Reviews Flinthook
Comments (1)

Flinthook Hot

Γίνετε πειρατές του διαστήματος και επιδοθείτε σε ασταμάτητο πλιάτσικο.

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/38/f9/62/flinthook-review-box-41-1504464477.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Γίνετε πειρατές του διαστήματος και επιδοθείτε σε ασταμάτητο πλιάτσικο.

Οι εταιρείες ανάπτυξης έψαχναν πάντα νέους τρόπους για να εμπλουτίσουν το gameplay στα games τους, εισάγοντας νέους μηχανισμούς ή βελτιώνοντας τους ήδη υπάρχοντες. Στην περίπτωσή μας, το grappling hook (ή... γάντζος όπως το λέμε ελληνιστί στο χωριό μου) έχει χρησιμοποιηθεί πολλάκις σε δεκάδες games με διαφορετικούς τρόπους, άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο.

Το χρησιμότατο αυτό εργαλείο χρησιμοποιείται στο εκάστοτε game και ανά περίπτωση για να μετακινηθείτε γρηγορότερα, να φτάσετε σε δυσπρόσιτα σημεία ή ακόμα και για να επιτεθείτε στα άμυαλα όντα που θα έχουν το θράσσος να τα βάλουν μαζί σας. Χωρίς αμφιβολία, το grappling hook κάνει περισσότερο διασκεδαστικό κάθε game στο οποίο βρίσκεται ως... guest, αφού το βαρετό περπάτημα/τρέξιμο αντικαθιστάται από εντυπωσιακές ακροβατικές μανούβρες που προσφέρουν ικανοποίηση σε όποιον γίνει master του γάντζου.

flinthook review 1

Τα παραδείγματα από games που έχουν εισάγει το grappling hook στο gameplay τους είναι πολλά. Από το βιονικό χέρι στο Bionic Commando: Rearmed, στο Devil Bringer του Devil May Cry 4 και από τα Blades of Athena του God of War II στο Grapnel Gun του Batman: Arkham City, το grappling hook έχει γίνει μια αγαπημένη μου συνήθεια. Ποιος μπορεί επίσης να ξεχάσει το πανέμορφο The Legend of Zelda: Wind Waker ή το... τρελό Just Cause 3 με το διασκεδαστικότατο tethering.

Στα παραπάνω games το grappling hook βρίσκεται εκεί για να διευκολύνει το έργο σας, αποτελόντας απλά ένα εργαλείο, το οποίο όμως δεν κρίνεται ως απολύτως απαραίτητο σε όλη την πορεία του ταξιδιού. Αντιθέτως, ο γάντζος στο Flinthook έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού το μεγαλύτερο μέρος του gameplay του βασίζεται στην σωστή και (σχεδόν) διαρκή χρήση του. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Tribute στα retro games
Το 2011 οι πρώην developers των Ubisoft και Eidos Jonathan Lavigne, Jean-Francois Major και Justin Cyr αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ιδρύοντας την Tribute Games, η οποία έχοντας την έδρα της στο Μόντρεαλ του Καναδά, έχει ως στόχο να δημιουργήσει νέα games διατηρώντας όμως την συνταγή που αγαπήσαμε σε παλιά retro games.

Η νέα στον χώρο ανεξάρτητη εταιρεία ανάπτυξης κυκλοφορεί για το Xbox 360 το πρώτο της game το 2011 με τον τίτλο Wizorb. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον arcade game που δανείζεται την ιδέα του θρυλικού Arkanoid, εισάγοντας όμως ταυτόχρονα RPG στοιχεία σε fantasy setting. Τον Μάρτιο του 2012 διατίθεται το port του για τα PC, ενώ μέσα στο 2014 η Tribute Games κυκλοφορεί το Mercenary Kings, ένα side-scrolling Shoot ‘em Up το οποίο θυμίζει σε σημεία τα αγαπημένα Metal Slug της SNK. Το 2015 και 2016 ακολουθούν δύο ακόμα games, τα Curses ‘N Chaos και Ninja Senki DX που πέρα από τα PC, διατέθηκαν επίσης στις κονσόλες της Sony.

flinthook review 2

Με το νεότερό της πόνημα, η Tribute Games βάζει ένα μεγάλο στοίχημα με τον εαυτό της, αφού χρειάζεται αρκετή προσπάθεια ώστε το Flinthook -όντας ένα Roguelike- να γίνει πρωταγωνιστής στο genre και όχι ένα ακόμα game του είδους, μέσα στα δεκάδες που κυκλοφορούν κάθε έτος τα τελευταία χρόνια.

Πειρατής από κούνια
Η δημιουργία της Tribute Games βάζει σκοπίμως σε δεύτερη μοίρα το σενάριο, δίνοντας βάρος κατά κύριο λόγο στο ίδιο το gameplay. Παρόλα αυτά, υπάρχει αρκετό lore για να ανακαλύψετε στα επίπεδα του παιχνιδιού, τόσο για τους χαρακτήρες, όσο και για τα αντικείμενα-relics που θα ανακαλύψετε. Βασικοί σας αντίπαλοι είναι οι τρεις παρατάξεις της Cluster Clan, η οποία ηγείται από τους Admiral Goldfeathers, Baron Von Guu και Billy Bullseye.

flinthook review 3

Η πειρατεία στο διάστημα δίνει και παίρνει, δημιουργώντας το απόλυτο χάος. Για να μην κλέβονται μεταξύ τους, αλλά να κλέβουν μόνο τους πλούσιους, οι τρεις παραπάνω μάγκες αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας την Cluster Clan ή αλλιώς την μεγάλη του... πλιάτσικου σχολή. Κάθε έναν ηλιακό κύκλο, οι τρεις τους μάχονται για να πάρουν την ηγεσία της Cluster Clan. Για λόγους εγκυκλοπαιδικούς, κάθε ηλιακός κύκλος ολοκληρώνεται ανά 11 χρόνια και αφορά την αλλαγή στη δραστηριότητα του Ήλιου, συμπεριλαμβανομένου των μεταβολών στα επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας και εκτόξευσης ηλιακού υλικού.

Πρωταγωνιστής του νεότερου game της Tribute Games είναι ο Captain Flinthook, ένας μυστηριώδης μασκοφόρος χαρακτήρας, η πραγματική ταυτότητα του οποίου παραμένει άγνωστη. Κάποιοι λένε ότι είναι ένα ορφανό παιδάκι, ο μοναδικός επιζόν από μια βροχή μετεωριτών στον πλανήτη Lazarr. Άλλοι πιστεύουν ότι είναι ο τελευταίος γόνος της δυναστείας των Maximar και ότι άφησε τον θρόνο και το βασίλειό του για να ζήσει μια ζωή γεμάτη περιπέτειες. Οι πειρατές λένε επίσης ιστορίες για την ψυχή ενός καπετάνιου που αναστήθηκε από τις Σειρήνες για να φέρει ξανά την ισορροπία στην χαοτική πραγματικότητα του διαστήματος.

flinthook review 4

The floor is lava
Το Flinthook είναι ένα 2D Roguelike Platform που διαδραματίζεται μέσα σε τυχαίως παραγόμενα levels που αποτελούνται από πολλαπλές οθόνες ή δωμάτια αν προτιμάτε. Όντας ο καπετάνιος του δικού σας διαστημικού πλοίου, σκοπός σας είναι να κάνετε επιδρομές σε άλλα πλοία, να κλέψετε ό,τι loot βρείτε μπροστά σας και ταυτόχρονα, να ξεπαστρέψετε τέσσερις επικηρυγμένους που έχουν τον ρόλο των bosses. Οι τρεις από αυτούς είναι οι αρχηγοί της Cluster Clan.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να καταφέρετε να βρείτε κάθε boss, θα χρειαστεί να ταϊσετε το Slimey (μια “ζωντανή” πηξίδα) με Ghost Gems, τα οποία λαμβάνετε κάθε φορά που ολοκληρώνετε μια επιδρομή σε άλλα πλοία. Με τον θάνατό σας, τα Ghost Gems που έχετε συλλέξει μηδενίζονται, οπότε κάθε φορά θα χρειάζεται να ολοκληρώσετε συγκεκριμένο αριθμό από levels δίχως να πεθάνετε.

flinthook review 5

Αρχικά, το Flinthook σας καθοδηγεί μέσω ενός level σε ένα tutorial που θα σας βοηθήσει να μάθετε όλες τις βασικές κινήσεις του παιχνιδιού, καθώς και πώς θα χρησιμοποιήσετε το grappling hook σας. Κάθε επίπεδο είναι γεμάτο με διάσπαρτα κινούμενα ή μη “δαχτυλίδια”, πάνω στα οποία μπορείτε να γραπωθείτε στιγμιαία με την χρήση του γάντζου (κίνηση που σας τραβάει προς το αντίστοιχο grappling point), ώστε να περάσετε τα τυχόν εμπόδια που θα βρείτε μπροστά σας, να φτάσετε σε δυσπρόσιτα σημεία ή ακόμα και απλά για να μετακινηθείτε μέσα στα επίπεδα πιο γρήγορα.

Με την χρήση του ποντικιού (ή του αναλογικού μοχλού αν χρησιμοποιείτε χειριστήριο), έχετε την δυνατότητα να στοχεύσετε σε οποιαδήποτε κατεύθυνση με το grappling hook σας. Γρήγορα θα καταλάβετε ότι θα χρειαστεί να γίνετε master στην χρήση του γάντζου, αφού μόνο έτσι θα καταφέρετε να τα βγάλετε πέρα στα πιο δύσκολα επίπεδα. Οι μανούβρες σας θα πρέπει να γίνουν με μαεστρία, ειδικά σε περιπτώσεις όπου τριγύρω υπάρχουν στημένες παγίδες (είτε στο πάτωμα και στους τοίχους, είτε σε μορφή στάσιμων όπλων), εχθροί ή και laser που ενεργοποιούνται όταν... μυριστούν την παρουσία σας.

flinthook review 6

Όπως είναι φυσικό, πέρα από τις παγίδες, θα βρείτε και πολυάριθμους εχθρούς, ο καθένας από τους οποίους διαθέτει διαφορετικό τρόπο επίθεσης και κίνησης. Οι αντίπαλοί σας μπορεί να σας πυροβολούν με plasma weapons, ρουκέτες και σφαίρες ηλεκτρισμού ή απλά να πετάνε από πάνω σας και να ρίχνουν στο κεφάλι σας διάφορα αντικείμενα για να σας κάνουν ζημιά. Άλλοι εκρήγνυνται όταν πεθαίνουν, εκτοξεύοντας αιχμηρά καρφιά προς όλες τις κατευθύνσεις.

Τυχαίως παραγόμενη πειρατεία
Όταν καθαρίζετε ένα δωμάτιο, μπορείτε να μεταβείτε στο επόμενο μέσω... σωλήνων πάνω στους οποίους θα πρέπει να γραπωθείτε με το grappling hook. Κάθε επίπεδο αποτελείται από πολλαπλά δωμάτια, ενώ καθένα από τα τελευταία διαθέτει συνήθως περισσότερες από μια εξόδους/εισόδους. Λόγω αυτού, τα levels δεν είναι γραμμικά, αντιθέτως, μπορείτε να ακολουθήσετε την δική σας πορεία και να εξερευνήσετε το level όπως επιθυμείτε, τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις.

 

Η παρουσία του grappling hook και της Chronobuckle δημιουργούν ένα διασκεδαστικό Platform κοκτέιλ.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την δημιουργία των levels, το Flinthook βασίζεται στην τεχνολογία του procedural generation. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε φορά που θα παίζετε, θα βρίσκεστε σε διαφορετικής μορφής επίπεδα. Βέβαια, γρήγορα θα διαπιστώσετε ότι θα βρεθείτε πολλές φορές σε ίδιας μορφής δωμάτια σε κάθε playthrough, αν και θα διαθέτουν διαφορετικούς εχθρούς και loot. Τα procedural generated levels πάντως ανεβάζουν την αντοχή του Flinthook στο χρόνο και η τυχαία φύση τους δε θα σας κάνει να βαρεθείτε γρήγορα.

flinthook review 7

Τα δωμάτια που θα βρεθείτε δύναται να είναι διαφορετικής φύσης. Για παράδειγμα, πέρα από τα normal rooms όπου το platforming έχει τον πρώτο λόγο, θα βρεθείτε επίσης σε δωμάτια μάχης. Όταν εισέρχεστε σε ένα τέτοιο, όλες οι εξόδοι κλειδώνουν και για να προχωρήσετε στο επόμενο room, θα πρέπει να ξεπαστρέψετε όλους τους εχθρούς που έρχονται κατά κύματα. Μόλις το καταφέρετε αυτό, θα λάβετε ένα σεντούκι που περιέχει διάφορα τυχαία αντικείμενα όπως φαγητό που αναπληρώνει το health σας, consumables και gold.

Με το τελευταίο μπορείτε να αγοράσετε διάφορα items στα δωμάτια που έχουν τον ρόλο του shop. Εκεί θα βρείτε μεταξύ άλλων perks που ανεβάζουν την αντοχή σας σε χτυπήματα ή το ποσοστό του gold που lootάρετε ή ακόμα και potions για το health σας. Η μπάρα ζωής σας είναι το σημαντικότερο resource του παιχνιδιού, αφού το Flinthook περιλαμβάνει permadeath και αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που πεθαίνετε, θα ξεκινάτε τις επιδρομές σας από την αρχή.

flinthook review 8

Όταν ξεκινήσετε στην αρχή το ταξίδι σας, ο ήρωας θα διαθέτει περιορισμένα HP, οπότε θα πεθαίνετε σχετικά εύκολα. Κάθε φορά που έρχεστε σε επαφή με έναν εχθρό ή με μια παγίδα ή όταν δέχεστε πυρά, θα αφαιρούνται HP από την health bar, την οποία όμως μπορείτε να ξαναγεμίσετε τρώγωντας μήλα που βρίσκετε ως loot ή καταπίνοντας potions. Ο χαρακτήρας θα σας φανεί αρκετά αδύναμος στην αρχή, αλλά με την χρήση των Perks έχετε την δυνατότητα να αυξήσετε το health pool του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στις πρώτες σας επιδρομές θα πεθαίνετε ξανά και ξανά.

Στις κινήσεις του ήρωα συναντάμε το κλασικό άλμα, ενώ μπορείτε να πραγματοποιήσετε αλλεπάλληλα wall jumps σε κάθετες επιφάνειες ώστε να φτάσετε στην κορυφή τους. Πέρα από το grappling hook, από την αρχή κιόλας θα αποκτήσετε ένα Blasma Pistol που εκτοξεύει πυρά σε μεσαία απόσταση. Όπως και με τον γάντζο, μπορείτε να στοχεύσετε σε 360 μοίρες με την χρήση του ποντικιού.

flinthook review 9

Στο διάβα σας θα βρείτε επίσης χειροβομβίδες μιας χρήσης και freeze bombs που παγώνουν τα πάντα στην οθόνη για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Το δεύτερο εργαλείο που έχετε στην κατοχή σας είναι το Chronobuckle. Μια ζώνη που πέρα από το να... κρατάει το παντελόνι σας στη θέση του, σας επιτρέπει να επιβραδύνετε για μικρό χρονικό διάστημα τον χρόνο. Το slow motion power διαρκεί μόλις λίγα δευτερόλεπτα και θα χρειαστεί να περιμένετε να γεμίσει έστω και λίγο η σχετική μπάρα κάτω από τον ήρωα για να το ξαναχρησιμοποιήσετε. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η μπάρα αναπληρώνεται αρκετά γρήγορα.

Αυτή η ικανότητα θα σας φανεί δεόντως χρήσιμη, τόσο ώστε για να μπορέσετε να πραγματοποιήσετε μανούβρες με περισσότερη ευκολία, όσο και για να περάσετε μέσα από ειδάλλως αδιαπέραστες δέσμες laser που σας ανοίγουν τον δρόμο όταν χρησιμοποιείτε το slow motion power. Ταυτόχρονα, θα νιώσετε πολύ cool όταν σε slow motion χρησιμοποείτε το grappling hook σας για να βρεθείτε πάνω και πίσω από τους αντιπάλους σας, πυροβολόντας τους πριν καν καταλάβουν τι τους συνέβη.

Perks και Levelling
Κάθε φορά που ολοκληρώνετε με επιτυχία ένα raid, λαμβάνετε exp και ανεβαίνετε levels, ξεκλεδώνοντας νέα Perks στο Black Market. Εκεί μπορείτε να αποκτήσετε μόνιμα passive boosts τα οποία θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα στην πορεία. Έχετε έναν συγκεκριμένο αριθμό από Perk slots και κάθε Perk καταλαμβάνει slots ανάλογα με το πόσο ισχυρό είναι. Perks αγοράζετε με την χρήση Perk Points (PP), ενώ με το ίδιο νόμισμα μπορείτε να ξεκλειδώσετε και περισσότερα slots. Πριν από κάθε run, έχετε την δυνατότητα να αγοράσετε ή να αλλάξετε τα Perks που θα χρησιμοποιήσετε.

Στην σχετική λίστα συναντάμε μεταξύ άλλων Perks που αυξάνουν το HP σας (αρκετά σημαντικό λόγω της φύσης του παιχνιδιού), το critical rate, τα δευτερόλεπτα που μπορείτε να κάνετε slow down τον χρόνο ή και το exp που λαμβάνετε σε κάθε level. Ταυτόχρονα, μέσω των Perks μπορείτε να αυξήσετε το damage του Blasma Pistol σας, την ταχύτητα των πυρών σας ή και την απόσταση που μπορούν να φτάσουν. Σημαντικά Perks είναι και εκείνα που σας επιτρέπουν να πετάξετε το grappling hook σας πιο μακριά, να πραγματοποιήσετε ψηλότερα άλματα ή κίνηση Dash την ώρα που βρίσκεστε στον αέρα. Υπάρχουν πάνω από 100 Perks για να επιλέξετε, ανάλογα με την στρατηγική που θέλετε να ακολουθήσετε σε κάθε raid.

 

flinthook review 11

 

Τεχνικός τομέας
Τα δισδιάστατα γραφικά του Flinthook είναι σαν να ξεπήδησαν από την 16-bit εποχή. Τα χρώματα ειδικότερα θυμίζουν τίτλο του SNES σε... μοντέρνα εκδοχή του. Η Tribute Games κρατάει για ακόμα μια φορά την retro αισθητική που τόσο αγαπάει. Η pixel art τεχνική που ακολουθείται, ταιριάζει απόλυτα στο νέο πόνημα της Καναδικής εταιρείας ανάπτυξης και δημιουργεί το κατάλληλο mood για... όλους τους πειρατές εκεί έξω.

Τα animations είναι αρκετά ομαλά, ειδικότερα στις κινήσεις του συμπαθέστατου ήρωα, ενώ κίνηση συναντάμε επίσης στο background. Οι αναμένοι πυρσοί, τα κινούμενα γρανάζια και τα αστέρια που μπορείτε να δείτε μέσω των παραθύρων των πλοίων δημιουργούν σίγουρα την κατάλληλη ατμόσφαιρα. Στα του ήχου, αγάπησα το soundtrack και ειδικότερα το main theme και τα chip tunes που παίζουν στα shops των levels. Συμπαθητικά είναι και τα ηχητικά εφέ των πυροβολισμών και των βημάτων του ήρωα.

 

flinthook review 10

 

Bounty Hunter
Το main story του Flinthook διαρκεί περίπου 10-12 ώρες, παρόλα αυτά αυτός ο χρόνος σχεδόν τριπλασιάζεται εάν αποφασίσετε να ολοκληρώσετε στο 100% όλα τα score attack και time attack challenges, ενώ μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε την τύχη σας στο hard mode. Επίσης, το survival mode στο Infinite Raid θα σας κρατήσει απασχολημένους για αρκετές ώρες.

Με την retro αισθητική του, το υπέροχο soundtrack και το ιδιαίτερα ευχάριστο gameplay λόγω του grappling hook, το Flinthook κάνει αισθητή την παρουσία του στο είδος των Roguelike (ή Roguelite για να είμαστε πιο ακριβείς) και βάζει γερές βάσεις για ένα ακόμα καλύτερο sequel. Εξάλλου, η χαμηλή τιμή του στο Steam (πωλείται προς 15 ευρώ), σας κλείνει το μάτι, ζητώντας σας να γίνετε ο επόμενος μεγάλος πειρατής του διαστήματος. Ahoy Captain!

Θετικά:
- Το grappling hook
- Procedural generated επίπεδα
- Υπέροχο soundtrack
- Όμορφα γραφικά
- Χαμηλή τιμή
- Πλειάδα από Perks

Αρνητικά:
- Απότομη αυξομείωση της δυσκολίας
- Σχετικά μικρό main story
- Κάποιες παγίδες δεν γίνονται εύκολα ορατές λόγω του background

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 7.5
Gameplay: 8
Αντοχή: 7
Γενικά: 7.7

Εάν είστε fans των Roguelikes, θα το ευχαριστηθείτε δεόντως.

Γιώργος Λόλας

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Lyricaldemon (Level 22) 08/10/2017 19:07
Ωραία ιδέα για roguelike τουλάχιστον!Έχε ι και ωραίο ήχο το σκασμένο!Ενδιαφ έρον!
Score 7.7
User Score ( 8 votes ) 7.69
User Reviews 0
Genre: Platform, Roguelike
Developer: Tribute Games
Publisher: Tribute Games
Διάθεση: Tribute Games
Players: 1
Requirements: Επεξεργαστής Intel Core Duo, Κάρτα Γραφικών με υποστήριξη OpenGL 3.0, 2GB RAM, Χώρος στον σκληρό δίσκο 300MB, Λειτουργικό Windows Vista ή νεότερο
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 14/4/2017
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification