Ειδήσεις Internet Μέλη ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ δημιούργησαν την ταχύτερη μνήμη RAM στον κόσμο!

Μέλη ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ δημιούργησαν την ταχύτερη μνήμη RAM στον κόσμο!

Wednesday, 12 Jun 2019  | in Internet | Γράφτηκε από τον Σταύρος Αντωνόπουλος   | (1 σχόλιο)
https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/3f/d1/96/CE91CEA0CE9820CE95CEA1CE95CEA5CE9DCE97CEA4CE95CEA3-8-1560329464.jpg
 

Μέλη ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ δημιούργησαν την ταχύτερη μνήμη RAM στον κόσμο!

Αποθηκεύει φως αντί για ρεύμα.

Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας ο Δρ. Χρήστο Βαγιωνάς, η Δρ. Θεόνη Αλεξούδη, ο Υποψήφιος Διδάκτορας Αποστόλης Τσακυρίδης, ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Νίκος Πλέρος και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Αμαλία Μήλιου.

Η συγκεκριμένη μνήμη αποθηκεύει δεδομένα με φως αντί για ηλεκτρονικό ρεύμα, ενώ στηρίζεται σε παρόμοιο σύστημα με αυτό των ηλεκτρονικών οπτικών μνημών RAM τυχαίας προέλευσης. Ωστόσο υποστηρίζει ταχύτητες ανάγνωσης και έγγραφης δεδομένων που αγγίζουν τα 10 Gb/s, δηλαδή 10 δισεκατομμύρια δυαδικά ψηφία ανά δευτερόλεπτο. Αυτό σημαίνει ότι η ταχύτητα τους πραγματοποιεί τις ίδιες λειτουργιές σε διπλάσια ταχύτητα από οποιαδήποτε άλλη RAM που υπάρχει από εταιρίες κολοσσούς.

ΑΠΘ ΜΝΗΜΗ RAM


H συγκεκριμένη ομάδα έφτασε σε αυτό το αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα μετά από προσπάθειες που είχαν ξεκινήσει το 2009 με σκοπό να επιλύσουν το πρόβλημα των υπολογιστών, γνωστό ως "Τείχος Μνήμης". Το συγκεκριμένο πρόβλημα προκύπτει από την πολύ ταχύτερη ανάπτυξη των επεξεργαστών από τις μνήμες RAM, δημιουργώντας έτσι όλο και μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των δυο. Ουσιαστικά η συγκεκριμένη απόσταση σημαίνει ότι ο επεξεργαστής, χρόνο με τον αναγκάζεται να περιμένει όλο και περισσότερο να λάβει τα δεδομένα από την πολύ πιο αργή μνήμη RAM, με αποτέλεσμα να καθυστερούν και οι υπόλοιπες διεργασίες του επεξεργαστή. Όλα τα στοιχεία της έρευνας της ομάδας του ΑΠΘ δημοσιεύτηκαν σε ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά περιοδικά στις οπτικές τεχνολογίες της Optical Society of America.

Το εσωτερικό της μνήμης RAM αποτελείται από γρήγορους οπτικούς διακόπτες, το αντίστοιχο των ηλεκτρονικών τρανζίστορ στη φωτονική τεχνολογία, διασυνδεδεμένους σε μια πρότυπη οπτική διάταξη δύο καταστάσεων, του «» και του «1», ενώ ένας τρίτος οπτικός διακόπτης έχει τον ρόλο να ελέγχει αν θα εκτελεστεί η λειτουργία της Ανάγνωσης ή της Εγγραφής στη μνήμη. Η ερευνητική ομάδα δημιούργησε μι τεχνική η όποια αξιοποιεί δυο διαφορετικά μήκη κύματος καθώς η αποθήκευση του φωτός σε χωρικά πλαίσια είναι αρκετά πιο δύσκολη από την αποθήκευση των ηλεκτρονίων που συμβαίνει στις ηλεκτρονικές μνήμες. Η τεχνική που δημιούργησαν οι ερευνητές λειτούργει ως εξής: όταν το ένα μήκος κύματος κυριαρχεί μέσα στην προτεινόμενη συσκευή-μνήμη, τότε αναγκάζει το άλλο να παραμένει σβηστό, οπότε αντιστοιχώντας τα ψηφία 1 και 0 στα δύο διαφορετικά μήκη κύματος επιτυγχάνεται ψηφιακή αποθήκευση.

 Οι καινοτόμες ερευνητικές ιδέες της ομάδας του ΑΠΘ χρηματοδοτούνται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) μέσα από τα ερευνητικά έργα CAM-UP («Οπτικές Μνήμες Προσπέλασης Περιεχομένου για γρήγορη αναζήτηση διεύθυνσης», με Επιστημονικά Υπεύθυνο τον Δρ. Χρήστο Βαγιωνά) και ORION («Οπτικές Μνήμες Τυχαίας Προσπέλασης με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας για γρήγορη απόκριση και υψηλή ρυθμοαπόδοση σε υπολογιστικά περιβάλλοντα», με Επιστημονικά Υπεύθυνη τη Δρ. Θεόνη Αλεξούδη).

H Ερευνητική Ομάδα Ασύρματων και Φωτονικών Συστημάτων και Δικτύων (ΕΡ.Α.ΦΩ.Σ) δημιουργήθηκε το 2015, στο πλαίσιο λειτουργίας του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ) του ΑΠΘ, βασική αποστολή του οποίου είναι η προώθηση και ανάπτυξη της διεπιστημονικότητας σε ένα ανοικτό και συνεργατικό περιβάλλον αριστείας. Ο ομάδα προέρχεται από τη συνένωση των ερευνητικών ομάδων του Επίκουρου Καθηγητή Νίκου Πλέρου και της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Αμαλίας Μήλιου από το Τμήμα Πληροφορικής, του Επίκουρου Καθηγητή Κωνσταντίνου Βυρσωκινού από το Τμήμα Φυσικής και του Καθηγητή Λεωνίδα Γεωργιάδη από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.

 Διάβαστε επίσης για την δήλωση της Microsoft: "Τα Windows 7 και όλες οι παλιότερες εκδόσεις είναι ευάλωτες σε hackers" .

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Efane (Level 23) 12/06/2019 14:51
Συγχαρητήρια σε όλους!
Notification