Reviews Starbound
Comments (2)

Starbound

Ένας ολόκληρος γαλαξίας στην διάθεση σας.

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/f6/3a/bb/Starbound-s-94-1492769786.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Ένας ολόκληρος γαλαξίας στην διάθεση σας.

Η Chucklefish Games είναι μια άγνωστη σε περισσότερους εταιρεία ανάπτυξης, με εξαίρεση όσους έχουν ασχοληθεί με το Terraria της Re-Logic, άρα παρακολουθούν αντίστοιχα και την πορεία της Chucklefish, η οποία ιδρύθηκε από τον Finn ‘Tiy’ Brice, σχεδιαστή ενός μεγάλου τμήματος των γραφικών του Terraria τα οποία άρεσαν σε χιλιάδες παίκτες που το βρήκαν του γούστου τους. 

Ο Brice θεώρησε ότι όταν εργάστηκε για το Terraria, υλοποίησε ένα πολύ μικρό τμήμα του οράματος του για το απόλυτο Exploration Adventure video game, συνεπώς έκρινε σκόπιμο να απομακρυνθεί από την Re-Logic και να προσπαθήσει να το αναπτύξει μόνος του. Επιστρατεύοντας μια έξυπνη επιχειρηματική στρατηγική, ανακοίνωσε την διαθεσιμότητα του τίτλου σε pre-order μορφή από το ψηφιακό κατάστημα Humble Store, υποσχόμενος σημαντικά bonuses στους αγοραστές. Μέσα σε μια μόλις μέρα, πάνω από 10.000 gamers δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στην μοναδική προσφορά να βαπτιστούν NPCs και να αποκτήσουν τον προσωπικό τους ανδριάντα in game, χρηματοδοτώντας έτσι ταχύτατα την παραγωγή του Starbound.

starbound 1

Το παιχνίδι πέρασε μια τριετία σχεδόν σε beta μορφή πριν κυκλοφορήσει στο Steam τον περασμένο Ιούλιο προς μεγάλη μας χαρά. Η ολοκληρωμένη του μορφή μας τοποθέτησε στον ρόλο πλάσματος προερχόμενου εκ μιας από τις επτά γαλαξιακές φυλές, με τους ανθρώπους να είναι μακράν οι πιο βαρετοί ανάμεσα τους. Εκτός από το lore και την εμφάνιση, οι φυλές δεν διαφέρουν προς το παρόν σε τίποτα μεταξύ τους αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει ριζικά σε επερχόμενα updates.

Terraria, ποιο Terraria;
Το Starbound έπρεπε να ξεπεράσει οπωσδήποτε έναν σημαντικό σκόπελο ώστε να επιβιώσει σε μια αγορά που ξεχειλίζει από Exploration-Survival-Crafting games. Την σύγκριση με τις σούπερ επιτυχίες Minecraft και Terraria. Με τον Finn ‘Tiy’ Brice στο τιμόνι του, οι επίδοξοι παίκτες περίμεναν το sequel του Terraria και οι προσδοκίες τους έφτασαν στα ύψη. Παίζοντας θα διαπιστώσετε ότι το Starbound δεν είναι κόπια του Terraria παρά τις όποιες ομοιότητες αλλά ένα ολοκαίνουργιο ψηφιακό σύμπαν που ξεχειλίζει από ευκαιρίες για πολύωρη εξερεύνηση και έκφραση της ατομικότητας σας.

Το Starbound έχει τρία επίπεδα δυσκολίας. Αν δεν έχετε μεγάλη αντοχή στον πόνο, προτείνω να ξεκινήσετε με το casual μέχρι να μάθετε τέλεια όλους τους μηχανισμούς του gameplay. Στο casual ο θάνατος του χαρακτήρα σας στερεί ένα μικροποσό από τα pixels (το νόμισμα του παιχνιδιού) αλλά κρατάτε όλα τα αντικείμενα και παράλληλα, διακτινίζεστε στο αεροσκάφος σας ακόμα και από τα έγκατα ενός πλανήτη.

Στο Survival mode (το μεσαίο επίπεδο δυσκολίας) σας υπόσχομαι ότι θα νιώσετε φυσικό πόνο βλέποντας ας πούμε τον χαρακτήρα σας να πέφτει κατά λάθος σε μια υπόγεια λίμνη και γνωρίζοντας ότι δεν θα ξαναδείτε τα πολύτιμα αντικείμενα που κουβαλούσατε εκτός και αν φτιάξετε κανένα…σκάφανδρο. Το Survival γίνεται υποφερτό μόλις κατασκευάσετε την σημαία της φυλής σας και την τοποθετείτε συχνά πυκνά στα μέρη που βρίσκεστε για να κάνετε εκεί spawning σε περίπτωση που σας βρει αιφνίδια ο θάνατος.

starbound 2
Σύγκριση με Terraria και η λογική του gameplay
Το πρώτο επιχείρημα των υπέρμαχων της σύγκρισης Terraria – Starbound είναι η ομοιότητα των γραφικών και το βασικό game mechanic που δεν είναι άλλο από την εξόρυξη μεταλλευμάτων και πετρωμάτων. Πράγματι, μόλις ο χαρακτήρας σας τηλεμεταφερθεί στην επιφάνεια ενός πλανήτη, αρχίζει να κόβει δέντρα και να σκάβει το έδαφος, αναζητώντας πλούσια κοιτάσματα πρώτων υλών, στα πρότυπα του Terraria.

Αμέσως θα παρατηρήσετε μια τεράστια διαφορά. Αντί για σκεπάρνια και άλλα υλικά εξόρυξης (θα τα κατασκευάσετε στην πορεία αν το επιθυμείτε) ο ήρωας χρησιμοποιεί το matter manipulator, ένα φουτουριστικό εργαλείο που είναι φανερά εμπνευσμένο από τα stun guns του Space: 1999. Σε αντίθεση με τα εργαλεία του Terraria, το matter manipulator αναβαθμίζεται συστηματικά με τα manipulator modules που θα βρείτε στις εξερευνήσεις σας, εξελισσόμενο σε ένα τέλειο εργαλείο εξόρυξης που μπορεί να καταβροχθίσει υλικά, υγρά, να βάψει αντικείμενα και να τα ενώσει.

starbound 3

Αφουγκραστείτε λίγο και θα ακούσετε στο νου σας τους λάτρεις του Terraria να φωνάζουν "Χα, δεν έχει tutorial το Starbound, είμαστε αναγκασμένοι και πάλι να βρούμε τα πάντα μόνοι μας με συνεχείς πειραματισμούς". Η απάντηση του Starbound στους κριτές του είναι αποστομωτική. Τι να το κάνεις το tutorial από την στιγμή που όλες οι διαδικασίες περιγράφονται λεπτομερώς μόλις ο κέρσορας χαϊδέψει ένα εικονίδιο; Είναι στην φύση των video games με τεράστιο περιεχόμενο και απειράριθμα πράγματα να κάνετε να σας ωθούν σε online οδηγούς και το Starbound δεν αποτελεί εξαίρεση, οι βασικοί του όμως μηχανισμοί είναι εντελώς διαφανείς από το πρώτο λεπτό. Ξέρετε τι κάνει το κάθε αντικείμενο, σε τι χρειάζονται τα crafting stations, πόσα και ποιά αντικείμενα έχετε ανάγκη για να φτιάξετε κάτι, που βρίσκονται τα objectives του επόμενου quest.

"Τι quests; Τα sandbox games δεν έχουν quests" αναφωνούν περίτρομοι όσοι επιζητούν να μειώσουν το Starbound αλλά η επίδραση τους μέσα σας ξεθωριάζει μετά τις πρώτες ώρες gameplay, την στιγμή που αποκτάτε μια καλή εικόνα για το αφηγηματικό του πλαίσιο. Το Starbound έχει υπόθεση που εκτυλίσσεται σε σωρεία από story quests, γαρνιρισμένη από optional quests που σας αναθέτουν οι, διασκορπισμένοι σε όλο το σύμπαν, NPCs. Η εισαγωγή μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κάποιος αμόλησε το… Κράκεν στον γαλαξία, καταδικάζοντας σε θάνατο αμέτρητους πλανήτες και πολιτισμούς. Οι φυλές του γαλαξία συσπειρώνονται για να αντιμετωπίσουν το πανίσχυρο πλοκαμοφόρο ον και εξαρτάται από τις διαθέσεις σας αν θα πάρετε μέρος στην σύγκρουση, θα ακολουθήσετε την δικιά σας ατζέντα ή και τα δύο.

starbound 4

Εξερευνώντας τον γαλαξία
Το Starbound είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο για να ξυπνήσει μέσα σας τις υπέροχες στιγμές της παιδικής ηλικίας όταν όλη σας η ύπαρξη περιστρεφόταν γύρω από την εξερεύνηση και την ανακάλυψη νέων πραγμάτων. Το σενάριό του υπάρχει για όσους επιθυμούν καθοδήγηση και ευδιάκριτους κανόνες για να ακολουθήσουν. Επιλέγοντάς το θα ενδυναμώσετε τον χαρακτήρα σας ώστε να είστε πανέτοιμοι όταν ολοκληρωθεί η σύγκρουση του για να αλλάξετε πορεία.

"Και το Terraria είναι φίσκα στην εξερεύνηση και μας κάνει να νιώθουμε σαν πεπειραμένοι εξερευνητές" φωνάζει ο αντίλογος. Φυσικά αλλά δεν επιστράτευσε την γνώριμη πλέον υπολογιστική τεχνική του procedural generation για να σας προσφέρει μυριάδες κόσμους με τεράστια βιοποικιλία, καιρικές συνθήκες, κατοικημένες περιοχές και dungeons. Είναι βαριά κουβέντα να ισχυριστώ ότι δεν πρόκειται ποτέ να συναντήσετε αντίπαλο παρόμοιο με άλλον αλλά βρίσκομαι πολύ κοντά στην αλήθεια όταν σας λέω ότι μέχρι να δείτε τέρας που συγγενεύει εμφανισιακά με κάποιο που συναντήσατε, θα περάσουν πολλές δεκάδες ώρες.

starbound 5

Στα πλαίσια της ανακάλυψης νέων κόσμων και πολιτισμών με πλούσιο background (θα εκπλαγείτε από την λαογραφία τους διαβάζοντας βουνά γραπτών κειμένων), θα παλέψετε μέχρι θανάτου με χιλιάδες αντιπάλους και bosses, θα "ξεκοιλιάσετε" ολόκληρους πλανήτες σκάβοντας μέχρι τον πυρήνα τους και θα αφήσετε το στίγμα σας στον κόσμο. Χτίστε ολόκληρες αποικίες πέτρα – πέτρα προσελκύοντας κόσμο από όλες τις φυλές του γαλαξία και διαμορφώνοντας πλανήτες στα πρότυπά σας.

Πλάσματα που περιφέρονται παντού περιμένοντας εσάς και τους φίλους σας να τα κοπανήσετε αλύπητα ή να πατήσετε πάνω τους για να πετάξουν βιαστικές ατάκες, bosses τα οποία διαγράφουν προκαθορισμένες τροχιές λες και είναι αιώνια παγιδευμένα μέσα σε μια χωροχρονική θηλειά. Λέτε στο μέλλον να χρησιμοποιούμε την λέξη Starbound όταν αναφερόμαστε σε στερεότυπο, άκαμπτο A.I.; Η τεχνητή του νοημοσύνη διαχειρίζεται τυπικά τους κομπάρσους της περιπέτειας αλλά δημιουργεί τελικά μια ψευδαίσθηση κόσμου που σφύζει από ζωή, έστω και μηχανιστική.

starbound 6

Χειραγώγηση της ύλης
Δόξα και τιμή στο user interface του Starbound που διευκολύνει τις ενέργειες μας και καθιστά καθαρόαιμη απόλαυση όλες τις δραστηριότητες. Κάτω από το εικονίδιο με το πρόσωπο του χαρακτήρα απεικονίζονται οι ζωτικές του ενδείξεις ώστε να μην ξεχαστείτε ποτέ και τον ρίξετε στην μάχη με χαμηλό health. Η εναλλαγή των αντικειμένων με κλικ του κέρσορα πάνω τους ή η περιστροφή της ρόδας του mouse επιτρέπει ταχύτατη προσαρμογή στις ανάγκες της εκάστοτε περίστασης. Η λίστα με τα χρήσιμα εικονίδια στα δεξιά σας κρατά ένα κλικ μακριά από το τράβηγμα ενός αντικειμένου στο inventory, το crafting χρήσιμων πραγμάτων, την διακτίνιση στο σκάφος σας κ.ο.κ.

Το Starbound βάζει τέρμα στα… βιδωμένα στο έδαφος crafting tables που πρέπει να τοποθετούνται σε προστατευμένες περιοχές. Αν νιώσετε ότι το crafting table σας στήθηκε σε άβολο σημείο, το ξεκολλάτε με την βοήθεια του matter manipulator και το μεταφέρετε στο inventory σας. Ο επαναστατικός αυτός μηχανισμός σας επιτρέπει να κάνετε crafting τα αντικείμενα σας ακόμα και στα έγκατα ενός πλανήτη, αποφεύγοντας την βαρετή επιστροφή στην επιφάνεια.

starbound 7

Για να συνοψίσουμε λίγο τα πράγματα. Στο Starbound μπορείτε να μάχεστε αδιάκοπα επειδή γουστάρετε την δράση. Να μετασχηματίζετε πλανήτες απομυζώντας τους από τα πολυτιμότερα συστατικά τους. Να δημιουργήσετε τεράστιες καλλιέργειες παριστάνοντας τον διαπλανητικό αγρότη. Να χτίσετε αποικίες και κάστρα πλανητικών διαστάσεων προσελκύοντας NPCs που θα σας πληρώνουν και νοίκι συν τοις άλλοις. Θα περίμενε κανείς ότι με τόσες δραστηριότητες, έχετε καλύψει όλες τις απαιτήσεις σας από το παιχνίδι. Η τεράστια κοινότητα φανατικών παικτών που συσπειρώθηκε γύρω από το Starbound έχει άλλη άποψη.

Μια βόλτα στο steam workshop του παιχνιδιού θα κάνει τα μάτια σας να θολώσουν από το προσφερόμενο δωρεάν υλικό. Πως σας φαίνεται να περιφέρεστε σε όλο τον γαλαξία του Starbound με εξοπλισμό βγαλμένο από το Star Wars, με τον Super Mario και τους φίλους του, με έναν αμύθητο πλούτο από νέο περιεχόμενο βγαλμένο από όλες τις πτυχές της λαϊκής κουλτούρας; Σπάνια θα παρατηρήσετε τόση κινητικότητα και εξωπραγματικά επίπεδα δημιουργικότητας σε άλλη κοινότητα αφιερωμένη σε ένα τίτλο.

starbound 8

Με το βαρύ και ασήκωτο modding όλου του περιεχόμενου πίσω του, ένα φανταστικό multiplayer mode και ατελείωτες παραλλαγές εξωγήινων οικοσυστημάτων και αντικειμένων το Starbound δεν έχει Terraria διάρκεια αλλά Τεράστια! Οι ώρες που θα περάσετε τριγυρνώντας στα σκοτάδια, κατασκευάζοντας αρχιτεκτονικά θαύματα, μαθαίνοντας όλες τις φυλές και χαβαλεδιάζοντας με τους φίλους σας, θα εντυπωθούν για πάντα στην μνήμη, τραβώντας σας από καιρού εις καιρόν στον κόσμο του Starbound. 

Διασκέδαση και χωρίς gameplay
Είμαι βέβαιος ότι σας τρώει καθημερινά η νοσταλγία για εκείνα τα video games με multiplayer modes και την δυνατότητα να φιλοξενήσουν ταυτόχρονα άπειρο αριθμό παικτών. Όχι; Λογικό είναι αφού μόνο τα MMO μας έχουν συνηθίσει σε αυτή την πρακτική, ποτέ ένα game που επικεντρώνεται στο single player. Το Starbound φιλοδοξεί να αποτελέσει την εξαίρεση στον κανόνα, προσφέροντας σας την δυνατότητα να παίξετε με τόσους παίκτες όσους σηκώνει η υπολογιστική σας ισχύ και η σύνδεση στο διαδίκτυο. Το multiplayer διεξάγεται σε server τον οποίο θα ρυθμίσετε εκ του μηδενός και θα φιλοξενήσετε στον υπολογιστή σας και όχι σε server της Chucklefish.

Ακόμα και σε pixel art όψη, ένας γαλαξίας δεν παύει να μας συγκινεί με τα απεριόριστα θαύματα του.

Προτείνω να παραδοθείτε στην μαγεία του multiplayer αφού έχετε κατανοήσει πλήρως τα game mechanics μετά από αρκετές ώρες παιχνιδιού. Μόλις το κατορθώσετε και παίξετε με εξίσου μορφωμένα πάνω στο gameplay άτομα, θα μείνετε έκπληκτοι από το πόσο εύκολα ο απέραντος χώρος που σας προσφέρθηκε μπορεί να αξιοποιηθεί σε πράγματα εντελώς άσχετα με τους στόχους, το σκορ και τους κανόνες του παιχνιδιού.

Για παράδειγμα, βγαίνοντας παγανιά με τους φίλους σας με στόχο το μάζεμα υλικών για crafting και νομισμάτων συμμορφώνεστε με τις επιταγές του gameplay. Αν αντίθετα, αποφασίσετε με την παρέα σας να στήσετε μια φωτιά δίπλα σε θάλασσα, σε βουνό ή στα έγκατα της γης, βγάλετε τα μουσικά σας όργανα και αρχίσετε να παίζετε εναλλάξ χαζολογώντας, το gameplay πάει περίπατο αλλά η ευχαρίστηση παραμένει έντονη.

starbound 9

Pixels εναντίον Pixels
Οι ομοιότητες της pixel art αισθητικής του Starbound με το Terraria είναι αδιαμφισβήτητες. Πρόκειται για ένα κόσμο ειδικά κατασκευασμένο να αρέσει σε gamers μεγαλύτερης ηλικίας αφού τους ωθεί σε πολύωρες αναπολήσεις συναρπαστικών 8μπιτων και 16μπιτων τίτλων του παρελθόντος. Πόσα και πόσα platform και action games των αγαπημένων παιχνιδομηχανών της Nintendo και της Sega δεν θα παρελάσουν στο μυαλό σας, όταν χοροπηδούσατε από την μια πλατφόρμα στην άλλη, κραδαίνοντας το ξίφος ή το τσεκούρι σας και κόβοντας ψηφιακά κεφάλια.

Η ποιότητα του animation αποκαλύπτεται στην χρήση των όπλων. Άλλη αίσθηση έχει ένα τσεκούρι, άλλη ένα πυροβόλο και άλλη ένα ξίφος. Οι τροχιές που διαγράφουν διαφέρουν καθώς και ο χρόνος και η ταχύτητα που πατάτε το fire, προσδίδοντας βάρος, ευελιξία και ευχρηστία στις καταστροφικές αρετές των όπλων σας.

Εφόσον ο χαρακτήρας σας περιπλανιέται σαν την άδικη κατάρα στον γαλαξία, είχε ανάγκη από ένα παιάνα, μια επική μουσική για να τον συντροφεύει ώστε, ακόμα και όταν σκάβει σαν μανιώδης μεταλλωρύχος το έδαφος με τις ώρες, να εξυψώνεται ψυχικά. Το soundtrack πετυχαίνει διάνα τον στόχο του συγκρινόμενο εύκολα με κινηματογραφικό έπος επιστημονικής φαντασίας. Ορχηστρική μουσική συνοδεύει τις δραστηριότητες σας, φέρνοντας σας στο μυαλό την απεραντοσύνη του σύμπαντος και των άστρων ακόμα και όταν βλέπετε… αστράκια μετά από ένα χτύπημα εχθρού.

starbound 10
Δέσμιοι των αστεριών
Αποδείχτηκε περίτρανα ότι το Starbound δεν είναι ούτε sequel, ούτε αντίγραφο του Terraria αλλά μια φρέσκια προσέγγιση στα sandbox – survival – exploration games που βρίσκονται σε αλματώδη άνοδο τα τελευταία χρόνια. Το γαλαξιακό σκηνικό του επιτρέπει ταξίδια από πλανήτη σε πλανήτη, συνδιαλλαγές με εξωγήινες φυλές, πτώσεις μετεωριτών που διαλύουν όσα χτίσατε με κόπο κ.ο.κ.

Οι επιλογές σας για αυτοέκφραση δεν έχουν προηγούμενο σε αντίστοιχο τίτλο όπως και οι δυνατότητες σας για αναβάθμιση του ψηφιακού εκπροσώπου σας. Η εργασιομανία των ανθρώπων της Chucklefish εξασφαλίζει την επίλυση όλων των μικρών τεχνικών προβλημάτων που υφίστανται και την συνεχή τροφοδοσία σας με updates του περιεχομένου. Αφού μάλιστα το κόστος του Starbound στο Steam είναι εξευτελιστικό (14 μόλις ευρώ) δεν έχετε κανένα λόγο να μην το αποκτήσετε άμεσα.

Θετικά:
- Ικανοποιητικό σύστημα χειρισμού και user interface
- Multiplayer με άπειρους συμμετέχοντες
- Απεριόριστο περιεχόμενο με συνεχείς αναβαθμίσεις
- Αξιόλογο σενάριο και πολλά quests
- Υπερδραστήρια κοινότητα με συναρπαστικά mods
- Τεράστια διάρκεια

Αρνητικά:
- Άκαμπτο A.I.
- Γραφικά που δεν αναστατώνουν
- Αυξημένη δυσκολία από το μεσαίο επίπεδο

Βαθμολογία
Γραφικά: 6
Ήχος: 6.5
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 9
Γενικά: 7.9

Αν αγαπάτε το είδος στο οποίο ανήκει, θα το ερωτευθείτε εύκολα.

Γιάννης Μοσχονάς

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Geonick (Level 18) 22/04/2017 14:06
Ενδιαφέρουσα εξέλιξη του Terraria αλλα δεν το φτάνει ειδικά στο sandbox κομμάτι.Στα γραφικά και τα μενου ειναι καλυτερο τοσα χρονια που περασαν αλλα οχι τοσο απλο και ευχαριστο κατα τη γνωμη μου.Ωραιο review.
#2 Phobos (Level 22) 26/04/2017 18:01
Το θυμάμαι από τη beta του, ίσως το ξαναβάλω να δω τι αλλαγές έγιναν. Πάντως σαν το Terraria, δεν νομίζω να είναι.
Score 7.9
User Score ( 13 votes ) 7.88
User Reviews 0
Genre: Action-adventure
Developer: Chucklefish Games
Publisher: Chucklefish Games
Διάθεση: Steam
Players: 1-8
Requirements: 2GB RAM, Επεξεργαστής Core 2 Duo E4300 στα 1.8GHz ή Athlon 64 X2 Dual Core 4000+, Κάρτα γραφικών GeForce 210 ή Radeon X600 Series, Χώρος στο σκληρό δίσκο 3GB, Λειτουργικό σύστημα Windows XP ή ανώτερο
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: PC, Mac: 22/7/2016, PS4, Xbox One, PS Vita: θα ανακοινωθεί σύντομα
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS
Notification