Reviews Mario Golf: World Tour
3DS  
Comments (3)

Mario Golf: World Tour Hot

Το ευγενές άθλημα επιστρέφει!

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/e3/44/73/mario-golf-world-tour-box-41-1425845677.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Το ευγενές άθλημα επιστρέφει!

Τρεις ολόκληρες δεκαετίες έχουν περάσει από την πρώτη κυκλοφορία του Mario Golf. Συγκεκριμένα ο μουστακαλής υδραυλικός είχε εμφανιστεί στο NES, στη χρονιά ανάμεσα στις κυκλοφορίες των Mario Bros και Super Mario Bros. να ρίχνει τα μπαλάκια στις τρύπες με το μπαστούνι του. Το Mario Golf εμφανίστηκε κατά σειρά σε NES, Gameboy, Nintendo 64, Gamecube και Game Boy Advance, την προτελευταία έκδοση της σειράς που είδαμε το 2004.

Ύστερα από 30 χρόνια, η σειρά συνεχίζει δυναμικά και για δεύτερη συνεχόμενη έκδοση η Nintendo προτιμά τις φορητές της κονσόλες. Πλέον, η νεότερη έκδοση του 3DS αναπτύχθηκε από την εταιρία Camelot Software Planning και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2013 στο Nintendo Direct. Η αλήθεια είναι ότι το Golf δεν είναι τόσο διάσημο στην Ελλάδα όσο το ποδόσφαιρο, όμως πολλοί από εμάς θα θάλαμε να το...ψαχουλέψουμε και να μάθουμε πράγματα για αυτό.

Το Mario Golf: World Tour περιλαμβάνει μια πληθώρα Multiplayer και Single-player δυνατοτήτων. Το Castle Club είναι το "single-player mode". Περιλαμβάνει αρκετές περιοχές, τουρνουά, εκπαίδευση (Training), καταστήματα, αποδυτήρια (locker room) και καφετέρια. Η περιοχή εκπαίδευσης (Training) μας βοηθάει να βελτιώσουμε τις ικανότητές μας, όπως οι βολές ή ο στόχος. Μπορείτε να τροποποιήσετε τον Mii χαρακτήρα σας χρησιμοποιώντας gear που αγοράζετε από το Shop, όπως μπαστούνια, μπάλες και ρούχα. Βάζοντας διαφορετικό Gear επηρεάζουμε την απόδοση του Mii μας.

Ξεκινώντας την περιπέτεια
Είναι βέβαιο ότι σαν αρχάριος παίχτης, ειδικά αν δεν έχετε επαφή με το άθλημα του γκολφ, να σας πιάσει μια αμηχανία. Δεν πρέπει να αγχώνεστε όμως, καθώς η καθοδήγηση όταν ξεκινάτε να παίζετε, είναι αρκετά αναλυτική ώστε να κατανοήσετε τις βασικές λειτουργίες χειρισμού. Όπως η κάμερα, ο στόχος, η δύναμη που ασκείτε και η απόσταση βολής.


Το ίδιο το παιχνίδι αποτελεί έναν Golf simulator, με βασικό στόχο να μάθετε έστω τα βασικά πάνω στο Golf. O χειρισμός και οι χαρακτήρες είναι εμπνευσμένοι από την ίδια σειρά Mario. Ο παίχτης στοχεύει με το μπαστούνι του μια μπάλα με στόχο να φτάσει στην τρύπα, αρκεί φυσικά να κάνει τα λιγότερα strokes. Το ίδιο το παιχνίδι δίνει μια αίσθηση Arcade, είναι απλό στην λειτουργία του και ορισμένες φορές αρκετά ευκολότερο με σχέση τη πραγματικότητα. Οι πίστες είναι αρκετές στον αριθμό αν και ομολογουμένως τις βρήκαμε ασυνήθιστα διακοσμημένες. Τουλάχιστον θυμίζουν ένα κανονικό χώρο για γκολφ, ενώ κάποιες εξ αυτών διαθέτουν θεματολογία εμπνευσμένη απ' τη σειρά Super Mario.

Μέσα στο κάστρο
Ας κάνουμε μια περιήγηση στο Castle Club. Μπαίνοντας έχουμε το main Lobby που είναι το κύριο δωμάτιο του κάστρου. Γύρω έχει διάφορους χαρακτήρες με τους οποίους μιλάτε για να πάρετε πληροφορίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε. Για παράδειγμα ο πράσινος Toad σας βοηθάει με ότι έχει να κάνει με το streetpass, ενώ ο κόκκινος σας λέει τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια.

Η boutique που βρίσκεται στη γωνία του Lobby σας βοηθά να τροποποιήσετε το Mii σας σε ότι αφορά την εμφάνιση του ή το gear που θα κουβαλάει. Προχωρώντας το παιχνίδι ξεκλειδώνουν επιπλέον καλούδια που μπορείτε να προσθέσετε στον Mii σας. Στο Coffee shop μπορείτε να μιλάτε με διάφορους χαρακτήρες. Υπάρχει στο κάστρο και ένα training room, όμως δεν αξίζει να αναφέρουμε κάτι γιατί δεν έχει κάτι να πάρετε από εκεί. Όμως, το Locker room, το οποίο βρίσκεται κάτω αριστερά και κάτω δεξιά (βλέποντας το χάρτη) έχει ορισμένους χαρακτήρες που μιλάτε (τον Birdo και μερικούς άλλους) για να αλλάξετε τον ρουχισμό σας.

Από το Lobby θα βρεθείτε το Entry Floor, μια περιοχή που μπορείτε να συμμετάσχετε σε τουρνουά, όπως παγκόσμια ή περιφερειακά, καθώς και αίθουσα τροπαίων την οποία θα δείτε να γεμίζει μόνο αν αποδειχθείτε ικανός παίκτης. Βγαίνοντας έξω από το κάστρο, θα δείτε το Caddie Master's Booth. Εκεί μπορείτε να μπείτε σε μια από τις τρείς πίστες (Forest Course Challenges, Seaside Course Challenges, Mountain Course Challenges) ή να κάνετε εξάσκηση (τέρμα δεξιά) σε κάθε τομέα του Golf. Εξασκώντας τον Mii σας επιλέγετε που θέλετε να βελτιώσετε τις δεξιότητες σας. Τέλος υπάρχει και το Royal Garden (τέρμα αριστερά) αλλά αυτό είναι διαθέσιμο εφόσον ολοκληρώσετε το Forest course championship (πρώτη είσοδος από τις 3). Για να ξεκινήσετε το Forest course championship πρέπει να κάνετε πρώτα Practice. Τα modes όπως αντιλαμβάνεστε είναι αλληλένδετα μεταξύ τους.

Practice makes perfect
Στην πάνω (3D) οθόνη της κονσόλας βλέπουμε πάντοτε τον παίχτη μας με το golf club και τα βελάκια που υποδηλώνουν τη κατεύθυνση της μπάλας. Πριν από κάθε χτύπημα θα πρέπει να ελέγξετε την κατεύθυνση του ανέμου. Στην κάτω οθόνη, χτυπάτε την μπάλα, ρυθμίζετε την κάμερα αν θέλετε να αλλάξετε στόχο, ενώ ορίζετε την δύναμη βολής της μπάλας ανάμεσα σε κοντινή, μακρινή και κανονική. Με το d-pad αριστερά-δεξιά ορίζετε την κατεύθυνση που θα στείλετε το μπαλάκι και με το πάνω ή κάτω το golf club που θα χρησιμοποιήσετε.

Κάθε golf club έχει άλλη δύναμη και χρήση, ανάλογα με τη περίπτωση. Αλλάζοντας golf club βλέπουμε τις κατευθύνσεις να αλλάζουν πολύ μπρος ή πίσω όταν σημαδεύουμε. Επιπλέον, μια επιλογή που έχει Auto και Manual στην κάτω οθόνη (πάνω - δεξιά), είναι η χειροκίνητη η αυτόματη αναστροφή της μπάλας. Προτείνουμε να την ρυθμίσετε στο Auto αν δεν έχετε εμπειρία από golf games, καθώς το μπαλάκι ενδέχεται να οδηγηθεί σε εντελώς άλλη κατεύθυνση από την προβλεπόμενη.

Είστε έτοιμοι να ρίξετε μια δυνατή βολή; Ρυθμίστε δύναμη, υπολογίστε αέρα και σκοράρετε!

Τελειώνοντας το Practice και τις 18 τρύπες στο Forest Course λαμβάνουμε τη βαθμολογία μας. Για να πάμε στο Handicap Tournament πρέπει να έχουμε καλό σκορ. Αφού τελειώσουμε και το Handicap Tournament μπορούμε να μπούμε στο Royal Garden. Εκεί μπορούμε να κάνουμε εξάσκηση στο Peach Garden. Το συγκεκριμένο σημείο μας συμφέρει, καθώς έχει περισσότερα δωράκια και μας επιτρέπει να ξεκλειδώσουμε νέες πίστες. Συν τις άλλοις μας βοηθάει στο ότι μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε τα αντικείμενα του παιχνιδιού.

α items που θα συναντήσετε στις πίστες, πέρα από τα coins που θα χρειαστείτε για να αγοράσετε gear στο Mii σας, είναι τα Mushroom, Fire Flower, Ice Flower, Bullet Bill, Bob-omb, Boomerang Flower, Note Block, Tornado, Kab-omb και Gold Flower. Κάθε item, έχει θετικά και αρνητικά ως προς την χρήση του. Μπορεί να σας βοηθά να φτάσετε τη μπάλα μέσα στη τρύπα, μπορεί όχι. Το μόνο που μένει είναι να τα δοκιμάσετε.

Άξίζει να αναφέρουμε ότι το gameplay παρουσιάζει την εξής εικόνα. Καταρχήν κάθε χτύπημα επηρεάζεται από το φάλτσο, την δύναμη και τον αέρα. Από εκεί και πέρα όμως, παίζουν σπουδαίο ρόλο τα power-ups για το αν θα ολοκληρώσετε μια πίστα κάτι που ίσως εκνευρίσει όσους πάρουν το παιχνίδι πιο σοβαρά. Γενικά η δυσκολία του Mario Golf: World Tour είναι κάτω του μετρίου και παρότι έχει πλάνα να διαγωνίζεστε ενάντια σε άλλους 12 αντιπάλους απ' τον κόσμο του Mario στο Single-Player για να ξεκλειδώσετε τις Star εκδόσεις τους, το μόνο ενδιαφέρον έγκειται στο ότι απλά κάνετε grinding σε κάθε level για να μαζέψετε coins και να αναβαθμίσετε τον εξοπλισμό σας και τα στατιστικά σας που σας βοηθούν ακόμη περισσότερο.Το Mario Golf: World Tour είναι σε γενικές γραμμές συναρπαστικό, αν και καταντάει ενίοτε βαρετό ειδικά αν δεν έχετε καλό στόχο. Σε κάθε πίστα έχετε να βάλετε τη μπάλα μέσα σε 18 τρύπες (ή 9 σε ορισμένες). Αυτό θέλει ένα χρονικό διάστημα περίπου 10 λεπτών ανάλογα με τη δεξιότητά σας. Υπάρχουν βέβαια πάρα πολλά να εξερευνήσετε, τόσο σε εξοπλισμό παίκτη, όσο και σε πίστες (16 στο σύνολο) ή άλλα αντικείμενα. Ο συνολικός χρόνος για να ξεκλειδώσετε τους χαρακτήρες και να περάσετε όλες τις πίστες είναι περίπου 10 ώρες. Το μεγάλο αγκάθι στο gameplay είναι η περιττή πλοήγηση που χρειάζεται για να αγοράσετε εξοπλισμό, ρούχα και μπαστούνια. Ολοκληρώσατε μια πίστα και μαζέψατε coins; Βγείτε στο κεντρικό μενού, τρέξτε στο Castle Club και πηγαίντε στον NPC για να κάνετε τις αγορές σας. Όλο αυτό μακροπρόθεσμα καθυστερεί αρκετά τον ρυθμό του gameplay, παρά τις προσπάθειες της Nintendo για επεξηγηματικά tutorials.

Βάλτε το μπαλάκι...πριν τους άλλους
Αν σας αρέσει ο ανταγωνισμός τότε θα πρέπει να δοκιμάσετε το multiplayer του Mario Golf, κάτι που έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν και στις οικιακές κονσόλες της Nintendo. Το multiplayer δίνει τις επιλογές VS και Tournaments.

Στο VS συναντάμε Local play στην ίδια κονσόλα ή Online Friends σε περίπτωση που θέλετε να παίξετε με φίλο σας. Το Community Match χρησιμεύει στο να παίζετε με άλλους παίκτες μέσω group. Το προσωπικό μου αγαπημένο όμως είναι τα Tournaments. Σε αυτό το mode συναντάμε τουρνουά, είτε official, είτε private. Στο Private μπορούμε να δημιουργήσουμε ιδιωτικό τουρνουά με την δική μας ομάδα.

Σχετικά με την απόδοση του online, η πληθώρα επιλογών μας αφήνει ικανοποιημένους. Το ίδιο το παιχνίδι από τη φύση του δεν ανταλλάσει μεγάλη ποσότητα δεδομένων για να υπάρχει lag, οπότε μπορείτε να δοκιμάσετε το multiplayer κομμάτι άφοβα με τους φίλους σας. Να τονίσουμε εδώ ότι υπάρχει αρκετό downloadable content για κατέβασμα. Από το κεντρικό μενού, φτάνει μόνο να πάτε στο Toad’s Booth και μετά στην επιλογή Downloadable Content και θα βρείτε τους τέσσερις επιπλέον χαρακτήρες (Gold Mario, Toadette, Nabbit και Rosalina) με το ανάλογο αντίτιμο.

Το ίδιο ισχύει και για τις επιπλέον πίστες Toad Highlands, Koopa Park, Layer-Cake Desert, Sparkling Waters, Rock-Candy Mines, Mario's Star. Υπάρχουν packs που έχουν δύο πίστες συν ένα χαρακτήρα προς 6 ευρώ και το Three pack set που περιλαμβάνει Gold Mario και κοστίζει 15 ευρώ. Τα DLCs δεν σταματάνε εδώ, αφού υπάρχουν αρκετά packs για να ψάξετε αν θέλετε να επεκτείνετε τη γκάμα μέσα στο παιχνίδι. Η Nintendo δεν μας έχει συνηθίσει στα DLC και πιστεύουμε ότι το συγκεκριμένο περιεχόμενο θα έπρεπε να προϋπήρχε στην αρχική έκδοση ώστε να επεκτείνει λίγο το replayability του.

Mmo Πράσινο λιβάδι και βαθιές χαράδρες
Αν και τα γραφικά του παιχνιδιού είναι ανάλογα με άλλους τίτλους του Mario, κρατάει όπως πάντα το cartoonίστικο χαρακτήρα. Οι λεπτομέρειες γύρω είναι καλές, το μόνο που μας δυσαρέστησε είναι πυκνό grid (πλέγμα). Όταν στοχεύαμε και θέλαμε να δούμε λεπτομέρεια, το πλέγμα είναι πολύ πυκνό. Είναι περιττό καθώς δεν χρειάζονται τόσα πολλά τετράγωνα για να καταλάβουμε αν το έδαφος έχει λακκούβα η ύψωμα. Αν το πλέγμα ήταν πιο αραιό θα ήταν ποιο εύχρηστο.

Σε μια φορητή κονσόλα βέβαια δεν μπορούμε να έχουμε τόσο πυκνό πλέγμα λόγω περιορισμού ανάλυσης. Μπορούμε βέβαια να προσπεράσουμε κάπως το πρόβλημα αλλάζοντας την οπτική γωνία της κάμερας. Σίγουρα αν έβγαινε το νέο Mario Golf στο Wii U, θα ήταν ακόμη πιο playable. Προς το παρόν θα αρκεστούμε στο 3DS. Η οπτική και το βάθος στα γραφικά είναι δύο λεπτομερείς τομείς, παρόλο που δεν έχουμε την Full HD άνεση του Wii U. Τουλάχιστον, το draw distance μας καλύπτει, καθώς μπορούμε να δούμε σε όλο το μήκος τα αντικείμενα και τη πίστα.

Στον τομέα του ήχου, ένα στοιχείο που μας δυσαρεστεί είναι το voice acting στα toads που παρουσιάζεται το ίδιο κάθε φορά, σε σημείο που να καταντάει εκνευριστικό. Το ίδιο και σε ορισμένα σημεία, στα οποία παίζοντας θα ακούτε τους ίδιους και τους ίδιους ήχους από τους χαρακτήρες, είτε όταν χαίρονται είτε όταν διαβάζετε έναν διάλογο. Η μουσική επένδυση κινείται τουλάχιστον σε καλά επίπεδα αν και δεν...φτάνει για να σώσει τη κατάσταση. Μία δεκαετία μετά, περιμέναμε σίγουρα κάτι καλύτερο, αλλά είδαμε έναν τίτλο που τελικά στον τεχνικό τομέα δεν δικαίωσε την αναμονή. Ελπίζουμε τουλάχιστον αν κυκλοφορήσει ποτέ σε Wii U να μην κρατήσει αυτό το αθώο παιδικό στυλ και να παρουσιάσει ένα πιο σοβαρό προφίλ.

Βρείτε τον στόχο
Η τιμή του Mario Golf: World Tour ξεκινάει στα 35 ευρώ, ενώ πριν σκεφτείτε να το αποκτήσετε, κατεβάστε πρώτα το demo του από το eshop. Αν και σίγουρα υπάρχουν καλύτεροι τίτλοι στο 3DS με την ίδια τιμή, ο συγκεκριμένος απευθύνεται καθαρά σε λάτρεις του αθλήματος, casual gamers ή...συλλέκτες που θέλουν να έχουν όλα τα Mario games. Βέβαια αν θέλετε να πειραματιστείτε και να ξεκινήσετε να το ψαχουλεύετε το Golf, δεν μένει παρά να το αγοράσετε. Είναι μια καλή ευκαιρία για να μάθετε τα βασικά στοιχεία γύρω από το άθλημα, διασκεδάζοντας μόνοι σας ή online.

Θετικά:
- Πλήθος από κούρσες, modes και unlockables
- Μεγάλο customization στον Mii
- Πληθώρα επιλογών στο Multiplayer
- Αναλυτικό Tutorial που βοηθάει τους αρχάριους

Αρνητικά:
- Απογοητευτικός ήχος
- Το gameplay ανά διαστήματα κουράζει
- Το επιπλέον περιεχόμενο που χρεώνεται αδικαιολόγητα μέσω DLC

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 6
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 7

Ένα αξιόλογο αθλητικό παιχνίδι για να περνάτε την ώρα σας. Είναι βέβαιο ότι θα γεμίσει τον ελεύθερο σας χρόνο αν είστε λάτρης του αθλήματος.

Ανδρέας Γρυπάρης  

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +2 DoUzOs (Level 27) 08/03/2015 23:12
Φαίνεται ένα διασκεδαστικό golf παιχνίδι! Μιας και δεν έχει τύχει να δοκιμάσω το άθλημα live (λιγάκι δύσκολο, βέβαια :P), έχω αρκεστεί σε διάφορα videogames, και, από ό,τι φαίνεται, το Mario Golf: World Tour είναι μία ενδιαφέρουσα επιλογή!
#2 +1 Cheese (Level 6) 08/03/2015 23:34
Σαν τα παλιά Mario Golf νομιζα οτι δεν εχει αλλα το συγκεκριμενο οταν το πηρα στο 3DS επαθα πλακα με τα γραφικα,τους χαρακτηρες και την αντοχη του.Καλύτερο απο το παλιο του Gamecube σίγουρα.
#3 fantomgr (Level 8) 09/03/2015 14:32
Άντε να μεγαλώσει λίγο η μικρή μου για να της πάρω το 3DS και το Mario Golf ;) :P
Score 7
User Score ( 9 votes ) 7.06
User Reviews 0
Genre: Sports
Developer: Camelot Software Planning
Publisher: Nintendo
Διάθεση: Nortec Multimedia (210-2850681)
Players: 1-2
Requirements:
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 2/5/2014
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL )
thumb thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification