Reviews Theatrhythm Final Fantasy: Curtain Call
3DS  
Comments (0)

Theatrhythm Final Fantasy: Curtain Call Hot

Η αυλαία ανοίγει και πάλι.

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/thumbnail/320x180s/04/a8/1d/theatrhythm-final-fantasy-curtain-call-box-49-1471177022.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Η αυλαία ανοίγει και πάλι.

Η Square Enix πρωτοτύπησε το 2012 όταν και κυκλοφόρησε το Theatrhythm Final Fantasy για το 3DS, μια επιτυχημένη απόπειρα στον συνδυασμό ενός Rhythm game με RPG στοιχεία. Η τεράστια μουσική κληρονομιά της σειράς βέβαια έπαιξε βασικό ρόλο στην επιτυχία του συγκεκριμένου project. Δύο χρόνια αργότερα οι developers του Square Enix 1st Production Department μαζί με την indieszero επέστρεψαν για την δεύτερη και τελευταία προσθήκη της σειράς, όπως αποκάλυψε ο διευθυντής παραγωγής Ichiro Hazama. Ο σχεδιασμός έλεγε ότι το Theatrhythm Final Fantasy: Curtain Call θα λειτουργούσε ως βάση για μελλοντικά τραγούδια μέσω DLC και μάλιστα ορισμένα από αυτά αφορούν και άλλες σειρές του ιαπωνικού κολοσσού. Παρόλα αυτά, η σειρά δεν σταμάτησε εδώ και στα τέλη του ’15 κυκλοφόρησε αποκλειστικά στην Ιαπωνία το Theatrhythm Dragon Quest.

Οι πρώτες ενδείξεις ανάπτυξης του sequel ήρθαν τον Σεπτέμβριο του ’13 όταν και κατοχυρώθηκε το trademark στην Βόρεια Αμερική. Δύο εβδομάδες αργότερα έγινε και η επίσημη ανακοίνωσή του στο γνωστό ιαπωνικό περιοδικό Shonen Jump. Λίγες ημέρες πριν την επίσημη κυκλοφορία του, ένα demo εμφανίστηκε στο eShop μέσα από το οποίο θα μπορούσατε να ξεκλειδώσετε χαρακτήρες στην τελική έκδοση του παιχνιδιού. Για άλλη μια φορά λοιπόν η Square Enix αποφάσισε να στηριχθεί στην απύθμενη ποιότητα των μουσικών κομματιών και όπως θα δούμε στη συνέχεια, η απόπειρα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.


Χαθείτε στον ρυθμό
Όπως ακριβώς και στο πρώτο Theatrhythm, έτσι κι εδώ το σενάριο περνάει σε δεύτερη μοίρα. Για αυτό το λόγο δεν θα ξοδέψουμε χρόνο να αναλύσουμε κάτι πέρα από την υποσημείωση ότι ο πόλεμος μεταξύ του Chaos και της Cosmos συνεχίζεται κι εσείς καλείστε να συγκεντρώσετε Rhythmia για να επαναφέρετε την τάξη. Βέβαια αυτή τη φορά, θα εκπλαγείτε από τον αριθμό των χαρακτήρων που διατίθενται για να σας βοηθήσουν σε αυτό το έργο. Μπορεί να μην έχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους, όμως οι πάνω από 60 χαρακτήρες θα σας ικανοποιήσουν και με το παραπάνω.

Τα βασικά στοιχεία του gameplay παραμένουν αναλλοίωτα από αυτά του προηγουμένου μέρους της σειράς. Αυτό σημαίνει ότι και πάλι θα πιέζετε, θα σύρετε ή θα κρατάτε πατημένο το stylus στο touchscreen του 3DS σε συμφωνία με τον ρυθμό του τραγουδιού που ακούγεται. Όταν κάνετε λάθος ή χάσετε μια νότα, τότε σας αφαιρείται HP και όταν ξεμείνετε το τραγούδι σας θα διακοπεί πρόωρα. Παρόλα αυτά έχει γίνει μια μικρή προσθήκη στην μορφή μιας Critical Hit νότας, την οποία αν πετύχετε την κατάλληλη στιγμή, θα ανταμοιφθείτε ανάλογα με το mode στο οποίο αγωνίζεστε.


Τα gameplay modes είναι και πάλι τρία: το Battle mode όπου θα πραγματοποιείτε τις μάχες σας, το Field mode στο οποίο θα διανύετε αποστάσεις και το Event mode όπου θα συγχρονιστείτε στο ρυθμό ενός cutscene από τον κόσμο του Final Fantasy. Πλεόν στο Field mode έχει προστεθεί και ταξίδι με airship κατά το οποίο οι νότες θα σας έρχονται με μια ελαφριά κλίση. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τραγούδια του Event mode, του πιο περίεργου από τα τρία gameplay modes του πρώτου Theatrhythm, έχουν μειωθεί αισθητά. Προσωπικά, προτιμώ την πληθώρα τραγουδιών στα άλλα δύο modes, οπότε ικανοποιήθηκα από την συγκεκριμένη επιλογή των developers.

Μια φρέσκια προσθήκη είναι αυτή του Quest Medley. Στο εν λόγω mode καλείστε να ολοκληρώσετε μια σειρά Battle και Field τραγουδιών ώστε να φτάσετε και να νικήσετε κάποιο boss. Οι χάρτες των quests φέρουν πολλαπλά μονοπάτια και διάφορα επίπεδα δυσκολίας. Εδώ έχουν όντως σημασία τα abilities και τα items που θα επιλέξετε για το party σας, αφού ο σκοπός σας είναι να διανύσετε την μέγιστη απόσταση ή να νικήσετε πολλούς εχθρούς πριν τελειώσει το εκάστοτε τραγούδι. Πρόκειται για ένα mode που εμβαθύνει στην ιδέα της μίξης RPG στοιχείων με Rhythm game και το πετυχαίνει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από το πρώτο μέρος της σειράς. Το customization και οι στρατηγικές που θα ακολουθήσετε δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από μια εμπειρία κλασσικού Final Fantasy.


Ίσως το πιο ελκυστικό και ταυτόχρονα εθιστικό ατού του Curtain Call είναι τα unlockables. Στην κυριολεξία θα ξεκλειδώνετε σχεδόν τα πάντα. Ακόμα και αν δεν είστε λάτρεις της μουσικής της σειράς, θα μπείτε σίγουρα στο τρυπάκι του "άντε ένα τελευταίο" μόνο και μόνο για να δείτε τι θα ξεκλειδώσετε. Αρκεί να αναφέρουμε ότι στην αρχή θα είναι κλειδωμένα ακόμα και τα modes του παιχνιδιού, τα οποία θα ξεκλειδώνονται τμηματικά κι όχι εξ ολοκλήρου. Στα unlockables περιλαμβάνονται ακόμα χαρακτήρες, τραγούδια και πολλά collectibles. Τα τελευταία είναι πολύ περισσότερα από τα αντίστοιχα του πρώτου Theatrhythm και απαιτούν ατελείωτες ώρες για τη συλλογή τους.

Αν υπολογίσουμε το γεγονός ότι το Curtain Call περιλαμβάνει 221 τραγούδια, το καθένα από τα οποία έχει τρία διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας, τότε καταλαβαίνετε για την προοπτική καθήλωσης που σας περιμένει. Για να μην αναφερθούμε μόνο στην ποσότητα και την αδιαμφισβήτητη ποιότητα, θα κάνουμε μια νύξη στην ποικιλία. Το τελευταίο Rhythm game της Square Enix διαθέτει κυριολεκτικά ένα τραγούδι για τον καθένα σας, αφού περιλαμβάνει και μουσικά κομμάτια από όλες τις spin-off σειρές που έχουν δημιουργηθεί ανά τα χρόνια. Για αυτό τον λόγο, αν αποφασίσετε απλώς να ολοκληρώσετε όλα τα τραγούδια σε ένα μόνο επίπεδο δυσκολίας, θα χρειαστείτε πάνω από 10 ώρες. Ο τερματισμός όλων των modes θα σας αποσπάσει περίπου 30 ώρες, ενώ σε περίπτωση που θέλετε να ξεκλειδώσετε τα πάντα, ο αριθμός των 100 ωρών δεν φαντάζει καθόλου υπερβολή.

Ο όγκος του περιεχομένου που βρίσκεται μέσα σε αυτό το cartridge θα σας συνεπάρει.


Μουσικές εχθροπραξίες
Αυτή τη φορά οι developers κατάφεραν να δώσουν πολύ περισσότερο νόημα στο multiplayer, δίνοντας σας τη δυνατότητα να παίζετε και online. Στο νέο Versus mode λοιπόν τίθεστε αντιμέτωποι με έναν αντίπαλο (AI ή άλλον παίκτη online) και προσπαθείτε να ξεπεράσετε το σκορ που θα κάνει στο τραγούδι που διαγωνίζεστε ταυτόχρονα. Εδώ είναι που τα πράγματα γίνονται πιο ενδιαφέροντα. Μετά από μια σειρά σωστών κινήσεων, θα μπορείτε να σαμποτάρετε τον αντίπαλο σας με τη χρήση μιας τυχαίας επίθεσης. Για παράδειγμα, μπορείτε να αυξήσετε την ταχύτητα των νοτών, να τις κάνετε να σταματούν και να ξεκινούν και πάλι απότομα, να προσμετρούνται στο σκόρ μόνο αν γίνει Critical Hit, κλπ. Φυσικά θα πρέπει να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε κι εσείς τις ίδιες επιθέσεις. Οι απρόβλεπτες αυτές κινήσεις δίνουν ένα ακόμα στρώμα φρεσκάδας σε κάθε τραγούδι που επιλέγετε να διαγωνιστείτε.

Δυστυχώς, οι μάχες με AI αντίπαλο στο Versus mode χάνουν πολύ από την αίγλη που υπάρχει όταν διαγωνίζεστε με υπαρκτό αντίπαλο. Δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές, αλλά μπορείτε να φανταστείτε ότι δεν θα μείνετε και πολύ ικανοποιημένοι όταν εκτοξεύσετε επίθεση στον αντίπαλό σας και δεν δείτε από εκείνον κάποια αντίδραση στον τρόπο που παίζει. Συν τοις άλλοις, είναι ελαφρώς εκνευριστικό το γεγονός ότι θα πρέπει να παίξετε πρώτα με AI αντίπαλο πριν ξεκλειδώσετε το πραγματικό online του Versus mode.


Τεχνικός τομέας για φίλημα
Οι γλυκύτατοι chibi χαρακτήρες επιστρέφουν από το πρώτο Theatrhythm με τον σχεδιασμό τους να γίνεται και πάλι από την Monster Octopus. Τα μενού, τα περιβάλλοντα και ο σχεδιασμός των συλλεκτικών καρτών εκθειάζουν την ιστορία της σειράς και επιτυγχάνουν στο μέγιστο να προξενήσουν νοσταλγικά συναισθήματα. Κανένα όμως από τα οπτικά ερεθίσματα δεν προσεγγίζει την συναισθηματική ένταση που θα σας προκαλέσουν τα αντίστοιχα ακουστικά ερεθίσματα.

Τα ηχητικά εφέ που αφήνει πίσω του το stylus μετά την αλληλεπίδρασή του με το touchscreen συγχρονίζονται απόλυτα με τα τραγούδια και σας δίνουν την αίσθηση ότι θα μπορούσατε να παίξετε και με κλειστά μάτια. Η συνολική δουλειά που έχει γίνει πάνω στον ηχητικό τομέα είναι πολύ υψηλού επιπέδου ακόμα και αν δεν μετρήσουμε την μουσική ποιότητα των τραγουδιών λόγω του γεγονότος ότι προϋπήρχαν. Με 221 μουσικά κομμάτια (και 100 ακόμα ως DLC) θα περίμενε κανείς να υπάρξει κάποιου είδους φθορά στην ποιότητα λόγω συμπίεσης αρχείων. Αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση και θα το συνειδητοποιήσετε στα νεότερα τραγούδια της σειράς που έχουν πιο περίπλοκες ενορχηστρώσεις. Ακόμα πιο μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μουσική επένδυση στα μενού, αφού για αυτόν τον τομέα και μόνο έχουν ρεμιξαριστεί από την αρχή πάνω από 15 τραγούδια της σειράς. Με λίγα λόγια, μιλάμε για ένα φοβερό ηχητικό επίτευγμα για τα δεδομένα φορητής κονσόλας κι όχι μόνο.

Κορυφή στο είδος του
Το Theatrhythm Final Fantasy: Curtain Call δείχνει να μην έχει τέλος. Με τόσα διαφορετικά modes, online multiplayer, έναν τεράστιο αριθμό από collectibles και όλα τα αξιομνημόνευτα τραγούδια της σειράς δεν θα σας αφήσει να πάρετε ανάσα. Η Square Enix πλέον δεν στοχεύει μόνο στους fans των Final Fantasy ή των Rhythm games, αλλά κατάφερε να δημιουργήσει ένα project που απευθύνεται τουλάχιστον σε όλους τους κατόχους 3DS. Το μόνο σίγουρο είναι ότι συνεχώς θα επιστρέφετε για περισσότερο.

Θετικά:
- Εθιστικό gameplay
- Τεράστιος όγκος περιεχομένων
- Αξεπέραστη ποιότητα ήχου
- Επιτυχής μίξη στοιχείων RPG
- Ενδιαφέρον online multiplayer

Αρνητικά:
- Υποτυπώδης πλοκή
- Αχρείαστη προσθήκη AI αντιπάλων στο Versus mode

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 9.5
Gameplay: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 8

Το αποκορύφωμα της μουσικής κληρονομιάς μιας εξαίσιας σειράς.

Μάνος Μαρίνος

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 8
User Score ( 6 votes ) 7.42
User Reviews 0
Genre: Rhythm
Developer: Square Enix 1st Production Department / indieszero
Publisher: Square Enix
Διάθεση:
Players: 1-2
Requirements:
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 19/9/14
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL )
thumb
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS
Notification