Reviews Typoman: Revised
Comments (3)

Typoman: Revised

Η δύναμη των λέξεων.

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/40/13/f5/typoman-revised-box-41-1492192367.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Η δύναμη των λέξεων.

To Typoman παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα πλαίσια του Nintendo Treehouse event της Ε3 του 2015 και κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις χάρις στο πρωτότυπο gameplay του, το οποίο περιστρέφεται γύρω από τη δημιουργία διαφόρων λέξεων. Στο εν λόγω Puzzle/Platform δεν υπάρχουν όπλα ή άλλα αντικείμενα για να νικήσετε τους αντιπάλους σας, αλλά αντίθετα θα πρέπει να δημιουργήσετε τις κατάλληλες λέξεις με τα γράμματα που εμφανίζονται στην οθόνη σας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η δημιουργία της Brainseed Factory ήταν υποψήφια στην κατηγορία “Best Indie Game” στη Gamescom του 2015, αλλά εν τέλει δεν κατάφερε να διακριθεί. Για να είμαστε ειλικρινείς το Typoman δεν κατάφερε γενικώς να μετουσιώσει τον ντόρο που είχε προκληθεί γύρω από το όνομα του και μάλιστα όταν κυκλοφόρησε μερικούς μήνες αργότερα ως exclusive του Wii U απέσπασε ανάμικτες κριτικές.

Η Brainseed Factory πάντως όχι μόνο δεν το έβαλε κάτω, αλλά αντίθετα συνέχισε να πιστεύει στο όραμά της μεταφέροντας σταδιακά το Typoman στα PC και στις υπόλοιπες κονσόλες της αγοράς. Η μεταφορά αυτή μάλιστα συνοδεύτηκε από την ανάπτυξη μιας νέες βελτιωμένης έκδοσης του παιχνιδιού, με στόχο να διορθωθούν τα bugs και οι όποιες ατέλειες είχαν παρατηρηθεί στην πρωτότυπη έκδοση για το Wii U. Επιπροσθέτως, στο Typoman: Revised οι developers πρόσθεσαν δύο επιπλέον modes στοχεύοντας στην αύξηση της συνολικής αντοχής του στον χρόνο, έναν τομέα στον οποίο έπασχε αναμφισβήτητα το Typoman.


Πριν δούμε αναλυτικότερα το τι ακριβώς προσφέρει η νέα έκδοση του Typoman, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι στον χώρο που κινείται υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός. Το Limbo για παράδειγμα μπορεί να κυκλοφόρησε το 2010 αλλά εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις σημαντικότερες -αν όχι την σημαντικότερη- κυκλοφορία του χώρου. Η αναφορά στη δημιουργία της Playdead δεν είναι διόλου τυχαία, αφού όσοι από εσάς έχουν ασχοληθεί μαζί της θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν πολλά κοινά σημεία με το Typoman.

Ο πιο περίεργος ήρωας
Το σενάριο του Typoman: Revised περιστρέφεται γύρω από την αιώνια πάλη μεταξύ των δυνάμεων του καλού και του κακού. Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι γνωστός και ως HERO και μάλιστα οι πιο παρατηρητικοί παίκτες θα διαπιστώσουν ότι η σιλουέτα του σχηματίζεται ουσιαστικά από τα τέσσερα γράμματα (Η, Ε, R και O) του αγγλικού αλφαβήτου. Η αφήγηση είναι γενικώς μινιμαλιστική στα πρότυπα των Limbo και Inside, καθώς δεν σας παρέχονται ιδιαίτερες πληροφορίες για τον κόσμο του παιχνιδιού, αλλά και για τους χαρακτήρες που ζουν σε αυτόν. Ως εκ τούτου, τουλάχιστον στο σεναριακό κομμάτι η παρθενική δημιουργία της Brainseed Factory αποτυγχάνει να κερδίσει τις εντυπώσεις. Εφόσον βέβαια έχουμε να κάνουμε με ένα Puzzle/Platform δεν έχουμε πολύ υψηλές απαιτήσεις σε ότι αφορά το σενάριο και την γενικότερη απόδοση της ιστορίας.


Η αλήθεια είναι πάντως ότι δεν χρειάζεται και μεγάλη φαντασία για να καταλάβετε ότι οι δυνάμεις του κακού έχουν διαστρεβλώσει και διαφθείρει τον κόσμο, οπότε η δική σας αποστολή είναι να τον σώσετε. Για να φέρετε εις πέρας την αποστολή σας θα χρειαστεί να δημιουργήσετε τις κατάλληλες λέξεις, λύνοντας παράλληλα διάφορα puzzles και να πολεμήσετε τα πλάσματα του κακού, τα οποία ονομάζονται LIE, FEAR και EVIL. Πριν δούμε αναλυτικότερα τους βασικούς μηχανισμούς του gameplay, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι για να απολαύσετε το Typoman: Revised απαιτείται και η ανάλογη εξοικείωση στην αγγλική γλώσσα. Κάποια puzzles μπορούν να επιλυθούν με τη δημιουργία απλών λέξεων, όπως ON, OFF και LOVE, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που θα πρέπει να σχηματίσετε πιο σύνθετες λέξεις όπως SEPARATE, LEVITATE, STALL και SLOTH.

Η πένα είναι πιο δυνατή από οποιοδήποτε σπαθί
Σε ότι αφορά το gameplay, το Typoman: Revised μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ένα 2D Platform, στο οποίο θα πρέπει να λύσετε διάφορα environmental puzzles για να προχωρήσετε παρακάτω. Αυτό είναι ουσιαστικά και το στοιχείο που κάνει την δημιουργία της Brainseed Factory τόσο ξεχωριστή. Ας δούμε όμως με μερικά παραδείγματα πώς ακριβώς λειτουργεί η όλη διαδικασία δημιουργίας των λέξεων και επίλυσης των puzzles.


Αρκετές φορές θα συναντήσετε διάφορες πόρτες, οι οποίες ανοιγοκλείνουν μέσω ενός ηλεκτρικού διακόπτη. Αν υποθέσουμε ότι θέλετε να ανοίξετε την πόρτα θα πρέπει να βρείτε τα γράμματα Ο και Ν, να τα τοποθετήσετε δίπλα δίπλα και να σχηματίσετε τη λέξη ON, η οποία και θα ενεργοποιήσει τον διακόπτη. Ένα ακόμη ενδεικτικό παράδειγμα είναι στο πρώτο level του Typoman: Revised, όπου και θα συναντήσετε μια σειρά αγωγών που διοχετεύουν δηλητηριώδη αέρια στο περιβάλλον. Πλάι στους αγωγούς αυτούς θα παρατηρήσετε τη λέξη GAS. Για να καταφέρετε να περάσετε από αυτό το σημείο χωρίς να πεθάνετε θα χρειαστεί να δημιουργήσετε μια λέξη που να μπορεί να σας προστατεύσει από τα αέρια αυτά. Στην προκειμένη περίπτωση κουβαλώντας το γράμμα P (μπορείτε να σηκώσετε και να μεταφέρετε οποιοδήποτε γράμμα πατώντας το κουμπί B) και τοποθετώντας το στην πορεία πλάι στη λέξη GAS, θα σχηματίσετε τη λέξη GASP (ανάσα). Παίρνοντας μια βαθιά ανάσα λοιπόν από καθαρό αέρα θα είστε σε θέση να προχωρήσετε παρακάτω.

Όπως αναφέραμε παραπάνω βέβαια θα χρειαστεί να παίζετε την αγγλική γλώσσα στα δάχτυλα, έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή να είστε σε θέση να σκεφτείτε και κατ' επέκταση να δημιουργήσετε την λέξη που θα σας επιτρέψει να λύσετε το εκάστοτε puzzle. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, όταν τα γράμματα που υπάρχουν γύρω σας δεν είναι αυτά που απαιτούνται για να σχηματίσετε την κατάλληλη λέξη. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα χρειαστεί να επιστρατεύσετε την φαντασία σας, αλλά και να εκμεταλλευτείτε το πλάσμα LIE. Πρακτικά αν σχηματίσετε τη λέξη LIE θα εμφανιστεί ένα μικρό πλασματάκι, το οποίο μπορείτε να σηκώσετε και να το τοποθετήσετε όπου επιθυμείτε. Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει δίπλα σας η λέξη DARKNESS και ρίξετε πάνω της το πλάσμα LIE, τότε θα δημιουργήσετε μια λέξη με την αντίθετη έννοια, δηλαδή τη λέξη LIGHT.


O παραπάνω μηχανισμός αυξάνει αισθητά τον συνολικό βαθμό πρόκλησης, αφού στα τελευταία levels καλείστε σε δεκάδες διαφορετικές περιπτώσεις να δημιουργήσετε λέξεις και στην πορεία να βρείτε τα αντίθετες τους. Πολλές φορές μάλιστα ο χρόνος που έχετε στην διάθεσή σας για να σκεφτείτε και να σχηματίσετε την κατάλληλη λέξη είναι περιορισμένος (για παράδειγμα βρίσκεστε σε μια ετοιμόρροπη πλατφόρμα). Ένα στοιχείο που μας άφησε θετικές εντυπώσεις είναι ότι κάποια puzzles μπορούν να επιλυθούν με δεκάδες διαφορετικούς τρόπους. Η Brainseed Factory γενικώς προσπάθησε να χρησιμοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερες λέξεις του αγγλικού λεξικού και μάλιστα αρκετές από αυτές τις λέξεις αποτελούν διάφορα ευφάνταστα easter eggs. Λόγου χάρη αν σχηματίσετε τη λέξη HAT θα φτιάξετε ένα καπέλο για τον ήρωά σας, ενώ αν φτιάξετε τη λέξη OLD το φόντο της οθόνης σας θα γίνει ασπρόμαυρο.

Για καλό και για κακό φροντίστε να προμηθευτείτε ένα αγγλικό λεξικό πριν ξεκινήσετε να παίζετε!


Στο σημείο αυτό να προσθέσουμε ότι πέρα από τον τυπικό τρόπο δημιουργίας μιας λέξης, να πάρετε δηλαδή ένα ένα τα γράμματα και να τα βάλετε στην κατάλληλη θέση, υπάρχει και το λεγόμενο Wordscrambler. Ενεργοποιώντας το Wordscrambler (θα πρέπει να πατήσετε το κουμπί Υ) μπορείτε να φτιάξετε τη λέξη που θέλετε αυτόματα χωρίς να χρειαστεί να μετακινήσετε χειροκίνητα κάθε γράμμα. Το πλεονέκτημα από τη χρήση του Wordscrambler είναι ότι εξοικονομείτε χρόνο και κατ' επέκταση είναι πιο εύκολο να λύσετε τα puzzles σε συνθήκες που δεν έχετε άπλετα χρονικά περιθώρια. Αν καταφέρετε πάντως να ολοκληρώσετε το Typoman: Revised χωρίς να χρησιμοποιήσετε το Wordscrambler θα κερδίσετε το σχετικό Achievement.


Θα πρέπει να επιδείξετε ταχύτητα και καλά αντανακλαστικά
Όσον αφορά το Platform στοιχείο του gameplay, το Typoman: Revised δεν εισάγει κάτι νέο, αλλά ακολουθεί τα πρότυπα των υπολοίπων 2D Platform της αγοράς. Παρόλα αυτά, εκτιμήσαμε ιδιαίτερα το ακριβέστατο μοντέλο χειρισμού του στα πιο δύσκολα levels, στα οποία απαιτείται να πραγματοποιήσετε άλματα με εξαιρετική ακρίβεια και να επιδείξετε καλά αντανακλαστικά. Λόγου χάρη, στο τέλος του πρώτου level θα πρέπει να κινηθείτε με ταχύτητα για να αποφύγετε μια πυρκαγιά που απειλεί να σας αποτεφρώσει. Ευτυχώς υπάρχουν πάρα πολλά checkpoints, οπότε ακόμη κι αν πεθάνετε δεν θα χρειαστεί να επαναλάβετε μεγάλο μέρος της προόδου σας.

Για να ολοκληρώσετε την περιπέτειά σας και να βοηθήσετε τον HERO να εξολοθρεύσει τις δυνάμεις του κακού θα χρειαστεί να αφιερώσετε γύρω στις τέσσερις ώρες. Στο τέλος σας περιμένει και ένα boss fight, το οποίο για να είμαστε ειλικρινείς δεν μας άφησε τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις. Το πρόβλημα είναι ότι η συγκεκριμένη αναμέτρηση είναι δεν κολλάει γενικώς με το όλο κλίμα της δημιουργίας. Συν τις άλλοις, η στρατηγική που ακολουθεί το τελικό boss είναι τελείως προβλέψιμη και ως εκ τούτου δεν θα αντιμετωπίσετε κάποιο σημαντικό πρόβλημα. Η όλη μονομαχία μας θύμισε κάπως το τελικό boss του Max: The Curse of Brotherhood, το οποίο επίσης δεν μας είχε προβληματίσει ιδιαίτερα.


Τα επιπλέον modes
Πέρα από το τελικό boss, το δεύτερο πρόβλημα που εντοπίζουμε στο Typoman: Revised είναι η μικρή διάρκεια του. Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες πάντως που ευνοούν το replayability, όπως τα collectables και το Typoman Achievement, το οποίο σας ωθεί να ολοκληρώσετε την περιπέτειά σας για δεύτερη φορά με όριο τα πέντε deaths. Κάτι αντίστοιχο είχαμε δει και στο Limbo της Playdead. Στο κομμάτι των collectables αξίζει να σημειώσουμε ότι η συλλογή τους σχετίζεται με την επίλυση κάποιων προαιρετικών puzzles. Στο Typoman: Revised συναντάμε επίσης δύο επιπλέον modes, τα οποία ξεκλειδώνουν αφού ολοκληρώσετε το campaign.

To πρώτο ονομάζεται Antonymizer και περιλαμβάνει 168 διαφορετικά challenges. O σκοπός σας είναι να δημιουργήσετε μια συγκεκριμένη λέξη (λόγου χάρη FIREBALL), έχοντας στην διάθεσή σας ορισμένα από τα γράμματά της. Εσείς από την πλευρά σας θα πρέπει να δημιουργήσετε τυχαίες λέξεις, να φτιάξετε τα αντίθετά τους με το πλάσμα LIE και σιγά σιγά να αποκτήσετε πρόσβαση στα γράμματα που χρειάζεστε για να σχηματίσετε τη λέξη FIREBALL. Το mode αυτό μπορεί να σας κρατήσει συντροφιά για 10 τουλάχιστον επιπλέον ώρες και όπως είναι φυσικό επεκτείνει σημαντικά την συνολική αντοχή του τίτλου στο χρόνο.


Το δεύτερο mode ονόματι Word Hunter είναι σαφώς πιο ανταγωνιστικό και θυμίζει κάπως το free-to-play Puzzle Wordament της Microsoft. Στο Word Hunter έχετε 60 δευτερόλεπτα στη διάθεσή σας για να σχηματίσετε όσο τον δυνατόν περισσότερες λέξεις και μόλις τελειώσει ο χρόνος οι επιδόσεις σας δημοσιεύονται στα σχετικά leaderboards.

Εικαστικό κομψοτέχνημα
Η δουλειά της Brainseed Factory κερδίζει αναμφισβήτητα τις εντυπώσεις στο οπτικό κομμάτι, με σημείο αναφοράς το εξαιρετικό art direction. O κόσμος του Typoman: Revised αποπνέει την ίδια ακριβώς μελαγχολία που είχαμε συναντήσει στο Limbo και στο Inside, ενώ οι χαρακτήρες που θα συναντήσετε έχουν σχεδιαστεί με μεράκι και φαντασία. H αναμέτρηση με το τελικό boss μπορεί να είναι κάπως εκτός κλίματος από πλευράς gameplay, εντούτοις ο σχεδιασμός του κεντρικού villain είναι πολύ ευφάνταστος.


Σε τεχνικό επίπεδο παρατηρούνται κάποια προβλήματα, καθώς τα levels φορτώνουν ενώ παίζετε. Στην περίπτωση που κινείστε αργά και μεθοδικά ενδεχομένως να μην παρατηρήσετε το φαινόμενο αυτό. Αν όμως αρχίσετε να τρέχετε θα διαπιστώσετε ένα μικρό lag που έχει αρνητική επίδραση στο όλο immersion. Στο ηχητικό κομμάτι συναντάμε ένα πραγματικά υπέροχο soundtrack, το οποίο συμπληρώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την μελαγχολική και ζοφερή αισθητική του Typoman: Revised.

Για όσους ψάχνουν κάτι διαφορετικό
Το Typoman: Revised δεν διστάζει να μαρτυρήσει τις καταβολές του, αφού είναι φανερό ότι οι developers του επηρεάστηκαν από το Limbo. Παρόλα αυτά, θα ήμασταν άδικοι αν υποστηρίζαμε ότι η Brainseed Factory αντέγραψε το δημιούργημα της Playdead, γιατί πολύ απλά η γερμανική εταιρεία ανάπτυξης φρόντισε να δώσει μια ιδιαίτερη ταυτότητα στο Typoman. To τελικό συμπέρασμα είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μια αξιόλογη κυκλοφορία στον χώρο των Puzzle/Platform, η οποία διαθέτει μια ελκυστική και άκρως μελαγχολική ατμόσφαιρα (συντελεί εδώ και το soundtrack του) και παράλληλα προσφέρει κάτι διαφορετικό από πλευράς gameplay. Συν τις άλλοις, το Typoman: Revised διατίθεται σε μια προσιτή τιμή, καθώς μπορείτε να το προσθέσετε στη συλλογή σας με μόλις 13 ευρώ. Αν μάλιστα απουσίαζαν τα τεχνικά προβλήματα που αναφέραμε παραπάνω και η διάρκεια του main story ήταν 2-3 ώρες μεγαλύτερη, τότε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μια από τις κορυφαίες indie κυκλοφορίες των τελευταίων ετών.

Θετικά:
- Υπέροχο art direction
- Εμπνευσμένος σχεδιασμός σε όλους τους χαρακτήρες
- Το μελαγχολικό soundtrack συντροφεύει ιδανικά την περιπέτειά σας
- Ακριβέστατο μοντέλο χειρισμού
- Η προσθήκη των νέων modes αυξάνει αισθητά την αντοχή στο χρόνο
- Χαμηλή τιμή διάθεσης
- Πρωτότυπα puzzles που θα ακονίσουν το μυαλό σας
- Υψηλός βαθμός πρόκλησης

Αρνητικά:
- Πάσχει από κάποια τεχνικά προβλήματα
- Κοινότυπο σενάριο
- Το main story διαρκεί πολύ λίγο
- Το τελικό boss fight αφήνει ανάμικτες εντυπώσεις

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 8.5
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 5
Γενικά: 7.2

Μια πολύ καλή εναλλακτική πρόταση αγοράς για τους λάτρεις των Limbo και Inside.

Παντελής Δασκαλέλος 

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Shikabane_Hime7 (Level 29) 18/04/2017 13:13
Πρωτότυπο φαίνεται. Μου αρέσουν τα puzzle οπότε στη wishlist!
#2 +1 KConstantine (Level 12) 18/04/2017 13:14
The pen IS mightier than the sword. Το παιχνίδι ήθελε πολύ δημιουργικότητα και φαντασία, μπράβο στους δημιουργούς.
#3 Phobos (Level 22) 18/04/2017 13:46
Ενδιαφέρον και μοναδικό φαίνεται, ίσως το βάλω στη wishlist και το τσιμπήσω αργότερα.
Score 7.2
User Score ( 10 votes ) 7.15
User Reviews 0
Genre: Puzzle/Platform
Developer: Brainseed Factory
Publisher: Brainseed Factory
Διάθεση: Brainseed Factory
Players: 1
Requirements: 4GB RAM, Επεξεργαστής 2GHz, Κάρτα γραφικών 512MB, Χώρος στον σκληρό δίσκο 1GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 7/10
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: Wii U: 19/11/2015, PC: 15/8/2016, Xbox One: 17/2/2017, PS4: 21/2/2017
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL )
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification