Resident Evil HD Remaster

Hot
Επιστροφή στην έπαυλη του τρόμου.

Επιστροφή στην έπαυλη του τρόμου.

Επιστροφή στην έπαυλη του τρόμου.

Στην μακρόχρονη ιστορία των video games μερικές δημιουργίες είναι "καταδικασμένες" να μείνουν κλασικές και μία από αυτές είναι το πρώτο Resident Evil. To πνευματικό παιδί του Shinji Mikami στοίχειωσε όχι μόνο την ζωή του γράφοντα, αλλά και την ζωή αρκετών ακόμη εφήβων στα μέσα της δεκαετίας του '90 με την επιβλητική ατμόσφαιρά του και την ωμή γραφική βία του. Συν τις άλλοις, το Resident Evil έδωσε σάρκα και οστά σε αυτό που σήμερα ονομάζουμε Survival Horror. Τα πρώτα ψήγματα αυτού του genre είχαν κάνει την εμφάνισή τους με το Alone in the Dark και με αρκετές ακόμη δημιουργίες, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το πρώτο κεφάλαιο της δημοφιλούς σειράς της Capcom είναι η επιτομή του είδους.

Κάνοντας ένα fast forward στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, η Nintendo κλείνει ένα μεγάλο deal με τον Shinji Mikami για την κυκλοφορία τριών exclusives στο GameCube. Τα exclusives αυτά ήταν το Resident Evil Zero, το Resident Evil 4 και ένα remake του πρώτου Resident Evil. To τελευταίο αποτέλεσε μακράν την καλύτερη έκδοση του Resident Evil από όσες είχαμε δει μέχρι τότε(είχαν προηγηθεί τα Director's Cut στο PlayStation, το Deadly Silence στο DS και αρκετά ακόμη ports σε άλλα format), αλλά παραδόξως δεν κατάφερε να σημειώσει εμπορική επιτυχία. Ο ίδιος ο Mikami αποκάλυψε αρκετά χρόνια αργότερα ότι η στροφή στο Action στοιχείο που είδαμε στο Resident Evil 4 οφείλονταν κατά κύριο λόγο στις χαμηλές πωλήσεις τoυ remake.


Στο γενικότερο κλίμα των επανακυκλοφοριών που επικρατεί τα τελευταία χρόνια η Capcom παίρνει την απόφαση να μας προσφέρει μια HD έκδοση του Resident Evil του Gamecube. Θυμίζουμε ότι η ιαπωνική εταιρεία έκανε κάτι αντίστοιχο και πέρυσι με το Resident Evil 4: Ultimate HD Edition. Φυσικά τo κατά πόσο ή όχι ένα ακόμη remaster έχει κάτι νέο να προσφέρει είναι ένα ζήτημα που σηκώνει μεγάλη κουβέντα, αλλά όπως θα δούμε και παρακάτω η επανακυκλοφορία αυτή έχει πράγματα να δώσει σε όσους δεν είχαν παίξει την πρωτότυπη έκδοση του GameCube.

Enter the Survival Horror
Είναι πολύ πιθανό κάποιος που έχει παίξει το πρώτο Resident Evil στο PlayStation ή έχει κατεβάσει την ψηφιακή έκδοσή του από το PlayStation Store να υποθέσει ότι το Resident Evil HD Remaster είναι το ίδιο game με καλύτερα γραφικά. Μέγα λάθος, καθότι η έκδοση του 2002 για το GameCube έχει μεγάλες διαφορές από αυτή του PlayStation και των άλλων format (PC, Sega Saturn, Nintendo DS). Συν τις άλλοις, οι διαφορές αυτές εντοπίζονται κυρίως στο νευραλγικό τομέα του gameplay, καθώς υπάρχουν νέες περιοχές για να εξερευνήσετε, περισσότερα puzzles, ενώ δίνεται πολλή μεγαλύτερη έμφαση στο survival στοιχείο.


Από σεναριακής πλευράς βέβαια το σκηνικό παραμένει το ίδιο, καθώς βρισκόμαστε στo Raccoon Forest τον Ιούλιο του 1998. Η S.T.A.R.S Bravo Team έχει εξαφανιστεί ενώ εξερευνούσε μια σειρά από περίεργους φόνους και η Alpha Team σπεύδει για να εντοπίσει τα ίχνη της. Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή, αφού οι Chris Redfield, Jill Valentine, Barry Burton και Albert Wesker βρίσκουν καταφύγιο σε μία έπαυλη στο δάσος μη γνωρίζοντας ότι εκεί τους περιμένουν ακόμη περισσότερες δυσάρεστες εκπλήξεις.

Κατά την ταπεινή μου άποψη η εισαγωγή της πρωτότυπης έκδοσης για το PlayStation είναι πραγματικά αξεπέραστη και δεν βρίσκω έναν σοβαρό λόγο για τον οποίο θα έπρεπε να αλλάξει. To live action βίντεο με τους πραγματικούς ηθοποιούς έχει δώσει εδώ την θέση του σε ένα τυπικό CGI cutscene. Με τον τρόπο αυτό χάνεται λίγο η μαγεία της b-movie αισθητικής που είχαμε συναντήσει στο PlayStation. Αντίθετα η προσπάθεια των developers να συνδέσουν το lore του Resident Evil με αυτό των διαδόχων του κρίνεται απόλυτα θετική. Αρκεί να αναφέρουμε ότι εδώ συναντάμε περισσότερες αναφορές στην Lisa Trevor, στον William Birkin και στην Alexia Ashford.


Η νύχτα των ζωντανών νεκρών
Στο πρώτο Resident Evil είχαμε συναντήσει δύο άτυπα επίπεδα δυσκολίας, τα οποία καθορίζονταν από την επιλογή του χαρακτήρα σας. Η Jill Valentine για παράδειγμα ξεκινούσε εξοπλισμένη με το handgun, είχε περισσότερα κενά slots στο inventory της και αποκτούσε πρόσβαση σε πιο ισχυρά όπλα. Από την άλλη ο Chris Redfield ξεκινούσε με ένα μαχαίρι, με λιγότερα κενά slots, αλλά με περισσότερα hit points. H λογική αυτή δεν αλλάζει εδώ, θα πρέπει να σημειωθεί όμως ότι έχουν προστεθεί τρία ξεχωριστά επίπεδα δυσκολίας και εμμέσως πλην σαφώς πρακτικά πλέον μιλάμε για έξι επίπεδα, αφού η εμπειρία διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τον χαρακτήρα που θα επιλέξετε. H πρόκληση λοιπόν που προσφέρει το Resident Evil HD Remaster είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σας.

Μία ακόμη σημαντική διαφορά είναι ότι εδώ έχει προστεθεί μια νέα κατηγορία αντικειμένων. Τα defensive items όπως ονομάζονται σας επιτρέπουν να ξεφύγετε άμεσα από διάφορες επικίνδυνες καταστάσεις χωρίς να χάσετε hit points. Για παράδειγμα, αν σας "αγκαλιάσει" ένα zombie και αρχίσει να σας κατασπαράζει μπορείτε να του καρφώσετε ένα μαχαίρι στο μάτι και να το ξεπαστρέψετε άμεσα. Συνολικά υπάρχουν τρία defensive items οι Flash Napalm χειροβομβίδες για το Chris, το Stun Gun για την Jill και το Dagger Knife. To τελευταίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξίσου και από τους δύο playable χαρακτήρες. Ένα επίσης θετικό στοιχείο είναι ότι μπορείτε να ορίσετε την χρήση των αντικειμένων αυτών σε manual ή auto ανάλογα με τις ανάγκες σας. Με δεδομένο πάντως ότι τα consumables αυτά είναι αρκετά δυσεύρετα, καλό είναι να ορίσετε την επιλογή manual από το κεντρικό μενού για να μην χρησιμοποιηθούν κάποια στιγμή άσκοπα.


Να προσθέσουμε επίσης ότι εδώ συναντάμε δύο μοντέλα χειρισμού, το παραδοσιακό με το οποίο χρησιμοποιείτε το d-pad για τον έλεγχο του χαρακτήρα σας και ένα νέο που αξιοποιεί το analog stick. Βέβαια και τα δύο ανταποκρίνονται άψογα όποτε έγκειται στην διακριτική σας ευχέρεια και στις προτιμήσεις σας το ποίο ακριβώς θα επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε.

H προσθήκη των Crimson Head zombies θα αποτελέσει μια ευχάριστη έκπληξη για αυτούς που έχουν μείνει στο Resident Evil του 1996.


Η απόλυτη survival εμπειρία
Ήρθε η ώρα να μπούμε στο “ψητό”, κοινώς για ποίους ακριβώς λόγους η πρωτότυπη έκδοση του GameCube, αλλά και το παρόν HD remaster αποτελούν ένα remake και όχι μια επανέκδοση του Resident Evil. Σε πρώτη φάση έχουμε αρκετές νέες τοποθεσίες ή νέα δωμάτια για να είμαστε πιο ακριβείς. Για παράδειγμα, ακριβώς απέναντι από την είσοδο της έπαυλης υπάρχει μια πόρτα που σας οδηγεί σε ένα νεκροταφείο, ενώ αρκετές πόρτες οδηγούν στα μπαλκόνια της. Φυσικά αυτές και αρκετές ακόμη τοποθεσίες δεν υπήρχαν στην έκδοση του PlayStation. Επιπροσθέτως, σε πολλά από τα δωμάτια που έχουν προστεθεί συναντάμε διάφορα νέα puzzles. Με δεδομένο ότι ο αριθμός των αντικειμένων που έχετε στο inventory σας είναι περιορισμένος, ειδικά αν παίζετε με τον Chris Redfield θα διαπιστώσετε ότι θα χρειαστεί ουκ ολίγες φορές να κάνετε backtracking. Με λίγα λόγια το playthrough που θα πρέπει να ακολουθήσετε είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που ενδεχομένως είχατε κάνει το μακρινό 1996.


Μια άλλη σημαντικότατη διαφορά που επιδρά ποικιλοτρόπως στο gameplay είναι η προσθήκη των Crimson Head zombies. Τα τελευταία αποτελούν παραλλαγές των βασικών εχθρών του Resident Evil με την διαφορά ότι κινούνται εξαιρετικά γρήγορα, σας προκαλούν περισσότερη ζημιά αν σας χτυπήσουν και επιπλέον θα πρέπει να καταναλώσετε περισσότερα πυρομαχικά για να τα σκοτώσετε. Το στοιχείο που τα κάνει τόσο επικίνδυνα όμως είναι ότι κάθε zombie που σκοτώνετε έχει πιθανότητα να κάνει revive ως Crimson Head. Τα μόνα zombies που δεν επιστρέφουν για να σας καταδιώξουν είναι αυτά που έχουν πεθάνει από κάποιο headshot ή αυτά που έχετε φροντίσει να κάψετε τα απομεινάρια τους. Για την διαδικασία αυτή χρειάζεστε λίγη κηροζίνη και τον αναπτήρα σας.

Η προσθήκη αυτής της κατηγορίας εχθρών έχει άμεσο αντίκτυπο στην όλη εμπειρία σας, αφού το survival στοιχείο γίνεται ακόμη πιο έντονο. Ουσιαστικά θα πρέπει να σκεφτείτε... δύο φορές πριν σκοτώσετε ένα zombie, καθώς ενδεχομένως αυτό θα επιστρέψει πίσω στην ζωή. Με τον τρόπο αυτό θα χαραμίσετε δύο φορές τα πυρομαχικά σας σε έναν εχθρό και ενδεχομένως να μην έχετε αρκετά πριν από κάποιο κρίσιμο boss fight. Επιπροσθέτως, όταν οι συνθήκες απαιτούν να σκοτώσετε οπωσδήποτε ένα zombie θα πρέπει να φροντίσετε να το εξολοθρεύσετε με μια σφαίρα στο κεφάλι. Η διαδικασία αυτή είναι ακόμη πιο δύσκολη αν παίζετε στο Real Survival mode, στο οποίο το auto aim είναι απενεργοποιημένο.

Μιας και αναφερθήκαμε στο Real Survival να προσθέσουμε ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα unlockable mode, καθώς αποκτάτε πρόσβαση σε αυτό αφού ολοκληρώσετε δύο φορές την περιπέτειά σας. Πέρα από την απενεργοποίηση του auto aim, σε αυτό το mode απαιτείται ιδιαίτερη διαχείριση των αντικειμένων σας μέσω των item boxes. Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε αντικείμενο που τοποθετείτε σε ένα κουτί παραμένει μόνο σε αυτό και δεν μπορείτε να το πάρετε από κάποιο άλλο item box. Θυμίζουμε ότι υπό κανονικές συνθήκες αν αφήσετε για παράδειγμα ένα αντικείμενο στο item box του Mansion, μπορείτε να το ανασύρετε στην πορεία από ένα οποιοδήποτε άλλο item box.

Ένα ακόμη ταξίδι στον τρόμο
Όσοι από εσάς δεν είχατε ολοκληρώσει τo remake του Resident Evil στο GameCube θα χρειαστεί να αφιερώσετε 7-8 ώρες για να αποδράσετε από την μυστηριώδη έπαυλη. Να σημειωθεί πάντως εδώ ότι υπάρχουν διάφορα endings για τον κάθε χαρακτήρα και συν τις άλλοις η ύπαρξη των δύο playable ηρώων δικαιολογεί αν μη τι άλλο τουλάχιστον δύο playthroughs.

Εάν στα παραπάνω συνυπολογίσουμε τα unlockable modes ή τα διάφορα challenges όπου για παράδειγμα θα πρέπει να ολοκληρώσετε την περιπέτειά σας σε συγκεκριμένο αριθμό ωρών για να αποκτήσετε σπάνια αντικείμενα όπως το Grenade Launcher είναι αυτονόητο ότι το replayability φτάνει σε δυσθεώρατα επίπεδα.

 

HD Zombies
Από τεχνικής πλευράς το Resident Evil HD Remaster τρέχει σε native HD ανάλυση στα 30fps στις κονσόλες και στα 60 frames ανά δευτερόλεπτο στα PC. Δεδομένης της φύσης του Resident Evil, το πλεονέκτημα αυτό της PC έκδοσης είναι δώρον άδωρο. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο κάποιες μικρές πτώσεις του frame rate στην έκδοση για το PS4 περνούν απαρατήρητες χωρίς να επηρεάζουν σε καμία περίπτωση το gameplay. Στα PC πάντως συναντάμε περισσότερες επιλογές για post processing anti-aliasing, καθώς πέρα από το τυπικό FXAA που έχουμε στις κονσόλες υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξετε το FXAA3 που προσφέρει σαφώς καλύτερη απόδοση εικόνας.

Όπως και στην έκδοση του GameCube πάντως το περιβάλλον αποδίδεται σε pre-rendered μορφή, αν και σε αρκετές περιπτώσεις διάφορες περιοχές αποδίδονται σε 3D, όπως ακριβώς και οι χαρακτήρες. Το βασικό πλεονέκτημα της HD έκδοσης πάντως είναι ότι διαθέτει ένα νέο lightning model, το οποίο κατά κάποιο τρόπο "ζωντανεύει" την έπαυλη του Resident Evil δίνοντάς της μια ακόμη πιο απόκοσμη και ατμοσφαιρική χροιά.

Επιπροσθέτως, εδώ έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε μεταξύ του νέου 16:9 aspect ratio και του πρωτότυπου 4:3. Με το 16:9 είναι σαφές ότι έχετε καλύτερο οπτικό πεδίο. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η στατική κάμερα με τα "Αγγελοπουλικά" μονόπλανα στο πρώτο Resident Evil ήταν ένα από τα ελάχιστα ελαττώματά του. Το 16:9 aspect ratio βοηθά κάπως στην διόρθωση αυτό του προβλήματος, αλλά όχι και στην εξάλειψή του. Στον ηχητικό τομέα τώρα συναντάμε το εξαιρετικό soundtack της πρωτότυπης δημιουργίας, αλλά και το voice acting της GameCube έκδοσης, το οποίο είναι αισθητά βελτιωμένο από αυτό της αντίστοιχης για το PlayStation.


Αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας
Το remake του Resident Evil αποτέλεσε μία από τις καλύτερες κυκλοφορίες για την οικιακή κονσόλα έκτης γενιάς της Nintendo, αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό. Η Capcom εδώ λοιπόν μας δίνει την ευκαιρία να παίξουμε την καλύτερη έκδοση ενός εκ των κλασικών games της βιομηχανίας σε HD. Εάν ανήκετε στους 1.7 εκατομμύρια παίκτες που έπαιξαν το Resident Evil στο GameCube το Resident Evil HD Remaster δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο να σας προσφέρει, αλλά αν αποτελείτε μέρος των υπόλοιπων 55 εκατομμυρίων παικτών που έχουν αγαπήσει την σειρά τις τελευταίες δεκαετίες τότε η αγορά του είναι επιβεβλημένη. Μην διστάσετε λοιπόν να δαπανήσετε μόλις 19.99 ευρώ για να το αποκτήσετε.

Θετικά:
- Αξιόλογο HD remaster
- Τεράστιο replayability
- Χαμηλή τιμή διάθεσης
- Η αποθέωση του survival στοιχείου
- Μεγάλος βαθμός πρόκλησης

Αρνητικά:
- Δεν προσφέρει τίποτα παραπάνω από την έκδοση του GameCube
- H κάμερα παραμένει προβληματική

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8
Gameplay: 9
Αντοχή: 8
Γενικά: 8.2

Εξακολουθεί να προσφέρει τόνους ανατριχίλας όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Παντελής Δασκαλέλος 

NEWS   VIEW ALL

Resident Evil HD Remaster

[Αρχική δημοσίευση: 5/8/14] Σύμφωνα με την Capcom, η remastered έκδοση του Resident Evil θα διατεθεί στις αρχές του 2015 μόνο σε ψηφιακή μορφή. H νέα έκδοση βασίζεται στην αντίστοιχη που ε...
Posted (24 Dec 2014)

User reviews

1 review
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
8.5(1)
To write a review please register or
Resident Evil HD Remaster (PC Version)
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
8.5
Το Resident Evil HD Remaster είναι επανέκδοση του θρυλικού survival horror της Capcom που κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1996. Από τότε έχουν βγει πάρα πολλά παιχνίδια της σειράς και κάποια remaster. Το συγκεκριμένο κυκλοφόρησε το 2015. Το παιχνίδι περιέχει ανανεωμένα γραφικά, νέες προσθήκες σε τοποθεσίες, εχθρούς και αντικείμενα και ανανεωμένα cutscenes. Το έπαιξα σε PC με χειριστήριο xbox 360 για windows και πήρε 7,8 ώρες να το τελειώσω με την Jill και 7,5 με τον Chris.

ΠΛΟΚΗ:

Το παιχνίδι, όπως και το αρχικό, διαδραματίζεται στα Arklay mountains τον Ιούλιο του 1998, όπου η Alpha Team των S.T.A.R.S.( Special Tactics and Rescue Service) καταφτάνει στα περίχωρα μιας έπαυλης, όπου υπήρχαν μαρτυρίες για εμφάνιση φαγωμένων ανθρώπων και άλλων αγνοούμενων. Σκοπός της Alpha Team είναι να έρθει σε επαφή με την Bravo Team η οποία είχε σταλεί πριν από αυτούς και χάθηκε η επικοινωνία. Καθώς φτάνουν στην έπαυλη βλέπουμε ένα cinematic γεμάτο δράση όπου οι πρωταγωνιστές μας Albert Wesker, Chris Redfield, Barry Burton και Jill Valentine καταφεύγουν στο εσωτερικό της έπαυλης. Εκεί ξεκινάει η δική τους περιπέτεια που θα εξελιχθεί σε εφιάλτη, προσπαθώντας να επιβιώσουν από τις απειλές που κρύβει η μυστήρια έπαυλη.

GAMEPLAY:

Αρχικά μας δίνεται η επιλογή για 2 διαφορετικά σενάρια με το να διαλέξουμε έναν από 2 χαρακτήρες, τον Chris Redfield ή την Jill Valentine. Τερματίζοντας το παιχνίδι ξεκλειδώνονται περισσότερες επιλογές σε εμφάνιση αλλά και όπλα και φυσικά ανώτερο επίπεδο δυσκολίας όπου μειώνονται οι βοήθειες που παίρνεις σε save spots, σφαίρες, σύστημα στόχευσης κλπ. Οι δύο χαρακτήρες έχουν αρκετές διαφορές στα playthrough τους, τόσο στις ικανότητες τους αλλά και σε αρκετά πράγματα που συναντούν κατά τη διάρκεια της περιπέτειας τους. Ο Chris για παράδειγμα είναι πιο σκληροτράχηλος και αντέχει περισσότερα χτυπήματα, αλλά έχει μικρότερο intentory σε σχέση με της Jill, η οποία όμως είναι περισσότερο ευάλωτη και αποφεύγει πιο δύσκολα επιθέσεις. Υπάρχουν και αρκετές διαφοροποιήσεις στον εξοπλισμό, για παράδειγμα ο Chris ξεκινάει μόνο με μαχαίρι και αναπτήρα, ενώ η Jill με πιστόλι και lockpick. Στα σενάρια τους υπάρχουν αρκετές διαφορές τις οποίες θα συναντήσετε παίζοντας και με τους δύο.

Το παιχνίδι είναι σε προοπτική τρίτου προσώπου με την κάμερα να μετατοπίζεται ανάλογα με τις κινήσεις σας στο χώρο. Δυστυχώς πολλές φορές η κάμερα δημιουργεί πρόβλημα στη στόχευση αλλά και στην αποφυγή εχθρών καθώς είναι δύσχρηστη και έτσι αυξάνει τη δυσκολία σε πολλά σημεία.

Για να επιλέξετε και να χρησιμοποιήσετε αντικείμενα το κάνετε πατώντας παύση και μπαίνοντας στο inventory, κάτι που σας δίνει σημαντικό χρόνο όταν αντιμετωπίζετε εχθρούς. Το παιχνίδι έχει manual και auto target σύστημα για να διευκολύνει στη μάχη. Υπάρχουν πάρα πολλοί γρίφοι, κάποιοι εύκολοι κάποιοι πιο δύσκολοι και αρκετά αντικείμενα που πρέπει να μαζέψετε.
Ένα από τα αρνητικά του παιχνιδιού είναι το backtracking που θα χρειαστεί να κάνετε ψάχνοντας για συγκεκριμένα αντικείμενα και να βρείτε που πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Σε κάποιες φάσεις καταντάει κουραστικό.

Μπορείτε να κάνετε save μόνο σε συγκεκριμένα safe spots όπου συναντάτε μια γραφομηχανή και χρησιμοποιώντας ink το οποίο βρίσκετε σε διάφορα σημεία. Προσοχή γιατί δεν έχετε άπειρα save! Στα safe spots θα συναντάτε συνήθως και μπαούλα στα οποία φυλάτε τα αντικείμενα που δεν χωράνε ή δεν χρειάζονται κατευθείαν.
Το παιχνίδι απαιτεί αρκετό ψάξιμο και καλό είναι να κάνετε όσο μπορείτε οικονομία σε σφαίρες και resources, καθώς θα συναντήσετε αρκετές δυσκολίες αν δεν έχετε εμπειρία από παιχνίδια της σειράς.

Επίσης σημαντικό είναι να διαβάζετε τα notes που θα βρίσκετε, αφενός γιατί θα σας βοηθήσουν στο να κατανοήσετε το lore του παιχνιδιού και τι έχει συμβεί, αφετέρου θα σας δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για τους εχθρούς που θα αντιμετωπίζετε και τις αδυναμίες που μπορεί να έχουν. Αυτό είναι σημαντικό ακόμα και αν έχετε παίξει την αρχική έκδοση, καθώς έχουν προστεθεί πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις που μπορεί να κάνουν το παιχνίδι αρκετά δύσκολο αν δεν προσέξετε.

Υπάρχουν αρκετά boss fights και θα αντιμετωπίσετε πάρα πολλούς εχθρούς, ο καθένας με τις δικές τους δυσκολίες και αδυναμίες. Υπάρχει πληθώρα όπλων, από καραμπίνα μέχρι ρουκετοβόλο και το πανίσχυρο magnum pistol!
Σφαίρες βρίσκετε σε διάφορα σημεία καθώς και heals, είτε σε μορφή herbs(υπάρχουν 3 είδη που συνδυάζονται μεταξύ τους για διάφορα αποτελέσματα, πχ heal από poison) είτε σε μορφή health kit ή sprey.

Σημαντικότατη η προσθήκη των defensive items, αντικειμένων όπως μαχαίρια ή tazer που σας προστατεύουν από το πρώτο hit από εχθρούς, απωθώντας και τραυματίζοντας τους.

ΓΡΑΦΙΚΑ:

Το παιχνίδι έχει εξαιρετικά γραφικά, με όμορφα σχεδιασμένα μοντέλα των χαρακτήρων και των εχθρών με πολλές ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Τα εφέ όταν πυροβολείτε τους εχθρούς και όταν τους σκοτώνεται είναι υπέροχα, το ίδιο και όταν δέχεται επίθεση ο χαρακτήρας σας.

Ρεσιτάλ έχει δοθεί στην δημιουργία των περιβαλλόντων χώρων με την έπαυλη αλλά και όλους τους άλλους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, να είναι καλοσχεδιασμένοι με πολλές λεπτομέρειες και σκιές. Η ατμόσφαιρα που δημιουργείται από τα καλοσχεδιασμένα γραφικά και τον ήχο για τον οποίο θα γράψω παρακάτω, είναι επιβλητική, από τις καλύτερες αν όχι η καλύτερη που έχω δει σε βιντεοπαιχνίδι. Οι διάδρομοι με τα παράθυρα, τα τούνελ, και άλλες τοποθεσίες όπως δάση και υπόνομοι θα σας κάνουν να ανατριχιάσετε. Πραγματικά έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στο συγκεκριμένο τομέα.

Τα custscenes είναι και αυτά καλά στο σύνολο τους με κάποιες εξαιρέσεις που συναντάμε μερικά να είναι πρόχειρα και απότομα.

ΗΧΟΣ:

Στο ηχητικό κομμάτι το παιχνίδι είναι σχεδόν τέλειο. Οι ήχοι από τα περιβάλλοντα είναι απίστευτοι, καθώς ακούγονται καιρικά φαινόμενα αλλά και πράγματα που συμβαίνουν μέσα στους χώρους. Οι θόρυβοι που κάνουν τα πλάσματα που θα συναντήσετε είναι ανατριχιαστικοί αλλά θα σας δίνουν και την αίσθηση του αν βρίσκονται ή όχι κοντά σας, κάτι πολύ σημαντικό για να τους αποφύγετε αν χρειαστεί. Ο συνδυασμός ηχητικού τομέα και γραφικών είναι άριστος, θα σας μείνει αξέχαστη η εμπειρία του, τόσο από την ομορφιά στην εκτέλεση του αλλά και στα συναισθήματα που θα προκαλέσει.

Το soundtrack του παιχνιδιού είναι απίστευτο, με πολλές μελωδίες μέσα στο παιχνίδι να αποτυπώνονται καλά στο μυαλό μας, ειδικά η απίστευτη μουσική στα save spots, όπου καταφέρνει να είναι χαλαρωτική και μυστήρια ταυτόχρονα.

Αρνητικό όμως για μένα είναι το voice acting που το βρήκα μέτριο, ψυχρό και οι διάλογοι, ως συνήθως στα περισσότερα Resident Evil, είναι, για μένα τουλάχιστον, κακοδουλεμένοι και κωμικοτραγικοί. Σε αρκετές φάσεις συναντάμε και προβλήματα στο lip sync.

ΘΕΤΙΚΑ:

- Εξαιρετικά γραφικά και ήχος που προσδίδουν μια απίστευτη ατμόσφαιρα
- Εξαιρετικό σενάριο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές
- Αυξημένο και με εξαιρετική απόδοση το survival horror στοιχείο
- Αξέχαστοι εχθροί
- Ο βαθμός πρόκλησης του παιχνιδιού, τα λάθη δεν συγχωρούνται
- Φτηνή τιμή διάθεσης σε σχέση με αυτό που προσφέρει.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ:

- Δύσχρηστη, προβληματική κάμερα
- Μέτριο voice acting και μέτριοι διάλογοι
- Κουραστικό σε κάποια σημεία backtracking

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ:
Γραφικά: 9
Ήχος: 9
Gameplay: 8
Αντοχή: 8
Σενάριο: 9
Γενικά: 8,6

Ο τρόμος όπως έπρεπε να είναι! Ένα απίστευτο remake του θρυλικού survival horror και για νέους και για παλιούς παίχτες καθώς η προσθήκη αρκετών νέων πραγμάτων σε όλους τους τομείς το κάνει μια μοναδική εμπειρία! Must have για τους fans της σειράς και όσους θέλουν να ξεκινήσουν τώρα. Στο steam πωλείται για μόλις 19,99 ευρώ.
Θέλω remake του 2, του 3 και του Code Veronica οπωσδήποτε, αν κρατήσουν την ίδια συνταγή η επιτυχία είναι δεδομένη.







Report this review Comments (2) | Was this review helpful?

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +2 IamTheOne (Level 15) 20/01/2015 21:34
Τα γραφικά του είναι το κάτι άλλο και προσωρινά έχω μείνει άφωνος!Αν και το είχα παρεξηγήσει τελικά για 20 ευρώ ίσως όντως αποτελεί ευκαιρία.Πολύ καλό review Παντελή. :-)
#2 +1 Jaded (Level 14) 20/01/2015 21:40
Νέα zombies,νέα items και γραφικάρες!Τι άλλο να ζητήσει κανείς!Επειδή δεν θυμάμαι γιατί πάνε χρόνια το Real Survival δεν υπήρχε στο πρώτο Resident Evil.Σωστά?
#3 +1 Lordwinter (Level 28) 20/01/2015 21:53
Quoting Jaded:
Νέα zombies,νέα items και γραφικάρες!Τι άλλο να ζητήσει κανείς!Επειδή δεν θυμάμαι γιατί πάνε χρόνια το Real Survival δεν υπήρχε στο πρώτο Resident Evil.Σωστά?

Είχε προστεθεί στο GameCube δεν υπήρχε στο PlayStation.
#4 +2 Mr.Dododi (Level 25) 20/01/2015 22:25
Αγορά με κλειστά μάτια. :D Όσοι δεν έχουν την έκδοση του Gamecube πρέπει να το αποκτήσουν ή έστω να το δοκιμάσουν!
#5 +2 dirty harry (Level 7) 20/01/2015 22:30
Μαζι με το TR στιγματισε τα gaming νιατα μου και ηταν ο πρωτος τιτλος στο PS 1.
Σκεφτομαι να το ξαναθυμηθω ( αν και τα γουστα μου πια αλλαξαν ριζικα ).
Αυριο θα βγει στην Ευρωπη ?
#6 +2 MariosK. (Level 11) 20/01/2015 22:56
Αξίζει , τελικά το είχα παρεξηγήσει το game. Πολύ καλό review!
#7 +2 snikefriend (Level 23) 20/01/2015 23:18
Πολύ καλό review, πολύ καλό game!
#8 +2 Mystique (Level 23) 20/01/2015 23:42
Πω πω ετσι οπως το περιμενα ειναι. Προβλεπω λιγο ξενυχτι για μια βδομαδα περιπου. :lol:
#9 +2 iamzell (Level 6) 21/01/2015 00:12
Είναι μια καλή ευκαιρία να το ξανά παίξουμε, γιατί στο pc το cd τoυ έτρεχε σε windows 95 και με τους drivers εκείνης της εποχής άστα να παν.
Το θετικό είναι ότι ξανανέβηκε στην μάχη έστω και σαν retro πλέων. :D
#10 +3 albedo90 (Level 10) 21/01/2015 14:50
αρε Παντελαρε παλι εκανες τα μαγικα σου!
#11 +1 koskinas18 (Level 17) 21/01/2015 22:31
Το game φαίνεται αρκετά καλό.Μπράβο στον Παντελή όμως για το review
#12 +2 el_sak (Level 15) 23/01/2015 10:53
Σίγουρη αγορά :D ! Όποια αμφιβολία μου την έδιωξε το review. Έχει τέλεια γραφικά και γενικά το παιχνίδι φαίνεται τέλειο!
#13 +2 warmup (Level 9) 27/01/2015 03:11
Πολύ καλό review! Μπράβο!
Αν και δεν μπορώ να έχω αντικειμενική άποψη ως fan της σειράς το αγόρασα πριν μια βδομάδα στην έκδοση για το pc. Δυστυχώς όχι σε retail μορφή!
Πολύ καλή δουλεία στο remaster έμεινα απόλυτα ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα! Όσες φορές και να παίξω το πρώτο resi η μαγεία παραμένει η ίδια!

Μακάρι να ξαναγυρίσει η σειρά στα παλιά της χνάρια και να δούμε κάτι καλό πάλι στο μέλλον!
#14 nwntaras1983 (Level 9) 27/01/2015 14:59
Ως fan της σειράς έχω μείνει άφωνος πραγματικά από την δουλειά της Capcom!Πολύ καλό review.
#15 +1 KINGxCOOLZ (Level 13) 27/01/2015 23:10
Πάρα πολύ καλό το παιχνίδι. Απίστευτο να βλέπεις ενα παιχνίδι σαν αυτό σε HD. Πολύ καλό review Παντελή!
#16 geololj (Level 28) 29/01/2015 04:47
Όσα χρόνια και αν περάσουν, το πρώτο Resident Evil δε χάνει την μαγεία του. Horror με όλη την σημασία της λέξης. Δεν έχει μόνο jump scares, αλλά σε έχει συνεχώς στην τσίτα από το πρώτο λεπτό έως και το τελευταίο, λόγω και της τρομερής του ατμόσφαιρας. Προσφέρει μια γεμάτη και αξέχαστη πραγματικά εμπειρία, σε αντίθεση με τα νέα games της σειράς.

Μαζί με τα Resident Evil 2, Dino Crisis και Deep Fear, ήταν τα αγαπημένα μου games του είδους, κάτι που δεν έχει αλλάξει έως και σήμερα. Τρομερό review Παντελή για άλλη μια φορά. Ήταν λες και μπήκα σε ένα χρονοντούλαπο, παρέα με ένα PSone.
#17 Professor_Severus_Snape (Level 28) 30/01/2015 02:20
Εξαιρετικό το review, με έψησε πολύ όπως και το playthrough στους Users που σε βάζει ακόμη περισσότερο στο κλίμα. Παρότι δεν έχω παίξει ποτέ survival horror, είναι πολύ πιθανό να κάνω την αρχή ή έστω να δοκιμάσω.
#18 +1 raiden5 (Level 5) 02/02/2015 17:33
Η καμερα που ουσιαστικα στα παλια resident evil αυτη δημιουργεί ολη την ατμοσφαιρα πως ειναι δυνατον να θεωρειτε προβληματικη? Αυτη η καμερα εκανε τα resident evil αυτο που ειναι μεχρι κ το code veronica.

Κατα τ'αλλα ωραιο review.
#19 drakul (Level 16) 22/02/2015 12:04
το καλυτερο resident evil εγινε ακομα καλυτερο.και οντως οποιος δεν το ειχε στο gamecube παρτε το με κλειστα ματια ειναι απλα ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!!!
#20 Daniel Son (Level 5) 17/03/2015 05:35
Έκανα μια έρευνα αγοράς ώστε να το αποκτήσω για την συλλογή μου στο Ps3 διότι διάβασα ότι κυκλοφορεί σε free region και μου προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση, ότι στα ελληνικά μαγαζιά δεν το έχει φέρει κανένας άντε στην καλύτερη να βρεις την έκδοση του Gamecube και ρωτώ τώρα εγώ, χεστήκανε; και επαναπαύονται στο RE 5, RE 6 και στο άλλο το σίχαμα το Operation; Έχεις την ευκαιρία να τα οικονομήσεις από τους φαν της σειράς και αδιαφορείς; διότι εγώ πήγα σε 4 μεγάλα μαγαζιά της Αθήνας που ασχολούνται με games και δεν το είχε κανένας.Τώρα όσο αφορά το Review είναι πολύ κατατοπιστικό και μου κέρδισε το ενδιαφέρον κάνοντας με να θέλω να το αγοράσω, αλλά οι μσγσζάτορες μας μάλλον αυτή την εποχή κάνουν σχέδια για τα κοψίδια και τα κοκορέτσια. θα περιμένω μέχρι να τσουγκρίσουν τα αυγά τους κι αν πέφτει ακόμα γράψιμο, θα το φέρω απ' έξω, τσούζει η 70αρα αλλά θα μου πεις τι να πουν και τα κορόιδα που έσκασαν την 60αρα για το Operation, αυτό κι αν ήταν πιασοκώλιασμα.. .
#21 mikesal (Level 6) 18/05/2015 21:45
παλια ηταν παιχνιδαρα ...τωρα δεν μπορω να αντεξω με τιποτε αυτα τα ανυποφορα tank controls....το πως στοχευεις με κανει τωρα να βγαζω σπυρακια....ευχ ομαι τα επομενα horror games να εχουν καλυτερο χειρισμο και οχι λειψο ωστε να σε κανουν να δυσκολευεσαι και να φοβασαι απο αυτο...ασ βαλουν λιγη φαντασια οι δημιουργοι....ε ιδαμε τι εκανε ο kojima στο p.t
#22 supermario644ever (Level 20) 24/07/2015 13:01
Φαανταστικό game με τρομερό gameplay και απίθανα γραφικά
#23 Shikabane_Hime7 (Level 29) 20/04/2017 10:30
Το τελείωσα με 2 κολλητούς μου μέσα στο Πάσχα, εγώ το είδα για πρώτη φορά. Εξαιρετικό remaster με πολλά νέα πράγματα. Αν το remaster του 2 είναι στα ίδια επίπεδα θα είναι επικό.
Score 8.2
8.29 User Score
(21 votes )
User Reviews 8.5
Genre: Survival Horror
Developer: Capcom
Publisher: Capcom
Διάθεση: CD Media (210-6854220)
Players: 1
Requirements: 2GB RAM, Επεξεργαστής Intel® Core™ 2 Duo 2.4 GHz ή AMD Athlon™ X2 2.8 GHz, Κάρτα γραφικών NVIDIA® GeForce® GTX260 ή ATI Radeon HD 6790, Χώρος στον σκληρό δίσκο 20GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 7/8
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 20/1/2015
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification