Reviews Outlast 2
Comments (13)

Outlast 2 Hot

Ο ναός των καταραμένων.

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/f3/3a/3e/outlast-2-box-95-1493584794.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Ο ναός των καταραμένων.

To 2013 η Red Barrels κατάφερε να μας σοκάρει ευχάριστα με το Outlast, ένα Survival Horror που εκτυλίσσονταν στη ψυχιατρική κλινική Mount Massive Asylum. Σε αντίθεση με τα Resident Evil και Silent Hill, στα οποία μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε διάφορα όπλα για να αμυνθείτε, ο πρωταγωνιστής του Outlast (Miles Upshut) ήταν ένας απλός δημοσιογράφος που δεν είχε κανένα όπλο πέρα από την... κάμερά του. Η προσέγγιση αυτή σαφώς και δεν ήταν πρωτοποριακή, καθώς έξι μήνες πριν τη δημιουργία της Red Barrels είχε βγει το Slender: The Arrival, ενώ είχε προηγηθεί και η σειρά Clock Tower στην πέμπτη οικιακή γενιά κονσολών.

Παρά το γεγονός ότι το concept του άοπλου ήρωα, ο οποίος θα πρέπει να βασιστεί στα αντανακλαστικά του και να ξεγελάσει τους αντιπάλους του για να καταφέρει να επιβιώσει, είχε εξερευνηθεί στο παρελθόν από άλλους developers, η Red Barrels πέτυχε να προσφέρει κάτι διαφορετικό. Η ζοφερή ατμόσφαιρα, τα αλλεπάλληλα jump scares, το σκοτάδι (o αρχέγονος φόβος της ανθρώπινης ύπαρξης) που απλώνονταν στο Mount Massive Asylum και οι ψυχοπαθείς τρόφιμοί του κατάφεραν να μας ανατριχιάσουν και να παγώσουν το αίμα που κυλά στις φλέβες μας. Το Outlast επίσης πέρασε στην ιστορία και ως το πρώτο αξιόλογο game της υπηρεσίας PlayStation Plus, ενώ στο μέλλον η δωρεάν διάθεσή του και στο Xbox One (Xbox Live Gold) συνέβαλε τα μέγιστα στην εμπορική επιτυχία του. Για του λόγου του αληθές να σημειώσουμε ότι μέχρι τον Οκτώβριο του 2016 είχαν πουληθεί 4 εκατομμύρια αντίτυπα του Outlast.


Όπως λέει και η σοφή λαϊκή ρήση όμως το δύσκολο δεν είναι να αναρριχηθείς ως την κορυφή, αλλά να καταφέρεις να κρατηθείς εκεί. Ως εκ τούτου, οι προσδοκίες μας από το νέο πόνημα της Red Barrels είναι πολύ υψηλότερες. Άραγε το Outlast 2 θα καταφέρει να μας χαρίσει ακόμη περισσότερη... τρομάρα; Ελέγξτε την μπαταρία της κάμεράς σας, πάρτε μερικούς επιδέσμους για κάθε ενδεχόμενο και ετοιμαστείτε για ένα νέο ταξίδι στα άδυτα του τρόμου και της φρίκης.

Σκοτώνοντας στο όνομα του Κυρίου
O διάδοχος του Outlast λαμβάνει χώρα σε ένα εντελώς διαφορετικό setting, αφού αυτή την φορά θα εγκαταλείψετε το Colorado για να περιπλανηθείτε στην αφιλόξενη Arizona. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο συναντάμε τον Blake Langermann, έναν ρεπόρτερ που εξερευνά παρέα με την γυναίκα του (Lynn) τον θάνατο (η πιθανότερη εκδοχή είναι η δολοφονία) μιας νεαρής εγκύου γυναίκας αγνώστων στοιχείων. Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ επισκέπτεστε την περιοχή Supai της Arizona με το ελικόπτερό σας, το οποίο και προσεδαφίζεται βιαίως μετά από μια μηχανική βλάβη. Μετά τη συντριβή χάνετε τα ίχνη της γυναίκας σας, οπότε η αποστολή σας είναι να εξερευνήσετε την γύρω περιοχή για να την εντοπίσετε.


Σε αντίθεση με το πρώτο κεφάλαιο της σειράς, όπου και είχαμε δει έναν σχετικά “ήρεμο” πρόλογο που δεν προμήνυε την φρίκη που θα συναντούσατε στο Mount Massive Asylum, εδώ η Red Barrels σας ρίχνει απευθείας στα βαθιά. Στο πρώτο κιόλας λεπτό θα συναντήσετε έναν σταυρωμένο και γδαρμένο άνθρωπο και θα συνειδητοποιήσετε ότι η ειδυλλιακή πόλη Temple Gate έχει μετατραπεί σε μια κόλαση επί γης. Τουλάχιστον αυτό πιστεύουν και οι κάτοικοί της, οι οποίοι υπό της οδηγίες του αιδεσιμότατου Knoth προβαίνουν σε διάφορες φρικαλεότητες με στόχο να εμποδίσουν την έλευση του Αντίχριστου. Το Outlast 2 πάντως δεν εγκλωβίζεται στις θρησκευτικές και θεοσοφικές αναφορές του, αλλά αντίθετα μας διδάσκει ότι η τυφλή πίστη σε οποιαδήποτε θρησκεία είναι ικανή να οδηγήσει τον άνθρωπο σε αποτρόπαιες πράξεις.

Όπως είναι αναμενόμενο, οι ακόλουθοι του Knoth διακρίνονται για τις ξενοφοβικές τάσεις τους και ως εκ τούτου σύντομα θα βρεθείτε κυνηγημένοι. Πέρα από τους αιρετικούς, o Blake βρίσκεται κυνηγημένος και από το ίδιο του το παρελθόν. Μάλιστα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα δείτε διάφορα flashbacks, τα οποία ρίχνουν φως στις άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς του. Λαμβάνοντας υπόψη μας τα παραπάνω, μπορούμε να πούμε ότι το Outlast 2 όχι μόνο διαθέτει ένα ενδιαφέρον σεναριακό υπόβαθρο, αλλά διακρίνεται και για την πλοκή του. Να σημειώσουμε ότι οι developers εμπνεύστηκαν σε μεγάλο βαθμό από μια σειρά ιστορικών γεγονότων και κυρίως από τη μαζική τελετουργική αυτοκτονία των κατοίκων της Jonestown.


Όλες οι εκφάνσεις του τρόμου

Ο τρόμος στο Outlast 2 έχει πολλά πρόσωπα, καθώς από τη μια πλευρά έχουμε τους αιρετικούς κατοίκους της Temple Gate που σας κυνηγούν επίμονα με στόχο να σας ξεκοιλιάσουν, αλλά και την Marta, μια γυναίκα που σας καταδιώκει από την αρχή μέχρι το τέλος της περιπέτειάς σας. Η περίπτωση της Marta μας έφερε στο νου τον Nemesis από το Resident Evil 3, αλλά και τον Pyramid Head από το Silent Hill 2 και όπως είναι φυσικό κάθε φορά που την αντικρίζαμε τρέχαμε στην κοντινότερη κρυψώνα.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Red Barrels έχει εφοδιάσει το Survival Horror της με αρκετά jump scares, αν και οι οφείλουμε να σημειώσουμε ότι τα περισσότερα εξ' αυτών είναι άκρως προβλέψιμα. Εδώ βέβαια παίζει σημαντικό ρόλο ο βαθμός εξοικείωσής σας με το genre. Αν έχετε παίξει το Outlast και την πλειοψηφία των Survival Horror μάλλον δύσκολα θα τρομάξετε. Εντούτοις, ακόμη και οι έμπειροι παίκτες είναι δεδομένο ότι θα σοκαριστούν από τις ιδιαίτερα ειδεχθείς σκηνές βίας. Αν μάλιστα η Marta σας πιάσει στα χέρια σας, το πιθανότερο είναι ότι θα πεθάνετε σε ένα πραγματικό λουτρό αίματος.


Η αγωνία ανεβαίνει στο κατακόρυφο όταν θα πρέπει να διασχίσετε σκοτεινές περιοχές, καθώς ο μόνος σας σύμμαχος είναι η νυχτερινή όραση που προσφέρει η κάμερα σας. Για παράδειγμα, αρκετές φορές θα χρειαστεί να μετακινηθείτε κάτω από τις αυλές των κτηρίων, ενώ παράλληλα οι σεληνιασμένοι κάτοικοι της Temple Gate σάς αναζητούν με τους φακούς τους. Με δεδομένο ότι οι μπαταρίες που θα βρείτε είναι περιορισμένες θα χρειαστεί να κάνετε οικονομία και ως εκ τούτου θα υπάρξουν και περιπτώσεις που είστε αναγκασμένοι να κινηθείτε χωρίς καμία πηγή φωτός. Ευτυχώς στους εξωτερικούς χώρους το φως του φεγγαριού είναι αρκετό για να σας βοηθήσει να βρείτε τον δρόμο σας.

Οι σκηνές βίας και τρόμου στις οποίες σας υποβάλλει είναι τόσο εφιαλτικές που θα σας σοκάρουν ακόμη και αν παίζετε μέρα μεσημέρι ή με άπλετο φως.


Outlast 1.5

Κάνοντας μια μικρή ανακεφαλαίωση, το Outlast 2 διαθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να σας χαρίσει μια αξιόλογη Survival Horror εμπειρία, η οποία είναι εφάμιλλη και σε σημεία ανώτερη από αυτήν που προσέφερε ο προκάτοχός του (κυρίως λόγω του σεναρίου και της θεματολογίας του). Δυστυχώς όμως σε ότι αφορά το gameplay οι developers δεν έκαναν το βήμα παραπάνω. Χωρίς ίχνος υπερβολής στο Outlast 2 συναντάμε μόλις ένα νέο μηχανισμό, καθώς η κάμερά σας είναι εφοδιασμένη με ένα μικρόφωνο που σας επιτρέπει να ακούσετε διάφορους περιβαλλοντικούς ήχους. Μπορείτε λόγου χάρη να ανοίξετε το μικρόφωνο όταν βρίσκεστε πίσω από μια πόρτα για να ακούσετε αν υπάρχει κάποιος εχθρός πίσω από αυτήν.


Από εκεί και πέρα εδώ συναντάμε την ίδια ακριβώς συνταγή. Κοινώς ανοίγετε τη νυχτερινή όραση της κάμερας για να δείτε καλύτερα στο σκοτάδι και ενίοτε κρύβεστε κάτω από κρεβάτια ή μέσα σε βαρέλια και ντουλάπες για να αποφύγετε τους διώκτες σας. Οι κλασικές σκηνές καταδίωξης μεταφέρονται αυτούσιες και ως εκ τούτου ο βασικός στόχος σας είναι να βρείτε πού ακριβώς θα πρέπει να πάτε/κρυφτείτε για να γλυτώσετε από τους ακόλουθους του Knoth και την Marta. Οι σκηνές με την Marta μπορούν να χαρακτηριστούν ως τα άτυπα boss fights του Outlast 2, αλλά και πάλι το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βρείτε τον τρόπο να την προσπεράσετε πριν σας καρφώσει την αξίνα της στα αχαμνά σας.

Γενικώς μπορούμε να πούμε ότι το gameplay στηρίζεται κυρίως σε trial and error τακτικές, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη φαντασία ή κάποια εξεζητημένη σκέψη από τον παίκτη. Αν κινηθείτε βέβαια σε λάθος δρόμο, οι εχθροί σας θα σας σκοτώσουν και θα οδηγηθείτε στο κοντινότερο checkpoint. Το Α.Ι πάντως είναι αισθητά χαμηλό, αφού οι αντίπαλοί σας κινούνται με προκαθορισμένο τρόπο, οπότε αρκεί να κρυφτείτε σε ένα σημείο, να τους αφήσετε να σας προσπεράσουν και στη συνέχεια να τρέξετε προς την έξοδο.


Με δεδομένο ότι οι trial and error τακτικές είναι αρκετές για να επιβιώσετε, τα τέσσερα επίπεδα δυσκολίας (Normal, Hard, Nightmare και Insane) του Outlast 2 δεν έχουν πολύ σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Σαφώς στο Insane αρκεί ένα hit για να πεθάνετε (το ίδιο ισχύει κάποιες φορές ακόμη και στο Normal) και τα consumables (μπαταρίες και επίδεσμοι) είναι περιορισμένα, εντούτοις αν έχετε εξοικειωθεί με την δομή των levels δεν θα αντιμετωπίσετε κάποιο σημαντικό πρόβλημα. Κατόπιν αυτού, ο συνολικός βαθμός πρόκλησης είναι αναμφισβήτητα χαμηλός. Η διάρκεια του Outlast 2 κυμαίνεται στις 8 περίπου ώρες αν ασχοληθείτε με την συλλογή των collectables, εντούτοις είναι εφικτό να το ολοκληρώσετε ακόμη πιο γρήγορα (5-6 ώρες) αν κάνετε τα απολύτως βασικά. Ούτως ή άλλως δεν έχετε πολύ χρόνο για να... θαυμάσετε τα τοπία και να εξερευνήσετε, αφού από κάποιο σημείο και μετά βρίσκεστε μονίμως στο τρέξιμο για να αποφύγετε τους αντιπάλους σας.

Αποτυπώνοντας το πρόσωπο του τρόμου
Από οπτικής πλευράς οι developers μας παρουσιάζουν ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που είχαμε δει στο Outlast, χρησιμοποιώντας την ίδια ακριβώς μηχανή γραφικών, δηλαδή την Unreal Engine 3. To Outlast 2 τρέχει στα 1080p/60fps χωρίς να παρατηρούνται πτώσεις του frame rate ή screen tearing, ενώ παράλληλα έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στην απεικόνιση των χαρακτήρων και του περιβάλλοντος. Ειδικότερα σε ότι αφορά το level design, αυτή τη φορά συναντάμε μεγαλύτερους χάρτες και ποικίλες εξωτερικές τοποθεσίες. Οι εντυπωσιακοί φωτισμοί συμβάλλουν στη δημιουργία μιας ανατριχιαστικής ατμόσφαιρας και παράλληλα το αίμα ρέει με τους κουβάδες κάθε φορά που πέφτετε στα χέρια της Marta ή των ξενοφοβικών κατοίκων του Temple Gate.


Θετικές εντυπώσεις αφήνει και ο ηχητικός τομέας, καθώς τα μουσικά θέματα εναλλάσσονται συνεχώς και εκτοξεύουν την αγωνία σας στο κατακόρυφο στις σκηνές καταδίωξης. Σημαντικό ρόλο παίζουν και τα ηχητικά εφέ, αφού σας επιτρέπουν να εντοπίσετε τους αντιπάλους σας και αποτελούν τον μοναδικό σύμμαχό σας όταν επικρατεί συσκότιση. Το voice acting αποτελεί το κερασάκι στη τούρτα, αφού όλοι οι ηθοποιοί δίνουν πειστικές ερμηνείες και αποδίδουν με πάθος και ένταση τους ρόλους τους.

Παίρνοντας το εύκολο μονοπάτι
Εάν λάβουμε υπόψη μας την εμπορική επιτυχία του Outlast, αλλά και το γεγονός ότι μεσολάβησαν τέσσερα περίπου χρόνια από την κυκλοφορία του θα περίμενε κανείς ότι η Red Barrels θα είχε τη διάθεση να μας προσφέρει κάτι διαφορετικό. Σε ότι αφορά το gameplay όμως το Outlast 2 δεν διαφέρει πρακτικά από τον προκάτοχό του ή από τα δεκάδες walking simulators που έχουν κατακλύσει την αγορά τα τελευταία χρόνια. Σαφώς και υπάρχουν σημαντικές βελτιώσεις στο τεχνικό κομμάτι, γερές δόσεις τρόμου και αποτροπιασμού και ένα ενδιαφέρον σενάριο που σας κρατά σε αγωνία μέχρι το τέλος, εντούτοις το τελικό προϊόν δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις υψηλές προσδοκίες μας.

Θετικά:
- Εμπνευσμένο σενάριο που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος
- Γερές δόσεις ψυχολογικού τρόμου και αλλεπάλληλα jump scares
- Υπέροχα lighting effects
- Άρτιος ηχητικός τομέας
- Σταθερό frame rate

Αρνητικά:
- Μικρή σχετικά διάρκεια
- Χαμηλό Α.Ι.
- Έχει το ίδιο ακριβώς gameplay με τον προκάτοχό του

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 9
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 6
Γενικά: 7.6

Ένα τρομακτικό...Running simulator.

Παντελής Δασκαλέλος 

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +3 Shikabane_Hime7 (Level 29) 01/05/2017 13:28
Σίγουρα στο κομμάτι του τρόμου το παιχνίδι παίρνει άριστα αλλά αρνητικό για μένα το ότι δεν είδαμε μεγάλες διαφορές σε σύγκριση με το πρώτο Oulast. Είδα επίσης πολλές ομοιότητες με άλλα horror παιχνίδια.(F.E. A.R., Silent Hill κλπ)
Παρόλα αυτά το παιχνίδι είναι μια πολύ δυνατή εμπειρία για όσους γουστάρουν τρόμο!
#2 +4 Manos (Level 37) 01/05/2017 17:37
Ειλικρινά ότι πιο τρομακτικό έχουμε παίξει. Ο τρόμος και η φρίκη με τις σκηνές που θα δείτε είναι κατά πολύ ανώτερα σκηνικά από το πρώτο Outlast. Νιώθετε ότι διαρκώς απειλείται η ζωή σας. Αν διαρκούσε περισσότερο και είχε ορισμένα επιπλέον στοιχεία στο gameplay, πέρα από το να είσαι διαρκώς κυνηγημένος, θα ήταν ακόμη καλύτερο.
#3 +3 Blood Prince (Level 26) 01/05/2017 20:18
Πολύ ωραίο το review,αλλά επειδή στο laptop μου δεν πρόκειται να παίζει το Outlast 2 γι'αυτό για την ώρα θα προτιμήσω να αγοράσω το πρώτο Outlast ως λάτρης των horror games.Δεν βλέπω την ώρα να το αγοράσω για να το παίξω.Το καλοκαίρι που δεν θα έχω διάβασμα αναμένεται λιώσιμο. :-)

edit:Τελικά με βάση τις ελάχιστες απαιτήσεις,δεν θα έχω πρόβλημα ! Οπότε θα το αγοράσω σίγουρα,αλλά αρχικά θα παίξω το πρώτο που δεν το έχω παίξει και μετά έχει σειρά.
#4 +2 theo5 (Level 12) 01/05/2017 20:21
Επιτέλους ένα καλο Survival Horror τα mechanics είναι ακομα τελεια και είναι οντως τρομακτικο.
#5 DoUzOs (Level 27) 01/05/2017 21:06
Αν είναι όπως τα λέει ο Παντελής (99,9% θα είναι, δηλαδή), τότε κρίμα που έμεινε εκεί το παιχνίδι. Όντως, τέσσερα χρόνια είναι πάρα πολλά για να υπάρξουν απείρως περισσότερες βελτιώσεις, αλλά μείναμε στην αλλαγή του σεναρίου και την βελτίωση των γραφικών. Πάραταυτα, δεν πρόκειται να την γλυτώσει. Αν και μισώ τα Horror παιχνίδια και, κυρίως, τα jumpscares, το πρώτο Outlast το τίμησα και το λάτρεψα. Το ίδιο θέλω να πιστεύω πως θα συμβεί και μ' αυτό.
#6 +1 Thodoris98 (Level 7) 02/05/2017 11:16
Ετοιμάζομαι να το παίξω με κάποιους φίλους. Πραγματικά φαίνεται τρομακτίκο. Πολύ καλό το review μπράβο!
#7 terezos (Level 1) 02/05/2017 19:42
Πολύ καλό review !! Πιστεύω πάντως ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πρόκληση με το insane mode αφού πρέπει να τελειώσεις το παιχνίδι χωρίς να πεθάνεις μιας και δεν υπάρχουν καθόλου saves.Είναι αρκετά δύσκολο και θα πρέπει να μάθεις απέξω όλο το παιχνίδι για να τα καταφέρεις.Αν συνδυάσουμε και το trophy που θέλει να μην φορτίσεις καθόλου την μπαταρία της κάμερας στο insane η πρόκληση είναι ακόμη πιο μεγάλη και θέλει πολύ πρακτική για το platinum.
#8 ashbringer (Level 25) 02/05/2017 20:35
Πολύ καλό review απο τον Παντελή.Παρόλο που έχει μικρή διάρκεια θα το ευχαριστηθώ όσο τίποτα άλλο.Στην κατηγορία survival-horror είναι κορυφή.
#9 Divine Raiden (Level 26) 03/05/2017 19:55
Εξαιρετικό review για άλλη μια φορά απο τον Παντελή!Ένας απο τους λόγους που δεν έπαιξα το πρώτο (πέρα του οτι γενικά δεν μου αρέσουν τα παιχνίδια τρόμου) ήταν το gameplay το οποίο δεν μου τράβηξε την προσοχή.Ναι μεν μπορέι να έχει καλό σενάριο και να είναι είναι πολύ τρομακτικό και αυτό είναι το μεγάλο θετικό μιας και μιλάμε για horror game αλλά αμα δεν σε τραβάει το gameplay σε ένα παιχνίδι όπως και να το κάνεις δε θα σε κρατήσει...Μακά ρι αν βγεί και τρίτο μέρος να το βελτιώσουν...
#10 andioan (Level 4) 05/05/2017 17:38
Για ακόμα μια φορά πολύ ωραίο review Παντελή. Τα flashbacks του παιχνιδιού που σε μετέφεραν στο σχολείο στην αρχή μου φαινόντουσαν αρκετά περίεργα και ασύνδετα με την κανονική πλοκή του παιχνιδιού αλλά μετά, όταν κατάλαβα το ρόλο τους, έκαναν πολύ πιο ενδιαφέρον το σενάριο.
Gameworld συνέχισε την καλή δουλειά!!!!!!
#11 Nemesis11 (Level 9) 12/05/2017 17:38
Το Outlast 2 το σακάτεψα κυριολεκτικά στο PS4 και έχω να πω ότι είναι δέκα σκαλοπάτια πιο πάνω σε όλους τους τομείς από το πρώτο Outlast!!

Υ.γ Σε όσους άρεσε το πρώτο Outlast και το DLC του, απλά δεν χάνουν με τίποτα το Outlast 2.............. ..
#12 Adam_Pap (Level 18) 30/05/2017 16:29
Το ειδα στο ps4 ενος φιλου κ επαθα πλακα, πρεπει να το παρω καποια στιγμη!!
#13 steliospashos17 (Level 2) 05/06/2017 15:59
το θεωρώ καλύτερο από το 1 ... Ειδικά για παρέα το συνιστώ..
Score 7.6
User Score ( 14 votes ) 7.93
User Reviews 0
Genre: Survival Horror
Developer: Red Barrels
Publisher: Red Barrels
Διάθεση: Red Barrels
Players: 1
Requirements: 4GB RAM, Επεξεργαστής Intel i3-530, Κάρτα γραφικών 1GB, Χώρος στον σκληρό δίσκο 30GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 7/8/10 (64-bit)
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 25/4/2017
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL )
thumb
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS
Notification