Ειδήσεις Άλλες Ειδήσεις Η Epic Games κλέβει χορευτικές κινήσεις για το Fortnite

Η Epic Games κλέβει χορευτικές κινήσεις για το Fortnite

Monday, 11 Mar 2019  | in Άλλες Ειδήσεις | Γράφτηκε από τον Μάνος Γρυπάρης   | (3 σχόλια)
https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/6b/19/c9/backpack-kid-fortnite-81-1545163431.jpg
 

Η Epic Games κλέβει χορευτικές κινήσεις για το Fortnite

Προσωρινά διακοπή των μηνύσεων και επαναποστολή. [UPDATE]

[Αρχική δημοσίευση: 18/11/18] Ο ράπερ 2 Milly κατηγόρησε την Epic Games πλαγίως μέσω Twitter ότι του κλέβει χορευτικές κινήσεις για να τις χρησιμοποιήσει για τα dance emotes του παιχνιδιού.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι οι fans του του έλεγαν ότι οι κινήσεις του είναι μέσα στο παιχνίδι. Ειδικότερα, η σειρά χορευτικών κινήσεων "Milly Rock", έχουν γίνει viral και χρησιμοποιούνται από άλλους καλλιτέχνες, πλέον και από το Fortnite. Στο παιχνίδι η συγκεκριμένη σειρά κινήσεων υπάρχει ως emote με την ονομασία "Swipe It". Ο 2 Milly ενοχλείται καθώς η Epic Games πουλάει τα dance emotes προς 5 δολάρια, κάτι που ο ράπερ σχολίασε λέγοντας "Φανταστείτε τα χρήματα που ξοδεύει ο κόσμος σε αυτά τα emotes να μοιράζονταν και στους καλλιτέχνες που τα δημιούργησαν".

Η Epic Games έχει βγάλει πολλά εκατομμύρια δολάρια από το Fortnite πολλαπλασιάζοντας τα κέρδη της μέσα σε λίγους μήνες, ενώ έχει το Νο. 1 online παιχνίδι σε έσοδα αυτή τη στιγμή. Το περιεχόμενό του, όπως skins ή dance emotes, σίγουρα το βοηθάει για να γίνει viral. Ορισμένες χορευτικές κινήσεις χρησιμοποιούνται μέχρι και σε πανηγυρισμούς γκολ από ποδοσφαιριστές.

Ο 2 Milly ευελπιστεί να κινηθεί νομικά προς την Epic Games και καταλήγει στο ότι θέλει να "προστατέψει ότι του ανήκει". ωστόσο θα πρέπει η αγωγή του να έχει νομική υπόσταση. "Υπάρχουν πολλές αγωγές που αφορούν τα πνευματικά δικαιώματα της μουσικής, τους στίχους και τους ήχους. Αλλά για τις χορογραφίες δεν υπάρχει κάτι τέτοιο" δηλώνει ο Merlyne Jean-Louis said, δικηγόρος επιχειρήσεων στο χώρο της ψυχαγωγίας.

Μετά από τις παραπάνω δηλώσεις, το Swipe It emote αφαιρέθηκε από το Fortnite, κάτι που σημαίνει ότι η Epic Games πιθανόν να το έχει αντιγράψει από τον ράπερ, άρα να έχει χρησιμοποιήσει και κινήσεις άλλων τραγουδιστών. Αν ωστόσο το έχετε ήδη αγοράσει τότε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε, τουλάχιστον προς το παρόν.

Στις αρχές της χρονιάς θυμίζουμε ότι ο Chance the Rapper είχε ασκήσει κριτική στην Epic Games μέσω Twitter ότι βγάζει χρήματα από δουλειές άλλων ανθρώπων.

Διαβάστε περισσότερα για την υποστήριξη πληκτρολογίου και mouse στο Fortnite και για τις κονσόλες.

[UPDATE: 20/11/18 - Κλοπή χορογραφίας και από τον Donald Faison] Ο Donald Faison από την σειρά Scrubs δήλωσε ότι η δημοφιλής χορογραφία του (Turk's Poison Dance) έχει κλαπεί και αυτή από το Fortnite της Epic Games.

Η δήλωση αυτή έγινε κατά την διάρκεια ενός reunion των ηθοποιών του Scrubs στο Vulture Festival του Los Angeles. Ενώ είπαν στον ηθοποιό να κάνει τον δημοφιλή χορό, ο ίδιος αρνήθηκε λέγοντας "Αν θέλετε να τον δείτε παίξτε Fortnite, αφού τον έκλεψαν". Βέβαια οι developers του Fortnite έψαξαν το θέμα νομικά και είδαν ότι πρόκειται απλά για τον χορό ενός χαρακτήρα, άρα θεώρησαν ότι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν. Στην περίπτωση του 2 Milly βέβαια κατέβασαν τον χορό από το store για να γλιτώσουν τυχόν αγωγές και να κατευνάσουν τα πνεύματα.

Ο Donald Faison δεν έλαβε χρήματα για την χρήση της χορογραφίας του, όπως λέει. "Δεν πληρώθηκα και κάποιος έκλεψε τον συγκεκριμένο χορό οπότε δεν είναι πλέον δικός μου. Δείτε το παρακάτω βίντεο στο 42:40:

[UPDATE 2: 7/12/18 - Μήνυση του 2 Milly] Ο ράπερ 2 Milly έκανε τελικά την μήνυση που σκεφτόταν στην Epic Games, σύμφωνα με το Hollywood Reporter.

 Ο Terrence Ferguson, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, διεκδικεί αποζημίωση από τα έσοδα της Epic Games για αντιγραφή "κινήσεων κοινωνικού χορού και απλών ρουτίων" όπως αναφέρει η δικογραφία. Η αλήθεια είναι ωστόσο ότι οι χορογραφίες και οι παντομίμες σπάνια καταχωρούνται και ελάχιστοι χορευτές έχουν κινηθεί νομικά προς εταιρείες. Ωστόσο, αυτό μπορεί πλέον να αλλάξει αφού πέρα από τον 2 Milly, ένας άλλος ράπερ, η Big Freedia, κινήθηκε νομικά ενάντια στον πρώην χορογράφο της, επίσης για αντιγραφή.

Ο 2 Milly φρόντισε να κατοχυρώσει νομικά την χορογραφία του την Τρίτη, τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία του Milly Rock. Υπάρχουν καλλιτέχνες όπως οι Rihanna, Chris Brown και Wiz Khalifa που έχουν εκτελέσει την χορογραφία του 2 Milly, αλλά αυτό ασφαλώς γίνεται καλή τη πίστη μεταξύ των καλλιτεχνών οι οποίοι αλληλοπροωθούνται.

Δείτε αναλυτικά την μήνυση.

Η Epic Games έχει αντιγράψει μέχρι και το Gangnam Style toy Πσυ και πιο συγκεκριμένα με το "Ride the Pony" emote. O δικηγόρος του 2 Milly κατηγορεί την Epic Games όχι έχει αντιγράψει πολλές χορογραφίες αφροαμερικανών όπως το Drop it Like it's Hot του Snoop Dogg (Tidy emote), το Carlton dance του Alfonso Ribeiro, την χορογραφία του Will Smith στον Πρίγκιπα του Bel-Air (Fresh emote) και πολλά άλλα ακόμη. Η χορογραφία του 2 Milly εντός του Fortnite ονομάζεται "Swipe it".

[UPDATE 3: 18/12/18 - Μήνυση από τον Alfonso Ribeiro] Ο Alfonso Ribeiro, ο γνωστός Carlton του Fresh Prince of Bel-Air, έκανε μήνυση στην Epic Games για κατάχρηση της πνευματικής του ιδιοκτησίας.

Ο χορός του Carlton στο The Fresh Prince of Bel-Air είναι πιθανώς μια από τις πιο αναγνωρίσιμες χορευτικές κινήσεις στον κόσμο, με τη χαρακτηριστική μουσική συνοδεία του It’s not Unusual του Tom Jones. Στο Fortnite η Epic έχει συμπεριλάβει τον χορό του Carlton με τίτλο “Fresh”, χρησιμοποιώντας την επίκαιρη slang για να αναφερθεί προφανώς στον τίτλο της πασίγνωστης 90’s σειράς με πρωταγωνιστή το Will Smith.

Το πρόβλημα είναι ότι ο Alfonso Ribeiro, που έπαιξε τον Carlton, ισχυρίζεται ότι η Epic Games dχρησιμοποιεί την πνευματική του ιδιοκτησία για δικό της κέρδος, χωρίς άδεια από τον ίδιο. Σύμφωνα με τη δήλωση του δικηγόρου του για το TMZ: “Είναι ευρέως αναγνωρισμένο ότι η ομοιότητα και η πνευματική ιδιοκτησία του κ. Ribeiro έχει καταχραστεί από την Epic Games στο πιο δημοφιλές video game στον κόσμο αυτή τη στιγμή, το Fortnite.» Ο γνωστός ηθοποιός έχει κινηθεί νομικά με μήνυση ενάντια στην εταιρία και όχι μόνο, αφού δεύτερη μήνυση κατέθεσε και ενάντια στην 2K Games για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

[UPDATE 4: 18/12/18, 22:00 - Νέα μήνυση από τον Russell Horning -Backpack Kid-] Μετά τον Alfonso Ribeiro, σειρά έχει ο Backpack Kid. Ο 16χρονος Russell Horning είναι ένα ακόμη θύμα από το οποίο η Epic Games έκλεψε χορογραφία για να την εισάγει στο Fortnite και να την πουλήσει.

Λόγω του νεαρού της ηλικίας του, η μήνυση του Horning συμπληρώθηκε από την μητέρα του. Ο Russell βρίσκεται παράλληλα σε διαδικασία κατοχύρωσης των πνευματικών δικαιωμάτων του χορού. Ο δικηγόρος του Ribeiro, David Hecht, δήλωσε ότι η Epic Games δεν δέχθηκε να καταθέσει ποσοστό των εσόδων που αποκόμισε από την χορογραφία του πελάτη του, ούτε ζήτησε αρχικά την άδειά του για να την συμπεριλάβει στο παιχνίδι.

Οι δικηγόροι που έχουν κάνει την αγωγή στην Epic Games ανήκουν στο δικηγορικό γραφείο Pierce Bainbridge Beck Price & Hecht, το οποίο απ' ότι φαίνεται έχει πάρει εργολαβία την υπόθεση της Αμερικάνικης εταιρείας, ξεκινώντας από τον ράπερ 2 Milly.

[UPDATE 5: 15/1/19 - Τέταρτη μήνυση, από την μητέρα του Orange Shirt] Η Epic Games δέχθηκε και τέταρτη μήνυση για χορευτική κίνηση του Fortnite, αυτή τη φορά από την μητέρα του Orange Shirt Kid.

Ωστόσο εδώ ισχύει ένα παράδοξο. Ο χορός του μικρού που ονομάζεται "Orange Justice", ήταν μέρος του διαγωνισμού BoogieDown της Epic Games, ο οποίος ανέφερε ότι η εταιρεία δεν θα πληρώσει τον δημιουργό του χορού, δεν θα τον πουλήσει (κάτι που όντως έγινε) και ότι έχει κάθε δικαίωμα να τον χρησιμοποιήσει στο Fortnite. Παρόλα αυτά, ο χορός δόθηκε στα πλαίσια του free battle pass, επομένως θα έπρεπε να τον ξεκλειδώσετε απλά παίζοντας, αλλά όχι μέσω αγοράς.

Το ίδιο το Community του Fortnite είχε ζητήσει από την Epic Games να τον συμπεριλάβει στο παιχνίδιμέσω ενός petition στο Change.org που υπεγράφη από 15.000 άτομα. Έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές και κάπως έτσι μένει να δούμε αν θα παύσει η χρήση του.

Η αγωγή κατατέθηκε από την μητέρα του νεαρού. Στην αγωγή δεν αναφέρεται κάτι για τον διαγωνισμό BoogieDown και για τα tweets του Orange Shirt Kid στα οποία ο μικρός ανέφερε ότι έστειλε τον χορό του στο διαγωνισμό και μετά πανηγύριζε που ο χορός του θα μπει στο παιχνίδι. Μάλιστα τα tweets έχουν διαγραφεί. Η μητέρα του αρκείται στο να μπει ότι ο χορός "έγινε διάσημος το 2018 "από τον γιο της, ενώ in-game αποκαλούν τον χορό "Orange Justice".

Μέσω της αγωγής, ο μικρός μέσω της μητέρας του διεκδικεί χρήματα. Πίσω από την μήνυση κρύβεται η εταιρεία Pierce Bainbridge Beck Price & Hecht LLP, η οποία έχει συμπληρώσει και τις άλλες τρεις μηνύσεις. Λογικά αν δικαιωθεί σε μία τότε θα δικαιωθεί σε όλες, αν και η τέταρτη περίπτωση είναι κάθως ιδιάζουσα αφού ο χορός κατατέθηκε με ευθύνη του μικρού.

[UPDATE 6: 13/2/19 - Η Epic Games αρνείται ότι πήρε χορευτική κίνηση του ράπερ 2 Milly] Η Epic Games υποστηρίζει ότι οι χορευτικές κινήσεις δεν μπορούν να γίνουν copyright ενώ παράλληλα θεωρεί πως η χορευτική κίνηση δεν ήταν η ίδια.

Ο rapper 2 Milly έκανε μήνυση στην Epic Games γιατί χρησιμοποίησε την χορευτική του κίνηση στο Fortnite.

Μάλιστα αυτό που τον ενόχλησε περισσότερο ήταν ότι δεν πήραν την συγκατάθεση του.

Η Epic Games θεωρεί πως κανένας δεν μπορεί να έχει δική του χορευτική φιγούρα και πόσο μάλλον να την κάνει copyright. Εκτός αυτού θεωρεί πως το emote με όνομα Swipe it δεν είναι ίδιο με την χορευτική κίνηση του 2 Milly. 

[UPDATE 7: 15/2/19 - Εξέλιξη για την μήνυση για τον Carlton dance] Η μήνυση του Alfonso Ribeiro για το Carlton dance αντιμετωπίζει ένα εμπόδιο και δεν μπορεί να προχωρήσει σύμφωνα με την εισαγγελεία των ΗΠΑ.

Όπως και στην περίπτωση των 2 Milly, Backpack Kid και Orange Shirt Kid, ο Ribeiro κάνει μήνυση στην Epic Games για emotes που έπαιξαν στο Fortnite και στο NBA 2K, αλλά η χορογραφία του έπαιξε σε τηλεοπτική σειρά της οποίας φυσικά και δεν έχει τα δικαιώματα. Το The Carlton είναι ήδη κατοχυρωμένο νομικά και έτσι η δουλειά του Ribeiro ανήκει στην παραγωγό εταιρεία, συνεπώς η μήνυσή του απορρίφθηκε, ενώ η χορογραφία που έκανε ο Ribeiro "είναι απλά μια αλληλουχία χορευτικών κινήσεων" σύμφωνα με την εισαγγελεία και στο θέμα των δικαιωμάτων υπάρχει διαφορά της απλής χορογραφίας από τις κινήσεις. Οι απλές κινήσεις υπόκεινται στην ελεύθερη έκφραση και δεν έχουν δικαιώματα.

Από την άλλη η Epic Games και η Playground Games αφαίρεσαν τις χορευτικές τους κινήσεις από τα Fortnite και Forza Horizon 4. Βέβαια η απόφαση της εισαγγελείας μάλλον θα δικαιώσει τους developers και θα αποτρέψει τους μηνυτές από το να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.

[UPDATE 8: 28/2/19 - Μήνυση για το The Running Man Dance] Οι Jaylen Brantley και Jared Nickens μηνύουν την Epic Games για τον χορό με την ονομασία the Running Man dance. Πρόκειται για ένα είδος χορού που όπως λένε δημιούργησαν, ονόμασαν και έκαναν διάσημο. Μάλιστα πέρα από τα χιλιάδες βίντεο στο Youtube με αυτόν τον χορό, είδαμε το Running Man και στο γνωστό Ellen DeGeneres Show. Όπως και οι άλλες υποθέσεις, έτσι και αυτή είναι περίπλοκη καθώς ενώ οι Nickens και Brantley δημιούργησαν τον χορό, η μεγάλη δημοσιότητα ήρθε μέσα από challenges που έκαναν μαθητές γυμνασίου. Με λίγα λόγια είναι δύσκολο να βρεθεί το ποιος όντως έχει τα δικαιώματα του χορού καθώς δεν υπάρχει κάποιο καταγεγραμμένο copyright.

[UPDATE 9: 11/3/19 - Σταματούν προσωρινά οι μηνύσεις] Οι πέντε μηνύσεις για τους χορούς του Fortnite ενάντια στην Epic Games έχουν προσωρινά διακοπεί, καθώς το τμήμα κατοχύρωσης πατέντων ευρεσιτεχνίας στην Αμερική συσκέπτεται για να αναλογιστεί τι ισχύει στη νομοθεσία για τέτοιου είδους αγωγές.

Όλες οι υποθέσεις ελέγχονται από το ίδιο δικηγορικό γραφείο (Pierce Bainbridge), το οποίο δήλωσε ότι τις αποσύρει από την υπόθεση γιατί σύμφωνα με νέα απόφαση Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, οι καταθέτες απαιτείται να αναμένουν για έγκριση από το τμήμα κατοχύρωσης πατέντων ευρεσιτεχνίας στην Αμερική. Άρα οι μηνύσεις θα πρέπει να αποσυρθούν και να σταλούν εκ νέου για να εκδικαστούν.

Ωστόσο, η αγωγή του χορού Running Man ελέγχεται από άλλο δικηγορικό γραφείο και μέχρι στιγμής δεν έχει αποσυρθεί. Τέλος, το τμήμα κατοχύρωσης πατέντων ευρεσιτεχνίας στην Αμερική, εμμένει στις δηλώσεις του ότι οι χορευτικές κινήσεις δεν κατοχυρώνονται νομικά, ωστόσο κατοχυρώνονται οι χορογραφίες. Οπότε τα ζητήματα είναι λεπτά. Δηλαδή όσοι από τους μηνυτές απλά χόρεψαν για λίγα δευτερόλεπτα μπορεί να θελήσουν να κατοχυρώσουν νομικά την χορογραφία τους και να προχωρήσουν μετά σε μήνυση.

Δείτε τι έχει το patch 6.3Διαβάστε το review του Fortnite και συζητήστε για αυτό στο σχετικό forum topic. Θυμίζουμε ότι η Sony επιτρέπει πλέον το cross-platform μεταξύ PS4, Xbox One και Switch.

Θέλετε να παίξετε Fortnite και ψάχνετε συμπαίκτες; Γράψτε το ID σας εδώ.

Photos

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 akiszax (Level 21) 18/12/2018 19:37
Σχεδόν ολες οι χορευτικές κινήσεις των χαρακτήρων ανήκουν σε καλλιτέχνες
#2 dimas.fk19 (Level 12) 16/01/2019 00:14
Η Epic games προσπαθεί βρίσκοντας συνέχεια κάτι καινούργια και δημιουργικά πράγματα για να κρατήσει το παιχνίδι ψηλά με αποτέλεσμα όμως να κλέβει διάφορους χώρους από καλλιτέχνες.
#3 Parou (Level 20) 28/02/2019 14:52
Βροχή πέφτουν οι Μηνύσεις ....
Notification