ικανότητες του Alex για να προχωρήσετε και -για καλή μας τύχη- διαθέτει αρκετές και ποικίλες. Χτύπημα στο πρόσωπο σε διάφορους μεταλλαγμένους βατραχανθρώπους, κολύμβηση σε διάφορα υπόγεια μπουντρούμια, καβάλημα μοτοσικλέτας και άλλα με αποκορύφωμα την ικανότητα σας να εξοντώνετε bosses με τη χρήση του ενός κλασσικού παιχνιδιού που παίζαμε όλοι στο σχολείο είναι μερικές από αυτές.

Στο Alex Kidd, κύριος στόχος σας είναι η ολοκλήρωση των levels ξεπερνώντας εμπόδια και λύνοντας puzzles σε scrolling ή ακόμη και σε single-screen περιβάλλοντα. Ο Alex θα περιπλανηθεί σε 17 stages και αφού αντιμετωπίσει αρκετά τέρατα, θα αναμετρηθεί και με τους 3 μπράβους του Janken πριν έρθει σε μονομαχία face to face με τον ίδιο.

«Πέτρα, Ψαλίδι, Χαρτί!»
Ο κύριος κορμός του gameplay στο Alex Kidd in Miracle World είναι το κλασικό side-scrolling Platform που έχουμε δει σε παρόμοια games. Θα μπορούσε κάποιος να το χαρακτηρίσει σαν ένα jump’n’run game αλλά με καινοτομίες. Αρχικά μπορεί να σας φανεί κάπως linear αλλά στη πορεία θα ανακαλύψετε ότι αυτό δεν ισχύει απόλυτα. Αρχικά, ο ήρωάς μας έχει βασικές ικανότητες όπως το άλμα και η κολύμβηση αλλά όσο προχωράτε θα αρχίσετε να αποκτάτε νέες όπως αυτές που αναφέραμε και πιο πάνω. Η βασική επίθεση που διαθέτει ο Alex είναι μια τεράστια γροθιά με την οποία μπορεί να εξοντώσει εχθρούς αλλά και να σπάσει διάφορα κιβώτια και άλλα εμπόδια που θα βρει μπροστά του. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν extra ζωή, σακούλες με χρήματα (10 ή 20 Baums που είναι το currency του τίτλου) ή αντικείμενα όπως το power bracelet (με το οποίο ο Alex εξαπολύει projectiles μέσω της γροθιάς του) αλλά μπορεί και να κρύβουν κινδύνους όπως ένα φάντασμα που σας κυνηγά! Με τα χρήματα που κερδίζετε μπορείτε να αγοράσετε μαγικά όπλα, έξτρα ζωές και άλλα καλούδια.

Αφού προχωρήσετε θα δείτε ότι υπάρχουν και διάφορα οχήματα που θα χρησιμοποιήσετε για να ολοκληρώσετε την περιπέτειά σας. Καλώς ή κακώς όμως πρέπει να έχετε μαζέψει κάποιο ποσό για να τα αγοράσετε. Η μοτοσικλέτα που αναφέραμε και παραπάνω καθώς και ένα ελικοπτεράκι με πηδάλιο είναι πρωταγωνιστές σε κάποια stages και δίνουν στο τίτλο μια αίσθηση ποικιλίας και ταυτόχρονα διασκεδάζουν καθώς αλλάζει, έστω και για λίγο, το gameplay του τίτλου. Για παράδειγμα, σε ένα επίπεδο που θα χρειαστείτε το ελικόπτερο, πρέπει να αποφύγετε κάτι κόκκινα διαμάντια που σας εμποδίζουν, πράγμα που ξεφεύγει από τη side-scrolling Platform εμπειρία. Βέβαια, υπάρχουν αρκετά πλάσματα με τα οποία θα έρθετε αντιμέτωποι και για καλή μας τύχη, ο τίτλος διαθέτει μεγάλη ποικιλία εχθρών. Μπορεί αρχικά να φαίνονται χαριτωμένοι αλλά όλοι είναι επικίνδυνοι και καλό θα ήταν να κρατάτε τις αποστάσεις σας και, με μια καλοζυγισμένη γροθιά, να τους ξαποστέλνετε.

Κάποια πράγματα δε λύνονται με τη βία κι ας είναι εξοπλισμένος ο πρωταγωνιστής μας με μια τεράστια γροθιά.


Αυτό όμως που πραγματικά ξεχωρίζει είναι τα περίεργα boss battles. Πραγματικά, δεν έχουμε ξαναδεί αναμετρήσεις με bosses όπου οι ικανότητές σας στο παιχνίδι «Πέτρα, Ψαλίδι, Χαρτί» είναι ζωτικής σημασίας. Για κάποιο λόγο, οι developers αποφάσισαν να κριθούν οι μάχες αυτές μέσω αυτού του κλασσικού παιχνιδιού όπου το αποτέλεσμα βασίζεται καθαρά στη τύχη. Για όσους λόγω νεαρού της ηλικίας σας δεν γνωρίζετε το παιχνίδι, σας παραθέτουμε τους κανόνες. Κρατώντας τη γροθιά σας αναφωνείτε “πέτρα, ψαλίδι, χαρτί” και στη συνέχεια σχηματίζετε με το χέρι σας ένα από τα τρία. Η πέτρα σπάει το ψαλίδι, το ψαλίδι κόβει το χαρτί και το χαρτί καλύπτει τη πέτρα. Νικητής είναι όποιος κερδίσει δύο φορές. Έτσι κι εδώ, μέσω των pixels όμως, πραγματοποιείται αυτή η αναμέτρηση. Αν κερδίσετε, το boss εξουδετερώνεται και βρίσκεστε ακόμη πιο κοντά στην ολοκλήρωση της αποστολής σας. Αν χάσετε όμως, ο Alex πεθαίνει ακαριαία και γυρνάτε πίσω στην αρχή του συγκεκριμένου επιπέδου.

Αν χάσετε όλες σας τις ζωές τότε πεθαίνετε και ξεκινάτε πάλι από το μηδέν, όπως άλλωστε και σε όλα τα Platform της εποχής. Αυτό είναι κάπως σκληρό και σίγουρα θα αποθαρρύνει αρκετούς από τις περιπέτειες του Alex. Επιπλέον, ενώ ο χειρισμός είναι σχεδόν άψογος και όλα ανταποκρίνονται εύκολα και γρήγορα -σ’αυτό βοηθάει πολύ και η κατανομή των πλήκτρων στο controller της κονσόλας το οποίο είναι αρκετά βολικό- κάποιες κινήσεις του Alex Kidd έχουν θέματα. Σε ορισμένα σημεία όπου θα χρειαστείτε απόλυτη ακρίβεια, ο χειρισμός μπορεί να σας προδώσει και σε συνδυασμό με το «one-hit-kill» που υπάρχει, ένα λάθος άλμα μπορεί να αποβεί μοιραίο αν αντί για την άκρη μιας πλατφόρμας προσγειωθείτε πάνω σε έναν εχθρό. Ειδικά προς το τέλος, ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει αρκετά και θα ζορίσει ακόμα και τους πιο σκληρούς παίκτες. Η έλλειψη save ή έστω χρήσης κάποιου password δυστυχώς δυσκολεύει κάπως περισσότερο την κατάσταση καθώς πρόκειται για ένα Plarform το οποίο έχει διάρκεια γύρω στη μία ώρα.Ο οπτικός τομέας είναι αρκετά αξιόλογος για την εποχή του. Τα levels είναι μεγάλα και πολύχρωμα και οι χαρακτήρες καλοσχεδιασμένοι, απλά στο θέμα του level design το περιβάλλον στερείται ποικιλίας σχεδιασμού και ευρείας χρωματικής παλέτας. Ο Alex απεικονίζεται σαν ένα κοντό παιδί με μεγάλα αυτιά (θυμίζει κάπως μαϊμουδάκι) και φορά μια στολή με κόκκινους και κίτρινους χρωματισμούς. Όλες αυτές οι λεπτομέρειες διακρίνονται εύκολα αλλά κάτι που παρατηρήσαμε είναι πως ενώ ο Alex κινείται κανονικά στο περιβάλλον, οι εχθροί είναι κάπως στατικοί και προβλέψιμοι όσον αφορά στην κίνησή τους. Στον ηχητικό τομέα, τα μουσικά κομμάτια θα σας κολλήσουν για τα καλά στο μυαλό και τα ηχητικά εφέ ενώ είναι πολύ απλά, με άφθονα “beep”, τα οποία ενίοτε κουράζουν.

Και εγένετο system seller
Όλος αυτός ο περίεργος συνδυασμός που δημιούργησε η ομάδα της Sega δένει αρμονικά. Ο συμπαθής ήρωας του Master System αποτέλεσε και την πρώτη ανεπίσημη μασκότ της Sega. Αποτελεί ένα Platform διαμάντι της εποχής που ήταν ταυτόχρονα και console seller για τους Ιάπωνες, αυξάνοντας τις πωλήσεις σε εκείν την 8-bitη εποχή. Θεωρείται κλασικός τίτλος του είδους και must-have για όλους τους fans των retro games.

Θετικά:
- Ποικιλία στο gameplay
- Υψηλή πρόκληση
- Άκρως εθιστικό
- Χαριτωμένος οπτικός τομέας

Αρνητικά:
- Δύσκολος χειρισμός σε ορισμένα σημεία
- Έλλειψη save/password
- Μέτρια ηχητικά εφέ

 

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 7
Gameplay: 9
Αντοχή: 8
Γενικά: 8.3

Αποτέλεσε τίτλο σταθμό για την Sega και ένα από τα κλασικά games που την στιγμάτησαν.

Μάρκος Ασκανιάν

 

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

Sonic Mania

Ο διάσημος μπλε σκατζόχοιρος που μας χάρισε αξέχαστες στιγμές απο την δεκαετία του '90 όταν πρωτοεμφανίστηκ...
Posted (06 Sep 2017)

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Stephen King (Level 9) 15/10/2017 21:57
Τιτανομέγιστη παιχνιδάρα.Βέβα ια το Super Mario Bros για μένα ήταν πιο μπροστά σε πολλούς τομείς.Στον ήχο συμφωνώ το Alex Kidd ήτανε μετριο συν κατι ψεγαδια στο gameplay.Αλλα πολυ διασκεδαστικό.
#2 +1 Excadrix (Level 1) 16/10/2017 12:46
Το mechanic του ελικοπτερου το πρωτο flappy bird και πιο εξελιγμένο. Αυτό που βεβαια που λίγο ξενερώνει, σου έχει βγάλει την πίστη να το τελειώσεις και παίρνεις την κορώνα στο τέλος και ΠΟΥΦ μαύρη οθόνη ένα GAME OVER και score και τέλος :) Κατά τ'άλλα πόλλες ώρες φάγαμε στα νιάτα μας...
Score 8.3
User Score ( 9 votes ) 6.28
User Reviews 0
Genre: Platform
Developer: Sega
Publisher: Sega
Διάθεση:
Players: 1
Requirements:
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 1/11/1986
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification