PS4  
Comments (1)

N++ Hot

Το Dark Souls των Platform.

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/thumbnail/320x180s/bf/ae/d2/n-box-64-1455200396.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Το Dark Souls των Platform.

Τα Platform είναι ένα genre που ενδείκνυται κυρίως για το επίπεδο δυσκολίας του και την ανάγκη καλών αντανακλαστικών και υπομονής. Τα τελευταία χρόνια βέβαια, όλο και περισσότερα games του είδους ρίχνουν το επίπεδο δυσκολίας και προσθέτουν προαιρετικά collectibles για εξισορρόπηση, ώστε να γίνουν πιο προσιτά σε περισσότερο κόσμο. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι το Yoshi’s Wooly World, το οποίο αν δεν κυνηγήσετε τα collectibles θα σας κάνει να αισθανθείτε σαν να κλέβετε από μωρό. To Ν++ δεν είναι ένα από αυτά τα games. Για την ακρίβεια είναι το ακριβώς αντίθετο. Μέσα του κρύβει ορισμένα από τα πιο σατανικά δύσκολα levels που έχω παίξει ποτέ. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο Raigan Burns και η Mare Sheppard γνωρίστηκαν το 1998 ως συμφοιτητές στο τμήμα προγραμματισμού του University of Toronto. Λίγα χρόνια αργότερα ίδρυσαν την ανεξάρτητη εταιρία ανάπτυξης Metanet Software που αποτελούταν μόνο από τους ίδιους. Το 2004, οι δυο τους κυκλοφόρησαν ένα flash game με το όνομα N, στο οποίο αναλαμβάνατε τον ρόλο ενός νίντζα που πρέπει να περάσει από πολλαπλά εμπόδια για να ολοκληρώσει levels. Το συγκεκριμένο παιχνίδι έγινε cult hit λόγω της δυσκολίας του και όσοι από εσάς ξοδεύατε έστω και λίγο χρόνο σε flash-based games, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το έχετε δοκιμάσει. Μια αναβαθμισμένη έκδοση του παιχνιδιού κυκλοφόρησε το 2008 για το Xbox 360 μέσω του Xbox Live Arcade με την ονομασία N+, ενώ αμέσως μετά οι ιδρυτές της Metanet Software αποφάσισαν να ασχοληθούν με κάποιο νέο project.

n-plus-plusΜετά από δύο χρόνια δουλειάς στον επόμενο τίτλο τους, οι Burns και Sheppard συνειδητοποίησαν ότι είχαν βρεθεί σε αδιέξοδο. Παράλληλα, το πολύ δραστήριο community του N ζήταγε συνεχώς νέα επίπεδα. Οι δύο developers είχαν αναπτύξει μια σχέση αγάπη και μίσους με το N, αφου ναι μεν ήταν το πρώτο τους παιχνίδι και ταυτόχρονα αυτό που τους έκανε γνωστούς, όμως την ίδια στιγμή ο προγραμματισμός και η όψη του έδειχναν πλέον απαρχαιωμένα, ενώ ένιωθαν και απογοητευμένοι που δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν κάτι άλλο. Με λίγη ώθηση από τη Sony και την απόφαση να αλλάξουν ριζικά το N, οι developers άρχισαν να δουλεύουν στην επόμενη έκδοση που ονομάστηκε N++ και τελικά κυκλοφόρησε στο PS4 ενώ αυτό το μήνα ανακοινώθηκε η επερχόμενη κυκλοφορία του και στα PC.

Σκληρή αρχή
Το σενάριο του N++ δεν θέτει και υποψηφιότητα για Όσκαρ, αφού άλλωστε δεν πέφτει εκεί και το κέντρο βάρους του παιχνιδιού. Παρόλα αυτά, υπάρχει στο κεντρικό μενού μια επιλογή που ονομάζεται Story και μόλις την επιλέξετε θα σας εμφανιστεί μια σελίδα με λίγα λόγια για το σενάριο. Σας αναφέρω τυπικά ότι πρωταγωνιστής είναι ένας νίντζα και ότι για κάποιο λόγο οι νίντζα έχουν πολύ χαμηλό προσδόκιμο ζωής. Όταν λέμε χαμηλό εννοούμε μόλις κάποια...λεπτά ώστε να ολοκληρώσουν την εκάστοτε δοκιμασία τους, τα οποία μπορούν να γίνουν περισσότερα αν ο νίντζα συλλέγει κομμάτια χρυσού.

Η αρχή του παιχνιδιού είναι ακόμα πιο σκληρή από την ιστορία του. Την πρώτη ιδέα θα την πάρετε από κάποιο επίπεδο που θα παίζει από μόνο του στο background του μενού επιλογών. Αφού επιλέξετε Solo Play και μετά πάτε στο Introduction, θα διαπιστώσετε ότι το N++ δεν θα σας πάρει από το χεράκι. Δεν υπάρχει κανένα tutorial, καμία ένδειξη των πλήκτρων που χρησιμοποιείτε, κανένα cutscene, κανένας διάλογος και καμία βοήθεια για το που πρέπει να κατευθυνθείτε. Το παιχνίδι απλά σας πετάει στην κυριολεξία σε ένα επίπεδο για να πεθάνετε. Το καλύτερο σημείο στην αρχή βέβαια είναι το πρώτο Bronze Trophy που αντίκρισα μόλις πέθανα στο Introduction, το οποίο και ανέγραφε “You Suck But That’s Okay”.

Αδιανόητο challenge
Στο N++ καλείστε να ολοκληρώσετε επεισόδια που χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες (Intro, N++, Legacy) και απαρτίζονται από πέντε επίπεδα το καθένα. Ο στόχος σας είναι ο ίδιος σε όλα τα επίπεδα, αφού πρέπει πάντοτε να ενεργοποιείτε ένα κουμπί που ανοίγει την πόρτα και να κατευθυνθείτε σε αυτήν μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο, ο οποίος πάντως ήταν αρκετός σε όλες τις περιπτώσεις. Επίσης, σε κάθε επίπεδο υπάρχουν κομμάτια χρυσού τα οποία μπορείτε να συλλέξετε προαιρετικά ώστε να επιμηκύνετε το χρονικό περιθώριο σας. Σε περίπτωση που συλλέξετε όλο τον χρυσό σε ένα επίπεδο ή σε ένα επεισόδιο επιπέδων, τότε εμφανίζονται οι αντίστοιχες ενδείξεις. Αν νομίζετε πως μετά τις 10 ή 100 πρώτες πίστες θα σας κουράσει η επανάληψη, τότε ο αριθμός των 2.360 διαθέσιμων επιπέδων είναι εδώ για να σας διαψεύσει.

n-plus-plus
Ο χειρισμός της σιλουέτας του νίντζα είναι φαινομενικά πολύ απλός, αλλά κρύβει μεγάλο βάθος. Τρεις εντολές μπορούν να δοθούν και αυτές αφορούν την κατεύθυνση, το άλμα και την αυτοκτονία σε περίπτωση που κολλήσετε κάπου. Το άλμα όμως κρύβει πολλά παραπάνω στοιχεία από όσα υποδηλώνει. Το βασικότερο στοιχείο που επηρεάζει τον τρόπο που παίζετε είναι το momentum. Όσο πιο πολύ τρέχετε ή όσο μεγαλύτερη κλίση έχει το έδαφος στο οποίο τρέχετε ή για όσο περισσότερο πιέσετε το Χ (άλμα), τόσο μεγαλύτερη ή μικρότερη θα είναι η απόσταση που θα διανύσετε στον αέρα. Μπορείτε να κάνετε ακόμα wall jumping και sliding σε τοίχους, ώστε να ανεβείτε σε υψηλότερες πλατφόρμες ή αντίστοιχα να μειώσετε την ταχύτητα με την οποία θα προσγειωθείτε στο έδαφος.

Γιατί να μειώσετε την ταχύτητα προσγείωσης; Διοτί η πτώση από ψηλά μπορεί να σας σκοτώσει. Όπως ακριβώς θα σας σκοτώσει και το χτύπημα στο ταβάνι, το άγγιγμα ενός αγκαθιού, μια ακτίνα laser ή μια κινούμενη πλατφόρμα. Στο N++ θα πεθάνετε από τα πάντα. Οι εχθροί, που κυμαίνονται από τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους μέχρι drones εδάφους, μπορεί να έχουν συγκεκριμένους τρόπους συμπεριφοράς, όμως ο συνδυασμός πολλών μαζί δύναται να σας σπάσει και το τελευταίο νεύρο του σώματός σας προκειμένου να τον προσπεράσετε με επιτυχία. Όπως είναι κατανοητό, εσείς δεν έχετε κάποιο μέσο να επιτεθείτε και μπορείτε μόνο να πραγματοποιείτε ελιγμούς. Περιττό να αναφέρω ότι πρέπει να εξοπλιστείτε με τεράστια υπομονή για το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού και να εναρμονιστείτε πλήρως με τον χειρισμό του. Το N++ όμως δεν είναι ποτέ άδικο μαζί σας και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Κάθε φορά που θα πεθαίνετε, θα καταλαβαίνετε άμεσα και τον λόγο για τον οποίο συνέβη αυτό.

n-plus-plus
Να σημειώσουμε πως σε περίπτωση που με κάποιο μαγικό τρόπο ολοκληρώσετε όλα τα επίπεδα του παιχνιδιού, μπορείτε να βρείτε ακόμα περισσότερα μέσω του Level Editor. Στο συγκεκριμένο mode μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας διεστραμμένα επίπεδα και να τα μοιραστείτε με τον υπόλοιπο κόσμο με τη χρήση του global level sharing. Αντίστοιχα μπορείτε να παίξετε πολύ εύκολα και γρήγορα επίπεδα που έχουν δημιουργήσει άλλοι χρήστες και είναι ταξινομημένα σε κατηγορίες για μεγαλύτερη διευκόλυνση στην εύρεση τους. Να προσθέσουμε ότι το N++ κρατάει συνεχώς τον ταχύ ρυθμό του χάρη στα σύντομα levels του και το άμεσο respawn όταν πεθαίνετε.

Οι φιλίες τελειώνουν κάπου εδώ
Πέρα από το Solo Play, το N++ σας δίνει τη δυνατότητα να παίξετε και μαζί με ή ενάντια σε τρεις ακόμη παίκτες. Αμφότερα τα δύο modes προσφέρουν νέα levels που δεν συναντάμε στο Solo Play. Δυστυχώς, δεν υποστηρίζεται το online multiplayer και είναι κάτι που θα περιμέναμε να υπάρχει, ειδικά από την στιγμή που υπήρχε στο προηγούμενο παιχνίδι της σειράς, N+. 

Θα είχε πραγματικά ενδιαφέρον ένας μετρητής που θα έδειχνε πόσες φορές έχετε...πεθάνει κατά την διάρκεια του παιχνιδιού!

Στο Co-op θα κατάλαβετε σύντομα ότι τα επίπεδα είναι ακόμα δυσκολότερα από το Solo και απαιτούν συγχρονισμό και συντονισμό με τον συμπαίκτη σας. Υπάρχουν πίστες στις οποίες ξεκινάτε από διαφορετικά σημεία και ο καθένας αναλαμβάνει μια διαφορετική δουλειά και άλλες στις οποίες πραγματοποιείτε παράλληλη πρόοδο. Για να ολοκληρωθεί το επίπεδο δεν χρειάζεται να ζούνε και οι δύο παίκτες, οπότε κάποιος μπορεί να θυσιαστεί για το γενικό καλό.

Το mode που σας θέτει αντιμέτωπους με άλλους παίκτες ονομάζεται Race. Στο Race πρέπει πολύ απλά να φτάσετε πρώτοι στον τερματισμό του επιπέδου. Παρόλα αυτά, υπάρχει και το score το οποίο ανεβαίνει αν συγκεντρώσετε τα προαιρετικά κομμάτια χρυσού. Μέσα στις συγκεκριμένες πίστες επικρατεί το απόλυτο χάος, αφού σας δίνεται η δυνατότητα να ενεργοποιήσετε παγίδες πάνω στις οποίες θα πέσουν οι αντίπαλοι παίκτες. Μάλιστα όταν ο πρώτος παίκτης τερματίσει, εκτοξεύει έναν πύραυλο προς τους υπολοίπους, οι οποίοι πλέον έχουν μία μόνο ευκαιρία να τερματίσουν το επίπεδο και μηδενίζονται αν δεν το καταφέρουν.

n-plus-plus
Μινιμαλιστική διχρωμία
Η ατμόσφαιρα που θέλει να περάσει το N++ χαρακτηρίζεται κατά κύριο λόγο από τα φουτουριστικά χρώματα και οπτικά εφέ του. Καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, θα αντικρίζετε συνδυασμούς δύο χρωμάτων το μάξιμουμ, τα οποία συνήθως θα είναι έντονα και θα έχουν αισθητή αντίθεση μεταξύ τους. Η επιλογή συνδυασμού είναι στο χέρι σας και μπορείτε πολύ απλά ενώ παίζετε να το αλλάξετε. Μάλιστα, όσο πρόοδο πραγματοποιείτε, τόσο περισσότερους συνδυασμούς θα ξεκλειδώνετε. Αυτή η λεπτομέρεια μπορεί να μην ακούγεται σημαντική, όμως μετά από αρκετή ώρα κολλημένος σε συγκεκριμένο επίπεδο, έπιασα τον εαυτό μου να αλλάζει οπτική και εν τέλει να ολοκληρώνω την πίστα μόνο και μόνο με την αλλαγή των χρωμάτων. Υπάρχουν και ορισμένοι συνδυασμοί χρωμάτων βέβαια που μου δίνουν την αίσθηση ότι φτάνω στα πρόθυρα επιληψίας.

Οι πλατφόρμες, ο πρωταγωνιστής και οι εχθροί ακόμα είναι πολύ απλοϊκά, αλλά έντονα σχεδιασμένοι. Τα backgrounds είναι στην ουσία κενά και τα επίπεδα έχουν μόνο τα άκρως απαραίτητα assets, ώστε να δοθεί έμφαση στην ακρίβεια και να μην υπάρχει τίποτα που να μπορεί να σας αποσπάσει από την αποστολή σας. Τέλος, σας δίνεται η δυνατότητα να αλλάξετε το χρώμα του αίματος, να βάλετε εντονότερα περιγράμματα στις πλατφόρμες, να αυτοματοποιήσετε την εναλλαγή χρωμάτων και να κάνετε κι άλλες τροποποιήσεις που θα σας κάνουν να αισθανθείτε όσο το δυνατόν πιο άνετα.

Η Trance ζει
Μόλις αντικρίσετε το logo της Metanet Software κατά την έναρξη του παιχνιδιού θα έρθετε σε πρώτη επαφή με την ηχητική πανδαισία που πρόκειται να ακολουθήσει. Το soundtrack του N++ περιλαμβάνει την δουλειά πάνω από 40(!) καλλιτεχνών της Trance και Trip Hop σκηνής, στα πρότυπα AAA τίτλων όπως τα FIFA και NBA 2K, απλώς σε διαφορετικά και λιγότερο εμπορικά μουσικά genres. Η αλήθεια είναι ότι το κλίμα και η ατμόσφαιρα που προβάλει το N++ δεν θα μπορούσε να ταιριάζει καλύτερα με κάποιο άλλο είδος μουσικής πέρα από τους ηλεκτρονικούς ήχους που παράγονται από το είδος της Trance. Αρκεί να ακούσετε το κομμάτι που παίζει στο τρέιλερ του παιχνιδιού και θα καταλάβετε.

n-plus-plus
Οι διάλογοι απουσιάζουν από τη λίστα των πραγμάτων που θα ακούσετε, όχι όμως και τα ηχητικά εφέ. Το splatter κάθε θανάτου παράγει έναν ήχο με τον οποίο θα γίνετε ένα, ειδικότερα μετά τη 1000η φορά που θα πεθάνετε. Είναι ένας εκκωφαντικός ήχος που συνοδεύεται από ρεύμα αν πάθετε ηλεκτροπληξία, έκρηξη αν σας χτυπήσει πύραυλος και λοιπά εφέ που αντιστοιχούν στον τρόπο του θανάτου σας. Στα θετικά συμπεριλαμβάνεται το γεγονός ότι πολλές φορές θα καταλάβετε και την ύπαρξη εχθρών πρώτα από το άκουσμα τους, αν και μπορεί να είναι ήδη αργά.

Hardcore αγορά
Μπορεί κάποια levels του N++ να διαρκούν ακόμα και λιγότερο από λεπτό, όμως υπάρχουν και άλλα που θα σας πάρουν πολύ περισσότερο για να τα ολοκληρώσετε. Αν σκεφτείτε οτι τα 2.360 επίπεδα αντιστοιχούν σε ένα κάθε μέρα για πάνω από έξι χρόνια και προσθέσουμε και τα user-created levels, τότε καταλαβαίνετε ότι δεν θα στερέψετε ποτέ από υλικό για παιχνίδι. Η τιμή των 20 ευρώ μπορεί να είναι υψηλή για digital game, αλλά το μέγεθος του περιεχόμενού του και το απίστευτο challenge που θα αγκαλιάσουν ειδικότερα οι λάτρεις των Platform, δικαιολογούν με το παραπάνω την αγορά του.

Θετικά:
- Τεράστιος αριθμός από levels
- Ακρίβεια στον έλεγχο του χαρακτήρα
- Καλοσχεδιασμένα Co-op και Multiplayer modes
- Level Editor με level sharing
- Προσεγμένο soundtrack

Αρνητικά:
- Απουσία online Multiplayer
- Υποτυπώδη γραφικά που ορισμένες φορές κουράζουν το μάτι
- Υπερβολικά υψηλός βαθμός δυσκολίας στα τελευταία levels

Βαθμολογία
Γραφικά: 3 
Ήχος: 7.5
Gameplay: 8.5 
Αντοχή: 8.5 
Γενικά: 7.5 

Θα σας κάνει να κολλήσετε μαζί του και ταυτόχρονα να κλαίτε σε μια γωνία.

Μάνος Μαρίνος

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

N++

Το N++ αποτελεί ένα Puzzle Platform με πολλή δράση αναφερόμενο στο μακρινό μέλλον, όπου αναλαμβάνετε το ρόλο ενός nin...
Posted (14 Jul 2015)

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Timister (Level 12) 17/02/2016 20:10
Παράξενο παιχνίδι για platform, πρωτότυπο με πάρα πολλές πίστες που δικαιολογούν για μένα την αγορά του.
Score 7.5
User Score ( 3 votes ) 7.83
User Reviews 0
Genre: Platform
Developer: Metanet Software
Publisher: Metanet Software
Διάθεση: Sony Hellas (210-6782000)
Players: 1-4
Requirements:
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 29/7/2015
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification