Τα PS5 και Xbox Series X έφεραν πολλά χρήματα στους scalpers

Hot
Τα PS5 και Xbox Series X έφεραν πολλά χρήματα στους scalpers

Τα PS5 και Xbox Series X έφεραν πολλά χρήματα στους scalpers

Κατάστημα στο Τόκιο πήρε μέτρα κατά των scalpers. [UPDATE]

[Αρχική δημοσίευση: 15/12/20] Ο data engineer, Michael Driscoll, δημιούργησε μια ανάλυση που προσπάθησε να απαντήσει στην ερώτηση. Επεξεργάστηκε λίστα πωλήσεων στο eBay για κονσόλες PS5 και Xbox, καθώς και κάρτες γραφικών AMD και Nvidia και κατέγραψε το μέσο ποσοστό της προτεινόμενης τιμής του κατασκευαστή (MSRP) για την οποία πωλήθηκε ένας συγκεκριμένος τύπος hardware. Αυτό αφορά μόνο τις αμερικανικές λίστες, οπότε δεν είναι μια παγκόσμια εκτίμηση αγοράς μεταπωλήσεων.
 
Oι scalpers έβγαλαν πολλά χρήματα με το PS5, ειδικά με τη στάνταρ έκδοση με το blu-ray drive. Οι scalpers από τον Νοέμβριο, έχουν πουλήσει με συνέπεια για περισσότερο από το 250% της προτεινόμενης λιανικής τιμής. Λαμβάνοντας υπόψη μια τυπική έκδοση PS5 λιανικής στα 500 $, αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι πληρώνουν σταθερά πάνω από 1250 $ για μια κονσόλα. Ο Driscoll σχολίασε πως "πάνω από 32.000 PS5 έχουν πουληθεί στο eBay, με αποτέλεσμα οι scalpers να αποφέρουν κέρδη 19 εκατομμυρίων δολαρίων". Η έκδοση χωρίς δίσκο πωλήθηκε πάνω από 125% MSRP και το πολύ 200% MSRP, με διαφορά μεταξύ 500 και 800 $.
 
Η γενιά κονσόλας Xbox Series X πούλησε με συνέπεια πάνω από 140% MSRP -πάνω από 700 $ -από την ημερομηνία του launch και πούλησε περισσότερα από τη Series S. Ο Driscoll εκτιμά ότι οι scalpers κέρδισαν 9 εκατομμύρια δολάρια από τις μεταπωλήσεις των Xbox Series X και Series S.
 
Ολοκληρώνοντας την ανάλυσή του, ο Driscoll σημειώνει ότι οι scalpers κέρδισαν 82 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις και 39 εκατομμύρια δολάρια σε κέρδη από τον Σεπτέμβριο από κονσόλες επόμενης γενιάς, καθώς και νέο hardware Nvidia και AMD. Αν και όχι όλα τα κέρδη διοχετεύονται στις τσέπες των μεταπωλητών, οι eBay και PayPal έκαναν περικοπή περίπου 6,6 εκατομμυρίων δολαρίων και 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων, αντίστοιχα.

[UPDATE: 19/1/21 - Αγοράστηκαν 2.000 PS5 κι είναι έτοιμα προς πώληση] Μία ομάδα από scalpers στη Μ. Βρετανία με την ονομασία Carnage αγόρασε αυτές τις μέρες 2.000 PS5 από την Βρετανική αλυσίδα καταστημάτων GAME και σκοπεύει να τα πουλήσει.

 

carnage scalpers

 

 

Ενώ η νέα χρονιά μπήκε και οι περισσότεροι gamers δεν έχουν εξυπηρετηθεί με τις προπαραγγελίες τους σε PS5, η δήλωση αυτή μέσω Twitter προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις. Επίσης, τα καταστήματα GAME στη Βρετανία προσπαθούν να εντοπίσουν τις προαναφερθείσες προπαραγγελίες και να τις ακυρώσουν. Η Carnage είναι η μεγαλύτερη ομάδα από scalpers στην Ευρώπη. Μετά την διαρροή της είδησης το Twitter account τους έγινε private.

[UPDATE 2: 20/1/21 - Αγγλική αλυσίδα λιανικής πήρε μέτρα κατά των PS5 scalpers] H Αγγλίκή αλυσίδα καταστημάτων λιανικής GAME ανακοίνωσε ότι έλαβε μέτρα προκειμένου να σταματήσει scalpers από το να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες από κονσόλες PS5.

Σε δήλωσή της, η εταιρεία αναφέρει ότι ελέγχει όλες τις παραγγελίες που έχουν γίνει, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι κάθε πελάτης αγοράζει μόνο ένα PS5. Η κίνηση έγινε σε συνέχεια του χθεσινού ανεφοδιασμού της GAME με την νέα κονσόλα της Sony, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία μιας τεράστιας ψηφιακής ουράς αναμονής από πελάτες που προσπαθούσαν να αποκτήσουν ένα PS5. Οι κονσόλες ξεπουλήθηκαν σε λιγότερα από δέκα λεπτά, με την ομάδα Carnage να υπερηφανεύεται στη συνέχεια ότι το bot της είχε βοηθήσει στο να εξασφαλίσει 2.000 κονσόλες PS5.

“To PS5 εξακολουθεί να τυγχάνει πολύ υψηλής ζήτησης και η ζήτηση αυτή ξεπερνάει κατά πολύ την διαθέσιμη προσφορά. Έχουμε λάβει αυστηρά μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι η διακήρυξή μας για μία κονσόλα ανά πελάτη θα ισχύσει ώστε να επιτρέψει σε όσο το δυνατόν περισσότερους αυτοτελείς πελάτες να αγοράσουν επιτυχώς από μία. Όλες οι προ-παραγγελίες υπόκεινται σε αυτόματους ελέγχους και οι ενημερώσεις παραγγελιών όπως οι ακυρώσεις που ακολουθούν αυτούς τους ελέγχους λαμβάνουν χώρα αφότου ο κάθε πελάτης θα έχει λάβει ένα έγκυρο email με την επιβεβαίωση της παραγγελίας του. Προς το παρόν, οι παραγγελίες αυτές παραμένουν προ-παραγγελίες και ως τέτοιες, δεν έχουν οδηγήσει σε χρέωση των πελατών. Οι πληρωμές θα ξεκινήσουν μόλις ολοκληρωθούν οι έλεγχοι των παραγγελιών μας” έγραψε η GAME.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που scalpers χρησιμοποίησαν bots για να αγοράσουν όλο το απόθεμα αντικειμένων με υψηλή ζήτηση. Τον Νοέμβριο, μια άλλη ομάδα με όνομα CrepChiefNotify περηφανεύτηκε ότι είχε καταφέρει να αποκτήσει 3.500 κονσόλες PS5, εκ των οποίων οι 2.472 στο λανσάρισμα και “κάτι λιγότερο από 1.000” μέσω προ-παραγγελιών τον Σεπτέμβριο. Η ομάδα επίσης υπερηφανεύτηκε ότι είχε αγοράσει 1,000 κονσόλες Xbox Series X/S από την Αγγλική αλυσίδα λιανικής Very, αλλά η εταιρεία στη συνέχεια ακύρωσε όλες αυτές τις παραγγελίες.

Στην συνέχεια αντίστοιχων περιστατικών με το λανσάρισμα του PS5, του Xbox Series X/S και της κάρτας γραφικών Nvidia RTX 30 στα τέλη του περασμένου έτοις, πολιτικοί στην Αγγλία σχολίασαν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει για ψήφιση νομοθεσία που θα καταστήσει παράνομη την επαναπώληση αγαθών που έχουν αγοραστεί με bots. Όλα αυτά τα αγαθά είχαν περιορισμένο στοκ και επομένως αποτελούσαν βασικούς στόχους για τους scalpers που επιθυμούσαν να τα μεταπωλήσουν και να έχουν τεράστια κέρδη. Ενδεικτικά, οι κονσόλες PS5 πωλούνται για περίπου 1.000 Ευρώ στο Ebay, ενώ οι κονσόλες Xbox Series X περί τα 600 Ευρώ. Η εταιρεία CEX χρεώνει 815 λίρες για PS5 και 630 για Xbox Series X, ενώ προσφέρει 625 σε όσους επιθυμούν να της πουλήσουν τα δικά τους PS5.

[UPDATE 3: 26/01/21 - Scalpers αγόρασαν PS5 από το Argos πριν αυτά τεθούν προς πώληση] Σύμφωνα με ρεπορτάζ του IGN, μια γνωστή ομάδα scalpers κατάφερε να αγοράσει stock του PS5 προτού αυτό τεθεί επίσημα σε διαθεσιμότητα από το κατάστημα Argos.

H ομάδα ισχυρίζεται ότι απέκτησε πρόσβαση σε URL της ιστοσελίδας του Argos μέσα από τα οποία μπορούσαν να κάνουν checkout με την κονσόλα στο καλάθι. Σύμφωνα με ανεξακρίβωτες δηλώσεις από ανώνυμους εργαζομένους του Argos, οι οποίοι έσπευσαν στα social media μετά το περιστατικό, οι ομάδα πωλήσεων ενημερώθηκε για το περιστατικό και οι συγκεκριμένες παραγγελίες θα ακυρωθούν. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις δηλώσεις αυτές, μέλη της επί πληρωμής ομάδας scalping ανέβασαν φωτογραφίες στα social media με τις νέες τους κονσόλες, τις οποίες παρέλαβαν από τη συγκεκριμένη αλυσίδα καταστημάτων.

Πολλά άλλα καταστήματα έχουν χτυπηθεί από scalpers της συγκεκριμένης ομάδας. Ένα μέλος της ανέβασε στα social media 4 διαφορετικές παραγγελίες που περιείχαν στο σύνολό τους επτά PS5. Η ίδια η ομάδα επικροτεί την δημοσιότητα που έχει λάβει από τα media καθώς ελπίζει ότι θα της φέρει περισσότερους συνδρομητές.Η Argos δήλωσε "Είναι ξεκάθαρο ότι οι πελάτες μας είναι ενθουσιασμένοι με το PS5. Κυκλοφορήσαμε έναν μικρό αριθμό κομματιών και είδαμε έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων να προσπαθούν να το παραγγείλουν, και δυστυχώς δεν έχουμε πλέον άλλο stock.". Εκπρόσωπος επίσης δήλωσε ότι κατανοούν το πως κατάφεραν οι scalpers να τους ξεγελάσουν και αυτή η μέθοδος δεν θα είναι πλέον αποτελεσματική.

[UPDATE 4: 3/2/21 - Κατάστημα στο Τόκιο πήρε μέτρα κατά των scalpers] Κατάστημα λιανικής στο Τόκιο της Ιαπωνίας έβαλε σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι scalpers δεν θα αρπάξουν το απόθεμά της από PS5.

Η εταιρεία Yodobashi Camera στην περιοχή Akihabara του Τόκιο αρνείται να πουλήσει κονσόλες PS5 σε resellers. Το κατάστημα επιτρέπει μόνο τις πωλήσεις PS5 σε όσους το αγοράζουν με δάνειο μέσω της πιστωτικής τους, παράλληλα με την τυχαιότητα του χρόνου κατά τον οποίο οι κονσόλες είναι διαθέσιμες προς πώληση. Εάν μάλιστα το προσωπικό κρίνει ότι κάποιος αγοράζει PS5 με σκοπό να το ξαναπουλήσει, θα αρνηθεί να πραγματοποιήσει την πώληση.

Η απόφαση έρχεται μετά την πολιτική first-come-first-serve που υιοθέτησε η Yodobashi Camera το προηγούμενο Σάββατο, η οποία φαίνεται ότι είχε αποτέλεσμα την εμπλοκή της αστυνομίας καθώς εκατοντάδες gamers όρμησαν στο κατάστημα. Ο Dave Gibson της Creatures Inc. έγραψε στο Twitter: “Ακύρωσαν τις πωλήσεις λόγω του ότι οι άνθρωποι είχαν τρελαθεί. Έσπρωχναν τόσο πολύ που ακόμη και τα ταμεία και το προσωπικό έφυγαν προς τα πίσω. Δεν έχω ξαναδεί τέτοια τρέλα στην Ιαπωνία στο παρελθόν.” 

Διαβάστε περισσότερα για τη Sony που θα ανοίξει PlayStation Direct store στην Ευρώπη και συζητήστε για το PS5 στο σχετικό forum topic.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 ashbringer (Level 25) 15/12/2020 16:24
Τα φαινόμενα αισχοκέρδειας θα πρέπει να αντιμετωπίζοντα ι κατάλληλα απο εταιρείες αλλά και απο τους χρήστες.
Notification