Hollow Knight

Hot
The Zexster
REVIEWED ON PC  

Σκοτεινά μυστήρια στα έγκατα της γης.

Σκοτεινά μυστήρια στα έγκατα της γης.

Σκοτεινά μυστήρια στα έγκατα της γης.

Το Hollow Knight αποτελεί μία ακόμα τρανή απόδειξη του ότι όταν υπάρχει πάθος και μεράκι, μπορεί να δημιουργηθεί κάτι εξαιρετικό. Η Team Cherry από την Αυστραλία, η οποία αποτελείται από τρία μόλις άτομα κατάφερε να συλλέξει περίπου 60.000 ευρώ μέσω μίας καμπάνιας στο KickStarter, ένα ποσό που μπορεί να μην ακούγεται τεράστιο αλλά δεν είναι αμελητέο και εκ του αποτελέσματος τη βοήθησε στο έργο της.

Για την ανάπτυξη του Hollow Knight χρειάστηκαν κάτι παραπάνω από τρία χρόνια και όταν αυτό τελικά κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο του 2017 το αποτέλεσμα δικαιολόγησε την καθυστέρηση αυτή, με τις πωλήσεις να ξεπερνούν τις 65.000 μόλις στον πρώτο μήνα κυκλοφορίας του. Το Hollow Knight είναι ένα υπέροχο Metroidvania το οποίο χαρακτηρίζεται από το αρκετά υψηλό επίπεδο πρόκλησης, την εξερεύνηση και τα πολλά μυστικά του και ενδεχομένως να μπορεί να συγκατατεθεί στα κορυφαία όλων των εποχών του genre καθώς τα καταφέρνει άριστα σε όλους τους τομείς όπως θα αναλύσουμε και παρακάτω.

hollow knight 1

Το αρχαίο βασίλειο των…εντόμων
Ο μικρός ήρωας του Hollow Knight, ένας ιππότης έντομο με μοναδικό του όπλο ένα καρφί καταφθάνει στην ερημωμένη πόλη του Dirtmouth, όπου μαθαίνει ότι όλα τα υπόλοιπα έντομα έλκονται προς το Hallownest, ένα αρχαίο βασίλειο το οποίο βρίσκεται κάτω από την επιφάνειας της γης. Η αποστολή σας ως ιππότης έντομο είναι να κατεβείτε στο αρχαίο αυτό βασίλειο, να το εξερευνήσετε και τελικά να σπάσετε την κατάρα η οποία μαστίζει το Dirtmouth, φέρνοντας και πάλι τη ζωή στην πόλη.

Στην πορεία σας μέσα στο Hollow Knight θα συναντήσετε ένα μεγάλο αριθμό από άλλα NPC, κάποια εκ των οποίων αρκετά τρελά και μέσω των μικρών διαλόγων θα ανακαλύπτετε κάθε φορά κάτι ακόμα για το μυστήριο που περιβάλλει στο Hallownest και πως μπορείτε να το αντιμετωπίσετε. Χωρίς να κάνουμε spoil την αρκετά ενδιαφέρουσα και πλούσια ιστορία με το εμφατικό φινάλε, να σας πούμε απλά ότι σε αρκετούς θα θυμίσει έντονα Dark Souls καθώς είναι εμφανές ότι το Hollow Knight έχει επηρεαστεί άμεσα από αυτό σε αρκετούς τομείς. Τι θα πρέπει άραγε να θυσιαστεί για να σπάσει η κατάρα;

Δε θα σας χαριστεί τίποτα
Το επίπεδο πρόκλησης σε ένα game είναι σίγουρα ένα στοιχείο που μπορεί να αποθαρρύνει κάποιους από το να το δοκιμάσουν, αλλά όχι στο Hollow Knight καθώς παρότι η δυσκολία είναι μεγάλη είναι και απολύτως δίκαια. Στην αρχή του Hollow Knight θα βρεθείτε να μην έχετε στη διάθεσή σας τίποτα πέρα από το βασικό σας attack και τη δυνατότητα του να πηδάτε. Ακόμα και ο χάρτης του Hollow Knight ή το που πρέπει να κατευθυνθείτε, είναι πράγματα τα οποία θα πρέπει να ανακαλύψετε μόνοι σας και θα αναγκαστείτε να ψάξετε σπιθαμή προς σπιθαμή μέχρι να τα βρείτε.

Ο χάρτης του Hollow Knight είναι ενιαίος και όλες οι περιοχές συνδέονται μεταξύ τους μέσω μονοπατιών ή άλλων συστημάτων μετακίνησης και σε κάθε νέα περιοχή που επισκέπτεστε θα πρέπει να βρείτε τον Cartographer και να προμηθευτείτε το χάρτη της εκάστοτε περιοχής. Ο χάρτης βέβαια από μόνος του δε θα σας βοηθήσει και πολύ καθώς δε θα σας υποδείξει που βρίσκεστε εσείς ή που υπάρχουν σημεία ενδιαφέροντος και όλα αυτά τα markers θα πρέπει επίσης να τα προμηθευτείτε. Μάλιστα, στο Hollow Knight δε θα σας υποδειχθεί ποτέ αν κατευθύνεστε σωστά ή αν έχετε μπει σε μία περιοχή την οποία για να εξερευνήσετε πλήρως θα χρειαστείτε κάποιο αντικείμενο ή ability το οποίο δεν έχετε αποκτήσει ακόμα. Στην ουσία το Hollow Knight ως ένα πιστό Metroidvania, θα σας αναγκάσει να πηγαινοέρχεστε (back-tracking) αρκετά μέχρι να ξεκλειδώσετε όλα τα πιθανά μονοπάτια και να ανακαλύψετε όλα τα μυστικά του.

hollow knight 2

Σε όλη σας τη διαδρομή στο Hollow Knight θα συναντάτε φυσικά εχθρούς…έντομα κάθε λογής, μεγάλη ή μικρά, όλα εκ των οποίων όμως είναι σχεδιασμένα στη λεπτομέρεια. Οι εχθροί χαρακτηρίζονται από την ευρεία ποικιλία τους και το γεγονός ότι κάθε ένα έχει διαφορετικά και κατά περιπτώσεις απρόβλεπτα abilities και τρόπο για να τα σκοτώσετε. Σκοτώνοντας ένα έντομο στο Hollow Knight θα λάβετε geo τα οποία αποτελούν και το νόμισμά του και με τα οποία μπορείτε να αγοράστε markers για το χάρτη, καινούρια charms, αλλά και να αυξήσετε τους πόντους ζωής σας και το soul. Τα πολλά και διάφορα charms σας επιτρέπουν να αλλάξετε τις ιδιότητες του χαρακτήρα σας π.χ. να λαμβάνετε περισσότερα geo ή να επιτίθεστε από πιο μακριά. Το soul από την άλλη χρησιμοποιείται για να εκτελέσετε τα abilities σας, σκεφτείτε το ως κάτι σαν mana το οποίο αναπληρώνεται όσο χτυπάτε εχθρούς.

Σε κάθε περιοχή τώρα υπάρχουν ένα ή και περισσότερα checkpoints που και πάλι θα πρέπει να ανακαλύψετε γιατί σε περίπτωση που πεθάνετε θα ξεκινάτε πάντοτε από το προηγούμενο checkpoint. Πολλά από τα checkpoints αυτά είναι καλά κρυμμένα και σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να κινείστε πάντα προσεκτικά μέχρι να τα εντοπίσετε, αλλιώς ρισκάρετε να πεθάνετε και μεταφερθείτε αρκετά μακριά από το σημείο που χάσατε. Το τελευταίο είναι δέουσας σημασίας καθώς όποτε πεθαίνετε θα χάσετε όλα τα geo που έχετε μαζέψει και ο μόνος τρόπος για να τα πάρετε πίσω είναι να φτάσετε στο ακριβές σημείο που πεθάνατε και να σκοτώσετε τη σκιά σας, χωρίς να ξαναπεθάνετε στο μεσοδιάστημα.

hollow knight 3

Τελευταία και πιο σημαντικά έρχονται τα abilities στο Hollow Knight, τα οποία πέρα του ότι θα σας κάνουν τη ζωή πιο εύκολη είναι και απολύτως απαραίτητα για να προοδεύσετε παραπέρα σε αρκετές περιπτώσεις. Τα abilities ποικίλουν από το κάνετε heal, μέχρι να κάνετε dash και να εκτοξεύετε μία τεράστια μπάλα από ψυχές και είτε θα τα αποκτήσετε σαν ανταμοιβή όταν σκοτώσετε κάποιο boss ή θα πρέπει να τα βρείτε σε κάποιο καλά κρυμμένο σημείο.

 

Μία από τις πιο ολοκληρωμένες 2D εμπειρίες των τελευταίων ετών.

 

Ένα σκοτεινό υπόγειο βασίλειο γεμάτο μυστικά
Στο Hollow Knight θα βρεθείτε σε κάτι παραπάνω από δέκα διαφορετικές περιοχές με μοναδικούς εχθρούς και σχεδιασμό η καθεμία. Από το παρηκμασμένο κάστρο, μέχρι τους κατεστραμμένους βασιλικούς κήπους και την ίδια την άβυσσο θα περάσετε από μουντές, σκοτεινές και γκρίζες περιοχές που θέλουν να σας σκοτώσουν, καθώς πέρα από τους εχθρούς θα αντιμετωπίσετε και μία σειρά από jumping puzzles τα οποία σας τιμωρούν οπότε κάνετε κάποιο λάθος. Φυσικά, σε κάθε περιοχή θα συναντήσετε και κάποιο boss, με αρκετά από αυτά να είναι optional και να μην απαιτούνται για να προοδεύσετε στο Hollow Knight. Τα bosses του Hollow Knight κλιμακώνουν αισθητά το επίπεδο δυσκολίας καθώς θα απαιτήσουν από εσάς τέλεια αυτοσυγκέντρωση και αντανακλαστικά και σε αρκετά από αυτά θα βρεθείτε να σπαταλάτε έως και ώρες για να τα βγάλετε πέρα.

hollow knight 4

Ίσως ένα μικρό παράπονο εδώ είναι ότι δύο συγκεκριμένα bosses ξεφεύγουν τελείως από άποψη δυσκολίας και θα ματώσετε τόσο που θα εκνευριστείτε. Σε γενικές γραμμές όμως τα boss fights είναι όλα μοναδικά και οι μηχανισμοί τους δεν επιλαμβάνονται, καθώς καθένα από αυτά θα απαιτήσει από εσάς να συνδυάσετε τα abilities σας και να χειριστείτε έξυπνα και με υπομονή τις επιθέσεις ώστε να ελαχιστοποιήσετε τα χτυπήματα που δέχεστε. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα θα πρέπει να πολεμήσετε ταυτόχρονα 2 bosses ή να χοροπηδάτε πάνω από βόμβες και ηλεκτροφόρα πεδία, ενώ παράλληλα αποφεύγετε και τις επιθέσεις του ιδίου του boss. Σε αυτό θα σας υποστηρίξει ο λειτουργικός χειρισμός και το απλοϊκό, αλλά βελτιστοποιημένο σύστημα μάχης που ανταποκρίνεται τέλεια στις εντολές που δίνετε.

Για να τερματίσετε το Hollow Knight θα χρειαστείτε περίπου 20 ώρες και από εκεί και πέρα μπορείτε να ξοδέψετε άλλες τόσες για να βρείτε όλα τα μυστικά του, να πολεμήσετε όλα τα bosses και να δοκιμάσετε τις ικανότητες σας σε υψηλότερα επίπεδα δυσκολίας. Αφού τερματίσετε πρώτη φορά το Hollow Knight μπορείτε να παίξετε και στο perma-death mode του, κάτι που φυσικά αποτελεί μία τεράστια πρόκληση η οποία απευθύνεται μόνο στους σκληροπυρηνικούς.

Ο μουντός κόσμος του Hallownest
Στο τομέα των γραφικών το Hollow Knight τα πηγαίνει αρκετά καλά, καθώς όλες οι περιοχές και χαρακτήρες έχουν σχεδιαστεί στο χέρι, χωρίς όμως να ενθουσιάζει. Ως αποτέλεσμα αυτού, όλα τα γραφικά στοιχεία είναι όμορφα σχεδιασμένα και συνοδεύονται από ικανοποιητικά animations, δίχως ωστόσο να αποτελούν τομέα κλειδί για το Hollow Knight. Παρότι υπάρχουν αρκετές περιοχές και μεγάλος αριθμός από εχθρούς και NPC, αυτά δεν είναι τόσο ευφάνταστα όσο θα θέλαμε και χαρακτηρίζονται από τους μουντούς και ενδεχομένως μονότονους χρωματισμούς που έχουν επιλεχθεί.

Στο Hollow Knight ξεχωρίζει όμως το εξαιρετικά βαθύ soundtrack του, το οποίο αποτελείται από 26 μοναδικά κομμάτια που εναλλάσσονται δυναμικά ανά περιοχή και στα boss fights. Το soundtrack συνάδει εξαίσια με το όλο κλίμα του Hollow Knight με υποτονικούς, βαριούς ρυθμούς οι οποίοι κορυφώνονται τέλεια όταν χρειάζεται. Το voice acting από την άλλη είναι ανύπαρκτο, αλλά τα ηχητικά εφέ είναι ικανοποιητικά, χωρίς βέβαια να αποτελούν κάτι το μοναδικό.


hollow knight 5

Ο ερχομός του "κενού" ιππότη
Το Hollow Knight αποτελεί αναμφίβολα ένα διαμάντι του genre. Η ταλαντούχα ομάδα των μόλις τριών ατόμων που το ανέπτυξε όχι μόνο κατάφερε να τα κάνει όλα σωστά και να αποτίσει φόρο τιμής στους γίγαντες του genre, αλλά και να τους κοιτάξει στα δόντια. Το gameplay είναι ακριβώς αυτό που μπορείτε να περιμένετε από ένα Metroidvania: μεγάλη διάρκεια, πολλές περιοχές προς εξερεύνηση, άπειρα μυστικά, λειτουργικός χειρισμός και υψηλό επίπεδο δυσκολίας χωρίς όμως αυτό να κουράζει.

Αν αναλογιστείτε ότι το Hollow Knight διατίθεται για μόλις 14.99 ευρώ, τότε καταλαβαίνετε ότι αξίζει μία αγορά και με το παραπάνω, ειδικά αν είστε fans του είδους. Ελπίζουμε να δούμε και άλλες δημιουργίες της Team Cherry στο άμεσο μέλλον, οι οποίες θα μας κάνουν να παθιαστούμε όσο με το Hollow Knight.

Θετικά:
- Εξαιρετική διάρκεια
- Υψηλός άλλα δίκαιος βαθμός πρόκλησης
- Απλός και λειτουργικός χειρισμός
- Άπειρα μυστικά για να εξερευνήσετε
- Μεγάλη ποικιλία από περιοχές και εχθρούς
- Πλούσιο story γεμάτο μυστήριο
- Υπέροχο soundtrack

Αρνητικά:
- Μονότονα χρωματισμένο περιβάλλον
- Απουσία voice acting
- Κάποια bosses ξεφεύγουν σε θέματα δυσκολίας

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 7.5
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8

Μία μοναδική περιπέτεια η οποία επάξια κατατάσσεται στο πάνθεο του genre.

Αλέξανδρος Ζεκάκης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 KConstantine (Level 12) 14/04/2017 13:08
Μου αρέσει πολύ ο σχεδιασμός και το storytelling. Ο "μουντός" κόσμος του δίνει βάθος χωρίς πολυπλοκότητα. Ευχαριστούμε για το review!
#2 ashbringer (Level 25) 15/04/2017 12:16
Εξαιρετικός τίτλος και μοναδικό gameplay.Μπράβο στον Αλέξανδρο για το άρθρο του.
#3 Dovahkiin (Level 22) 15/04/2017 18:20
Διαβάζοντας το review, μετανιώνω λίγο που είχα παρατήσει το Hollow Knight, γιατί δε με βόλευε καθόλου θυμάμαι να το παίζω με mouse/keyboard. Δε μπορούσα εύκολα να προσαρμοστώ, οπότε είχα πολύ άσχημη εμπειρία σε κάποια bosses και από υπομονή όχι και πολλά πράγματα δυστυχώς. Γενικά συνιστάται η χρήση controller, όπως το αναφέρει μάλιστα και το παιχνίδι από μόνο του.

Θα έρθω να συμφωνήσω με τον KConstantine όσον αφορά τα χρώματα του κόσμου του. Θεωρώ ότι η χρήση πιο μουντών χρωμάτων στις περιοχές και τους εχθρούς, συνάδει ικανοποιητικά όμορφα με την ατμόσφαιρα του παιχνιδιού και τη σκοτεινότητά του. Έτσι, δεν το συγκαταλέγω απαραίτητα στα αρνητικά του, όπως και την απουσία του voice acting επίσης. Βέβαια αυτά είναι και θέματα υποκειμενικά, ο κάθε παίκτης τα αντιλαμβάνεται με το δικό του τρόπο.

Μπράβο για το review, πολύ κατατοπιστικό και δίκαιο για ένα τόσο δυνατό Metroidvania τίτλο.
#4 Efane (Level 24) 24/04/2017 00:21
το review είναι όλα τα λεφτά, εξαιρετικό όπως και το Hollow Knight, κρίμα που αρέσει σε τόσο λίγο κόσμο.
Score 8
8.17 User Score
(12 votes )
User Reviews 0
Genre: Metroidvania
Developer: Team Cherry
Publisher: Team Cherry
Διάθεση: Team Cherry
Players: 1
Requirements: 4GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core 2 Duo E5200, Κάρτα γραφικών nVidia GeForce 9800GTX+ (1GB), Χώρος στο σκληρό δίσκο 9GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 7
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 24/2/2017
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification