Ειδήσεις Άλλες Ειδήσεις Σεξισμός και διακρίσεις στην Riot Games

Σεξισμός και διακρίσεις στην Riot Games

Thursday, 08 Nov 2018  | in Άλλες Ειδήσεις | Γράφτηκε από τον Μάνος Γρυπάρης   | (3 σχόλια)
https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/fa/21/69/league-of-legends-esports-unfold-sjokz-70-1534260825.jpg
 

Σεξισμός και διακρίσεις στην Riot Games

Προσελήφθη πρώην στέλεχος της Uber και του Harvard. [UPDATE]

[Αρχική δημοσίευση: 14/8/18] Η Riot Games, εταιρεία ανάπτυξης του League of Legends, μπήκε σε στόχαστρο διαφόρων ρεπορτάζ από το Kutaku και το ESPN, που αφορούν τις εργασιακές συνθήκες της και οι οποίες είναι αφιλόξενες για εργαζόμενους γένους θηλυκού.

Το ρεπορτάζ βασίζεται σε έρευνα που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο, καθώς μία από τις εργαζόμενες της Riot έφυγε λόγω σεξισμού, αφού δήλωσε ότι στην εταιρεία ακολουθείται η κουλτούρα του "bro" μεταξύ ανδρών, μια μεγάλη "αδελφότητα". Άλλες εργαζόμενες ανέφεραν ότι οι άνδρες αμφισβητούσαν τις ικανότητές τους ή κάποιοι εξ αυτών ήταν επιθετικοί και τις έβαζαν σε δεύτερη μοίρα στα meetings. Μία υπάλληλος παρουσίασε ένα project το οποίο απερρίφθη, ζήτησε από έναν συνάδελφό της να παρουσιάσει ακριβώς την ίδια ιδέα της μία εβδομάδα μετά και προς έκπληξη και των δύο όλοι είπαν στην αίθουσα ότι "η ιδέα είναι εκπληκτική". Ο developer κοκκίνισε και δάκρυσε μετά το συμβάν καθώς κατάλαβε ότι κάποιοι στην Riot δεν σέβονται τις γυναίκες.

Ο Joe Hixson, επικεφαλής του τμήματος εμπορικής επικοινωνίας της Riot Games, δήλωσε στο Reddit ότι "Όλοι οι Rioters πρέπει να είναι υπεύθυνοι για την δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου όλοι έχουν ίσες ευκαιρίες να ακουστούν, να αναπτύξουν τον ρόλο τους στην εταιρεία, να ανέβουν βαθμίδα ως στελέχη και να εκπληρώσουν τους στόχους τους". Παραδέχθηκε μάλιστα ότι "οι πολιτιστικές αξίες της Riot είναι φιλόδοξες, απλά δεν αντανακλώνται άριστα στην εμπειρία των εργαζομένων στη Riot Games. Ωστόσο η εταιρεία δουλεύει διαρκώς στο να βελτιώσει την απόδοσή της. Το να μιλάμε καλύπτωντας τις γυναίκες στα meetings, το να προωθούμε ή να προσλαμβάνουμε άτομα που αξίζουν λιγότερο από οποιονδηποτε και το να περνάμε την γραμμή από δυναμικό ύφος σε επιθετικό είναι τρία παραδείγματα ενεργειών που αντιτίθενται στην κουλτούρα της εταιρείας".

Στη συνέχεια πρόσθεσε: "Το να πούμε ότι οι ενέργειες αυτές δεν αποτελούν προσβολή θα ήταν λάθος. Θα δείξουμε μηδενική ανοχή σε ότι αφορά την πολιτική της για τις διακρίσεις, την παρενόχληση, τα αντίποινα, το bullying και γενικά τους τοξικούς χρήστες", ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι "Η Riot Games δεν ακολούθησε τις αξίες της σε ορισμένους τομείς. Για να εξασφαλίσουμε ότι η φιλοσοφική μας κουλτούρα θα γίνει πραγματικότητα επανεκτιμάμε την κουλτούρα μας. Ψάχνουμε τις αξίες μας στην στρατηγική της εταιρείας, σε θέματα ηγεσίας και σε προγράμματα, συστήματα και διεργασίες της εταιρείας Όταν βλέπουμε τέτοιες συμπεριφορές σκύβουμε στα προβλήματα, εκτιμάμε και απευθυνόμαστε αντίστοιχα στους υπαλλήλους μας". Ο Hixson κατέληξε λέγοντας ότι από το 2015 η Riot Games έχει προσλάβει υπεύθυνο τμήματος D&I, το οποίο επέκτεινε το 2017.

Η δήλωση αυτή ήρθε ως απάντηση στο άρθρο του Kotaku, το οποίο αναφέρει ότι πολλές σημερινές ή πρώην εργαζόμενες της Riot είχαν άδικη μεταχείριση. Από την άλλη, ορισμένες γυναίκες που αποτελούν ορισμένα εκ των κορυφαίων στελεχών της Riot Games δηλώνουν ότι δεν έχουν αντιμετωπίσει σεξιστικά σχόλια όσο εργάζονται εκεί.

[UPDATE: 30/8/18 - Η απάντηση της Riot] Μετά τις αναφορές για διακρίσεις και σεξισμό προς τις γυναίκες στην Riot Games, η εταιρεία πίσω από το League of Legends εξέδωσε μια νέα ανακοίνωση, ως απάντηση των αναφορών των τελευταίων εβδομάδων.

Συγκεκριμένα, η Riot Games δήλωσε: “Ως εταιρεία έχουμε μάθει να λύνουμε τα προβλήματά μας όσο το δυνατών πιο γρήγορα, αλλά η λύση του θέματος που προέκυψε, δεν μπορεί να λυθεί μέσα σε μια νύχτα. Θα βάλουμε την αλλαγή στο DNA μας και δεν θα αφήσουμε χώρο για σεξισμό και μισογυνισμό”.

Η ανακοίνωση συνεχίζει αναφέροντας ότι: “Δεν θα διαπραγματευτούμε την ισότητα και τον σεβασμό. Ενώ γνωρίζουμε ότι έχουμε πολλά να βελτιώσουμε, υπάρχουν πολλοί καλοί άνθρωποι στην Riot που θα βοηθήσουν να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές. Είναι η προτεραιότητά μας. Ζητούμε συγγνώμη από όλους όσους εργάζονται ή εργάζονταν στην Riot, επειδή δεν προσφέραμε τον χώρο που σας είχαμε υποσχεθεί. Ζητούμε συγγνώμη που μας πήρε τόσο καιρό για να ξεκινήσουμε να σας ακούμε”.

Η Riot Games κλείνει την ανακοίνωση υποσχόμενη ότι θα μετατρέψει την εταιρεία σε έναν εργασιακό χώρο για τον οποίο θα είναι όλοι υπερήφανοι.

[UPDATE 2: 13/9/18 - Η Riot προσέλαβε ειδικό για να βελτιώσει το εργασιακό της περιβάλλον] Έπειτα από ανακοίνωσή της πως θα βελτιώσει το εργασιακό της πειβάλλον η Riot Games φαίνεται πως προχωρά και στην πράξη. Η εταιρεία προσέλαβε την πρώην senior vice president of leadership and strategy της Uber, Frances Frei, ώστε να ηγηθεί του εγχειρήματος της αναμόρφωσης του εργασιακού περιβάλλοντός της.

Η Frei σε δήλωσή της ανέφερε πως έχοντας περάσει χρόνο με υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας, είναι ξεκάθαρο πως η Riot έχει πάρει στα σοβαρά τις κατηγορίες εναντίον της. Συμπλήρωσε ακόμη πως είναι αισιόδοξη για την δυνατότητα αλλαγής, καθώς όλοι οι υπάλληλοι με τους οποίους συναντήθηκε έχουν δείξει ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο θέμα.

[UPDATE 3: 7/11/18 - Μύνηση στην Riot Games.] Η Riot Games αντιμετωπίζει ακόμα νομικά προβλήματα στα οποία και απάντησε.

Τα νομικά προβλήματα όπως είχε γίνει γνωστό πριν τρεις μήνες, αφορούσαν το κλίμα που επικρατούσε στον εργασιακό χώρο και την άδικη μεταχείριση που είχαν οι γυναίκες. Πρόσφατα κατατέθηκε μία ακόμα μήνυση ενάντια της εταιρείας. Όπως αναφέρεται, οι γυναίκες πληρώνονταν λιγότερα χρήματα σχετικά με τους άνδρες ενώ είχαν να αντιμετωπίσουν τον ίδιο φόρτο εργασίας. Αυτό συνέβη συγκεκριμένα όταν το 2015, μία γυναίκα πήρε προαγωγή χωρίς να αυξηθεί ο μισθός της. Επιπρόσθετα η εταιρεία, στόχευε στην πρόσληψη των ‘core gamers’, πράγμα το οποίο δυσαρέστησε τον γυναίκες εργαζόμενους. Μάλιστα όπως είπαν και οι ίδιες αυτός ο τρόπος πρόσληψης ευνοεί τους άντρες καθώς οι γυναίκες για την Riot Games δεν αποτελούν κομμάτι των ‘core gamers’. Οι γυναίκες που παραπονέθηκαν, χαρακτηρίστηκαν σαν επιθετικές και ενοχλητικές. Συνεπώς παραθέτουν σχόλια των ανώτερων τους, οι οποίοι χαρακτηρίζουν την Riot Games μια εταιρεία που δεν χρειάζεται την ποικιλία και με αυτό τον τρόπο τα games της εταιρείας, αποτελούν παράδεισο για τους εφήβους.

Η αγωγή που κατατέθηκε κάνει λόγο για έναν αριθμό άσχημων συμπεριφορών, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και σεξιστικά μηνύματα(d*** pics), τα οποία στάλθηκαν στους εργαζόμενους. Βρέθηκαν επίσης μηνύματα στα οποία οι υπεύθυνοι της εταιρείας συζητούν πρόστυχα για τις εργαζόμενες. Αυτό που μοιάζει απίστευτο, είναι η καταγγελία βιασμού μετά από χρήση φαρμάκων η οποία είχε μείνει κρυφή μέχρι τώρα.

H Riot Games απάντησε: “ Δεν μπορούμε να συζητήσουμε τις εξελίξεις, αλλά αυτό που μπορούμε να υποσχεθούμε είναι ότι θα ερευνήσουμε την υπόθεση εξονυχιστικά. Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι η Riot είναι ένα μέρος όπου οι Rioters μπορούν να λάμψουν”.

[UPDATE 4: 8/11/18 - Προσελήφθη πρώην στέλεχος της Uber και του Harvard] Η Riot Games προσέλαβε την Frances Frei, πρώην επικεφαλής της Uber και καθηγήτρια του Harvard Business School, η οποία θα ενταχθεί στο τμήμα "Diversity & Inclusion and Culture Strike" που αφορά την ποικιλομορφία και την ισότητα των υπαλλήλων της Riot Games. Στόχος της θα είναι προφανώς να ηρεμήσει τα πνεύματα μεταξύ των υπαλλήλων της Riot Games, ώστε οι γυναίκες να μην αισθάνονται αδικημένες έναντι των αντρών και αντίστοιχα οι άντρες να φέρονται ισότημα στους συναδέλφους τους.

Ο ρόλος της Frances Frei θα είναι αυτός του κύριου συμβούλου σε θέματα σχέσεων μεταξύ των υπαλλήλων της Riot. Η Frei έχει συναντηθεί αρκετές φορές τις τελευταίες εβδομάδες με την διοίκηση της Riot Games και τους ιδρυτές της, ενώ χθες ανακοινώθηκε και επίσημα το όνομά της. Έχει εμπειρία τόσο ακαδημαϊκή, όσο και πρακτική σε θέματα ισότητας σε εταιρείες, όπως το Harvard και η Uber αντίστοιχα. Η Riot Games ανακοίνωσε άλλωστε ότι θα λάβει μέτρα ώστε να εφαρμόσει την κουλτούρα της στους υπαλλήλους της. Η ομάδα  "Diversity & Inclusion and Culture Strike" θα δίνει αναφορά απευθείας στον Nicolo Laurent, διευθύνων σύμβουλο της Riot Games, για τα όσα συμβαίνουν στην εταιρεία.

Συν τις άλλοις, η Riot Games θα προσλάβει δύο ακόμη στελέχη. Καταρχήν έναν νέο επικεφαλής του τμήματος HR, ώστε οι υπάλληλοι που προσλαμβάνονται από την εταιρεία να αρμόζουν στην πολιτική της και κατά δεύτερον έναν προϊστάμενο τμήματος "Diversity" (Ποικιλομορφίας) που θα φροντίσει για την ισότητα και την έκφραση μεταξύ των υπαλλήλων. Τέλος, θα προσληφθεί ακόμα και εταιρεία νομικής συμβουλής, ώστε η Riot Games να προχωρήσει σε αναθεώρηση της πολιτικής της, με διορθώσεις ή προσθήκες νέων διατάξεων όπου χρειάζεται.

Διαβάστε ακόμη για την φήμη του Battle Royale mode στο League of Legends.

Συζητήστε για το League of Legends στο παρακάτω forum topic και βρείτε συμπαίκτες για να παίξετε γράφοντας το ID σας κάνοντας κλικ εδώ

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Blood Prince (Level 27) 13/09/2018 15:58
Η Κοπελιά στην φωτό πάντως είναι φοβερή. :oops:
#2 akiszax (Level 21) 07/11/2018 16:25
Και πολύ καλά κάνουν!!
#3 MuscleMuseum (Level 11) 09/11/2018 19:31
Quoting Blood Prince:
Η Κοπελιά στην φωτό πάντως είναι φοβερή. :oops:

Sjokz λέγεται και είναι η presenter του Eu LCS
Notification