Until Dawn

Hot
REVIEWED ON PS4  

Νεκρός πριν το ξημέρωμα.

Νεκρός πριν το ξημέρωμα.

Νεκρός πριν το ξημέρωμα.

To Heavy Rain είναι δεδομένο ότι αποτέλεσε ένα από τα καλύτερα exclusives του PS3 κάνοντας πολύ κόσμο να αγαπήσει τα Cinematic Adventures. Οι κάτοχοι της κονσόλας της Sony είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν και το Beyond: Two Souls, το οποίο κινούνταν σε παρόμοια πλαίσια. Βέβαια κάποιος θα αναρωτηθεί τι σχέση έχουν οι παραπάνω δημιουργίες με το Until Dawn. Μεγάλη θα λέγαμε, καθώς η Supermassive Games βαδίζει ευλάβικα πάνω στα μονοπάτια που χάραξε η Quantic Dream προσφέροντάς μας ένα Cinematic Adventure με horror θεματολογία.

Η περίπτωση του Until Dawn βέβαια είναι κάπως ιδιάζουσα, αφού αρχικά ήταν να κυκλοφορήσει για το PS3 ως ένας PlayStation Move τίτλος. Το 2012 όταν και ανακοινώθηκε η κυκλοφορία του, η Sony έκανε μια τελευταία προσπάθεια να στηρίξει το motion gaming περιφερειακό της με κυκλοφορίες όπως το Datura, το Book of Spells και το Sorcery. H κίνηση αυτή βέβαια δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα και όπως είναι φυσικό το Until Dawn έδειχνε ότι είχε μπει... στο συρτάρι. Παρά τις φήμες που ήθελαν την ακύρωσή του, η Supermassive Games μας διαβεβαίωσε ότι η ανάπτυξή του Until Dawn προχωρούσε κανονικά και μάλιστα στην Gamescom του 2014 είχαμε την ευκαιρία να δούμε ένα δείγμα από το gameplay του.


Φτάνοντας στο σήμερα η νέα δημιουργία της βρετανικής εταιρείας έχει φτάσει στα ράφια των καταστημάτων ή τουλάχιστον στα περισσοτέρα εξ' αυτών, καθώς στην χώρα μας υπήρχαν κάποια προβλήματα διανομής. Τα προβλήματα αυτά αποτέλεσαν και την αιτία που καθυστερήσαμε να το πιάσουμε στα χέρια μας, εντούτοις η αναμονή αυτή άξιζε και με το παραπάνω, καθώς το Until Dawn αποτελεί το καλύτερο exclusive του PS4 μετά το Bloodborne, όπως θα δείτε και παρακάτω.

Slasher film ή κάτι παραπάνω;
Οι λάτρεις των ταινιών θρίλερ θα διαπιστώσουν σύντομα ότι το σενάριο του Until Dawn είναι επηρρεασμένο από αναρίθμητα slasher movies της δεκαετίας του '80. Για την ακρίβεια θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε δεκάδες ταινίες από τις οποίες είναι φανερό ότι οι σεναριογράφοι άντλησαν επιρροές όπως το My Bloody Valentine, το Saw, και το The Descent.

H ιστορία ξεκινά τον Φεβρουάριο του 2014 σε μια εξοχική κατοικία στο βουνό Washington των Η.Π.Α, όπου και έχει καταλύσει μια παρέα που αποτελείται από 10 teenagers. Ύστερα από μια κακόγουστη φάρσα, δύο κοπέλες της παρέας, οι δίδυμες Hannah και Beth, εξαφανίζονται και θεωρούνται στην πορεία νεκρές από τις αστυνομικές αρχές της περιοχής. Ένα χρόνο μετά ο Josh, o αδερφός των δύο χαμένων κοριτσιών, καλεί τους υπόλοιπους επτά φίλους του να περάσουν μια νύχτα στο εξοχικό του για να θυμηθούν τα... παλιά. Από εκεί και μετά όμως όλα αρχίζουν να πηγαίνουν στραβά, καθώς αισθάνεστε ότι κάποιος σας παρακαλουθεί με κακούς σκοπούς. Όταν μάλιστα η παρέα χωρίζεται σταδιακά παράξενα περιστατικά αρχίζουν να συμβαίνουν.


Η δημιουργία της Supermassive Games διακρίνεται για κινηματογραφικό feeling της και για να είμαστε ειλικρινείς το σενάριό της θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει την βάση για ένα νέο blockbuster θρίλερ. Επιφανειακά έχουμε μια τυπική slasher ιστορία, με έναν ψυχοπαθή δολοφόνο που κηνυγά μια παρέα εφήβων, αλλά στην πορεία τα πράγματα ξεφεύγουν και οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη. Κάποιες εξ' αυτών βέβαια είναι προβλεπόμενες μέχρι ενός σημείου, αν δώσετε την απαραίτητη προσοχή στους διαλόγους και στα διάφορα collectables που είναι διεσπαρμένα στον κόσμο του παιχνιδιού.

Γνωριμία με τους χαρακτήρες
Στην περίπτωση που έχετε δει το Scream του Wes Craven θα θυμάστε πολύ καλά ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που θα πρέπει να κάνετε αν για οποιοδήποτε λόγο η ζωή σας απειλείται από έναν δολοφόνο. Για παράδειγμα, θα πρέπει να μείνετε κοντά στους φίλους σας, να μην κάνετε σεξ, γιατί όπως είναι γνωστό όποιος έχει το νου του στις ερωτικές περιπτύξεις το ποιο πιθανό ειναι να δει τα ραδίκια ανάποδα κ.ο.κ. Οι οχτώ πρωταγωνιστές του Until Dawn πάντως δεν φαίνεται να τηρούν τον οδηγό επίβιωσης των slasher ταινιών και κατ' επέκταση καταλήγουν αρκετές φορές να παλεύουν για την ζωή τους.


Το παραπάνω στοιχείο βέβαια έχει ευεργετική επίδραση στο gameplay, καθώς σταδιακά αναλαμβάνετε τον έλεγχο και των οχτώ κεντρικών χαρακτήρων. Οι οχτώ playable ήρωες του Until Dawn θα λέγαμε ότι ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα στερεότυπα που συναντάμε σε ταινίες θρίλερ. Λόγου χάρη η Jessica είναι η κλασική sexy ξανθιά bimbo που στο νου της έχει μόνο με ποιον άντρα θα πλαγιάσει, ενώ ο Chris είναι ένας ρομαντικός geek που προσφέρει το απαραίτητο comic relief. Το ακριβώς αντίθετο του Chris είναι ο Mike, ο οποίος είναι ο κλασικός γυμνασμένος ομορφονιός. Επιπλέον, εδώ συναντάμε την Sam, την οποία και υποδύεται η Hayden Panettiere από το Scream 4, τον έγχρωμο Matt (γιατί σε κάθε θρίλερ υπάρχει και ένας μάυρος), την Emily (το fashion victim της παρέας) και την συνεσταλμένη Emily.

Ενδεχομένως κάποιοι να διατυπώσουν ενστάσεις για την στερεοτυπική απόδοση των χαρακτήρων, κατά την ταπεινή μας άποψη όμως όσοι αγαπάνε τα horror movies (ανάμεσά τους συγκαταλέγεται και ο γράφοντας) είναι δεδομένο ότι θα λατρέψουν τους ήρωες του Until Dawn. Το δέσιμο αυτό που θα νιώσετε για τους πρωταγωνιστές της ιστορίας θα σας κάνει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αποφάσεις σας, αλλά και στα αναρίθμητα quick-time events, καθώς ακόμη και το παραμικρό λάθος μπορεί να σημάνει τον θάνατό τους.


Your choice matters
Τους τελευταίους μήνες έχουμε παίξει αρκετά Adventures που υποστηρίζουν ότι η εξέλιξη της ιστορίας τους βασίζεται στις επιλογές σας. Στο νου μας έρχεται το περίφημο μότο της Telltale Games που αναφέρει “the story is tailored by how you play”. Όσοι βέβαια έχουν ασχοληθεί με τα The Walking Dead, The Wolf Among Us και Tales from the Borderlands γνωρίζουν καλά πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Κοινώς η αφήγηση της ιστορίας είναι πάνω κάτω ίδια όποιες κι αν είναι οι αποφάσεις σας. Στην προκειμένη περίπτωση πάντως ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε έναν από τους βασικούς gameplay μηχανισμούς του Until Dawn, ο οποίος ονομάζεται γλαφυρά Butterfly Effect. Ο όρος αυτός προέρχεται από την Θεωρία του Χάους, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι κάτι αντίστοιχο είδαμε πρόσφατα και στο Life is Strange.

Με βάση το σύστημα Butterfly Effect κάθε απόφαση που παίρνετε έχει και το ανάλογο αντίκτυπο. Αυτό που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι ακόμη και μια φαινομενικά “αθώα” επιλογή στους διαλόγους μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει στον θάνατο κάποιου χαρακτήρα. Κατ' επέκταση για να καταφέρουν να επιβιώσουν και οι οχτώ πρωταγωνιστές ιστορίας θα χρειαστεί να δώσετε μεγάλη προσοχή. Λόγου χάρη αν μαλώσετε με κάποιον χαρακτήρα είναι πιθανό ο τελευταίος να μην σας βοηθήσει όταν βρίσκεστε σε ανάγκη.

Θα καταφέρετε άραγε να μείνετε ζωντανοί μέχρι το ξημέρωμα ή θα αφήσετε τα κόκαλα σας στο αφιλόξενο βουνό;


Επιπροσθέτως, μεταξύ των διαφόρων κεφαλαίων της ιστορίας ελέγχετε έναν άγνωστο χαρακτήρα, του οποίου το πρόσωπο δεν αποκαλύπτεται παρά μόνο προς το τέλος της περιπέτειάς σας. Ο χαρακτήρας αυτός υπόκεινται σε διάφορα ψυχολογογικά τεστ από έναν ψυχίατρο. Τον τελευταίο μάλιστα τον υποδύεται ο ηθοποιός Peter Stormare. Στα τεστ αυτά καλείστε να δείτε να διάφορες εικόνες και να απαντήσετε σε διάφορες ερωτήσεις. Οι απαντήσεις σας καθορίζουν σε ένα βαθμό την ιστορία, λόγου χάρη αν φοβάστε τους κλόουν, ο δολοφόνος θα εμφανιστεί μπροστά σας φορώντας την ανάλογη μάσκα.


Στο σημείο αυτό να προσθέσουμε ότι το Until Dawn σας δίνει κάποια hints για να πάρετε τις κατάλληλες αποφάσεις σε καίρια σημεία. Τα hints αυτά όμως βασίζονται στην συλλογή συγκεκριμένων collectables (totems), τα οποία ως επί τω πλείστον δεν βρίσκονται σε κοινή θέα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στο δικό μας playthrough, όπου και εξερευνήσαμε διεξοδικά κάθε σπιθαμή του χάρτη βρήκαμε μόλις τα 2/3 εξ' αυτών. Εν τω μεταξύ, ακόμη και ο τρόπος με τον οποίο σας δίνονται τα hints δεν είναι ξεκάθαρος. Η όλη διαδικασία μοιάζει σαν ένα εξαιρετικά σύντομο όραμα στο οποίο βλέπετε κάποιον χαρακτήρα να πεθαίνει. Οι συνθήκες, αλλά και η χρονική στιγμή του θανάτου όμως δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν.

Σαν να βλέπετε ταινία
Όπως προαναφέραμε, εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα καθαρόαιμο Cinematic Adventure. Κοινώς η αλληλεπίδρασή σας με τους χαρακτήρες και με το περιβάλλον είναι περιορισμένη. Στην περίπτωση που δεν παρακολουθείτε κάποιο cutscene με τον αριστερό αναλογικό μοχλό κινείτε τον εκάστοτε χαρακτήρα που ελέγχετε, ενώ με τον δεξιό ελέγχετε την κάμερα ή τον φακό σας. Γρίφοι με την έννοια που γνωρίζουμε από τα point-and-click Adventures δεν υπάρχουν και κατ' επέκταση ο συνολικός βαθμός πρόκλησης είναι χαμηλός. Γενικά με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο κάποια στιγμή θα δείτε τα credits, αλλά όπως αναφέραμε παραπάνω για να φτάσετε στο τέλος του πρώτου playthrough σας με όλους τους χαρακτήρες ζωντανούς είναι μάλλον απίθανο, εκτός κι αν παρακολουθείτε κάποιο walkthrough στο YouTube.


Το Until Dawn μπορεί να παιχτεί και με motion controls, πράγμα απολύτως λογικό αν λάβουμε υπόψη μας ότι ξεκίνησε να αναπτύσσεται με στόχο την αξιόποιηση του περιφερειακού PlayStation Move. Οι developers πάντως φρόντισαν να αξιοποιήσουν και το γυροσκόπιο του DualShock 4, καθώς όποιο κι αν είναι το μοντέλο χειρισμού που έχετε επιλέξει υπάρχουν στιγμές που θα χρειαστεί να κρατήσετε το χειριστήριο ακίνητο για να μην γίνετε αντιληπτοί από τους εχθρούς. Στις περιπτώσεις αυτές ακόμη και μια μικρή κίνηση του χειριστηρίου μπορεί να σημάνει το τέλος σας.

Εν τω μεταξύ, οι σεκάνς δράσης στήνονται πάνω σε δεκάδες quick-time events, όπου κατά κύριο λόγο θα πρέπει να πατήσετε κάποιο από τα face buttons του DualShock 4. Να σημειωθεί ότι το χρονικό περιθώριο που έχετε στην διάθεσή σας είναι πραγματικά ελάχιστο και κατ' επέκταση θα πρέπει να είστε συνεχώς σε εγρήγορση. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα ένα αποτυχημένο input οδηγεί σε instadeath, κοινώς αν πατήσετε λάθος κουμπί ο χαρακτήρας σας είναι πιθανό να πεθάνει. Με δεδομένο ότι η πρόοδός σας αποθηκεύεται αυτόματα θα πρέπει να ξαναπαίξετε το ίδιο κεφάλαιο της ιστορίας από την αρχή για να σώσετε τον εκάστοτε χαρακτήρα.


Σε αυτές τις στιγμές το Until Dawn γίνεται πραγματικά αδυσώπητο και ενδεχομένως κάποιοι να δυσαρεστηθούν. Ο δικός μας αντίλογος όμως είναι ότι αυτές οι “'άτυχες” συγκυρίες προσθέτουν περαιτέρω αγωνία. Άλλωστε κάθε horror game που σέβεται τον εαυτό πρέπει να δίνει την αίσθηση ότι ο θάνατος καραδοκεί παντού και στην προκειμένη περίπτωση είτε σε ένα “αποτυχημένο” quick-time event, είτε σε μια λάθος επιλογή στους διαλόγους.

Καλά όλα αυτά, αλλά πόσο διαρκεί;
Για να ολοκληρώσετε τα δέκα κεφάλαια του Until Dawn θα χρειαστεί να αφιερώσετε 8-10 ώρες. Η διάρκεια κρίνεται επιεικώς μικρή για τα χρήματα που θα χρειαστεί να δαπανήσετε για να το αποκτήσετε. Βέβαια υπάρχουν δεκάδες διαφορετικά endings ανάλογα με τους χαρακτήρες που θα επιβιώσουν στο τέλος, οπότε είναι δεδομένο ότι το ένα playthrough δεν είναι αρκετό. Για να δείτε λοιπόν τα πάντα θα χρειαστεί να επαναλάβετε συγκεκριμένα chapters παίρνοντας ενδεχομένως διαφορετικές αποφάσεις. Εμείς πραγματοποιήσαμε δύο playthroughs αφιερώνοντας 15 ώρες περίπου gameplay για την συγγραφή του review. Επιπροσθέτως, υπάρχουν περισσότερα από 70 collectables, των οποίων η συλλογή είναι φυσικά προαιρετική. Παρόλα αυτά, αξίζει τον κόπο να ασχοληθείτε με την συλλογή τους για να αποκτήσετε μια όσο το δυνατόν ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορίας και να εντρυφήσετε στο πλούσιο ομολογουμένως lore του παιχνιδιού.

Ένα εντυπωσιακό καστ ηθοποιών
H Supermassive Games συγκέντρωσε μια πλειάδα αξιόλογων ηθοποιών, οι οποίοι δάνεισαν τα πρόσωπά τους, αλλά και τις φωνές τους για την ανάπτυξη του Until Dawn. Οι πιο γνωστοί εξ' αυτών είναι η Hayden Panettiere στον ρόλο της Sam και ο Peter Stormare στον ρόλο του ψυχιάτρου Dr. Hill. Η δουλειά που έχει γίνει στο motion capture είναι αξιόλογη σε γενικές γραμμές, καθώς οι χαρακτήρες μοιάζουν υπερβολικά με τους πραγματικούς ηθοποιούς που τους υποδύονται. Παρόλα αυτά, κάποιες εκφράσεις των προσώπων τους είναι πραγματικά αφύσικες, ενώ υπάρχουν και στιγμές που μένουν με το στόμα ανοιχτό χωρίς να υπάρχει κανένας προφανής λόγος. Δυστυχώς τα προβλήματα αυτά αμαυρώνουν ανεπανόρθωτα το τελικό αποτέλεσμα.


Το level design είναι εξαιρετικό και διακρίνεται για την ποικιλία του, καθώς περιλαμβάνει αρκετές εξωτερικές τοποθεσίες που σας δίνουν την ευκαιρία να θαυμάσετε το χιονισμένο τοπίο του Mount Washington. Στο καθαρά τεχνικό κομμάτι παρατηρήσαμε κάποιες πτώσεις του frame rate, οι οποίες πάντως είναι ανεπαίσθητες και δεν επηρεάζουν σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γινει και στα εντυπωσιακά particle effects, αλλά και στις φωτοσκιάσεις.


Στον ηχητικό τομέα ξεχωρίζει το ατμοσφαιρικό και συνάμα επιβλητικό soundtrack του Jason Graves, ο οποίος είχε επιμεληθεί στο παρελθόν με μεγάλη επιτυχία τα μουσικά themes του Dead Space. Εν τω μεταξύ, όλοι οι ηθοποιοί έχουν μπει στην κυριολεξία στο πετσί του ρόλου τους προσφέροντας μας κορυφαίες ερμηνείες. Με λίγα λόγια το voice acting είναι επιεικώς για Όσκαρ.

Ευχάριστη έκπληξη
Το Until Dawn είναι μακράν η καλύτερη δουλειά της βρετανικής εταιρείας Supermassive Games, η οποία μέχρι σήμερα δεν μας είχε επιδείξει κάποιο αξιόλογο δείγμα γραφής. Πρόκειται για μια κορυφαία πρόταση στον χώρο των Adventures που αξίζει αναμφίβολα την προσοχή σας. Αν μάλιστα η ιστορία διαρκούσε λίγο παραπάνω τότε το τελικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να χαρακτηρισεί και ως αριστούργημα. Ευτυχώς πάντως υπάρχουν αρκετά κίνητρα για να προχωρήσετε σε ένα δεύτερο playthrough. To πιο σημαντικό πάντως στοιχείο είναι ότι μετά από καιρό συναντάμε ένα Adventure, στο οποίο οι αποφάσεις σας έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην εξέλιξη της ιστορίας. Κάτι τέτοιο έχει να συμβεί σε τόσο μεγάλο βαθμό από την εποχή του Heavy Rain και όπως είναι φυσικό οι φίλοι του θα εκτιμήσουν δεόντως το Until Dawn.

Θετικά:
- Εξαιρετικό σενάριο με πολλές ανατροπές
- Λεπτομερής σχεδιασμός χαρακτήρων
- Αγνό splatter και gore
- Πιστό στο κλίμα των slasher films της δεκαετίας του '80
- Ηοllywoodιανό voice acting με πειστικές ερμηνείες
- Οι αποφάσεις σας επηρεάζουν σημαντικά την εξέλιξη της ιστορίας
- Τα πολλαπλά endings
- Εμπνευσμένο soundtrack που εντείνει την horror ατμόσφαιρα

Αρνητικά:
- Χρειάζονταν περισσότερη δουλειά στα facial animations
- Σχετικά μικρή διάρκεια
- Χαμηλός βαθμός πρόκλησης

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 9.5
Gameplay: 8
Αντοχή: 7
Γενικά: 8.3

Ένα από καλύτερα, αν όχι το κορυφαίο Adventure της χρονιάς.

Παντελής Δασκαλέλος 

NEWS   VIEW ALL

Until Dawn gameplay video

Ένα νέο πλήρες gameplay video για το Until Dawn είναι από σήμερα διαθέσιμο. Ξεκινάει από το αρχικό μενού, διαρκεί 9 λεπτά και παρατηρούμε ότι το HUD δεν εμφανίζεται στο μεγαλύτερο μέρος του, όπως άλλω...
Posted (26 Jul 2015)

Until Dawn

[Αρχική δημοσίευση: 13/12/13] Το Until Dawn παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην press conference της Sony στα πλαίσια της περυσινής Gamescom αποσπώντας αρκετά θετικές εντυπώσεις. Πρόκειται για έν...
Posted (06 Jul 2015)

Until Dawn: Ημερομηνία κυκλοφορίας

Λίγες ημέρες πριν το μεγαλύτερο event της χρονιάς, την Ε3, η Sony αποκάλυψε την ημερομηνία κυκλοφορίας του επερχόμενου αποκλειστικού τίτλου του PS4, Until Dawn. Το δημιούργημα της Supermassive Games, ...
Posted (26 May 2015)

Until Dawn preview

Η ανάγκη για μεγάλα exclusives στο PS4 είναι μονόδρομος από την Sony και ανάμεσα στα games που περιμένουμε εντός του 2015 το Until Dawn δείχνει αρκετά υποσχόμενο. Την ανάπτυξή του έχει αναλάβει η S...
Posted (28 Dec 2014)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Mario07 (Level 22) 09/09/2015 17:59
Δεν το έχω παίξει ακόμα αλλά ανυπομονώ, φαίνεται πολύ καλό. Τρομακτικό και με επιλογές που επηρεάζουν την εξέλιξη, πολύ καλός συνδυασμός. Ωραίο review.
#2 +1 cosmic7 (Level 12) 09/09/2015 19:22
Παντελή έχεις πάρει φωτιά με τα review σου... Και όπως πάντα είσαι άψογος.. Δεν το έχω παίξει, αλλά μετά από το review αυτό θέλω πολύ... Γενικά το genre αυτό με τραβάει αλλά έλειπαν αξιόλογα games.. Αυτό δείχνει ότι έχει ότι πρέπει ......
#3 An arrow in the knee (Level 22) 09/09/2015 19:24
Φαινετε παιχνιδαρα!Σιγο υρα στο μελλον θα το τσεκαρω.Πολυ καλο review επεισης.
#4 Purified Water (Level 17) 09/09/2015 19:51
Τρομακτικό παιχνίδι αλλά θέλω να το δοκιμάσω παρότι δεν μου αρέσουν τα θρίλερ γιατί θαυμάζω την Hayden Panettiere που μου άρεσε πολύ στην σειρά Nashville.
#5 risxa (Level 11) 09/09/2015 20:15
Ωραίο review...Πείστη κα...Θα το αγοράσω...
#6 Drake77 (Level 10) 09/09/2015 22:40
Λατρης του ειδους περιμενω να χειμωνιασει λιγο για να ειναι καλυτερη η ατμοσφαιρα που θα παιξω το παιχνιδι!!!!
#7 KINGxCOOLZ (Level 13) 10/09/2015 00:15
Πάρα πολύ καλό παιχνίδι με ενδιαφέρον storyline, καλό voice acting και απίστευτο soundtrack, αξίζει τα λεφτά του αν και μικρό σε διάρκεια. Παντελή, άλλο ένα πολύ καλό review, συνέχισε έτσι!
#8 rjhe (Level 22) 10/09/2015 03:24
χμμμ, δεν τρελαίνομαι για τα cinematic games, δεν τρελαίνομαι για τα θρίλερ με εφήβους που τους μακελεύουν, αλλά δείχνει ενδιαφέρον από το άψογο review του Παντέλα!
#9 +1 yiannis 10/09/2015 04:02
Αν είχα κονσόλα θα το αγόραζα κυρίως για το σενάριο και το ολο cinematic κλίμα.
Ευτυχώς έχουμε το youtube για games που δεν θα υπάρξουν στο PC τουλάχιστον να τα δούμε σε "ταινία".
πολλά μπράβο για το review. thx
#10 DestroyerGR (Level 18) 10/09/2015 12:52
Εξαιρετικό παιχνίδι,γεμάτο ανατροπές με ζωντανούς και πιστευτούς χαρακτήρες
#11 NoGood! (Level 24) 10/09/2015 13:52
Εμένα με ξενέρωσε το τέλος,που εκει που έχει μια συγκεκριμμένη πορεία,αλλάζει όλο το story και σε πηγαίνει τελείως αλλου.Παρόλα αυτα πολύ δυνατό game.
#12 +1 TheRedWood (Level 17) 10/09/2015 15:28
Μετά το χθεσινό livestream άλλαξα εντελώς άποψη για το παιχνίδι!!
#13 Akis 7 (Level 20) 10/09/2015 16:12
Μονο και μονο για Hayden Panettiere αξιζει!!!!Ενα 8,5 πιστευω ειναι οτι πρεπει για αυτο το παιχνιδι.
Ειναι ατμοσφαιρικο και οπως πρεπει να ειναι ενα θριλερ.
Η Hayden παντως περνει δεκαρι!!!!
#14 supermario644ever (Level 20) 10/09/2015 16:56
Δεν το δοκιμασα αλλά μου φαίνεται απιθανο
#15 Professor_Severus_Snape (Level 28) 10/09/2015 23:21
Πολύ δυνατό χαρτί στα exclusives για το PS4, το review ήταν κατατοπιστικότα το. Από την πρώτη στιγμή είναι διαφανεί ότι πρόκειται για κάτι εξαιρετικά καλό. Η διάρκεια είναι το σύγχρονο πρόβλημα των games, αν και στο συγκεκριμένο υπάρχουν πολλοί λόγοι κατά πώς φαίνεται για να συλλέξεις τα collectables ή να κάνεις και δεύτερο πέρασμα. Επίσης, στα πολύ θετικά η συμμετοχή γνωστών ηθοποιών, κι έχω να πω ότι θεωρώ τον Peter Stormare σχετικά αδικημένο ηθοποιό. Τον γούσταρα πολύ όποτε τον είδα, τόσο στο Prison Break (θεός) όσο στο Fargo αλλά και το Bad Boys II.
#16 Marston (Level 12) 11/09/2015 06:53
Το παιχνίδι φαίνεται αρκετά καλό.
#17 TonyBoy (Level 8) 12/09/2015 10:47
Ένα από τα καλύτερα reviews που έχω διαβάσει πότε.
Μπράβο συνεχίστε έτσι.
#18 ThanosRipper (Level 15) 12/09/2015 11:49
Kάλυψες τα πάντα Παντελή! Άψογο review! Το Until Dawn απλά παιχνίδαρος! Στάνταρ ένα από τα καλύτερα adventures και γενικότερα παιχνίδια της χρονιάς! :-) Τα γραφικά απλά τέλεια και θεωρώ + το ότι έχει το Butterfly Effect γιατί μας δίνει την ευκαιρία να ξαναασχοληθούμε με το παιχνίδι, πράγμα που το βλέπουμε σε λιγοστά games..
#19 Adam_Pap (Level 18) 13/09/2015 18:01
Παρολο που δεν εχω ps πιστευω θα ειναι ΤΡΟΜΕΡΟ παιχνιδι....βεβ αια απο αυτα που διαβασα απτο review!
#20 koskinas18 (Level 17) 14/09/2015 13:26
Συγχαρητήρια στον Παντελή για το review!!!
Το game δεν το έχω παίξει φαίνεται αρκετά καλό όμως θα περιμένω μέχρι να πέσει αρκετά η τιμή του και μετά θα το αγοράσω.
#21 TheLuckyShamrock (Level 15) 14/09/2015 15:26
Οι φωτογραφίες είναι όλα τα λεφτά. :D
#22 DarkAngel95 (Level 2) 28/09/2015 08:15
Θελω τοσο πολυ να παιξω το παιχνιδι αλλα δυστυχως δεν εχω ps4...μακαρι να εβγαινε για pc.
#23 Provo (Level 3) 04/12/2015 03:03
Φοβερό voice acting, πολύ δυνατό σενάριο γενικά πολύ καλο παιχνίδι! Αν και δεν του φαινόταν!
Μακάρι να είχα PS4 θα το έπαιρνα σίγουρα! Πολύ καλή δουλεία Παντελή!
#24 Blood Prince (Level 30) 02/09/2018 22:49
To Until Dawn είναι ένα πολύ ωραίο παιχνίδι το οποίο θα αγοράσω κάποια στιγμή όταν θα θέλω ένα πιο χαλαρό παιχνίδι αλλά όχι άμεσα καθώς έχει μικρή διάρκεια και χαμηλό βαθμό πρόκλησης οπότε θα αγοράσω το Bloodborne πρώτα.Από τα top exclusives του PS4 μιας που πωρώνομαι για horror games.
Score 8.3
8.42 User Score
(24 votes )
User Reviews 0
Genre: Cinematic Adventure
Developer: Supermassive Games
Publisher: Sony
Διάθεση: Sony Hellas
Players: 1
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 26/8/2015
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification