Σταμάτης Καράμπογας

Σταμάτης Καράμπογας (Smoses)
Experience: 3827 (249 points to next level)

 
600

Εδώ στην Πάτρα μας ακύρωσαν το καρναβάλι. Πανζουρλισμός για το τίποτα... ως συνήθως.
www.protothema.gr/politics/article/979216/koronoios-kikilias...navalikes-ekdiloseis-sti-hora/

Read More...

Σταμάτης Καράμπογας replied to the topic 'Draugen' in the forum. yesterday

Το Draugen είναι ένα συμπαθητικό Adventure-Mystery το οποίο ωστόσο είναι αρκετά σύντομο.
Διαβάστε περισσότερα στο αναλυτικό review!

Read More...

yesterday
Draugen yesterday

Βόλτα στα μυστηριώδες Νορβηγικά Fjord του 1920.

Στην gaming βιομηχανία εν έτη 2020 υπάρχει πληθώρα video games από τα οποία μπορούμε να διαλέξουμε. Κάθε genre για κάθε γούστο, ωστόσο μερικά genre υστερούν σε “ποσότητα” συγκριτικά με άλλα. Πόσο μάλλον πολύ niche genre που είναι υποκατηγορίες και συνδυασμοί πολλών μαζί. Για κάποιο καιρό οι λάτρεις των Adventure-Mystery είχαν βρει καταφύγιο στις φτερούγες της Red Thread Games με το γνωστό Dreamfall Chapters. Τώρα, η Red Thread Games επιστρέφει με την κυκλοφορία του Draugen, ένα noir first-person Adventure-Mystery που μας ταξιδεύει στα μακρινά και απομονωμένα Νορβηγικά fjord. Ειδικότερα στο φανταστικό και πολύ γραφικό χωριό του Graavik, που είναι βγαλμένο κατευθείαν από folklore ιστορία της Νορβηγίας του 1920. Έχοντας λάβει χρηματοδότηση από το Norwegian Film Institute, θα καταφέρει το Draugen να χορτάσει τους πεινασμένους για περιπέτεια gamers;

Draugen1

Συμβαίνουν πραγματάκια στο χωριό
Στο Draugen έχουμε ως κύριο πρωταγωνιστή τον Αμερικανό εξερευνητή Edward Charles Harden, ο οποίος συνοδεύεται από την νεαρή βοηθό του Lissie. Ο λόγος που και οι δυο ταξίδεψαν στο απομονωμένο χωριό του Graavik είναι για να συνεχίσουν την έρευνά τους σχετικά με την εξαφάνιση της αδερφής του Edward, της Betty Harden. Στο χωριό του Graavik οι δυο πρωταγωνιστές μας είναι φιλοξενούμενοι των αδερφών Fretlands, γνωστοί στην κοινότητα του Graavik ως οι ιδιοκτήτες μιας τοπικής εταιρίας εξόρυξης μετάλλων.

http://www.youtube.com/watch?v=h3jrgsprGvI

 

Ωστόσο οι Fretlands δεν βρίσκονται σπίτι και έτσι ξεκινάει η εξερεύνηση του νησιού. Καθώς χτυπάμε από πόρτα σε πόρτα με την ελπίδα να αντικρίσουμε ένα πρόσωπο, συνειδητοποιούμε ότι κάτι συνέβη στο χωριό του Graavik και έτσι ξεκινάμε την έρευνα. Στην περιπέτειά μας θα μάθουμε όλα τα σκοτεινά μυστικά που κρύβει τόσο το απομονωμένο αυτό χωριό όσο και ο Edward, καθώς και θα βιώσουμε έντονες αναταραχές στην σχέση των δυο την ώρα που αναζητούν μανιωδώς την χαμένη αδερφή του Edward.

Βολτάρουμε
Στο Graavik θα περάσετε έξι ημέρες, οπότε ετοιμαστείτε για αρκετή εξερεύνηση…όση αφήνει το game τουλάχιστον. Χειρίζεστε τον Edward, ενώ η Lissie σας ακολουθεί και κάνει διάλογο μαζί σας. Η κάμερα είναι πρώτου προσώπου και τα game mechanics είναι αρκετά λιτά, ωστόσο καλά ραφιναρισμένα. Το “feeling” του περπατήματος είναι ιδιαίτερα ρεαλιστικό. Μπορείτε να αλληλεπιδράσετε με αντικείμενα του περιβάλλοντος πατώντας το action key που εμφανίζεται στην οθόνη, καθώς και να επιλέξετε τις ερωτήσεις που θα κάνετε ή την πορεία του διαλόγου σας με την Lissie. Καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής σας στους Fretlands, θα αρχίσουν να διεγείρονται όλο και περισσότερα ερωτήματα σχετικά με την εξαφάνιση της Betty, καθώς και με την ιστορία όλου του χωριού.

You are not alone.

Όσον αφορά την εξερεύνηση, που υποτίθεται είναι και ο πυρήνας του Draugen, σε αυτή δυστυχώς υστερεί. Οι τοποθεσίες που μπορείτε να πάτε είναι προκαθορισμένες από το game και δεν μπορείτε να εξερευνήσετε ελεύθερα. Σε σημεία μοιάζει αρκετά γραμμικό. Δεν υπάρχει inventory, ούτε κάποιο σύστημα crafting, το μόνο που έχετε είναι ένα journal να καταγράφετε τα μέρη που έχετε πάει και να φυλάτε τυχόν σημειώματα που έχετε βρει ως “στοιχεία” που θα σας οδηγήσουν στην Betty.

Draugen2

 

Φυσικά τον Edward το μόνο που τον νοιάζει είναι να βρει την αδερφή του, ενώ η Lissie είναι αυτή που τον πιέζει να εξερευνήσουν λίγο περισσότερο την ιστορία των κατοίκων του νησιού. Λίγο απογοητευτικό είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν στο game αρκετά στοιχεία για να έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα των γεγονότων που έπληξαν αυτό το νησί. Όμως μετά τον τερματισμό στα “extra” μπορούμε να βρούμε ένα κόμικ που θα μας δώσει μια πιο πλήρη εικόνα σχετικά με τον Edward.

I see dead people
Το όλο setting του Draugen μας δίνει διάφορα μικτά συναισθήματα. Σε σημεία βλέπουμε τα πανέμορφα τοπία των Νορβηγικών fjord και τον καταγάλανο ουρανό, ενώ σε άλλα βλέπουμε ένα σκοτεινό και δυσοίωνο Graavik. Σκοτεινό και με την κυριολεκτική έννοια, καθώς από default ρυθμίσεις δυσκολευτήκαμε να διακρίνουμε αρκετά πράγματα στην οθόνη. Τα γραφικά είναι αρκετά λεπτομερή και ρεαλιστικά, θα νιώθετε λες και η Lissie είναι πραγματική γυναίκα βγαλμένη από το 1920. Η ατμόσφαιρα σε σημεία φτάνει τα όρια του ανατριχιαστικού και παρόλο που δεν έχουμε τα τυπικά jumpscares, έχουμε μια καλή μεταφορά του “άγχους” και της “αγωνίας” των χαρακτήρων.

Draugen3

Μπορούμε να διακρίνουμε εύκολα στοιχεία και γίνεται μια καλή απεικόνιση ενός απομονωμένου νησιού του 1920. Υπάρχουν αρκετά folklore στοιχεία και κάμποσες μικρές λεπτομέρειες που μας λένε περισσότερα για το Graavik. Από ορυχεία, σε άδεια σπίτια, σε “τρομακτικές” εκκλησίες, το Graavik είναι μια περιοχή βγαλμένη από μυθιστόρημα.

Νορβηγική μελαγχολία
Το Draugen καταφέρνει να μεταφέρει πλήρως όλα τα συναισθήματα που νιώθει κάποιος όταν εξερευνάει ένα νησί σαν το Graavik. Από την πρώτη στιγμή που θα βρεθούμε στο main menu θα ακούσουμε ένα υπέροχο soundtrack που θα μας προϊδεάσει για όλα αυτά που θα ακολουθήσουν. Στο Graavik, ανάλογα του τι συμβαίνει στην κάθε “μέρα” μας, θα ακούμε διάφορους ήχους. Από γυναικεία φωνή να τραγουδάει μαγευτικά με τη συνοδεία βιολιών και να μας μεταφέρει ένα έντονο συναίσθημα μελαγχολίας, μέχρι την απόλυτη σιωπή και τον ήχο των σταγόνων βροχής, ετοιμαστείτε για ένα εκλεπτυσμένο οπτικοακουστικό ταξίδι.

Draugen4

Στην καλύτερη τοποθέτησή μας τόσο στον χώρο όσο και στον χρόνο βοηθάει το voice-acting. Η ποιότητα είναι εξαιρετική. Ο τόνος και η χροιά των πρωταγωνιστών μας κάνει να νιώθουμε ότι όντως είμαστε μαζί τους στο ταξίδι αυτό. Απο το πως μιλάει ο Edward καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για έναν σοβαρό, μορφωμένο και ετοιμόλογο άνθρωπο, σε αντίθεση με την νεαρή βοηθό του Lissie, η οποία είναι πιο χαριτωμένη και γεμάτη ενέργεια και πάθος για εξερεύνηση. Αν και σε σημεία η φωνή του Edward μοιάζει περισσότερο με Άγγλο ευγενή παρά με Αμερικάνο, αυτό σε καμία περίπτωση δεν αφαιρεί από το όλο immersion.

Η περιπέτεια κρύβει πολλά μυστικά
Το Draugen είναι μια μοναδική περιπέτεια γεμάτη μυστήριο και ανατριχίλα. Αν και αρκετά σύντομη, με μόλις 3 ώρες ενασχόλησης και χωρίς κάποια post-ending αξία, είναι από τα game που θα τα παίξεις μια φορά και μετά θα σου κολλήσουν για λίγο καιρό. Διεγείρει πολλά ερωτήματα και απαντά σε λιγότερα από όσα ελπίζαμε, όμως αποτελεί μια εξαιρετική προσπάθεια και μια εμπειρία με ολόκληρη την έννοια της λέξης. Τόσο τα πανέμορφα τοπία, η μελαγχολική μουσική, καθώς και το στοχευμένο voice acting συμβάλλουν στην άμεση μεταφορά μας στο νησί του Graavik. Στα 20€ υπάρχουν καλύτερες επιλογές στο genre των Adventure και σίγουρα είναι λίγο τσιμπημένη τιμή για 3 ώρες game, ωστόσο είναι ιδιαίτερη εμπειρία και θα πρότεινα σε κάποια έκπτωση να το τσιμπήσετε άφοβα.

Θετικά:
- Πανέμορφα τοπία και ρεαλιστικά μοντέλα
- Υπέροχη ποιοτική μουσική
- Ιστορία που σε “τραβάει”
- Πολύ καλό voice acting

Αρνητικά:
- Αρκετά σύντομο για την τιμή
- Απλό από άποψη game mechanics
- Περιορισμένη εξερεύνηση

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 8
Gameplay: 6.5
Σενάριο: 7.5
Αντοχή: 5
Γενικά: 7.1

Μια συμπαθητική folklore-noir περιπέτεια στην απομονωμένη Νορβηγία, ωστόσο αρκετά σύντομη και περιοριστική.

Σταμάτης Καράμπογας

3 days ago
Xbox Series X: Οι τεχνικές προδιαγραφές 3 days ago

Μια "τούμπανη" κονσόλα.

Η Microsoft σε πρόσφατο blog post ανακοίνωσε αρκετά τεχνικά χαρακτηριστικά για το επερχόμενο Xbox Series X. Αρχικά, η Microsoft επιβεβαίωσε ότι η GPU του Xbox Series X θα στοχεύει τα 12 Tera-Flops υπολογιστικής ισχύς. Η GPU θα βασίζεται στην αρχιτεκτονική της RDNA 2 της AMD και η CPU θα κατασκευαστεί με ZEN 2. Το Xbox Series X θα υποστηρίζει μέχρι και 120fps. Η Microsoft λέει ότι η GPU αυτή είναι δύο φορές πιο ισχυρή από αυτή του Xbox One X και οκτώ φορές πιο ισχυρή από το original Xbox One. Συγκριτικά με PC GPU, η GPU του Xbox Series X θα πλησιάζει την ισχύ μιας Nvidia RTX 2080 Super.

Όμως η Microsoft δεν βελτιώνει μόνο το hardware, αλλά και αναπτύσσει αρκετά το software, ώστε να δώσει στο Xbox Series X παραπάνω δύναμη και ταχύτητα. Το πρόσφατο post επιβεβαιώνει τόσο τα Variable Rate Shading (VRS) όσο και το hardware-accelerated DirectX ray tracing. Το VRS επιτρέπει στην GPU να εστιάζει στην επεξεργασία του αντικειμένου που απεικονίζεται εκείνη την στιγμή. Χάρις στην προσθήκη του SSD, το Xbox Series X θα σας επιτρέπει να έχετε πολλά games ανοιχτά ταυτόχρονα και να παίζετε όποιο από αυτά θέλετε.

Τα games επίσης θα έχουν καλύτερη ανταπόκριση, χάρις στο Dynamic Latency Input (DLI) της Microsoft, το οποίο περιορίζει το latency του ασύρματου χειριστηρίου. Αυτό βελτιώνεται περισσότερο και με την άφιξη του HDMI 2.1, το οποίο θα επιτρέπει τόσο το Auto Low Latency Mode (ALLM), όσο και το Variable Refresh Rate (VRR). Οι τεχνολογίες αυτές θα αφαιρέσουν το screen tearing και θα βεβαιώνουν ότι η τηλεόρασή σας θα βρίσκεται πάντα σε “game mode”, όταν είναι συνδεδεμένο το Xbox Series X.

Εκτός των hardware και software χαρακτηριστικών, το Xbox Series X θα χρησιμοποιεί το Smart Delivery service της Microsoft. Εν συντομία, αυτή η υπηρεσία θα παρέχει στους παίκτες την έκδοση του game που θα μπορεί να παίξει η κονσόλα τους. Για παράδειγμα, το Halo Infinite που θα κυκλοφορήσει για Xbox One μέχρι Xbox Series X, θα χρησιμοποιεί αυτή την υπηρεσία. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να αγοράσετε μόνο ένα αντίτυπο του Halo Infinite και η κονσόλα σας αυτόματα θα κατεβάσει την έκδοση που είναι συμβατή με το σύστημά σας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η υπηρεσία Xbox Game Pass θα συνεχιστεί και στο Xbox Series X. Τα μελλοντικά First-party games θα διατίθενται στην υπηρεσία με την κυκλοφορία τους, όπως για παράδειγμα το Halo Infinite. Όσον αφορά το backwards compatibility, η Microsoft επιβεβαίωσε ότι τα υπάρχοντα Xbox One, Xbox 360 και original Xbox games θα παίζουν ακόμα καλύτερα στο Xbox Series X.

Συνοπτικά τα χαρακτηριστικά του Xbox Series X είναι:
• GPU 12Tfops
• VRS
• DirectX Ray Tracing
• SSD
• Quick Resume
• DLI
• HDMI 2.1
• Υποστήριξη 120 fps
• Smart Delivery
• Backwards Compatibility έως και το original Xbox
• Xbox Game Pass

Διαβάστε περισσότερα για το Xbox Series X και συζητήστε για την επερχόμενη κονσόλα στο σχετικό forum topic.

4 days ago
Αύξηση 512% στα έσοδα του PUBG με το launch του Season 6 4 days ago

Παρά τις αρνητικές αντιδράσεις.

Το PUBG ίσως να μην είναι το πιο δημοφιλές battle royale, ωστόσο φαίνεται πως βρίσκει αρκετή επιτυχία.

Η Superdata, αναλυτής της αγοράς, δημοσίευσε την αναφορά της για την αγορά των digital games του Ιανουαρίου. Μειώθηκαν οι αγορές τόσο σε free-to-play όσο και σε premium games, σε κονσόλες. Τα έσοδα των free-to-play έπεσαν κατά 42% στις κονσόλες, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω του Fortnite. Η απώλεια “μεγάλων” games τον Ιανουάριο, επίσης οδήγησε σε μείωση 19% συγκριτικά με το 2019.

Τα πιο αποκαλυπτικά αποτελέσματα έρχονται από τα battle royale. Η Superdata αποκαλύπτει ότι παρακμή του Fortnite συνεχίζεται, καθώς τα έσοδά του έφτασαν το χαμηλότερο σημείο από τον Νοέμβριο του 2017. Το Apex Legends είδε 12% αύξηση στους ενεργούς παίκτες σε κονσόλες τον Ιανουάριο με το launch του Gran Soiree event, όμως απέφερε λιγότερα έσοδα συγκριτικά με τον Δεκέμβριο.

Ο μόνος νικητής ήταν το PUBG. Το launch του Season 6 τον Ιανουάριο προκάλεσε τεράστια αύξηση 512% σε μικροσυναλλαγές συγκριτικά με τον Δεκέμβριο στα PC. Παρά το γεγονός αυτό, πολλοί παίκτες και streamers δεν αντιμετώπισαν θετικά την Season 6.

Διαβάστε για την αντίδραση των παικτών στο Season 6 και συζητήστε για το game στο σχετικό forum topic.

4 days ago
Rogue Lords 4 days ago

Ανακοινώθηκε από την Cyanide, εταιρία ανάπτυξης του Styx.

Σχεδόν σε κάθε φανταστικό έργο, ο διάβολος συνήθως είναι ο “κακός” της ιστορίας.

Έτσι και στο επερχόμενο roguelike Rogue Lords, ο διάβολος είναι ακόμα ο κακός, ωστόσο ο διάβολος είστε εσείς. Το Rogue Lords αναπτύσσεται από την Cyanide, γνωστή για τα Styx και Call of Cthulhu, καθώς και την Leikir Studio. Λαμβάνει μέρος στην Αγγλία του 17ου αιώνα όπου οι “θνητοί και διαβολικές οντότητες συνυπάρχουν.” Αφού δέχθηκε ξύλο πρόσφατα, ο διάβολος προσπαθεί να δημιουργήσει μια ομάδα για να πάρει το “αίμα” του πίσω.

Στην ομάδα σας θα έχετε τους Bloody Mary, Dracula, the White Lady και τον Baron Samedi. Θα ελέγχετε τους οπαδούς σας σε ένα τρισδιάστατο χάρτη και θα προκαλείτε χαμό με άλλους χαρακτήρες. Το σύστημα μάχης θα είναι turn-based και, όπως και σε άλλα roguelike, όταν χάνετε μια μάχη θα είναι game over.

“Το Rogue Lords είναι ένα game το οποίο έχουμε σκεφτεί εδώ και αρκετά χρόνια με τον Jérémie Monedero, Game Director,” δήλωσε η Artistic Director της Cyanide, Camille Lisoir. "Είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε το project αυτό να γίνεται πραγματικότητα. Έχουμε τέλεια συνεργασία με το απίστευτο Leikir Studio και δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι να σας αποκαλύψουμε τον διαβολικό μας κόσμο.“

Το Rogue Lords θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο.

Διαβάστε το review για το Styx και συζητήστε για το Rogue Lords στο σχετικό forum topic.

Σταμάτης Καράμπογας created a new topic ' Rogue Lords' in the forum. 4 days ago

Σχεδόν σε κάθε φανταστικό έργο, ο διάβολος συνήθως είναι ο “κακός” της ιστορίας.

Έτσι και στο επερχόμενο roguelike Rogue Lords, ο διάβολος είναι ακόμα ο κακός, ωστόσο ο διάβολος είστε εσείς. Το Rogue Lords αναπτύσσεται από την Cyanide, γνωστή για τα Styx και Call of Cthulhu, καθώς και την Leikir Studio. Λαμβάνει μέρος στην Αγγλία του 17ου αιώνα όπου οι “θνητοί και διαβολικές οντότητες συνυπάρχουν.” Αφού δέχθηκε ξύλο πρόσφατα, ο διάβολος προσπαθεί να δημιουργήσει μια ομάδα για να πάρει το “αίμα” του πίσω.

Στην ομάδα σας θα έχετε τους Bloody Mary, Dracula, the White Lady και τον Baron Samedi. Θα ελέγχετε τους οπαδούς σας σε ένα τρισδιάστατο χάρτη και θα προκαλείτε χαμό με άλλους χαρακτήρες. Το σύστημα μάχης θα είναι turn-based και, όπως και σε άλλα roguelike, όταν χάνετε μια μάχη θα είναι game over.

Read More...

4 days ago
Το Harvard University θα διατηρήσει το αμφιλεγόμενο Ταϊβανέζικο horror game Devotion 4 days ago

Ως μέρος της East Asian collection.

Το Harvard University θα διατηρήσει το αμφιλεγόμενο Ταϊβανέζικο horror game Devotion, ως μέρος της βιβλιοθήκης East Asian collection.

Η εταιρία ανάπτυξης Red Candle έκανε μια δημοσίευση μέσω Facebook, επιβεβαιώνοντας ότι το Devotion θα διατηρηθεί, παρόλο που αφαιρέθηκε από το Steam λόγω της προσθήκης μιας σατυρικής εικόνας σχετικά με τον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping. “Λυπούμαστε που σας κάναμε να ανησυχείτε τον τελευταίο χρόνο”, έγραψε σε δημοσίευσή του το studio.

“Παρόλο που αυτή η στιγμή δεν είναι ιδανική, είμαστε ακόμη εδώ και δεν άλλαξε τίποτα – θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε games με το ίδιο πάθος. Είναι ένα δύσκολο έτος για όλους μας, αλλά θα συνεχίσουμε και ελπίζουμε στο μέλλον να μοιραστούμε περισσότερα games μαζί σας.”

Νωρίτερα αυτό το έτος, το Devotion βομβαρδίστηκε από αρνητικές κριτικές λόγω της εικόνας που σατίριζε τον πρόεδρο της Κίνας, κάνοντας αναφορά στο Xi Jinping Winnie the Pooh meme. Το game επίσης περιλάμβανε ένα Easter egg που “υποτιθέμενα” έβριζε όλους τους κατοίκους της Κίνας. Οι developers από τότε δημοσίευσαν μια απολογία, λέγοντας ότι η εικόνα ήταν ένα “placeholder” που έμεινε στο game καταλάθος.

Διαβάστε αναλυτικά για την αφαίρεση του game από το Steam και συζητήστε για το Devotion στο σχετικό forum topic.

4 days ago
Notification