Ειδήσεις Internet Η Ευρωπαϊκή Ένωση ψηφίζει νόμο που λογοκρίνει οτιδήποτε ανεβάζουμε στο Internet

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ψηφίζει νόμο που λογοκρίνει οτιδήποτε ανεβάζουμε στο Internet

Friday, 06 Jul 2018  | in Internet | Γράφτηκε από τον Μάνος Γρυπάρης  
https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/ce/4e/d9/Internet-Censorship-and-Freedom-of-Press-Right-essay-38-1529655787.jpg
 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ψηφίζει νόμο που λογοκρίνει οτιδήποτε ανεβάζουμε στο Internet

Απορρίφθηκε το νομοσχέδιο από το Ευρωκοινοβούλιο. [UPDATE]

[Αρχική δημοσίευση: 22/6/18] Η Ευρωπαϊκή Ένωση πέρασε νομοσχέδιο περί πνευματικών δικαιωμάτων, ο οποίος θα ωθεί τα sites να λογοκρίνουν περιεχόμενο που ανεβάζουν οι χρήστες πριν δημοσιευθεί. Ο νόμος αφορά πολυμέσα, memes, open source software, μέχρι και livestreams.

Πέρα από την ψήφιση που έγινεστο τμήμα νομικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να περάσει ένας τέτοιος νόμος χρειάζεται ψήφο από την εκάστοτε Βουλή ώστε να υλοποιηθεί σε νόμο. Ειδικότερα, τα άρθρα 11 και 13 του νόμου έχουν αρκετά σοβαρά ζητήματα. Το άρθρο 11 μπορεί να ωθήσει τις Google και Facebook να αγοράσουν δικαιώματα από υπηρεσίες αναπαραγωγής πολυμέσων πριν δώσουν links για το περιεχόμενό τους. Το άρθρο 13 είναι ένα φίλτρο upload που θα απαιτεί οτιδήποτε γίνεται upload από χώρα Ευρωπαϊκής Ένωσης να ελέγχεται πριν δημοσιευθεί, όπως αναφέρει το The Verge.

Με αυτό τον τρόπο η επιτροπή περιεχομένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκοπεύει να απαγορεύσει την πειρατεία σε μουσική αλλά και σε sites με video streaming ή online streaming. Έτσι όμως ο νόμος παίρνει παραμάζωμα και τα memes, ενώ ακόμα και το viral sharing μπορεί να γίνει παράνομο. Πάνω από 70 ειδικοί αντιτίθενται στον νέο αυτό νόμο, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο Tim Berners-Lee, εφευρέτης του World Wide Web και επικεφαλής της Mozilla. Η παρακάτω επιστολή προς τον Jean-Claude Juncker, αναφέρει ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα μετατρέψει το Internet από ανοιχτή πλατφόρμα διαμοιρασμού αρχείων και καινοτομίας σε εργαλείο επιτήρησης και ελέγχου των χρηστών του.

Το μέλος της Βουλής με το κόμμα των Πρασίνων και ιδρυτής της Wikipedia, Jimmy Wales, εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες του μεσω του Reuters. Από εκεί και πέρα μένει να δούμε τις θα αποφασίσει η Βουλή κάθε χώρας και τι εξέλιξη θα έχει ο συγκεκριμένος νόμος. Πάντως, τέτοιου είδους νόμοι εφαρμόζονται σε χώρες όπως η Γερμανία, όπου σου έρχεται το πρόστιμο σπίτι για οτιδήποτε παράνομο κάνεις στο Internet (για παράδειγμα το κατέβασμα πειρατικής ταινίας χρεώνεται 900 ευρώ).

[UPDATE: 6/7/18 - Απορρίφθηκε το νομοσχέδιο] Οι αντιδράσεις των Facebook και Google καθώς και της Wikipedia για τα άρθρα 11 και 13 φαίνεται πως έπιασαν τόπο. Το Ευρωκοινοβούλιο καταψήφισε το νομοσχέδιο της επιτροπής Νομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 318 ψήφους κατά, 278 ψήφους υπέρ και 31 αποχές.

Το άρθρο 11 προβλέπει το λεγόμενο “link tax” που υποχρεώνει όλες τις εταιρείες να αγοράζουν τα πνευματικά δικαιώματα αρχείων πολυμέσων πριν δώσουν links για το περιεχόμενό τους. Από την άλλη, το άρθρο 13 απαιτεί να υπάρχει έλεγχος σε οτιδήποτε γίνεται upload πριν δημοσιευθεί. Τα δύο παραπάνω άρθρα θα είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια λογοκρισία στο Internet. Το Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να πραγματοποιήσει νέα ψηφοφορία τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε περισσότερα στο Save the Internet και δείτε αναλυτικά τι αναφέρει ο νέος νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συζητήστε για το Internet στο παρακάτω forum topic.

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Notification