Reviews Zombie Night Terror
PC  
Comments (2)

Zombie Night Terror

Πανικός στην κλίμακα του γκρι.

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/34/b6/cb/zombie-night-terror-box-61-1481586622.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Πανικός στην κλίμακα του γκρι.

Ακόμη και τα video games έχουν τη μόδα τους την οποία πολλοί developers ακολουθούν, μερικές φορές περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Αυτό συχνά οδηγεί στην επανάληψη ιδεών και στον κορεσμό τους γεμίζοντας την καταναλωτική αγορά με παραλλαγές και στοιχεία γνωστών τίτλων. Παλαιότερα, στην «μόδα» ήταν ο Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος που όμως κούρασε, οπότε περάσαμε προοδευτικά στην εποχή των zombie.

Στις περισσότερες περιπτώσεις zombie apocalypse, η ιστορία είναι γνωστή και θα λέγαμε μάλλον βαρετή. Το σκηνικό είναι λίγο–πολύ το ίδιο: με φόντο έναν ομαλό και πραγματικό κόσμο όλα εκτυλίσσονται κανονικά μέχρι την ξαφνική στιγμή που αρχίζει να επικρατεί το χάος. Νεκρό-ζωντανοί κάνουν την εμφάνιση τους και διασπείρουν τον τρόμο και τον πανικό χωρίς να δείχνουν κανένα έλεος στο διάβα τους. Οι δυνάμεις ασφαλείας καταλύονται σε χρόνο ρεκόρ και εσείς αναζητάτε καταφύγιο, ασφάλεια και οπλισμό προκειμένου να επιβιώσετε. Αναμφίβολα το είδος αυτό κάποτε γνώρισε μέρες ακμής, όχι όμως πλέον.

Μια ενδιαφέρουσα ανατροπή στο παραπάνω οικείο σενάριο λανσάρει η Γαλλική εταιρία Noclip. Σε συνεργασία με την Gambitious, μέσα από το 2D pixel art Zombie Night Terror, επιχειρεί μια διαφορετική προσέγγιση ξεφεύγοντας από το κατεστημένο και ομολογώ ότι το καταφέρνει. Για να ξεκαθαρίσουμε, δεν αναφερόμαστε σε έναν top τίτλο με υψηλό κεφάλαιο και τρελές υποσχέσεις, αλλά σε μια άξια προσπάθεια μίας μικρής τετραμελούς ομάδας, με φανερό πάθος για το αντικείμενο της.

Ένα ανθρώπινο λάθος
Όλα ξεκινούν έξω από την είσοδο του κινηματογράφου Palace έπειτα από την προβολή μιας ταινίας με τον ομώνυμο τίτλο «Zombie Night Terror». Ένας θαμώνας που βρίσκεται υπό την επήρεια μιας χημικής ουσίας, την οποία ο ίδιος ονομάζει Romero, αποφασίζει να την μοιράσει στους υπόλοιπους συμπολίτες του. Στο σημείο αυτό, σας παρέχονται τρία φιαλίδια γεμάτα Romero ώστε να τα χορηγήσετε σε τρεις ανθρώπους της επιλογής σας. Η επιδημία έχει ήδη εξαπλωθεί.

Μετά από μία μικρή αναζήτηση, αξίζει να αναφερθεί πως η ονομασία της χημικής ουσίας αποδίδεται στον George A. Romero, που εμπνεύστηκε πρώτος το είδος των zombie. Από εκεί και έπειτα το σενάριο είναι σαφές, δεν αφήνει προφανή ερωτηματικά και η πορεία του γίνεται αντιληπτή αρκετά γρήγορα.

zombienightromero

Στο ασπρόμαυρο των δύο διαστάσεων
Με μία πρώτη ματιά, το gameplay φαίνεται απλό και εύκολο. Ο στόχος είναι να μεταμορφωθούν οι πάντες σε zombie. Κάθε φορά που τα zombies σας έρχονται σε επαφή με το επόμενο θύμα τους, τότε το τελευταίο προστίθεται στους αριθμούς της ορδής. Με άλλα λόγια το θύμα γίνεται και αυτό zombie. Έτσι, η στρατιά πληθαίνει. Στην πράξη ωστόσο διαφέρει, αφού οι υπηρέτες σας δεν διακρίνονται για την εξυπνάδα τους. Τα άμυαλα αυτά όντα, περιφέρονται από την μία άκρη στην άλλη, ακυβέρνητα και χωρίς καμία καθοδήγηση. Το άχρωμο 2D περιβάλλον, περιορίζει ακόμη περισσότερο τις επιλογές με το πρώτο φυσικό εμπόδιο να οδηγεί σε άμεση μεταβολή της κατεύθυνσης. Στο terrain υπάρχουν παγίδες και γκρεμοί που αν δεν δώσετε την δέουσα προσοχή, το παιχνίδι θα γυρίσει σύντομα εναντίον σας.

Φυσικά, δεν θα περίμενε κανείς από τους ανθρώπους να μείνουν άπραγοι και να γίνουν ένα σύντομο γεύμα. Οπλισμένοι με ρόπαλα, πιστόλια, πολυβόλα και καραμπίνες, οι πολίτες παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους και είναι αποφασισμένοι να σταματήσουν με κάθε κόστος την προέλαση των zombie σας.

Όλα τα παραπάνω μαζί με τα challenges που προσφέρονται σε κάθε level, αυξάνουν την δυσκολία και οδηγούν το ποντίκι συχνά στο κουμπί του replay. Ευτυχώς όμως παρέχονται και πολλές δυνατότητες οι οποίες θα βοηθήσουν το στράτευμα σας να κινηθεί πιο ανώδυνα και να αντιμετωπίσει πιο εύκολα τις δυσκολίες του. Πέρα από τα φιαλίδια του ιού Romero, το πρώτο σας upgrade αποτελεί ο Overlord. Ένα zombie που επιλέγετε, προάγεται σε Overlord και αναλαμβάνει να δρομολογήσει τις ακυβέρνητες ορδές σας προς μία κατεύθυνση μόλις αυτές ακουμπήσουν επάνω του. Το upgrade πρέπει να χρησιμοποιείται σε στρατηγικά σημεία ώστε να αποφεύγονται τυχόν παγίδες που θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες. Άλλα upgrades περιλαμβάνουν έκρηξη κάποιου zombie, άλματα για περάσματα αλλά και πολλά ακόμη.

zombienight1

Οι αναβαθμίσεις ωστόσο, δεν είναι δωρεάν και απεριόριστες, με το currency του παιχνιδιού να είναι το γνωστό σε όλους μας, DNA. Για να εξυπηρετηθεί ο απώτερος σκοπός, θα χρειαστεί να θυσιάσετε έναν γενναίο εθελοντή ώστε να αποκτήσετε μερικούς πόντους DNA. Η χρήση των πόρων του παιχνιδιού, είναι καλό να έχει σχεδιαστεί νωρίτερα ώστε να κατανεμηθούν κατάλληλα και να αποφευχθεί η άσκοπη σπατάλη τους.

Τα levels, είναι στο σύνολο τους 40 και ο χρόνος εκτέλεσής τους θα δοκιμάσει αρκετά την υπομονή σας. Προσωπικά, αφιέρωσα αρκετό χρόνο στην προσαρμογή του εκάστοτε map προκείμενου να ανταπεξέλθω ικανοποιητικά. Σε αυτό συντέλεσαν μικρές εκπλήξεις σαν απόρροια της έλλειψης προετοιμασίας μου. Κάθε level αποτελείται από διάφορα stages, που το καθένα ακολουθείται και από checkpoints, χρήσιμη προσθήκη δεδομένου των δυσκολιών.

Η καταστροφή της ανθρωπότητας είναι στο χέρι σας, εκμεταλλευτείτε μόνο την ευκαιρία.

Μεταξύ σοβαρού και αστείου
Το Zombie Night Terror καταφέρνει να σας κρατήσει σε αγωνία και εγρήγορση ενώ θα απαιτήσει το 100% της προσοχής σας στην πλειάδα των περιπτώσεων για την ολοκλήρωση των επιπέδων. Κατά την εξέλιξη του παιχνιδιού ωστόσο, προσφέρονται συνεχώς στιγμές χιούμορ με ειρωνικές συνομιλίες μεταξύ των ανθρώπινων χαρακτήρων, σπάζοντας έτσι την μονοτονία της μυστηριώδους, horror μουσικής. Τα ουρλιαχτά των ανθρώπων, ο γρυλισμός των zombie, οι αραιοί πυροβολισμοί, οι σειρήνες στο background και ο splatter ήχος, προσδίδουν μία ηχητική ένταση στην όλη εμπειρία. Η παρουσίαση νέων δυνατοτήτων, γίνεται μέσα από έκτακτες ειδήσεις στην τηλεόραση και με αυτό τον τρόπο δεν διακόπτεται η ατμόσφαιρα και η ροή του παιχνιδιού με άμεσα in-game tutorials.

zombienightfun

Κάτι από προηγούμενες δεκαετίες
Το ασπρόμαυρο σετ με μικρούς έγχρωμους τόνους διάσπαρτους σε διάφορα σημεία των level, η απουσία φωτός, η διακόσμηση των κτηρίων και ο disco χορός, συνθέτει μια εικόνα που παραπέμπει σε περασμένες δεκαετίες. Τα γραφικά με το splatter και τα animations κατά την αλλαγή ενός ανθρώπου σε zombie είναι λεπτομερή και ιδιαίτερα απολαυστικά. Στο τέλος της ημέρας όμως, τα γραφικά δεν προσπαθούν να επιτύχουν τίποτα, αφού πρόκειται για μια εμπειρία που επιθυμεί να διασκεδάσει μακροπρόθεσμα και όχι να ενθουσιάσει προσωρινά.

Λιτό και αξέχαστο
Η απαιτητή αυτοσυγκέντρωση που πρέπει να καταβάλετε δεν προσφέρει ένα προσωρινό ερέθισμα στο μυαλό αλλά μια εμπειρία που δύσκολα θα ξεχαστεί γρήγορα. Το Zombie Night Terror, αφήνει εντυπώσεις και κάνει αυτό που υπόσχεται, απλά και ξεκάθαρα τοποθετώντας την διασκέδαση πάνω από όλα. Κρατάει σοβαρό ύφος και χωρίζει με μία λεπτή γραμμή το χιούμορ από το υπόλοιπο σύνολο. Αναγκάζει την δημιουργία σχεδίου για την ολοκλήρωση του αφήνοντας το straight- forward για το κοινό του, κάτι που δεν συναντάμε σε πολλούς ΑΑΑ τίτλους.

Αν και το ερέθισμα της μνήμης δεν θα είναι προσωρινό, η αντοχή στον χρόνο κρίνεται δύσκολη για το μικρό Puzzle game. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αδυναμία του να παρουσιάσει μετά από ένα σημείο κάτι καινούργιο αλλά και στο σχετικά μικρό συνολικά μήκος του. Το Zombie Night Terror είναι διαθέσιμο στα Steam και GOG με την τιμή του να βρίσκεται λίγο πιο πάνω από τα 10 ευρώ. Ωστόσο το κόστος που ζητάει χαρακτηρίζεται οριακό καθώς μπορεί η ιδέα να είναι σχετικά πρωτότυπη και μη διαδεδομένη αλλά το στυλ δεν έχει να προσφέρει κάτι νέο.

Θετικά:
- Σας κρατάει σε εγρήγορση
- Εθιστικό μέχρι το τέλος
- Πολλά challenges
- Έντονα ηχητικά εφέ

Αρνητικά:
- Δυσκολία αντοχής στον χρόνο
- Μικρός αριθμός levels
- Βαθμός δυσκολίας επιπέδων

Βαθμολογία:
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 8
Gameplay: 8.2
Αντοχή: 6.5
Γενικά: 7.5

Ειδικά οι λάτρεις του ασπρομάυρου επιβάλεται να το δοκιμάσετε.

Γιώργος Γούναρης

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Shikabane_Hime7 (Level 29) 13/12/2016 16:57
Ωραίο παιχνιδάκι φαίνεται. Οτιδήποτε με zombies το δοκιμάζω και αυτό θα κάνω και με αυτό μόλις μου δοθεί η ευκαιρία.
#2 ashbringer (Level 25) 15/12/2016 00:27
Αρκετά διασκεδαστικό και με αρκετό χιούμορ για τους λάτρεις της ζομποαποκάλυψης !
Score 7.6
User Score ( 6 votes ) 7.75
User Reviews 0
Genre: Action, Strategy
Developer: NoClip
Publisher: Gambitious Digital Entertainment
Διάθεση:
Players: 1
Requirements: Επεξεργαστής Intel Core 2 Duo, 2GB RAM, Κάρτα γραφικών AMD Radeon HD5750/Nvidia GT 450
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 20/7/2016
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL )
thumb
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS
Notification