Darkwood

Hot
REVIEWED ON PC  

Τρόμος με άρωμα ανατολικής Ευρώπης.

Τρόμος με άρωμα ανατολικής Ευρώπης.

Τρόμος με άρωμα ανατολικής Ευρώπης.

Τα τελευταία χρόνια είναι παραπάνω από σαφές ότι διάφορες εταιρείες από την ανατολική Ευρώπη έχουν γίνει πραγματικοί μάστορες του Horror και των Adventure. Mερικά λαμπρά παραδείγματα είναι τα Layers of Fear, Observer και πολλά ακόμα. Όμως, λίγα ονόματα είναι ικανά να σας προξενήσουν εφιάλτες και να ξυπνήσετε την νύχτα ιδρωμένοι από τον φόβο σας. Το Darkwood είναι ένας τέτοιος τίτλος που θα σας κόψει την ανάσα.

Το Darkwood αναπτύχθηκε από την Πολωνική εταιρεία Acid Wizard Studio. Αφού τα πρώτα build του είχαν δημιουργηθεί το 2012, πέρασε από μια πετυχημένη καμπάνια χρηματοδότησης στο Indiegogo για να έρθει στο Steam μέσω Early Access και να κυκλοφορήσει πλήρως λίγους μήνες πριν. Αντλεί έμπνευση από σειρές όπως το Twin Peaks, βιβλία μυστηρίου και επιστημονικής φαντασίας καθώς και σλάβικες ιστορίες και θρύλους. Σαν αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα που έχει ο τίτλος είναι καθηλωτική και μοναδική, αναγκάζοντάς σας να αγχωθείτε και να νιώσετε πως απειλείστε κάθε στιγμή. Είναι αυτό όμως αρκετό για να αποτελέσει το Darkwood ένα εξαιρετικό Survival Horror;

darkwood 2

Ανακαλύπτοντας τα μυστικά του δάσους
Στο Darkwood θα ξεκινήσετε ελέγχοντας έναν γιατρό ο οποίος προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα φρικιαστικό δάσος γεμάτο θανατηφόρα πλάσματα και απόκοσμες υπάρξεις. Το συγκεκριμένο δάσος έχει αρχίσει να αναπτύσσεται υπερβολικά μετά από κάποιο περίεργο γεγονός, μην αφήνοντας να περάσει το φως του ήλιου και δημιουργώντας ένα τείχος κλαδιών και κορμών γύρω του. Σαν αποτέλεσμα, δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς ενώ διάφορα περίεργα πλάσματα άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Ενώ θα ψάχνετε για εφόδια στο δάσος θα βρείτε στον δρόμο σας έναν άγνωστο ο οποίος έχει ένα κλειδί και κάποιες σημειώσεις που αναφέρουν για κάποια έξοδο από το δάσος. Εκεί θα ξεκινήσετε να ελέγχετε τον άγνωστο πρωταγωνιστή, τον οποίο ο γιατρός περιμαζεύει στο καταφύγιο του. Ο γιατρός θα σας βασανίσει και θα σας ναρκώσει προκειμένου να μάθει όσα γνωρίζετε για μια πιθανή διαφυγή από αυτόν τον εφιάλτη. Κάποια στιγμή θα καταφέρετε να ξεφύγετε και οπλισμένοι με ελάχιστα εφόδια και θολές αναμνήσεις καλείστε να επιβιώσετε και να βρείτε τρόπο να ξεφύγετε από το δάσος.

Το Darkwood δεν θα σας σερβίρει τα γεγονότα της πλοκής στο πιάτο. Στην αρχή όλα θα σας φανούν ασαφή, γεμάτα ελλείψεις και κενά αλλά σταδιακά οι τρύπες που έχει το σενάριο θα αρχίσουν να γεμίζουν. Είναι μια πολύ έξυπνη κίνηση από τους developers καθώς θα σας κρατήσει το ενδιαφέρον αμείωτο μέχρι το τέλος. Όσο εξερευνείτε το δάσος θα βρίσκετε στοιχεία που σταδιακά θα αποκαλύπτουν το μυστήριο που καλύπτει την περιοχή, τις ιστορίες των χαρακτήρων, τις σχέσεις μεταξύ τους καθώς και τον ρόλο σας σε όλο αυτό. Όλα γίνονται στις σωστές δόσεις έτσι ώστε να απαντήσετε σε ένα σας ερώτημα και να ξεφυτρώσουν δύο άλλα για να απαντηθούν όλα σε επαρκή βαθμό λίγο πριν το τέλος. Με εξαίρεση μερικές περιπτώσεις όπου δεν θα μάθετε ποτέ ξεκάθαρα τι συνέβη σε κάποια πρόσωπα, το Darkwood είναι γραμμένο με μαεστρία και είναι γεμάτο μυστήριο που υπόσχεται να σας κάνει να αναρωτιέστε για τους πάντες και τα πάντα.

Επιβιώστε με νύχια και με δόντια
Στον πυρήνα του gameplay του Darkwood βρίσκεται η εξερεύνηση. Το δάσος έχει τέσσερις περιοχές οι οποίες αλλάζουν διαρρύθμιση όταν ξεκινήσετε νέο playthrough. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα βρείτε πόρους, εχθρούς και καταφύγια σε διαφορετικά σημεία αυξάνοντας το replayability. Εξερευνώντας τις περιοχές θα ανακαλύψετε κάποια σημεία ενδιαφέροντος όπως καταφύγια, ξέφωτα, κτήρια και άλλα. Αυτά τα σημεία θα μαρκαριστούν στον χάρτη σας ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας αν θέλετε να ξέρετε που πηγαίνετε. Στον χάρτη δεν είναι σημειωμένη η θέση σας με κάποια τελεία ή βελάκι όπως σε άλλους τίτλους αλλά η περιοχή στην οποία βρίσκεστε. Έτσι ξέρετε ότι για να γυρίσετε στο καταφύγιό σας, για παράδειγμα, πρέπει να κινηθείτε βορειοανατολικά. Είναι πολύ έξυπνη προσθήκη και θα χρειαστεί να ακονίσετε την αίσθηση προσανατολισμού σας αν δεν θέλετε να καταλήξετε έρμαιοι της νύχτας.

Μιας και το αναφέραμε, είναι σημαντικό να ξέρετε πως να κινηθείτε κατά την διάρκεια της μέρας και της νύχτας. Μόλις ξημερώσει είναι η καλύτερη στιγμή για να εξερευνήσετε, να συναντήσετε άλλους χαρακτήρες, να μαζέψετε πόρους και να βρείτε διάφορους έμπορους για να αποκτήσετε δυσεύρετα αντικείμενα. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα σας κόψει το αίμα κάποιος εχθρός. Από λυσσασμένα σκυλιά και ψυχοπαθείς μέχρι απόκοσμα πλάσματα φτιαγμένα από σκιές, απ' όλα έχει ο μπαξές. Ο κίνδυνος παραμονεύει παντού όχι μόνο από τέρατα αλλά και από δηλητηριώδη μανιτάρια τα οποία είναι έξυπνα κρυμμένα κάτω από θάμνους και αποτελούν στην ουσία νάρκες. Αν καταφέρετε να επιβιώσετε την μέρα και συνειδητοποιήσετε πως αρχίζει να πέφτει η νύχτα, ήρθε η ώρα να βάλετε στα πόδια σας φτερά και να βρείτε καταφύγιο.

Όταν πέσει το σκοτάδι στο δάσος περιπλανούνται αράχνες από ανθρώπινα μέλη, ανθρωποειδή πουλιά και σαύρες και άλλα χειρότερα πλάσματα. Αυτοί οι εχθροί είναι πιο επιθετικοί από εκείνους που θα συναντήσετε στη μέρα και ερευνούν για τυχόν θύματα. Αν ταμπουρωθείτε σε ένα καταφύγιο σφραγίζοντας τα παράθυρα με σανίδες και τυχόν γκρεμισμένους τοίχους με έπιπλα, καλό θα είναι να σβήσετε το φως αν δεν θέλετε να συνειδητοποιήσετε με φρίκη πως αυτή η κουστωδία τεράτων έσπασε τις πόρτες και κατακλύζει το καταφύγιό σας. Ευτυχώς η νύχτα έχει την μισή διάρκεια της μέρας οπότε το μαρτύριό σας δεν θα διαρκέσει πολύ. Αν καταφέρετε να επιζήσετε θα κερδίσετε Reputation, το οποίο μπορείτε να ξοδέψετε στους έμπορους την επόμενη μέρα.

darkwood 4

Όταν πέσει η νύχτα, έχετε κάθε λόγο να τρέμετε από το φόβο σας.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό κομμάτι του gameplay είναι το crafting. Μπορείτε να κατασκευάσετε κάποια αντικείμενα οποιαδήποτε στιγμή και κάποια άλλα σε ένα workbench που θα βρείτε συνήθως σε κάθε καταφύγιο. Αν έχετε τα υλικά μπορείτε να φτιάξετε από δάδες και επιδέσμους μέχρι μολότοφ, πιστόλια και ρόπαλα. Για κάποια συγκεκριμένα αντικείμενα δεν θα βρείτε υλικά στο δάσος αλλά θα χρειαστεί να τα αγοράσετε από τους εμπόρους, συνεπώς προσοχή στην οικονομία του Reputation σας. Όσον αφορά τα skills, εδώ τα πράγματα γίνονται κάπως περίεργα. Τα skills χωρίζονται σε 4 κατηγορίες με την ανάθεση ενός αρνητικού skill κάθε φορά που επιλέγετε δύο θετικά. Τα αρνητικά skills έχουν διάφορες επιπτώσεις όπως χαμηλότερη ευστοχία με όπλα και περισσότερη ζημιά από δηλητηριώδη μανιτάρια. Ευτυχώς τα θετικά skills είναι παραπάνω από αρκετά για να σας βοηθήσουν να επιβιώσετε όπως να βλέπετε πιο μακριά και να έχετε τοξικό αίμα που βλάπτει τους εχθρούς. Για να αποκτήσετε ένα skill πρέπει να μαζέψετε Essence το οποίο θα βρείτε στο δάσος με τη μορφή βρώσιμων μανιταριών, περίεργων κομματιών κρέατος και άλλων. Μόλις μαζέψετε όλες αυτές τις λιχουδιές πρέπει να γυρίσετε σε ένα καταφύγιο, να τις μαγειρέψετε, να τις βάλετε σε μια σύριγγα και να την καρφώσετε πάνω σας. Όχι, δεν σας κάνω πλάκα.

Όσον αφορά το σύστημα μάχης, εδώ το Darkwood υστερεί κάπως. Κρατώντας πατημένο το δεξί κλικ “ετοιμάζετε” την επίθεση και με το αριστερό την εξαπολύετε. Για τα melee όπλα υπάρχει και μια γρήγορη επίθεση με το μεσαίο κουμπί του ποντικιού το οποίο καταναλώνει και περισσότερο stamina ενώ τα ranged όπλα δεν καταναλώνουν καθόλου stamina. Το πρόβλημα είναι πως αν σας αιφνιδιάσει κάποιος εχθρός χρειάζεστε γύρω στα 1-2 δευτερόλεπτα πρίν μπορέσετε να επιτεθείτε, γεγονός που σας αφήνει σχεδόν αβοήθητους εναντίον γρήγορων εχθρών. Αν συνδυάσετε τους αργούς χρόνους για επιθέσεις με το γεγονός πως κάποιοι τύποι εδάφους, όπως βαλτώδη νερά, καταναλώνουν υπερβολικά γρήγορα το stamina σας, καταλαβαίνετε πως οι μάχες αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Όσον αφορά άλλους τρόπους για να αμυνθείτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα πάντα από πέτρες και άδεια μπουκάλια μέχρι σάπιες τροφές και σανίδες. Εφόσον καταφέρετε να πετύχετε τον αντίπαλο στο δόξα πατρί. Για τις 20-40 ώρες που κρατάει το Darkwood, αναλόγως την τύχη σας και τον βαθμό εξερεύνησης, δεν είναι τόσο μεγάλος πονοκέφαλος όσο φαίνεται και θα προσαρμοστείτε με λίγη εξάσκηση.

darkwood 1

Μαύρη μαυρίλα πλάκωσε
Το αισθητικό κομμάτι αποτελεί και το πιο αδύναμο σημείο του Darkwood. Αν και η ατμόσφαιρα είναι καθηλωτική και θα σας κάνει να πετάγεστε όρθιοι με το παραμικρό, όλα τα χρώματα είναι σκοτεινά όπως μαύρο, γκρί και σκούρο καφέ. Η φτωχή παλέτα εναρμονίζεται άψογα με το στύλ του Darkwood αλλά προκαλεί γρήγορα μονοτονία και γίνεται κουραστική στο μάτι. Επίσης το γεγονός πως η κάμερα είναι top-downθα απογοητεύσει κάποιους οι οποίοι έχουν συνηθίσει σε first-person ή third-person εμπειρίες. Ευτυχώς η σχεδίαση των χαρακτήρων αποζημιώνει τα σφάλματα και τις ελλείψεις καθώς κάθε NPC που θα συναντήσετε έχει κάποια ενδιαφέρουσα παραμόρφωση που θα τον κάνει μοναδικό και θα σας κάνει να μην ξεκολλάτε τα μάτια σας από πάνω του.

Απόκοσμα ακούσματα
Ευτυχώς ο ήχος φροντίζει να μην απογοητεύσει. Τα ηχητικά εφέ συμβάλλουν σημαντικά στο να ανατριχιάσετε από την τρομάρα σας καθώς θα ακούσετε κλαδιά να σπάνε, φύλλα να κουνιούνται από τον αέρα, μακρινά ουρλιαχτά, σταγόνες που στάζουν από οροφές κτηρίων και τον αέρα που ουρλιάζει σε υπόγειες στοές. Το soundtrack, αναλόγως τη στιγμή, εναρμονίζεται άψογα με το gameplay χάρις σε τόνους που προσδίδουν μυστήριο ή που σας διαλύουν το ηθικό για να το βάλετε στα πόδια. Τέλος, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την μελωδία που θα ακούσετε όταν ξεκινήσει η μέρα καθώς ξέρετε πως είστε επιτέλους ασφαλείς και ο εφιάλτης πέρασε, έστω και για λίγο.

darkwood 6

Από τις πιο ρεαλιστικές εμπειρίες
Το Darkwood εύκολα μπορεί να χαρακτηριστεί από τα καλύτερα Survival Horror που έχουν κυκλοφορήσει τους τελευταίους μήνες. Ο μεγάλος βαθμός ρεαλισμού, το πολύπλοκο gameplay, το μυστηριώδες σενάριο και ο ανατριχιαστικός ήχος συμβάλλουν στο να νιώθετε πως κάθε στιγμή απειλείστε και στο να αγχωθείτε χωρίς να το καταλάβετε. Αν και υπάρχουν κάποιες ατέλειες στο σύστημα μάχης και στην αισθητική του αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει πολλά να προσφέρει. Το Darkwood ανταγωνίζεται εύκολα άλλα ονόματα του συγκεκριμένου genre και μπορεί να σταθεί δίπλα τους επάξια. Για 13,99 ευρώ είναι μια από τις πιο τρομακτικές και ρεαλιστικές εμπειρίες που μπορείτε να ζήσετε.

Θετικά:
- Τρομερή ατμόσφαιρα
- Μεγάλο replayability
- Βαθύ, ρεαλιστικό gameplay
- Εξαιρετικό σενάριο που αποκαλύπτεται σταδιακά
- Απίστευτος ήχος
- Απόκοσμοι και πολύπλοκοι χαρακτήρες

Αρνητικά:
- Η κάμερα ίσως απογοητεύσει κάποιους
- Μικρή ποικιλία χρωμάτων
- Αργές επιθέσεις που απαιτούν εξάσκηση

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 7.5
Gameplay: 8
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 7.7

Παρά μερικά μικρά σφάλματα, αποτελεί από τις καλύτερες και πιο ρεαλιστικές Survival Horror εμπειρίες.

Νικηφόρος Μητράκος

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Lyricaldemon (Level 22) 01/10/2017 13:38
Τρομερό ήχο το παιχνίδι παιδιά όχι αστεία!!Ωράιο view απο πάνω,καλό crafting και talent upgrade system.Άνετα το έπαιζα με τις ώρες,είναι και σχετικά μεγάλο!
#2 +1 ashbringer (Level 25) 02/10/2017 19:00
Δυνατός survival horror τίτλος.Το έχω ξεκινήσει ήδη και τα σπάει.
Score 7.7
7.67 User Score
(9 votes )
User Reviews 0
Genre: Survival Horror
Developer: Acid Wizard Studio
Publisher: Acid Wizard Studio
Διάθεση: Acid Wizard Studio
Players: 1
Requirements: 4GB RAM, Επεξεργαστής Ιntel Core 2 Duo 2.8Ghz ή μεταγενέστερος, κάρτα γραφικών GeForce 8800GT / ATI Radeon HD 4850 ή καλύτερη, χώρος στο σκληρό δίσκο 6GB, Λειτουργικό Σύστημα Windows Vista ή νεότερο
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 17/7/17
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification