Ειδήσεις Τα Games στο Cinema Terminator: Dark Fate review

Terminator: Dark Fate review

Sunday, 03 Nov 2019  | in Τα Games στο Cinema  | Γράφτηκε από τον Μάνος Γρυπάρης  
https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/12/3e/32/terminator-dark-fate-14-1572772783.jpg
 

Terminator: Dark Fate review

Το μεγάλο reunion!

Οι ταινίες Terminator έχουν να κάνουν με την θεωρία ότι στο μέλλον μπορεί να υπάρξει σενάριο στο οποίο οι μηχανές θα πάρουν τον έλεγχο ενάντια στους ανθρώπους. Οι μηχανές θα πολεμούν με τους λεγόμενους Terminators, δηλαδή εξολοθρευτές που ως πολεμικές μηχανές με ανθρώπινη μορφή θα είναι ουσιαστικά σχεδόν ανίκητες. Τα αρχικά μοντέλα Terminator μπορούσαν να επιβιώσουν από τις σφαίρες και για να τα νικήσει κάποιος θα έπρεπε να τα συνθλίψει.

Τα μετέπειτα μοντέλα όμως έχουν τα εξής δύο χαρακτηριστικά:
- Καταρχήν αποτελούνται από υγρό μέταλλο το οποίο επανασυντίθεται. Ακόμα κι αν τεμαχίσεις έναν Terminator τα μέρη του μπορούν να επανασυνδεθούν και να λειτουργεί σαν να μην έχει ούτε γρατζουνιά. 
- Κατά δεύτερον οι μετέπειτα Terminators ήταν τόσο εξελιγμένοι ώστε μπορούσαν να πάρουν την ανθρώπινη μορφή όποιου άγγιζαν αλλά και να μιμηθούν την φωνή του με απόλυτη ακρίβεια, αρκεί να την ακούσουν έστω μία φορά.

Το Terminator: Dark Fate θεωρώ ότι έχει καλά production values, καθώς ιεραρχικά το κατατάσσω μετά τα Terminator 2 και Terminator 1. Οι άλλες οι ταινίες είχαν άφθονο cringe, όχι ότι η φετινή δεν έχει. Και στο Terminator Dark Fate έχουμε reunion, με Αρνολντ Σβατζενέγκερ και Linda Hamilton ως Σάρα Κόνορ! Σημείωση: Ο Άρνολντ Σβατζενέγκερ είναι 72 χρονών και η Λίντα Χάμιλτον 63! Και οι δυο τους, ειδικά ο Άρνολντ, παίζουν τους ρόλους τους με τεράστια άνεση, σαν να ήταν έφηβοι! Επίσης οι διάλογοι μεταξύ τους βγάζουν άφθονο γέλιο, ειδικά για όσους από εσάς έχουν δει τις προηγούμενες ταινίες Terminator!

Νέο πρόσωπο στην ιστορία είναι η Mackenzie Davis, η οποία παίζει τον ρόλο της Grace και η νεαρή Κολομβιανή ηθοποιός Natalia Reyes, που παίζει τον ρόλο της Μεξικανής Dani Ramos. Πιο κλισέ όνομα πεθαίνεις, είμαι σίγουρος ότι το διάλεξε Αμερικανός. Θα μπορούσε άνετα να παίζει δεξί μπακ στη Ρεάλ ή στη Μπαρτσελόνα. Η παρέα αυτή μαζί με τον Σβατζενέγκερ θα μπλέξει σε μπελάδες, καθώς θα πρέπει να δώσει την πιο σκληρή μάχη που έχει δώσει ποτέ.

Πάμε σαν άλλοτε για μία ακόμη timeline
Η εισαγωγή της ταινίας είναι αρκετά σοκαριστική και μας προετοιμάζει για άλλη μια εναλλακτική timeline στη σειρά Terminator. Καταρχήν η ανθρωπότητα στο μέλλον, κινδυνεύει με αφανισμό καθώς εκατομμύρια στρατιώτες πολεμούν με τους Terminators, δισεκατομμύρια ζωές χάνονται, το περιβάλλον είναι post-apocalyptic, αλλά… σε κανένα σενάριο δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι κερδίζει η ανθρωπότητα ή οι Terminators. Πάντοτε οι Terminators στέλνουν έναν Terminator στο παρελθόν προκειμένου να εξοντώσει κάποιο στόχο-κλειδί, ο οποίος μεγαλώνοντας θα έχει ηγετικό ρόλο στον πόλεμο. Και αν τα προηγούμενα Terminator ήταν unisex friendly και inclusive, λόγω της Sarah Connor, ε στο Terminator: Dark Fate γαμιέται ο Δίας. Έχουμε τρεις γυναίκες πρωταγωνίστριες πλάι στον Σβατζενέγκερ, να δίνουν την μάχη ενάντια σε μια μεγάλη απειλή. Τα 3/4 του squad είναι γυναίκες και η κατάσταση cringάρεται μέχρι αηδίας, λες και αν σήμερα δεις πολεμικές συρράξεις θα υπάρχει έστω και μία γυναίκα κομάντο σε υψηλό στρατιωτικό αξίωμα. Guess what: Είναι cinema και θέλουμε να πιάσουμε το γυναικείο κοινό! 

Στο Terminator: Dark Fate όσα γνωρίζατε για το μέλλον ξεχάστε τα καθώς έχουμε ένα νέο εναλλακτικό σενάριο. Μαθαίνουμε επίσης ότι οι μάχες θα έχουν προχωρήσει τόσο ώστε να υπάρχουν πρώτον κάποιοι πραγματικά ανίκητοι terminators που εξολοθρεύονται με δυσεύρετη τεχνολογία και δεύτερον ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να αποκτήσουν ανδροειδή parts και να ζουν με τεχνητά μέλη. Τι έγινε Terminator? Σε γουστάρει ο Robocop?

Μάχες που κρίνονται για εκατοστά
Οι σκηνές δράσης στο Terminator: Dark Fate είναι απίστευτες. Οι μάχες θα δοθούν κυριολεκτικά όπου δεν χωράει το μυαλό σας, στην κόψη του ξυραφιού και θα είστε σε φάση να αναρωτιέστε πως καταφέρνουν οι χαρακτήρες να παλεύουν στα πιο απίστευτα μέρη. Οι τοποθεσίες στις οποίες διεξάγεται η ταινία δεν θα περάσουν εξ αρχής από το μυαλό σας και δεν γίνεται ποτέ αντιληπτό που θα βρεθείτε μετά από 10 λεπτά. Όταν όμως βρίσκεστε σε ένα σημείο και διεξάγεται μια μάχη, τότε κρατάει στο συγκεκριμένο σημείο λίγο παραπάνω από το αναμενόμενο. Αντικειμενικά δηλαδή, θα μπορούσαν να υπάρχουν 1-2 επιπλέον τοποθεσίες.

Τα οπτικά εφέ είναι συμπαθητικά και η ταινία καταφέρνει να σας κρατήσει σε αγωνία την ώρα της μάχης, παρότι έχει κάποια διαστήματα στα οποία η δράση μπαίνει σε παύση και πέφτουν αρκετοί διάλογοι, που για κάποια λεπτά κουράζουν. Ειδικά στα μισά της ταινίας και σε κάποια άλλα μέρη, θεωρώ ότι ο σκηνοθέτης θα μπορούσε άνετα να κόψει τουλάχιστον 15 λεπτά. Επίσης περίμενα λίγο καλύτερη δουλειά στα ηχητικά εφέ.

Σύγχρονη cultίλα των τοτέμ του Χόλιγουντ
Οι ερμηνείες των ηθοποιών σηκώνουν μεγάλη συζήτηση. Η Λίντα Χάμιλτον το cring-άρει ανά διαστήματα όταν αστειεύεται, αλλά το σώζει όταν μιλάει σοβαρά ή όταν σκέπτεται πριν μιλήσει. Ο Άρνολντ φαίνεται λίγο γερασμένος όταν μιλάει, όταν ρίχνει ξύλο πάλι όχι, προφανώς γουστάρει να ρίχνει ξύλο, πάντως και στα 72 του είναι απίστευτο ντούκι. Οι δύο πρωταγωνιστές-βαρόμετρα δεν πιάνουν πολύ καλή απόδοση κι αυτό όπως καταλαβαίνετε έχει αντίκτυπο και στην ταινία. Εκείνη που ξεχωρίζει από τις δύο νέες ηρωίδες είναι η Καναδή Mackenzie Davis, που πιστεύω ότι θα κερδίσει την συμπάθειά σας. Είναι όσο badass χρειάζεται, όσο ευαίσθητη χρειάζεται, είναι άψογη στο storytelling αλλά ταυτόχρονα δεν διστάζει να δείξει και τις αδυναμίες της σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη της παρέας. Γι’ αυτό και κερδίζει το respect μου. Από την άλλη η Natalia Reyes δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά και οι ερμηνείες πότε φαίνονται αρκετά στημένες, τουλάχιστον για τα επίπεδα του Hollywood και πότε τις βγαίνουν, σε ελάχιστα σημεία είναι η αλήθεια.

Επίσης, υπάρχουν κάποιες πολύ συγκινητικές στιγμές στην ταινία που θα σας κάνουν να νιώσετε ακόμη περισσότερο τις ανθρώπινες σχέσεις και το δέσιμο μεταξύ των ηρώων. Ακόμα και τώρα, μία ημέρα μετά, σκέφτομαι αυτές τις σκηνές και σιγκινούμαι. Βέβαια από την άλλη σκέφτομαι ότι ορθώς έβαλαν και γυναίκες στο ρόλο των πρωταγωνιστριών διότι είναι κατά μέσο όρο πιο συναισθηματικές από τους άντρες.

Το φινάλε του Terminator: Dark Fate αφήνει ανοιχτούς λογαριασμούς και για μελλοντικές ταινίες, σε φάση “Εμείς εδώ είμαστε παιδιά, αν έχετε μπάτζετ προτιμήστε μας.” Αν είστε fan της σειράς ταινιών Terminator τότε αυτή αξίζει πραγματικά να την δείτε. Αν έχετε δει τα προηγούμενα Terminator, δεν σας άρεσαν ή δεν τρελένεστε και τόσο με το sci-fi , τότε προσπεράστε την, υπάρχουν άλλες καλές ταινίες εκεί έξω που θα σας ταιριάζουν.

Θετικά:
- Η παρουσία των Άρνολντ και Λίντα Χάμιλτον
- Επικά οπτικά εφέ

Αρνητικά:
- Μέτριες ερμηνείες παρά το βεληνεκές των ηθοποιών
- Η υπερβολική ανάδειξη των γυναικών ως ηρωίδες με το "έτσι θέλω"

Βαθμολογία:
Οπτικά εφέ: 9.5
Ερμηνείες: 7
Σκηνοθεσία: 7.5
Σενάριο: 7
Γενικά: 7.4

Άνοιγμα  στο ευρύ κοινό, αλλαγή της ιστορίας και προχωράμε.

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Notification