Reviews Super Mario Maker for Nintendo 3DS
3DS  
Comments (1)

Super Mario Maker for Nintendo 3DS Hot

Δημιουργικότητα τσέπης.

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/thumbnail/320x180s/e3/e8/15/super-mario-maker-for-nintendo-3ds-box-56-1482320791.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Δημιουργικότητα τσέπης.

Ένας χρόνος έχει περάσει από την κυκλοφορία μιας από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της προηγούμενης χρονιάς, του Super Mario Maker στο Wii U. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, το Super Mario Maker είναι στην ουσία ένα game-creation tool μέσω του οποίου μπορείτε να σχεδιάσετε επίπεδα σε διάφορα οπτικά και λειτουργικά στυλ από παλαιότερα 2D Mario games. Βασικό συστατικό της επιτυχίας του εν λόγω 2D Mario ήταν η δυνατότητα να μοιράζεστε online τις δημιουργίες σας και παράλληλα να δοκιμάζετε εσείς οι ίδιοι τα καλύτερα σχεδιασμένα επίπεδα από όλο τον κόσμο.

Οι πωλήσεις του Super Mario Maker ξεπέρασαν τα 3,7 εκατομμύρια και η δημοφιλία του αυξανόταν συνεχώς με νέα updates που πρόσθεταν εργαλεία και βελτιώσεις από την Nintendo και μια σωρεία από YouTubers να προσπαθούν να ολοκληρώσουν τα δυσκολότερα επίπεδα σε live μετάδοση. Η Nintendo ανακοίνωσε πίσω στον Μάιο ότι μέχρι τότε είχαν δημιουργηθεί πάνω από 7.2 εκατομμύρια επίπεδα τα οποία είχαν παιχτεί συνολικά πάνω από 600 εκατομμύρια φορές. Όλος αυτός ο ντόρος οδήγησε την ιαπωνική εταιρεία στο να μεταφέρει την επιτυχημένη δημιουργία της στο 3DS μετά από ανακοίνωση που πραγματοποιήθηκε σε ένα Nintendo Direct του Σεπτεμβρίου του ’16. Την διαδικασία του porting ανέλαβε η Nintendo Software Technology.

super mario maker for nintendo 3ds 1

Δημιουργική διαδικασία
Το Super Mario Maker for Nintendo 3DS είναι στον πυρήνα του η ίδια εμπειρία με την αντίστοιχη έκδοση του Wii U. Αρχικά, θα περιηγηθείτε σε tutorials από το περιστέρι(!) Yamamura και την Mashiko, δύο χαρακτήρες που εμφανίζονταν και στο Super Mario Maker. Οι Yamamura και Mashiko θα σας βοηθήσουν ουσιαστικά και πιθανότατα να σας δώσουν ενδιαφέρουσες ιδέες στην πορεία. Τα μαθήματα που σας προσφέρουν χωρίζονται σε δύο μέρη: την εκμάθηση και την πρακτική. Έτσι, αφού κατανοήσετε πως λειτουργούν διάφορα tools και πως κινούνται οι εχθροί, αμέσως μετά θα πρέπει να ολοκληρώσετε ένα επίπεδο που σχετίζεται με αυτά που μόλις διδαχτήκατε.

Μετά την ολοκλήρωση των tutorials που όντως προσφέρουν βοήθεια, θα κληθείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας επίπεδα στα στυλ των Super Mario Bros., Super Mario Bros. 3, Super Mario World και New Super Mario Bros. U. Δυστυχώς, τουλάχιστον τα μισά tools θα είναι κλειδωμένα στην αρχή και θα ξεκλειδώνονται με την πρόοδο σας στο Super Mario Challenge που θα δούμε αργότερα. Παρόλα αυτά θα μπορείτε εξαρχής να δημιουργήσετε επίπεδα σε όποιο 2D Mario στυλ και όποιο είδος background θέλετε, δυνατότητα που θα έπρεπε να ξεκλειδώσετε στην έκδοση του Wii U. Μάλιστα όπως είναι λογικό, μερικά από τα tools απουσιάζουν παντελώς από αυτή την έκδοση, αν και μιλάμε για ελάχιστα. Η πιο σημαντική απώλεια είναι αυτή του Mystery Mushroom, το οποίο μεταμόρφωνε τον Mario σε διάφορους χαρακτήρες από άλλα games μέσω της χρήσης των amiibo.

Προσθέσεις κι αφαιρέσεις περιεχομένου
Η δημιουργία επιπέδων Mario εν κινήσει είναι ικανοποιητική δυνατότητα από μόνη της. Ορισμένες φορές βέβαια, η οθόνη του 3DS φαντάζει μικρή για όλα τα αντικείμενα που θέλετε να στοιβάξετε σε σχέση με την αντίστοιχη του Wii U Gamepad, όμως έχετε την επιλογή να τα μετακινήσετε προσωρινά εκτός οθόνης. Όσον αφορά το gameplay, ό,τι έλαμψε στο Super Mario Maker και όλα τα προηγούμενα 2D Mario είναι και πάλι εδώ. Το απόλυτο platforming, χωρίς φθηνούς θανάτους και με κινήσεις που μπορούν να υπολογιστούν με μαθηματική ακρίβεια είναι μερικά από τα στάνταρ χαρακτηριστικά που περιμένει, αλλά και λαμβάνει κάποιος που θα δοκιμάσει το Super Mario Maker του 3DS.

Αυτή η σπιρτάδα και η ευστοχία των developers της Nintendo παίρνει σάρκα και οστά σε ένα νέο mode. Το Super Mario Challenge, όπως ονομάζεται, αποτελεί μια σειρά μοναδικών δοκιμασιών που τεστάρουν την κάθε πιθανή πτυχή ενός 2D Mario επιπέδου. Κατά τη διάρκεια των 100 επιπέδων που προσφέρονται θα αντιμετώπισετε πύργους εχθρών, θα αναγκαστείτε να ολοκληρώσετε κάποιο επίπεδο χωρίς άλμα ή χωρίς να βαδίσετε προς τα αριστερά, κλπ. Τα επίπεδα ολοκληρώνονται κανονικά στην σημαία του τέλους, όμως υπάρχουν διάφορες επιπλέον αποστολές που ανεβάζουν το επίπεδο δυσκολίας κατακόρυφα και σας επιβραβεύουν με medals κατά την ολοκλήρωσή τους. Το Super Mario Challenge είναι διαθέσιμο offline και στην ουσία αποτελεί το δυνατότερο προτέρημα αυτής της έκδοσης.

super mario maker for nintendo 3ds 2

Πέρα από την απουσία των amiibo, μεγαλύτερη αίσθηση αποτελεί η αφαίρεση του online sharing, το οποίο αποτελούσε την καρδιά του Super Mario Maker. Πλέον δεν θα μπορείτε να “ανεβάζετε” online τις πίστες που έχετε δημιουργήσει και ο μόνος τρόπος να τις μοιραστείτε με τον κόσμο είναι μέσω του StreetPass ή με τοπική σύνδεση. Ναι μεν η χρήση του StreetPass γίνεται ορθά, αφού μπορείτε να στριμώξετε μέχρι και 100 επίπεδα για κοινή χρήση, όμως τίποτα δεν συγκρίνεται με την αμεσότητα της κοινής χρήσης online. Τοπικά, μπορείτε να στείλετε ένα επίπεδο σε κάποιον φίλο σας κι εκείνος να το τροποποιήσει έτσι ώστε να έχετε συνεργαστεί σε μια δημιουργία. Αυτό το χαρακτηριστικό βέβαια θα χρησιμοποιηθεί ελάχιστα και θα προτιμούσαμε να είχε προστεθεί κάποια από τις πιο σοβαρές ελλείψεις.

Το γεγονός ότι δεν μπορείτε να "ανεβάσετε" τα επίπεδα σας θα ήταν αποδεκτό αν μπορούσατε τουλάχιστον να έχετε πλήρη πρόσβαση σε όλα τα επίπεδα της έκδοσης του Wii U, αλλά όχι. H Nintendo έχει θέσει ορισμένα επίπεδα της έκδοσης του Wii U ως προτεινόμενα και αφού επιλέξετε επίπεδο δυσκολίας, θα αναλάβει να σας προτείνει ένα από αυτά. Ευτυχώς που το download πραγματοποιείται γρήγορα. Κατά τ’αλλα το γεγονός ότι δεν μπορείτε να ψάξετε μέσω κωδικών κάποιο συγκεκριμένο επίπεδο, να δείτε επίπεδα από "Top rated users", να βαθμολογήσετε το επίπεδο αλλά ούτε και να δείτε ποσοστά ολοκλήρωσης, αποτελεί τουλάχιστον ένα βήμα πίσω για την έκδοση του 3DS. Από την στιγμή που το 3DS υποστηρίζει κανονικά το Miiverse, όλες αυτές οι ελλείψεις είναι αδιανόητες.

super mario maker for nintendo 3ds 3

Με λίγα λόγια, μπορείτε να χαρείτε το Super Mario Challenge και ορισμένα τυχαία επίπεδα που θα σας προωθήσει η Nintendo. Με όλες αυτές τις ελλείψεις, η αντοχή του Super Mario Maker for Nintendo 3DS μειώνεται δραστικά και μετά τις περίπου πέντε ώρες που θα ασχοληθείτε με το Super Mario Challenge, θα δυσκολευτείτε να γυρίσετε πίσω για κάτι άλλο πέρα από μερικά προτεινόμενα επίπεδα που θα κατεβάσετε. Η αίσθηση που μένει είναι ότι χάνετε τα κίνητρα να δημιουργήσετε επίπεδα, αφού πρακτικά δεν μπορείτε να τα μοιραστείτε.

Η μικρή οθόνη του 3DS δεν είναι αρκετή για να σταματήσει τους game designers μέσα μας.

Pixel art Mario
Τα pixelated γραφικά των τριών από τα τέσσερα στυλ που αναδυκνείονται στο Super Mario Maker for Nintendo 3DS δείχνουν φανταστικά στην οθόνη της φορητής κονσόλας. Αντίθετα, το οπτικό αποτέλεσμα που παράγουν τα επίπεδα που έχουν σχεδιαστεί στην επιλογή του New Super Mario Bros. U χάνουν πολύ από την ευκρίνεια τους στην οθόνη του 3DS. Η Nintendo θα μπορούσε πολύ απλά να αντικαταστήσει αυτό το στυλ με το αντίστοιχο του New Super Mario Bros. 2 που είχε κυκλοφορήσει στο 3DS και να υπάρχει ένα θεμιτό αποτέλεσμα.

Από άποψη μουσικής επένδυσης, όλα τα κομμάτια παραμένουν πιστά στο υλικό προέλευσής τους και αποτελούν έτσι κι αλλιώς ορισμένους από τους πιο κλασικούς ήχους στην ιστορία των video games. Δυστυχώς και σε αυτόν τον τομέα υπάρχουν ορισμένες αφαιρέσεις. Διάφορα ηχητικά εφέ που υπήρχαν μέσα στον level creator του Wii U απουσιάζουν από την έκδοση του 3DS και αφαιρούν λίγο από την ευφορία της δημιουργίας, ενώ δεν είναι πλέον εφικτό να καταγράψετε τα δικά σας ηχητικά εφέ.

Πετσοκομμένο αριστούργημα
Το Super Mario Maker for Nintendo 3DS έχει δύο όψεις. Από την μία πετυχαίνει μέσω του Super Mario Challenge να μας χαρίσει μια από τις πιο ευφάνταστες 2D εμπειρίες στον κόσμο του Mario και από την άλλη καταφέρνει να μας απωθήσει από το βασικό στοιχείο της έκδοσης του Wii U, την δημιουργία επιπέδων, μιας και ουσιαστικά χάνεται ο σκοπός της δημιουργίας. Είναι κρίμα γιατί κατά τ’ άλλα η φορητή έκδοση του Super Mario Maker θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα από τα καλύτερα games της χρονιάς. Η ιδέα της φορητότητας ενός concept δημιουργίας και διαμοιρασμού επιπέδων στον κόσμο του Mario είναι φανταστική, όμως η υλοποίησή της εν τέλει πάσχει από ελλείψεις.

Θετικά:
- Ενδιαφέρον και λειτουργικό tutorial
- Οι αναρίθμητες δυνατότητες δημιουργίας επιπέδων
- Το Super Mario Challenge και τα επιπλέον medals του
- Σοβαρή χρήση του StreetPass

Αρνητικά:
- Απουσία του online sharing
- Αφαίρεση δυνατότητας εύρεσης επιπέδων
- Προβληματικά γραφικά στο στυλ του New Super Mario Bros. U
- Μη υποστήριξη των amiibo

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 7.5
Gameplay: 7
Αντοχή: 7
Γενικά: 7.1

Ένα πακέτο με πλούσιο περιεχόμενο, αλλά όχι χωρίς απώλειες.

Μάνος Μαρίνος 

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

Super Mario Maker

[Αρχική δημοσίευση: 6/6/14] Μετά τα εξαιρετικά Mario Kart 8 και Posted (02 Sep 2016)

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 DevilChicken (Level 3) 21/12/2016 17:34
Πολυ ενδιφερον
πιστευω και ελπιζω οτι η nintendo κατι θα κανει για το online sharing στο μελλον
Score 7.1
User Score ( 6 votes ) 7.08
User Reviews 0
Genre: Platform/Level Editor
Developer: Nintendo Software Technology
Publisher: Nintendo
Διάθεση: CD Media
Players: 1
Requirements:
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 2/12/16
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS
Notification