Luigi's Mansion 2

Hot
REVIEWED ON 3DS  

Επιστροφή στη στοιχειωμένη έπαυλη.

Επιστροφή στη στοιχειωμένη έπαυλη.

Επιστροφή στη στοιχειωμένη έπαυλη.

Στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, η Nintendo κυκλοφόρησε το GameCube, μια κονσόλα που για τα δεδομένα της ιαπωνικής εταιρείας κρίθηκε αποτυχημένη από εμπορικής πλευράς. Παρά το γεγονός αυτό, στο GameCube είδαμε ορισμένα εξαιρετικά exclusives όπως το Eternal Darkness, το Metal Gear Solid: The Twin Snakes, το Super Smash Bros. Melee και φυσικά το Luigi's Mansion. To τελευταίο κυκλοφόρησε το μακρινό 2001 και αποστασιοποιήθηκε από το γνώριμο platform ύφος της σειράς Mario και των δεκάδων spin-offs της, ενώ για πρώτη φορά είδαμε τον Luigi σε αμιγώς πρωταγωνιστικό ρόλο. Το Luigi's Mansion, παρά την σύντομη διάρκειά του λατρεύτηκε από το κοινό, απέσπασε θετικές κριτικές και παράλληλα σημείωσε σημαντική εμπορική επιτυχία.

Βάση των παραπάνω, η Nintendo έκρινε ότι έφτασε η στιγμή για ένα sequel. Το Luigi's Mansion 2 κάνει την εμφάνισή του ύστερα από 12 χρόνια απουσίας και μάλιστα στην αγορά των φορητών κονσολών, οι οποίες η αλήθεια είναι ότι κρατούν με νύχια και με δόντια την Nintendo, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για το Wii U. Το development αυτή τη φορά δεν το ανέλαβε η ίδια η Nintendo αλλά η άσημη Next Level Games, υπό την επίβλεψη του Shigeru Miyamoto, δημιουργό των σειρών Mario, Donkey Kong και The Legend of Zelda. Η καναδική εταιρεία ανάπτυξης που έχει συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν με τη Nintendo στο Punch-Out!! για το Wii, αλλά και το πρόσφατο Captain America: Super Soldier, δεν είχε να παρουσιάσει μέχρι σήμερα ένα ικανοποιητικό δείγμα γραφής.

Κατόπιν αυτού, είναι λογικό να υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με το κατά πόσο ο συγκεκριμένος developer μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ένα Action-Adventure για το 3DS, όπως γενικά τα games με δυνατό όνομα, επιβάλλεται να εμφανίζονται συχνότερα στις φορητές κονσόλες, συνεπώς η ιαπωνική εταιρεία κινείται σε πολύ σωστά βήματα. Πάμε να δούμε λοιπόν αν το Luigi's Mansion 2 καταφέρνει να αποτελέσει άξιο διάδοχο της κληρονομιάς που άφησε ο προκάτοχός του.

Dark side of the Moon
To Luigi's Mansion 2 κινείται σε Action-Adventure μονοπάτια με το σενάριο να εξελίσσεται χρονικά μετά τα γεγονότα του πρώτου μέρους. Ο ιδιόρρυθμος επιστήμονας Professor E.Gadd έχει πλέον μετακομίσει στην Evershade Valley και επιδίδεται στην μελέτη των ήσυχων και φιλειρηνικών φαντασμάτων που κατοικούν εκεί. Στον ουρανό της Evershade Valley δεσπόζει μια συσκευή ονόματι Dark Moon, η οποία θα καταστραφεί από μια άγνωστη δύναμη στην αρχή της ιστορίας.


Μετά την καταστροφή του Dark Moon τα φαντάσματα της γύρω περιοχής επιδεικνύουν μια άκρως επιθετική συμπεριφορά που προβληματίζει τον καθηγητή Gadd. Κατόπιν αυτού, ο συμπαθής επιστήμονας αποφασίζει να καλέσει στο εργαστήριο του τον Luigi ζητώντας του να επανακτήσει τα κομμάτια του Dark Moon. O Gadd πιστεύει πως αν επαναφέρει την συσκευή στην προηγούμενή της κατάσταση θα αποκατασταθεί η "τάξη" στην Evershade Valley.

H φύση του σεναρίου είναι αρκετά απλοϊκή. Άλλωστε είναι εμφανές ότι έχουμε να κάνουμε με μια δημιουργία που απευθύνεται σε casual gamers. Ομοίως, η ροή της αφήγησης είναι άκρως προβλέψιμη και γενικά η ιστορία περνά σε δεύτερη μοίρα. Το ζουμί βρίσκεται στο διασκεδαστικό gameplay και στις απολαυστικές ερμηνείες του Professor E. Gadd στο ρόλο του μέντορα και φυσικά του Luigi στο ρόλου του φοβητσιάρη Ghostbuster!

Gloomy Mansion
Το πρώτο σας μέλημα πριν επιχειρήσετε να συλλέξετε τα κομμάτια του Dark Moon είναι να εξοπλιστείτε καταλλήλως, αφού στο ταξίδι σας θα έρθετε αντιμέτωποι με τα σκανδαλιάρικα φαντάσματα της Evershade Valley. Κατόπιν αυτού, η περιπέτειά σας ξεκινά στην Gloomy Manor, με στόχο να ανακτήσετε την σκούπα Poltergust 5000, η οποία είναι κρυμμένη στο γκαράζ της έπαυλης. H Poltergust 5000 αποτελεί μία από τις εφευρέσεις του Gadd και σας επιτρέπει να ρουφήξετε και να φυλακίσετε τα φαντάσματα που θα βρείτε στο δρόμο σας.

Πέρα από την ηλεκτρική σκούπα ο εκκεντρικός επιστήμονας φροντίζει να σας προμηθεύσει με το Dual Scream, μια συσκευή ενδοεπικοινωνίας που οπτικά είναι πανομοιότυπη με την πρώτη έκδοση του Nintendo DS. Το Dual Scream που καταλαμβάνει την οθόνη αφής του 3DS απεικονίζει με ακρίβεια τον χάρτη της εκάστοτε τοποθεσίας που βρίσκεστε. Επιπλέον, τα σημεία ενδιαφέροντος μαρκάρονται με ένα τεράστιο θαυμαστικό, κάτι που διευκολύνει το pathfinding. O Gadd σας καλεί τακτικά μέσω του Dual Scream δίνοντάς σας πληροφορίες για τα objectives σας, ενώ αρκετές σας φορές σας βοηθά στην επίλυση των γρίφων.

Exploration
H ιστορία εξελίσσεται σε πέντε στοιχειωμένες επαύλεις και καθεμία από αυτές χωρίζεται σε μικρότερα επιμέρους δωμάτια τα οποία θα πρέπει να εξερευνήσετε σπιθαμή προς σπιθαμή. Οι γρίφοι είναι ιδιαίτερα απλοϊκοί και συνήθως απαιτούν να συλλέξετε έναν συγκεκριμένο αριθμό αντικειμένων για να προχωρήσετε ή να αλληλεπιδράσετε με το περιβάλλον. Για παράδειγμα, θα πρέπει να μαζέψετε τέσσερα γρανάζια για να θέσετε σε λειτουργία τον μηχανισμό που ανοίγει μια πόρτα ή να βάλετε φωτιά σε ιστούς αράχνης που εμποδίζουν το πέρασμά σας σε συγκεκριμένα δωμάτια.

Φυσικά σε κάθε έπαυλη βρίσκεται μια πλειάδα από collectables για να συλλέξετε, όπως νομίσματα και πετράδια. Στην προκειμένη περίπτωση οφείλετε να επιστρατεύσετε όλη σας την φαντασία, καθώς πολλές φορές τα αντικείμενα αυτά βρίσκονται στα πιο απίθανα μέρη όπως κάτω από χαλιά, μέσα σε τουαλέτες κ.ο.κ. Για να ολοκληρώσετε το Luigi's Mansion 2 θα χρειαστείτε περίπου 10 ώρες, η συλλογή των collectables όμως επιδρά θετικά στον τομέα του replayability και αυξάνει την συνολική διάρκεια του παιχνιδιού. Κοινώς, αν θέλετε να βρείτε τα πάντα θα χρειαστεί να αφιερώσετε τουλάχιστον 20 ώρες από τον χρόνο σας. Βάση των παραπάνω, το Luigi's Mansion 2 ξορκίζει το φάντασμα του προκατόχου του, αφού το πρώτο μέρος είχε κατηγορηθεί έντονα για την μικρή διάρκεια του.

"If there's something strange, in your neighborhood, who you gonna call? LUIGI!"

Πιάσε τα φαντάσματα
Το σύστημα μάχης δεν περιλαμβάνει πολύπλοκους μηχανισμούς και κατά συνέπεια το Luigi's Mansion 2 είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των μικρών σε ηλικία gamers. Για να αιχμαλωτίσετε ένα φάντασμα θα πρέπει πρώτα να το τυφλώσετε με το φακό σας πατώντας το κουμπί Α και στη συνέχεια να το ρουφήξετε με την Poltergust 5000 πατώντας το R αντίστοιχα. Η A.I των φαντασμάτων κινείται σε χαμηλά επίπεδα, κάτι που επιδρά αρνητικά στον βαθμό της πρόκλησης.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν ένα σωρό ποικιλίες φαντασμάτων και θα πρέπει σε καθεμία από αυτές να εφαρμόσετε διαφορετική στρατηγική. Για παράδειγμα, κάποιοι εχθροί φοράνε γυαλιά ηλίου και προστατεύονται από την εκτυφλωτική λάμψη του φακού σας. Στην περίπτωση αυτή είναι σοφότερο να ρουφήξετε τα γυαλιά με την σκούπα σας και στη συνέχεια να τυφλώσετε τον αντίπαλό σας με το φακό.

Η πρόκληση αυξάνει σημαντικά κατά τη διάρκεια των boss fights, χωρίς παρόλα αυτά να γίνεται απαγορευτική για τον αρχάριο παίκτη. Σε αυτές τις μονομαχίες είναι απαραίτητη η αλληλεπίδραση με τον περιβάλλον, όπως λόγου χάρη στο πρώτο boss όπου θα πρέπει να ρουφήξετε τα κουκούλια μιας τεράστιας αράχνης με τη σκούπα σας, να τους βάλετε φωτιά και στη συνέχεια να τα εκτοξεύσετε πάνω της.

H παρέα των Ghostbusters
Πέρα από την διασκεδαστική single-player εμπειρία το Luigi's Mansion 2 προσφέρει Co-Op 2-4 παικτών μέσω του Thrill Tower mode, το οποίο παίζεται τοπικά ή online. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μέσω του μηχανισμού Download Play μπορείτε να παίξετε μέχρι τέσσερα άτομα ταυτόχρονα με μόνο μια κόπια του παιχνιδιού σε ένα 3DS! Τα multiplayer modes είναι τρία και ονομάζονται Hunter, Rush και Polterpup. Επιπλέον, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε πόσες πίστες θα παίξετε (5, 10 ή 25) για μικρότερα ή μεγαλύτερα sessions αντίστοιχα, καθώς και τον βαθμό δυσκολίας (Normal, Hard, Expert).

Τα Hunter, Rush και Polterpup λαμβάνουν χώρα σε random generated χάρτες-δωμάτια και ανάλογα με τις επιδόσεις σας ξεκλειδώνετε αναβαθμίσεις για την σκούπα σας. Στο Hunter θα πρέπει να αιχμαλωτίσετε όλα τα φαντάσματα της πίστας σε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο, ενώ στο Rush σκοπός σας είναι να δραπετεύσετε από την πίστα πριν λήξει το σχετικό χρονόμετρο. Ο χρόνος που έχετε στην διάθεσή σας επεκτείνεται κάθε φορά που συλλέγετε συγκεκριμένα αντικείμενα. Τέλος, στο Polterup θα πρέπει να κυνηγήσετε τα χαριτωμένα σκυλο-φαντάσματα του Luigi's Mansion 2.


Η πρόκληση στα multiplayer modes είναι σημαντικά αυξημένη, ενώ υπάρχουν ξεχωριστοί τύποι φαντασμάτων που θα δοκιμάσουν την εφευρετικότητά σας και τις ικανότητές σας για να τα αιχμαλωτίσετε. Γενικά όσον αφορά το multiplayer mode, η Next Level Games υπόσχεται μια συναρπαστική εμπειρία, από την οποία απουσιάζουν παντελώς ενοχλητικά φαινόμενα όπως lags, disconnections και πτώσεις του frame rate.

Αριστούργημα
Οπτικά το Luigi's Mansion 2 είναι χάρμα οφθαλμών. Η ποιότητα των lighting και particle effects είναι από τις καλύτερες που έχουμε συναντήσει στο 3DS, ενώ το όλο αποτέλεσμα γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό μέσω της εκμετάλλευσης των 3D δυνατοτήτων της κονσόλας. Ο σχεδιασμός των διαφόρων επαύλεων είναι ευφάνταστος, ενώ καθεμία από αυτές έχει τη δική της ξεχωριστή αισθητική.

Τα μουσικά themes δένουν απόλυτα με το όλο κλίμα, ενώ στις στιγμές που ο Luigi "μουρμουράει" τις μελωδίες τους δίνει...ρέστα με την ερμηνεία του. Το voice acting είναι ελάχιστο, εντούτοις η περίεργη ακαταλαβίστικη φωνή του Professor Gadd, καθώς και οι κραυγές αγωνίας του Luigi όποτε τον τρομάζουν τα φαντάσματα, θα σας προκαλέσουν άπειρο γέλιο. Ανάλογη είναι και η ποιότητα των ηχητικών εφέ με το όλο αποτέλεσμα να θυμίζει παρωδίες ταινιών τρόμου.

Ανώτερο από τον προκάτοχό του
Η Nintendo μας έχει προϊδεάσει ότι το 2013 θα είναι η χρονιά του Luigi, κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα στην πρώτη φετινή περιπέτεια του συμπαθή ήρωα. Η καναδική Next Level Games ξεπέρασε τον εαυτό της προσφέροντάς μας ένα βελτιωμένο sequel που ξεχειλίζει από αγνή διασκέδαση τόσο στο single-player, όσο και στα multiplayer modes. Τo Luigi's Mansion 2, παρά το casual ύφος του, αποτελεί ένα από τα κορυφαία games του 3DS και αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία ακόμη και αν αντιπαθείτε τέτοιου είδους κυκλοφορίες.

Θετικά:
- Η προσθήκη του multiplayer mode
- Άρτιος τεχνικός τομέας
- Εξαιρετική ηχητική επένδυση
- Ικανοποιητική διάρκεια
- Καλύτερο από το πρώτο Luigi's Mansion

Αρνητικά:
- Ελάχιστη πρόκληση στο single-player
- Χαμηλή A.I.

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 8
Gameplay: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 8.2

Ένα must buy για τους κατόχους του 3DS.

Παντελής Δασκαλέλος

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 psmaniac (Level 15) 06/05/2013 00:08
Αν και αργήσατε να κάνετε το review,πολύ ωραίο όπως και το παιχνίδι,το χω απτην πρώτη μέρα και είναι φοβερό,το μόνο που δεν έχω καταφέρει είναι να βρώ room για να παίξω multiplayer.... .
#2 Lordwinter (Level 28) 06/05/2013 12:51
Quoting psmaniac:
Αν και αργήσατε να κάνετε το review,πολύ ωραίο όπως και το παιχνίδι,το χω απτην πρώτη μέρα και είναι φοβερό,το μόνο που δεν έχω καταφέρει είναι να βρώ room για να παίξω multiplayer.....

Σε περιμένουμε στο GameWorld Handheld Event τότε να παίξουμε παρέα Luigi's Mansion 2!
#3 SirLvr (Level 27) 09/05/2013 04:12
Πολύ καλό παιχνίδι για το 3DS. Και φυσικά καταπληκτική δουλειά στο review από τον Παντελή!
#4 LetsGo (Level 7) 27/05/2013 20:13
Ότι καλύτερο για το 3DS. Για μένα ήταν σίγουρη αγορά και δεν το μετάνιωσα. Άψογο review!
#5 billfrigas (Level 29) 26/09/2013 22:25
Πολυ πιο βελτιωμένο σε σχέση πάντα με το πρώτο Luigi's Mansion.
#6 ABBY (Level 17) 01/05/2014 21:11
Για ψιλομούφα μου κάνει...
Score 8.2
8.25 User Score
(2 votes )
User Reviews 0
Genre: Action-Adventure
Developer: Next Level Games
Publisher: Nintendo
Διάθεση: Nortec Multimedia (210-2850681)
Players:
Official Website: Κλικ εδώ
Demo: Download
Full Game: Download
Release Date: 28/3/2013
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification