Ο Εθισμός στο Internet και τα video games

FeaturedHot
Γιώργος Λόλας
Γιώργος Λόλας

Γιώργος Λόλας  

Press Start: Η στήλη των αναγνωστών μαζί σας κάθε Δευτέρα. Ελάτε να συζητήσουμε μαζί ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν τα video games.
 
0.0 ()
1
Ο Εθισμός στο Internet και τα video games

Ο Εθισμός στο Internet και τα video games

Alpha, MEGA, Δημόσια Τηλεόραση και τώρα ΣΚΑΪ εναντίον του Internet, συνεχίζοντας την παράδοση της παραπληροφόρησης. [UPDATE]

Μόλις ένα μήνα μετά την εκπομπή του Alpha, το MEGA υψώνει το "λάβαρο της επανάστασης κατά των games" με τον ταξίαρχο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Μανώλη Σφακιανάκη, να συνεχίζει να υποστηρίζει ότι τα games εθίζουν σε επικίνδυνο βαθμό κι ότι θα πρέπει να περιοριστούν.

"Δεν υπάρχει καμία απαγόρευση, καμία ασφαλιστική δικλείδα. Ο καθένας μπορεί να παίζει online παιχνίδια όσο θέλει, όπου θέλει, χωρίς περιορισμούς και το αποτέλεσμα κάτω από αυτές τις συνθήκες; Εθισμός και εξάρτηση" είναι η πρώτη φράση με την οποία ξεκίνησε το επίμαχο χθεσινό ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega Channel. Η δημοσιογράφος συνέχισε λέγοντας ότι "Καθημερινά γονείς απευθύνονται στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος" καθώς όπως αναφέρει "τα online παιχνίδια έχουν εξελιχθεί σε μια επικίνδυνη διαδικασία για τα παιδιά".

Τα 17..."24ωρα"!
Στη συνέχεια έπαιξε ηχογραφημένο απόσπασμα τηλεφωνικής επικοινωνίας του κ. Μανώλη Σφακιανάκη με το MEGA, ο οποίος ανέφερε "Έναν online διαγωνισμό που έγινε στην Αττική όπου πρώτη αναδείχθηκε μια 15χρονη κοπέλα που είχε...συμπληρώσει σε έναν μήνα 17 24ωρα gaming". Δεν υπήρξε καμία αναφορά για το ποιος διαγωνισμός ήταν αυτός και που διεξήχθη, ενώ η φράση όπως ειπώθηκε προϊδέαζε το ότι ο διαγωνισμός θα έδινε βραβείο σε όποιον...άντεχε περισσότερο στο PC του, κάτι που ουδέποτε έχει υπάρξει στα χρονικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και στα μεγαλύτερα online τουρνουά, δεν απαιτείται ποτέ η παραμονή παίκτη σε συνεχόμενα 24ωρα μπροστά από ένα PC. Οι αγώνες σε multiplayer games διαρκούν είτε 5-10 λεπτά (αν πρόκειται για Fighting game), είτε maximum μία ώρα (αν πρόκειται για Strategy/MOBA). Στη συνέχεια οι παίκτες ξεκουράζονται και παίζουν κάποια άλλη ώρα της ημέρας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι την συγκεκριμένη 15χρονη ο κ. Σφακιανάκης την είχε αναφέρει και προ ενός μήνα στον Alpha, τότε χωρίς την συγκεκριμένη λεπτομέρεια "πρωταθλητισμού" της έφηβης, που αποτελεί έναν άνευ στοιχείων ισχυρισμό.

Οι ανύπαρκτες έρευνες και η ελληνική νομοθεσία
Στη συνέχεια, το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Μίνας Κυριακού υποστηρίζει ότι "μια πανευρωπαϊκή έρευνα" έδειξε ότι το 61,8% των εφήβων που μπαίνουν στο Internet παίζουν online games, ενώ όσοι παίζουν έχουν...διπλάσια πιθανότητα εξάρτησης από το Internet! Μάλιστα στο MEGA ισχυρίζονται ότι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ζήτησε από την κυβέρνηση να γίνει νομοθετική παρέμβαση για τα Internet Cafe! Δηλαδή να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μην μπορούν οι έφηβοι να κάθονται ελεύθερα όση ώρα θέλουν γιατί "οι γονείς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα" και καθότι "ο εθισμός έχει αναγνωριστεί σε Κίνα και Αμερική" όπως τονίζει ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης! Στην Κίνα υπάρχουν πράγματι περιορισμοί για να αποτραπεί ο εθισμός, σε μια χώρα όπου το καθεστός έχει επιβάλει σκληρούς νόμους σε πολλούς ακόμη τομείς. Αντίθετα, στην Αμερική το gaming ουδέποτε είχε κριθεί παράνομο. Αν κάτι τέτοιο ισχύει, οι δημοσιογράφοι όφειλαν να διασταυρώσουν επίσημα τις πληροφορίες κάτι που δεν έπραξαν. Φυσικά για άλλη μια φορά, δεν υπήρξε καμία αναφορά στο Ινστιτούτο ή την Ψυχιατρική κλινική στην οποία διεξήχθη αυτή η "πανευρωπαϊκή έρευνα εθισμού" ή ποιες χώρες συμμμετείχαν σε αυτήν. 

Στο παρελθόν να θυμίσουμε ότι με νόμο που ψηφίστηκε από το 2002 επί κυβέρνησης Κώστα Σημίτη, η χώρα μας απειλήθηκε με πρόστιμο από την ευρωπαϊκή ένωση, καθότι ο νόμος μερί "τυχερών παίγνιων" ανέφερε ότι όσοι έπαιζαν ψυχαγωγικά παιχνίδια κάθε είδους θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν 10.000 ευρώ πρόστιμο και 3 μήνες φυλάκιση μόνο και μόνο για την εγκατάστασή τους σε υπολογιστή. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε σχετικά links από blog, την αντιπροσωπεία Game Machines και Zougla.gr. Το οξύμωρο είναι ότι οι πληροφορίες αυτές που είχαν δημοσιευθεί στα sites Tanea.gr και Tovima.gr έχουν κατέβει! Δεν είναι οξύμωρο το ότι η κυβέρνηση εφάρμοσε έναν καταχρηστικό νόμο και ακολούθως οι αναφορές σε αυτών έχουν εξαφανιστεί ως δια μαγείας από μεγάλα και έγκυρα portals, αλλά βρίσκονται κυρίως σε blogs και ανεξάρτητα ενημερωτικά μέσα;

Υπάρχει εθισμός στο Internet και τα games;
Με μια μικρή αναζήτηση στη Wikipedia, οποιοσδήποτε μπορεί να ενημερωθεί ότι ο λεγόμενος "Εθισμός στο Internet" και ο "Εθισμός στα video games" είναι δύο ορολογίες που δεν έχουν αποδειχθεί επιστημονικά. Οι έρευνες μεταξύ των πανεπιστημίων και των ψυχιατρικών κλινικών αλληλοσυγκρούνται κι από την στιγμή που δεν υπάρχει ταύτιση είναι προφανές ότι όσες έρευνες τάσσονται υπέρ του οποιουδήποτε "εθισμού" ενδέχεται να έχουν κίνητρα που πηγάζουν από τις ίδιες τις κυβερνήσεις. Τι συμβαίνει όμως στην Ελλάδα;

Την 1η Νοεμβρίου 2013, σε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης έβγαλε τότε ως είδηση ότι "Το νοσοκομείο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού έχει 85 (μετέπειτα 90) έγκλειστους ανήλικους που υποτίθεται ότι πάσχουν από τον Εθισμό στο διαδίκτυο". Αξίζει να δείτε το παραπάνω link. Ήταν ένας μήνας πριν εμφανιστεί η συντάκτριά μας Χριστιάνα Θάνου στον Alpha και δύο μήνες από σήμερα. Σταθερά λοιπόν, ανά ένα μήνα, το θέμα προβάλλεται από κάποιον τηλεοπτικό σταθμό. Τον τρίτο μήνα αντί για τον Alpha επιλέχθηκε το MEGA. Γιατί νοσηλεύονται αυτά τα παιδιά στο Νοσοκομείο Παίδων; Πολύ απλά οποιοσδήποτε γονέας υπογράψει σχετικό έγγραφο μπορεί να νοσηλέψει το παιδί του σε ψυχιατρική κλινική. Όταν όμως το παιδί αυτό γίνει 18 και ενηλικιωθεί, τότε κανείς δεν μπορεί να τον κρατήσει κλεισμένο γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κανένας εθισμός στο διαδίκτυο και καμία νομοθεσία που να υποστηρίζει ότι απαιτείται ψυχιατρική παρακολούθηση.

[UPDATE: Καλέσαμε το νοσοκομείο Παίδων και μιλήσαμε με δύο ψυχιατρικά τμήματά του για να πάρουμε συνέντευξη από τα...90 παιδιά που νοσηλεύονται με την ασθένεια "Εθισμός στο διαδίκτυο"]

Στο ένα ψυχιατρικό τμήμα μας είπαν ότι δεν νοσηλεύονται 90 παιδιά με την συγκεκριμένη ασθένεια στο Παίδων και στο άλλο μας ενημέρωσαν ότι δεν μπορούν να μας απαντήσουν αλλά θα μας καλέσουν εκ νέου! Το απόσπασμα της τηλεφωνικής επικοινωνίας μόλις το ανεβάσαμε στο YouTube και επιτρέπουμε σε όλους εσάς να το κατεβάσετε και να το ανεβάσετε στα Youtube channel σας. Αντιλαμβάνεστε ότι κανείς δημοσιογράφος μεγάλου καναλιού δεν μπήκε στη διαδικασία να ψάξει για το αν όντως ισχύει το θέμα αυτό. Να κάνει ένα απλό τηλέφωνο. Είναι επιεικώς αστείο το ότι ο Alpha αποκάλεσε στο πρώτο του ρεπορτάζ τον Νοέμβριο την "ασθένεια" ως "Ιντερνετισμό", λέξη που δεν υφίσταται. Απ' την άλλη, η θετική πλευρά της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το ότι απέτρεψε 810 αυτοκτονίες από παιδιά που οι συμμαθητές τους τα απειλούσαν ή τα προσέβαλαν δημόσια μέσω του Facebook.

Ποιος είναι ο διευθυντής του νοσοκομείου Παίδων; Μα φυσικά ο κ. Χάρης Τομπούλογλου, το πρόσωπο των ημερών. Ο κ. Τομπούλογλου συνελλήφθη για τα αδικήματα της εκβίασης και παθητικής δωροδοκίας, καθώς εισέπραξε 25.000 ευρώ μίζα από εταιρεία. Το αποτέλεσμα;

. Ποιος δεν βγήκε έξω άλλωστε μανιασμένος να σφάξει δράκους; Ποιος δε τα έσπασε όλα στο σπίτι επειδή απέτυχε ένα craft; 

Σχετικά με τον εθισμό στα video games, σε συνέντευξή του, ο Τάσος Φλάμπουρας, general manager της Aventurine εταιρείας ανάπτυξης του MMORPG Darkfall, δήλωσε ότι "Δεν υπάρχει κανένας εθισμός με τα video games κι ότι όταν κάποιος είναι εθισμένος το πρόβλημα είναι καθαρά μέσα του και δεν έχει να κάνει με τα games".

Συμπερασματικά
Όπως είναι φανερό, η τηλεόραση επιτίθεται στα games και στο Internet αναφέροντας εικονικές έρευνες, χωρίς κανένας δημοσιογράφος να ασχοληθεί εκτενέστατα για το αν οι έρευνες αυτές ισχύουν. Αφήνοντας λοιπόν απ' έξω στοιχεία που δεν ευσταθούν, οι δημοσιογράφοι μεγάλων καναλιών ρίχνουν βολές κατά της τεχνολογίας με σκοπό να τρομοκρατήσουν τον κόσμο. Είναι γνωστό ότι τέτοια θέματα πουλάνε στη σημερινή τηλεόραση που έχει κατακεραυνωθεί από το Internet (κυρίως το Facebook και το YouTube), συνεπώς επιχειρούν με κάθε τρόπο να την κρατήσουν στο προσκήνιο. Γνωρίζουν δε ότι το Internet έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι σε άτομα έως και 60-65 ετών, με το ποσοστό στις μεγάλες ηλικίες να ανεβαίνει διαρκώς όσο οι γενιές μεγαλώνουν μαζί με την τεχνολογία. Σαφώς κάθε μεγάλο κανάλι θα προτιμούσε να προβάλει τον εθισμό στο Internet παρά τον αντίστοιχο εθισμό στην τηλεόραση.

Είναι θλιβερό να βλέπουμε ακόμα και ανθρώπους που θα έπρεπε να είναι υπόδειγμα για όλους μας, να ζουν στην εποχή του μεσαίωνα μέσα σε μια σπηλιά, μακριά από την πραγματικότητα. Όλος ο κόσμος έχει στραφεί στο online περιεχόμενο, είτε αυτό είναι μια υπηρεσία, είτε ένα παιχνίδι, είτε ακόμα και εκπομπές. Αυτό όπως φαίνεται κάποιους τους ενοχλεί, αφού βλέπουν τα νούμερα τηλεθέασης να πέφτουν μέρα με την μέρα περισσότερο. Το νεανικό κοινό (που τόσο πολύ θέλουν να έχουν τα κανάλια) έχει παρατήσει την τηλεόραση εδώ και καιρό αφού δεν υπάρχει κάτι αξιόλογο να παρακολουθήσουν, καθώς οι μόνοι που απέμειναν είναι άνθρωποι ηλικίας άνω των 50 χρονών. Είναι περισσότερο από ποτέ προφανές ότι η τηλεόραση έχει "πεθάνει" τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, ενώ κάποιοι δεν θέλουν να το χωνέψουν αλλά επιθυμούν να την αναστήσουν με κάθε τρόπο.

Τα συμπεράσματα δικά σας. Από την στιγμή που το παραπάνω θέμα "πουλάει" είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουμε να το βλέπουμε μπροστά μας πολλές φορές ακόμη. Η άμυνά μας είναι το οριστικό κλείσιμο της τηλεόρασης, το άνοιγμά της σε πολύ συγκεκριμένες εκπομπές και η διάδοση ειδήσεων όπως αυτή ή άλλων αντίστοιχων sites προκειμένου να ενημερωθούν όσοι δεν γνωρίζουν το αντικείμενο.

[UPDATE: 16/1/2014 - Δημόσια Τηλεόραση και ΣΚΑΪ] Μετά το ρεπορτάζ του MEGA, δύο ακόμη κανάλια συνέχισαν τον "αγώνα" τους κατά του Internet που αποτελεί μόνιμο αντίπαλό τους. Στις 7 Ιανουαρίου αναγνώστες του GameWorld στείλατε μήνυμα στην Facebook Page μας αναφέροντας ότι η Δημόσια Τηλεόραση έπαιξε το απόγευμα εκείνης της ημέρας ντοκιμαντέρ διάρκειας 40 λεπτών για τον "Εθισμό στο διαδίκτυο". Την τηλεοπτική αυτή εκπομπή δεν έχουμε καταφέρει να την βρούμε μέχρι στιγμής.

Μόλις χθες ο ΣΚΑΪ στο μεσημεριανό του μαγκαζίνο, ασχολήθηκε με το θέμα για μόλις τρία λεπτά. Κατά την διάρκεια του ρεπορτάζ, ο ταξίαρχος της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος μίλησε για άλλη μια φορά για την ασθένεια στο διαδίκτυο και ότι "Αυτή τη στιγμή που μιλάμε 90 παιδιά νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Παίδων με την ασθένεια εθισμός στο διαδίκτυο". Είναι προφανές ότι είτε στη Δίωξη όσο και τον ΣΚΑΪ ουδής έχει ενημερωθεί για το τηλεφωνικό ρεπορτάζ του GameWorld ότι

 (για την ακρίβεια ούτε ένα άτομο), είτε αμφότεροι το αγνοούν.

Από σήμερα το μεσημέρι έχουμε αποστείλει το βίντεο της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας στη δημοσιογράφο Εύα Αντωνοπούλου του ΣΚΑΪ η οποία δεν μας έχει δώσει κάποια απάντηση.

Στο ρεπορτάζ αναφέρθηκε ότι υπάρχει "Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο", η οποία ανακαλύψαμε ότι βρίσκεται στη διεύθυνση Hasiad.gr. Μάθαμε ακόμη ότι ο εθισμός πλήττει και τους στρατιωτικούς "σε ποσοστό 7%" σύμφωνα με τον κ. Μανώλη Σφακιανάκη. Το ερώτημα είναι τι διαφορά έχει από την μία πλευρά οι στρατιωτικοί εν ώρα 24ωρης υπηρεσίας να μπαίνουν στο Internet για να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους ανθρώπους ή να ενημερωθούν κι από την άλλη πλευρά να βλέπουν τηλεόραση στο δωμάτιό τους όπως γίνεται εδώ και δεκαετίες;

Η προώθηση των ανύπαρκτων και μη επιστημονική τεκμηριωμένων όρων "Ιντερνετισμός" και "Ασθένεια στο διαδίκτυο" καλά κρατεί. To μόνο βέβαιο είναι ότι οι ιδιοκτήτες καναλιών έχουν λάβει τις πρώτες μετρήσεις στα χέρια τους για τα ποσοστά του Internet έναντι της τηλεόρασης, ανακαλύπτοντας προφανώς ότι το διαδίκτυο έχει νικήσει τους τελευταίους μήνες κατά κράτος. Θα αναμένουμε την συνέχεια με ανυπομονησία...πιθανόν από την καρέκλα του υπολογιστή μας και όχι από τον καναπέ της τηλεόρασης.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +6 Akis 7 (Level 20) 03/01/2014 12:15
Ωχ ωχ ωχ αρχισανε τα οργανα.....
#2 +3 pronoobgr (Level 10) 03/01/2014 12:47
Δεν εχουν με τι να ασχοληθουν και πανε να βρουνε "δημοσιοτητα και τροφη" εκει που δεν γνωριζουν τι τους γινεται. Κλασσικες προπαγανδες και ψευτιες. Στην Ελλαδα ζουμε οποτε normal μου φαινεται εμενα..τι να πω πια...
#3 +5 grotenfrod (Level 21) 03/01/2014 13:11
Πολύ καλό το άρθρο σου Γιώργο, μαθήματα δημοσιογραφίας φτάσαμε να παραδίδουμε. Όσο βλέπω τον άθλιο τρόπο που καλύπτουν θέματα χωρίς να διασταυρώνουν πληροφορίες αναρωτιέμαι στο παρελθόν τι μπαρούφες έχουμε ακούσει στην τηλεόραση.
#4 +2 Commander George (Level 15) 03/01/2014 13:17
Τραγελαφικά πράγματα. Δεν ξέρω εάν πρέπει να γελάσω ή να κλάψω. Όπως και να έχει: epic fail!
#5 +1 Dr.Painkiller (Level 11) 03/01/2014 13:38
Faith In Humanity = Lost Again
Έλεος πια λυσάξανε
#6 +4 treloysis (Level 15) 03/01/2014 13:40
Κλείστε τις τηλεοράσεις και θα δείτε ευτυχία ;)
#7 +6 LordPrutsikas (Level 6) 03/01/2014 13:44
Ρε παιδιά μην σας κάνει εντύπωση, όταν ο κάθε λογής Σφακιανάκης που κατέβηκε από το κατσικοχώρι βγαίνει στην τηλεόραση επειδή ακριβώς την έχει ψωνίσει, μιλάει λες και απευθύνεται σε αμοιβάδες (iq=1). Αν είναι να απαγορεύσουμε τα games και να τα ανακηρύξουμε ναρκωτικό πλάι στην ηρωίνη κτλπ. πρέπει να κάνουμε το ίδιο με όλες εκείνες τις δραστηριότητες που μπορούν να έχουν κακή χρήση, δηλαδή ΟΛΕΣ τις ανθρώπινες δραστηριότητες, π.χ το φαγητό, τις εξόδους, την οδήγηση (πρώτη στα τροχαία η ελλάδα), το διάβασμα, το ποδήλατο, το σεξ κτλπ...Έλεος με τους ψευτοειδικούς που έχουν τυφλώσει τον κόσμο
#8 Commander George (Level 15) 03/01/2014 14:05
Quoting LordPrutsikas:
Ρε παιδιά μην σας κάνει εντύπωση, όταν ο κάθε λογής Σφακιανάκης που κατέβηκε από το κατσικοχώρι βγαίνει στην τηλεόραση επειδή ακριβώς την έχει ψωνίσει, μιλάει λες και απευθύνεται σε αμοιβάδες (iq=1). Αν είναι να απαγορεύσουμε τα games και να τα ανακηρύξουμε ναρκωτικό πλάι στην ηρωίνη κτλπ. πρέπει να κάνουμε το ίδιο με όλες εκείνες τις δραστηριότητες που μπορούν να έχουν κακή χρήση, δηλαδή ΟΛΕΣ τις ανθρώπινες δραστηριότητες, π.χ το φαγητό, τις εξόδους, την οδήγηση (πρώτη στα τροχαία η ελλάδα), το διάβασμα, το ποδήλατο, το σεξ κτλπ...Έλεος με τους ψευτοειδικούς που έχουν τυφλώσει τον κόσμο

Είπαμε, βλακείες αυτά που λένε, αλλά επειδή γνωρίζω τον κ. Σφακιανάκη δεν είναι έτσι όπως τον περιγράφεις. Είναι ένα σπουδαγμένο και πολύ ηθικό άτομο που κάνει πολύ καλά την δουλειά του.

Να σας παρακαλέσω να μην θίγετε άτομα χωρίς να τα ξέρετε.
#9 +3 cyclopes (Level 15) 03/01/2014 14:38
Ρε παιδιά υπάρχει άνθρωπος στην Ελλάδα (νοήμων) που βλέπει ειδήσεις ή εκπομπές στο MEGA? Εκτός τα παπουδια...
#10 +4 Turbilion (Level 6) 03/01/2014 14:41
Πολυ καλο αρθρο μπραβο!Δυστυχως για αλλη μια φορα το gaming στοχοποιειται στην Ελλαδα οπως ειχε γινει κ πιο παλια με τα αγαπημενα μας "ουφαδικα"...Σε αυτη την χωρα τιποτα δεν παει μπροστα αρα δεν μου κανει εντυπωση που θελουν κ αυτο τον τομεα να ακολουθησει τους υπολοιπους...
#11 +3 Zaratoth (Level 28) 03/01/2014 15:01
Ότι υπάρχει εθισμός υπάρχει. Μεγάλωσα σε μια γενιά που μέχρι και τέλη γυμνασίου δεν είχαν τα περισσότερα σπίτια ADSL, οπότε τα net cafe ήταν της μόδας. Είχα πολλούς γνωστούς που τραβούσαν σε νετ καφέ για ώρες παίζοντας το τότε της μόδας Lineage 2. Βέβαια πλέον της μόδας είναι LoL, DotA κλπ και όταν μιλάμε για πολλές ώρες, εννοούμε πολλές. Κάποιοι έκαναν και κοπάνα από σχολείο για να πάνε. Βοηθά και το γεγονός ότι πολλές φορές οι γονείς δεν ξέρουν που βρίσκονται τα παιδιά, οπότε αυτά είναι πιο ελεύθερα να κάνουν του κεφαλιού τους.

Στο κομμάτι του υποτιθέμενου διαγωνισμού, αυτό δεν είναι νέο. Αρκετά νετ καφέ (ειδικά επαρχίας) συνηθίζουν να κάνουν "δώρα" σε όσους παίζουν πολύ, συνήθως της μορφής "στις τόσες ώρες παιχνιδιού, μια ώρα δωρεάν" για να μαζέψουν πελατεία. Ή το πιο κλασικό "όποιος παίζει μετά τις 12 παίζει στη μισή τιμή", και να βλέπεις παιδιά σε μεταμεσονύχτιο λιώσιμο σε WoW κλπ.

Ένα ακόμα παράδειγμα εθισμού είναι το ίδιο το τόπικ του gameworld σχετικά με το πόσες συνεχόμενες ώρες έχετε αντέξει σε gaming. Για να αντέξεις τόσες ώρες (κυρίως 24ωρα και πάνω) δεν σημαίνει πως έχεις εθιστεί ως ένα βαθμό; Δεν φταίει το παιχνίδι γι'αυτό, αλλά το εκάστοτε άτομο. Άλλο παράδειγμα εθισμού είναι το πόσοι θα μπορούσαν 100% και χωρίς υπερβολές να αντέξουν ένα χρονικό διάστημα μακριά από υπολογιστή, ίντερνετ κλπ. Προσωπικά μπόρεσα μια βδομάδα στο χωριό, παρέα μόνο με βιβλία, μπάνια και φαΐ. Μετά τη μια βδομάδα, όμως, είχα αρχίσει να θέλω να ξανακάτσω σε υπολογιστή.

Για τον κ.Σφακιανάκη, θα συμφωνήσω 100% με την άποψη που είχε εκφράσει ο Ζοκ στο βίντεο για την Πάνια.

Το θέμα είναι ένα, εθισμός υπάρχει, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Δεν ευθύνονται τα παιχνίδια, αλλά τα εκάστοτε άτομα. Και, όσο καταφέρνει ένα άτομο να κάνει αυτό που γουστάρει, χωρίς να φτάσει σε όρια υπερβολής (δεν λέω για 3 ώρες την ημέρα μόνο σε υπολογιστή, αλλά μην είναι και μίνιμουμ 17 ώρες παίζοντας κάθε μέρα, να είναι οι πολλές ώρες η εξαίρεση, όχι ο κανόνας) θεωρώ πως είναι οκ τα πράγματα. Και επίσης το γεγονός ότι με αφορμή αυτά που γίνονται, αρχίζει το μαζικό κράξιμο της gaming κοινότητας προς τους υπολοίπους, την κάνει να πέφτει στο επίπεδό τους, κάτι που με στενοχωρεί. Όχι άλλο κάρβουνο, και από τις δυο πλευρές.
#12 +1 Papachris (Level 3) 03/01/2014 15:32
Καλά πάλι αρχίσανε τις μαλαγανιές ...
#13 +4 Eatos (Level 2) 03/01/2014 15:34
Quoting Commander George:
Quoting LordPrutsikas:
Ρε παιδιά μην σας κάνει εντύπωση, όταν ο κάθε λογής Σφακιανάκης που κατέβηκε από το κατσικοχώρι βγαίνει στην τηλεόραση επειδή ακριβώς την έχει ψωνίσει, μιλάει λες και απευθύνεται σε αμοιβάδες (iq=1). Αν είναι να απαγορεύσουμε τα games και να τα ανακηρύξουμε ναρκωτικό πλάι στην ηρωίνη κτλπ. πρέπει να κάνουμε το ίδιο με όλες εκείνες τις δραστηριότητες που μπορούν να έχουν κακή χρήση, δηλαδή ΟΛΕΣ τις ανθρώπινες δραστηριότητες, π.χ το φαγητό, τις εξόδους, την οδήγηση (πρώτη στα τροχαία η ελλάδα), το διάβασμα, το ποδήλατο, το σεξ κτλπ...Έλεος με τους ψευτοειδικούς που έχουν τυφλώσει τον κόσμο

Είπαμε, βλακείες αυτά που λένε, αλλά επειδή γνωρίζω τον κ. Σφακιανάκη δεν είναι έτσι όπως τον περιγράφεις. Είναι ένα σπουδαγμένο και πολύ ηθικό άτομο που κάνει πολύ καλά την δουλειά του.

Να σας παρακαλέσω να μην θίγετε άτομα χωρίς να τα ξέρετε.


Κρίνουμε με την εικόνα που δείχνει προς τα έξω και όχι με βάση την προσωπική του ζωή και το χαρακτήρα που διατηρεί στις διαπροσωπικές του σχέσεις. Και η εικόνα του για τους περισσότερους από εμάς (αυτούς δηλαδή που έχουν IQ πάνω από 1 όπως είπε και ο φίλος) και ιδιαίτερα για συγκεκριμένα groups (βλ. gamers, hackers κ.α.) είναι η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ που θα μπορούσε να έχει ένα μέλος της ΔΗΕ, πόσο μάλλον "ταξίαρχος". Μιας και είσαι γνωστός του, δώσ'του να καταλάβει πως με αυτά που κάνει και λέει, μην περιμένει τον παραμικρό σεβασμό από κανέναν! Το μόνο που αξίζει σε τέτοια άτομα είναι κράξιμο...
#14 +3 Glamorous (Level 27) 03/01/2014 15:39
Πολυ ωραια τα ειπες Γιωργο!
#15 +1 Commander George (Level 15) 03/01/2014 15:49
Quoting Eatos:
Κρίνουμε με την εικόνα που δείχνει προς τα έξω και όχι με βάση την προσωπική του ζωή και το χαρακτήρα που διατηρεί στις διαπροσωπικές του σχέσεις. Και η εικόνα του για τους περισσότερους από εμάς (αυτούς δηλαδή που έχουν IQ πάνω από 1 όπως είπε και ο φίλος) και ιδιαίτερα για συγκεκριμένα groups (βλ. gamers, hackers κ.α.) είναι η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ που θα μπορούσε να έχει ένα μέλος της ΔΗΕ, πόσο μάλλον "ταξίαρχος". Μιας και είσαι γνωστός του, δώσ'του να καταλάβει πως με αυτά που κάνει και λέει, μην περιμένει τον παραμικρό σεβασμό από κανέναν! Το μόνο που αξίζει σε τέτοια άτομα είναι κράξιμο...

Τον όποιο σεβασμό έχει κερδίσει, δεν τον έχει κερδίσει ούτε από τα λόγια του αλλά ούτε και από την προσωπικότητα που "δείχνει" προς τα έξω. Τον έχει κερδίσει από τα έργα του, και (θέλω να πιστεύω ότι) δεν υπάρχει ούτε ένας από εμάς που να αψηφά το σπουδαίο έργο της ΔΗΕ. Όσον αφορά το τί έχει πει σχετικά με το gaming και τον εθισμό στο διαδίκτυο, κι εγώ μαζί σας είμαι παιδιά, αλλά δεν γίνεται να υπονομεύουμε έτσι ένα άτομο που μονίμως μας εκπλήσσει θετικά με τις πράξεις του και τις πράξεις της ΔΗΕ υπό την καθοδήγησή του.
#16 +4 Jimys (Level 8) 03/01/2014 16:04
Καλη χρονια και ευτυχισμενο το 1986!!!
Παντως, οτι και να λενε, δεν υπαρχει κανενας που θα τρομαξει και θα αρχισει να βλεπει tv αντι να μπαινει στο internet ή να παιζει games. Και οσοι γονεις τρομαζουνε, δεν μπορουν απλα να απαγορεψουν στα παιδια τους να παιζουν (εκτος αν εχουν παρα πολλα λεφτα και απειλουν οτι θα τους αποκληρωσουν, οποτε ας κανουνε τα παιδια λιγο υπομονη μερικα χρονακια και μετα ας σπαταλησουν τα λεφτα σε ΟΛΑ τα games που εχουν βγει ποτε στην αγορα ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!! συγγνωμη φταει ο εθισμος μου και τα γραφω αυτα). Οποτε οτι και να λενε, καλυτερα να τους εχουμε γραμμενους στα καλαμπαλικια μας, και να μην τους παρακολουθουμε γτ τους δινουμε και views, τους τρομπαδες!
#17 +5 Alexander1926 (Level 7) 03/01/2014 16:43
Η τηλεόραση πλέον είναι για καμιά καλή ταινία και για να συνδέεις κονσόλες/PC!
#18 +2 stknightmare (Level 1) 03/01/2014 17:26
Eleos me tis xazomares tous peri e8ismou, kleiste thn thleorash kai mpeite World of Warcraft!!!
#19 +2 EzioADF-Priestjohn (Level 10) 03/01/2014 17:35
Εντάξει η υπερβολή της υπερβολής, αλλά όπως σε όλα τα πράγματα στο video gaming καλό είναι να υπάρχει μέτρο, όχι τόσο για θέμα εθίσμου αλλά περισσότερο για θέμα υγείας γιατί αμα είσαι απο το πρωί μέχρι το βράδι μπροστά απο ένα pc καποιά στιγμή θα σε δημιουργήσει πρόβλημα.
#20 +3 Epsilon9 (Level 6) 03/01/2014 17:57
Πολλα μπραβο στο Μανο για την πρωτοβουλια του..οσο για τα τηλεοπτικα ρεπορταζ ντρεπομαι πραγματικα
#21 +6 Blood King (Level 25) 03/01/2014 18:17
Φοβερό το άρθρο σου George, πάλιωσε πλέον το παραμύθι του εθισμού στα video games, αρκετά πλέον με τα αρτηριοσκληρωτι κά μυαλά που δεν μπορούν να εκτιμήσουν την αγαπημένη μας μορφή τέχνης 8)
#22 +4 Berserker Predator (Level 8) 03/01/2014 19:21
σφακιανακη εγω παιζω οταν ειμαι και στην τουαλετα....ποσ ο εθισμενος ειμαι? :P
#23 +4 aekfc21 (Level 9) 03/01/2014 19:55
Άκρως κατατοπιστικό και επίκαιρο άρθρο. Άντε γιατί πολύ κράτησε αυτή η "καραμέλα" με τους κινδύνους του gaming.
#24 +3 Placebo Effect (Level 15) 03/01/2014 20:34
Οτι υπαρχει εθισμος σιγουρα αλλα δεν ειναι κατι που πρεπει να μας προβληματιζει. Εφοσον προλαβαινουμε ολες τις υπολοιπες δραστηριοτητες τοτε ειμαστε οκ. Εξαλλου οταν εχεις παιξει δεκαδες χιλιαδες ωρες και πανω απο 30 χρονια συνεχομενα τοτε εχουμε ανεβει σε αλλο level. :lol:
#25 +9 Jaded (Level 14) 03/01/2014 21:39
Δεν υπάρχει καμία "ασθένεια εθισμού" παρά μόνο τα ναρκωτικά, το τσιγάρο που έχει νικοτίνη και όλα τα συναφή.Οτιδήποτ ε άλλο όπως Internet,games, TV,food,cineman ia κλπ κλπ είναι θεωρίες συνωμοσίας που μόνο ένας χαζός θα μπορούσε να της πιστέψει.Η ακόμα καλύτερα όλοι οι άσχετοι με το αντικείμενο παππούδες και γιαγάδες που παρακολουθούν ακόμα τηλεόραση.

Διάβασα όλο το άρθρο και πολύ χαίρομαι που καθίσατε και μπήκατε στον κόπο να αναλύσετε το θέμα σε βάθος.Ο Σφακιανάκης με τον τρόπο που μιλάει μοιάζει λες και απευθύνεται σε μια άλλη Ελλάδα, αυτή που προηγήθηκε της μεταπολίτευσης. Μα ήταν ποτέ δυνατόν πάνω από μιαμιση ώρα ασχολίας με games και να θεωρείται ψυχασθένεια όπως διέδιδε πριν ένα μήνα? Η να υπάρχουν 90 παιδιά στο Παίδων με "ασθένεια στο διαδίκτυο"?Αν ήθελε να τον σεβόμαστε για τα πτυχία του όπως λέτε πιο πάνω τότε θα έπρεπε να μιλάει για τους κινδύνους του internet όπως hackers,αυτούς που κλέβουν φωτογραφίες και φτιάχνουν ψεύτικα fb profiles,τέτοια πράγματα.Κι όχι να βαφτίζει τη μισή χώρα ψυχασθενή επειδή έκλεισε πάνω από 90 λεπτά σε έναν υπολογιστή.

Αλλά όπως λέει κι ο περισσότερος κόσμος,τι μπορεί να περιμένει κανείς από τα συγκεκριμένα κανάλια?Σωστότα τος ο Γιώργος στο άρθρο του!
#26 +4 Eden Demise (Level 6) 04/01/2014 02:03
ΣΠΑΣΤΕ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ.... 1)Μιλανε για εθισμο στο διαδικτυο;;; ειναι τραγικο! ειναι πλεον η προεκταση της καθημερινοτητας μας ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΠΛΑ ΕΝΩΝΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΛΕΟΝ!!

2)Μιλανε για εθισμο στα games; ναι υπαρχει εθισμος(οπως υπαρχουν ανθρωποι που εχουν εθισμο στο σουντοκου και στο σταυρολεξο-αν τα λυνουν σε χαρτι η σε πι-σι ειναι το θεμα;;;;ΦΕΕΕΕΕΕ ΕΙΛ!) ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΑ ΝΤΡΟΓΚΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ!.......ΜΙ ΛΑΝΕ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΕΘΙΣΜΟ ΣΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΒΑΖΕΙ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ;γελα νε και οι πετρες με τετοιου ειδους προπαγανδες πλεον!
#27 +2 VladK (Level 5) 04/01/2014 03:38
Quoting Jaded:
Δεν υπάρχει καμία "ασθένεια εθισμού" παρά μόνο τα ναρκωτικά, το τσιγάρο που έχει νικοτίνη και όλα τα συναφή.Οτιδήποτε άλλο όπως Internet,games,TV,food,cinemania κλπ κλπ είναι θεωρίες συνωμοσίας που μόνο ένας χαζός θα μπορούσε να της πιστέψει.Η ακόμα καλύτερα όλοι οι άσχετοι με το αντικείμενο παππούδες και γιαγάδες που παρακολουθούν ακόμα τηλεόραση.

Διάβασα όλο το άρθρο και πολύ χαίρομαι που καθίσατε και μπήκατε στον κόπο να αναλύσετε το θέμα σε βάθος.Ο Σφακιανάκης με τον τρόπο που μιλάει μοιάζει λες και απευθύνεται σε μια άλλη Ελλάδα, αυτή που προηγήθηκε της μεταπολίτευσης.Μα ήταν ποτέ δυνατόν πάνω από μιαμιση ώρα ασχολίας με games και να θεωρείται ψυχασθένεια όπως διέδιδε πριν ένα μήνα? Η να υπάρχουν 90 παιδιά στο Παίδων με "ασθένεια στο διαδίκτυο"?Αν ήθελε να τον σεβόμαστε για τα πτυχία του όπως λέτε πιο πάνω τότε θα έπρεπε να μιλάει για τους κινδύνους του internet όπως hackers,αυτούς που κλέβουν φωτογραφίες και φτιάχνουν ψεύτικα fb profiles,τέτοια πράγματα.Κι όχι να βαφτίζει τη μισή χώρα ψυχασθενή επειδή έκλεισε πάνω από 90 λεπτά σε έναν υπολογιστή.

Αλλά όπως λέει κι ο περισσότερος κόσμος,τι μπορεί να περιμένει κανείς από τα συγκεκριμένα κανάλια?Σωστότατος ο Γιώργος στο άρθρο του!

Best comment μακράν.
Ο καθένας έχει μια αγάπη που κάποιοι την βαφτίζουν εθισμός.
Αλλοι είναι εθισμένοι με την ομάδα τους και πάνε συνέχεια γήπεδο.
Αλλοι με το αλκοόλ και κατεβάζουν μπουκάλια.
Αλλοι με το ψαρεμα και δεν κοιμουνται αν δεν πιασουν το μεγαλυτερο ψαρι σε ολο το χωριο
...και παει λεγοντας.

Το γιατι κανείς δεν ασχολείται με όλους τους εθισμούς αλλά κάθε τρεις και λίγο βγαίνει ο Σφακιανάκης και παίζει την ίδια κασέτα είναι προφανές.Τo internet εχει σκοτωσει την τηλεοραση.Εγω μονο για το PS3 την εχω.
Ωραιο και επικαιρο αρθρο.Το εκτυπωνω και παω να το δειξω σε κατι "γενιες πισω" που με τριγυριζουν.
#28 +3 Devilhunter_PS (Level 19) 04/01/2014 18:29
Εγώ απ την άλλη δεν ξέρω ποία θέση να πάρω ? Αυτών που αποκαλούν όσους λιώνουν στα internet cafe για 24ώρα εθισμένους η εκείνων που χαρακτηρίζουν τα άτομα της άλλης άποψης ανίδεους καράβλαχους ?

Αν βρίσκεις λογικό το να συγκρίνεις το gaming και το internet με τα βαριά ναρκωτικά τότε είσαι γελοίος. Εντάξει, στη θεωρία οτιδήποτε προκαλεί απόλαυση μπορεί να φέρει έθισμό. Αλλά δεν μπορείς να βάλεις το gaming στην ίδια κατηγορία με την ηρωίνη όπως δεν μπορείς να βάλεις το φαγητό στην ίδια κατηγορία.

Αλλά για να λέμε και του στραβού το δίκιο, δεν μπορείς να πεις οτι οι εσώκλειστοι των internet cafe είναι 100% ΟΚ. Δεν νομίζω να έχουν σύνδρομο στέρησης και πχ να βλέπουν παραισθήσεις η να τρέμουν αν δεν παίξουν παιχνίδια, άλλα αν κλείνεις 48 (και λιγότερο να πεις πάλι υπερβολικό είναι) ζώντας με monster και πατατάκια, χωρίς ύπνο και με καμιά πάνα στις χειρότερες περιπτώσεις, τότε έχεις χάσει κάπως τον έλενχο.
#29 +2 Jimys (Level 8) 04/01/2014 23:05
Quoting Devilhunter_PS:
Εγώ απ την άλλη δεν ξέρω ποία θέση να πάρω ? Αυτών που αποκαλούν όσους λιώνουν στα internet cafe για 24ώρα εθισμένους η εκείνων που χαρακτηρίζουν τα άτομα της άλλης άποψης ανίδεους καράβλαχους ?

Αν βρίσκεις λογικό το να συγκρίνεις το gaming και το internet με τα βαριά ναρκωτικά τότε είσαι γελοίος. Εντάξει, στη θεωρία οτιδήποτε προκαλεί απόλαυση μπορεί να φέρει έθισμό. Αλλά δεν μπορείς να βάλεις το gaming στην ίδια κατηγορία με την ηρωίνη όπως δεν μπορείς να βάλεις το φαγητό στην ίδια κατηγορία.

Αλλά για να λέμε και του στραβού το δίκιο, δεν μπορείς να πεις οτι οι εσώκλειστοι των internet cafe είναι 100% ΟΚ. Δεν νομίζω να έχουν σύνδρομο στέρησης και πχ να βλέπουν παραισθήσεις η να τρέμουν αν δεν παίξουν παιχνίδια, άλλα αν κλείνεις 48 (και λιγότερο να πεις πάλι υπερβολικό είναι) ζώντας με monster και πατατάκια, χωρίς ύπνο και με καμιά πάνα στις χειρότερες περιπτώσεις, τότε έχεις χάσει κάπως τον έλενχο.


εσωκλειστοι;;; monster(s*);;; πατατακια;;; ΠΑΝΕΣ;;;;
Αν μη τι αλλο, εχεις απολυτο δικιο οτι τυποι σαν αυτους εχουν καποια προβληματα γενικα, αλλα ειναι πιο ευκολο να βρεις τον χρυσο στο τελος του ουρανιου τοξου παρα δαυτους! Το πιο ακραιο που θα δεις ισως καποια στιγμη, αν εισαι τυχερος, ειναι αν πας σε ενα internet cafe και να δεις καποιον να τον εχει παρει ο υπνος (που ειναι κακο για την υγεια μονο και μονο αν σκεφτεις τη σταση που παιρνει το σωμα οταν κοιμασαι στο τραπεζι). Και οσον αφορα τις πανες, εχω ακουσει οτι φορανε στα μεγαλα πρωταθληματα ποκερ στα καζινο ( τα κανονικα, οχι τα ιντερνετικα) τα οποια κρατουν ακομη και μερες, αλλα ακομη και αυτο δεν ειναι κατι παραπανω απο μια ανεπιβεβαιωτη φημη!

Επιπλεον, τα προβληματα που ανεφερες πιο πανω ανηκουν σε αυτους τους τυπαδες, ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ με το οποιο καταπιανονται! Ειναι ατομα τα οποια δεν εχουν αντιληψη της υπερβολης και δεν εχουν την ικανοτητα να τοποθετουν ορια σε οτι ασχολουνται. Αλλοι το παθαινουν με το ιντερνετ, αλλοι με το gaming, αλλοι με τη σοκολατα, το αλκοολ, τη συλλογη αυτοκινητων, γραμματοσημων και αλλων πραγματων που συλλεγονται, ενασχοληση με αληθινα οπλα με σφαιρες, τα φαρμακα, το φαγητο και αλλα πραγματα οπως..... το σεξ! Ω ναι, ο εθισμος στο σεξ (sex addicts οι εθισμενοι) εχει επιβεβαιωθει επισημως απο την ιατρικη ως ασθενεια! Παρολα αυτα, δεν εχω δει κανενα να ιδρωνει το αυτακι του σχετικα με την ποσοτητα σεξ που κανουν οι ανθρωποι, αλλα για τον εθισμο στο gaming καποιοι πανικοβαλλονται , παρολου που τιποτα δεν εχει επιβαιβεωθει και δεν ειναι τιποτα παρα μοναχα εικασιες.

Αυτο που λοιπον θελω να πω και για καποιο λογω το παω γυρω - γυρω, ειναι πως μονο οι ανθωποι ειναι επικινδυνοι. Αμα ειναι απαγορευουμε οοοοοοοοοοολες τις ανθρωπινες δραστηριοτητες, επειδη καποιος, καπου, καποτε μπορει να πεθανει, τρελαθει, να σκοτωσει κλπ. Χειροτερο και απο Μεσαιωνα μιλαμε! Το προβλημα ,λοιπον, βρισκεται στον ανθρωπινο εγκεφαλο, οχι στα αντικειμενα! Ειδικα τα οπλα ειναι τα πιο αθωα απο ολα μωρε, τουλαχιστον αν κρινω την ευκολια με την οποια μοιραζονται στην AMERICA ( fuck yeah!!!)
#30 -1 Last Veteran (Level 1) 05/01/2014 10:59
Quoting Commander George:

Είπαμε, βλακείες αυτά που λένε, αλλά επειδή γνωρίζω τον κ. Σφακιανάκη δεν είναι έτσι όπως τον περιγράφεις. Είναι ένα σπουδαγμένο και πολύ ηθικό άτομο που κάνει πολύ καλά την δουλειά του.

Να σας παρακαλέσω να μην θίγετε άτομα χωρίς να τα ξέρετε.


Όντως δείχνει εξαιρετικά σπουδαγμένος (για αυστραλοπίθηκος ) και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι αυτός ο τόσο σπουδαγμένος πίστεψε ότι μία κοπελίτσα (για την ακρίβεια ένας οποιοσδήποτε ανθρωπος) μπορεί να διαθέσει τις 400 ώρες από τις 700 περίπου του μήνα, για gaming...
Κάτι τέτοιους "σπουδαγμένους" που "κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους" ψήφιζε ο ελληνικός λαός για χρόνια και είδαμε την κατάντια μας...
Να με συμπαθάς αγαπητέ για το ύφος του μνματός μου αλλά δεν σε υποχρέωσε και κανείς να τον υπερασπιστείς.. .
#31 +1 fantasyknight (Level 14) 05/01/2014 11:50
Συγνωμη που το λεω αλλα τσαμπα ασχολουμαστε.

Η Ελληνικη τηλεοραση ειναι ακριβως ιδια η Ελληνικη κοινωνια. Εχει στερεωθει καλα πανω σε κατηνες, γυναικες, γερους γενικοτερα παλαιων αρχων ανθρωπους που θεωρουν (και δεν χρειαζετε το ΜΠΡΑΦ για να το καταλαβεις) οτι μεχρι τα 10 ο ανθρωπος πρεπει να εχει ζησει games, φιγουρες, ανιμε, σινεμα, αλλη μουσικη περα απο την κλαψιαρικη ελληνικη, αλλες ασχολιες περα απο ποδοσφαιρο κλπ και στην συνεχεια να βρει οσο πιο πολλους συντροφους μπορει μεχρι να παντρευτει κλπ παντα πιστος σε πατριδα,θρησκει α, οικογενεια (που αναθεμα και αν μπορει να ορισει ουσιαστικα κανεις)

Μεσα σε αυτο το κλιμα ειναι πρακτικα αδυνατον να συνενοηθεις με ανθρωπους οσο εξυπνοι και να ειναι (οπως ο Σφακιανακης ας πουμε) εξηγωντας τους οτι ολα αυτα ειναι χομπι και στοχοι (για αυτους που θελουν να ασχοληθουν με το gaming κλπ) που απευθυνονται σε ολες τις ηλικιες. Γι αυτο ειμαστε εδω που ειμαστε δεν μαθαινουμε απο τον υπολοιπο δυτικο κοσμο στον οποιο λες οτι παιζεις παιχνιδια και οι γονεις μπορουν μεχρι και μαζι σου να παιξουν κοιταμε να φτιαξουμε μια ελληνικη κοινωνια ''λαμπρη'' οπου gamers και οσοι εχουν και αλλα χομπι ή ονειρα πρεπει να θεωρουνται εθισμενοι, ανθελληνες, αντικοινωνικοι, nerds κλπ

Και οσο για τον Ελληνα gamer του σημερα το 80% δεν εχει αγγιξει αλλο game περα απο PRO, FIFA, manager, LOL και ειναι κριμα αυτοι οι τυποι/τυπισσες να περνουν PS4 και XBOXone μονο και μονο γι αυτο.
#32 +1 Wisleman (Level 3) 05/01/2014 12:22
Απλο βγητε στον δρομο καντε ενα ρεπορταζ στην θεσσαλονικη, Αθηνα και οπουδηποτε αλλου και ρωτηστε αν η το internet μπορει καλλιστα να αντικαταστησει την TV ως media.
#33 +1 Wisleman (Level 3) 05/01/2014 12:29
Quoting treloysis:
Κλείστε τις τηλεοράσεις και θα δείτε ευτυχία ;)

Ετσι κι αλλιως τις ανοιγουμε μονο για να δουμε κανα cartoon, ταινιες και το κυριοτερο να παιξουμε με τις κονσολες μας :3
#34 +1 GamerPs3maniac (Level 16) 06/01/2014 13:08
Για αυτό πάω σκυφτά-σκυφτά, κρύβομαι πίσω από αυτοκίνητα, είμαι εξαρτημένος με τη σειρά MGS και νομίζω πως είμαι ένας χονδρός Snake.
#35 +1 djgiogr (Level 14) 07/01/2014 21:02
Χειρότερα είναι να βλέπεις τις αηδίες που βάζουν στην τηλεόραση, παρά να παίζεις video games! :P
#36 +1 Dragonborn (Level 15) 08/01/2014 20:16
#37 +1 NoGood! (Level 24) 09/01/2014 19:50
Τα μέσα μαζικής εξαπάτησης όταν δεν έχουν με τι να ασχοληθούν,αφιε ρώνονται στο κάθε τι άσχετο που δεν γνωρίζουν και βάζουν ταμπέλες!
#38 +1 AkumaSekai (Level 7) 13/01/2014 17:40
Ο καθενας κανει οτι θελει και περναει την ωρα του οπως γουσταρει. Κανει και το μεγκα ρεπορταζ, ε ρε mouσκαtube που σας χρειαζεται.
Και τωρα σοβαρα, ας πουμε οτι καποιος πιστευει κατα γραμμα ολα αυτα, πως γινεται να θεωρουνται τα games κατι το "κακο" απο το τμημα διωξης ηλεκτρονικου εγκληματος αλλα ταυτοχρονα υπαρχει πληθωρα διαφημισεων με παιχνιδια στα καναλια (τανκς, 123 κτλ). Αφου ειναι κακο μην παιζετε τις διαφημισεις, αλλα ξεχασα εκει περνουν ευρα :P ... Αχ και να ταν το playstasion ή τιποτα παρομοιο ελληνικο προιον, αραγε θα ειχαν ιδιες αποψεις ή οχι; :P
#39 +1 tzoymtzoym (Level 11) 15/01/2014 13:15
Ζώντας στη χώρα με το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό αναλφαβητισμό στην ζώνη του ευρώ που ο μέσος πολίτης νομίζει ότι το internet είναι το facebook και δε κάνει online αγορές γιατί φοβάται ότι τον κατασκοπεύουν και θα πέσει θύμα κλοπής εν έτη 2014 δε μου κάνει εντύπωση αυτή η λογική των mainstream media.
#40 +1 Sotiris (Level 29) 16/01/2014 22:34
Θα μας τρελάνουν αυτά τα κανάλια!!! Βγάλτε το βύσμα από την TV και ανοίξτε την TV μόνο για gaming ταινίες ή μουσική!
#41 johnnoukos13 (Level 7) 16/01/2014 23:00
Πραγματικά ίσως κάποια στιγμή θα πρέπει να είμαστε και εμείς σωστοί. Κανένα κανάλι δεν έκανε επίθεση συγκεκριμένα, η τάση που έχουν αυτή την περίοδο είναι να πολεμάνε τις "εξαρτήσεις". Έχουν αρχίσει εδώ και χρόνια το θέμα και τώρα απλά το έπιασαν ξανά 2-3 για να γεμίσουν ώρες και επειδή αν δεν κάνω λάθος παίζει και μία σχετική ενέργεια του υπουργείου (επιδοτούμενη καμπάνια).

Τα κανάλια ξέρουν που βαράνε, βαράνε εκεί που δεν έχουνε όφελος διαφημιστικό. Η αγορά του gaming είναι μία από αυτές, οπότε δεν διστάζει κανείς να πετάξει και την πατάτα του. Το ζήτημα για μένα είναι απλό: αγνοούμε κάθε καραγκιόζη και δεν προσπαθούμε να του απαντήσουμε, καταφέρνοντας να γίνουμε μεγαλύτεροι καραγκιόζηδες. Και δυστυχως το gameworld εχει δωσει τελευταια τεραστια διασταση στο θεμα...
#42 skourta (Level 2) 17/01/2014 10:28
Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρηση ς και Αποβλάκωσης των πλέον ζόμπι τηλεθεατών
#43 GeorgeEvo (Level 11) 20/01/2014 15:52
πωπωπω δηλαδη τι ψεμα ειναι αυτο το τοσο το κανουνε τοσοοο τι να πει κανεις
#44 Adam_Pap (Level 18) 20/01/2014 18:26
Σε λιγο τα video games θα τα βγαλουν κ εκτος νομου! :-| Βεβαια ενα νομισμα εχει 2 οψεις αλλα 3 πλευρες!Οταν ακους τα καναλια να λενε οτι το ιντερνετ δεν κανει καλο σημαινει οτι κατι τους χαλαει στο ιντερνετ!Ισως επειδη το ιντερνετ βγαζει στη φορα ολα αυτα που δεν θελουν να ξερεις!Για τα video games θα μπορουσαν να πουν για το περιστατικο που ειχε γινει πριν χρονια (στο εξωτερικο) που ενα παλικαρι βρεθηκε νεκρο στο δωματιο του επειδη ηταν καμμενος με το linage αν θυμαμαι καλα...αλλα ως εκει!Βεβαια ειχα διαβασει σε μια εφημεριδα πριν αρκετο καιρο οτι στην ιαπωνια ή στην κινα (δεν θυμαμαι ακριβως) ειχανε κλινικη απεξαρτησης διαδικτυου!Δλδ ακυρο με τη χωρα μας!!Βεβαια οσοι ζησανε τις εποχες με τα internet cafe (τοτε που ηταν στις δοξες τους) θα θυμουνται τα ακυρα που ριχνανε στα ανηλικα που ηθελαν να μπουνε στα συγκεκριμενα μαγαζια (οσα μαγαζια ηταν σωστα κ το κανανε αυτο)!!!Για τα ανηλικα που εχουν προσβασει στο ιντερνετ κατ'οικον, ευθυνη εχουν μονο οι γονεις!Στην Ελλαδα εθισμος θα ελεγα οτι υπαρχει με το ιντερνετ σε ενα μικρο ποσοστο....το οποιο δεν ειναι ανησυχητικο!Για τα video games δεν πιστευω οτι υπαρχει εθισμος.....εχα σα 5 ολοκληρα λεπτα για να σχολιασω.....πα ω να παιξω!!!! :P :P :P
#45 TerminaTorr (Level 6) 02/06/2016 18:26
Ποιο είναι το πρόβλημα τους με τα Videogames και γενικά το διαδίκτυο!? Αμα δεν το θέλουν να μην ασχολούνται με αυτό....και να πληρώνουν τον καθένα για να διαφημιστούν σε αυτό!
Σε λίγο θα αρχίσουν να σκοτώνουν κοσμάκη και θα κατηγορούν τους gamers!
Ο εθισμός που λένε (στις περισσότερες φορές) είναι απλά μια ενασχόληση κυρίως των εφήβων επειδή 1ο τους αρέσει και 2ο είναι καταπιεσμένη από τους γονείς τους οι οποίοι δεν είναι καθόλου δημοκρατικοί απέναντι τους και θέλουν να περνάει πάντα το δικός τους!!!
Αμα θέλουν να απαγορεύσουν κάτι από τους νέους για να τους κάνουν καλό, ας μην τους επιτρέπουν την αγορά αλκοολούχων ποτών και να τους απαγορεύσουν επίσης την αγορά τσιγάρων!
Σίγουρα ένα μεγάλο μέρος από αυτά τα άτομα που δουλεύουν στην δίωξη και στα τηλεοπτικά κανάλια για να ''ξεπεράσουν'' το αγχος τους από την δουλειά ή από τις οικογενειακες υποχρεώσεις νομίζουν ότι τα ξεπερνάνε με τέτοια αγαθά τα οποία απλά τους καταστρέφουν!!
#46 TerminaTorr (Level 6) 02/06/2016 18:47
Τι πρόβλημα έχει ο κόσμος με τα videogames και γενικότερα το διαδίκτυο!?
Όπως κάποιος έχει ως χόμπι το ποδόσφαιρο έτσι και κάποιος άλλος έχει τα videogames, τα οποία είναι πιο ασφαλή από καθε αλλο χομπι/σπορτ!
Σε λίγο θα αρχίσουν να σκοτώνουν κοσμάκη και θα κατηγορούν εμάς τους gamers!
Επειδη εκεινη (οι ανθρωποι της τηλεόρασης) χάνουν έδαφος νομίζουν οτι μπορούν να εξαλείψουν το διαδίκτυο με ψέματα!
Τα παιδιά αλλα και οι μεγαλοι ασχολούνται με τα videogames στον ελεύθερο τους χρόνο κυρίως επειδή πιεζονται. Οι μεγάλοι απο τις δουλείες τους και οι πιο μικροί από τα σχολεία και τους γονείς τους. Αμα οι γονεις θελουν να βοηθησουν τα παιδια τους με αυτο, να τα παρουν και να τα πανε να κανουν κατι ολοι μαζί, όχι να τους κράζουν. Οι γονεις ειναι τυραννικοί απέναντι στα παιδια τους, επειδη θελουν να γινετε παντα το δικος τους!
Οτι και να κάνουν πάντως το gaming θα συνεχιζει να αναπτύσσεται και να εξαπλώνεται διαρκώς!
Notification