Reviews Quake
Comments (1)

Quake Hot

Η επανάσταση στην FPS σκηνή και στο online multiplayer. 

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/33/f6/eb/Quake-1-box-45-1515104273.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Η επανάσταση στην FPS σκηνή και στο online multiplayer. 

H id Software μας χάρισε το διάδοχο του Doom με το κωδικό όνομα Quake, ένα First-Person Shooter το οποίο πραγματικά επαναπροσδιόρισε αυτό το genre. Ακολουθώντας την επιτυχία που χάραξαν τα μεγάλα ονόματα των FPS όπως το Wolfenstein 3D και τη σειρά Doom, το Quake σίγουρα θα αποτελέσει πλέον ένα από τα διαμάντια του είδους παρόλες τις υψηλές απαιτήσεις που χρειάζεται ο υπολογιστής σας.

Η αποκάλυψη έρχεται όταν συνειδητοποιήσετε πως έχετε τη δυνατότητα να κοιτάξετε όπου θέλετε και όχι να τριγυρνάτε με lock-on όπως σε άλλα games του είδους. Ο τίτλος αφήνει πίσω του τη Doom engine και μας εισάγει τη Quake engine η οποία προσφέρει full real-time 3D acceleration μέσω OpenGL. Από την πρώτη μας επαφή με το Quake, ήμασταν σίγουροι πως αυτός ο τίτλος μελλοντικά θα αποτελέσει μάθημα ιστορίας. Για πάμε όμως να ρίξουμε μια αναλυτική ματιά σε αυτό το game το οποίο «δονεί» τη περιέργειά μας.Όλα ξεκινούν από ένα πείραμα
Η κυβέρνηση είχε ήδη ξεκινήσει να πειραματίζεται με τη τεχνολογία τηλεμεταφοράς και ανέπτυξε μια μηχανή η οποία επιτρέπει αυτά τα ταξίδια. Όπως είναι λογικό, κάτι θα πήγαινε στραβά. Το Slipgate, η μηχανή τηλεμεταφοράς που αναφέραμε παραπάνω, συνδέθηκε με μια μυστήρια απειλή με τη κωδική ονομασία Quake. Μη χάνοντας χρόνο, το Quake κατάφερε και έστελνε τάγματα θανάτου για να τεστάρει τις πολεμικές ικανότητες της ανθρωπότητας με ολέθρια αποτελέσματα για τη φυλή μας.

Ο μοναδικός επιζών σε αυτή την επιχείρηση είναι ο Ranger ο οποίος έχει μπροστά του ένα Γολγοθά. Ο πρωταγωνιστής μας πρέπει να προχωρήσει μέσα από μια στρατιωτική βάση γεμάτη εισβολείς, να ταξιδέψει σε εξωγήινα λημέρια και να σταματήσει αυτή την σκοτεινή απειλή. Ιστορία που σίγουρα την έχουμε ξαναδεί σε videogame ή ταινία αλλά ταιριάζει απόλυτα με αυτό που θέλουν να μας παρουσιάσουν οι developers και ειδικότερα ο σκηνοθέτης του τίτλου, John Romero.Σκοτώστε τα πάντα με νέο τρόπο
Με το που ξεκινήσετε το campaign θα πάθετε τη πλάκα της ζωής σας. Full 3D γραφικά όπως σίγουρα δεν τα έχουμε ξαναδεί ποτέ. Η υπόσχεση της id Software ότι το Quake θα φέρει την επανάσταση στο genre και γενικότερα στα videogames είναι μάλλον γεγονός. Ξεκινώντας τη περιπέτειά σας θα αρχίσετε αρχικά να επεξεργάζεστε το χώρο και στη συνέχεια να τον εξερευνείτε. Αφού ξεπεράσετε το πρώτο σοκ, συνειδητοποιείτε σιγά σιγά πως βρίσκεστε στο Level Hub όπου διαλέγετε με ποιο επεισόδιο θέλετε να ξεκινήσετε.

Το single-player campaign χωρίζεται σε τέσσερα επεισόδια με το καθένα να περιλαμβάνει 7-8 levels και υπάρχει η δυνατότητα να κρατάτε τα αντικείμενα και τα όπλα που έχετε αφού προχωρήσετε στο επόμενο επίπεδο. Να σημειωθεί βέβαια ότι όταν ξεκινάτε κάποιο επεισόδιο δεν έχετε τα όπλα και τα αντικείμενα που συλλέξατε σε άλλα - αν χάσετε θα πρέπει να ξεκινήσετε ολόκληρο το επίπεδο από την αρχή-αλλά για καλή μας τύχη υπάρχει η δυνατότητα save οποιαδήποτε στιγμή. Καλό θα ήταν βέβαια να είστε σίγουροι ότι δεν καραδοκεί κάποιος άμεσος κίνδυνος πριν το κάνετε γιατί αν είστε απροετοίμαστοι θα χρειαστεί να επαναλάβετε το level από την αρχή.Στόχος σας σε κάθε level είναι να φτάσετε στην έξοδο αντιμετωπίζοντας στη πορεία σας διάφορα τέρατα και εχθρούς. Μπορείτε να ανακαλύψετε και κρυφά σημεία όπως μας έχουν συνηθίσει οι developers στις προηγούμενες δημιουργίες τους αλλά κύριος σκοπός σας είναι να βρείτε διακόπτες ή κλειδιά που ανοίγουν κλειστές πόρτες που εμποδίζουν την έξοδό σας. Αφού καταφέρετε και βγείτε ζωντανοί, προχωράτε στο επόμενο level. Καλά κι ωραία όλα αυτά αλλά θυμίζουν ή καλύτερα αντιγράφουν το gameplay του Doom. Δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά δεν είναι και επαναστατικό.

Φτάνοντας στο τελευταίο level κάθε επεισοδίου αντιμετωπίζετε ένα boss και παίρνετε στη κατοχή σας ένα μαγικό λίθο o οποίος είναι ουσιαστικά ο σημαντικότερος σας στόχος. Ολοκληρώνοντας κάθε επεισόδιο επιστρέφετε στο αρχικό Level Hub όπου μπορείτε να επιλέξετε το επόμενο. Αφού αποκτήσετε και τις τέσσερις πέτρες φτάνετε στο τελευταίο επίπεδο όπου σας περιμένει το τελικό boss.

Οι λάτρεις ταινιών επιστημονικής φαντασίας θα λατρέψουν την industrial αισθητική που μας προσφέρεται απλόχερα εδώ.

Μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα άλλα FPS είναι ότι με τη Quake engine πλέον μπορείτε πλέον να πυροβολήσετε αλλά και να δεχτείτε εχθρικά πυρά κυριολεκτικά από παντού. Όσοι έχετε συνηθίσει τους μηχανισμούς του Doom όπου απλά κοιτάζατε κατάματα τον εχθρό και τον πετυχαίνατε ενώ βρισκόταν σε διαφορετικό ύψος χωρίς να σημαδεύετε θα χρειαστείτε εξάσκηση καθώς εδώ πρέπει να είστε ακριβείς στο σημάδι. Σίγουρα θα σας φανεί λίγο περίεργο στην αρχή αυτό το νέο σύστημα χειρισμού αλλά μόλις το μάθετε θα καταλάβετε ότι πλέον έχετε πιο πλήρη έλεγχο στη στόχευση.

Υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης και χρήσης gamepad αλλά ο συνδυασμός mouse και keyboard είναι πραγματικά ο καλύτερος. Κινείστε με τα πλήκτρα της επιλογής σας και με το mouse (καλό είναι να έχετε 3-button mouse) μπορείτε να κάνετε αυτό που λέμε run’n’gun με τη διαφορά ότι σημαδεύετε κιόλας. Σαφώς και υπάρχει η δυνατότητα customization έτσι ώστε να φέρετε το χειρισμό στα μέτρα σας με shortcuts για κάθε όπλο κ.ά. Με τη χρήση του full 3D περιβάλλοντος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και νέες στρατηγικές όπως κάλυψη από εχθρικά πυρά ή πυρ και κίνηση.

Για να αντιμετωπίσετε τις εχθρικές απειλές, οι οποίες διαθέτουν ένα ικανοποιητικό και επιθετικό ΑΙ, θα χρειαστούν βίαια μέσα και για καλή μας τύχη έχουμε μια ποικιλία άκρως ισχυρών και επικίνδυνων όπλων. Πέρα από τα κλασσικά όπλα που συναντάμε όπως το shotgun και τα grenade launchers έχουμε lightning guns, rocket launchers και για κάποιο λόγο ένα nailgun που εκτοξεύει καρφιά. Μάλλον η ομάδα ανάπτυξης επηρεάστηκε από τον Pinhead της σειράς Hellraiser που είναι και της μόδας αυτή τη περίοδο.

Πέρα από το οπλοστάσιο μπορείτε να συλλέξετε και διάφορα power-ups όπως το Ring of Shadows που σας κάνει ανίκητο για ένα μικρό χρονικό διάστημα, το Quake Power που αυξάνει τη ζημιά που κάνετε στους εχθρούς σας και το Circle of Protection που ανεβάζει την ζωτική σας ενέργεια στο 666. Τέλος, για να βγείτε ζωντανοί από αυτή τη κόλαση θα χρειαστείτε γύρω στις 5 με 6 ώρες αλλά αν επιλέξετε μεγαλύτερη δυσκολία προσθέστε 2-3 ακόμα.

Να τι σημαίνει Deathmatch
To multiplayer του τίτλου αλλάζει τα δεδομένα του ανταγωνιστικού παιχνιδιού καθώς μπορούν να παίξουν ταυτόχρονα μέχρι και 12 άτομα. Μέσω LAN (ή διαδικτυακά) υπάρχει δυνατότητα για co-op στο campaign mode αλλά αυτό που ξεχωρίζει σίγουρα είναι το Deathmatch. Τα Deathmatch modes χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, Το free-for-all (χύμα στο κύμα και όποιος πάρει τις περισσότερες νίκες), ένας εναντίον ενός και team play όπου 2 ή περισσότεροι παίκτες συμμαχούν εναντίον μιας άλλης ομάδας.

Οι 28 χάρτες που περιλαμβάνει το Quake είναι δομημένοι με τέτοιο τρόπο που κάνουν τις μάχες άκρως ενδιαφέρουσες και διαθέτουν και διάφορα σημεία όπου μπορείτε να εκμεταλλευτείτε και να θυμηθείτε τις παλιές καλές εποχές όπου παίζατε με τα άλλα παιδάκια τις γειτονιάς «Κλέφτες κι Αστυνόμοι». Βέβαια εδώ, η εκδοχή αυτού του παιχνιδιού είναι σαφώς πιο βίαιη αλλά σίγουρα θα σας κάνει να γκρινιάζετε το ίδιο όταν χάνετε. 

Ένα στοιχείο όμως που κάνει το Multiplayer χιουμοριστικό είναι σίγουρα οι ατάκες που θα δείτε στην οθόνη όταν κερδίζετε ή χάνετε καθώς κάτι παρόμοιο δεν έχουμε ξανά αντικρύσει στο παρελθόν. Επιπλέον, με τη χρήση του chat system που υπάρχει μπορείτε και εσείς με τη σειρά σας να γράψετε τι αισθάνεστε εκείνη τη στιγμή αν και δεν επικροτούμε την ανάρμοστη συμπεριφορά. Σας κατανοούμε όταν χάνετε και δε ξέρετε πως συνέβη αυτό, αλλά καλό είναι να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός.

Γραφικά από άλλη διάσταση
Όπως αναφέραμε και στην αρχή, τα γραφικά του Quake είναι πολύ πρωτοποριακά, αποτελούν επιτυχή εξέλιξη σε σχέση με το Doom και δίνουν έναν άλλο "αέρα" στο είδος των FPS. Ο κόσμος, οι εχθροί και ο τρόπος που κινείστε σε ένα πραγματικό 3D περιβάλλον είναι εκπληκτικός και σας κεντρίζει αμέσως το ενδιαφέρον. Οι εχθροί και τα αντικείμενα διαφέρουν αρκετά από άλλους τίτλους που κυκλοφορούν εκεί έξω καθώς ξεφεύγουν από το «χάρτινο» pixel-ωτό σχεδιασμό καθώς αποτελούνται από πολύγωνα και διαθέτουν βάθος και όμορφο animation.Στο κάτω μέρος της οθόνης αναγράφεται το armor, τα HP σας καθώς και το ammo του όπλου που έχετε εκείνη τη στιγμή στη κατοχή σας. Τα levels είναι σχεδιασμένα με επιρροές σίγουρα από ταινίες επιστημονικής φαντασίας όπως τα Alien και η Άβυσσος και τα εφέ των εκρήξεων και των όπλων είναι πραγματικά εντυπωσιακά.  Οι εχθροί και τα σιχαμένα τέρατα που θα αντιμετωπίσετε σε αυτή τη περιπέτεια είναι σχεδιασμένοι με μεγάλη φαντασία και το animation που τα συνοδεύει ταιριάζει γάντι με την εμφάνισή τους. Κινούνται τόσο φυσικά στο χώρο που ώρες ώρες θα ανατριχιάσετε με τις αποκρουστικές και ξαφνικές τους εμφανίσεις μπροστά στην οθόνη σας.


O Trent Reznor στα decks
Με industrial σκοτεινούς και επικίνδυνους χώρους που συνοδεύονται από φρικιαστικά πλάσματα η id διάλεξε το πιο κατάλληλο άτομο για να αναλάβει το soundtrack του τίτλου. Ο Trent Reznor, το μυαλό πίσω από τους Nine Inch Nails, κατάφερε να φτιάξει συνθέσεις άκρως επιβλητικές και ατμοσφαιρικές που ταιριάζουν 100% με το concept του Quake. Αργοί ρυθμοί σε σημεία όπου η δράση είναι ελάχιστη και ξαφνικές εκρήξεις οργισμένης μουσικής όταν έρχεστε αντιμέτωποι με τα φρικιαστικά πλάσματα που θέλουν τη ζωή σας. 

Όσον αφορά στα ηχητικά εφέ και τα διάφορα απόκοσμα ουρλιαχτά, έχει γίνει αρκετά καλή και ποιοτική δουλειά καθώς ταιριάζουν απόλυτα με τα τεκταινόμενα στην οθόνη του υπολογιστή σας. Οι εκρήξεις και οι πυροβολισμοί είναι άκρως ρεαλιστικοί και θα θέλετε να δυναμώσετε τα ηχεία σας στο max για περισσότερη απόλαυση. Αν θέλετε βέβαια μπορείτε να συνδέσετε και ακουστικά αλλά λόγω της έντονης δράσης ή κάποιου ξαφνικού θανάτου καλύτερα να το αποφύγετε γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει κάποιο ατύχημα λόγω δικής σας αντίδρασης. 

Ένας ακόμη βασιλιάς των FPS
Θα μπορούσαμε να γράφουμε πολλά και να επαναλαμβανόμαστε αλλά ένα είναι σίγουρο. Η id Software κατάφερε να κάνει μια κλασική συνταγή του Doom ακόμα πιο επιτυχημένη, χρησιμοποιώντας τότε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Το Quake αποτελεί σίγουρα ένα από τα καλύτερα games που έχουν βγει στα PC και όχι μόνο. Πρέπει οπωσδήποτε να το ζήσετε ακόμη κι αν δεν είστε fans των FPS.

Θετικά:
- Απίστευτα γραφικά για την εποχή του
- Υπέροχο soundtrack
- Νέο αναβαθμισμένο gameplay
- Full control και απολαυστική περιήγηση στο κόσμο του παιχνιδιού
- Εθιστικό και ανταγωνιστικό online multiplayer

Αρνητικά:
- Σχετικά μικρή διάρκεια

 

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 9
Gameplay: 9
Αντοχή: 8 
Γενικά: 8.7 

Η γέννηση ενός ακόμη μεγάλου FPS franchise από την id Software.

Μάρκος Ασκανιάν

 

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +2 andkan (Level 10) 26/08/2017 14:12
Λατρεμενο παιχνιδι...
Score 8.7
User Score ( 9 votes ) 8.44
User Reviews 0
Genre: First-Person Shooter
Developer: id Software
Publisher: GT Interactive
Διάθεση:
Players: 1-2, 2-12 (online multiplayer)
Requirements: 8 MB RAM, Επεξεργαστής στα 75 MHz ή ανώτερος, 80 ΜΒ ελεύθερα στο σκληρό δίσκο
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 22/6/1996
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification