Reviews Murdered: Soul Suspect
Comments (12)

Murdered: Soul Suspect Hot

Νεκρός στο Σάλεμ.

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/thumbnail/320x180s/e2/f9/9d/Murdered-Soul-Suspect-Artwork-Logo-13-1402046433.jpg
  • Review
  • News
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Νεκρός στο Σάλεμ.

Τον Φεβρουάριο του 2013 η Square Enix ανακοίνωσε την κυκλοφορία μιας αινιγματικής νέας δημιουργίας, η οποία έφερε τον τίτλο Murdered: Soul Suspect. H ανακοίνωση αυτή συνοδεύτηκε από διάφορες περίεργες εικόνες και την υπόσχεση ότι σε αυτό το νέο IP θα έπρεπε να λύσουμε την δυσκολότερη υπόθεση που έχουμε συναντήσει. Πολύ γρήγορα πάντως το μυστήριο που κάλυπτε την επερχόμενη κυκλοφορία της Square Enix εξανεμίστηκε, καθώς δόθηκαν στην δημοσιότητα μια πλειάδα από τρέιλερ και αρκετές πληροφορίες σχετικά με το σενάριο και τον κεντρικό πρωταγωνιστή. Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι η ιστορία θα λάμβανε χώρα στο στοιχειωμένο από τους θρύλους και τις παραδόσεις Σάλεμ της Nέας Αγγλίας προδιάθεσε αρκετούς gamers θετικά.

Ύστερα από περίσσεια αναμονή λοιπόν το Murdered: Soul Suspect έφτασε στα ράφια των καταστημάτων και θα λέγαμε ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα προσωπικό στοίχημα της developer του, της Airtight Games. H συγκεκριμένη εταιρεία μας έχει παρουσιάσει δύο εντελώς ξεχωριστά πρόσωπα στις έως τώρα δημιουργίες της, καθώς έχει αναπτύξει το κάκιστο Dark Void και το αξιόλογο Quantum Conundrum σε συνεργασία με τον Kim Swift, τον εμπνευστή του Portal της Valve. Πάμε να δούμε λοιπόν αν αυτή η δουλειά θα καταφέρει να την καθιερώσει στην βιομηχανία των video games ή να θα δούμε ένα νέο...Dark Void.

Εξιχνίασε τον θάνατό σου
Από τα πρώτα κιόλας λεπτά ενασχόλησής σας με το Murdered: Soul Suspect θα παρατηρήσετε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα story driven Action-Adventure. To σενάριο και η μαεστρική αφήγηση της ιστορίας έρχονται σε πρώτο πλάνο, ενώ αντίθετα τα όποια ψήγματα Action και Stealth στοιχείων υπάρχουν βρίσκονται ξεκάθαρα στο περιθώριο. Ο κεντρικός πυρήνας της ιστορίας καταπιάνεται με έναν κατά συρροή δολοφόνο, ο οποίος αποκαλείται από τα MME και την αστυνομία "The Bell Killer", καθώς αφήνει στα θύματά του ένα σημάδι που μοιάζει με καμπάνα. Ένας από τους ντετέκτιβ που ασχολούνται με την εξιχνίαση των εγκλημάτων είναι και ο Ronan O'Connor, ο οποίος αγνοώντας τις εντολές των ανωτέρων του προσπαθεί να συλλάβει ολομόναχος τον αδίστακτο εγκληματία.

Δυστυχώς η κατάληξη της έρευνας δεν είναι αυτή που θα ήθελε ο ήρωάς μας, καθώς σύντομα πέφτει νεκρός από τον Bell Killer. Παρόλα αυτά, ο Ronan σύντομα θα διαπιστώσει ότι η ψυχή του έχει φύγει από το σώμα του και έχει παγιδευτεί σε μία παράλληλη διάσταση που ονομάζεται Dusk. Κατόπιν αυτού, ο πρωταγωνιστής περιφέρεται ως φάντασμα στους δρόμους του Σάλεμ και αναλαμβάνει την εξιχνίαση του φόνου του, καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο η ψυχή του θα μπορέσει επιτέλους να αναπαυθεί.Γίνεται αντιληπτό, ότι το όλο concept είναι αρκετά πρωτότυπο για τα δεδομένα των video games, αν και έχουμε δει κάτι αντίστοιχο σε αρκετές κινηματογραφικές παραγωγές. Ανεξάρτητα με αυτό όσον αφορά το σεναριακό κομμάτι το Murdered: Soul Suspect καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις. Για να είμαστε ειλικρινείς αυτό είναι και το μοναδικό σημείο στο οποίο αξίζει να δώσουμε τα εύσημα στην Airtight Games, καθώς στους υπόλοιπους τομείς η δουλειά των developers κρίνεται επιεικώς ανεπαρκής.

Μία συγκλονιστική ιστορία μυστηρίου
Όπως προαναφέραμε, το σενάριο λαμβάνει χώρα στο Σάλεμ της Μασαχουσέτης. Η επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας δεν είναι σε καμία περίπτωση τυχαία, καθώς σε αυτή την πόλη συνέβησαν ορισμένα από τα πιο ανελέητα κυνήγια μαγισσών στην παγκόσμια ιστορία. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως οι δεκάδες σκοτεινοί μύθοι και Σάλεμ ενέπνευσαν δεκάδες συγγραφείς της λογοτεχνίας του φανταστικού όπως τον H.P Lovecraft.

Γενικά το κλίμα της πόλης και η υποχθόνια ατμόσφαιρά της αποδίδεται εξαιρετικά στο Murdered: Soul Suspect, ενώ προσοχή έχει δοθεί και το lore της περιοχής. Το παράπονό μας είναι πάντως πως για να εντρυφήσει κάποιος στο lore θα πρέπει να ασχοληθεί με την συλλογή διαφόρων collectables. Όσον αφορά την ροή της αφήγησης θα λέγαμε ότι είναι τουλάχιστον καθηλωτική, καθώς υπάρχουν αρκετές ανατροπές, μπόλικο μυστήριο, αλλά και ένα αναπάντεχο φινάλε, για το οποίο φυσικά δεν θα σας δώσουμε καμία πληροφορία.

Unfinished business
Δυστυχώς πέρα από το σενάριο, η δημιουργία της Airtight Games δεν μπορεί να σταθεί με αξιώσεις πλάι σε ανάλογα Action-Adventures. Ξεκινώντας από το level design συναντάμε ένα βασικό hub και μόλις επτά τοποθεσίες. Κοινώς ο κόσμος είναι αρκετά μικρός και θα χρειαστείτε μόλις μερικές ώρες για να τον εξερευνήσετε σπιθαμή προς σπιθαμή. Πέρα από αυτό το πρόβλημα, η ροή είναι κατά κύριο λόγο γραμμική, με ελάχιστες προαιρετικές αποστολές.

Ronan...το φαντασματάκι!

Περνώντας στο gameplay τώρα, ο σκοπός σας είναι να εξιχνιάσετε διάφορα εγκλήματα με στόχο να ξετυλίξετε σιγά σιγά το κουβάρι της ιστορίας και να βρεθείτε αντιμέτωποι με τον Bell Killer. H διαδικασία αυτή θυμίζει τα αντίστοιχα investigations της σειράς Condemned, καθώς θα πρέπει να εξερευνήσετε την σκηνή του φόνου, να συλλέξετε διάφορα στοιχεία (clues) και στην συνέχεια να επιλέξετε τα κατάλληλα εξ' αυτών για να εξιχνιάσετε τον φόνο. Εδώ συναντάμε ένα σύστημα αξιολόγησης, ανάλογα με το πόσες προσπάθειες χρειαστήκατε για να διαλευκάνετε μία υπόθεση. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως ποινή για τα λάθη σας, ούτε κάποια επιβράβευση (έστω μέσω κάποιου Trophy ή Achievement) αν εξιχνιάσετε το έγκλημα με την πρώτη προσπάθεια.

Η συλλογή των στοιχείων είναι επίσης μία ιδιαίτερα εύκολη διαδικασία, καθώς τα περισσότερα εξ' αυτών βρίσκονται μπροστά στα μάτια σας. Σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειαστεί να "κυριεύσετε" το σώμα κάποιου NPC και να διαβάσετε την σκέψη του, αλλά ούτε αυτός ο μηχανισμός καταφέρνει να προσδώσει κάποια ποικιλία. Οι όποιοι γρίφοι είναι επίσης απλούστατοι και είναι φανερό ότι έχουμε να κάνουμε με μία δημιουργία με μηδαμινό βαθμό πρόκλησης, ακόμη και για τους αρχάριους του είδους.

Οι δαίμονες καραδοκούν
Ένα από τα στοιχεία που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό είναι οι stealth μηχανισμοί του Murdered: Soul Suspect. Στην προκειμένη περίπτωση καλείστε να εξολοθρεύσετε διάφορους δαίμονες που κατοικούν στην εναλλακτική διάσταση που βρίσκεται το φάντασμά σας. Ο πρωταγωνιστής μπορεί να εξολοθρεύσει αυτούς του δαίμονες, αλλά θα πρέπει να τους επιτεθεί πισώπλατα, χωρίς φυσικά να γίνει αντιληπτός.

Για να επιτύχετε τον στόχο σας θα πρέπει να μετακινηθείτε στα απομεινάρια των άλλων φαντασμάτων ή να τηλεμεταφερθείτε κοντά τους. Στην περίπτωση που οι δαίμονες σας εντοπίσουν, υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε επίσης τα παραπάνω απομεινάρια για να κρυφθείτε. Ως εκ τούτου ενώ συναντάμε κάποιους πρωτότυπους μηχανισμούς η Airtight Games δεν προσπάθησε να τους εξελίξει περαιτέρω. Αντίθετα μας δίνετε η αίσθηση πως τα stealth στοιχεία προστέθηκαν βιαστικά μόνο και μόνο για να υπάρχει μια υποτυπώδη ποικιλία στο gameplay.Συν τις άλλοις, η A.I. των δαιμόνων είναι πραγματικά ανύπαρκτη καθώς κινούνται σε προκαθορισμένες τροχιές και είναι αδύνατον να σας αντιληφθούν.

Για ενοικίαση μόνο
Για να εξιχνιάσετε την δολοφονία και να διαλευκάνετε το μυστήριο του Bell Killer θα χρειασθείτε γύρω στις 6-7 ώρες. Οι όποιες προαιρετικές αποστολές υπάρχουν είναι ελάχιστες και δυστυχώς το Murdered: Soul Suspect προσπαθεί να σας δελεάσει να παραμείνετε στον κόσμο του με λάθος τρόπο. Κοινώς υπάρχουν περίπου 200 collectables και για να τα συλλέξετε θα χρειασθείτε 3-4 ακόμη ώρες. Ευτυχώς, τα περισσότερα από αυτά δίνουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με το lore, την ιστορία του Salem και το παρελθόν του πρωταγωνιστή που κρύβει αρκετά...ένοχα μυστικά. Ορισμένα μάλιστα collectables εξιστορούν διάφορους αστικούς θρύλους της περιοχής με την μορφή διηγημάτων τρόμου μικρού μήκους.Δεν πείθει
Το Murdered: Soul Suspect χρησιμοποιεί την Unreal Engine 3, η οποία δίχως αμφιβολία δεν μπορεί να μας προσφέρει μία αξιόλογη next-gen εμπειρία, όπως είδαμε και στο πρόσφατο Thief, το οποίο είχε σαφώς μεγαλύτερο budget παραγωγής. Περά από ορισμένα συμπαθητικά lighting και particle effects, η νέα πρόταση της Airtight Games μοιάζει με τίτλο επταετίας. Το bump mapping στα πρόσωπα των κεντρικών πρωταγωνιστών και των υπολοίπων NPC είναι ελλιπέστατο, ενώ ενίοτε παρατηρείται και έντονο texture blur. Επιπλέον, το frame rate είναι ασταθές αμαυρώνοντας ανεπανόρθωτα την τελική εικόνα.

Ανάλογη μετριότητα επικρατεί και στον ηχητικό τομέα, παρά το γεγονός ότι για τις ανάγκες του soundtrack η Square Enix επιστράτευσε τον έμπειρο Jason Graves. O τελευταίος μας είχε δώσει εξαιρετικά δείγματα γραφής στην σειρά Dead Space και περιμέναμε ένα αν όχι καλύτερο, τουλάχιστον ισάξιο αποτέλεσμα. Εν τω μεταξύ, το voice acting στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, με τους ηθοποιούς να ερμηνεύουν με πειστικότητα τους ρόλους τους.

Ένα ακόμη Dark Void
Δυστυχώς το Quantum Conundrum αποτέλεσε μονάχα μία παρένθεση, καθώς η Airtight Games επιστρέφει και πάλι στον δρόμο των...αποτυχιών. Πραγματικά απορούμε καθώς η αμερικανική εταιρεία αποτελείται από έμπειρα πρώην στελέχη της FASA Interactive, η οποία μας είχε προσφέρει το μνημειώδες Crimson Skies. Έτσι λοιπόν μετά το Dark Void που κυκλοφόρησε από την Capcom, άλλος ένας μεγάλος publisher (Square Enix) εμπιστεύεται σε λάθος χέρια ένα νέο IP. Οι παραλληλισμοί με το Dark Void δεν σταματάνε εδώ, καθώς το τελευταίο, όπως και το Murdered: Soul Suspect είχε αρκετά καλά στοιχεία τα οποία δεν φρόντισαν να αναδείξουν στον έπακρο οι developers του.

Παρά τα ελαττώματά της πάντως η περιπέτεια του άτυχου ντετέκτιβ Ronan O'Connor είναι σε θέση να προσφέρει συγκινήσεις χάρις στο εξαιρετικό σενάριο της. Εάν ανήκετε στους φίλους των Adventures και το πρώτο μέλημά σας από ένα video game είναι να έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία, τότε το Murdered: Soul Suspect είναι δεδομένο ότι θα σας κρατήσει ευχάριστη συντροφιά για μερικές ώρες.


Θετικά:
- Εξαιρετικό σενάριο
- Αποδίδει πιστά το κλίμα του Σάλεμ
- Ικανοποιητικό voice acting


Αρνητικά:
- Ανύπαρκτη πρόκληση
- Μηδαμινό replayability
- Μικρή διάρκεια
- Ασταθές frame rate
- Δεν εντυπωσιάζει οπτικά
- Χαμηλή Α.Ι.
- Ανέμπνευστο soundtrack


Βαθμολογία
Γραφικά: 6
Ήχος: 6
Gameplay: 6
Αντοχή: 5
Γενικά: 5.8

Αναμφίβολα θα αποτελέσει μία από τις πιο απογοητευτικές κυκλοφορίες της χρονιάς.

Παντελής Δασκαλέλος  

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +2 Kobal4 (Level 6) 06/06/2014 13:04
Χαμηλο A.I.?Μικρη διαρκεια?Δεν το περίμενα τόσο χάλια πραγματικα.Εινα ι κριμα γιατι η Square ειχε χτισει καλο hype.
#2 Mouse (Level 13) 06/06/2014 13:07
Το LA Noire των φτωχών.
#3 Sotiris (Level 29) 06/06/2014 13:28
Πολύ καλό review. :-)
#4 palex94 (Level 12) 06/06/2014 13:28
Quoting Kobal4:
Χαμηλο A.I.?Μικρη διαρκεια?Δεν το περίμενα τόσο χάλια πραγματικα.Ειναι κριμα γιατι η Square ειχε χτισει καλο hype.

Συμφωνω με τον φιλο και εγω κατι παραπανω περιμενα πολυ λιγη ωρα δηλαδη μεσα σε μιση μερα 100% θα το κανουν καπιοι.Αλλα μια ενοικιασει αξιζει και θα την κανω!!!
#5 stegal (Level 11) 06/06/2014 15:27
μμμ δεν ξερω εκει που ελεγα να το παρω μαλλον αλλαζω γνωμη σιγα σιγα αλλα πρεπει να παιξω για να βγαλω και εγω αποψη...
#6 +1 Vinset06 (Level 10) 07/06/2014 09:46
Εφτασε η μερα που θα το τιμησω στο one :-)
#7 DimutriKs (Level 16) 07/06/2014 13:41
Και μόνο για το story εγώ προσωπικά θα το τιμήσω!!!
#8 Ripos (Level 7) 09/09/2014 20:55
Αν και έχω ακούσει πολλά για αυτό το παιχνίδι και συμφωνώ σε κάποια πράγματα με τα επικριτικά σχόλια, μπορώ να πω με σιγουριά ότι η υπόθεση μου κράτησε σε εγρήγορση και εν τέλει διασκέδασα αρκετά με αυτό το παιχνίδι!
#9 nikosou22 (Level 7) 28/09/2014 15:17
Η αληθεια ειναι πως το παιχνιδι ειναι οντως απογοητευτικο αλλα υπηρξαν καποια σημεια οπου το διασκεδασα εστω και λιγο.
#10 dimitrsfrk (Level 4) 30/09/2014 23:29
καλό φαίνεται, θα το πάρω οταν το πετύχω σε έκπτωση
#11 xRiS!! (Level 10) 31/10/2014 14:47
το μονο που σε κραταει για να το τελειωσεις ειναι η ιστορια...απο τα πιο βαρετα παιχνιδια για εμενα....δεν περναγαν με τιποτα οι ωρες!!!!επιικος το βρηκα απαραδεκτο
#12 Fatos Sulce (Level 5) 29/07/2015 13:05
Πεταμενα λεφτα ρε μπιπ.
Score 5.8
User Score ( 14 votes ) 6.61
User Reviews 0
Genre: Action-Adventure
Developer: Airtight Games
Publisher: Square Enix
Διάθεση: CD Media (210-6854220)
Players: 1
Requirements: 2GB RAM, Διπύρηνος επεξεργαστής, Κάρτα γραφικών 512MB, Χώρος στον σκληρό δίσκο 12GB, Λειτουργικό σύστημα Vista/7/8
Official Website: Κλικ εδώ
Demo:
Full Game:
Release Date: 6/6/2014
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.(VIEW ALL )
thumb thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL )
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS
Notification