Reviews Patapon Remastered
PS4  
Comments (1)

Patapon Remastered Hot

Αφήστε τον ρυθμό να σας καθοδηγήσει.

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/ee/e3/a6/patapon-box-61-1506904498.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Αφήστε τον ρυθμό να σας καθοδηγήσει.

Η νοσταλγία των gamers που επαναφέρει τις έντονες αναμνήσεις ατελείωτων ωρών πάνω από τα αγαπημένα τους βιντεοπαιχνίδια, είναι κάτι που δεν θα πάψει ποτέ να υπάρχει, εξού και οι πολυάριθμοι remastered τίτλοι. Κομμάτι της οικογένειας των τίτλων που επανεκδόθηκαν στο PS4 αποτελεί πλέον και το Patapon, ένα Rhythm game γεμάτο μουσική και μικροσκοπικά πλασματάκια που περιμένουν τις εντολές σας για να παίξουν την μουσική τους χαρωπά και να ζήσουν περιπέτειες. Ο αρχικός τίτλος είχε κυκλοφορήσει πρώτα στο PSP τον Δεκέμβριο του 2007 στην Ιαπωνία, ενώ στην Ευρώπη έφτασε στις 22 Φεβρουαρίου του 2008. Σχεδόν 10 χρόνια δηλαδή μετά την κυκλοφορία του επέστρεψε, έχοντας αφήσει αρκετά καλές εντυπώσεις την πρώτη φορά, αφού έλαβε αρκετά υψηλές βαθμολογίες, ενώ άνηκε μέχρι πρότινος στο κλειστό κλαμπ των PSP exclusives. Ήταν φυσικό και επόμενο λοιπόν, η Japan Studio της Sony να επιδιώξει να το επαναφέρει στην σύγχρονη γενιά, παίρνοντας φυσικά το ρίσκο του να μην έχει επιτυχία που γνώρισε τότε.

Τους λες και Ινδιάνους
Η ιστορία του παιχνιδιού εστιάζει στην φυλή των Patapons, έναν πληθυσμό μικρών πλασμάτων μαύρου χρώματος που αρέσκονται στο να χτυπάνε τα μουσικά τους όργανα ολημερίς και ολονυκτίς. Όπως θα καταλάβετε και από τα πρώτα σας λεπτά στο menu του Patapon, η φυλή βασίζει όλη της την ζωή στην μουσική τους αφού κάθε τους πράξη συνοδεύεται από αυτή. Επρόκειτο για μια πολύ αγαπημένη φυλή που ωστόσο άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της εχθρικής αυτοκρατορίας των Zigoton. Εκεί λοιπόν είναι που λαμβάνετε εσείς δράση και συγκεκριμένα τον ρόλο του Almighty, λειτουργώντας δηλαδή κατά κάποιο τρόπο ως ο θεός του, γι’αυτό και είναι διατεθειμένα να ακούσουν κάθε εντολή σας προκειμένου να ανακτήσουν την γη τους. Πραγματικά σαν φυλή θυμίζουν πολύ αυτή των ινδιάνων, αφού έχουν αρχαϊκά στοιχεία στην εμφάνιση τους, ενώ ταυτοχρόνως είναι αρκετά δεμένοι με την παράδοση τους και με την θρησκεία τους. Αν ποτέ λοιπόν θέλατε να γίνετε και εσείς μιας βδομάδας Θεοί, το Patapon σας δίνει αυτή τη δυνατότητα αφού ο λόγος σας είναι βίβλος για την φυλή.

patapon 1

Στη συνέχεια σας αποκαλύπτεται πως το ταξίδι σας έχει ως στόχο τον εντοπισμό του “Αυτού” και φυσικά δεν μιλάμε για τον μανιακό κλόουν του κινηματογράφου, αλλά για ένα άγνωστης προέλευσης αντικείμενο που φέρεται ικανό να προσφέρει ευτυχία και ευημερία στην φυλή των Patapons. Ο δρόμος τους είναι δύσβατος, αφού οι Zigotons στέκονται εμπόδιο στο ταξίδι σας, ενώ υπάρχουν και άλλα μυστηριώδη πλάσματα που φοβίζουν και σκοτώνουν πολλούς από τους στρατιώτες σας. Παρόλα αυτά οι Patapons έχουν για σημαία τα ταμπούρλα τους και όσο έχουν μουσική αποδεικνύονται αδύνατοι να ηττηθούν στο πεδίο της μάχης. Γενικά δώστε τους μουσική, χορό, γλέντια και… πάρτε τους την ψυχή. Το σενάριο δεν μπορούμε να πούμε πως είναι το δυνατότερο στοιχείο του παιχνιδιού, καθώς υπάρχει μόνο και μόνο για να εξηγεί ορισμένα πράγματα και να μην απορείτε συνεχώς για ποιον λόγο χαίρονται τόσο πολύ αν έχουν στην κατοχή τους ένα μάτσο τύμπανα.

Εσείς ο θεός τους, ο ρυθμός ο στρατηγός τους
Η αγάπη της φυλής για τον τόπο που ζουν φέρνει όπως είπαμε τους στρατιώτες σε εγρήγορση και ξεκινούν μια μεγάλη περιπέτεια. Τότε τα πράγματα περνούν ξεκάθαρα στα χέρια σας. Πρέπει να εκπληρώσετε ένα σύνολο αποστολών σε καθεμία από τις οποίες στήνετε τις μονάδες σας και οδεύετε προς τον τερματισμό. Τις μονάδες τις επιλέγετε εσείς πριν ξεκινήσετε κάθε αποστολή και αποτελούνται για παράδειγμα από τοξότες, δορατοφόρους, τσεκουρομάχους και τον άπραγο σημαιοφόρο που προστατεύετε οδεύοντας. Να τονίσουμε πως για να δημιουργείτε στρατιώτες πρέπει να εκτελείτε τις αποστολές με επιτυχία και να αξιοποιείτε τα αντικείμενα που συλλέγετε ώστε να τους επιστρατεύετε. Υπάρχουν και βοηθητικές πίστες που υπάρχουν αποκλειστικά και μόνο για να farmάρετε και να δημιουργείτε όλο και περισσότερο στρατό.

Ως προς το κομμάτι του χειρισμού, σε κάθε πίστα ξεκινάτε από την αφετηρία και καλείστε να εκτελέσετε μια σειρά εντολών και button combos που συντελούν στην δημιουργία ενός ρυθμού. Κάθε εντολή/ρυθμός γίνεται αντιληπτός από τα Patapons αν εκτελεστούν σωστά και πράττουν σχεδόν άμεσα όσα τους είπατε. Για παράδειγμα τους δίνετε εντολές για να προχωρήσουν, να επιτεθούν ή και να αμυνθούν, να γκρεμίσουν κάποιο εμπόδιο ή να υποχωρήσουν στην όψη ενός κινδύνου. Όσο περισσότερους συνεχόμενους ρυθμούς φέρνετε σε πέρας, τόσο πιο αποτελεσματικές είναι οι επιθέσεις σας και οι κινήσεις σας γενικότερα. Πρέπει να έχετε ανοιχτό τον ήχο και να είστε συγκεντρωμένοι στον ρυθμό των Patapons, ειδάλλως θα μένουν εκτεθειμένα στις επιθέσεις των εχθρών είτε είναι Zigotons, είτε μεγάλα bosses που θυμίζουν θηριώδεις δράκους. Τους συνδυασμούς, πολύπλοκους και μη, τους μαθαίνετε σταδιακά και καθένας τους αντικατοπτρίζει έναν ακόμα ήχο από τα τύμπανα της φυλής.

Μετά από 10 επιτυχημένα combos εμφανίζεται το χαρακτηριστικό “Fever” κατά το οποίο θα αντιληφθείτε και μόνοι σας πως το damage που προκαλείτε είναι εμφανώς πιο έντονο. Ανάλογα με την περίσταση στην οποία βρίσκεστε πρέπει να είστε γρήγοροι ώστε να εκτελέσετε την κατάλληλη εντολή, χωρίς να σπαταλήσετε την μέχρι τότε προσπάθεια. Είναι σημαντικό να χάνετε το σερί σας όσο το δυνατόν λιγότερο γίνεται, καθώς μερικές αποστολές απαιτούν την άψογη αρμονική δημιουργία της μουσικής για να ολοκληρωθούν. Αν πάλι δυσκολεύεστε να εκτελείτε πολλές συνεχόμενες επιτυχημένες προσπάθειες, πιθανότατα θα τα βρείτε σκούρα σε πίστες με bosses όπου έχετε πολλά περισσότερα να λάβετε υπόψη πέραν της εφαρμογής του σωστού ρυθμού. Φυσικά, έχει και τα tips του το Patapon καθώς αν καταλαβαίνει πως δεν εκτελείτε σωστή εντολή βάζει τους μικρούς πολεμιστές να φωνάζουν κάτι και το μικρό συννεφάκι με τα λόγια τους θα ξεδιαλύνει το τοπίο σας κάθε φορά που χρειάζεστε να ξέρετε ποια εντολή είναι η πιο κατάλληλη.

patapon 2

Όταν βρίσκεστε στο menu θα συναντήσετε επιλογές που ποικίλουν ανάμεσα στο να παίξετε μουσική για ένα μεγάλο δέντρο (αν έχετε χρόνο για χάσιμο), να επιστρατεύσετε νεοσύλλεκτους Yumipons, Tatepons, Yaripons και λοιπούς, να τσεκάρετε όλα τα αντικείμενα που έχετε συλλέξει στο Altar και φυσικά να μεταφερθείτε στον πίνακα με τις αποστολές. Οι Patapons γιορτάζουν συνεχώς τις νύκτες, ενώ κάθε φορά που επιλέγετε μια αποστολή η εκφωνήτρια της γιορτής καλεί τα Patapons να ξεκουραστούν και με το που ξημερώνει βρίσκεστε ήδη στο πεδίο της μάχης. Οπότε συνολικά δεν χρειάζεται να έχετε πολλά στο μυαλό σας. Αν και εφόσον θυμάστε την σειρά που πρέπει να ακολουθήσετε στο πάτημα των πλήκτρων για κάθε εντολή βρίσκεστε σε καλό δρόμο.

Βεβαίως προβληματίζει λίγο η συνεχόμενη ροή του gameplay. Είναι Rhythm game και εξυπακούεται πως πρέπει να προσαρμόζεστε στην μουσική που χρειάζεται να ακούσουν τα Patapons, αλλά αν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορείτε να παίξετε με ανοικτό ήχο ή δεν ακούτε καλά θα χάνετε συνεχώς τον ρυθμό σας. Επίσης δεν υπάρχουν σημεία στα οποία σταματάει ο ρυθμός, συνεπώς πρέπει καθ’όλη τη διάρκεια της πίστας να είστε συγκεντρωμένοι και να μη χάνετε τον ρυθμό σας. Θα νιώσετε από ένα σημείο και μετά πως χορεύετε με τον σύντροφο σας και φοβάστε πως αν χάσετε έστω για ένα δευτερόλεπτο τον ρυθμό θα τους πατήσετε ή στη χειρότερη θα τους βάλετε καμιά τρικλοποδιά. Και αν υπάρχει κάτι που περιμέναμε να φέρει η remastered έκδοση του Patapon, ήταν η έστω και λίγο γρηγορότερη ανταπόκριση των Patapons στις εντολές σας, καθώς κάθε βήμα ή επίθεση μετράει. Ενώ δηλαδή έχει πλάκα το gameplay πολλές φορές τα συνεχόμενα και μονότονο Pata-pata-pata-pon και Chaka-chaka-pata-pon δεν αποκλείεται να σας κουράσουν.

patapon 3

Σαν να μη πέρασε μια μέρα
Μεταφερόμενοι από την γενιά του PSP σε αυτήν του PS4 ο οπτικός τομέας σίγουρα όφειλε να είναι εμφανέστατα βελτιωμένος. Η πρόοδος προφανώς και υπήρξε, ωστόσο μην περιμένετε να συναντήσετε καμιά τρομερή διαφορά στα γραφικά της remastered έκδοσης. Το ίδιο το παιχνίδι με την απλότητα των σχεδίων, των χαρακτήρων και των τοπίων που περιέχει, δεν επιτρέπει στο PS4 να τονίσει κάποια έντονη διαφορά σε σχέση με τον τίτλο του PSP. Μιας και μιλήσαμε για χαρακτήρες όμως, είναι πολύ ωραίος ο τρόπος που έχουν απεικονισθεί τα διάφορα μέλη της φυλής. Δίνοντας τους μικρά, λιτά αντικείμενα μπορείτε εύκολα να ξεχωρίσετε έναν μουσικό, έναν πολεμιστή, ή αν τα Patapons είναι γένος αρσενικού ή θηλυκού, πράγμα εντυπωσιακό αν λάβουμε υπόψη τα μικρά χαρακτηριστικά που διαθέτουν.


Ίσως η μεγάλη οθόνη να μην κάνει τόσο καλό στο Patapon αφού τα πολύ απλά στοιχεία που περιέχει ενδέχεται να φαίνονται καλύτερα στο μάτι στην μικρή οθόνη του PSP. Εν πάση περιπτώσει έχει αρκετά ευχάριστες συμπαθητικές εικόνες, χαριτωμένους χαρακτήρες, πράγμα που κάνει το παιχνίδι προσιτό σε άτομα όλων των ηλικιών, αφού ακόμα και “οι τρομακτικοί δράκοι” θυμίζουν περισσότερο κατοικίδια. Ο οπτικός τομέας στα σίγουρα βοηθά το Patapon να προσελκύσει κάθε ηλικία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε πως θα ξεχωρίζαμε από χιλιόμετρα τη ποιότητα που προσέφερε οπτικά στο PSP σε σχέση με αυτή του PS4. Θα μπορούσε να είχε γίνει καλύτερη προσπάθεια, ωστόσο το επίπεδο που βρίσκονταν τα γραφικά ήταν εξ’ αρχής ικανοποιητικό.

Προσπαθήσαμε να τα βάλουμε να παίξουν Despacito, Shape Of You και Billie Jean, αλλά αυτά…στον χαβά τους.Βάλτε τα ηχεία στο τέρμα
Με διαφορά το σημαντικότερο και συγχρόνως το καλύτερο κομμάτι του Patapon είναι το ηχητικό. Καθετί πραγματοποιείτε εντός του παιχνιδιού βασίζεται στην μουσική που εσείς εκτελείτε με το χειριστήριο σας. Απαλή, ευχάριστη, πιασάρικη, είναι επίθετα που θα μπορούσαν κάλλιστα να περιγράψουν την μουσική που καλύπτει το παιχνίδι τόσο εντός όσο και εκτός μάχης. Ειλικρινά είναι αρκετές οι φορές που θα πιάσετε τον εαυτό σας να ακολουθεί ολόσωμα τον ρυθμό των συνεχόμενων εντολών αντί να το κάνετε μόνο με τα χέρια σας. Πραγματικά όσο συνηθίζετε τον ρυθμό τόσο περισσότερο θα εξοικειώνεστε με το παιχνίδι. Ενδέχεται μερικούς να τους δυσαρεστήσει η μονοτονία αυτή, καθώς ακόμα και οι διαφορετικές εντολές βασίζονται στον ίδιο ρυθμό, αλλά σαν σύνολο αφήνει μια πολύ ρυθμική όψη που αρκετοί θα λατρέψουν και θα ευχαριστηθούν.

Εντάξει, μπορεί για ακόμα μια φορά να “υποβαθμίζετε” το PS4 σας, αφού δεν αξιοποιεί τις πολύ δυνατές δυνατότητες της κονσόλας, όπως και στην περίπτωση των γραφικών, ωστόσο δεν χρειάζεται κάθε τίτλος να τεστάρει τα όρια του. Συνεπώς, μπορεί να στηρίζεστε στον ήχο για το gameplay, αλλά μην βάλετε και εσείς τα καλύτερα σας ηχεία τρελών συχνοτήτων για να το παίξετε. Σε αυτό το σημείο, αρκεί απλά να το ακούτε καλά και να απολαμβάνετε την ομαλότητα και την ευχάριστη ροή του ρυθμού των Patapons. Για όσους πάλι είχαν την τύχη να το απολαύσουν στο PSP, το άκουσμα των ήχων αυτών θα σας ξυπνήσει αρκετά ευχάριστες αναμνήσεις.

patapon 4

 

Διαχρονικοί καλλιτέχνες                
Σε γενικές γραμμές η επανέκδοση του Patapon αφήνει ευχάριστες εντυπώσεις. Διατηρεί όλα τα όμορφα στοιχεία που περιείχε ο τίτλος του PSP, ενώ η μουσική παρέμεινε ευχάριστη και χαρωπή στα αυτιά μας όσα χρόνια κι αν πέρασαν. Όμως, σαν remastered τίτλος δεν προσφέρει τις εντυπωσιακές αλλαγές που οφείλει να προσφέρει ένα παιχνίδι που επανέρχεται μετά από 10 χρόνια σε μια σαφέστατα δυνατότερη κονσόλα. Τα απλά και όμορφα σχεδιάκια δεν άλλαξαν ιδιαίτερα αφήνοντας έτσι την μοίρα της διαφοράς στον οπτικό τομέα στην οθόνη που χρησιμοποιείτε. Αν κάποιος δεν το είχε παίξει στο PSP σίγουρα θα ήταν κάτι διαφορετικό και ευχάριστο για να δοκιμάσει, εφόσον δεν κυκλοφορούν πολλά Rhythm games και πιθανότατα είναι το καλύτερο στην κατηγορία του. Για όσους το είχαν δοκιμάσει, δεν θα το συνιστούσαμε, καθώς όπως είπαμε είναι ικανό να ξυπνήσει αναμνήσεις, αλλά μέχρι εκεί, δεν προσφέρει κάτι το παραπάνω. Επομένως μπορείτε να συντονιστείτε στον ρυθμό των Patapons άφοβα, καθώς θα σας υποδεχτούν ένθερμα, αλλά μην περιμένετε να εντυπωσιαστείτε. Κρατάτε πάντοτε μικρό καλάθι.

Θετικά:
- Ευχάριστος ήχος
- Πρωτότυπο gameplay
- Ποικιλία αποστολών

Αρνητικά:
- Ελάχιστη βελτίωση γραφικών
- Μονότονο για μερικούς
- Αναξιοποίητες δυνατότητες της κονσόλας

Βαθμολογία:
Γραφικά: 6 
Ήχος: 8.5 
Gameplay: 7 
Αντοχή: 7 
Γενικά: 7 

Το άκουσμα του ρυθμού του θα σας φέρει και πάλι κοντά του, αλλά δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερη βελτίωση.


Γιάννης Σιδηρόπουλος

 

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Lyricaldemon (Level 22) 02/10/2017 13:44
Παιχνίδι που περνάς ευχάριστα την ώρα σου,όσο το είχα παίξει παλιά στο psp!Ωραίος ήχος απλά είναι λίγο μονότονο ^^
Score 7
User Score ( 10 votes ) 6.95
User Reviews 0
Genre: Rhythm, God
Developer: SIE Japan Studio
Publisher: Sony Interactive Entertainment
Διάθεση: Sony Hellas (210-6782000)
Players: 1
Requirements:
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 1/8/2017
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification