Reviews Stories Untold
PC  
Comments (2)

Stories Untold Hot

80s νοσταλγία, μυστήριο και καλτ τρόμος.

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/8a/3b/0a/stories-untold-box-16-1501853568.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

80s νοσταλγία, μυστήριο και καλτ τρόμος.

Είναι πολύ ευχάριστο το να κυκλοφορεί ένα text adventure στη σημερινή εποχή στην οποία τα παλαιότερα, κλασικά είδη games κοντεύουν να εξαφανιστούν. Η Σκωτσέζικη εταιρεία ανάπτυξης No Code Studio είχε κυκλοφορήσει το έτος που μας πέρασε το The House Abandon, ένα text adventure/horror που διατέθηκε δωρεάν ως συμμετοχή στον διαγωνισμό ανάπτυξης video games "Ludum Dare" και πλέον αποτελεί το πρώτο κεφάλαιο της υπόθεσης του Stories Untold, συνεχίζοντας να διατίθεται δωρεάν ως demo του.

Το Stories Untold είναι κι αυτό στη βάση του ένα text adventure/horror το οποίο επίσης πειραματίζεται με στοιχεία puzzle και point & click adventure. Οι επικεφαλής της No Code Jon McKellan (Alien: Isolation) και Omar Khan, μέσω των απεικονίσεων βιντεοκασετών VHS και συσκευών της δεκαετίας του 1980, καθώς και μέσω του λογοτύπου και του εξωφύλλου του Stories Untold, θα σας κάνουν κατευθείαν να σκεφτείτε την τηλεοπτική σειρά “Stranger Things”. Η αναπαράσταση αναλογικών μέσων φαίνεται να είναι κάτι στο οποίο πλέον ειδικεύεται ο McKellan, αν λάβετε υπόψη σας την εισαγωγή του Alien: Isolation στην οποία φαίνεται αυτή η επιρροή στην απεικόνιση συσκευών και τίτλων από ένα 70s πρίσμα.

stories untold 1

 

Τέσσερις ιστορίες, ένας εφιάλτης
Η υπόθεση του Stories Untold είναι χωρισμένη σε τέσσερα διαδοχικά επεισόδια και προκειμένου να ξεκλειδώσετε ένα επεισόδιο, θα πρέπει να ολοκληρώσετε το προηγούμενο. Στο πρώτο επεισόδιο ξεκινάτε σε ένα γραφείο, πάνω στο οποίο βρίσκονται οικογενειακές φωτογραφίες, μία τηλεόραση CRT και δίπλα έναν υπολογιστή που θυμίζει ΖΧ Spectrum +2. Η οθόνη φορτώνει τα pixels της κεντρικής οθόνης ενός video game με το όνομα “The House Abandon” και ξεκινάτε να παίζετε μια text adventure ιστορία ως παίκτης μέσα σε ένα παιχνίδι.

Σίγουρα το Stories Untold δεν έχει την πιο πρωτότυπη υπόθεση, αλλά την αποδίδει με ωραίο τρόπο και το σενάριο θυμίζει ιστορίες βγαλμένες από pulp περιοδικά παλαιότερων δεκαετιών. Κάθε επεισόδιο θα σας φανεί αυτοτελές με την πρώτη ματιά, αλλά οι τέσσερις ιστορίες που το αποτελούν συνδέονται με έναν τρόπο που σε άλλους θα φανεί έξυπνος, ενώ σε άλλους μια πρόχειρη αιτιολόγιση για να συνδεθούν οι ιστορίες. Το σίγουρο είναι πως η κάθε ιστορία έχει την ατμόσφαιρα που της αρμόζει και το σενάριο στο σύνολό του έχει κάποια συνοχή.

Σκοτεινά μυστικά και ανακαλύψεις
Το The House Abandon, το πρώτο κεφάλαιο του Stories Untold είναι ένα καθαρόαιμο text adventure με κάποιες αλλαγές να συμβαίνουν στο περιβάλλον όσο προχωράτε στην υπόθεση. Ο χειρισμός είναι αρκετά απλός, στην οθόνη βλέπετε μια περιγραφή του χώρου ή της κατάστασης που επικρατεί και πληκτρολογείτε το τι κάνετε. Η ποικιλία εντολών είναι πολύ μικρή, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να πληκτρολογήσετε ακριβώς αυτό που χρειάζεται λέξη προς λέξη και δεν υπάρχει η εντολή “help” ώστε να δείτε τις διαθέσιμες εντολές. Για παράδειγμα, δεν αναγνωρίζονται οι λέξεις “examine” και “inspect” που σημαίνει ότι θα πρέπει να γράφετε “look at” για οτιδήποτε θέλετε να εξετάσει ο χαρακτήρας στο χώρο. Το περιορισμένο αυτό λεξιλόγιο μπορεί να κουράσει ή και να εκνευρίσει, μιας και μερικές φράσεις μπορεί να χρειαστούν δύο και τρεις δοκιμές μέχρι να τις πετύχετε με τρόπο που να αναγνωρίζονται.

 

Αξιοσημείωτα είναι και κάποια γραμματικά και συντακτικά λάθη που υπάρχουν εδώ κι εκεί, καθώς και το ότι τα κείμενα δεν εμφανίζονται μονομιάς στην οθόνη, αλλά με ρυθμό δακτυλογράφισης και δεν μπορείτε να πληκτρολογήσετε τίποτα μέχρι να είναι ορατό το ολοκληρωμένο κείμενο. Παρά τα αρνητικά αυτά χαρακτηριστικά, το The House Abandon είναι σκοτεινό, τρομακτικό σε μερικά σημεία και ατμοσφαιρικότατο.

stories untold 2

 

Το δεύτερο κεφάλαιο ονομάζεται The Lab Conduct και σε αυτό, το gameplay εναλλάσσεται μεταξύ text adventure και point & click. Καλείστε να χειριστείτε κάποια μηχανήματα για τη διεξαγωγή διαφόρων ιατρικών πειραμάτων, ακολουθώντας τις οδηγίες μιας φωνής που ακούγεται από κάποιο μεγάφωνο και ανατρέχοντας στα manuals των μηχανημάτων στον υπολογιστή του εργαστηρίου, ώστε να θέσετε σε λειτουργία τα σωστά για κάθε πείραμα. Η εκμάθηση των μηχανημάτων ίσως σας ζορίσει λίγο, αλλά δεν είναι κάτι τρομερό και μόλις καταλάβετε καλά τις λειτουργίες του κάθε μηχανήματος, θα κυλίσει ομαλά αυτή η απολαυστική pulp sci-fi horror ιστορία.

Στο τρίτο κεφάλαιο, το οποίο ονομάζεται The Station Process, θα βρεθείτε σε έναν μετεωρολογικό σταθμό στη Γροιλανδία, όπου θα κληθείτε να αποκωδικοποιήσετε σήματα από διάφορες συχνότητες με τη βοήθεια ενός προβολέα μικροφίλμ. Σε αυτό το επεισόδιο εισάγεται το puzzle στοιχείο, με γρίφους αυξανόμενης δυσκολίας των οποίων οι λύσεις θα σας προσφέρουν αρκετή ευχαρίστηση. Κάθε σήμα που λαμβάνεται αντιστοιχεί σε μια λέξη-κλειδί που περιέχεται στο μικροφίλμ, όπου για κάθε λέξη-κλειδί υπάρχει μια σειρά εντολών που θα πρέπει να πληκτρολογήσετε στον υπολογιστή του σταθμού σας.

stories untold 6

 

Το τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο του Stories Untold, το The Last Session αποτελεί το πιο φτωχό από τα τέσσερα, με περισσότερη έμφαση στην επεξήγηση της υπόθεσης και μικρά κομμάτια gameplay από τα προηγούμενα τρία κεφάλαια. Σε συνδυασμό με την αρκετά μικρή του διάρκεια, δίνει την εντύπωση ενός βιαστικά γραμμένου επιλόγου.

Γενικά η διάρκεια είναι το πιο αδύναμο σημείο του Stories Untold. Με το που μπείτε στο κλίμα ενός κεφαλαίου και αρχίσει να σας αρέσει, τελειώνει. Κάθε ένα από τα τέσσερα κεφάλαια έχει διάρκεια περίπου μιας ώρας, ανάγοντας το συνολικό χρόνο παιχνιδιού στις περίπου τέσσερις με έξι ώρες, ανάλογα με το πόση ώρα ίσως “κολλήσετε” με κάποια text εντολή ή με κάποιο γρίφο.

Ένα σύντομο και όχι ιδιαιτέρα τρομακτικό, αλλά ατμοσφαιρικά πιστό εγκώμιο στα 80s.

Όμορφο και ατμοσφαιρικό
Οπτικά, το Stories Untold είναι πολύ όμορφο. Ο σχεδιασμός των χώρων και των αντικειμένων είναι πιστός στο πρώτυπο της δεκαετίας που αναπαραστά και της ατμόσφαιρας που θέλει να δώσει, αν και στα first person σημεία όμως ο σχεδιασμός των περιβαλλόντων χωλαίνει. Στην αρχή, πριν την εισαγωγή θα δείτε μια προειδοποίηση για πιθανές κρίσεις επιληψίας από γρήγορα φώτα, κάτι στο οποίο θα πρέπει να δώσετε προσοχή μιας και στο δεύτερο κεφάλαιο, σε ένα σημείο θα ξεπροβάλλουν πολλά, δυνατά και απότομα φώτα με γρήγορες εναλλαγές.

 

Φορέστε τα ακουστικά σας
Το soundtrack του Stories Untold είναι σαν βγαλμένο από επεισόδιο της σειράς Stranger Things. Synth θέματα μιας άλλης δεκαετίας που φέρνουν στο μυαλό σειρές, ταινίες και games παιδικών (κι εφηβικών για τους ακόμα μεγαλύτερους) χρόνων. Το voice acting είναι πειστικό και οι ήχοι του περιβάλλοντος διακριτικοί όσο χρειάζεται. Τα ηχητικά εφέ είναι ρεαλιστικότατα, ειδικά οι ήχοι των συσκευών που χειρίζεστε είναι τρομερά προσεγμένοι.

stories untold 7

 

Άξιο αναφοράς είναι το ότι σε κάποια φάση σκάει ένας κεραυνός απότομα, κάτι που δίνει την εντύπωση ότι ίσως να είναι ένα "τεστάκι" από τους developers για να σας υπενθυμίσουν να φορέσετε ακουστικά και να κλείσετε τα φώτα, κάτι που θεωρούν αρκετά σημαντικό, μιας και το αναγράφουν και στις ελάχιστες απαιτήσεις του παιχνιδιού. Πλάκα πάντως έχει το ότι όταν πληκτρολογείτε κάτι σε text adventure mode, ακούγονται και οι ανάλογοι ήχοι πληκτρολογίου σαν να μην έφταναν οι ήχοι του κανονικού σας πληκτρολογίου. Εάν υπήρχε βραβείο για το πιο πλεονάζον ηχητικό εφέ στην ιστορία του gaming, αυτό θα ήταν ο νικητής.

 

Αξιόλογες ιδέες, ελλιπής εκτέλεση
Η No Code δείχνει πως προσπαθεί να αγγίξει το μεγαλύτερο σε ηλικία κοινό μέσω της νοσταλγίας και στο αισθητικό κομμάτι, το καταφέρνει. Όμως, ενώ από οπτικής και ηχητικής πλευράς είναι αισθητικά άψογο, το Stories Untold αφήνει μια αίσθηση προχειροδουλειάς, ότι θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο, πιο προσεγμένο και πιο ανεπτυγμένο, κάτι που είναι κρίμα τη στιγμή που το “πείραμα” εναλλαγής ειδών gameplay πέτυχε. Το σύντομο gameplay τουλάχιστον έχει και ανάλογη χαμηλή τιμή, μιας και στο Steam μπορείτε να αποκτήσετε το Stories Untold για 9,99 ευρώ και το εξαίσιό του soundtrack για μόλις 2 ευρώ.

Θετικά:
- Χαμηλή τιμή
- 80s αισθητική, ειδικά στη μουσική και στον σχεδιασμό μηχανημάτων
- Ποικιλία στο gameplay

Αρνητικά:
- Μικρή διάρκεια
- Όχι αρκετά τρομακτικό
- Περιορισμένο text adventure λεξιλόγιο

Βαθμολογία
Γραφικά: 6.5
Ήχος: 8
Gameplay: 7
Αντοχή: 6.5
Γενικά: 7

Μία σύντομη, αλλά διασκεδαστική εμπειρία που περισσότερο φέρνει νοσταλγία παρά τρομάζει.

Γιώργος Τζίτζιφας

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Phobos (Level 22) 14/08/2017 12:35
Έξυπνη η αναφορά στα '80s αλλά θα ήθελα να είχε πιο πολύ horror μέσα. Φαίνεται πολύ χορταστικό adventure, θα προτιμηθεί. Μπράβο για το review Γιώργο!
#2 Papanastasiou (Level 7) 14/08/2017 17:25
πανεμορφο game πραγματικα!!γεν ικα η 80s φαση ειναι αυτο που κανει την διαφορα!
Score 7
User Score ( 9 votes ) 7.17
User Reviews 0
Genre: Adventure
Developer: No Code
Publisher: Devolver Digital
Διάθεση:
Players: 1
Requirements: : 2GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core™ Duo ή ταχύτερος, DirectX 9, Χώρος στο σκληρό δίσκο 400MB, Λειτουργικό σύστημα Windows 7 ή νεότερο.
Official Website: Κλικ εδώ
Demo: Download
Full Game:
Release Date: 27/7/17
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification