The Last Campfire 4 years ago

Η ελπίδα δεν πεθαίνει ποτέ.

Η Hello Games (γνωστή από το No Man’s Sky) προχώρησε στην κυκλοφορία ενός puzzle adventure, σε έναν ξεχωριστό και καλά σχεδιασμένο κόσμο. Μπαίνοντας στον ρόλο του Ember, θα κληθείτε να λύσετε πολλά και διαφορετικά παζλ, για να καταφέρετε δώσετε σε άλλους απογοητευμένους χαρακτήρες την ελπίδα. Ένα όχι τόσο πρωτότυπο gameplay, αλλά αδιαμφισβήτητα διασκεδαστικό και ευκαιρία για περισσότερη σκέψη. Θα προσπαθήσετε πολλές φορές με πολλούς διαφορετικούς τρόπους να λύσετε κάποιον γρίφο για να συνεχίσετε. Ξεχωριστή αφήγηση, ενδιαφέρον gameplay, υπέροχοι χαρακτήρες και περιβάλλοντα συνθέτουν το The Last Campfire.

Χαμένες ελπίδες
Η ιστορία αφορά τον Ember, ο οποίος βρίσκεται παγιδευμένος σε ένα μέρος ανάμεσα σε άλλα μέρη (“place between places”), και προσπαθεί να γυρίσει σπίτι του. Στην προσπάθεια αυτή θα συναντήσει και άλλους χαρακτήρες, τους “forlorn”. Αυτοί βρίσκονταν στην ίδια κατάσταση με τον Ember, αλλά έχασαν την ελπίδα πως θα τα καταφέρουν και τα παράτησαν. Ο Ember αποφασίζει να τους δώσει αυτή την χαμένη ελπίδα πίσω. Δεν υπάρχει κάποια σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση, αλλά παραμένει ένα ενδιαφέρον background των κινήσεων που κάνετε. Περνάει σωστά και διδακτικά μηνύματα χωρίς να υπερβάλλει. Βέβαια, οι διάλογοι είναι αρκετά απλοί και επαναλαμβανόμενοι, γεγονός που σίγουρα δεν επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την εμπειρία σας.

the last campfire 1

Forlorn μαζευτείτε
Η πρώτη επιλογή που θα βρεθείτε αντιμέτωποι, είναι αυτή του mode που θα παίξετε. Διαλέγοντας ανάμεσα στο normal και το explore mode (διαθέτει λιγότερα παζλ και εστιάζει στην εξερεύνηση) ξεκινάτε το ταξίδι σας. Για να μπορείτε να προχωράτε από μέρος σε μέρος πρέπει να συγκεντρώνετε τους “forlorn” στο κεντρικό campfire κάθε περιοχής. Κάτι τέτοιο το επιτυγχάνετε από την λύση κάποιου παζλ. Όταν συγκεντρώσετε αρκετούς, ανοίγει μία πύλη που σας επιτρέπει να πάτε στο επόμενο μέρος.

Η κίνησή σας είναι σε στυλ point-and-click, που σημαίνει πως πατάτε πάνω στο σημείο που θέλετε να πάτε και ο χαρακτήρας σας ακολουθεί. Η κάμερα είναι αυτόματη, γεγονός που σε ορισμένες στιγμές είναι εξαιρετικά άβολο. Η κίνηση αυτή είναι (ευτυχώς) γρήγορη, δεν περιμένετε πολύ για να πάτε από ένα σημείο στο άλλο. Καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού, θα χρειαστεί να λύνετε παζλ για να υπάρξει πρόοδος. Ενώ τα πρώτα είναι σχετικά εύκολα, τα περισσότερα θα σας δυσκολέψουν αρκετά. Σε μερικά από αυτά ίσως χρειαστεί να ανατρέξετε στο διαδίκτυο για την λύση τους. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως η δυσκολία τους είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, απλώς μερικές φορές χρειάζεται καθαρό μυαλό. Το μοναδικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε εκτός των παζλ, είναι η συλλογή των 42 collectibles που βρίσκονται διάσπαρτα στον κόσμο. Όπως και τα παζλ, τα πρώτα είναι εύκολο να βρεθούν, και στην συνέχεια χρειάζεται περεταίρω εξερεύνηση και έμπνευση για το πού μπορεί να είναι (η συλλογή τους φυσικά δεν είναι υποχρεωτική για την εξέλιξη της ιστορίας). Η συνολική διάρκειά του υπολογίζεται στις 4-5 ώρες, αρκετά καλός χρόνος για ένα point-and-click puzzle adventure.

http://www.youtube.com/watch?v=oAQbCcG27HY

Η αισιοδοξία και ελπίδα του Ember ευτυχώς είναι μεταδιδόμενη.

Δεν είναι τεχνικό το ζήτημα
Παρόλο που τα animated γραφικά του δεν είναι σε κάποιο εξαιρετικό επίπεδο, το The Last Campfire επιτυγχάνει τον στόχο του. Μέσα από τα χρώματα και το περιβάλλον, προσφέρει έναν πανέμορφο κόσμο, που θα θέλετε να μπείτε και να τον εξερευνήσετε. Οι κυριότερες τοποθεσίες που πρόκειται να βρεθείτε είναι τα δάση, λόφοι, βράχια, λίμνες, ποτάμια. Στα μέρη που θα περιπλανηθείτε δεν θα συναντήσετε κανέναν άνθρωπο, οι μόνοι χαρακτήρες που πλησιάζουν σε άνθρωπο είναι κοντύτεροι, φορώντας ένα φόρεμα που καλύπτει ολόκληρο το σώμα τους εκτός των ματιών, αλλά και όμορφα ζωάκια όπως βατράχους και γουρούνια. Χαρακτηριστικό είναι τα forlorn όταν τα συναντάτε είναι ολόκληρα ένα μουντό γκρι, ενώ μόλις τους δώσετε την ελπίδα πως μπορούν να τα καταφέρουν αποκτούν το πραγματικό τους χρώμα. Κυριαρχεί το μπλε και το πράσινο χρώμα, κυρίως από το χορτάρι και τα δέντρα. Ένα παράδειγμα που δείχνει πως δεν είναι απαραίτητα τα τέλεια γραφικά, αλλά οι ιδέες και η έμπνευση.

Η φωνή που μας ενώνει
Στον ηχητικό τομέα, τα πράγματα είναι σε αρκετά υψηλό επίπεδο. Όλη την ιστορία την ακούτε από το στόμα μίας αφηγήτριας, η οποία σας μεταφέρει τα συναισθήματα που επικρατούν, ενώ επίσης η φωνή της ακούγεται και κατά την διάρκεια όλων των διαλόγων. Έτσι, όλοι οι χαρακτήρες ουσιαστικά έχουν μία κοινή φωνή, αυτή της αφηγήτριας. Η voice actress που έχει αναλάβει αυτό το έργο ονομάζεται Rachel August, και με τις εντυπωσιακές ερμηνείες της απογειώνει την συνολική εμπειρία, αφού χωρίς να αλλάζει η χροιά της, μεταδίδει τα συναισθήματα κάθε φράσης στο έπακρο. Εκτός των χαρακτήρων και κάποιων ήχων που προκαλούνται από το περιβάλλον (ρίξιμο αλυσίδας), καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού, υπάρχει μία πολύ χαλαρωτική μουσική υπόκρουση που λειτουργεί ως “χαλί”, και χωρίς να το καταλαβαίνετε σας κάνει την εμπειρία καλύτερη.

the last campfire 2

Ένα ευχάριστο τετράωρο
Καταλήγοντας, το The Last Campfire δεν απευθύνεται στους φανατικούς fans των puzzle adventure games, αλλά σε όλο τον κόσμο. Η Hello Games ευτυχώς δεν επικεντρώθηκε σε κάποιον συγκεκριμένο τομέα της κυκλοφορίας της, αλλά σε όλους. Εξαιρετική αφήγηση, πανέμορφο περιβάλλον και ατμόσφαιρα, έξυπνα και (σε φυσιολογικά πλαίσια) δύσκολα παζλ, αλλά και μία διδακτική και ωραία ιστορία. Η κάμερα που δυστυχώς δεν ελέγχεται είναι ένα δύσκολο κομμάτι του gameplay, αφού δεν έχετε πλήρη αντίληψη του χώρου. Η διάρκειά του είναι μεγαλύτερη απ’ ότι έχουμε συνηθίσει σε παρόμοιες κυκλοφορίες (1,5-2 ώρες) και σε καμία περίπτωση δεν κουράζει ή γίνεται βαρετό. Στην χαμηλή τιμή των 15€ που βρίσκεται αποτελεί μία δυνατή επιλογή που δεν θα σας απογοητεύσει.

Θετικά:
- Εξαιρετική αφήγηση
- Χαριτωμένοι χαρακτήρες
- Αξιοπρεπής διάρκεια
- Λογική δυσκολία στα παζλ

Αρνητικά:
- Δύσχρηστη κάμερα
- Επαναλαμβανόμενοι διάλογοι

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8.5
Gameplay: 7.5
Σενάριο: 7
Αντοχή: 5 
Γενικά: 7.8

Οι fans των puzzle games πρέπει να τιμήσουν την συγκεκριμένη κυκλοφορία.


Μιχάλης Χριστοφέλης

Notification