Reviews Shovel Knight: Treasure Trove
Comments (1)

Shovel Knight: Treasure Trove Hot

Η παρέα των Ιπποτών.

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/44/9f/7b/shovel-knight-treasure-trove-box-50-1490781477.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Η παρέα των Ιπποτών.

To Shovel Knight μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως το... success story της Yacht Club Games, μιας ανεξάρτητης εταιρείας ανάπτυξης, η οποία με ένα πενιχρό budget κατάφερε να μας παρουσιάσει ένα από τα σημαντικότερα Action/Platform των τελευταίων ετών. Η εν λόγω δημιουργία κυκλοφόρησε αρχικά στα PC και στις κονσόλες της Nintendo και στην πορεία μεταπήδησε και στα υπόλοιπα format της αγοράς. Είναι γεγονός πάντως ότι η Yacht Club Games έχει καταφέρει να “χτίσει” μια ιδιαίτερη σχέση με τη Nintendo. H αγάπη που τρέφουν άλλωστε οι developers της για διάφορα μνημειώδη games του NES, όπως το Mega Man, το Zelda II: Adventure of Link και το Castlevania III: Dracula's Curse εκδηλώνεται μέσα από το Shovel Knight, το οποίο είναι αδιαμφισβήτητα εμπνευσμένο από τις προαναφερθείσες κυκλοφορίες.

Η σχέση αυτή βέβαια δεν είναι μονόπλευρη, καθώς και η Nintendo δείχνει να εκτιμά ιδιαίτερα το έργο της αμερικανικής εταιρείας. Ένα δείγμα αυτής της εκτίμησης είναι και το Shovel Knight Amiibo, το οποίο κατασκευάστηκε από τη Yacht Club Games και όχι από τη Nintendo. Να σημειωθεί ότι μέχρι να κυκλοφορήσει η συγκεκριμένη φιγούρα, καμία άλλη εταιρεία δεν είχε κατασκευάσει Amiibo πλην της Nintendo. Με την έλευση του Switch, η σκυτάλη περνά πλέον στην Yacht Club Games, η οποία επιλέγει να λανσάρει το Specter of Torment, το νέο standalone expansion του Shovel Knight, ως timed console exclusive για τη κονσόλα της Nintendo. To expansion αυτό διατίθεται τόσο μεμονωμένα (έναντι 9.99 ευρώ), όσο και ως μέρος της συλλογής Shovel Knight: Treasure.


Ένα ελκυστικό πακέτο
Το Shovel Knight: Treasure Trove περιλαμβάνει το Shovel Knight: Shovel of Hope, καθώς και τα Plague of Shadows και Specter of Torment expansions του. Όσοι από εσάς είχατε προμηθευτεί στο παρελθόν το Shovel Knight σε κάποιο άλλο format μπορείτε να αποκτήσετε δωρεάν και τα δύο αυτά expansions (το Specter of Torment αναμένεται τον Απρίλιο). Στο Switch πάντως η απόκτηση του Shovel Knight: Treasure Trove είναι μονόδρομος.

Σε ότι αφορά το πρωτότυπο Shovel Knight δεν έχουμε πολλά πράγματα να προσθέσουμε, καθώς σας το είχαμε παρουσιάσει στo παρελθόν στο σχετικό review του Γιάννη Μοσχονά. Εδώ λοιπόν θα αναφερθούμε αποκλειστικά στα νέα στοιχεία του. Σε πρώτη φάση υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξετε το φύλο του Shovel Knight και σε δεύτερη φάση μπορείτε πλέον να παίξετε co-op ακόμη κι αν δεν έχετε στην κατοχή σας το Shovel Knight Amiibo. H αλλαγή του φύλου δεν επηρεάζει σημαντικά το gameplay, αλλά ούτε και την αφήγηση της ιστορίας. Αν επιλέξετε πάντως θηλυκό φύλο για τον Shovel Knight θα διαπιστώσετε ότι έχουν γίνει και οι ανάλογες αλλαγές στους διαλόγους. Στην περίπτωση που έχετε στην κατοχή σας το Shovel Knight Amiibo θα αποκτήσετε πρόσβαση σε ένα fairy familiar, το οποίο πετά γύρω από τον χαρακτήρα σας και συλλέγει όσα αντικείμενα βρίσκονται στην εμβέλειά του (ακόμη και όσα βρίσκονται στις “κρυφές” περιοχές).


Ο ιππότης της πανούκλας
Στο Plague of Shadows συναντάμε ένα νέο πρωταγωνιστή, τον Plague Knight, ο οποίος αποτελούσε ένα από τα bosses του Shovel Knight. Τα γεγονότα του expansion λαμβάνουν χώρα παράλληλα με τα γεγονότα του Shovel Knight και με βάση το σενάριο ο Plague Knight προσπαθεί να αποκτήσει ένα “συστατικό” από τους ιππότες του Order of No Quarter με στόχο να δημιουργήσει το Ultimate Potion, ένα αντικείμενο που θα του χαρίσει αμύθητη δύναμη. Η ιστορία γενικά κινείται στο ίδιο χιουμοριστικό ύφος με αυτό του Shovel Knight, κοινώς έχουμε και πάλι δεκάδες σπαρταριστούς διαλόγους μεταξύ του Plague Knight και των υπολοίπων NPC.

Μεγάλες ομοιότητες -τουλάχιστον φαινομενικά- συναντάμε και στο gameplay, αφού κατά την διάρκεια της περιπέτειάς σας θα πρέπει να διασχίσετε τα ίδια levels και να πολεμήσετε τους ίδιους εχθρούς και τα ίδια bosses. Στην πράξη βέβαια το Plague of Shadows προσφέρει μια εντελώς διαφορετική εμπειρία, καθώς ο Plague Knight χειρίζεται διαφορετικά όπλα και παράλληλα συναντάμε διαφορετικούς platforming μηχανισμούς. Πιο συγκεκριμένα ο ήρωας σας πετάει βόμβες, τις οποίες μάλιστα μπορεί να “φορτίσει” (κρατώντας πατημένο το κουμπί Υ) και να εκμεταλλευτεί το ωστικό κύμα των εκρήξεων τους για να πηδήξει σε μεγαλύτερο ύψος. Επιπροσθέτως, ο Plague Knight μπορεί να πραγματοποιήσει διπλά άλματα. Εκεί λοιπόν που στο Shovel Knight αρκούσε να χοροπηδήσετε με το φτυάρι σας στην πλάτη 2-3 εχθρών για να περάσετε ένα μεγάλο χάσμα, εδώ θα πρέπει φορτίσετε τις βόμβες σας και να τις αφήσετε να σκάσουν την κατάλληλη χρονική στιγμή για να εκτιναχτείτε όσο το δυνατόν ψηλότερα.


Για να είμαστε ειλικρινείς ο βαθμός πρόκλησης του Plague of Shadows είναι τεράστιος, επειδή απαιτείται τεράστια ακρίβεια στα άλματα , αλλά και εξαιρετική εξοικείωση με τους παραπάνω μηχανισμούς. Αν υποθέσουμε ότι κατά μέσο όρο είχατε πεθάνει 30 φορές μέχρι να ολοκληρώσετε το Shovel Knight: Shovel of Hope, εδώ θα πεθάνετε 30 φορές μόνο στο πρώτο level. Να σημειωθεί επίσης ότι ο Plague Knight έχει πολύ μικρότερο health bar και ο μόνος τρόπος για να αυξήσετε τα hit points σας είναι να καταναλώσετε διάφορα consumables. Το πρόβλημα είναι ότι τα επιπλέον αυτά hit points χάνονται στην περίπτωση που πεθάνετε, οπότε θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κατανάλωση των consumables.

Φτυάρια, βόμβες και δρεπάνια σε ένα πακέτο.


Σε ότι αφορά τα Relics (εδώ ονομάζονται Arcana) και το υπόλοιπα αντικείμενα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ισχύει η αντίστοιχη λογική με το Shovel Knight. Παρόλα αυτά υπάρχει η δυνατότητα να τροποποιήσετε σε μεγαλύτερο βαθμό τις επιθέσεις σας, καθώς μπορείτε να επιλέξετε διαφορετικά φιτίλια, κάλυκες και εκρηκτικές ύλες για τις βόμβες σας. Οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν άμεσα τον χρόνο που χρειάζεται για να σκάσει η κάθε βόμβα, η εμβέλειά της, αλλά και η τροχιά που ακολουθεί μέχρι να βρει τον στόχο της. Με άλλα λόγια υπάρχουν πολύ περισσότερες επιλογές στο σύστημα μάχης από ότι είχαμε δει στο Shovel Knight, στο οποίο χτυπούσατε απλά με το φτυάρι σας.


H διάρκεια του expansion κυμαίνεται στις 6-9 ώρες, αν και όπως προαναφέραμε το πιθανότερο είναι ότι θα πεθάνετε δεκάδες φορές μέχρι να φτάσετε στο τέλος της περιπέτειάς σας. Από εκεί και πέρα έχουμε επιπλέον Challenges, τα οποία πάντως απευθύνονται αποκλειστικά στους σκληροπυρηνικούς των Platform. Σε ότι αφορά τον οπτικοακουστικό τομέα ισχύει ότι ακριβώς είχαμε δει και στο Shovel Knight. Τα περισσότερα levels είναι ακριβώς ίδια στον σχεδιασμό τους και το μόνο που αλλάζει είναι οι θέσεις κάποιων εχθρών και τα χάσματα που καλείστε να διασχίσετε. Το soundtrack απαρτίζεται από διάφορα remixes των μουσικών θεμάτων του Shovel Knight και κάποια νέα κομμάτια της ίδιας chiptune αισθητικής. Εμείς το βρήκαμε τρομερά πιασάρικο και δηλώνουμε ευθαρσώς ότι βρεθήκαμε να σιγοτραγουδάμε τις μελωδίες του ενώ παίζαμε.

Το "στοιχειωμένο" παρελθόν
Ερχόμαστε τώρα στο “ζουμί” του Shovel Knight: Treasure Trove, κοινώς στο Specter of Torment expansion, το οποίο τουλάχιστον για την ώρα διατίθεται αποκλειστικά στο Switch. Από σεναριακής πλευράς το Specter of Torment μπορεί να να χαρακτηριστεί ως το prequel του Shovel Knight. Στον ρόλο του κεντρικού πρωταγωνιστή έχουμε τον Spectre Knight, ένα από τα πιο δύσκολα bosses του Shovel Knight, ο οποίος οπτικά θυμίζει την αρχετυπική φιγούρα του Χάρου με τη κουκούλα και το δρεπάνι ανά χείρας. Με βάση το σενάριο η Enchantress (το τελικό boss του Shovel Knight) αναθέτει στον Spectre Knight να δημιουργήσει το Order of No Quarter. Εν τω μεταξύ, ο ήρωάς σας έχει και τα δικά του προσωπικά κίνητρα, καθώς προσπαθεί να επανακτήσει την ανθρώπινη φύση του. Συνολικά το σενάριο μας άφησε τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις, καθώς από τη μια πλευρά η Yacht Club Games εμβαθύνει στο lore του Shovel Knight και από την άλλη μας παρουσιάζει την τραγική φιγούρα ενός αρχετυπικού anti hero.


Όπως και στο Plague of Shadows, έτσι και εδώ, έχουμε να κάνουμε με έναν ήρωα που έχει εντελώς διαφορετικό playstyle από τον Shovel Knight. Ο Spectre Knight χρησιμοποιεί το δρεπάνι του, αντί για το παραδοσιακό φτυάρι και παράλληλα έχει τη δυνατότητα να σκαρφαλώσει σε διάφορους τοίχους. Αλλαγές συναντάμε και στους μηχανισμούς του platforming με την προσθήκη συγκεκριμένων λυχναριών, στα οποία μπορείτε να πηδήξετε και στη συνέχεια να εκτοξευτείτε με ένα διαγώνιο άλμα είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω. Εδώ δυστυχώς το μοντέλο χειρισμού δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο χωρίς αρκετές ώρες εξάσκησης να κατευθύνετε τον ήρωα σας με ακρίβεια.

Μία ακόμη διαφορά που εντοπίσαμε αφορά τα Curios, τα Relics του Spectre Knight. Στο Shovel Knight αρκούσε να ξοδέψετε το κατάλληλο χρηματικό αντίτιμο για να αποκτήσετε ένα Relic, αντίθετα εδώ θα πρέπει να ξοδέψετε τα λεγόμενα Red Skulls, τα οποία βρίσκονται διεσπαρμένα στα διάφορα levels του παιχνιδιού. Συν τις άλλοις, για να προσθέσετε ένα Curio στην κατοχή σας δεν αρκεί μόνο να ξοδέψετε τα αντίστοιχα Red Skulls, αλλά θα πρέπει να ολοκληρώσετε και το ανάλογο Challenge. Λόγου χάρη θα πρέπει να διασχίσετε μια περιοχή, χωρίς να έχετε πρόσβαση στις επιθέσεις σας και με ένα μόνο hit point, αποφεύγοντας παράλληλα περιστρεφόμενες μπάλες με καρφιά και αρκετούς εχθρούς.


Λαμβάνοντας υπόψη μας τα παραπάνω, φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι και το δεύτερο expansion του Shovel Knight διαθέτει υψηλότερο δείκτη πρόκλησης από το βασικό παιχνίδι, αν και σε γενικές γραμμές η κατάσταση δεν είναι τόσο τραγική όσο στο Plague of Shadows. H συνολική διάρκεια του Spectre of Torment πάντως είναι μικρότερη, καθώς δεν ξεπερνά τις τέσσερις ώρες. Σε ότι αφορά το level design, συναντάμε πάλι τα ίδια ακριβώς levels, αν και υπάρχει μια διαφοροποίηση στην χρωματική παλέτα που χρησιμοποιείται. Γενικά τα levels του Spectre of Torment έχουν μια πιο σκοτεινή χροιά και ταιριάζουν θα λέγαμε με την φύση του κουκουλοφόρου και δρεπανοφόρου ήρωά σας. Ανάλογες "επαναλήψεις" συναντάμε και στο soundtrack, καθώς τα περισσότερα μουσικά θέματα αποτελούν επανεκτελέσεις των κλασικών κομματιών του Shovel Knight. Σε ότι αφορά το τεχνικό κομμάτι να προσθέσουμε ότι όλα τα κεφάλαια της συλλογής τρέχουν στα 1080p/60fps (720p αν παίζετε στην οθόνη του Switch) χωρίς να παρατηρούνται πτώσεις του frame rate.

Συνοψίζοντας
Το Shovel Knight παραμένει ένα ακμαιότατο Action/Platform ακόμη και τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του και θα λέγαμε ότι διεκδικεί επάξια μια θέση πλάι στις δημιουργίες που το επηρέασαν. Η νέα έκδοσή του, η οποία περιλαμβάνει τα δύο expansions του είναι μια εξαιρετική πρόταση αγοράς, καθώς είναι σε θέση να σας προσφέρει 20 τουλάχιστον ώρες αγνής διασκέδασης, αλλά και νοσταλγίας της χρυσής εποχής των 8-bit. Στην περίπτωση που προμηθευτήκατε τώρα το Switch και ψάχνετε για μια αξιόλογη πρόταση αγοράς μετά το The Legend of Zelda: Breath of the Wild, τότε η αγορά του Shovel Knight: Treasure Trove είναι μονόδρομος.

Θετικά:
- Μεγάλη διάρκεια
- Απολαυστικό gameplay
- Πιασάρικο soundtrack
- Υψηλός βαθμός πρόκλησης
- Ενδιαφέρον σενάριο
- Τρεις εντελώς διαφορετικοί playable ήρωες
- Χαμηλή τιμή διάθεσης

Αρνητικά:
- Απαρχαιωμένα γραφικά
- Κάποιες επαναλήψεις στο level design και στα μουσικά themes
- Δύστροπο μοντέλο χειρισμού στο Spectre of Torment

Βαθμολογία
Γραφικά: 5
Ήχος: 8
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.7

O Shovel Knight και η παρέα του στα καλύτερά τους.

Παντελής Δασκαλέλος 

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

Shovel Knight: Specter of Torment

Οι fans του Shovel Knight θα χαρούν με τα νέα για το expansion του αγαπητού Platform. To Shovel Knight: Specter of Torment ανακοινώθηκε κατά τ...
Posted (02 Dec 2016)

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 KConstantine (Level 12) 13/04/2017 13:49
Με το που το είδα, μου θύμισε την μάχη shovel knight vs scrooge mcduck από το death battle.

Ωραίο το άρθρο, το παιχνίδι φαίνεται επάξιος διάδοχος του shovel knight.
Score 7.7
User Score ( 9 votes ) 8
User Reviews 0
Genre: Action/Platform
Developer: Yacht Club Games
Publisher: Yacht Club Games
Διάθεση: Yacht Club Games
Players: 1-2
Requirements: 2GB RAM, Επεξεργαστής Ιntel Core 2 Duo 2.1 Ghz, Κάρτα γραφικών 256MB, Χώρος στο σκληρό δίσκο 250MB, Λειτουργικό σύστημα Windows XP
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: Switch: 3/3/2017, PC, PS4, Xbox One, PS3, Wii U, 3DS, PS Vita, Mac: Απρίλιος 2017
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL )
thumb
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS
Notification