BioShock: The Collection

Hot
Από την άβυσσο της Rapture, στους αιθέρες της Columbia.

Από την άβυσσο της Rapture, στους αιθέρες της Columbia.

Από την άβυσσο της Rapture, στους αιθέρες της Columbia.

Θυμάμαι ότι ήταν Ιούλιος του 2008 και είχα βγει για ψώνια έχοντας στην τσέπη μου ένα αρκετά σεβαστό ποσό με σκοπό να αγοράσω μερικά games για το Xbox 360, το οποίο και είχα αποκτήσει μερικούς μήνες νωρίτερα. Το μάτι μου έπεσε πάνω στο BioShock και χωρίς να το σκεφτώ ιδιαίτερα αποφάσισα να το αποκτήσω. Εκείνο το διάστημα να πω την αλήθεια δεν έδινα και πολύ μεγάλη σημασία στα reviews, καθότι είχε τύχει να απολαύσω games, όπως το Kingdom Under Fire: Circle of Doom, το Viking: Battle of Asgard και το Too Human που κατά την ταπεινή άποψή μου είχαν θαφτεί άδικα από κοινό και κριτικούς.

Βάζοντας το δισκάκι στην κονσόλα μου και αντικρίζοντας για πρώτη φορά την υποθαλάσσια πόλη της Rapture αισθάνθηκα ένα πραγματικό δέος να με κυριεύει. Μετά από μερικές ώρες θυμάμαι ότι είχα γοητευτεί από την απίστευτη art deco αισθητική, το πιασάρικο σενάριο, αλλά και από το εξαιρετικό gameplay. Φαντάζομαι ότι ανάλογα συναισθήματα πλημμύρισαν όσους από εσάς “βυθίστηκαν” στον σύμπαν που έπλασε ο Ken Levine και οι υπόλοιποι developers της Irrational Games.

Τα συναισθήματα αυτά δεν άλλαξαν με την πάροδο του χρόνου και παρά το γεγονός ότι το BioShock 2 ήταν ένα ελαφρώς χειρότερο, η σειρά BioShock είχε καθιερωθεί πλέον στην συνείδησή μου ως μια εκ των κορυφαίων στον χώρο των video games. To BioShock Infinite που ακολούθησε κατάφερε να εξυψώσει ακόμη περισσότερο την σειρά στα μάτια μου και να κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή την άτυπη τριλογία.

Κάπως έτσι φτάσαμε στην κυκλοφορία του BioShock: The Collection, μιας συλλογής που περιλαμβάνει τα τρία κεφάλαια της σειράς σε HD. Τα τελευταία χρόνια είναι γεγονός ότι έχει παραγίνει το κακό με της πάσης φύσεως επανακυκλοφορίες, οπότε είναι λογικό να υπάρχει ένας προβληματισμός για το αν αξίζει κάποιος να αποκτήσει την συγκεκριμένη συλλογή. Στο review αυτό θα σας παρουσιάσουμε συνοπτικά και τα τρία games της συλλογής, δίνοντας μεγαλύτερη βάση στις αλλαγές που υπάρχουν, καταθέτοντας εν τέλει την άποψη μας για το αν θα πρέπει να την αποκτήσετε ή όχι.

BioShock
To πρώτο κεφάλαιο της σειράς λαμβάνει χώρα το 1960 και σε αυτό βλέπουμε τον Jack, τον πρωταγωνιστή της ιστορίας, στην μέση του Ατλαντικού Ωκεανού ύστερα από ένα αεροπορικό δυστύχημα. Ένας κοντινός φάρος φαντάζει ως η μόνη σανίδα σωτηρίας, αλλά δυστυχώς για εσάς ο φάρος αυτός είναι το προπύργιο της Rapture μιας υποθαλάσσιας πόλης, η οποία έχει δημιουργηθεί από τον επιχειρηματία Andrew Ryan. H κάθοδος στην Rapture και τα όσα συμβαίνουν στις πρώτες ώρες της ιστορίας εξακολουθούν να σοκάρουν ακόμη και σήμερα, εννιά ολόκληρα χρόνια μετά την κυκλοφορία του BioShock στα PC και στο Xbox 360.

Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους το BioShock μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα πραγματικό αριστούργημα. Τίποτε από όλα αυτά όμως δεν θα μπορούσε να συμβεί αν οι developers δεν είχαν αφιερώσει τόσο πολύ χρόνο, ώστε να μας παρουσιάσουν ένα τόσο αληθοφανές, αλλά και ταυτόχρονα τόσο φανταστικό setting. To οξύμωρο αυτό σεναριακό υπόβαθρο καταφέρνει να γίνει πιστευτό βυθίζοντας ουσιαστικά τον παίκτη σε μια γοητευτική άβυσσο.

Στην συλλογή BioShock: The Collection συναντάμε μια remastered έκδοση του πρώτου κεφαλαίου της σειράς, η οποία τρέχει στα 1080p/60fps. Οι διαφορές σε σχέση με την πρωτότυπη έκδοση για PC είναι ελάχιστες, αν και είναι γεγονός ότι συναντάμε textures υψηλότερης ανάλυσης, καθώς και βελτιωμένα lighting effects. Αν είχατε παίξει τώρα το BioShock στο Xbox 360 ή το PS3 είναι δεδομένο ότι η εμπειρία στα 1080p/60fps είναι κατά πολύ καλύτερη, κυρίως λόγω της εξάλειψης του input lag στα controls. Να υπενθυμίσουμε ότι στην Xbox 360 έκδοση του BioShock υπήρχε η δυνατότητα να “ξεκλειδώσετε” το frame rate και να παίξετε σε ψηλότερα frames, εντούτοις θα έπρεπε να υποστείτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα έντονο screen tearing. Στην remastered έκδοση για το Xbox One δεν παρατηρήσαμε screen tearing ή ενοχλητικές πτώσεις του frame rate.

Στη νέα έκδοση έχει επίσης συμπεριληφθεί και το Ryan Industries Plasmids and Tonics DLC, το οποίο διατίθεται δωρεάν, αλλά για κάποιο λόγο έχει αφαιρεθεί από το ελληνικό Xbox marketplace. Στο DLC αυτό συναντάμε νέα Plasmids και Tonics και το Brass Balls Achievement, στο οποίο θα πρέπει να τερματίσετε το game στο hard, χωρίς vita-chambers. Αν πεθάνετε δηλαδή θα πρέπει να αρχίσετε από την αρχή του εκάστοτε level.

Επιπροσθέτως εδώ συναντάμε και το Challenge Rooms DLC που μέχρι πρότινος ήταν αποκλειστικά διαθέσιμο στο PS3. Το DLC προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο δυσκολίας (Survivor) και περιλαμβάνει διάφορα challenges, όπως για παράδειγμα να σκοτώσετε έναν Big Daddy χωρίς να χρησιμοποιήσετε όπλα. Αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα είναι ότι αν είχατε παίξει το BioShock στο Xbox 360 ή στο PS3 δεν είχατε πρόσβαση σε όλο το DLC περιεχόμενο μέχρι σήμερα. Εντελώς πληροφοριακά να αναφέρουμε ότι στην remastered έκδοση δεν έχει διορθωθεί το bug που σας επιτρέπει να τερματίσετε το παιχνίδι στα μεγαλύτερα επίπεδα δυσκολίας, φορτώνοντας το save σας από το casual επίπεδο δυσκολίας λίγο πριν το τέλος.

Πέρα από τα DLC στην remastered έκδοση του BioShock περιλαμβάνεται και μια μακροσκελής συνέντευξη με τους δημιουργούς του παιχνιδιού, οι οποίοι μας εξηγούν αναλυτικά την διαδικασία του development, μας αναφέρουν τις πηγές έμπνευσής του κ.ο.κ. Η συνέντευξη είναι χωρισμένη σε διάφορα κεφάλαια-βίντεο και για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτά θα πρέπει να συλλέξετε τα σχετικά collectables. Συν τις άλλοις, στο κεντρικό μενού συναντάμε και την επιλογή Museum, η οποία σας επιτρέπει να περιηγηθείτε σε ένα εικονικό BioShock μουσείο και να δείτε σπάνιο concept art από το πρώιμο στάδιο ανάπτυξης του δημοφιλούς FPS. To περιεχόμενο αυτό θα λέγαμε ότι αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα, αποδεικνύοντας ότι τουλάχιστον στην περίπτωση του πρώτου κεφαλαίου της σειράς η Blind Squirrel Games (ανέλαβε το port σε συνεργασία με τον Ken Levine) έκανε εξαιρετική δουλειά.

To BioShock συνεχίζει να προσφέρει ρίγη συγκίνησης παρά τα χρονάκια του και η remastered έκδοσή του αποτελεί το highlight της συλλογής.

BioShock 2
Το δεύτερο κεφάλαιο της σειράς θεωρείται δικαίως ή αδίκως ανάλογα πάντα με την προσωπική σας άποψη ως το χειρότερο εκ των τριών. Θυμίζουμε ότι το BioShock 2 αναπτύχθηκε από την 2K Marin (The Bureau: XCOM Declassified) και ο Ken Levine περιορίστηκε σε συμβουλευτικό ρόλο, χωρίς δηλαδή να έχει άμεσο λόγο στην διαδικασία του development. Στο γεγονός αυτό οφείλεται ενδεχομένως και η κατώτερη ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Το βασικότερο πρόβλημα στην περίπτωση του BioShock 2, είναι ότι η 2K Marin δίστασε να βάλει την δική της πινελιά ακολουθώντας ευλαβικά τα βήματα που χάραξε η Irrational Games (τότε ήταν γνωστή ως 2K Boston) στον προκάτοχό του. Από σεναριακής πλευράς δεν έχουμε κανένα παράπονο, καθώς το δεύτερο κεφάλαιο εμβαθύνει ακόμη περισσότερο στο lore της σειράς και σας δίνει την δυνατότητα να παίξετε ως Big Daddy. O βασικός στόχος σας είναι να βρείτε την Little Sister, η οποία ήταν υπό την προστασία σας και πλέον έχει απαχθεί. Τα όποια παράπονα μας αφορούν την παντελή έλλειψη νέων στοιχείων στο gameplay.

Εν τω μεταξύ, η εισαγωγή ανταγωνιστικού online multiplayer έγινε αντικείμενο συζήτησης. Κάποιοι παίκτες υποστήριξαν το multiplayer δεν κόλλαγε με την single-player εμπειρία του BioShock 2, ενώ κάποιοι άλλοι το είδαν ως μια καλοδεχούμενη προσθήκη. Όποια κι αν είναι η άποψη σας πάντως για το συγκεκριμένο θέμα, προσωπικά θεωρούμε ανεπίτρεπτη την αφαίρεση του online multiplayer στην συλλογή BioShock: The Collection. Η αφαίρεση αυτή έχει άμεσο αντίκτυπο και στο συνολικό Gamerscore που μπορείτε να κερδίσετε, καθώς από τα 1.400G της Xbox 360 έκδοσης, εδώ πέφτουμε στα 1.035G.

Λαμβάνοντας υπόψη μας το γεγονός αυτό, αλλά και την εικόνα που παρουσιάζει η remastered έκδοση του BioShock 2 στο τεχνικό κομμάτι είναι φανερό ότι στην προκειμένη περίπτωση οι developers δεν έδωσαν την δέουσα προσοχή. Σαφώς και η νέα έκδοση τρέχει στα 1080p/60fps, εντούτοις παρουσιάζονται διακυμάνσεις στην ποιότητα των textures, καθώς κάποια εξ' αυτών έχουν μεταφερθεί αυτούσια από την πρωτότυπη έκδοση. Η διαφορά είναι ιδιαίτερα εμφανής στα cutscenes, κατά την διάρκεια των οποίων θα σας δημιουργηθεί η εντύπωση ότι παίζετε στο Xbox 360 και όχι στο Xbox One.

Σε ότι έχει να κάνει με τα DLC εδώ συναντάμε τα Protector Trials και το Minerva's Den. To τελευταίο είναι ένα εξαιρετικό story DLC, στο οποίο αναλαμβάνετε τον ρόλο του Subject Sigma, ενός νέου Big Daddy. H διάρκεια του Minerva's Den αγγίζει τις τέσσερις ώρες, καθώς περιλαμβάνει ολοκαίνουργιες περιοχές, καθώς και νέα όπλα και εχθρούς. Ως εκ τούτου αξίζει αναμφισβήτητα την πρόσοχή σας, στην περίπτωση που δεν είχατε ασχοληθεί μαζί του στο παρελθόν.

BioShock Infinite
To τρίτο κεφάλαιο της σειράς μπορούμε να πούμε ότι έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία στην gaming κοινότητα, καθώς η Irrational Games μας παρουσίασε ένα ακόμη καλύτερο πρόσωπο από το πρώτο BioShock, προβαίνοντας παράλληλα σε ριζικές τομές στο gameplay. To σενάριο είναι για μια ακόμη φορά εξαιρετικό και παρά το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με ένα εντελώς διαφορετικό setting (από την υποθαλάσσια Rapture βρισκόμαστε στην “ιπτάμενη” Columbia), το feeling και η αισθητική της σειράς παραμένει αναλλοίωτη.

Στην παρούσα συλλογή έχουμε ουσιαστικά να κάνουμε με ένα port της PC έκδοσης του BioShock Infinite στα PS4 και Xbox One. Σε γενικές γραμμές το τελευταίο μέρος της τριλογίας ήταν τεχνικά άρτιο, αν και υπήρχαν κάποια glitches στα ragdolls και στα physics. Τα προβλήματα αυτά είναι ορατά μόνο στο έμπειρο μάτι και ως εκ τούτου δεν θα σας απασχολήσουν ιδιαίτερα. Οι πτώσεις του frame rate πάντως είναι ιδιαίτερα αισθητές (λόγου χάρη παρατηρούνται frame drops κάθε φορά που κάνετε jump) και σαν να μην έφτανε αυτό παρατηρούνται συχνά φαινόμενα screen tearing. Εύλογα συμπεραίνουμε λοιπόν ότι οι PS4 και Xbox One εκδόσεις του BioShock Infinite ναι μεν τρέχουν στα 1080p, υστερούν δε σε performance σε σύγκριση με την εξαιρετική PC έκδοση που κυκλοφόρησε προ τριετίας.

Φυσικά στην συλλογή BioShock: The Collection περιλαμβάνονται και τα τρία DLC του BioShock Infinite, δηλαδή το Clash in the Clouds, καθώς και τα δύο επεισόδια του Burial At Sea. To τελευταίο μάλιστα λαμβάνει χώρα στην Rapture. Όσον αφορά το Clash in the Clouds θα λέγαμε ότι πρόκειται για ένα τυπικό survival mode, στο οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσετε δεκάδες κύματα εχθρών. Ο βαθμός δυσκολίας πάντως είναι υψηλότατος, ιδιαίτερα στα τελευταία levels.

Τελικά το αγοράζω ή όχι;
Αφού είδαμε συνοπτικά τι περιλαμβάνει το BioShock: The Collection ήρθε η ώρα να βγάλουμε τα συμπεράσματα και να δούμε αν αξίζει να την προσθέσετε στην συλλογή σας. Οι PC gamers είναι οι τυχεροί της υπόθεσης, καθώς αν είχαν ήδη στην κατοχή τους τα τρία BioShock μπορούν να κάνουν upgrade στις νέες εκδόσεις τους εντελώς δωρεάν. Κοινώς εδώ είναι μια κλασική περίπτωση συλλογής που απευθύνεται καθαρά στους console gamers. Εάν μέχρι πρότινος δεν είχατε την ευκαιρία να παίξετε τα BioShock στα 1080p/60fps και θέλετε να τα χαρείτε στην καλύτερη δυνατή έκδοσή τους, τότε η απόκτηση της συλλογής είναι μονόδρομος. Σημαντικό δέλεαρ είναι και τα έξι συνολικά DLC που σας παρέχονται εντελώς δωρεάν, εκ των οποίων ξεχωρίζουν αναμφισβήτητα τα Minerva's Den και Burial at Sea.

To τελικό αποτέλεσμα θα μπορούσε πάντως να ήταν ακόμη καλύτερο αν οι developers είχαν δείξει την ίδια προσοχή και “φροντίδα” και στα τρία games της συλλογής. Η remastered έκδοση του BioShock είναι αναμφισβήτητα κορυφαία και για να είμαστε ειλικρινείς θα μπορούσε να σταθεί και μόνη της. Από την άλλη πλευρά το BioShock 2 αδικείται, καθώς πετσοκόβεται χωρίς λόγο και αιτία το online multiplayer κομμάτι. Τέλος, το BioShock Infinite δεν είναι τίποτα άλλο από ένα PC port που μάλιστα παρουσιάζει προβλήματα με το performance. Το γενικότερο συμπέρασμα είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μια αρκετά πλούσια συλλογή από πλευράς περιεχομένου, οπότε όσοι από εσάς δεν έχετε ασχοληθεί με τα τρία κεφάλαια της σειράς καλό θα είναι να την αποκτήσετε το συντομότερο.

Θετικά:
- 1080p/60fps
- Περιλαμβάνονται όλα τα DLC
- Δωρεάν upgrade για όσους έχουν τα πρωτότυπα games στα PC
- Πλούσιο commentary από τους δημιουργούς του BioShock
- H αναμφισβήτητη ποιότητα και των τριών games της συλλογής
- Μεγάλη διάρκεια

Αρνητικά:
- Το πετσοκομμένο multiplayer του BioShock 2
- Πτώσεις του frame rate και screen tearing στο BioShock Infinite
- Κάποια textures χαμηλότερης ανάλυσης

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8.5
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 8
Γενικά: 8.2

Αποτίει φόρο τιμής σε μια από τις καλύτερες σειρές της σύγχρονης ιστορίας των video games.

Παντελής Δασκαλέλος

NEWS   VIEW ALL

BioShock: The Collection

[Αρχική δημοσίευση: 21/9/16] Πορεία προς στις next-gen κονσόλες φαίνεται να έχουν τραβήξει οι τίτλοι Bioshock. Σύμφωνα με το Raru, ένα κατάστημα πώλησης παιχνιδιών που βρίσκεται στην Νότιο...
Posted (11 Sep 2016)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +2 ashbringer (Level 25) 01/10/2016 15:54
Το Bioshock έδειξε τα δόντια του απο την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του και η συνέχειά του ήταν το ίδιο επική.Τώρα μας δίνεται η ευκαιρία να τα ξαναδούμε απο την αρχή έχοντας στο πακέτο όλα τα dlc και το Bioshock Infinite.Είναι must buy τίτλος και όποιος δεν τα έχει πρέπει να τα πάρει αμέσως.Όπως λέει και ο Παντελής φόρος τιμής σε μια απο τις καλύτερες σειρές της σύγχρονης ιστορίας των video games.
#2 +2 An arrow in the knee (Level 22) 01/10/2016 18:36
Πολυ ωραιος φορος τιμης σε αυτη την τρομερη σειρα.Οτι πρεπει για τους κατωχους κονσολας που δεν εχουν παιξει αυτες τις παιχνιδαρες ακομα.
Εμεις οι pc-αδες απο την αλλη πειραμε τα remaster δωρεαν αν και χωρις τα dlc :P
#3 +1 baldur21 (Level 12) 08/10/2016 01:36
Το Bioshock μου ξυπνάει πολύ όμορφες αναμνήσεις! Ένα παιχνίδι που μου έκανε συντροφιά για αρκετές ώρες παιχνιδιού! Συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όσους δεν το έχουν παίξει!
#4 Efane (Level 24) 17/08/2017 18:34
Είναι καλοκαίρι του 2017 και παίζω Bioshock. Φυσικά και απέκτησα την συλλογή καθώς τέτοια ατμόσφαιρα στα παιχνίδια δύσκολα βρίσκεις. Παιξτε το!
#5 Blood Prince (Level 30) 17/08/2017 21:04
Το καλοκαίρι του 2016 το έκαψα και σκέφτομαι να ασχοληθώ και φέτος με το Bioshock 2 Remaster,το DLC Minerva's Den πιο συγκεκριμένα καθώς πέρσι δεν το είχα παίξει αφού αγόρασα την μνήμη Ram στα 8 GB και κόλλαγε οπότε φέτος θα το λιώσω και σκέφτομαι να αγοράσω και το Infinite μελλοντικά.

Φοβερό παιχνίδι !
Score 8.2
8.56 User Score
(8 votes )
User Reviews 0
Genre: First-Person Shooter
Developer: Blind Squirrel Games
Publisher: 2K Games
Διάθεση: CD Media
Players: 1
Requirements: 4GB RAM, Επεξεργαστής Intel E6750 Core 2 Duo 2.66 GHz / AMD Athlon X2 2.7 GHZ, Κάρτα γραφικών 2GB AMD Radeon HD 7770 / 2GB NVIDIA GeForce GTX 670, Χώρος στον σκληρό δίσκο 70GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 7
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 16/9/2016
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification