Metal Slug

Hot
Ένα από τα κορυφαία Run and gun όλων των εποχών!

Ένα από τα κορυφαία Run and gun όλων των εποχών!

Ένα από τα κορυφαία Run and gun όλων των εποχών!

Μπαίνεις στο ουφάδικο, το μάτι σου πέφτει πάνω του. Λες "Έλα μωρέ, τι αστείο Shooter είναι αυτό και πως είναι έτσι οι χαρακτήρες του; Το έχω για πλάκα". Τελικά βάζεις το credit και μετά από λίγα λεπτά ενασχόλησης, όταν τα πυρά των εχθρών πέφτουν βροχή, καταλαβαίνεις ότι οι αποστολές του φτιάχτηκαν για...κομάντο υψηλών επιδόσεων.

Το Metal Slug πρωτοεμφανίστηκε κάπου στη "δύση" των Arcade, το 1996, αν και η αισθητική του μας θυμίζει παλιά καλά retro games. Publisher είναι η SNK, γι' αυτό και στις κονσόλες έκανε ντεμπούτο στο Neo Geo. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο έχει μεταφερθεί σε πάρα πολλά γνωστά format, όπως PS3, Wii, Android και iOS, επαναφέροντας στη μόδα την old school τρέλα που δημιούργησε η Nazca Corporation. Μέχρι και σήμερα έχει κυκλοφορήσει σε πάνω από 10 πλατφόρμες και θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία παιχνίδια της εποχής του.

Προσωπικά ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή μαζί του κατά τη διάρκεια των διακοπών μου, όταν και «έλιωνα» στα Arcade γνωστού μαγαζιού. Αν μπορούσα να περιγράψω κάπως τα συναισθήματα μου σε μία πρόταση, αυτό θα ήταν "Έρωτας με την πρώτη ματιά. Με αφορμή το Top 10 για τα καλύτερα Arcade games όλων των εποχών, αποφάσισα να γράψω το review του Metal Slug, καθώς ήταν το μόνο που έλειπε από την τεράστια συλλογή του GameWorld.

Η απειλή του General Morden
Βάση σεναρίου, ο General Morden μαζί με τον στρατό του προσπαθούν να φέρουν μία νέα τάξη πραγμάτων (όχι αυτή του Λιακόπουλου) και να κυριαρχήσουν στον κόσμο. Πολλές χώρες αποπειράθηκαν να τον δολοφονήσουν, ωστόσο ο πανούργος κακός στρατηγός κατάφερε να κλέψει ένα νέο μοντέλο τανκ γνωστό ως «Metal Slug». Το τέλος στα σατανικά του σχέδια για...παγκόσμια κυριαρχία καλούνται να βάλουν ο Marco Rossi και ο Tarma Roving της Peregrine Falcon Strike. Το αχτύπητο δίδυμο θα ξεκινήσει ένα ταξίδι γεμάτο δράση και γέλιο, με απώτερο σκοπό την ανάκτηση ή την καταστροφή των Metal Slug.

Ο ορισμός του Run and gun
Το gameplay είναι απλό αλλά και πολύ εθιστικό. Όπως και σε κάθε Shoot 'Em Up του είδους, σκοπός σας είναι να εξοντώσετε τα πάντα στο πέρασμα σας, μέχρι να φτάσετε στο τέλος κάθε level. Αρχικά, στη διάθεση σας έχετε ένα πιστόλι με άπειρες σφαίρες και μερικές χειροβομβίδες και στην πορεία βρίσκετε και διάφορα άλλα όπλα. Συγκεκριμένα, υπάρχουν κάποιοι κρατούμενοι διάσπαρτοι στο level και όταν τους απελευθερώσετε σας δίνουν δώρο καραμπίνες, αυτόματα, φλογοβόλα, rocket launchers και ένα κάρο άλλα «καλούδια» που σας βοηθούν στο να σπείρετε το χάος. Όταν πάρετε κάποιο όπλο, αυτό αντικαθιστά το προηγούμενο έως ότου τελειώσουν οι σφαίρες. Όταν ξοδέψετε όλα τα πυρομαχικά σας, θα είστε πάλι με το αρχικό πιστόλι ενώ το ίδιο ισχύει και όταν πεθαίνετε.

Ένα Arcade που μας θυμίζει ταινίες δράσης της δεκαετίας του 90’.

Βασικό στοιχείο αποτελεί ο απλός χειρισμός, που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να παίξει άμεσα, χωρίς να χρειάζεται να αφιερώσει αρκετή ώρα μέχρι να το μάθει. Μπορείτε να πηδήξετε, να σκύψετε, να προχωρήσετε μπροστά ή πίσω και να πυροβολήσετε σε τέσσερις κατευθύνσεις. Αν και δε μπορείτε να πυροβολήσετε διαγώνια εξαρχής, όταν έχετε όπλα όπως το αυτόματο στην κατοχή σας, μπορείτε να ρίξετε έμμεσα προς διαγώνιες κατευθύνσεις, κουνώντας το όπλο από την μία πλευρά στην άλλη.

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά Shoot ‘Em Up, όπου αν ο χαρακτήρας σας ακουμπήσει τους εχθρούς πεθαίνει, στο Metal Slug αυτό δεν ισχύει. Σε περίπτωση που φτάσετε πάνω τους, μπορείτε να τους μαχαιρώσετε σκοτώνοντάς τους ακαριαία. Φυσικά, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί γιατί μπορούν να σας κάνουν το ίδιο. Συνολικά, έχετε τέσσερις ζωές τις οποίες αν χάσετε θα πρέπει να ξεκινήσετε από την αρχή. Κατά τη διάρκεια της περιπέτειάς σας, θα έρθετε αντιμέτωποι με διάφορους τύπους εχθρών. Θα συναντήσετε από απλούς στρατιώτες μέχρι τανκς, ελικόπτερα και αεροπλάνα, τα οποία ανυπομονούν να σας δουν νεκρούς.

Για να το ολοκληρώσετε, θα χρειαστεί να περάσετε έξι levels, ενώ στο τέλος του καθενός σας περιμένει ένα boss. Η συνολική του διάρκεια δεν ξεπερνάει τις τρεις ώρες, ανάλογα βέβαια και πόσες προσπάθειες θα χρειαστείτε. Αξίζει να σημειώσουμε πως μπορείτε να παίξετε και co-op μαζί με έναν φίλο σας, κάνοντας την εμπειρία σας ακόμα πιο διασκεδαστική. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του Metal Slug είναι η δυνατότητα του να παίξετε σε κάποια σημεία με το τανκ. Σε κάποια levels θα μπορείτε να το οδηγήσετε σπέρνοντας τον όλεθρο στο πέρασμά σας.

Το art design κάνει τη διαφορά!
Σίγουρα το Metal Slug είναι ένα από τα πιο διασκεδαστικά games όλων των εποχών. Αν και το gameplay είναι σημαντικό το art design του καταφέρνει να κλέψει την παράσταση. Ο οπτικός σχεδιασμός είναι εξαιρετικός καθώς η παραμικρή λεπτομέρεια στα γραφικά σας προκαλεί γέλιο. Αξιομνημόνευτες είναι οι γκριμάτσες των στρατιωτών όταν σας βλέπουν και τρομάζουν ή ακόμα και όταν πεθαίνουν, καθώς επίσης και οι NPC. Το Metal Slug φωνάζει με κάθε τρόπο πως δεν παίρνει στα σοβαρά τον εαυτό του και σας καλεί να κάνετε το ίδιο, χαρίζοντάς σας ατελείωτο γέλιο.

Τα ηχητικά εφέ από την άλλη, είναι ένα στοιχείο που έχει χαραχθεί βαθιά στη μνήμη μου. Όταν αναφέρομαι στο Metal Slug το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι οι απεγνωσμένες κραυγές των εχθρών όταν τους σκοτώνετε με δεκάδες διαφορετικούς τρόπους. Επίσης, άξιο αναφοράς είναι και το soundtrack καθώς ταιριάζει απόλυτα στο setting, δίνοντας ένα άλλο «χρώμα» στην εμπειρία.

Ο απόλυτος εθισμός
Μέχρι και σήμερα πιστεύω πως δεν υπάρχουν πολλά games που μπορούν να προσφέρουν τόση διασκέδαση με τέτοια ευκολία. Το Metal Slug είναι σχετικά μικρό, αλλά καλύπτει αυτό το κενό στη διάρκεια με το εθιστικό gameplay και την τεράστια δόση γέλιου που έχει να χαρίσει.

Δυστυχώς, η σειρά έχει περάσει στην αφάνεια τα τελευταία χρόνια καθώς δεν έχει κυκλοφορήσει κάποιος νέος τίτλος, παρόλα αυτά όμως συνεχίζουν να εμφανίζονται ports σε διάφορες πλατφόρμες. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την έλλειψη κυκλοφορίας στα PC (όπου το παίζετε μέσω MAME) τα Metal Slug 3 και Metal Slug X κυκλοφορούν στο Steam από το 2014 έναντι οικονομικής τιμής. Εν κατακλείδι, το πρώτο Metal Slug είναι αναμφισβήτητα ένα από τα κορυφαία Arcade games όλων των εποχών και όσοι είχαν την χαρά να το παίξουν, θα το θυμούνται για πάντα.

Θετικά:
- Απλό και εθιστικό gameplay
- Ιδιαίτερο art design
- Ατελείωτο γέλιο

Αρνητικά:
- Αντικειμενικά ξεπερασμένος τεχνικός τομέας, ακόμα και για την πρώτη χρονιά που κυκλοφόρησε
- Μικρή διάρκεια, τουλάχιστον για τα δεδομένα των κονσολών

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 7
Gameplay: 9
Αντοχή: 7
Γενικά: 8

Ένα από τα κρυφά «διαμάντια» της δεκαετίας του '90.

Δημήτρης Αραμπατζίδης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +2 pro-patzis (Level 20) 28/04/2015 14:18
απιστευτα νευρα στα coinαδικα...
εθιστικο παιχνιδια...παρ αγματικα το διαμαντι του 90.
πολυ χορταστικο review,μπραβο στον Δημητρη.
#2 +1 Adam_Pap (Level 18) 28/04/2015 14:21
Εθιστικοτατο παιχνιδι,ακομα κ στον υπνο σου εκλεινες τα ματια κ το εβλεπες!Παιχνιδ αρα!
#3 +1 Nocturne (Level 13) 28/04/2015 14:23
Πόσα κατοστάρικα είχα χαλάσει για πάρτη σου.....
#4 +2 cosmic7 (Level 12) 28/04/2015 14:31
Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμένα ήταν το game που με δυσκόλευε και θα με δυσκολεύει πιο πολύ από όλα :P
#5 +1 akiszax (Level 21) 28/04/2015 15:16
παιχνιδαρα για την εποχή του. αρκετά διασκεδαστικο το έχω ξαναπαίξει απο την αρχη 2-3 φορες.
#6 +1 Akis 7 (Level 20) 28/04/2015 15:29
Οταν μιλαμε για επικα παιχνιδια.....
#7 +1 Mortifer (Level 18) 28/04/2015 20:13
Θα συμφωνήσω με όλα όσα αναφέρετε! Είναι παιχνίδι που αν το παίξεις μία φορά θα σε στιγματίσει για πάντα! Αγαπάμε Metal Slug :D
#8 +1 Mr.Dododi (Level 25) 28/04/2015 21:54
Coin-eater!!! Από τα κλασσικότερα arcade games!
#9 +1 JimmisRock (Level 13) 29/04/2015 10:21
Δημήτρη για ακόμη μια φορά με αφήνεις άφωνο. Όντας μικρός δεν είχα προλάβει τόσο παιχνίδια σαν και αυτό αλλά από όσο είχαμε παίξει με την παρέα όχι coin-eater μόνο αλλά και time-eater. Κάτι αντίστοιχο όπως τώρα με τα internet cafe.
Εγώ πάντως τσέπωσα προχτές Metal slug 3 και Χ από steam. Το κάψιμο επιστρέφει, βέβαια δεν είναι το ίδιο αλλά η μαγεία υπάρχει ακόμη 8)
#10 amiga500fan (Level 14) 01/05/2015 22:00
Ενα απο τα καλύτερα παιχνίδια του Neo Geo. Στο mame το παίζω συχνά, το καλύτερο ατού του είναι το διπλό, πραγματική σφαγή!!!
#11 Celebrongr (Level 15) 03/05/2015 01:57
Ισως ενα απο τα πιο καλα games ολων των εποχων, ξεχωριστη θεση στην καρδια μου, απο τα λιγα παιχνιδια που τα εχω παιξει τοσες φορες και συνεχιζω να το παιζω οταν περναει λιγος καιρος ειτε μονος μου ειτε με παρεα!

Τωρα που θα το φερουν και στις επομενης γενιας κονσολες θα ηθελα να το εβλεπα με καλητερα γραφικα αλλα δεν παιζει δυστυχως, ελπιζω μονο για κανενα καινουριο ανταξιο των παλιοτερων τιτλων!
#12 akislxt (Level 5) 18/05/2015 16:13
ποσα μα ποσα κερματα χαθηκαν στην καμπινα ενος arcade για αυτο το παιχνιδι....Ητα ν το πρωτο co-op που επαιξα,αφενως γιατι το να παιζεις με παρεα ειναι καλυτερο,αλλα και γιατι το ατιμο με εναν παιχτη ηταν παλουκι απο ενα σημειο και μετα!
Ηταν ο λογος που αγορασα στο στρατο ενα μεταχειρισμενο PSP.Αυτο και το GOW.....
#13 Dros (Level 2) 18/05/2015 22:24
Απο τις καλήτερες αναμνήσεις
#14 NosSystems (Level 5) 19/05/2015 08:54
Παρα πολλα λεφτα για παρτυ του στο ουφαδικο... θυμηθηκα τα νιατα μου τωρα... :P
#15 TonyStark (Level 5) 27/05/2015 13:54
το εγω στο steam to game το μονο κακο ειναι οτι παει 4:3 και όχι 16:9....και διαβάζοντας το reviews όντως αναρωτηθηκα για ποιο λόγο δεν το συνέχισαν....πο λυ καλο game και παρολο που ειναι ξεπερασμενο απο γραφικα,gamepla y κτλ το παίζεις ανετα και το ευχαριστιεσαι!
Score 8
8.31 User Score
(18 votes )
User Reviews 0
Genre: Platform Shoot ‘Em Up/Run and gun
Developer: Nazca Corporation
Publisher: SNK
Διάθεση:
Players: 1-2
Release Date: Arcade: 18/4/1996, Neo Geo: 24/5/1996, Saturn: 4/4/1997, PS1: 7/8/1997, Wii: 26/5/2008, PS3: 22/12/2010, Android/IOS: 13/12/2012, Neo Geo X: 25/2/2013
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το είχαν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification