Soul Sacrifice Delta

Hot
REVIEWED ON PS Vita  

Ώρα για νέες...θυσίες.

Ώρα για νέες...θυσίες.

Ώρα για νέες...θυσίες.

Είναι γεγονός ότι στο PS Vita έχουμε δει ελάχιστα νέα IP, καθώς οι περισσότεροι τίτλοι αποτελούν ports ή remakes. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, όπως το περυσινό Soul Sacrifice, το οποίο κατάφερε να σημειώσει εμπορική επιτυχία και να αποκτήσει ένα φανατικό κοινό. Το πνευματικό παιδί του Keiji Inafune, του εμπνευστή αρκετών επιτυχημένων σειρών της Capcom (Mega Man, Onimusha, Dead Rising), διέψευσε όσους το είχαν χαρακτηρίσει έναν ακόμη κλώνο του Monster Hunter. Mάλιστα κατάφερε να επηρεάσει μεταγενέστερες κυκλοφορίες όπως το Toukiden: The Age of Demons της Tecmo Koei.

Σύμφωνα πάντως με δηλώσεις του Keiji Inafune, το Soul Sacrifice αποτέλεσε ένα "πείραμα", καθώς ο στόχος της αρχικής μορφής του ήταν να εκμαιεύσει όσο τον δυνατόν μεγαλύτερο feedback από τους παίκτες. Με βάση το feedback αυτό οι developers εξέλιξαν την δημιουργία τους μέσα από συνεχόμενα updates, προσθέτοντας συνεχώς νέο περιεχόμενο. Μάλιστα όλα αυτά τα DLC δόθηκαν χωρίς κανένα επιπλέον κόστος. Με το Soul Sacrifice Delta, o στόχος παραμένει ίδιος, καθώς η comcept του Keiji Inafune και η Sony Japan Studio επιθυμούν να εξελίξουν το δημιούργημά τους ανάλογα με το feedback των παικτών.

Τι είναι όμως το Soul Sacrifice Delta; Είναι remake ή μήπως μία updated έκδοση του προκατόχου του; Τι αλλαγές και ποια νέα στοιχεία εισάγει στο gameplay; Οι απαντήσεις σε όλα αυτά τα εύλογα ερωτήματά σας ακολουθούν παρακάτω.

Οι σελίδες του Librom
Από σεναριακής πλευράς το Soul Sacrifice Delta δεν διαφοροποιείται σημαντικά από τον προκάτοχό του. Για όσους από εσάς δεν είχαν ασχοληθεί με το Soul Sacrifice να θυμίσουμε ότι στο Action RPG της comcept αναλαμβάνατε τον ρόλο ενός σκλάβου, ο οποίος ήταν έτοιμος να θυσιαστεί από έναν πανίσχυρο μάγο ονόματι Magusar. Λίγο πριν θυσιαστείτε όμως ανακαλύπτατε στο κελί σας ένα μαγικό βιβλίο, το Librom, στις σελίδες του οποίου κρύβονταν οι αναμνήσεις ενός άλλου μάγου που αποτελούσε στο παρελθόν σύμμαχο του Magusar. Διαβάζοντας το βιβλίο είχατε την ευκαιρία να ζήσετε ξανά τις αναμνήσεις αυτές και να αποκτήσετε πανίσχυρες μαγικές δυνάμεις.


Στην παρούσα δημιουργία το παραπάνω σκεπτικό δεν αλλάζει ιδιαίτερα, καθώς και πάλι το τελικό boss παραμένει ο Magusar. Παρόλα αυτά, πλέον έχουν προστεθεί δεκάδες single-player αποστολές, στις οποίες θα γνωρίσετε και μετέπειτα θα στρατολογήσετε νέους NPC. Η αφήγηση της ιστορίας γίνεται και πάλι μέσα από τις σελίδες του Librom, αν και αυτή την φορά το lore είναι ακόμη πιο πλούσιο. Στο γεγονός αυτό συμβάλλει η ύπαρξη τριών ξεχωριστών factions (clans), τα οποία μάχονται για την κυριαρχία στον κόσμο του Soul Sacrifice Delta. Να προσθέσουμε επίσης ότι πλέον οι επιρροές από την Ελληνική, την Σουμεριακή και την Ιαπωνική μυθολογία έχουν μπολιαστεί από διεστραμμένες εκδοχές γνωστών παραμυθιών όπως της Κοκκινοσκουφίτσας (!).

Τα τρία Factions
To σήμα κατατεθέν του Soul Sacrifice ήταν η δυνατότητα που είχατε στην μάχη να θυσιάσετε ή να σώσετε τους εχθρούς σας. Η πρώτη επιλογή αύξανε την ζημιά των επιθέσεων σας (magic level) και η δεύτερη τα hit points σας (life level). Ανάλογα με τις επιλογές σας υπήρχαν δύο viable builds για να εξελίξετε τον χαρακτήρα σας. H πρώτη επιλογή ήταν να χτίσετε έναν dps μάγο και η δεύτερη έναν healer/tank. Στην πράξη υπήρχε και η τρίτη επιλογή κοινώς να ακολουθήσετε το neutral μονοπάτι μοιράζοντας ισόποσα τα life και magic levels, παρόλα αυτά οι neutral μάγοι δεν είχαν πρόσβαση σε ισχυρά spells (Offerings). Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν αρκετά παράπονα από τους παίκτες.

Στο Soul Sacrifice Delta η comcept έλαβε υπόψη της το feedback και πρόσθεσε ένα τρίτο faction, πέρα από τα Avalon και Sanctuarium που ονομάζεται Grim. To τι faction θα επιλέξετε καθορίζει θα λέγαμε το alignment σας (evil, good και neutral αντίστοιχα), τα spells στα οποία έχετε πρόσβαση, αλλά και την ανταμοιβή που λαμβάνετε μετά από κάθε επιτυχημένη μάχη. Με βάση τα παραπάνω το Grim Faction δίνει τα απαραίτητα "εργαλεία" ή Offerings αν προτιμάτε σε όσους από εσάς θέλουν να δημιουργήσουν έναν ισορροπημένο χαρακτήρα με ίσα life και magic levels. Με δεδομένο ότι στο πρωτότυπο Soul Sacrifice ήταν σίγουρο ότι μετά από κάποιο σημείο ο χαρακτήρας σας δεν μπορούσε να βγάλει τα δυσκολότερα quests (γιατί πολύ απλά πέθαινε με ένα hit ή γιατί δεν έκανε αρκετό damage), χωρίς την βοήθεια άλλων παικτών στο PSN, η προσθήκη του νέου faction και ενός καινούργιου playstyle αντίστοιχα είναι ευεργετική.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ανά πάσα στιγμή μπορείτε ελεύθερα να επιλέξετε κάποιο άλλο faction, χωρίς επιπτώσεις. Μάλιστα με δεδομένο ότι κάθε faction έχει διαφορετικά rewards για κάθε επιτυχημένο quest, αξίζει να πειραματιστείτε και με τα τρία εξ' αυτών. Να προσθέσουμε επίσης ότι για κάθε πλάσμα που σκοτώνετε αποκτάτε slayer points, τα οποία μπορείτε να τα "προσφέρετε" στο faction σας για να αυξήσετε την επιρροή του, αλλά και το ranking σας στα σχετικά leaderborads.

Ζήσε τις αναμνήσεις του Librom
Παρά τις παραπάνω προσθήκες, αλλά και με αυτές που θα δούμε παρακάτω ο βασικός πυρήνας του gameplay παραμένει αμετάβλητος. Κοινώς σε καθένα από τα ξεχωριστά κεφάλαια του βιβλίου Librom αντιστοιχεί ένα απλοϊκό quest, στο οποίο καλείστε να εξολοθρεύσετε έναν συγκεκριμένο αριθμό από mobs ή κάποιο boss (Archfiend). Ένα από τα μειονεκτήματα του Soul Sacrifice ήταν ότι δεν υπήρχε καθόλου ποικιλία στα mobs, εδώ πάντως το πρόβλημα δείχνει να έχει λυθεί με την προσθήκη αρκετών τύπων εχθρών.

Επιπροσθέτως, υπάρχουν δεκάδες νέα Archfiends για να πολεμήσετε, ενώ αρκετά ακόμη προστίθενται συνεχώς με τα δωρεάν updates του Soul Sacrifice Delta. Ο χειρισμός επίσης έχει υποστεί βελτιώσεις, καθώς πλέον υπάρχουν hotkeys για τα support offerings σας, όπως αυτά που αναπληρώνουν τα hit points ή αυξάνουν την αμυντική σας θωράκιση δίνοντας σας αντοχή σε κάποιο συγκεκριμένο element (πάγος, φωτιά, γη, κεραυνός και δηλητήριο). Συν τις άλλοις, πλέον υπάρχουν επιλογές για να παραμετροποιήσετε την ταχύτητα περιστροφής της κάμερας ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

Το Soul Sacrifice Delta προσφέρει μεγαλύτερο value for money από οποιονδήποτε άλλον τίτλο του PS Vita!

Σημαντικά βελτιωμένη παρουσιάζεται και η τεχνητή νοημοσύνη των συμμάχων σας. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να στρατολογήσετε έναν ή δύο ακόμη NPC στο party σας πριν αναλάβετε κάποιο quest (εκτός από τα main story quests). Τους συμμάχους αυτούς μάλιστα μπορείτε να τους θυσιάσετε για να προκαλέσετε τεράστια ζημιά σε όλους τους εχθρούς που βρίσκονται στην οθόνη. Στην περίπτωση που τελειώσουν τα hit points σας μπορείτε να ζητήσετε από τους συμμάχους σας να σας θυσιάσουν ή να σας σώσουν ανάλογα με την περίσταση.

Στο σημείο αυτό στο πρωτότυπο Soul Sacrifice υπήρχαν σημαντικά προβλήματα, καθώς οι σύμμαχοί σας πολλές φορές δεν ακολουθούσαν τις εντολές σας. Εδώ δεν υφίστανται τέτοια ζητήματα και γενικότερα η συμμαχική Α.Ι. συμπεριφέρεται καλύτερα κατά την διάρκεια των boss fights. Δυστυχώς ανάλογες βελτιώσεις δεν συναντάμε στην εχθρική Α.Ι. αφού τα Archfiends ακολουθούν συγκεκριμένα μοτίβα στις επιθέσεις τους και είναι πολύ εύκολο να προσαρμόσετε κατάλληλα την στρατηγική σας. Ουσιαστικά το κλειδί της επιτυχίας είναι να επιλέξετε το ενδεδειγμένο loadout πριν από κάθε μάχη με στόχο να εκμεταλλευτείτε το elemental weakness των αντιπάλων σας.

Να προσθέσουμε ότι υπάρχουν δεκάδες νέα Offerings για να χρησιμοποιήσετε, ενώ πλέον έχετε την δυνατότητα να συνδυάσετε τα Offerings σας και να συνθέσετε καινούργια. Για παράδειγμα θα μπορείτε να συνδυάσετε ένα Giant Arm Offering και ένα Boulder Offering και να εκτοξεύσετε πύρινους ογκόλιθους στους αντιπάλους σας. Εν τω μεταξύ, τα Weapon Offerings που δεν έχουν αρχικά κάποιο elemental attribute όπως φωτιά, πάγο, ηλεκτρισμό, γη και δηλητήριο δύναται να συνδυαστούν με άλλα Offerings με στόχο να τους προσθέσετε elemental damage. Εάν λάβουμε υπόψη μας ότι ήδη υπάρχουν εκατοντάδες Offerings στο οπλοστάσιό σας προκύπτει το συμπέρασμα ότι η ποικιλία των επιλογών που παρέχεται προκαλεί πραγματικά δέος.

H λύση στο grinding
To βασικό πρόβλημα των Ιαπωνικών Action RPG είναι αν μη τι άλλο το επαναλαμβανόμενο gameplay και το επίπονο grinding που απαιτείται για να ολοκληρώσετε τα δυσκολότερα quests. Όπως είδαμε πέρυσι το Soul Sacrifice δεν κατάφερε να διαφοροποιηθεί σε αυτό το κομμάτι από δημιουργίες τύπου Monster Hunter, God Eater κ.ο.κ. Στο Soul Sacrifice Delta πάντως η comcept βρήκε την λύση μέσω του μηχανισμού των Rumors, ο οποίος μειώνει σημαντικά τον χρόνο που θα πρέπει να δαπανήσετε κάνοντας grinding και farming.

Πριν ξεκινήσετε ένα quest λοιπόν μπορείτε να επιλέξετε από ένα έως και τρία Rumors, τα οποία προσφέρουν διάφορα buffs ή debuffs για τους αντιπάλους σας. Για παράδειγμα, ανάλογα με τα Rumors που χρησιμοποιείτε έχετε bonus στα exp σας ή αυξημένη πιθανότητα για καλύτερο loot. Να προσθέσουμε ότι μέσω του μενού Bazaar Ledger μπορείτε να συνομιλήσετε με διάφορους NPC και να ανταλλάξετε τα Offerings σας για να αποκτήσετε νέα Rumors ανάλογα με το τι ακριβώς επιζητάτε την κάθε στιγμή.

The game that keeps on giving
Για να ολοκληρώσετε τα βασικά quests του Soul Sacrifice Delta θα χρειασθείτε γύρω στις 15-20 ώρες, αλλά υπάρχουν στην κυριολεξία εκατοντάδες προαιρετικά quests που θα σας απασχολήσουν για περισσότερες από 150 ώρες εάν αποφασίσετε να ασχοληθείτε μαζί τους. Βέβαια θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα κάποια εξ' αυτών έχουν τρομακτικό βαθμό πρόκλησης αν αποφασίσετε να τα βγάλετε solo ή με την βοήθεια της συμμαχικής Α.Ι. Κατόπιν αυτού, θα πρέπει να αναζητήσετε συμπαίκτες στο PSN.

Ένα επίσης αναμφισβήτητα θετικό στοιχείο είναι ότι η Sony παρέχει συνεχώς νέο δωρεάν περιεχόμενο. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα λοιπόν προστίθενται νέα quests, καινούργια bosses και περισσότερα costumes που προσφέρουν μια ευπρόσδεκτη ποικιλία στις στιλιστικές επιλογές σας.

Σφαγή με παρέα
Το Soul Sacrifice Delta υποστηρίζει co-op multiplayer για 2-4 παίκτες, τόσο τοπικά μέσω ad-hoc, όσο και online μέσω του PSN. Οι servers γενικά σφύζουν από ζωή, οπότε όποιο κι αν είναι το level σας είναι σίγουρο ότι θα βρείτε πρόθυμους συμπαίκτες για να ολοκληρώσετε τα quests.

H online εμπειρία είναι δίχως αμφιβολία θετική και για την ακρίβεια είναι δεδομένο ότι θα ευχαριστηθείτε περισσότερο το Soul Sacrifice παίζοντας με άλλους παίκτες. Ενοχλητικά φαινόμενα όπως lags και disconnections απουσιάζουν εκτός φυσικά κι αν αποσυνδεθεί ο host του εκάστοτε session. Κάποιες μικρές πτώσεις του frame rate που παρατηρήσαμε θα λέγαμε ότι είναι απόλυτα λογικές με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν ξεχωριστοί servers για κάθε ήπειρο.


"Βλάσφημη" ομορφιά
Στον οπτικό τομέα, όπως και στο Soul Sacrifice, την παράσταση κλέβει το art direction, το οποίο είναι στην κυριολεξία μοναδικό. Γενικά ο σχεδιασμός των χαρακτήρων, του περιβάλλοντος και των Archfiends είναι λεπτομερής και ιδιαίτερα ευφάνταστος. Στην παρούσα έκδοση πάντως βλέπουμε αρκετές βελτιώσεις σε τεχνικό επίπεδο. Σε πρώτη φάση το Soul Sacrifice Delta έχει μεγαλύτερη ανάλυση από τον προκάτοχό του. Το τελευταίο "αξιοποιούσε" μόλις τα 720x408 από τα 960x544 pixels της OLED οθόνης του PS Vita. Σε συνδυασμό με το texture filtering που χρησιμοποιείται εδώ η εικόνα είναι σαφώς πιο κρυστάλλινη με πολύ λιγότερο aliasing. Παρόλα αυτά το οπτικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι καλύτερο αν είχε χρησιμοποιηθεί και κάποια τεχνική antialiasing.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το frame rate πλέον παραμένει ως επί το πλείστον σταθερό στα 30fps και οι όποιες πτώσεις του δεν ξεπερνούν τα 2-3fps. Εν τω μεταξύ, στον ηχητικό τομέα δεν παρατηρούνται αλλαγές και η μόνη διαφορά είναι ότι πλέον κάποια μουσικά themes έχουν νέες ενορχηστρώσεις. Η δουλειά πάντως του Yasunori Mitsuda είναι αναμφίβολα εξαιρετικά, καθώς το soundtrack ταιριάζει ιδανικά με το αρρωστημένο ύφος της δημιουργίας. Το voice acting πάντως δεν καταφέρνει να διακριθεί και κινείται σε μέτρια επίπεδα.

Soul Sacrifice 1.5
To Soul Sacrifice Delta δεν είναι το πολυπόθητο δεύτερο κεφάλαιο της σειράς, αλλά μία βελτιωμένη έκδοση ενός εκ των ποιοτικότερων δημιουργιών του PS Vita. Αν μη τι άλλο το τελικό αποτέλεσμα δείχνει ότι ο Keiji Inafune εξέλιξε το project του με βάση τα σχόλια των παικτών, λύνοντας τα σημαντικότερα προβλήματα που υπήρχαν.

Πλέον το μόνο ουσιώδες ελάττωμα του Soul Sacrifice Delta είναι ότι κάποιοι από εσάς μπορεί να βρείτε το gameplay επαναλαμβανόμενο. Η επανάληψη αυτή όμως πολύ συχνά θα οδηγήσει σε εθισμό, καθώς θα μάχεστε για να ολοκληρώσετε τα quests και για να farmάρετε τα πιο δυνατά Offerings. Κάπως έτσι θα κυλά ο χρόνος μέχρι να διαπιστώσετε ότι -όπως και ο γράφοντας- έχετε αφιερώσει περισσότερες από 100 ώρες παίζοντας Soul Sacrifice. Κλείνοντας να προσθέσουμε ότι το όλο πακέτο διατίθεται σε μία εξαιρετικά ελκυστική τιμή, καθώς το Soul Sacrifice Delta διατίθεται έναντι 29.99 ευρώ μέσω του PlayStation Store.

Θετικά:
- Η προσθήκη του τρίτου Faction
- Oι μηχανισμοί των Rumors
- Βελτιωμένη συμμαχική Α.Ι.
- Τεράστια διάρκεια
- Εκατοντάδες διαφορετικά offerings
- Διατίθεται συνεχώς έξτρα δωρεάν περιεχόμενο
- Διασκεδαστικό multiplayer


Αρνητικά:
- Aliasing στα textures
- Επαναλαμβανόμενο gameplay
- H εχθρική Α.Ι.
- Μέτριο voice acting


Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 7.5
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 9.5
Γενικά: 8.1

Θα σας "ξεδιψάσει" μέχρι να κυκλοφορήσει το Soul Sacrifice 2.

Παντελής Δασκαλέλος  

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

1 review
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
9.0(1)
To write a review please register or
Soul Sacrifice beta:User Review!
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
9.0
Πολύ καλό το παιχνίδι κι'άλλη μια φορά!Ένα μπράβο στην εταιρία που έφτιαξε το παιχνίδι αν και είχε μερικά προβληματάκια.
Από μένα ένα 9 αξίζει.
Report this review Comments (0) | Was this review helpful?

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +4 Dineil (Level 9) 09/07/2014 19:55
Τέτοιου είδους παιχνίδια είναι τα guilty pleasures μου. Μπορώ να σπαταλήσω αμέτρητες ώρες πάνω τους. Πολύ καλό review! :)
#2 +2 Glamorous (Level 27) 09/07/2014 20:07
Ωραιο review Παντελη, πολυ καλογραμμενο!
#3 +3 Psiloc (Level 5) 09/07/2014 21:27
Από τα καλύτερα games του PS Vita.Έχω παίξει σε φίλο την αρχική έκδοση και είναι σημαντικό να στηρίζονται τέτοιες προσπάθειες με μεγάλη διάρκεια.Παρά τα όποια θέματα της A.I. το rpgάκι είναι σκέτη απόλαυση.Όμορφο και λεπτομερές review ο Παντέλαρος! :-)
#4 NoGood! (Level 24) 10/07/2014 21:46
Ένα πολύ καλό rpg για το PsVita πιστεύω και πολύ ωραίο review απ ' τον Παντελή!
Score 8.1
8.71 User Score
(12 votes )
User Reviews 9
Genre: Action RPG
Developer: Comcept, Japan Studio, Marvelous AQL
Publisher: Sony
Διάθεση: Sony Hellas (210-6782000)
Players: 1 (Co-op 2-4)
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 14/5/2014
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification