Comments (3)

Hob Hot

Ανακτήστε έναν πανέμορφο κόσμο ένα γρίφο τη φορά.  

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/22/4d/f9/hob-box-31-1507833127.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Ανακτήστε έναν πανέμορφο κόσμο ένα γρίφο τη φορά.

 

Η Runic Games είναι μια Αμερικάνικη εταιρεία ανάπτυξης που βγήκε από την αφάνεια και ανταγωνίστηκε μεγάλα ονόματα του χώρου με τα Action RPG Torchlight το 2009 και Torchlight II το 2012. Η σειρά προκάλεσε μεγάλη αίσθηση και απέσπασε πολλές θετικές κριτικές ενώ το Torchlight II συγκρίθηκε με το Diablo III, με αρκετούς gamers να το θεωρούν ανώτερο του πασίγνωστου RPG της Blizzard. Το 2015 η Runic Games ανακοίνωσε την στροφή της στα Action-Adventure με την αποκάλυψη του Hob, το οποίο προκάλεσε εντύπωση με την αφήγηση του που δεν περιείχε διάλογο.

Η ιδέα της Runic Games ήταν το σενάριο να αποκαλύπτεται σταδιακά ενώ εξερευνείτε τον κόσμο μέσω των όσων βλέπετε. Το πρόβλημα είναι πως αποτελούσε ένα εντελώς νέο εγχείρημα για την εταιρεία ανάπτυξης καθώς οι developers απέδειξαν πως η εμπειρία τους και οι ικανότητές τους ήταν παραπάνω από αρκετές για Action RPG. Όμως, τα Adventure είναι ένα εντελώς διαφορετικό genre και υπάρχουν πολλές περιπτώσεις τίτλων που προσπάθησαν να καινοτομήσουν και τελικά αποδείχτηκαν κατώτεροι των προσδοκιών. Καταφέρνει το Hob να ξεχωρίσει από την μάζα ή πρόκειται για μια ακόμη αποτυχημένη κυκλοφορία;

hob 3Ρομπότ, γλίτσες και σπαθιά
Όπως προαναφέραμε η πλοκή στο Hob δεν αποκαλύπτεται με διάλογο ή κείμενο όπως ημερολόγια, βιβλία και άλλα. Με το που ξεκινήσετε πρέπει να παρατηρήσετε τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω σας και να βγάλετε το δικό σας πόρισμα για το τι συμβαίνει. Ελέγχετε ένα πλάσμα με κόκκινη κουκούλα το οποίο πιθανόν ονομάζεται Hob, αν και δεν αναφέρεται ποτέ ξεκάθαρα το όνομα του. Στην αρχή θα σας καθοδηγήσει ένα τεράστιο ρομπότ το οποίο έχει μια ακαταλαβίστικη ομιλία και προτιμάει με χειρονομίες να σας δείχνει που πρέπει να πάτε. Σκοπός σας είναι να καθαρίσετε τον πλανήτη σας από μια μωβ ουσία που θυμίζει γλίτσα και μολύνει τα πλάσματα και τα φυτά γύρω σας. Αφού ο πρωταγωνιστής χάσει το χέρι του και το ρομπότ του κολλήσει το δικό του, είστε ελεύθεροι να εξερευνήσετε τον κόσμο και να απολαύσετε το περιβάλλον γύρω σας.

Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να περιγράψει κανείς το σενάριο του Hob σε σημείο που τα λίγα ξεκάθαρα στοιχεία του θα σας κάνουν να πιστέψετε πως η αφήγηση υπάρχει μόνο για να του δώσει κάποια υπόσταση. Δεν αναφέρεται πως έφτασε αυτή η γλίτσα στον πλανήτη σας, γιατί σκοτώθηκαν τα άλλα μέλη του είδους σας, τι είναι το ρομπότ που σας συνοδεύει στην αρχή και άλλα πολλά. Το σενάριο είναι γεμάτο ελλείψεις και τρύπες σαν... κασέρι και σχεδόν τίποτα δεν εξηγείται ποτέ. Επίσης αν και ο πρωταγωνιστής έχει πραγματικά αξιολάτρευτη εμφάνιση, στερείται χαρακτήρα καθώς δεν μαθαίνουμε ποτέ τίποτα για αυτόν και δεν θα καταφέρετε να “δεθείτε” μαζί του όπως στα Legend of Zelda, για παράδειγμα. Θα ήταν ιδανικό αν η Runic Games είχε προσθέσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα γεγονότα και τον κόσμο του Hob με την μορφή κειμένου, καθώς όπως προαναφέραμε δεν υπάρχει διάλογος ούτε για δείγμα.

Σφάξτε, εξερευνήστε και πάλι από την αρχή
Το gameplay χωρίζεται σε δύο βασικά στοιχεία, την εξερεύνηση και την μάχη. Ο κόσμος είναι έξυπνα διαμορφωμένος ώστε να μπορείτε να ξεκλειδώσετε νέες περιοχές ανάλογα με τα skills που έχετε αποκτήσει. Για παράδειγμα, στις πρώτες περιοχές θα βρείτε αρκετούς τοίχους οι οποίοι σας εμποδίζουν να προχωρήσετε μέχρι να αποκτήσετε την δυνατότητα να ρίχνετε γροθιές που θα τους κάνουν σκόνη. Κάθε περιοχή που θα ξεκλειδώσετε είναι γεμάτη μυστικά και γρίφους για να διαπιστώσετε σιγά σιγά πως ολόκληρος ο τίτλος είναι ένας τεράστιος γρίφος. Για να προχωρήσετε στην επόμενη περιοχή πρέπει να εκτελέσετε μια σειρά από φαινομενικά μικρές πράξεις όπως να βρείτε έναν συγκεκριμένο μοχλό, να τον πατήσετε και να ξεκλειδώσετε μια σκάλα που θα σας πάει στην επόμενη περιοχή του χάρτη. Οι γρίφοι διαρκούν ανάλογα με την πολυπλοκότητά τους πράγμα που σημαίνει πως μπορεί να “ροκανίσετε” από 5 έως 20 λεπτά για να βρείτε έναν μοχλό και μόνο.

Ευτυχώς κάθε γρίφος που ξεπερνάτε θα σας ανταμείψει με ένα αίσθημα θριάμβου και ένα εντυπωσιακό μικρό cutscene καθώς ο κόσμος γύρω σας αλλάζει. Για παράδειγμα, θα... φάτε τα χρόνια σας και θα χτυπήσετε το κεφάλι σας στον τοίχο μέχρι να σηκώσετε μια γέφυρα που θα σας πάει στην επόμενη περιοχή αλλά τίποτα δεν ξεπερνάει την ικανοποίηση που θα νιώσετε όταν την δείτε να σηκώνεται από το σημείο που ήταν κρυμμένη στο έδαφος και να σας περιμένει να την διασχίσετε. Καθώς περιπλανιέστε στον πλανήτη θα συναντήσετε πολλά πλάσματα όπως εξωγήινες καμηλοπαρδάλεις και τα απομεινάρια άλλων ρομπότ που καταστράφηκαν καιρό πριν. Θα χρειαστεί να ερευνήσετε κάθε περιοχή σπιθαμή προς σπιθαμή καθώς παντού υπάρχουν κρυμμένα αντικείμενα και ενισχυτικά για τον χαρακτήρα σας.

hob 2

Δυστυχώς, η εξερεύνηση πάσχει από την έλλειψη διαλόγου. Ο μόνος τρόπος για να καταλάβετε τι πρέπει να κάνετε είναι μέσω του χάρτη σας ο οποίος δεν ξεκαθαρίζει πως πρέπει να πάτε από το σημείο Α στο σημείο Β για να μην σας σερβίρονται όλα στο πιάτο. Ο κόσμος είναι διαμορφωμένος έτσι ώστε να μπορείτε να κινηθείτε προς πολλές κατευθύνσεις αλλά μόνο μια θα σας μεταφέρει στην επόμενη περιοχή και χωρίς έναν τρόπο να ξέρετε που να πάτε θα καταλήξετε αρκετές φορές να κάνετε κύκλους για αρκετή ώρα μέχρι να βρείτε τυχαία τον επόμενο γρίφο και να ευχαριστείτε τον Θεό που σας έβγαλε από αυτό το deja vu. Επιπλέον η κάμερα δεν βοηθάει καθόλου την κατάσταση καθώς είναι ισομετρική και δεν μπορείτε να την περιστρέψετε ή να την επεξεργαστείτε, γεγονός που θα σας δυσκολέψει στις κινήσεις σας και στο platforming κομμάτι του Hob. Τουλάχιστον μέχρι να την συνηθίσετε.

Όσον αφορά την μάχη, οι επιρροές από τα πρώτα Legend of Zelda είναι προφανέστατες. Έχετε στη διάθεσή σας το μηχανικό σας χέρι και ένα σπαθί για να αντιμετωπίσετε τους εχθρούς σας. Και τα δύο όπλα μπορούν να αναβαθμιστούν για μεγαλύτερη ζημιά ή για νέα skills. Για παράδειγμα, το χέρι σας μπορεί να ρίχνει πιο δυνατές γροθιές που καταστρέφουν τις ασπίδες των εχθρών και να μετατρέπεται σε ασπίδα που σας προστατεύει από επιθέσεις. Εκτός από τα όπλα σας μπορείτε να αναβαθμίσετε τους πόντους υγείας σας και κάτι που θυμίζει mana bar και χρησιμοποιείται για τις επιθέσεις του μηχανικού χεριού σας. Γι αυτό θα χρειαστεί να μαζέψετε καρδιές από μολυσμένα λουλούδια και πράσινες σφαίρες που θα βρείτε στα πτώματα των εχθρών και σε κάποιους οβελίσκους.

hob 1

Το σύστημα μάχης δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να το μάθετε. Κάθε εχθρός έχει μια συγκεκριμένη συμπεριφορά που μπορείτε να μάθετε εύκολα και να προσαρμόσετε την τακτική σας. Για παράδειγμα υπάρχουν κάποια γιγάντια αρμαντίλο που δεν μπορείτε να χτυπήσετε αν δεν διαλύσετε την θωράκιση τους με την γροθιά σας και κάποιοι γίγαντες που στριφογυρίζουν το ρόπαλο τους παντού μέχρι να κουραστούν και να σας δώσουν την ευκαιρία να τους ορμήσετε. Μόλις μάθετε την συμπεριφορά κάθε αντιπάλου ο μόνος τους ρόλος θα είναι να σας καθυστερούν πριν τον επόμενο γρίφο καθώς σπάνια θα χάσετε. Πάντως χωρίς το σύστημα μάχης και τους εχθρούς το Hob θα ήταν αθεράπευτα βαρετό οπότε ευτυχώς που μπορείτε να... πελεκήσετε κάτι. Για τις 10 περίπου ώρες που διαρκεί είναι σίγουρο πως θα απολαύσετε αρκετά τις σύντομες μάχες με τα μολυσμένα πλάσματα του πλανήτη.

Ο πανέμορφος κόσμος του και η αισθητική του αρκούν από μόνα τους για να σας καθηλώσουν!

Όμορφος κόσμος το πρωί
Η αισθητική και τα γραφικά του Hob έχουν τον τρόπο τους να σας αφήσουν με το στόμα ανοικτό. Η Runic Games έδωσε μεγάλη προσοχή στην λεπτομέρεια σε σημείο που υπάρχουν animations για τα πάντα. Θα δείτε από πανηγυρισμούς τεράτων όταν σας νικήσουν και μολυσμένες κλιματσίδες που τρέμουν από ανυπομονησία πρίν σας χτυπήσουν μέχρι διαφορετικές προσγειώσεις από άλματα και τον μανδύα του πρωταγωνιστή να κινείται ανάλογα με τον αέρα.

Εκτός από τα animations, ο κόσμος είναι πραγματικά πανέμορφος και σπάνια θα δείτε κάτι παρόμοιο. Από καταπράσινα λιβάδια γεμάτα εξωγήινα ελάφια και καμηλοπαρδάλεις και γεμάτες χώμα χαράδρες με σκορπιούς σε κάθε γωνία σε σκοτεινές σπηλιές και υπόγεια μηχανοστάσια γεμάτα νυχτερίδες, ο κόσμος δεν απογοητεύει αισθητικά και είναι σίγουρα το δυνατό του χαρτί. Δεν θα χορταίνετε να τον εξερευνείτε και οι developers σας ανταμείβουν με κάποια vantage points αν εξερευνήσετε αρκετά μια περιοχή όπου μπορείτε να καθήσετε και να απολαύσετε την θέα για όσο τραβάει η ψυχή σας. Το μόνο αρνητικό που μπορεί να πει κανείς είναι πως υπάρχουν κάποια εκνευριστικά frame drops όταν γίνονται πολλά πράγματα ταυτόχρονα αλλά ευτυχώς θα τα συναντήσετε σπάνια.

hob 5

Από την σιωπή στο soundtrack και πάλι πίσω
Το soundtrack του Hob έχει αναλάβει ο Matt Uelemen, ο οποίος έχει δημιουργήσει την μουσική των Starcraft, Diablo I και II, World of Warcraft: The Burning Crusade και της σειράς Torchlight. Όπως σε αυτά τα games, έτσι και εδώ το soundtrack είναι εξαιρετικό χάρις στη χρήση ορχηστρικών και ηλεκτρονικών οργάνων τα οποία εναρμονίζονται τέλεια με τον συνδυασμό tribal, φυσικών και μηχανικών στοιχείων που έχει ο πλανήτης σας. Το πρόβλημα είναι πως θα ακούσετε κομμάτια μόνο σε συγκεκριμένες στιγμές, όπως την επίλυση ενός σημαντικού γρίφου, καθώς η εξερεύνηση και οι μάχες συνοδεύονται κυρίως από ambient ήχους και εφέ. Είναι κρίμα καθώς πρόκειται για έναν ταλαντούχο συνθέτη που έχει κάνει εξαιρετική δουλειά και το gameplay σας στερεί την ευκαιρία να την ακούσετε.

Το κενό γεμίζει κάποιες φορές η Runic Games με κάποιες δικές τους νότες οι οποίες δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Στις διάφορες περιοχές θα ακούσετε κυρίως τον αέρα μέσα από τα δέντρα ή τις χαράδρες και αν συναντήσετε κάποιο ζώο θα ακούσετε τους ήχους που βγάζει. Τα εφέ στις μάχες, το σκαρφάλωμα σε σκάλα ακόμα και τα βήματα σε μια διαφορετική επιφάνεια σώζουν το Hob από το να είναι εντελώς σιωπηλό αλλά και πάλι η απουσία soundtrack και διαλόγου δεν βοηθούν ιδιαίτερα στον ρεαλισμό του gameplay και στο να νιώσετε πως είστε κομμάτι του κόσμου.

hob 6

Όσο με πληγώνεις, τόσο με πορώνεις
Η εταιρεία ανάπτυξης Runic Games έκανε μια αξιόλογη προσπάθεια στα πρώτα τους βήματα στα Action-Adventure. Η έμφαση τους στην λεπτομέρεια, η τρομερή αισθητική, τα πανέμορφα γραφικά και οι καλοφτιαγμένοι γρίφοι δεν μπορούν να κρύψουν τις ελλείψεις και τις ατέλειες του Hob, ειδικά όσον αφορά το σύστημα μάχης. Το Hob θα αποτελέσει μια σχέση αγάπης-μίσους για εσάς καθώς την μια στιγμή θα έχετε την αίσθηση πως παίζετε ένα αριστούργημα και την άλλη θα το καταριέστε για το κακό platforming και την εκνευριστική ισομετρική κάμερα. Αν θέλετε έναν αισθητικά όμορφο τίτλο που αντλεί πολλές επιρροές από τα πρώτα Legend of Zelda το Hob έχει πολλά να σας προσφέρει και για τα 19,99 ευρώ του είναι μια αρκετά ολοκληρωμένη εμπειρία.

Θετικά:
- Εξαιρετική αισθητική και γραφικά
- Πανέμορφος, καλοσχεδιασμένος κόσμος
- Πολύ καλός συνδυασμός γρίφων και εξερεύνησης
- Αρκετές επιλογές τακτικών στις μάχες
- Εξαιρετικό soundtrack

Αρνητικά:
- Το soundtrack δεν αξιοποιείται όπως έπρεπε
- Εύκολο σύστημα μάχης και εύκολοι εχθροί
- Χαμηλό replayability
- Κακή χρήση της κάμερας
- Έλλειψη διαλόγου και σωστά δομημένου σεναρίου

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 7
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 7
Γενικά: 7.4

Κάνει αρκετά πράγματα λάθος αλλά όσα κάνει σωστά είναι παραπάνω από αρκετά για να το απολαύσετε κάθε λεπτό του.

Νικηφόρος Μητράκος

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Lyricaldemon (Level 22) 13/10/2017 14:22
Απολάυστικό το gameplay στο βίντεο,ωραίος ήχος και γραφικά!Φαίνετα ι εθιστικό!
#2 +1 ashbringer (Level 25) 14/10/2017 09:13
Μπράβο στον Νικηφόρο για το άρθρο του.Πολύ ωραίος και διασκεδαστικός αυτός ο τίτλος.
#3 Frank16Gr (Level 23) 16/10/2017 16:15
Η μονη ενσταση που εχω ειναι οτι αδικησες το κομματι του οτι δεν υπαρχει διαλογος, κατ εμε ειναι ενα απο τα μεγαλα συν του παιχνιδιου. Συμφωνω οτι δεν ειναι ευκολο να καταλαβεις το lore του παιχνιδιου και οτι δεν ειναι "σωστα δομημενο το σεναριο" αλλα οι ανθρωποι εδωσαν τοσα hints που μαλλον χρειαζονταν λιγο περισσοτερο ψαξιμο για να συνθεσεις τα κομματια του "παζλ" της ιστοριας. Αν και καποια κομματια του λειπουν, αρκετα ομως ειναι εκει για να σε αφησουν να σκεφτεις τι εγινε αντι να στο δωσουν ετοιμο στο πιατο οπως εχουμε συνηθησει και ηταν κατι που πραγματικα μου κεντρισε το ενδιαφερον και εδωσε ενα τεραστιο συν στην εκτιμηση μου προς την Runic.

Επισης σχετικα με το χαμηλο replayability που ανεφερες, το hob ηταν απο τα λιγα παιχνιδια περα που το επαιξα ξανα και ξανα (60 ωρες+) για να βρω ολα τα secrets, collectables και φυσικα τα achievements για speedruns και run χωρις upgrates που ηταν πραγματικα διασκεδαστικα runs και απιστευτα δυσκολα και "rewarding" οταν το καταφερα. Παρενθεση κατι που διαφευγει στον μεσο παιχτη ειναι οτι εκαναν το παιχνιδι speedrun friendly με τοσα μυστικα σημεια που μπορεις να προσπερασεις μεγαλα κομματια του παιχνιδιου κατι που δεν πηρα χαμπαρι στο πρωτο playthrough και ηταν αρκετα ενδιαφερον να δεις τους speedrunners μερα με την μερα να τα βρισκουν και να τα χρησιμοποιουν, κατι που ποτε δεν ασχοληθηκα προηγουμενως σε αλλο game.

Ισως ομως και να εχεις δικιο οτι ενας μεσος παιχτης δεν θα ασχολιοταν για τιποτα απο αυτα περα απο το βασικο playthrough του και συμφωνω για τα ελλατωματα του παιχνιδιου οπως η καμερα και ευκολο συστημα μαχης στο default difficulty κατι που κατ εμε ειναι θεμα balancing του κατα ποσες καρδιες και mana θα κανεις upgrate πριν πας σε καποιο boss κατι που ειναι εντελως διαφορετικο απο παιχτη σε παιχτη.

Ενα τεραστιο αρνητικο επισης κατ εμε ειναι οτι το παιχνιδι ειναι "controller strongly recommended" αλλα με keyboard+mouse πραγματικα ηταν σχεδον "unplayable" σε καποια jumps και puzzles κατι που με στεναχωρησε ιδιαιτερως και εχασα πολλες ωρες για να περασω καποια "ευκολα" κομματια. Συνολικα ομως το λατρεψα το hob, σιγουρα ενα απο τα top5 games of the year για μενα και χαιρομαι που σαν GW ασχοληθηκατε μαζι του και το αξιολογησατε αντικειμενικα.
Score 7.4
User Score ( 7 votes ) 7.5
User Reviews 0
Genre: Action-Adventure
Developer: Runic Games
Publisher: Runic Games
Διάθεση: Runic Games
Players: 1
Requirements: 4 GB RAM, Επεξεργαστής i3 Sandy Bridge Dual Core ή ανώτερος, Κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce GTX 500 Series / AMD Radeon HD 7000 Series με 2 GB VRAM ή ανώτερη, χώρος στο σκληρό δίσκο 5 GB
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 26/9/17
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification