Samurai Warriors 4-II

Hot
REVIEWED ON PC   PS4 (Primary version tested)   PS3   PS Vita  

Επιστροφή στην φεουδαρχική Ιαπωνία για νέες συγκρούσεις.

Επιστροφή στην φεουδαρχική Ιαπωνία για νέες συγκρούσεις.

Επιστροφή στην φεουδαρχική Ιαπωνία για νέες συγκρούσεις.

Όσοι παρακολουθούν στενά τις κυκλοφορίες της Omega Force γνωρίζουν ότι η πάγια τακτική της είναι να κυκλοφορεί ένα άτυπο expansion για κάθε κεφάλαιο των σειρών Dynasty Warriors και Samurai Warriors. H τακτική αυτή τέθηκε σε ισχύ για πρώτη φορά στο Dynasty Warriors 3 που κυκλοφόρησε στις αρχές της περασμένης δεκαετίας για το PS2. Λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του είδαμε το Xtreme Legends expansion. Κάτι αντίστοιχο είδαμε στα δύο πρώτα κεφάλαια της σειράς Samurai Warriors, ενώ ειδικά στην περίπτωση του Samurai Warriors 2 υπήρξε και η λεγόμενη Empires έκδοση, η οποία εισήγαγε κάποια turn-based Strategy στοιχεία.

Κάνοντας ένα fast-forward φτάνουμε στο 2014, όταν και η Omega Force μας παρουσιάζει το Samurai Warriors 4. To τέταρτο κεφάλαιο της σειράς εκτιμήθηκε δεόντως από τους φίλους της σειράς, στους οποίους συγκαταλέγεται και ο γράφοντας και ξόρκισε το φάντασμα του απογοητευτικού Samurai Warriors 3 που είχε βγει στο Wii. Η Tecmo Koei φυσικά δεν θα μπορούσε να μην αρμέξει την αγελάδα για άλλη μια φορά και έτσι ένα χρόνο αργότερα μας παρουσίασε το Samurai Warriors 4-II, ενώ πριν λίγους μήνες είδαμε και το Samurai Warriors 4 Empires.


Expansion ή remake;

Το Samurai Warriors 4 το παρουσιάσαμε αναλυτικά τον Οκτώβριο του 2014, οπότε στο παρόν review δεν θα επεκταθούμε σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Όλες οι κυκλοφορίες της Omega Force άλλωστε έχουν το ίδιο πάνω κάτω σύστημα μάχης και τους ίδιους gameplay μηχανισμούς, κάτι που το γνωρίζουν πολύ καλά όλοι οι αμετανόητοι φίλοι της. Σε αυτό το review θα δούμε τι ακριβώς είναι το Samurai Warriors 4-II, τι παραπάνω προσφέρει και κατά πόσο ή όχι αξίζει να το αποκτήσετε.

Θα ξεκινήσουμε κάπως ανορθόδοξα αφού το πρώτο πράγμα που επιβάλλεται να σχολιάσουμε είναι η τιμή διάθεσης του Samurai Warriors 4-II. Στο παρελθόν τα Xtreme Legends expansions διατίθεντο στην μισή περίπου τιμή από αυτή του βασικού παιχνιδιού και περιελάμβαναν επιπλέον χαρακτήρες, αποστολές κ.ο.κ. Στην προκειμένη περίπτωση η Tecmo Koei υιοθετεί μια διαφορετική τακτική, καθώς το Samurai Warriors 4-II κοστίζει 50 ευρώ στα PC και στο PS4 και διατίθεται ως stand-alone. Κατόπιν αυτού όσοι αγοράσατε το Samurai Warriors 4 στο PS4 θα χρειαστεί να δαπανήσετε ένα αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσό για να αποκτήσετε πρόσβαση στο νέο περιεχόμενο.


Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η δημιουργία της Omega Force μοιάζει περισσότερο με remake του Samurai Warriors 4, παρά ως ένα expansion του. To story mode για παράδειγμα εκτυλίσσεται σε 13 νέα κεφάλαια, τα οποία αφηγούνται την ιστορία του Naomasa Ii, του Nobuyuki Sanada, του Hisahide Matsunaga, της Koshosho και άλλων γενναίων πολεμιστών της περιόδου Sengoku της Ιαπωνικής ιστορίας. Σε αντίθεση με το Samurai Warriors 4 λοιπόν, το story mode είναι σαφώς πιο ανθρωποκεντρικό, καθώς εστιάζεται σε συγκεκριμένους χαρακτήρες και όχι στις αντίπαλες παρατάξεις εκείνης της ιστορικής περιόδου.

Αναβιώστε ορισμένες από τις σημαντικότερες συγκρούσεις της περιόδου Sengoku μέσα από τα μάτια των πρωταγωνιστών τους.


Ένα σημαντικό μειονέκτημα είναι ότι ουσιαστικά προστίθεται μόλις ένας χαρακτήρας στο ρόστερ και συγκεκριμένα ο Naomasa Ii. Προσωπικά επίσης θα προτιμούσα τα νέα campaigns να είχαν αφιερωθεί σε πιο γνωστούς πολεμιστές και ηγέτες της φεουδαρχικής Ιαπωνίας. Θα μπορούσε λοιπόν να υπάρχει ένα campaign για τον Shingen Takeda, τον Nobunaga Oda, τον Ieyasu Tokugawa. Φυσικά εδώ και υπάρχει και ο αντίλογος, καθώς κάτι αντίστοιχο είχαμε δει στα προηγούμενα κεφάλαια της σειράς. Όπως και να έχει πάντως οι βετεράνοι των Samurai Warriors θα απογοητευτούν από την στιγμή που υπάρχουν μόλις τρία κεφάλαια στο story mode, στα οποία πρωταγωνιστούν παλιοί γνώριμοι χαρακτήρες.


Πέρα από το story mode η μόνη διαφορά που παρατηρείται μεταξύ των δύο εκδόσεων είναι το Survival mode, το οποίο με την σειρά του χωρίζεται σε δύο κατηγορίες (standard και challenge). Τα modes αυτά υπήρχαν και στο παρελθόν οπότε είναι δεδομένο ότι δεν έχουν κάτι επιπλέον να προσφέρουν. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι η Omega Force έκρινε σκόπιμο ότι θα πρέπει να αφαιρέσει το Chronicle mode για να μας προσφέρει στην θέση του το Survival mode, ενώ θα μπορούσαν πολύ απλά να συνυπάρχουν και τα δύο από την στιγμή που μας ζητά να δαπανήσουμε 50 ολόκληρα ευρώ για το ίδιο ουσιαστικά game.

Η ίδια engine
Φυσικά δεν περιμέναμε από την Omega Force να προβεί σε βελτιώσεις στον τεχνικό τομέα, για τα δικά της δεδομένα μάλιστα είχε κάνει την υπέρβαση στο Samurai Warriors 4 προχωρώντας σε μια ριζική ανανέωση της μηχανής γραφικών. Να σημειωθεί εδώ ότι οι σειρές Dynasty Warriors και Warriors Orochi εξακολουθούν εδώ και μια δεκαετία περίπου να τρέχουν στην ίδια engine. Πρακτικά λοιπόν τόσο το Samurai Warriors 4, όσο και ο διάδοχος του είναι οι μόνες δημιουργίες της Omega Force που καταφέρνουν να εκμεταλλευτούν έστω και σε ελάχιστο βαθμό τις δυνατότητες του PS4. Ως εκ τούτου το frame rate είναι σταθερό στα 60fps ακόμη κι αν αντιμετωπίζετε ταυτόχρονα εκατοντάδες εχθρούς, δεν υπάρχει καθόλου texture popping, ενώ τα particle effects κλέβουν κυριολεκτικά την παράσταση.


Στον ηχητικό τομέα δεσπόζει το επιβλητικό voice acting στην Ιαπωνική γλώσσα, το οποίο και θα εκτιμήσετε δεόντως όσοι από εσάς αγαπάτε τις ταινίες με σαμουράι (Yojimbo, Seven Samurai, Ran κ.ο.κ.). Τα παράπονα μας εστιάζονται και πάλι στο soundtrack, καθώς τα περισσότερα μουσικά θέματα τα έχουμε ξανακούσει χιλιάδες φορές στο παρελθόν στην σειρά Samurai Warriors.

“Τελικά να το αγοράσω ή όχι;”
Με δεδομένο ότι το Samurai Warriors 4-II είναι σε θέση να σας κρατήσει συντροφιά για 30 τουλάχιστον ώρες, αφού περιλαμβάνει 13 νέα campaigns θα λέγαμε ότι η απόκτηση του έγκειται καθαρά στην διακριτική σας ευχέρεια, αλλά και στα format στα οποία έχετε πρόσβαση. Για παράδειγμα, στα PC όπου και δεν κυκλοφορεί το Samurai Warriors 4, η απόκτηση του διαδόχου του ενδείκνυται ανεπιφύλακτα. Να τονίσουμε βέβαια για μια ακόμη φορά ότι όσα έχουμε αναφέρει μέχρι στιγμής αφορούν αποκλειστικά τους φίλους της σειράς και των υπολοίπων δημιουργιών της Omega Force.


Το κρίσιμο βέβαια ερώτημα είναι το τι θα πρέπει να πράξουν όσοι είχαν παίξει το Samurai Warriors 4 στο PS4. Σε αυτή την περίπτωση θα λέγαμε ότι το υψηλό κόστος διάθεσης του Samurai Warriors 4-II κάνει την αγορά του απαγορευτική, γιατί πολύ απλά το περιεχόμενό του είναι ανεπαρκές. Εάν υπήρχαν περισσότεροι νέοι χαρακτήρες και δεν είχε αφαιρεθεί το Chronicle mode ενδεχομένως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. Με την κατάσταση που επικρατεί όμως αυτή την στιγμή σας προτείνουμε να το αποφύγετε.

Θετικά:
- Σταθερό frame rate
- 13 νέα campaigns
- Εξαιρετικό voice acting
- Ικανοποιητική διάρκεια

Αρνητικά:
- Μόλις ένας νέος χαρακτήρας
- Η αφαίρεση του Chronicle mode
- Τσουχτερή τιμή διάθεσης

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 8
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 7
Γενικά: 7.3

Καταδικάζεται από την υψηλή τιμή διάθεσης του. 

NEWS   VIEW ALL

Samurai Warriors 4-II

Η Tecmo Koei ανακοίνωσε σήμερα την κυκλοφορία του νέου κεφαλαίου της σειράς Samurai Warriors. To Samurai Warriors 4-II είναι άτυπο sequel του περσινού Samurai Warriors 4, σε αντίθεση με τον προκάτο...
Posted (20 May 2015)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Geonick (Level 30) 05/06/2016 19:19
Σαν πολύ δεν υπερχρεώνουν ένα expansion και μάλιστα όταν το original δεν ενθουσίασε? Κατά τα άλλα το review με κάλυψε απόλυτα.
#2 BFGuser (Level 8) 06/06/2016 01:23
Καλό φαίνεται ! θα το παρω :D
#3 billfrigas (Level 29) 12/06/2016 15:25
αξια συνεχεια του Samurai Warriors 4 κατα την γνωμη μου
#4 Shikabane_Hime7 (Level 29) 22/06/2016 13:13
Είμαι fan της συγκεκριμένης σειράς και γενικότερα με οτιδήποτε Ιαπωνικό και ειδικά με τη Μεσαιωνική Ιαπωνία αλλά η τιμή του είναι όντος υπερβολική. Αν μέσα στα steam sales βγει σε ικανοποιητική προσφορά θα το κοιτάξω σίγουρα.
Score 7.3
7.78 User Score
(9 votes )
User Reviews 0
Genre: Action/Hack 'n' Slash
Developer: Omega Force
Publisher: Tecmo Koei
Διάθεση: CD Media (210-6854220)
Players: 1-2
Requirements: 1GB RAM, Επεξεργαστής Core2 DUO 2.4GHz, Κάρτα γραφικών 512MB, Χώρος στον σκληρό δίσκο 11GB, Λειτουργικό σύστημα Windows Vista/7/8.8.1
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 2/10/2015
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification