Reviews Quake II
Comments (3)

Quake II Hot

Άφθονοι τρόποι για να σκοτώσεις.

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/29/61/74/quake-ii-review-61-1504345773.jpg
  • Review
  • News
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Άφθονοι τρόποι για να σκοτώσεις.

To 1996 η id Software κυκλοφόρησε το Quake, ένα First-Person Shooter που επαναπροσδιόρισε το είδος. Ήταν πραγματικά ένας τίτλος που έφερε την επανάσταση καθώς ήταν ο πρώτος τίτλος που επέτρεπε στον παίκτη να εξερευνήσει και να περιεργαστεί έναν full 3D κόσμο. Η καινοτομία του Quake καθώς και το gameplay του είναι δυο από τα κυριότερα συστατικά της επιτυχίας του. Το Quake II αποτέλεσε την συνέχεια του δημοφιλούς τίτλου εισάγοντας νέα στοιχεία όπως το multiplayer death match 32 παικτών και τα ακόμα πιο εκθαμβωτικά γραφικά. Άραγε εκτόπισε τον προκάτοχό του ή αποτέλεσε απλά ένα αδιάφορο sequel; 

Νέοι εχθροί εναντίον ενός space marine
H νέα περιπέτεια ξεφεύγει από το story του original τίτλου και λαμβάνει χώρα σε ένα νέο κόσμο επιστημονικής φαντασίας. Έχετε το ρόλο ενός space marine ονόματι Bitterman που λαμβάνει μέρος στην στρατιωτική επιχείρηση με κωδικό όνομα “Operation Alien Overlord", η οποία αποτελεί μια απελπισμένη προσπάθεια της ανθρωπότητας για την αποτροπή μιας εξωγήινης εισβολής.

Ο πλανήτης Stroggos δέχεται επίθεση από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Γης αλλά οι κάτοικοί του ήταν προετοιμασμένοι γι’αυτή την εισβολή. Αποτέλεσμα ήταν η πλήρης αποτυχία αυτής της επιχείρησης καθώς επρόκειτο για κανονική σφαγή. Μοναδικός επιζών από αυτό τον εφιάλτη είστε εσείς και όπως καταλαβαίνετε, αναλαμβάνετε solo την εξόντωση αυτής της εχθρικής εξωγήινης φυλής. Κλασσική συνταγή της id η οποία ταιριάζει γάντι με τα games αυτού του είδους.

Μόνος στον Stroggos
Ξεκινώντας την αποστολή σας σίγουρα θα σκεφτείτε αμέσως τη σύγκριση του νέου τίτλου σε σχέση με το προκάτοχό του. Να σημειωθεί εδώ ότι η id Software ήθελε να ονομάσει το τίτλο διαφορετικά καθώς δεν έχει καμία σχέση με το στόρι και το σύμπαν του original Quake, αλλά για διάφορους νομικούς λόγους (καθώς τα διάφορα ονόματα που ήθελε η ομάδα είχαν ήδη αποκτηθεί) κατέληξαν στην αρχική ονομασία του project, το απλό Quake II. Οι φήμες που ακούστηκαν για τον εκτοπισμό του βασιλιά από το sequel είναι αληθινές. Το Quake II είναι το απόλυτο FPS της χρονιάς. Αφήνετε αμέσως τη σύγκριση καθώς σας έχει ήδη κερδίσει με τη πρώτη ματιά. Σαφέστατα, το πρώτο Quake ήταν πρωτότυπο, αλλά εδώ βλέπουμε τη συνταγή πιο εξελιγμένη και σαφώς πιο «φρέσκια» από ποτέ. Αν θέλατε να αναβαθμίσετε το PC σας και ψάχνατε αφορμή, ιδού η απάντηση στις προσευχές σας.

Με το που ξεκινήσετε, βρίσκεστε στα συντρίμμια της διαστημικής σωστικής λέμβου σας με μοναδικό σας σύντροφο το blaster σας, ένα όπλο laser με άπειρα πυρομαχικά το οποίο θα σας βοηθήσει στις δύσκολες ώρες που δεν θα έχετε άλλο στη διάθεσή σας. Και πάνω που προσπαθείτε να μάθετε το χειρισμό και χαζεύετε τα εκπληκτικά γραφικά, τσουπ, εμφανίζεται ο πρώτος εχθρός που σας επιτίθεται μανιωδώς! Και αυτό ακριβώς είναι το Quake II, φρενήρες, απρόβλεπτο και αρκετά πιο βίαιο, όπως ακριβώς το θέλουμε.

Νέα όπλα και περισσότερη αιματοχυσία
Καθ’όλη τη διάρκεια της περιπέτειάς σας έχετε παρέα ένα computer-άκι που σας αναφέρει τα mission objectives και αλλάζει τα δεδομένα στα του gameplay. Από εκεί που σκοτώνατε απλά τους εχθρούς και παίρνατε μια keycard για να ανοίξετε μια πόρτα, εδώ τα πράγματα αλλάζουν και οι αποστολές διαθέτουν σαφώς μια μεγαλύτερη ποικιλία. Με αυτό τον τρόπο η ομάδα ανάπτυξης κατάφερε και έδωσε στο τίτλο ένα πιο ουσιαστικό και πρωτότυπο τόνο που ξεφεύγει από το σωρό των άλλων FPS games. Σίγουρα το gameplay είναι το κλασσικό όπου πυροβολείτε και αποφεύγετε ταυτόχρονα τα πυρά των εχθρών, αλλά δεν είναι ανεγκέφαλο καθώς έχετε και κάποιο παραπάνω σκοπό πέρα από την επιβίωσή σας.

Tο single-player campaign του Quake II χωρίζεται σε 10 units (μονάδες). Οι χάρτες σε κάθε unit είναι διασυνδεδεμένοι και η πρόοδός σας στο καθένα μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς γραμμική δομή (non-linear), κάνοντας τα Units να φαίνονται σαν τεράστια levels με διαφορετικά σημεία. Κάθε Unit διαδραματίζεται σε σημαντικές τοποθεσίες του πλανήτη Stroggos, ξεκινώντας από την Outer Base και τελειώνοντας στην Inner City. Τα σημεία αυτά είναι ζωτικής σημασίας καθώς αποτελούν σημεία-κλειδιά για την κύρια αποστολή σας, την επιχείρηση “Alien Overlord” που αναφέραμε παραπάνω.

Αυτό που ξεχωρίζει βέβαια είναι το νέο ανανεωμένο οπλοστάσιο. Δεν έχουμε ξαναδεί μια τόσο πλήρης και χορταστική γκάμα όπλων πέρα από το Doom με τη διαφορά ότι εδώ θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάθε όπλο έχει και τη δική του προσωπικότητα. Το οπλοστάσιο αποτελείται από 11 όπλα συνολικά με το καθένα να διαθέτει βάθος και να ξεχωρίζει με εξαίρεση το blaster που ωχριά μπροστά στα υπόλοιπα. Ανάλογα το όπλο θα δείτε λεπτομέρειες που θα σας εκπλήξουν ευχάριστα όπως το “κλώτσημα” του machine gun, τη δύναμη και τον απίστευτα δυνατό ήχο του super shotgun καθώς και το άνοιγμα της χειροβομβίδας. Με άλλα λόγια, τo Quake II είναι η απόλυτη διασκέδαση για όσους έχουν moto στα FPS το «Πυρ και μανία».

Ουσιαστικά πρωταγωνιστής δεν είναι ο Space Marine αλλά τα νέα όπλα, με το rail gun να ξεχωρίζει.

Το νέο όπλο που θα σας συνεπάρει όμως είναι το άκρως επικίνδυνο και αποτελεσματικό rail gun. Όσοι έχετε δει τη ταινία Eraser με τον λατρεμένο Arnold Schwarzenegger καταλαβαίνετε για τι πράγμα πρόκειται. Για όσους δεν γνωρίζετε θα σας το εξηγήσουμε τώρα αμέσως. Το rail gun εξαπολύει θανατηφόρες εκκενώσεις ουρανίου σε άκρως υψηλές ταχύτητες αφήνοντας πίσω τους λίγο μπλε καπνό (αυτή η ανάλυση μας κάνει όλους στο Gameworld πυρηνικούς επιστήμονες) και θα μπορούσε κανείς να το περιγράψει σαν φουτουριστικό sniper rifle. Δε διαθέτει βέβαια ικανότητα για zoom αλλά είναι σαφώς πιο θανατηφόρο και αν καταφέρατε να στοχεύσετε σωστά, μπορεί και με μια μόνο βολή να εξοντώσετε τους άτυχους εχθρούς που έτυχε να ευθυγραμμιστούν κατά λάθος μπροστά από το στόχαστρό σας. (Spoiler: Υπάρχει και το λατρεμένο BFG του Doom που όλοι ανεξαιρέτως λατρεύουμε!)

Κάθε όπλο συμπεριφέρεται διαφορετικά και είναι κατάλληλο για συγκεκριμένες περιστάσεις και εχθρούς. Το machine gun αν και διαθέτει γρήγορες ριπές δεν μπορεί να ανταπεξέλθει όπως το chaingun που ανεβάζει ταχύτητες και είναι πιο σταθερό. H απλή καραμπίνα κάνει τη δουλειά της όταν έρχεστε αντιμέτωποι με αδύναμους εχθρούς αλλά η super εκδοχή της που γεμίζει σχεδόν την οθόνη σας μπορεί να τους κάνει κομμάτια με μια και μόνο βολή, ειδικά όταν είστε τετ-α-τετ. Αλλά πέρα από αυτά τα χαρακτηριστικά όσον αφορά τη χρήση θα εκπλαγείτε από το ρεαλισμό που διαθέτουν όσον αφορά τη κίνηση και τη προσοχή στη λεπτομέρεια που έχει δοθεί στην απεικόνισή τους.

Οι νέοι εχθροί που θα αντιμετωπίσετε διαθέτουν άκρως επιθετικό ΑΙ και θα σας καταδιώκουν μέχρι να πέσετε νεκρός ή έστω μέχρι να πεθάνουν προσπαθώντας γεμίζοντας ένταση τις αναμετρήσεις σας μαζί τους και σίγουρα θα νιώσετε το αίμα σας να βράζει. Ακόμα και αν τους σκοτώσετε, υπάρχει η πιθανότητα λίγο πριν πεθάνουν να σας εξαπολύσουν μερικές χαριστικές βολές οι οποίες μπορεί να αποβούν μοιραίες αν δεν είστε προσεκτικός. Η δυσκολία ανεβαίνει σταδιακά, με όλο και πιο δυνατούς εχθρούς να κάνουν την εμφάνισή τους και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στο τρόπο προσέγγισής σας. Ειδικά με τους Gladiators πρέπει να είστε αρκετά προσεκτικοί καθώς είναι οπλισμένοι με το δικό τους rail gun και μπορούν να σας ξεκάνουν σχεδόν αμέσως. Υπάρχει γενικά μεγάλη ποικιλία εχθρών, ο καθένας με τα δικά του χαρακτηριστικά και τη μοναδική του συμπεριφορά που κάνουν τις μάχες άκρως ενδιαφέρουσες και αγωνιώδεις.

Όπως και στον original τίτλο, έτσι και εδώ χειρίζεστε το χαρακτήρα σας με το συνδυασμό mouse και keyboard όπου με τα πλήκτρα της επιλογής σας μετακινείστε και κάνετε strafe και με το mouse σημαδεύετε, πυροβολείτε και κάνετε άλματα. Η δυνατότητα για customization υπάρχει και εδώ με τα γνωστά shortcuts για κάθε όπλο καθώς και το quicksave για να σώζετε οπουδήποτε τη πορεία σας. Πραγματικά, ο έλεγχος είναι τόσο καλός και φυσικός που θα σας βάλει στη κυριολεξία στο πετσί του Bitterman.

Πέρα από όλα αυτά μπορείτε να συλλέξετε και διάφορα power-ups όπως το Quad Damage, που αυξάνει τη ζημιά που κάνετε στους εχθρούς σας, το Silencer το οποίο κάνει τα όπλα σας αθόρυβα -αλλά οι εχθροί σας καταλαβαίνουν, άρα άχρηστο- και διάφορα όπως Armor, Ammo Pack και Health Packs που αυξάνουν την αντοχή της πανοπλίας σας, τα πυρομαχικά των όπλων σας και τη ζωτική σας ενέργεια αντίστοιχα. Για να βγείτε ζωντανοί από αυτόν τον εχθρικό και αφιλόξενο πλανήτη θα χρειαστείτε γύρω στις 8 με 9 ώρες αλλά αν επιλέξετε μεγαλύτερη δυσκολία σίγουρα θα χρειαστείτε γύρω στις 12 με 14.

Αναγέννηση στο Deathmatch
Όπως και στο πρωτότυπο, έτσι κι εδώ, το Quake II μπορείτε να το απολαύσετε μέσω LAN και internet. Μπορείτε να παίξετε μαζί με ένα φίλο το single player co-operative αλλά και τα deathmatches όπου υπάρχει το κλασσικό free-for-all deathmatch mode και το 1 vs 1. Επιπλέον, κάνει την εμφάνισή του το Capture the Flag mode (CTF) όπου στόχος σας είναι να πάρετε τη σημαία του αντιπάλου σας και να την επιστρέψετε στη βάση σας. Όποια ομάδα το καταφέρει περισσότερες φορές είναι και η νικήτρια του match. Δυστυχώς, με την αρχική κυκλοφορία οι χάρτες στους οποίους παίζατε ήταν από το single player campaign και ο σχεδιασμός τους δεν προοριζόταν για multiplayer. Η id επανόρθωσε αμέσως αυτό το λάθος χαρίζοντας 8 χάρτες σχεδιασμένους αποκλειστικά για deathmatch αναμετρήσεις αλλά καλώς ή κακώς δε διαθέτουμε όλοι internet στο σπίτι μας κάνοντας λίγο δύσκολη τη λήψη αυτών (τουλάχιστον στη χώρα μας).

Όσον αφορά την εμφάνιση του χαρακτήρα σας έχετε τη δυνατότητα να διαλέξετε αρσενικό ή θηλυκό space marine και ένα cyborg. Μπορείτε να αλλάξετε το χρώμα τους και τις φωνές τους αλλά μέχρι εκεί. Θα ήταν σίγουρα πιο ενδιαφέρον αν υπήρχε η δυνατότητα full customization αλλά σίγουρα το community του Quake θα καταφέρει να δημιουργήσει διάφορα mods στο μέλλον.

Γραφικά από άλλο πλανήτη
Η δουλειά που έχει γίνει στον οπτικό τομέα είναι εκπληκτική και ξεπερνά το πρωτότυπο τίτλο με μεγάλη διαφορά. Η id Software χρησιμοποίησε αυτή τη φορά μια νέα engine, την Quake II engine, η οποία επιτρέπει χρωματιστά εφέ φωτισμού και skyboxes. Η ατμόσφαιρα ξεφεύγει από τη γοτθική horror θεματολογία του original Quake και εδώ έχουμε να κάνουμε με καθαρά sci-fi περιβάλλοντα και εχθρούς. Όλα έχουν πάνω τους μια industrial πινελιά και ένα καταθλιπτικό ύφος που σας κάνει να νιώσετε αμέσως αφιλόξενοι στο πλανήτη Stroggos.

Τα περιβάλλοντα είναι όμορφα σχεδιασμένα και με λεπτομέρεια και σας δίνουν αμέσως την αίσθηση ότι αυτός ο εχθρικός πλανήτης είναι ουσιαστικά μια μηχανή παραγωγής απόκοσμων δημιουργιών με μοναδικό στόχο τη καταστροφή. Οι εχθροί είναι σχεδιασμένοι με μεγάλη φαντασία και διαθέτουν όμορφα animations. Οι Stroggs είναι κάτι σαν cyborg με ανθρώπινα χαρακτηριστικά, τα Tanks θυμίζουν mechs με ανθρώπινα κεφάλια και γενικά όλοι οι εχθροί θυμίζουν έντονα μια μίξη Terminator με Alien, δηλαδή μεταλλικά ρομπότ με φρικιαστική όψη.

Οι πρωταγωνιστές μας, τα όπλα, διαθέτουν εξαιρετικές λεπτομέρειες και τα εφέ του καθενός απεικονίζονται υπέροχα. Αυτό που σίγουρα θα χαρείτε στο έπακρο είναι όταν καταφέρνετε και παράγετε κιμά με τη χρήση κάποιου δυνατού όπλου όπως το super shotgun ή το rocket launcher. Ο εχθρός γίνεται κομμάτια και εσείς έχετε ένα δαιμονικό χαμόγελο ικανοποίησης στο πρόσωπό σας. Τέλος, στο κάτω μέρος της οθόνης αναγράφονται τα HP σας, το armor καθώς και το ammo του όπλου που έχετε εκείνη τη στιγμή στη κατοχή σας.

Sonic Mayhem και ασταμάτητο headbanging
Το soundtrack του Quake II είναι γραμμένο από τον Sonic Mayhem (a.k.a. Sascha Dikiciyan) ο οποίος ξεφεύγει από το ατμοσφαιρικό ήχο του Trent Reznor που ήταν υπεύθυνος για τη μουσική του original Quake. Εδώ έχουμε να κάνουμε με heavy metal ρυθμούς οι οποίοι ανεβάζουν την ένταση και κάνουν τον τίτλο να εστιάζει στην επιθετικότητα που πρέπει να διαθέτει ο παίκτης. Σε μερικά κομμάτια βοήθησαν οι Jer Sypult και o Rob Zombie οπότε καταλαβαίνετε ότι έχουμε να κάνουμε με ποιοτική heavy metal μουσική.

Τα εφέ των όπλων δε θα μπορούσαν να μην είναι απίστευτα. Θα απολαύσετε στο max τον ήχο του super shotgun καθώς και τον ήχο που κάνει η χειροβομβίδα όταν πέφτει στο πάτωμα. Επιβάλλετε να παίξετε το τίτλο με υψηλή ένταση στα ηχεία σας για μεγαλύτερη απόλαυση. Οι φωνές των εχθρών είναι άκρως σιχαμένες αλλά ώρες ώρες μπορεί και να σας κάνουν να τους λυπηθείτε αλλά μη μασάτε. Ακόμα, οι φωνές που βγάζει ο χαρακτήρας σας όταν πραγματοποιεί άλμα ή δέχεται πυρά έχουν ενδιαφέρον και ενώ δεν υπάρχουν κανονικοί διάλογοι, θα ακούτε συχνά πυκνά από τον ασύρματο κάποιες οδηγίες πράγμα που κάνει την εμπειρία πιο ανθρώπινη.

Ο βασιλιάς των FPS ανανεώθηκε
Το Quake II είναι ένα τρομερό FPS που αποτέλεσε σημαντικό σκαλοπάτι στην πορεία της id Software. Με τα βελτιωμένα γραφικά του, το ανανεωμένο οπλοστάσιο και το εμπλουτισμένο gameplay σίγουρα αποτελεί "ναυαρχίδα" των First-Person Shooters για την εποχή. Αν μη τι άλλο με αυτό η Αμερικάνικη εταιρεία κατάλαβε τις δυνατότητές της και συνέχισε να κινεί τα νήματα στο genre των FPS.

Θετικά:
- Βελτιωμένα γραφικά
- Εμπλουτισμένο non-linear gameplay
- Δυνατό heavy metal soundtrack
- Νέο οπλοστάσιο με εντυπωσιακές λεπτομέρειες
- Άψογος έλεγχος
- Εθιστική online εμπειρία

Αρνητικά:
- Οι αρχικοί χάρτες του multiplayer

 

Βαθμολογία
Γραφικά: 9.5
Ήχος: 9
Gameplay: 9
Αντοχή: 9
Γενικά: 9

Με τους γρήγορους ρυθμούς του και την ένταση που διαθέτει κατάφερε και άλλαξε την FPS σκηνή για πάντα.

Μάρκος Ασκανιάν

 

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +2 RipAndTear (Level 7) 02/09/2017 20:55
Χαχα τι λες ρε φίλε?! Παιχνιδάρα όντως! Τρελό λιώσιμο ως πιτσιρικάς! Φαίνεται σαν να το έγραψες τότε το review!
#2 +2 the_prophet1987 (Level 22) 03/09/2017 17:50
Πολύ δυνατό review Μάρκο.Όπως είπα είχα παίξει μόνο το Quake II απο τη σειρά στο Ps1,έπεσα κατευθείαν στα βαθιά.Ατέλειωτο κάψιμο,απο τα αγαπημένα μου παιχνίδια εκείνης της εποχής.
#3 +2 andkan (Level 10) 06/09/2017 13:26
ειδικα το soundtrack το ειχα λατρεψει και εννοειται οτι το κατεβασα
Score 9
User Score ( 9 votes ) 8.78
User Reviews 0
Genre: First-Person Shooter
Developer: id Software
Publisher: Activision
Διάθεση: id Software
Players: 1-2, 2-32 (online multiplayer)
Requirements: Επεξεργαστής Pentium στα 90 MHz ή ανώτερος ή AMD Athlon, 16 MB RAM για Windows 95/98, 24 MB για οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό, 25 MB ελεύθερα στο σκληρό δίσκο
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 9/12/1997
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification