Reviews Citizens of Earth
Comments (4)

Citizens of Earth Hot

Πολίτες όλου του κόσμου ενωθείτε!

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/11/49/39/citizens-of-earth-box-57-1422630053.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Πολίτες όλου του κόσμου ενωθείτε!

Μέσα από το Super NES της Nintendo είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μια πλειάδα από εξαιρετικά RPG στα μέσα της δεκαετίας του '90 όπως το Secret of Mana, το Final Fantasy VI και το Earthbound. To τελευταίο αποτελεί το δεύτερο κεφάλαιο της σειράς Mother, αλλά και το μόνο που μεταφράστηκε στα αγγλικά περνώντας στην άλλη όχθη του Ειρηνικού. Δυστυχώς στην Ευρώπη το γνωρίσαμε το 2013, όταν και κυκλοφόρησε στο Wii U στα πλαίσια της υπηρεσίας Virtual Console. Καλά όλα αυτά βέβαια αλλά κάποιος μπορεί εύλογα να αναρωτηθεί τι σχέση έχει το Earthbound με το Citizens of Earth. Με δεδομένο όμως ότι το τελευταίο αποτίει φόρο τιμής στην δημιουργία της Nintendo κρίναμε σκόπιμο να κάνουμε τουλάχιστον μια αναφορά για εγκυκλοπαιδικούς λόγους.

Το Citizens of Earth, το οποίο βρίσκεται εδώ και λίγες μέρα στα ψηφιακά ράφια του Steam, του PlayStation Store και του eShop αποτελεί την δεύτερη δημιουργία της Eden Industries. Η συγκεκριμένη εταιρεία ανάπτυξης μας παρουσίασε την πρώτη δουλειά της το 2012 και εδώ ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με το δεύτερο project της. Μάλιστα η παρθενική της δημιουργία, το Waveform, απέσπασε καλές κριτικές και έτυχε θερμής αποδοχής από την κοινότητα του Steam. Η περίπτωση του Citizens of Earth όμως είναι διαφορετική, καθώς για πρώτη φορά η Eden Industries έχει τις πλάτες ενός σοβαρού publisher, αφού την έκδοσή του την έχει αναλάβει η Atlus. Για να είμαστε ειλικρινείς αυτός ήταν αρχικά ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε να δώσουμε σημασία στο Citizens of Earth, καθώς και μόνο το όνομα της Atlus εμπνέει εμπιστοσύνη. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι η εν λόγω εταιρεία θα έδινε το πράσινο φως για την κυκλοφορία του Citizens of Earth, αν αυτό δεν τηρούσε κάποια συγκεκριμένα στάνταρ ποιότητας.


Ο αντιπρόεδρος των Η.Π.Α. αναλαμβάνει να σώσει τον κόσμο
Όπως στο Earthbound, έτσι και εδώ βρισκόμαστε σε ένα σύγχρονο setting. Η ιστορία λαμβάνει χώρα στην Αμερική και κεντρικός πρωταγωνιστής δεν είναι άλλος από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Ο Vice President, όπως αποκαλείται ο χαρακτήρας σας μέσα στο παιχνίδι, μοιάζει οπτικά με τον ομορφονιό John Kennedy, αλλά το I.Q του είναι χαμηλότερο και από αυτό του Al Gore. Επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι στο αξίωμα αυτό έχετε μόλις εκλεγεί, παρόλα αυτά εσείς αποφασίσατε να περάσετε την πρώτη μέρα σας στο... κρεβάτι για να στρώσετε επιδερμίδα.

To πρώτο πράγμα που θα διαπιστώσετε είναι η γενικότερη "ανάλαφρη" και σατυρική διάθεση του Citizens of Earth. Αυτό φαίνεται τόσο στους διαλόγους, όσο και στους διάφορους χαρακτήρες που θα στρατολογήσετε στο party σας. Για παράδειγμα, έχουμε τον κλασικό τύπο που πιστεύει στις θεωρίες συνωμοσίας, στους Illuminati και στους εξωγήινους, τον κουτοπόνηρο πωλητή αυτοκινήτων και τον ρακοσυλλέκτη που για πέντε δολάρια δεν θα διστάσει να ψάξει στα σκουπίδια για λογαριασμό σας.


Η εξέλιξη του σεναρίου κινείται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς, καθώς ο Vice President σηκώνεται από το κρεβάτι του για να αναλάβει τα "αντιπροεδρικά" του καθήκοντα. Στην πρώτη σας αποστολή θα πρέπει να επαναφέρετε την τάξη στην πόλη σας, καθώς ο πολιτικός σας αντίπαλος έχει στρέψει τον όχλο εναντίον σας και στην πορεία θα κάνετε μια βόλτα από το Καπιτώλιο για να ενημερωθείτε σχετικά με τις βαρυσήμαντες αρμοδιότητες σας. Οι τελευταίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και καθήκοντα καφετζή, καθώς ο Πρόεδρος επιθυμεί όσο τίποτα άλλο ένα caramel macchiato από τα Moonbucks!

Το σενάριο γενικά καταφέρνει να κερδίσει το ενδιαφέρον σας με τους χιουμοριστικούς διαλόγους και τους ξεκαρδιστικούς πρωταγωνιστές, παρόλα αυτά οι πρώτες ώρες ενασχόλησής σας με το Citizens of Earth περνούν αρκετά βαρετά. Στην πορεία το σκηνικό πάντως αλλάζει δραστικά, καθώς η τύχη του πλανήτη απειλείται από διάφορες συνωμοσίες ή ακόμη και από εξωγήινους και όπως είναι φυσικό αναλαμβάνετε να σώσετε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Κοινώς έχουμε το τυπικό "σώσε τον κόσμο" σενάριο, το οποίο είναι μεν τετριμμένο, αλλά όπως προαναφέραμε η κατάσταση σώζεται μέσα στο κλίμα του γενικότερου χαβαλέ και της διακωμώδησης του αμερικανικού lifestyle ή αν προτιμάτε του λεγόμενου "The American Way" όπως λένε και οι thrashers Sacred Reich.


Τυπικό turn-based RPG ή μήπως κάτι παραπάνω;
Όσον αφορά το gameplay, το Citizens of Earth δανείζεται αρκετά στοιχεία από ανάλογες δημιουργίες. Η Eden Industries το περιγράφει σαν μια μίξη μεταξύ του Earthbound, των Pokemon και του Suikoden και η αλήθεια είναι ότι ο χαρακτηρισμός αυτό ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα. Εμείς από την πλευρά μας να προσθέσουμε ότι υπάρχουν και αρκετές ομοιότητες με το περσινό South Park: The Stick of Truth, όσον αφορά τον σχεδιασμό του κόσμου και την γενικότερη χιουμοριστική διάθεση.

Το σύστημα μάχης είναι καθαρά turn-based, παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιοι μηχανισμοί που διαφοροποιούν το Citizens of Earth σε σχέση με αντίστοιχες κυκλοφορίες αυτού του χώρου. Σε πρώτη φάση δεν έχουμε τις τυπικές εντολές "Attack", "Defend", "Use Item" κ.ο.κ. Αντίθετα κάθε χαρακτήρας έχει τελείως ξεχωριστά abilities. Με δεδομένο ότι υπάρχουν 40 playable χαρακτήρες είναι φανερό ότι υπάρχει τεράστια ποικιλία στον σχηματισμό του party σας, αλλά και στην γενικότερη στρατηγική που θα ακολουθήσετε μέσα στην μάχη. Να σημειωθεί ότι τα abilites του κάθε ήρωα χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες σε αυτά που αυξάνουν τα energy points και σε αυτά που τα καταναλώνουν. Το γενικότερο σκεπτικό είναι ότι θα πρέπει αρχικά να χρησιμοποιήσετε κάποια abilities για να αυξήσετε τα energy points σας και μετά να καταναλώσετε το energy σας εκτελώντας πανίσχυρες επιθέσεις.


Στο Citizens of Earth δεν συναντάμε random encounters, αλλά αντίθετα οι εχθροί σας περιφέρονται στον χάρτη. Ως Vice President μπορείτε να στείλετε τους άλλους χαρακτήρες να κάνουν την βρωμοδουλειά, κοινώς να επιτεθείτε στους εχθρούς πριν αυτοί προλάβουν να αντιδράσουν. Στην περίπτωση αυτή ξεκινάτε την μάχη με ένα παραπάνω energy point, στην αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή τα mobs επιτεθούν πρώτα, χάνετε ένα energy point. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν το level των μελών της ομάδας σας είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από έναν εχθρό, θα λάβετε με συνοπτικές διαδικασίες το exp από την μάχη, χωρίς να χρειαστεί να μπείτε σε αυτή. Με τον τρόπο αυτό ελαχιστοποιείται σημαντικά το grinding και η μετακίνησή σας στον χάρτη γίνεται πιο γρήγορα.

Θα καταφέρετε να κλείσετε τετραετία και να σώσετε παράλληλα τον κόσμο; Στο χέρι σας είναι.


Ευχή και κατάρα μαζί

Η ύπαρξη των 40 playable χαρακτήρων προσδίδει τεράστια ποικιλία στο gameplay, καθώς καθένας από αυτούς έχει ξεχωριστές ιδιότητες μέσα στην μάχη, αλλά και διάφορα talents που είναι χρήσιμα έξω από αυτήν. Για παράδειγμα, ο πωλητής αυτοκινήτων σας δίνει την δυνατότητα να καλέσετε ανά πάσα στιγμή ένα αμάξι για να μετακινηθείτε γρήγορα και με ασφάλεια από ένα σημείο του χάρτη σε κάποιο άλλο, ενώ ο αδερφός σας που δουλεύει ως κούριερ σας επιτρέπει να αγοράσετε αντικείμενα από τους vendors σε όποια περιοχή κι αν βρίσκεστε.


Το πρόβλημα εντοπίζεται στην διαδικασία στρατολόγησης του κάθε χαρακτήρα, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εξαιρετικά επίπονη. Αυτό συμβαίνει γιατί για κάθε ήρωα που θέλετε να εντάξετε στο party σας θα πρέπει να ολοκληρώσετε και ένα σχετικό side quest. Κάποια εξ' αυτών είναι σύντομα, αλλά κάποια απαιτούν να ταξιδέψετε σε διάφορες περιοχές και να σκοτώσετε εκατοντάδες εχθρούς. Στο γεγονός αυτό δεν βοηθά ιδιαίτερα ο χάρτης, ο οποίος ναι μεν σας υποδεικνύει προς τα που θα πρέπει να πάτε για να ολοκληρώσετε τα main και τα side quests, το μέγεθός του δε είναι πραγματικά μικροσκοπικό (ιδιαίτερα στην οθόνη του PS Vita) οπότε το πιο πιθανό είναι να βγάλετε τα μάτια σας για να δείτε που θα πάτε.

Σε συνδυασμό με τον αυξημένο αριθμό των μαχών η διαδικασία εξερεύνησης των διαφόρων τοποθεσιών είναι αρκετά επίπονη, καθώς ο ρυθμός διακόπτεται συνεχώς. Αντίστοιχο ζήτημα είχαμε αντιμετωπίσει πρόσφατα και στο Pier Solar and the Great Architects, αλλά εδώ τουλάχιστον υπάρχει -έστω και προβληματικό- ένα υποτυπώδες pathfinding.


Ο βαθμός πρόκλησης είναι αρκετά ικανοποιητικός και μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα να τον προσαρμόσετε χρησιμοποιώντας το talent ενός συγκεκριμένου χαρακτήρα. Όσο μεγαλύτερο επίπεδο δυσκολίας επιλέξετε, τόσο περισσότερο loot και exp λαμβάνετε από τις μάχες. Κατ' επέκταση βέβαια το damage που δέχεστε από τα mobs είναι επίσης αυξημένο οπότε καλό θα είναι να πειραματιστείτε λιγάκι για να δείτε μέχρι που σας "παίρνει" να αυξήσετε το επίπεδο δυσκολίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχετε την δυνατότητα να στείλετε 3-9 χαρακτήρες στο σχολείο για να αυξήσετε το exp τους. Η διαδικασία αυτή είναι εξαιρετικά πολύτιμη για να ανεβάσετε το level, όσο το δυνατόν περισσότερων μελών του...κόμματος σας.

Για να ολοκληρώσετε την περιπέτειά σας θα πρέπει να αφιερώσετε τουλάχιστον 10 ώρες, αλλά όπως είπαμε υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός προαιρετικών αποστολών, οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν για να στρατολογήσετε και τους 40 playable χαρακτήρες. Εάν αποφασίσετε να ασχοληθείτε με αυτές το Citizens of Earth θα σας κρατήσει συντροφιά για άλλες 10-15 ώρες περίπου. Κατόπιν αυτού, η τιμή διάθεσής του (12 ευρώ) κρίνεται λογική με βάση το περιεχόμενο που προσφέρεται.


Η 16-bit νοσταλγία συνυπάρχει με την μοντέρνα αισθητική
Εάν το Earthbound κυκλοφορούσε το 2015, το πιο πιθανό είναι ότι θα έμοιαζε αρκετά με το Citizens of Earth. H δουλειά της Eden Industries κρίνεται επαρκής, καθώς η 16-bit αισθητική των παλιών turn-based RPG του Super NES μεταφέρεται αυτούσια εδώ, αλλά παράλληλα φιλτράρεται μέσα από ένα πιο σύγχρονο πρίσμα. Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων και του περιβάλλοντος διακρίνεται για την κόμικ αισθητική του, κάτι που αν μη τι άλλο ταιριάζει με το γενικότερο ύφος της δημιουργίας. Φυσικά οι developers αφήνουν ανεκμετάλλευτο ένα μεγάλο κομμάτι του hardware, αλλά από εικαστικής πλευράς το Citizens of Earth είναι αρτιότατο. Συν τις άλλοις, έχει δοθεί αρκετά μεγάλη προσοχή στο κομμάτι των animations και των particle effects.

Βέβαια δεν είναι όλα ρόδινα, καθώς δυστυχώς παρατηρήσαμε αρκετά bugs. Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει screen tearing χωρίς κάποιον προφανή λόγο, ενώ το παιχνίδι crashαρε αρκετές φορές στο playthrough μας. Η Eden Industries εργάζεται για να βρεθεί μια λύση σε αυτό το πρόβλημα, αλλά τουλάχιστον στο PS Vita δεν έχει λυθεί ακόμη αυτό το ζήτημα. Το παρήγορο της υπόθεσης είναι ότι ευτυχώς η πρόοδος σας καταγράφεται αυτόματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα και έτσι ακόμη και αν το Citizens of Earth crashάρει θα συνεχίσετε από το σημείο που είχατε μείνει αν κάνετε "Load Game" από το κεντρικό μενού.

Στον ηχητικό τομέα το voice acting κλέβει τις εντυπώσεις, καθώς οι ηθοποιοί ερμηνεύουν με πειστικότητα και περίσσιο μεράκι τους ρόλους του. Το soundtrack από την άλλη πλευρά θα σας φανεί αδιάφορο. Επιπροσθέτως, τα μουσικά themes που συντροφεύουν τις μάχες σας είναι άκρως επαναλαμβανόμενα, κάτι που δεν βοηθά ιδιαίτερα την όλη κατάσταση.

Άξιος Vice President
Παρά τα μετριοπαθή productions values του, το Citizens of Earth αναδεικνύει το ταλέντο των δημιουργών του. Η Eden Industries πιθανότατα να μας απασχολήσει στο προσεχές μέλλον και ενδεχομένως με την βοήθεια της Atlus να καταφέρει να μας παρουσιάσει σύντομα ένα ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα. Στο όλο στήσιμο του Citizens of Earth συναντάμε κάποια προβλήματα και συν τις άλλοις έχουμε και τα bugs που αμαυρώνουν κάπως την τελική εικόνα, παρόλα αυτά θα σας αφήσει μια ευχάριστη γεύση όταν το ολοκληρώσετε. Στο γεγονός αυτό συντελεί ο γενικότερος χαβαλές, οι σπαρταριστές ερμηνείες των πρωταγωνιστών, αλλά και η τεράστια ποικιλία που προσφέρουν οι 40 playable χαρακτήρες. Επιπροσθέτως, η προσέγγιση που επιχειρείται εδώ στο παρηκμασμένο turn-based σύστημα μάχης είναι άκρως επιτυχημένη αποδεικνύοντας πως υπάρχει ακόμη ζωή σε αυτό τον χώρο των RPG. Το μόνο που απαιτείται είναι ορισμένες εύστοχες ιδέες από τους developers, σαν κι αυτές που συναντάμε εδώ.

Θετικά:
- 40 playable χαρακτήρες
- Σύγχρονη προσέγγιση στο τυπικό turn-based σύστημα μάχης
- Ικανοποιητική διάρκεια
- Πρόκληση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σας
- Εξαιρετικό voice acting
- Χαμηλή τιμή διάθεσης

Αρνητικά:
- Δεν εντυπωσιάζει σε οπτικοακουστικό επίπεδο
- Αρκετά bugs
- Τετριμμένο σενάριο
- Η αυξημένη συχνότητα των μαχών

Βαθμολογία
Γραφικά: 6.5
Ήχος: 6.5
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 7

Ο Vice President εξαντλεί την τετραετία του.

Παντελής Δασκαλέλος 

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Stephen King (Level 9) 30/01/2015 22:52
Πάρα πολύ έξυπνο concept και παρότι δεν παίζω τέτοια games το συγκεκριμένο μου κίνησε το ενδιαφέρον. Ωραίο review. :-)
#2 Blood King (Level 24) 31/01/2015 01:50
Ασχολήθηκα αρκετά μαζί του και είναι απίστευτα διασκεδαστικό, μια εξαιρετική επιλογή για να περάσει κανείς πολλές ευχάριστες ώρες8)
#3 MariosK. (Level 11) 31/01/2015 01:52
Πολύ καλό review!Αν και oύτε εγώ είμαι λάτρης τέτοιων games μπορώ να πω ότι κι εμένα κίνησε το ενδιαφέρον, ωστόσο δεν νομίζω οτι θα το δοκιμάσω.
#4 Mr.Dododi (Level 25) 04/02/2015 23:10
Δε νομίζω να ασχοληθώ με τέτοια games σε next-gen κονσόλα. Κατατοπιστικότα το το review πάντως. ;-)
Score 7
User Score ( 11 votes ) 7.09
User Reviews 0
Genre: Turn-based RPG
Developer: Eden Industries
Publisher: Atlus
Διάθεση: Atlus
Players: 1
Requirements: 2 GB RAM, Επεξεργαστής 2.2 GHz Dual Core, Κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce 9800 ή ATI Radeon HD 2600 XT (512ΜΒ), Χώρος στον σκληρό δίσκο 2GB, Λειτουργικό σύστημα Windows XP/Vista/7/8
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 20/1/2015
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL )
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL )
thumb thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification