Ειδήσεις Άλλες Ειδήσεις Δικαστική διαμάχη μεταξύ Phantomlord και Twitch

Δικαστική διαμάχη μεταξύ Phantomlord και Twitch

Tuesday, 01 Oct 2019  | in Άλλες Ειδήσεις | Γράφτηκε από τον Μάνος Γρυπάρης   | (1 σχόλιο)
https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/e0/d2/c2/PhantomLord-Twitch-70-1519125783.jpg
 

Δικαστική διαμάχη μεταξύ Phantomlord και Twitch

Ο Varga βγήκε χαμένος. [UPDATE]

 [Αρχική Δημοσίευση: 20/2/18] Το Twitch έκανε ban για σχεδόν 600 ημέρες τον Phantoml0rd, έναν δημοφιλή streamer που παίζει Counter-Strike: Global Offensive και League of Legends. Ως απάντηση στην ποινή, ο streamer έκανε μήνυση στο δημοφιλές δίκτυο.

Ο James Varga, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, ήταν ένας από τους δημοφιλέστερους streamers το διάστημα 2012-2016. Έπαιζε κυρίως LoL και CS Go. Έχει ένα εκατομμύριο followers και 16.000 subscribers. Τον Ιούλιο του 2016 έγινε ban από το Twitch και στις 14 Φεβρουαρίου (σ.σ. ημέρα κι αυτή) έστειλε μήνυση στο Twitch για "διαφυγόντα κέρδη" λόγω του προ ενάμιση έτους ποινής του.

Η ποινή προήλθε επειδή ο James Varga διαφήμισε στο Twitch το site CSGOShuffle στο οποίο οι παίκτες του Counter-Strike: Global Offensive μπορούσαν να στοιχηματίσουν τα skins του παιχνιδιού, τα οποία έχουν πραγματική αξία χρημάτων. Ο Varga φέρεται να έστηνε τα στοιχήματα για να σιγουρευτεί ότι θα έρχονταν όπως τα ήθελε. Η Valve πήρε νομικά μέτρα ενάντια στο site, στέλνοντας εξώδικο ώστε να το κλείσει.

Το Twitch έβγαλε ανακοίνωση καλώντας τους χρήστες να μην μπαίνουν σε livestreams που έχουν παράνομο περιεχόμενο και αυτό συμπεριλαμβάνει ότι απαγορεύεται από την Valve. Ωστόσο, το Twitch είχε συμβόλαιο με τον Varga το οποίο και έσπασε και μάλιστα το συμβόλαιο έλεγε ότι σε περίπτωση διακοπής, το Twitch θα πρέπει να παρέχει εξήγηση κάτι που δεν έγινε. Οι αλλαγές κανονισμών που αφορούν "απαγόρευση περιεχομένου που έρχεται σε σύγκρουση με την Valve" έγινε μετά την υπογραφή του συμβολαίου, συνεπώς παρά την παρανομία του James Varga στο CS GO, το Twitch βρίσκεται νομικά εκτεθειμένο απέναντί του.

Συν τις άλλοις, ο Phantoml0rd έχει μέχρι και emails τα οποία προέρχονται απ' το Twitch και του αναφέρουν ότι "Μπορεί να κάνει livestream για το CS GO gambling για μόλις 30 λεπτά". Ο ίδιος βέβαια δεν το τήρησε και κρατούσε το streaming του για παραπάνω χρόνο. Επίσης, ο Varga χρησιμοποιούσε ψεύτικους subscribers και like bots, που επίσης παραβίαζαν την πολιτική του Twitch.

[UPDATE: 10/5/18 - Το Twitch απαντά με μήνυση] Στις αρχές του Μαΐου το Twitch απάντησε με δική του μήνυση, στην οποία αναφέρει πως έστειλε ειδοποιήσεις στον Varga το 2016 οι οποίες περιείχαν τα logs είχαν διαρρεύσει, ενημερώνοντάς τον για τις παραβάσεις του. Επιπλέον, η εταιρεία αναφέρει πως την ίδια κιόλας μέρα ο Varga συνέχισε την παραβατική συμπεριφορά, κάνοντας μάλιστα και ένα ολοήμερο giveaway που λεγόταν “Phantoml0rd 29000$ win on CSGOShuffle.”

Oι δύο αντίδικες πλευρές διεκδικούν χρηματική αποζημίωση και απ' ότι φαίνεται η υπόθεση έχει δρόμο μπροστά της. Μέχρι τότε δείτε τους νέους κανονισμούς του Twitch, το οποίο ζήτησε από τους streamers να ντύνονται ευπρεπώς και να μην είναι έκφυλοι.

[UPDATE 2: 1/10/19] Σύμφωνα με το site Dexerto, ο Phantoml0rd κατάφερε να πετύχει μια μικρή νίκη, όταν το Ανώτατο δικαστήριο της Καλιφόρνια αποφάσισε στις 28 Σεπτεμβρίου ότι το όριο των 50.000 δολαρίων που βάζει το Twitch στις αποζημιώσεις (είτε ζητούν οι streamers αποζημίωση, είτε το ίδιο το site) δεν στέκει νομικά και ότι ο καθένας μπορεί να ζητήσει περισσότερα χρήματα. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί του streamer για αποζημίωση ήταν ασταθείς.

 

Η αιτιολογία ότι ο Varga δεν διάβασε τους κανόνες του συμβολαίου του γιατί δεν ήξερε ότι θα πρέπει να κάνει scroll σε όλες τις σελίδες (!) δεν τον δικαιολογεί, την στιγμή που έκανε streaming ως full time δουλειά και το να διαβάσει τους κανόνες θα του έπαιρνε λίγη ώρα, ενώ ξέρει πολύ καλά πως να...scrollάρει όταν είναι πλήρως εξοικειωμένος με την τεχνολογία.

 

Επίσης, ο Phantoml0rd ισχυρίστηκε ότι από το Twitch έβγαζε 10.000 δολάρια τον μήνα, την στιγμή που τελικά έβγαζε κάτι παραπάνω από 5.000 δολάρια. Συν τις άλλοις, ο streamer εμφανίστηκε στο δικαστήριο χωρίς δικηγόρο, ώστε να διεκδικήσει 50.000 δολάρια μόνος του χωρίς να δώσει μερίδιο σε κάποιον! Το συμβόλαιο του Twitch αναφέρει άλλωστε, ότι σε περίπτωση απόκτησης αποζημίωσης, το ποσό έως και 50.000 δολαρίων πάει μόνο στον streamer και όχι σε δικηγόρους (σ.σ. αν και θα μπορούσε να πληρώσει κάποιον ο ίδιος).

Σε τέτοιες περιπτώσεις πάντως, άλλες πλατφόρμες που κάνουν ban χρήστες, όπως είναι το YouTube ή το Facebook, έχουν όρους που αναφέρουν ότι οι χρήστες δεν έχουν δικαίωμα αποζημίωσης, πόσο μάλλον όταν έχουν παραβιάσει κάποιους κανόνες.

 

 

Δείτε τον streamer που παίζει FPS μόνο με το στόμα του. Συζητήστε περισσότερα για το Twitch στο παρακάτω forum topic.

 

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 ashbringer (Level 25) 21/02/2018 11:32
Έκανε μήνυση ενώ παραβίαζε όρους; μέγιστος ηλίθιος
Notification