Reviews Dragon Quest Heroes II
Comments (0)

Dragon Quest Heroes II

Αν θες ειρήνη, ετοιμάσου για πόλεμο.

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/7e/64/70/dragon-quest-heroes-2-box-43-1494006141.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Αν θες ειρήνη, ετοιμάσου για πόλεμο.

Μερικούς μήνες μετά την κυκλοφορία του Toukiden 2 η Omega Force επιστρέφει στο προσκήνιο παρουσιάζοντάς μας τον διάδοχο του Dragon Quest Heroes: The World's Tree Woe and the Blight Below. Το πρώτο κεφάλαιο της σειράς ήταν μια crossover δημιουργία, η οποία αναμείγνυε το χαρακτηριστικό Action/Hack and Slash gameplay των σειρών Warriors (Dynasty Warriors, Samurai Warriors, Warriors Orochi κτλ.) με το RPG DNA της σειράς Dragon Quest της Square Enix. Η μίξη αυτή ήταν αρκετά επιτυχημένη, εντούτοις υπήρχαν αρκετοί τομείς που επιδέχονταν σημαντική βελτίωση. Για παράδειγμα, το σενάριο του Dragon Quest Heroes ήταν εξαιρετικά τετριμμένο και διακατέχονταν από μια παιδική αφέλεια. Επίσης, είχαμε συναντήσει προβλήματα στο A.I., ενώ απογοητευτική κρίθηκε και η απουσία του co-op. Να σημειωθεί εδώ ότι η πλειοψηφία των δημιουργιών της Omega Force υποστηρίζει τόσο τοπικό, όσο online co-op.

Παρά τα παραπάνω προβλήματα το Dragon Quest Heroes κατάφερε να σημειώσει ικανοποιητικές πωλήσεις, οπότε η Omega Force πήρε το... πράσινο φως για την ανάπτυξη ενός sequel. Το Dragon Quest Heroes II κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάιο στην Ιαπωνία για PS4, PS3 και PS Vita και ένα σχεδόν χρόνο μετά καταφτάνει και στην Δύση στα PC και PS4. Η Square Enix δείχνει διατεθειμένη να στηρίξει και το Switch, καθώς το Dragon Quest Heroes I&II (περιλαμβάνει και τα δύο κεφάλαια της σειράς) αποτέλεσε έναν από τους launch τίτλους της κονσόλας της Nintendo στην Ιαπωνία. Για την ώρα πάντως παραμένει άγνωστο αν θα το δούμε και στην Ευρωπαϊκή αγορά.


Το ερώτημα στην προκειμένη περίπτωση είναι αν η Omega Force, μια εταιρεία που δεν φημίζεται για τους ¨πειραματισμούς” της (όλες οι δημιουργίες της είναι σχεδόν πανομοιότυπες), θα καταφέρει να εξελίξει την gameplay φόρμουλα του Dragon Quest Heroes και να μας παρουσιάσει κάτι νέο. Δεν κρύβουμε ότι η πρόσφατη ενασχόλησή μας με τα Toukiden 2 και Berserk and the Band of the Hawk μας κούρασε και διατηρούμε σημαντικές επιφυλάξεις για το αν η ιαπωνική εταιρεία ανάπτυξης θα δείξει αυτή τη φορά διάθεση για πειραματισμό.

Η αρχαία προφητεία εκπληρώνεται
To Dragon Quests Heroes II δεν ακολουθεί τα γεγονότα του προκατόχου του, αλλά αντίθετα εκτυλίσσεται σε έναν νέο κόσμο. Με βάση το lore στο παρελθόν είχε λάβει χώρα ένα ανελέητος πόλεμος, ο οποίος έμεινε γνωστός ως “The War of Two Kings”. Εν τω μεταξύ, μια αρχαία προφητεία προμηνύει ότι αν ξεσπάσει ξανά πόλεμος ένας δράκος θα εμφανιστεί και θα καταπιεί τον ήλιο. Παρόλα αυτά, μετά το τέλος του “The War of Two Kings” επικράτησε ειρήνη και τα επτά βασίλεια του κόσμου ζούσαν αρμονικά μεταξύ τους.

Η ιστορία ξεκινά από το βασίλειο της Orenka, εκεί όπου και θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε τους δύο βασικούς πρωταγωνιστές της ιστορίας. Τα ξαδέρφια Lazarel και Teresa βρίσκονται στο ειρηνικό βασίλειο για να τελειοποιήσουν την εκπαίδευσή τους και να καταφέρουν μια μέρα να γίνουν ιππότες. Ο Lazarel και η Teresa γεννήθηκαν στην Dunisia και προς μεγάλη έκπληξή τους διαπιστώνουν ότι ο στρατός της χώρας τους, ο οποίος μάλιστα απαρτίζεται από διάφορα τέρατα, εισβάλλει στο βασίλειο της Orenka. Οι δύο ήρωες αποφασίζουν παρά την καταγωγή να σταθούν πλάι στους στρατιώτες της Orenka και να την υπερασπίσουν. Μετά το τέλος της μάχης οι Lazarel και Teresa κατηγορούνται για κατασκοπεία, εντούτοις ύστερα από την παρέμβαση της Lady Desdemona καταφέρνουν να αποδείξουν την αθωότητά τους.

Κατόπιν αυτού, καλούνται να ταξιδέψουν μαζί με την Desdemona στην Accordia και να ζητήσουν ακρόαση από τον σοφό βασιλιά της με στόχο να αποτρέψουν την επέκταση του πολέμου και στα υπόλοιπα βασίλεια του κόσμου. Λαμβάνοντας υπόψη μας τα παραπάνω είναι δεδομένο ότι και αυτή τη φορά έχουμε να κάνουμε με ένα κοινότυπο “σώστε τον κόσμο” σενάριο, το οποίο έχει ως επίκεντρο την προαιώνια πάλη των δυνάμεων του καλού και του κακού. Σε σύγκριση με το πρώτο κεφάλαιο της σειράς πάντως, η ιστορία είναι σαφώς πιο ενδιαφέρουσα και διαθέτει τις απαραίτητες ίντριγκες για να διατηρήσει ζωντανό τον ενδιαφέρον σας.


Πέρα από τους Lazarel και Teresa θα συναντήσετε αρκετούς ακόμη χαρακτήρες και μάλιστα αρκετοί εξ' αυτών όπως ο Torneko και η Maribel προέρχονται από τα προηγούμενα κεφάλαια της σειράς Dragon Quest. Συνολικά υπάρχουν 15 playable χαρακτήρες, ενώ στο μέλλον αναμένεται να προστεθούν ακόμη περισσότεροι ως DLC. Με δεδομένο ότι το party σας θα πρέπει να απαρτίζεται από τέσσερις χαρακτήρες, θα πρέπει να πειραματιστείτε για να καταλήξετε σε αυτούς που ταιριάζουν περισσότερο στις απαιτήσεις σας. Όπως είναι αναμενόμενο βέβαια θα χρειαστεί να αφιερώσετε αρκετό χρόνο αν θέλετε να τους ανεβάσετε όλους στο μέγιστο δυνατό level (99).

Ανηλεής σφαγή χαριτωμένων τεράτων
To μοντέλο χειρισμού, καθώς και οι βασικοί μηχανισμοί του συστήματος μάχης δεν έχουν αλλάξει και πολύ σε σύγκριση με το Dragon Quest Heroes, αλλά και τις υπόλοιπες δημιουργίες της Omega Force. O ήρωάς σας έχει πρόσβαση σε δύο ειδών επιθέσεις, οι οποίες εκτελούνται με τα face buttons του DualShock 4 και μπορούν παράλληλα να συνδυαστούν για να εκτελέσετε μια σειρά από combos. To musou bar των Dynasty και Samurai Warriors αντικαθίσταται εδώ από την Tension bar. Κάθε φορά που επιτίθεστε ή δέχεστε hits από τους αντιπάλους σας η Tension bar γεμίζει σταδιακά και μόλις φτάσει στο μέγιστο στάδιο μπορείτε να πατήσετε το κουμπί Ο για να μπείτε σε... YOLO mode. Όταν ενεργοποιήσετε το Tension σας είστε άτρωτοι για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, έχετε άπειρο mana (κανονικά καταναλώνεται όποτε εκτελείτε ένα skill) και παράλληλα μπορείτε να εξαπολύσετε μια πανίσχυρη special επίθεση (πατώντας και πάλι το Ο), η οποία καταστρέφει όλους τους εχθρούς που βρίσκονται στην οθόνη σας και προκαλεί τρομακτικά πλήγματα στα bosses.


Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει και στα Monster Medals, μια σειρά από power-ups, τα οποία “πέφτουν” κατά την διάρκεια της μάχης. Τα Monster Medals χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, σε αυτά σας επιτρέπουν να επικαλεστείτε διάφορα πλάσματα στο πεδίο της μάχης για να μονομαχήσουν πλάι σας (Sentries) και σε αυτά που έχουν ένα “one-shot effect” (Saviours). Στην δεύτερη περίπτωση για παράδειγμα ένα πέτρινο πλάσμα πέφτει από τον ουρανό και προκαλεί μεγάλη ζημιά σε όλα τα τέρατα που βρίσκονται γύρω του. Τα πιο ενδιαφέροντα Monster Medals, είναι αυτά που ανήκουν στην τρίτη και τελευταία κατηγορία, καθώς σας επιτρέπουν να μεταμορφωθείτε για ένα μικρό χρονικό διάστημα σε διάφορα πλάσματα (Substitutes). Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι δύναται να μεταμορφωθείτε σε ένα τεράστιο πέτρινο golem, σε ένα mech, σε έναν γιγαντιαίο ιππότη κ.ο.κ.

Ο αρχικός ενθουσιασμός από την εξολόθρευση χιλιάδων εχθρών αρχίζει σταδιακά να φθίνει, αλλά το σενάριο και το ομαλό character progression καταφέρνουν να σώσουν την... παρτίδα και να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον σας.

Να σημειώσουμε επίσης ότι με το L2 μπορείτε να αλλάξετε χαρακτήρα μέσα στην μάχη και να αναλάβετε τον έλεγχο των υπολοίπων τριών μελών του party σας. Στο Dragon Quest Heroes II έχουν προστεθεί και tag επιθέσεις, οι οποίες σας επιτρέπουν να αλλάξετε χαρακτήρα και να εκτελέσετε ένα ability με τον δεύτερο. Το όφελος είναι ότι το ability που εκτελεί ο δεύτερος χαρακτήρας καταναλώνει λιγότερο mana. Με δεδομένο πάντως ότι θα πρέπει να πατήσετε αρκετά κουμπιά για να γίνει η όλη διαδικασία η εκτέλεση των tag επιθέσεων δεν είναι τόσο λειτουργική όσο θα θέλαμε.


Τα Monster Medals και η δυνατότητα εκτέλεσης διαφόρων abilities για κάθε χαρακτήρα καταφέρνουν να δώσουν λίγο παραπάνω βάθος στο σύστημα μάχης. Για τα δεδομένα ενός Action RPG πάντως το σύστημα μάχης κρίνεται απλοϊκό, καθώς οι button mashing τακτικές βασιλεύουν, όπως ακριβώς ισχύει σε όλες τις δουλειές της Omega Force. Σε ότι αφορά το Α.Ι., παρατηρούνται και πάλι προβλήματα, καθώς τα υπόλοιπα μέλη του party σας δεν μπαίνουν στον κόπο να εκτελέσουν τα abilities τους. Το μόνο θετικό είναι ότι κάποιες φορές σας θεραπεύουν αν τα hit points σας πέσουν σε ένα χαμηλό επίπεδο. Το εχθρικό Α.Ι είναι απαράδεκτο, καθώς οι βασικοί εχθροί απλά περιφέρονται στον χάρτη και περιμένουν από εσάς να τους πετσοκόψετε. Στα boss fights η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη, αν και τα bosses χρησιμοποιούν συγκεκριμένα μοτίβα στις επιθέσεις τους, οπότε μπορείτε πολύ εύκολα να τις αποφύγετε κάνοντας dodge ή να τις μπλοκάρετε. Ένα στοιχείο που μας ξένισε είναι ότι τα bosses “κλειδώνουν” μονίμως στον εκάστοτε χαρακτήρα που ελέγχετε και ακολουθούν το κάθε σας βήμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται κάποιες απότομες διακυμάνσεις στον συνολικό βαθμό πρόκλησης, ο οποίος πάντως είναι σε γενικές γραμμές χαμηλός.

Περισσότερα RPG στοιχεία
Το Dragon Quest Heroes II διαθέτει ένα πιο περίπλοκο leveling system από τον προκάτοχό του, καθώς ο Lazarel και η Teresa μπορούν να αλλάξουν Vocations. Πρακτικά μιλάμε για πέντε ξεχωριστά classes, τα οποία ονομάζονται Warrior, Martial Artist, Mage, Priestess και Thief. Να σημειωθεί ότι κάθε Vocation έχει πρόσβαση σε ξεχωριστά abilities και weapon proficiencies. Εσείς από την πλευρά σας έχετε την δυνατότητα να μείνετε στο αρχικό Vocation (Warrior) και να μάθετε όλα τα abilities και τα skills του είτε να αλλάξετε Vocation στην πορεία. Γενικώς δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην εναλλαγή των Vocations και μάλιστα αν αφιερώσετε αρκετό χρόνο μπορείτε να τελειοποιήσετε τις ικανότητές σας και στα πέντε Vocations.


Μια ακόμη σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο κεφαλαίων της σειράς είναι ότι εδώ υπάρχει ένας αρκετά μεγάλος κόσμος για να εξερευνήσετε. Αντίθετα στο Dragon Quest Warriors επιλέγατε τις αποστολές σας από ένα κεντρικό hub. Εδώ λοιπόν μπορείτε να περιπλανηθείτε ελεύθερα από την μια περιοχή του χάρτη σε κάποια άλλη ή ακόμη και να κάνετε fast travel αν ξεκλειδώσετε τα απαραίτητα checkpoints. Φυσικά στον χάρτη υπάρχουν και διάφορες πόλεις, οι οποίες έχουν τους κατάλληλους vendors για να αγοράσετε νέα όπλα, να αναβαθμίσετε τα accessories και να αναλάβετε διάφορα side quests. Οι προαιρετικές αποστολές δεν παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον υπό την έννοια ότι δεν εμβαθύνουν στο lore, αλλά η ενασχόλησή σας μαζί τους σας ανταμείβει πλουσιοπάροχα με xp.

Online δραστηριότητες
Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, το Dragon Quest Heroes II υποστηρίζει co-op 2-4 παικτών. Υπάρχει μάλιστα και μια σειρά από multiplayer dungeons, στα οποία καλείστε να μονομαχήσετε με πανίσχυρα τέρατα για να κερδίσετε αμύθητο loot και xp. To matchmaking λειτουργεί ιδανικά, αφού υπάρχει ένα κεντρικό lobby για να αναζητήσετε συμπαίκτες στην εκάστοτε αποστολή. Από την άλλη δεν υποστηρίζεται voice chat, οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε gestures για να επικοινωνήσετε με τους άλλους παίκτες.

Το matchmaking στις story missions, οι οποίες μπορούν να παιχθούν co-op, είναι κάπως δύστροπο, αφού θα πρέπει να υπάρξει κάποιος παίκτης που να ζητήσει βοήθεια για να μπορέσετε να μπείτε στο game του. Παράλληλα, τίθεται και ο περιορισμός ότι θα πρέπει να έχετε ολοκληρώσει την αντίστοιχη αποστολή παίζοντας solo για να μπορέσετε να παίξετε co-op. Παρά το πρόβλημα αυτό η προσθήκη του co-op κρίνεται συνολικά ως ευεργετική, ενώ τα dungeons προσφέρουν πλούσιο end game περιεχόμενο σε όσους έχουν αφιερώσει ήδη 30 ώρες για να ολοκληρώσουν τα βασικά quests.


Μάχες στα επτά βασίλεια
Η νέα δουλειά της Omega Force στέκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο από οπτικής πλευράς, τρέχοντας στα 1080/60fps χωρίς να παρατηρούνται πτώσεις του frame rate. Ο σχεδιασμός των πλασμάτων και των χαρακτήρων είναι εξαιρετικός, αν και δεν για να είμαστε ειλικρινείς δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από τον Akira Toriyama. O Ιάπωνας artist έχει φιλοτεχνήσει την σειρά Dragon Ball και έχει εργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν στο Dragon Quest, αλλά και σε άλλα JRPG (Chrono Trigger, Blue Dragon). Τα particle effects κλέβουν την παράσταση, καθώς η οθόνη σας πλημμυρίζει με φανταχτερά χρώματα και εκρήξεις κάθε φορά που χρησιμοποιείτε τις tension επιθέσεις σας. Δυστυχώς δεν έχει δοθεί η ανάλογη προσοχή και στο σχεδιασμό του περιβάλλοντος, καθώς συναντήσαμε χοντροκομμένα textures.

Σε ηχητικό επίπεδο ξεχωρίζουμε το voice acting, καθώς όλοι οι ηθοποιοί ερμηνεύουν με μεράκι τους ρόλους τους. Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν τόσο αγγλικά voice-overs, όσο και ιαπωνικά και μάλιστα και τα δύο στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. Τα παράπονά μας εντοπίζονται κυρίως στο soundtrack, το οποίο απαρτίζεται κυρίως από επανεκτελέσεις διαφόρων μουσικών θεμάτων της σειράς που τις έχουμε ακούσει εκατοντάδες φορές στο παρελθόν. Σεβόμαστε απεριόριστα τον Koichi Sugiyama για την πεντηκονταετή προσφορά του στη μουσική, αλλά είναι φανερό ότι πλέον έχει στερέψει από νέες ιδέες και ήρθε η ώρα να αποσυρθεί.


Μικρά βήματα προόδου
Οι developers κατάφεραν να προβούν σε μια σειρά βελτιώσεων παρουσιάζοντάς μας ένα sequel που παρουσιάζεται σε όλους τους τομείς ανώτερου του προκατόχου του. Το σεναριακό concept είναι τετριμμένο, εντούτοις αυτή τη φορά υπάρχει περισσότερη ίντριγκα, η προσθήκη του co-op δρα ευεργετικά προσφέροντας επιπλέον end game περιεχόμενο, ενώ το σύστημα με τα Vocations δίνει ακόμη περισσότερο βάθος στο character progression. Παρά τις βελτιώσεις αυτές όμως ο βασικός πυρήνας του gameplay παραμένει αμετάλλακτος, οπότε έχουμε να κάνουμε με ένα ακόμη Warriors spin-off που απευθύνεται σε ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό. Αν σας αρέσουν οι δουλειές της Omega Force, σαφώς και μπορείτε να επενδύσετε άφοβα, αν όμως ψάχνετε για ένα Action RPG με εξελιγμένο σύστημα μάχης, καλό θα είναι να στραφείτε σε άλλες προτάσεις της αγοράς.

Θετικά:
- H προσθήκη των Vocations σας δίνει περισσότερες επιλογές στην εξέλιξη του χαρακτήρα σας
- Γοητευτικό art direction
- Σταθερό frame rate στα 60fps
- 15 playable χαρακτήρες με αρκετούς παλιούς γνώριμους της σειράς
- Μεγάλη διάρκεια
- Τα co-op dungeons επεκτείνουν σημαντικά την συνολική αντοχή του στο χρόνο
- Πιο ενδιαφέρον σενάριο από τον προκάτοχό του
- Τεράστια ποικιλία στα Monster Medals

Αρνητικά:
- Χαμηλό Α.Ι.
- Ανακύκλωση παλιών μουσικών θεμάτων στο soundtrack
- “Φτωχό” level design
- Το σύστημα μάχης στηρίζεται στη λογική του button mashing
- Δύστροπο matchmaking στις story missions

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 6.5
Gameplay: 7
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 7.1

Παρουσιάζει ένα καλύτερο πρόσωπο από τον προκάτοχό του, αλλά ταλανίζεται από τις παθογένειες των δημιουργιών της Omega Force.

Παντελής Δασκαλέλος  

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

Dragon Quest Heroes 2

[Αρχική δημοσίευση: 8/12/16] Η Square Enix ανακοίνωσε ότι το Dragon Quest Heroes 2 θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη στις 28...
Posted (16 Apr 2017)

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 7.1
User Score ( 8 votes ) 7.06
User Reviews 0
Genre: Action RPG/Hack and Slash
Developer: Omega Force
Publisher: Square Enix
Διάθεση: Digiworld Computers (210-3307045)
Players: 1 (2-4 co-op)
Requirements: 4GB RAM, Επεξεργαστής Inter Core i7 870 2.8GHz, Κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce GTS 450/AMD Radeon HD 5770, Χώρος στο σκληρό δίσκο 30GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 7/8.1/10 (64-bit)
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: PC: 25/4/2017, PS4: 28/4/2017
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL )
thumb
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS
Notification