Monaco: What's Yours is Mine 3 years ago

Ληστείες από ψηλά.

Η αλήθεια είναι πως έχουμε δει αρκετά games που αφορούν ληστείες, κλέφτες και αστυνομία. Το Monaco: What’s Yours is Mine ανήκει σε αυτή την κατηγορία, η οποία σας βάζει στον ρόλο του κλέφτη. Ξεκινάτε να εμπλέκεστε στην ιστορία από την στιγμή όπου οι πρωταγωνιστές μας επιχειρούν στην πρώτη αποστολή να δραπετεύσουν από την φυλακή. Στην θέση του publisher αλλά και του developer (εκτός του Xbox 360 που βρίσκεται η Majesco Entertainment) συναντάμε την Pocketwatch Games. Βασικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης κυκλοφορίας αποτελούν το ιδιαίτερο art style, το απολαυστικό gameplay και κυρίως η κάμερα που βρίσκεται ακριβώς πάνω από κάθε επίπεδο.

Μα τι συνέβη;
Στο σενάριο συναντάμε αρχικά τέσσερις κακοποιούς, τους Locksmith, Cleaner, Lookout, και Pickpocket. Με την εξέλιξη της ιστορίας προστίθενται περισσότεροι, ώσπου στο τέλος φτάνουμε στους οκτώ διαφορετικούς χαρακτήρες. Την ιστορία την αφηγείται ο Locksmith στον επιθεωρητή Voltaire. Τα γεγονότα ξεκινούν από την απόδραση των πρωταγωνιστών μας από τις φυλακές στο Μονακό. Από εκεί, προσπαθούν να βγουν από την χώρα, και συναντούν ορισμένους άλλους γνώριμούς τους, που πρόκειται να τους βοηθήσουν να επιτύχουν τον στόχο τους. Εν τέλη δεν τα καταφέρνουν, και συλλαμβάνονται. Σειρά παίρνει ο Pickpocket, ισχυριζόμενος πως όσα είπε ο Locksmith δεν ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα.

monaco 1

Μία αξιόλογη υπόθεση που συνοδεύει το gameplay σας, προσφέροντας με την ανάπτυξή της τα ίδια επίπεδα ελαφρώς διαφορετικά ως προς τους στόχους σας. Τα χιουμοριστικά στοιχεία και η απλοϊκότητά του αναβαθμίζουν την εμπειρία σας. Η εξέλιξή της γίνεται μέσω διαλόγων, και όχι cutscenes όπως έχουμε δει σε αρκετά games.

Νομίσματα και κάτω
Το Monaco: What’s Yours is Mine δεν σας περιορίζει σε μία νοοτροπία που θα πρέπει να έχετε καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού. Αυτό σημαίνει πως αν δεν προτιμάτε το stealth μπορείτε να ακολουθήσετε μια πιο επιθετική προσέγγιση. Ο βασικός σκοπός σας είναι να φτάσετε σε ένα σημείο, να κλέψετε το αντικείμενο που πρέπει, και να δραπετεύσετε. Για να γίνει αυτό, θα χρειαστεί να ξεκλειδώνετε πόρτες, να περάσετε απαρατήρητοι ή να σκοτώσετε φύλακες.

http://www.youtube.com/watch?v=rvi2uN8zv-A

Ξεκινώντας σας προσφέρονται ορισμένα αντικείμενα που θα σας βοηθήσουν να ολοκληρώσετε την πίστα, όπως όπλο, σφαίρες, χειροβομβίδες. Οι σφαίρες είναι αρκετά λίγες, οπότε είναι προτιμότερο να μην σπαταλούνται άσκοπα. Κάθε επίπεδο έχει και διάσπαρτα νομίσματα, τα οποία τα συλλέγετε είτε για την 100% ολοκλήρωσή του, είτε για περισσότερες σφαίρες (10 νομίσματα ισούνται με μια σφαίρα). Εκτός των όπλων, υπάρχουν και άλλα αντικείμενα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, όπως bandages (για να αναπληρώσετε την ζωή σας), smoke bombs (για να δημιουργήσετε ένα κύμα καπνού που εμποδίζει την όραση και να δραπετεύσετε), Tranquilizer (που υπνωτίζει κάποιον φύλακα), C4, Wrench (που χρησιμοποιείται για να ανοίγετε αμέσως τις πόρτες).

monaco 3

Ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό είναι οι classes. Κάθε κακοποιός έχει κάποια ειδίκευση. Ο Locksmith μπορεί να ξεκλειδώνει τις πόρτες πιο γρήγορα, ο Cleaner μπορεί να κάνει knockout τους φύλακες που δεν σας έχουν αντιληφθεί κτλ. Εκτός αυτών, γίνεστε εύκολα αντιληπτοί και από κάμερες, λέιζερ, τα οποία μπορείτε να απενεργοποιείτε για ένα μικρό χρονικό διάστημα από κάποιον υπολογιστή. Ένας τρόπος ακόμα για να μην σας καταλάβει κανείς είναι τα ρούχα που μπορεί να βρείτε σε κάποιο σημείο του επιπέδου, σε ένα χαρακτηριστικό αντίστοιχο με της σειράς Hitman. Για την ολοκλήρωση ολόκληρης της ιστορίας θα σας χρειαστούν περίπου 8-10 ώρες.

Top-down Payday με έμφαση στην τακτική

http://www.youtube.com/watch?v=yJJy8FOdCzA

Γέλιο και αγωνία
Εκτός του single-player, έχετε την δυνατότητα να παίξετε από έναν μέχρι τρεις ακόμα παίκτες, είτε online είτε local. Το multiplayer δεν διαθέτει κάποιο νέο mode ούτε κάποια σημαντική αλλαγή, είναι οι πίστες του single-player απλά με περισσότερους παίκτες. Σχεδιασμένες και για πάνω από έναν παίκτη, προσφέρουν διασκεδαστικό gameplay και ευχάριστες στιγμές με παρέα, όπου θα συνεργάζεστε με σκοπό να φέρετε εις πέρας την αποστολή σας.

Από εδώ δεν πέρασα;
Αν και υπάρχουν διαφορετικά περιβάλλοντα και στοιχεία σε κάθε πίστα, δυστυχώς δεν υπάρχουν διαφορές που κάνουν κάτι τέτοιο κατανοητό. Ο περίεργος φωτισμός και η ομοιότητα κάθε επιπέδου με το προηγούμενο καθιστούν το Monaco: What’s Yours is Mine αρκετά μονότονο σε αυτό τον τομέα. Κάθε περιοχή και δωμάτιο έχει μία ονομασία (δηλαδή σε ένα γκαράζ γράφεται στο έδαφος “Garage”). Από την άλλη, στα σημεία που υπάρχει φως κυριαρχούν πολλά και διαφορετικά χρώματα, προσφέροντας μια ζωντάνια και ατμόσφαιρα που οι σκοτεινές και γκρίζες μεριές δεν προσφέρουν. Η top-down κάμερα δεν επιτρέπει πολύπλοκα animation και κινήσεις των χαρακτήρων, γι’ αυτό και οι κινήσεις τους είναι αρκετά επαναλαμβανόμενες και άχαρες.

monaco 2

Νομίσματα μέχρι να σβήσει ο ήλιος
Στον ηχητικό τομέα, voice acting δεν υπάρχει. Σε κανένα σημείο του παιχνιδιού δεν θα ακούσετε κάποια ομιλία, παρά μόνο θα διαβάζετε διαλόγους, τουλάχιστον από τους playable χαρακτήρες. Την ώρα που εισβάλλετε σε κάποιον χώρο μπορεί να ακούγονται απλές ομιλίες ή επιφωνήματα από τους φύλακες ή τους πελάτες. Παρ' όλ' αυτά, η ανθρώπινη φωνή δεν θα σας λείψει, καθώς η μουσική βγαλμένη από βουβό κινηματογράφο θα σας ικανοποιεί. Τέλος, υπάρχουν ορισμένοι ήχοι που προκαλούνται από την αλληλεπίδρασή σας με το περιβάλλον, όπως η διάφορα βήματα, πυροβολισμοί, χρήση κουτιού πρώτων βοηθειών. Ο ήχος από την συλλογή των νομισμάτων ξεχωρίζει, κάνοντάς σας να θέλετε να παίρνετε νομίσματα ασταμάτητα.

Φέρτε μου κι άλλες ληστείες
Καταλήγοντας, η Pocketwatch Games προσέφερε στο κοινό μία εμπειρία που θα σας βάλει να σκεφτείτε πάνω από έναν τρόπο για να φτάσετε στην ολοκλήρωση μίας πίστας, αλλά και που θα σας κάνει να περάσετε ευχάριστες στιγμές με την παρέα σας. Ακόμα και αν δεν έχετε δοκιμάσει παρόμοια games, μέσω του Monaco: What’s Yours is Mine σας δίνεται η ευκαιρία να δείτε μία διαφορετική και λιγότερο συνηθισμένη πλευρά, με την top-down οπτική γωνία και τον περίεργο φωτισμό και χρώματα να ξεχωρίζουν. Υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που έχουν περιθώριο βελτίωσης, αλλά δεν “χαλάνε” την γεύση που θα σας αφήσει σαν σύνολο. Η αρκετά προσιτή τιμή του το καθιστά μία πολύ αξιόλογη επιλογή για ευχάριστες στιγμές, είτε singleplayer είτε multiplayer.

 Θετικά: 
- Ενδιαφέρουσα ιστορία
- Διασκεδαστικό multiplayer
- Αξιοπρεπής διάρκεια και replayability

Αρνητικά:
- Επαναλαμβανόμενα περιβάλλοντα
- Περίεργος φωτισμός των επιπέδων

Βαθμολογία
Γραφικά: 5.5
Ήχος: 7.5
Gameplay: 8
Σενάριο: 7
Αντοχή: 7 
Γενικά: 7.4

Μία indie κυκλοφορία από αυτές που αξίζει να δοκιμάσετε.


Μιχάλης Χριστοφέλης

Notification