Μαζική επίθεση από hackers σε 99 χώρες

Hot
Μάνος Γρυπάρης

Μάνος Γρυπάρης  

Κάντε subscribe να περάσουμε το GameWorld. ➜ http://Youtube.com/ManosGryparis
 
0.0 ()
1
Μαζική επίθεση από hackers σε 99 χώρες

Μαζική επίθεση από hackers σε 99 χώρες

Νοσοκομεία, κυβερνητικά γραφεία και μεγάλες εταρείες επηρεάστηκαν.

Μία σειρά κυβερνοεπιθέσεων από hackers εξελίσσεται το τελευταίο 24ωρο σε νοσοκομεία, υπουργικά γραφεία κυβερνήσεων και μεγάλες εταιρείες.

Η εταιρεία Avast έχει δηλώσει ότι εντόπισε πάνω από 75.000 επιθέσεις σε 99 χώρες, κάτι που αποτελεί την σημαντικότερη επίθεση στα χρονικά του Internet. Οι hackers επιτέθηκαν κυρίως σε Ρωσία, Ουκρανία και Ταϊβάν, ενώ στη Μ. Βρετανία νοσοκομεία, πανεπιστήμια της Κίνας και μεγάλες πολυεθνικές (όπως η Fedex) έχουν ήδη βρεθεί στο στόχαστρο της επίθεσης. Η Europol έκανε λόγο για μια "άνευ προηγουμένου επίθεση που απαιτεί διεθνη "διερεύνηση".

Ποια ακριβώς είναι η επίθεση των hackers
Τα θύματα στις παραπάνω περιπτώσεις λαμβάνουν ένα ransomware όπως ονομάζεται, με την ονομασία "WannaCry". Ο όρος προέρχεται από το αγγλικό "ransom" που σημαίνει λύτρα. Το πρόγραμμα WannaCry εγκαθίσταται στον υπολογιστή του θύματος, κλειδώνει όλα τα αρχεία και ο υπολογιστής που έχει πληγεί ζητά από τον ιδιοκτήτη του να πληρώσει λύτρα ώστε να μπορέσει και πάλι να τον χρησιμοποιήσει.

Το WannaCry εκμεταλλεύεται μία αδυναμία των Windows (MSFT, Tech30), για την οποία η Microsoft έβγαλε patch τον Μάρτιο . Όσοι δεν είχαν κάνει update βρίσκονται σε κίνδυνο. Αντιλαμβάνεστε ότι ειδικά τα υπουργικά γραφεία και τα νοσοκομεία είναι κάπως...δύσκολο να γίνουν update για πολλούς λόγους, που έχουν να κάνουν κυρίως με τους εργαζόμενους που τα χειρίζονται. Η Microsoft κυκλοφορεί patch και για όσα PC έχουν παλιότερα λειτουργικά συστήματα, όπως Windows XP, 8 και Server 2003.

Οι ιδιοκτήτες υπολογιστών έχουν μόλις έξι ώρες για να πληρώσουν τα λύτρα και κάθε λίγες ώρες τα λύτρα ανεβαίνουν (με ρυθμό ταχύτερο κι από κλήση της τροχαίας μπορούμε να πούμε). Τα περισσότερα θύματα πλήρωσαν τα αρχικά 300 δολάρια μέσα στις πρώτες ώρες.

Τι συμβαίνει στον κόσμο
16 οργανισμοί υγείας στη Μ. Βρετανία έπεσαν θύματα των hackers. Στην Κίνα, η εταιρεία ασφάλειας του Internet Qihoo360 ανακοίνωσε κόκκινο συναγερμό, καθώς ακόμα και σε βενζινάδικα της χώρας, οι ψηφιακές πληρωμές απενεργοποιήθηκαν, μέχρι οι πελάτες να πληρώσουν μετρητά για να πάρουν πίσω τις κάρτες τους. Η Ισπανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telefónica (TEF) χτυπήθηκε και αυτή από το ransomware, ζητώντας από τους πελάτες της να εγκαταστήσουν patch στο router τους για να μην έχουν πρόβλημα με τα PC τους.

Ο ιός χτύπησε ακόμη και στο Υπουργείο εσωτερικών της Ρωσίας. Ευτυχώς λιγότερο από το 1% των υπολογιστών επηρεάστηκε και ο ιός έχει πλέον περιοριστεί. Τα κυβερνητικά συστήματα antivirus (υπάρχουν και τέτοια στη Ρωσία) διερευνούν τρόπους εξόντωσης του ιού. Η Ρωσική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Megafon χτυπήθηκε στο τηλεφωνικό κέντρο της αλλά όχι στο δίκτυό της, ενώ το Υπουργείο ασφαλείας της Αμερικής ανακοίνωσε χθες προς όλους τους πολίτες να αναβαθμίσουν τα λειτουργικά τους συστήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιός μπορεί να προσβάλει ακόμα και PC που βρίσκονται μέσα στο ίδιο δίκτυο με κάποιο άλλο μολυσμένο PC, όπως για παράδειγμα αν ενώνονται με Wi-Fi σύνδεση. Διαθέτει ένα "Hunter" module, με το οποίο ανιχνεύει PC μέσα σε δίκτυα και εξαπλώνεται. Αν για παράδειγμα μολυνθεί το laptop σας και πάτε στην καφετέρια για να μπείτε στο Wi-fi της, τότε θα μολυνθεί και ο υπολογιστής της καφετέριας, άρα κατ' επέκταση όσοι χρησιμοποιήσουν το Wi-Fi της. Μετά από την διαρροή των παραπάνω ειδήσεων που αφορούν το WannaCry, οι hackers γέμισαν με ιούς χιλιάδες υπολογιστές στους οποίους επιτέθηκαν, με το backdoor "DOUBLEPULSAR", αποκτώντας έτσι πρόσβαση σε δεδομένα.

Συζητήστε για την εν λόγω επίθεση από hackers σε αυτό το forum topic.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +2 RipAndTear (Level 7) 13/05/2017 20:59
Μου μοιάζει με επίδειξη δύναμης... Καθαρά.
#2 ashbringer (Level 25) 14/05/2017 10:19
Επίθεση σε όλο τον κόσμο αλλά για ποιό λόγο; Αυτό δεν γνωρίζουμε.Μόνο για τα χρήματα η για κάτι άλλο;
Notification