Conarium

Hot
REVIEWED ON PC  

Στα όρια της ανθρώπινης συνείδησης.

Στα όρια της ανθρώπινης συνείδησης.

Στα όρια της ανθρώπινης συνείδησης.

Λίγο πολύ όλοι γνωρίζετε τον πατέρα του horror, τον H.P. Lovecraft. Το σύμπαν που δημιούργησε με τις αμέτρητες ιστορίες για τους Elder Gods αποτελεί αντικείμενο λατρείας για πολλούς fans των horror, ενώ παράλληλα εμπνέει διάφορους developers να φέρουν τις ιστορίες του και στον κόσμο του gaming. Η Zoetrope Interactive είναι μια από αυτές τις εταιρείες ανάπτυξης που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια με το δημιούργημά της που λέγεται Conarium. Η Zoetrope Interactive είναι μια μικρή εταιρεία ανάπτυξης με βάση την Τουρκία. Μέχρι στιγμής, οι μόνοι τίτλοι που έχουν αναπτύξει είναι τα δύο Darkness Within, τα οποία έχουν αποσπάσει αρκετά θετικές κριτικές στο Steam. Το τρίτο της project, το Conarium, πέρασε από αρκετά στάδια ανάπτυξης από τότε που ανακοινώθηκε τον Αύγουστο 2015, αλλάζοντας αρκετές φορές και τίτλο. Το game είναι βαθιά επηρεασμένο από το έργο του Lovecraft σύμφωνα με την εταιρεία ανάπτυξης. Όμως, θα καταφέρει να προκαλέσει την ίδια ανατριχίλα με τα βιβλία του θρυλικού συγγραφέα;

Ανακαλύψτε ένα απαγορευμένο μυστικό 
Το Conarium αποτελεί κατά μια έννοια sequel της νουβέλας The Mountains of Madness του Lovecraft. Στο βιβλίο, το 1930 μια ομάδα εξερευνητών στην Ανταρκτική ανακαλύπτει τρόμους που τους σπρώχνουν στα όρια της τρέλας. Αφού μερικοί εξερευνητές επέζησαν από την περιπέτειά τους, προσπαθούν να πείσουν μια άλλη ομάδα εξερευνητών να μην επιστρέψουν στην συγκεκριμένη περιοχή και αντιμετωπίσουν τη φρίκη που είδαν. Εκεί ξεκινάει η πλοκή του Conarium καθώς θα μπείτε στη θέση του Frank Gilman, ενός μέλους της εξερευνητικής ομάδας που αποφασίζει να ερευνήσει τα ευρήματα των επιζώντων εξερευνητών. Ο Frank και η ομάδα του στήνουν μια βάση στην Ανταρκτική με το όνομα Upuaut και ξεκινούν τις έρευνές τους. Ξαφνικά, ο Frank ξυπνάει μια μέρα μόνος του και έχοντας ελαφριά αμνησία σε μια άδεια βάση ενώ έξω μαίνεται μια τεράστια χιονοθύελλα. Έχοντας την αίσθηση πως κάτι πήγε στραβά και πως δεν είστε εντελώς μόνοι σας, πρέπει να εξερευνήσετε τη βάση, να βρείτε στοιχεία και να λύσετε γρίφους για να ανακαλύψετε τα μυστικά που η προηγούμενη ομάδα ήθελε τόσο πολύ να αποκρύψει.
 
 
Σταδιακά θα δείτε να αποκαλύπτεται η ιστορία του Frank, καθώς και το σκοτεινό παρελθόν του. Προσωπικά δεν γνωρίζω πολλά πράγματα από το σύμπαν του Lovecraft, μόνο τα βασικά. Κατά συνέπεια για έναν gamer όπως εγώ, υπήρχαν πολλά πράγματα που μου προκάλεσαν σύγχυση και ομολογώ πως αναγκάστηκα να κάνω αρκετή έρευνα σε ανάλογα wikis, forums και τα λοιπά για να κατανοήσω καλύτερα τι ακριβώς συνέβαινε. Αυτό είναι μεγάλο αρνητικό για κάποιον που δεν είναι ειδήμων στο συγκεκριμένο σύμπαν και θα ήταν σωστή κίνηση από του δημιουργούς να έβαζαν κάποια στοιχεία με την μορφή ημερολογίων ή σημειώσεων για να μπορέσουμε και εμείς οι άσχετοι να καταλάβουμε την πλοκή. Κατά τα άλλα, αν γνωρίζετε αρκετά τον Lovecraft και έχετε διαβάσει την νουβέλα, δεν θα έχετε κανέναν πρόβλημα να κατανοήσετε τα γεγονότα που διαδραματίζονται.

Ατμόσφαιρα που καθηλώνει
 Το Conarium έχει αρκετά απλο και άμεσο gameplay, οπότε δεν θα δυσκολευτείτε να καταλάβετε τι πρέπει να κάνετε. Στην ουσία στόχος σας είναι να εξερευνήσετε την κάθε περιοχή και να βρείτε σημειώσεις, ηχητικά αρχεία και πολλά ακόμα τα οποία θα προχωρήσουν την πλοκή. Εκτός από τα αντικείμενα που θα σας εξηγήσουν τα γεγονότα, υπάρχουν στα επίπεδα κρυμμένα και κάποια collectibles, τα οποία θα σας ανταμείψουν με αρκετές πληροφορίες παραπάνω, αν και δεν είναι απαραίτητα για να συνεχίσετε. Επιπλέον, υπάρχουν μερικές κρυμμένες περιοχές και αναμνήσεις για να ανακαλύψετε, οι οποίες είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι του Conarium. Θα χρειαστεί να έχετε πολύ προσεκτική ματιά, καθώς φρόντισα να περάσω από κόσκινο το κάθε επίπεδο και εν τέλει μου ξέφυγαν πολλά πράγματα. Η εξερεύνηση είναι και το πιο ευχάριστο κομμάτι του Conarium καθώς δεν θα χορταίνετε να ανακαλύπτετε τις περιοχές και τα μυστικά της βάσης Upuaut.

Αξίζει να αναφερθούμε στην τεράστια έλλειψη εχθρών. Με εξαίρεση μια συγκεκριμένη στιγμή προς το τέλος, το Conarium δεν έχει κάποιους αντιπάλους για να αντιμετωπίσετε ή να αποφύγετε όπως στη σειρά Amnesia, κάτι το οποίο δεν είναι απαραίτητα κακό καθώς ο Lovecraft σπάνια έβασε σε κίνδυνο την υγεία των χαρακτήρων του για να έχουν αγωνία οι εξαιρετικές ιστορίες του. Χειρότερο είναι το γεγονός πως εκείνη τη στιγμή, οι εχθροί περιορίζονται στο να σας ψάχνουν για να σας σκοτώσουν όταν σας εντοπίσουν. Αντιθέτως ο μόνος σας αντίπαλος, θεωρητικά, είναι οι γρίφοι οι οποίοι δεν αποτελούν μεγάλη πρόκληση καθώς στην πλειοψηφία τους λύνονται με καθαρή λογική και λίγη εξερεύνηση των επιπέδων. Για παράδειγμα, θα χρειαστεί κάποια στιγμή να βρείτε τον σωστό κρύσταλλο για να λειτουργήσει ένα μηχάνημα που λειτουργεί σαν χάρτης. Υπάρχουν βέβαια κάποιοι γρίφοι που θα χρειαστεί να είστε παρατηρητικοί, αλλά σε γενικές γραμμές ο βαθμός πρόκλησης είναι πολύ μικρός. Τα αντικείμενα που βρίσκετε στον κόσμο μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σε ένα μικρό inventory, αλλά μην περιμένετε να δείτε συνδυασμούς μεταξύ τους ή κάτι παρόμοιο.

Παρά την γενικά ομαλή πρόοδο του gameplay, υπάρχουν κάποιες στιγμές όπου χαρακτηρίζονται χαζές το λιγότερο. Για παράδειγμα, στην αρχή του Conarium υπάρχει μια πόρτα που έχει κολλήσει και για να την ανοίξετε, απλώς πρέπει να... σπαμάρετε το ποντίκι πάνω της μέχρι να ανοίξει. Το αποτέλεσμα ήταν να περιπλανιέμαι για μισή ώρα σαν εσκιμώος έξω από τη βάση μέσα στα χιόνια, γιατί νόμιζα πως έπρεπε να κάνω κάτι διαφορετικό πριν την ανοίξω κατά τύχη. Ένα άλλο παράδειγμα είναι μια συγκεκριμένη περιοχή που γίνεται προσβάσιμη μέσω ενός collectible, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τα αντικείμενα που χρειάζονται για να συνεχίσετε στην πλοκή. Δεν είμαι σίγουρος αν κάποιες από αυτές τις στιγμές οφείλονται σε λάθος ή αμέλεια της εταιρείας ανάπτυξης ή αν ήταν σκόπιμα έτσι για λόγους ρεαλισμού. Όπως και να έχει, δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Από τις πιο πιστές αποδόσεις των έργων του H.P. Lovecraft.
Τέλος, το Conarium πέφτει θύμα ενός αναπόφευκτου σφάλματος που μαστίζει πολλά ονόματα του συγκεκριμένου είδους. Το σενάριο και το gameplay είναι linear, δηλαδή δεν μπορείτε να κάνετε επιλογές που θα αλλάξουν τα γεγονότα ή να προσεγγίσετε κάποιον γρίφο διαφορετικά. Αυτό κατά συνέπεια σημαίνει πως η διάρκεια είναι σχετικά μικρή, γύρω στις 4 με 5 ώρες, εκτός αν θέλετε να συγκεντρώσετε όλα τα μυστικά και τα collectibles, οπότε θα επενδύσετε γύρω στις 6 ώρες. Είναι ένας μικρός σε διάρκεια τίτλος με ελάχιστο replayability, καθώς μόλις συγκεντρώσετε τα πάντα δεν έχετε κάτι άλλο να κάνετε.

Σαν υπέροχος πίνακας
 Η αισθητική του Conarium είναι από τις πιο εξαιρετικές που έχω συναντήσει σε adventures, καθώς θα δείτε την Unreal Engine 4 σε μια από τις καλύτερες στιγμές της. Κάθε επίπεδο είναι σαν ένας καμβάς με ζωηρά χρώματα, υπέροχες λεπτομέρειες και απίστευτες τοποθεσίες. Η εταιρία ανάπτυξης έβαλε τα δυνατά της για να φέρει στην οθόνη τον κόσμο του The Mountains of Madness και πιστεύω πως αν ο Lovecraft ζούσε, θα χαμογελούσε και θα χτύπαγε παλαμάκια. Από την χιονισμένη βάση στα ερείπια και τις σπηλιές δεν θα αντισταθείτε στον πειρασμό να χαζέψετε τα περιβάλλοντα νιώθοντας δέος. Τα ειδικά εφέ απλώς είναι το κερασάκι στην τούρτα, κάνοντας την κάθε στιγμή που θα περάσετε στο Conarium μοναδική και αξιομνημόνευτη. Δυστυχώς, μιλάμε για Unreal Engine η οποία είναι γνωστή για τα διάφορα προβλήματα που έχει. Προς τα τελευταία επίπεδα θα παρατηρήσετε μια ανεξήγητη πτώση στο framerate καθώς και διάφορα freezes, μετά απο τα οποία ο Frank θα κοιτάζει για κάποιο λόγο στο ταβάνι. Δεν μπορώ να φανταστώ άλλο λόγο που συμβαίνει αυτό, παρά μόνο την μηχανή που χρησιμοποιήθηκε για να σχεδιαστεί το Conarium. Επίσης αν και θα συναντήσετε ελάχιστες φορές άλλους χαρακτήρες, θα παρατηρήσετε πως υπάρχει κάπως μέτριο lip-syncing ενώ τα μοντέλα είναι κάπως κακοφτιαγμένα σαν να βγήκαν από game του 2009 και στερούνται λεπτομέρειας.

Το βιολί της ανατριχίλας
 Η καθηλωτική ατμόσφαιρα του Conarium γίνεται ακόμα πιο έντονη, οριακά horror αντί για adventure, από το εξαιρετικό soundtrack στο οποίο θα διακρίνετε βιολιά και πιάνο. Η μουσική προσαρμόζεται εξαιρετικά στην ροή του gameplay, δίνοντας νότες ανασφάλειας και την αίσθηση πως κάποιος σας παρακολουθεί για να συνεχίσει με ήρεμους τόνους ενώ εξερευνείτε ένα αρχαίο ερείπιο για να καταλήξει σε έντονους και ανατριχιαστικούς ήχους σε έντονες στιγμές όπου η ζωή σας απειλείται. Το soundtrack θα σας κάνει να εμβαθύνετε τόσο πολύ στο Conarium, που δεν θα είναι λίγες οι φορές που θα κοιτάξετε νευρικά από πίσω σας, μήπως και υπάρχει κάποιο τέρας να σας ακολουθεί. Από την άλλη, ο διάλογος είναι μέτριος καθώς ναι μεν είναι αξιόλογο πως οι ηθοποιοί έχουν βρετανική προφορά, αλλά το ύφος τους είναι υπερβολικό για τις περιστάσεις, σχεδόν σαν να συμμετέχουν σε θέατρο. Για παράδειγμα, ο πρωταγωνιστής αντιδρά στην σιγή ασυρμάτου ενός συναδέλφου του σαν να πέθανε η ίδια του η μητέρα, ενώ κάποιες συγκεκριμένες αναμνήσεις που ανακαλύπτει τον κάνουν να αντιδρά σαν να είδε τον ίδιο τον Θεό. Θα ήταν καλύτερο το ύφος των voice actors να ήταν κάπως πιο μετριασμένο, για να υπάρχει και καλύτερος ρεαλισμός.

Μια ημιτελής εμπειρία
 Αν και η ατμόσφαιρα, η αισθητική και ο ήχος του Conarium είναι από τα καλύτερα του είδους, η μικρή του διάρκεια και το εύκολο, απλοϊκό gameplay του στερούν την ευκαιρία να χαρακτηριστεί από τα καλύτερα adventure. Τα γραφικά του σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν και θα δαγκώνετε τα νύχια σας κάθε στιγμή που εξερευνείτε μια τοποθεσία, αλλά αυτά δεν αρκούν για μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Το γεγονός πως απαιτεί κάποιες γνώσεις για τον κόσμο του Lovecraft δεν θα βοηθήσει καθόλου στο να το εκτιμήσει κάποιος την ποιότητα του Conarium. Αν υπήρχαν κάποιες επεξηγήσεις στην πλοκή, περισσότεροι εχθροί και δυσκολότεροι γρίφοι, θα ήταν ένα adventure το οποίο θα φλέρταρε με horror και θα ήταν κάτι το μοναδικό. Αν είστε fan του Lovecraft, είναι από τα καλύτερα games που αντλούν έμπνευση από τις ιστορίες του και θα το εκτιμήσετε ιδιαιτέρως.

Θετικά:
- Απίστευτα γραφικά
- Καθηλωτική, ανατριχιαστική ατμόσφαιρα
- Soundtrack που ταιριάζει με το gameplay
- Πολύπλοκο σενάριο με αναπάντεχες ανατροπές
- Εξαιρετικές τοποθεσίες
- Πολλές αναφορές στον Lovecraft

Αρνητικά:
- Απλοϊκό gameplay
- Ελάχιστη παρουσία εχθρών
- Εύκολοι γρίφοι χωρίς κάποια πρόκληση
- Τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι κακοφτιαγμένα
- Αν δεν γνωρίζετε από H.P. Lovecraft, η πλοκή θα σας γεννήσει απορίες
- Μέτριοι διάλογοι

Βαθμολογία
 Γραφικά: 8
 Ήχος: 7
 Gameplay: 7
 Αντοχή: 5.5
 Γενικά: 7

Ένα από τα καλύτερα games με θεματολογία H.P. Lovecraft. Ωστόσο, θα εκτιμηθεί από λίγους.

Νικηφόρος Μητράκος
 

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 An arrow in the knee (Level 22) 16/07/2017 17:16
Παρά τα όποια προβλήματα του φαίνεται παραπάνω από ενδιαφέρον και αν και δεν έχω μυηθεί ακόμα σε βάθος στον κόσμο του Lovercraft, το παιχνίδι μπορεί να αποτελέσει μια καλή αφορμή.
Σίγουρα θα το τιμήσω.
#2 +1 Dovahkiin (Level 22) 16/07/2017 17:41
Από την αρχή μου είχε κάνει εντύπωση ο συγκεκριμένος τίτλος και ανυπομονούσα να κυκλοφορήσει, για να βυθιστώ στον ανατριχιαστικό κόσμο του Λάβκραφτ. Τελικά, διαβάζοντας το review αποδεικνύεται πως άξιζε η αναμονή μου. Τη συγκεκριμένη νουβέλα στην οποία έχει βασιστεί το Conarium δεν την έχω διαβάσει ακόμα, κι ίσως είναι μια αφορμή να το κάνω πριν ασχοληθώ με το παιχνίδι, ώστε η εμπειρία μου να είναι ιδανική. Μπράβο για το review!
#3 the_prophet1987 (Level 22) 16/07/2017 23:19
Για να πω την αλήθεια το περίμενα κάπως έτσι καθώς και τα Darkness Within είχανε τα θέματα τους.Παρ όλα αυτά και τα 2 παιχνίδια ήταν οτι πιο "Lovecraftian" έχω παίξει.Το Conarium θα το πάρω κάποια στιγμή αλλά δυστυχώς όχι τώρα.
#4 +1 Qurillion (Level 4) 17/07/2017 10:31
Είχα αγνοήσει την ύπαρξη του.Ωραιο το review Νικηφόρε.Παρακο λουθώ κι εγώ Lovecraft και ψήθηκα για αγορά στο Steam.Ειδικά με τέτοια ατμόσφαιρα και σενάριο.
#5 +1 TonyBoy (Level 8) 17/07/2017 13:20
Αν ειμαι τοσο ατμοσφαιρικο οσο φαινεται ( μιας και ειμαι λατρης ενος παλιου game αλλα για την εποχη πολυ ατμοσφαιρικου.. .morpheus λεγοταν ) νομιζω οτι θα το τιμησω..
πολυ ωραιο το review ευγε!
#6 +1 ashbringer (Level 25) 17/07/2017 18:14
Θα εκτιμηθεί περισσότερο ειδικά απο τους οπαδούς του H.P. Lovecraft και των ιστοριών ,που τόσα χρόνια μετά το θάνατό του μας κρατάνε καθηλωμένους πάνω απο τα βιβλία που με τόση αγάπη έγραψε.Το παιχνίδι δεν το χάνω με τίποτα διότι μόνο και μόνο απο την ατμόσφαιρα βυθίζεσαι στον κόσμο του και ξεχνάς ότι υπάρχει γύρω σου.Διαβάζοντας τα αρνητικά του πιστεύω ότι μπορούν να μας δώσουν ακόμα καλύτερα games και να τα προσέξουν περισσότερο.Μπρ άβο στον Νικηφόρο για το άρθρο του.
#7 supermario644ever (Level 20) 18/07/2017 15:57
Το συγκεκριμένο game μου φαινεται πολύ καλό με απολαυστικό gameplay
#8 Krokiru (Level 4) 20/07/2017 17:55
΄Τέλειο αριστούργημα Cthulhu και πάλι Cthulhu πολύ ωραίο review
#9 dimas.fk19 (Level 12) 25/07/2017 11:47
Απλά φοβερό......έχε ι και πολύ ωραία ιστορία και πολύ ωραία γραφικά στο τέλος λίγο μπερδεύτηκα αλλά πολύ καλό παιχνίδι!
#10 Adam_Pap (Level 18) 27/07/2017 23:26
Παρολο που δεν ειναι του στυλ μου τετοια παιχνιδια κ μονο απτο review με ψηνει να το δοκιμασω!!!
Score 7
7.14 User Score
(14 votes )
User Reviews 0
Genre: Adventure
Developer: Zoetrope Interactive
Publisher: Iceberg Interactive
Διάθεση: Zoetrope Interactive
Players: 1
Requirements: 6GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core i3-4160 στα 3.60GHz ή ανώτερος, Κάρτα γραφικών NVIDIA® GeForce® GTX 480/570/670 ή ATI Radeon HD 5870/5850 ή ανώτερη, Χώρος στο σκληρό δίσκο 8GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 7 64-bit ή ανώτερο
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 6/6/2017
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification