Ειδήσεις Site News Ο Μάνος Γρυπάρης στο HellasManager

Ο Μάνος Γρυπάρης στο HellasManager

Friday, 23 May 2008  | in Site News | Γράφτηκε από τον Users  
Users

Users  

Users: Κάθε Κυριακή 18:00-19:00 στο Channel 9 (Live απ' το Gameworld.gr) και σε επανάληψη Δευτέρα στις 14:00 στο Youtube.com/Gameworldgr .
Hot
https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/ac/31/21/51fd4e073a5c230f82bf528d466f6b2c_Generic.jpg
 

Ο Μάνος Γρυπάρης στο HellasManager

Πρώτη συνέντευξη για τα manager games.

Ο Μάνος Γρυπάρης παραχώρησε συνέντευξη στο Hellasmanager.org, σχετικά με τα manager games αλλά και τα games γενικότερα.

Το HellasManager ήταν το site της ελληνικής ομάδας έρευνας του Fifa Manager. Ωστόσο, επειδή το Fifa Manager έχει σταματήσει την κυκλοφορία του, σας παραθέτουμε το κείμενο της συνέντευξης σε αυτό το άρθρο (23/5/2008).

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:
Όπως ξέρετε οι παλιότεροι, στην ιστοσελίδα HellasManager.org μας αρέσει να πρωτοτυπούμε. Αυτή τη φορά αντιστρέψαμε τους όρους και ανακρίνουμε τον δημοσιογράφο. Απολαύστε την συνέντευξη του Μάνου τον οποίο εγώ προσωπικά θεωρώ ως τον πιο αυστηρό μεν αλλά πιο τίμιο reviewer, τουλάχιστον από το 2006 και μετά σε ότι αφορά το Fifa Manager. Ο Μάνος Γρυπάρης είναι συντάκτης του περιοδικού Games, αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας www.gameworld.gr, προπονητής σε ακαδημίες ποδοσφαίρου, εμπνευστής της θρυλικής εκπομπής για manager games “Στον Πάγκο” αλλά πάνω από όλα είναι φανατικός "μανατζεράς". Για να επικοινωνήσετε μαζί του προσωπικά μπορείτε να στείλετε e-mail στην διεύθυνση manos@gameworld.gr. Επειδή κυκλοφορούν "φήμες" ότι είναι γρουσούζης σε ότι αφορά τους συνεντευξιαζόμενους, εύχομαι μιας και αντιστρέψαμε τους όρους να του μεταδώσουμε λίγη από την δική μας καλότυχη αύρα.

HellasManager.org: Από πότε παίζεις manager games; Ποιο ήταν το πρώτο manager game που έπαιξες;
Μάνος Γρυπάρης:
Ασχολούμαι με manager games από τότε που έκατσα πρώτη φορά σε οθόνη υπολογιστή, δηλαδή από το 1988 όταν (τότε 5μιση χρονών βρέφος) είχα Amstrad 6128. Τότε υπήρχε το πρώτο Football Manager το οποίο δεν είχε καμία σχέση με όσα ξέρουμε σήμερα. Καθαρό κείμενο και κουκίδες για γραφικά. Συνέχισα με το The Manager στην Amiga με το οποίο ξόδεψα κάποιες ώρες παραπάνω. Αλλά η βασική χρονιά με την οποία πρωτοέπιασα ας πούμε ένα manager game ήταν το 1995 με το Championship Manager. Τότε πρωτοασχολήθηκα δηλαδή σοβαρά και ξεκίνησαν τα 12ωρα μπροστά στην Amiga 500 (με δισκέτες παρακαλώ). Και να κολλάει το save στην 3η δισκέτα και να τραβάμε τα μαλλιά μας. Αξέχαστες εποχές.

HM: Πότε και πως ξεκίνησες να κάνεις reviews σε manager games;
ΜΓ:
Το 2003 ξεκίνησα να αρθρογραφώ στο Contra.gr στην στήλη Championship Manager (λίγο καιρό πριν γίνει FM). Ουσιαστικά επικεντρωνόμουν περισσότερο στην ανάλυση και λιγότερο στα reviews. Αργότερα, όταν με μάζωξε ο Umberto Grelloni για το περιοδικό Games τότε ήταν που μπήκα στη διαδικασία να κάνω κάθε μήνα reviews για manager games και soccer games.

HM: Ποιο θεωρείς ως το καλύτερο manager game που έπαιξες ποτέ;
ΜΓ:
Αν βγεις στο δρόμο και ρωτάς τότε όσοι ξέρουν τι ακριβώς τους ρώτησες κατά 90% θα σου δώσουν την ίδια απάντηση. Φυσικά το Championship Manager '01/'02, για πολλούς και διαφόρους λόγους. Το CM3 έκανε το μπαμ, μία χρονιά πριν είχε μπει για πρώτη φορά το ελληνικό πρωτάθλημα στο CM και είχε επίσης γίνει ντόρος, όπως επίσης υπήρχε ήδη ντόρος για το πολυαναμενόμενο CM4 (το οποίο τελικά μας απογοήτευσε). Επομένως υπήρχαν όλες εκείνες οι συγκυρίες εκείνη την εποχή για να καρποφορήσει ένα τέτοιο παιχνίδι. Εκτός αυτού, η τελευταία έκδοσή του αν θυμάσαι είχε επιλύσει και τα περισσότερα bugs, οπότε μπορούσες να ασχοληθείς μαζί του πιο ευχάριστα.

HM: Ποιό ήταν το πρώτο παιχνίδι της σειράς Fifa Manager που έπαιξες ή έκανες review σε αυτό;
ΜΓ:
Ασχολούμαι με τη σειρά από το πρώτο Total Club Manager αλλά το πρώτο παιχνίδι της σειράς το έκανα review στην έκδοση Total Club Manager 2005. Εννοείται ότι όσον αφορά την σειρά Fifa Manager, έχω κάνει review και έχω παίξει και τις τρεις εκδόσεις, από το Fifa Manager 06 μέχρι σήμερα, τόσο για το περιοδικό Games όσο και για το www.gameworld.gr

HM: Πως κρίνεις το Fifa Manager ως παιχνίδι; Ποιο από τα μέχρι τώρα της σειράς θεωρείς καλύτερο;
ΜΓ:
Θεωρώ καλύτερο το Fifa Manager 07 γιατί ουσιαστικά υπήρξε σωστό σκεπτικό στην ανάπτυξη του gameplay. Το περιβάλλον βελτιώθηκε σε λίγα σημεία, εκεί όπου έπρεπε, αλλά κυρίως προστέθηκαν νέα στοιχεία τα οποία μπορούσαν να σε κρατήσουν, όπως το χτίσιμο των εγκαταστάσεων του γηπέδου, το Player Career Mode με το οποίο αναλάμβανες ποδοσφαιριστή, καλύτερη διαχείριση ακαδημιών και αρκετά ακόμη πικάντικα στοιχεία.

HM: Πως κρίνεις τα Ελληνικά δεδομένα του παιχνιδιού;
ΜΓ:
Η ελληνική database, ας μην κοροϊδευόμαστε, δεν έχει την ακρίβεια του Football Manager. Σαφώς είναι πολύ καλύτερη από αυτή του Championship Manager (το οποίο by the way βγάζει τα περισσότερα στατιστικά στην Ελλάδα με αριθμούς από το 11 έως το 14) αλλά χρειάζεται επιπλέον δουλειά. Θα πρέπει στην ομάδα έρευνας να μπουν κι άλλα άτομα ώστε αν υπάρχει λάθος να διορθώνεται. Και το σημαντικότερο: Θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει η Bright Future να βγάζει μέσω του κώδικα τυχαίους παίκτες. Εφόσον δεν γίνεται να μπουν παίκτες ακαδημιών άστα να παν στο διάολο. Η Sports Interactive με το FM θα βρίσκεται από πάνω σε database αν η EA Sports δεν βάλει το χέρι στην τσέπη να αγοράσει δικαιώματα. ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ manager game με τυχαία ονόματα παικτών. Τα τυχαία ονόματα παικτών θα πρέπει vα μπαίνουν στο κόλπο μετά από 3-4 χρονιές, όταν δηλαδή οι regenerated παίκτες θα είναι ηλικιακά ώριμοι για να παίξουν. Κι όχι να τα βλέπεις από την αρχή.

HM: Τι θα άλλαζες στο παιχνίδι αν ήταν στο χέρι σου;
ΜΓ:
Καταρχήν θα άλλαζα το περιβάλλον. Δυστυχώς το έχουν καταλάβει και οι ίδιοι ότι με την απόπειρα που έκαναν να μαυρίσουν το περιβάλλον του παιχνιδιού κατάφεραν να...μαυρίσουν το ίδιο το παιχνίδι! Το λευκό ήταν αρκετά ξεκούραστο. Θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιήσουν και το μπλε το οποίο σύμφωνα με τις βασικές αρχές του marketing απ' ότι έχω ακούσει τραβάει αρκετά στο μάτι. Αλλά το περιβάλλον δεν έφταιγε σε τίποτα να γίνει έτσι, με τα μενού συμπτυγμένα σε δεκάδες υποκατηγορίες. Η που θα ζαλιστείς και θα το κλείσεις σε μία ώρα ή που θα κάτσεις να κάνεις υπομονή μέχρι να το μάθεις. Κι ο Έλληνας φίλαθλος δεν είναι να του τα ζαλίζεις και πολύ όπως ξέρεις. Δεύτερον θα φρόντιζα να υπάρχουν σωστά δεδομένα μέχρι και για τις μικρότερες κατηγορίες. Δηλαδή η database να έχει 100% σωστούς παίκτες στο ξεκίνημά της και όχι αυτό το χάλι. Να σου "σφυρίζει" κάποιος ένα καλό ταλέντο και να πηγαίνεις να το παίρνεις με τη μία. Κι όχι να είναι regenerated παίκτης στο παιχνίδι του. Τρίτον, θα άλλαζα την μηχανή γραφικών ώστε να γίνει πιο ρεαλιστική. Και τέταρτον αυτό το ρημάδι το σύστημα προπόνησης που καταφέρνει κάθε χρόνο να μας σπάει τα νεύρα. Ας το κάνουν απλό, όπως έκαναν με τις τακτικές (και τους βγήκε όντως) για να μπορεί ο χρήστης να παίζει εύκολα κι ευχάριστα. Κατά τα άλλα και το χτίσιμο του γηπέδου και των εγκαταστάσεων αλλά και οι τακτικές και βέβαια το χτίσιμο ακαδημιών είναι στοιχεία τα οποία πρέπει να μείνουνε. Κι όχι σε κάθε έκδοση να ψάχνονται οι προγραμματιστές να τα αλλάζουν. Ας αλλάξουν τα σημεία όπου όντως υπάρχει πρόβλημα.

HM: Τι θα είχες να προτείνεις ως προς την βελτίωση των Ελληνικών δεδομένων αν ζητούσαν την συμβουλή σου;
ΜΓ:
Αυτό που ανέφερα και προηγουμένως, δηλαδή σωστά ονόματα ομάδων, ποδοσφαιριστών, αλλά και θέσεις ποδοσφαιριστών, κι όλα αυτά από τις πρώτες ομάδες μέχρι τις ακαδημίες. Εκτός αυτού θα μπορούσαν να προστεθούν και περισσότερες εικόνες, τόσο από ομάδες όσο κι από μεμονωμένους ποδοσφαιριστές (έστω της Super League).

HM: Κάπου διαβάσαμε ότι έχεις περάσει από πραγματικό πάγκο. Εκτός από την τρέλα του μανατζερά έχεις κάποιες άλλες γνώσεις ως προς το πραγματικό ποδόσφαιρο, έχεις παίξει ποτέ σε ομάδα;
ΜΓ:
Ναι, είμαι προπονητής σε ακαδημίες ποδοσφαίρου κι αυτό ίσως και να προέκυψε λόγω της λατρείας μου για το παιχνίδι. Αρχικά ήμουν βοηθός προπονητή στην γυναικεία ομάδα της Καλλιθέας κι αργότερα ασχολήθηκα με την ομάδα της περιοχής μου, τα Σούρμενα, στην οποία ήμουν προπονητής στις ακαδημίες (παιδικό και junior). Μάλιστα στο παιδικό είχαν την τύχη να έχω παίκτη τον Χρήστο Δομάζο, ανηψιό του Μίμη Δομάζου, ο οποίος παίζει πλέον στην πρώτη ομάδα των Σουρμένων ως επιτελικός μέσος και περιφερειακός επιθετικός ενώ έχει ακριβώς το σουλούπι του θείου του. Δυστυχώς το παιδί ήταν άτυχος και είχε δύο τραυματισμούς στη φετινή σεζόν. Αν έπαιρνε μια καλή μεταγραφή πέρυσι (κάτι το οποίο του συνέστησα) τότε ίσως να τον είχαν προσέξει περισσότερο. Όπως και να 'χει, το ποδόσφαιρο το αγαπάω κι αν μου δοθεί η ευκαιρία θα ήθελα να συνεχίσω είτε ως προπονητής ακαδημιών είτε ως σκάουτερ, απλά λόγω χρόνου ίσως δεν το είχα κυνηγήσει αρκετά μέχρι τώρα, μιας και πρωτίστως είμαι δημοσιογράφος και καθηγητής Πληροφορικής. Άλλωστε, η προπονητική μέχρι τις πρώτες ομάδες των επαγγελματικών σωματείων είναι δευτεροτρίτη δουλειά κι έχει ψίχουλα. Πρέπει να έχεις γνωριμίες, πλάτες και πολλά άλλα που δεν....αναλύονται εύκολα εδώ πέρα.

HM: Η εκπομπή σου αποτελεί θρύλο στην Ελλάδα ως προς τα manager games, πες μας λίγα λόγια για το πως ξεκίνησε και το τι σκέφτεσαι για το μέλλον;
ΜΓ:
Καταρχήν πρέπει να πω ότι δεν σου έχω κάνει καμία κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό κι ούτε πρόκειται! (γέλια) Σοβαρά τώρα, η εκπομπή είχε ξεκινήσει στον Champions 89,2 (πρώην Sportime) όταν δούλευα στο Contra.gr. Όταν έκανα την πρόταση μόνος μου στον Champions πήρα τα φρύδια μου και έπρεπε να μεσολαβίσει θυμάμαι ο Ηλίας Ηλιάδης απ' το man2man.gr (εκεί δούλευα ως συντάκτης μετά το cman.gr) για να..ξεκινήσουμε. Πήγε πολύ καλά και την πρώτη χρονιά στον Champions και την δεύτερη χρονιά στον Sportime Radio 89.2 όπου συνεχίσαμε μετά την αγορά της συχνότητας και θα πήγαινε ακόμη καλύτερα αν δεν κοβόμασταν την περίοδο περικοπών στο Sportime.

Θα σου πω και κάτι που δεν το έχω πει πουθενά. Πρόπερσι τέτοια εποχή ήταν να κάνουμε εκπομπή στον Sport-FM. Πήγαμε με τον Γιώργο Γκούμα και μιλήσαμε με τον Χελάκη, δώσαμε τα χέρια κι όλα ΟΚ. Τελικά περιμέναμε μέχρι το καλοκαίρι όπου κάναμε άλλο ένα meeting, ξαναδώσαμε τα χέρια κ.ο.κ. Μας είπε συγγνώμη για την ταλαιπωρία κι ότι ξεκινάμε κανονικά με το πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου. Ε, ακόμα ξεκινάμε! Το θέμα είναι ότι περιμέναμε άδικα έξι μήνες στο ράφι βλέποντας την "μπογιά" μας να περνάει και μην μπορώντας να κάνουμε άλλη κίνηση μιας και υποτίθεται ότι είχαμε θετική απάντηση. Από εκεί κι έπειτα συνεχίσαμε στο GamesRadio.gr αλλά φυσικά όχι με την ίδια επιτυχία γιατί άλλο να σε ακούνε 20 άτομα Online κι άλλο χιλιάδες άτομα στα FM. Άλλο να μιλάς μόνος κι άλλο να σε παίρνουν τηλέφωνο 5-6 άτομα σε μία ώρα εκπομπής. Η εκπομπή ήταν 1η στη βραδινή ζώνη του Sportime αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει σταθμός που να την χωράει. Εγώ έχω κάνει τις προτάσεις μου αλλά δεν ξέρω κατά πόσο δεν χωράμε πρώτον στα music radios που θέλουμε σαν πρόβατα να ακούμε ή δεύτερον στους αθλητικούς σταθμούς όπου σε 2-3 ζώνες υπάρχουν κάποιοι παραγωγοί που μιλάνε μόνοι τους με 2-3 SMS την ώρα. Δυστυχώς όπως είχε πει κι ο μεγάλος John Hare της Sensible Software…σαν άνθρωποι έχουμε ιδέες αλλά δυστυχώς δεν έχουμε ανοιχτόμυαλους επιχειρηματίες. Και στην περίπτωσή μας σε ένα παιχνίδι με μισό εκατομμύριο χρήστες στην Ελλάδα δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν χωράει μία τέτοια εκπομπή.

HM: Αξιολόγησε μας τα τρία καλύτερα manager games που κυκλοφορούν στην αγορά, αιτιολόγησε και τεκμηρίωσε την άποψη σου;
ΜΓ:
1)To Football Manager 2008 γιατί είναι απείρως ρεαλιστικό βάση της database, έχει πλέον γρήγορο gameplay και πολύ μεγάλη διαχρονικότητα. 2)Το Fifa Manager 08 διότι σου επιτρέπει να βγάλεις τα απωθημένα του προέδρου, να έχεις την δικιά σου προσωπική ζωή και βέβαια να μπορείς να παίξεις και ο ίδιος. 3)Το Pro Evolution Soccer Management. Απλά επειδή έπρεπε να πω ένα τρίτο δεν θα πω το CM γιατί η...Beautiful Game Studios το έχει καταστρέψει και χρειάζεται... substitution. Προτιμώ να βλέπω το manager της Konami και να χαζεύω τα γραφικά του παρά να παίζω μια απομίμηση του FM.

HM: Πας γήπεδο; Πόσο συχνά και ποια ομάδα υποστηρίζεις ,με μια πρόταση πως περιγράφεις το Ελληνικό πρωτάθλημα;
ΜΓ:
Έχω σταματήσει να πηγαίνω γήπεδο λόγω υπερβολικού φόρτου εργασίας και γιατί η κατάσταση με τον Παναθηναϊκό τα τελευταία χρόνια...ξέρεις πως έχει. Να πάω να δώσω 15 και 20 ευρώ για να βλέπω τι; Την ανύπαρκτη άμυνα που έχουμε; Η το άδειο γήπεδο που δεν θα εμψυχώσει την ομάδα, επειδή ο Τζίγκερ κινήθηκε αρνητικά με τους συνδέσμους; Ευτυχώς που επιτέλους παραχωρήθηκε το 50% του Παναθηναϊκού και η ΠΕΚ μοιάζει να είναι σοβαρή κίνηση για την ομάδα. Αν με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αλλάξει ριζικά η ομάδα τότε μπορεί να επιστρέψω στο γήπεδο. Όπως και η πλειοψηφία των Παναθηναϊκών απ' ότι βλέπω. Πέραν αυτού υποστηρίζω τα Σούρμενα που είναι ομάδα της περιοχής μου. Το ελληνικό πρωτάθλημα με μία πρόταση είναι "Με πολύ αργά βήματα προς το καλύτερο". Υπάρχουν 5-6 ομάδες που έχουν ανέβει τα τελευταία χρόνια, όπως π.χ. ο Άρης, η Ξάνθη ή πρόσφατα ο Αστέρας Τρίπολης και με την πτώση των μεγάλων υπάρχει μια ανταγωνιστικότητα. Αλλά πέραν αυτού, κάτω από την πρώτη 6άδα,7άδα,βλέπεις το χάος. Επιπλέον, οι μεταγραφές δεν αρκούν για να δούμε θέαμα. Θα πρέπει να δουλευτούν και οι ομάδες με σοβαρούς προπονητές για να μπορεί ο φίλαθλος να ικανοποιείται με αυτό που βλέπει.

HM: Ποιες είναι οι σπουδές σου και η οικογενειακή σου κατάσταση;
ΜΓ:
Έχω τελειώσει Πληροφορική. Όσο για το δεύτερο, προς το παρόν είμαι ελεύθερος. Μόνο άμα γεμίσει η τσέπη στο full με βλέπω για γάμο.

HM: Σε έχουν πιέσει ποτέ να μην "θάψεις" κάποιο game με άρθρο σου;
ΜΓ:
Κοίτα, οι product managers των εταιρειών πάντοτε θέλουν τα παιχνίδια τους να έχουν καλές κριτικές. Αν εγώ όμως το κάνω μετά θα τα ακούσω από τους αναγνώστες, έτσι δεν είναι? Λοιπόν, θα σου πω ότι το έκανα μία και μόνη φορά με το Championship Manager 5. Έπρεπε να στείλω το άρθρο στον Umberto (σ.σ. περιοδικό Games) την ίδια μέρα και είχα λίγες ώρες να παίξω το παιχνίδι. Δυστυχώς το βαθμολόγησα με....92% και μετά χτύπαγα πραγματικά το κεφάλι μου στον τοίχο! Ο τότε product manager του παιχνιδιού μου έλεγε "Μην το θάψεις, βάλε κάτι καλό". Δεν ξέρω αν επηρεάστηκα, γιατί στη δουλειά μου πραγματικά δεν θέλω να επεμβαίνει κανένας, αλλά το 92% ήταν τόσο άσχημο που μετά από ένα μήνα είχα κάτσει να ασχοληθώ τόσο και είχα ακούσει τόσα σχόλια από τους αναγνώστες που πραγματικά ευχόμουν να το είχα θάψει!

HM: Τι πιστεύεις για τους Έλληνες developers,υπάρχει μέλλον και ελπίδα;
ΜΓ:
Όσο υπάρχουν Έλληνες που δουλεύουν και αγαπούν αυτό που κάνουν πάντοτε θα υπάρχει μέλλον και ελπίδα. Έχω την τύχη λόγω της δουλειάς να μιλήσω με όλους τους μεγάλους έλληνες developers. Είχα δει το Darkfall Online με τα ίδια μου τα μάτια και μπορώ να σου πω ότι έχει γίνει τρομερή δουλειά, αλλά δυστυχώς ακόμα μία τέτοια παιχνιδάρα δεν έχει βρει Publisher! Έχω πάρει συνέντευξη για το περιοδικό Games και το www.gameworld.gr για το Theseis από την Track7, η οποία επίσης απ' ότι ξέρω δεν έχει νεότερα για την κυκλοφορία του παιχνιδιού της. Το ερώτημα είναι: Μα ούτε καν ένας απλός publisher δεν υπάρχει για να βγάλει αυτά τα παιχνίδια στην αγορά; Πόσο δικτυωμένες πρέπει να είναι αυτές οι προγραμματιστικές εταιρείες και πόσο στραβές πρέπει να είναι οι μεγάλες εταιρείες για να μην βγάζουν αυτά τα games και να βγάζουν κάτι ελλεϊνές πατάτες; Έχω παίξει κάτι ιαπωνικές σαβούρες τύπου Okami (το λέω ενδεικτικά γιατί το δόξαζε όλη η Ιαπωνία και ενίοτε δικοί μας και για μένα ήταν για πέταμα) και έχω απορήσει πραγματικά πως βγαίνουν τέτοια games στην αγορά και τα δύο μεγάλα ελληνικά projects δεν είναι ακόμα στα ράφια των καταστημάτων. Δεν περίμενα ποτέ το 2008 να υπάρχουν τέτοια ελληνικά games και να μην υπάρχει ένα κωλοσυμβόλαιο για να πάρουμε επιτέλους τα games αυτά στα χέρια μας.

HM: Χωρίς να ξέρεις λεπτομερείς πληροφορίες για το Fifa Manager 09, πως θα προέβλεπες το μέλλον του στην Εληνική αγορά;
ΜΓ:
Αν γίνει σοβαρή δουλειά με τα δεδομένα του Fifa Manager 09, δηλαδή "όπου με πονάει το αλλάζω ριζικά" τότε το παιχνίδι θα μαθευτεί και θα πιάσει τόπο. Το Football Manager της Sports Interactive δεν έχει μεγάλες αλλαγές και το βλέπεις. Και έχει επαναπαυτεί διότι υπάρχουν και οι εκδόσεις για τις κονσόλες στη μέση, υπάρχει τους τελευταίους μήνες το Football Manager Live, άρα πάμε στο απλό συμπέρασμα ότι θα πρέπει να κάτσει η Bright Future να ασχοληθεί σοβαρά και να μάθει την γνώμη του κόσμου (όχι μόνο της Γερμανίας) για να βελτιώσει το παιχνίδι και παράλληλα η EA Sports να αγοράσει δικαιώματα και να προωθήσει το προϊόν στα events που κάνει σε όλες τις χώρες. Ας δουλέψουν σκληρά για να βγει μια άκρη. Και κυρίως η EA για μένα πρέπει να κάνει καμιά μεταγραφή...προγραμματιστή. Τόσες προγραμματιστικές εταιρείες έχει αγοράσει, ας δώσει 1000 ευρώ παραπάνω να φέρει 3-4 καλούς προγραμματιστές και τότε θα δεις πως θα "τσουλήσει" το παιχνίδι.

HM: Τι είναι αυτό που θέλεις να δώσεις στους gamers μέσα από την δουλειά σου (άρθρα, ραδιόφωνο κτλ.) και τι προσμένεις εσύ από αυτούς;
ΜΓ:
Αυτό που θέλω είναι να βοηθήσω τους χρήστες να μάθουν τα παιχνίδια, να χαρούν την διασκέδαση που αυτά τους προσφέρουν και τέλος πάντων να μοιραστούν αυτή την χαρά μαζί μας. Η εκπομπή και η αρθρογράφηση είναι διασκέδαση τόσο για εμάς όσο και για τους αναγνώστες. Για αυτούς είναι χόμπι, για εμάς είναι χόμπι και επάγγελμα. Δεν περιμένουμε τίποτα άλλο από το να μας στηρίξουνε. Γιατί αν δεν στηρίξουν τα ελληνικά media τότε δεν θα μπορέσουμε κι εμείς με τη σειρά μας να στηριχτούμε από τις εταιρείες και ταυτόχρονα να τις προβάλουμε. Όλα αυτά είναι μια τριγωνική αλυσίδα όπως καταλαβαίνεις.

HM: Τι λαμβάνεις περισσότερο υπόψη σε ένα παιχνίδι manager όταν κάνεις το review;
ΜΓ:
Κυρίως το gameplay γιατί αυτό είναι που θα σε κρατήσει. Λίγοι νοιάζονται για τα γραφικά και τον ήχο. Αυτό άλλωστε ο κόσμος το διαπίστωσε πολύ καλά με το CM '01/'02 όπου όλοι οι φίλοι μας ρωτούσανε γιατί είχαμε κολλήσει και μετά από καμιά ώρα ασχολίας είχαν ξεχάσει τι είχανε φάει το μεσημέρι.

HM: Το αγαπημένο σου νούμερο και ο αγαπημένος σου ποδοσφαιριστής;
ΜΓ:
Από νούμερο θα σου πω το 9. Για αγαπημένο παίκτη, ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο θα ψηφίσω Σεϊταρίδη, γιατί τέτοιους δεξιούς μπαν δεν βρίσκεις εύκολα. Αν πάμε και εκτός Ελλάδας τότε Ryan Giggs...παρ’ ότι είμαι City. Άλλωστε κι ο Giggs μέχρι τα 14 του στη City έπαιζε. Εμείς τον μεγαλώσαμε!

HM: Με μια κουβέντα το ποδόσφαιρο για σένα είναι:
α)Διασκέδαση να το παρακολουθώ
β)Τρόπος να βγάζω χρήματα
γ)Εκτόνωση όταν βρίζω την οθόνη του PC μου στα manager games
ΜΓ:
 Το Γ!

Πηγή

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Notification